Keskustelu

SuolahappoPahoinvointi ja oksennus lääkkeen sivuoireena5.7.2024 21.39
Rabeprazol Krka 2x20mg/vrk uutena lääkkeenä, kun ei aiemmista ole ollut mitään apua jatkuvaan (4kk) kurkun poltteluun. Parin päivän käytön jälkeen voimakasta pahoinvointia, huimausta ja oksentelua. Onko muilla vastaavia oireita? Lääkeliuskan mukaan yleistä.

NyyttiRe: Pahoinvointi ja oksennus lääkkeen sivuoireena6.7.2024 10.58
Kyllä vaan. Googleta esim: happosalpaajat ja haittavaikutukset.

Siinä lääkkeen mukana tulleessa paperissa myös kerrtotaan lääkettä tutkittaessa esiin tulleet haittavaikutukset. Nämä ei ole mitään varmuudeksi-varoituksia vaan ihan oikeasti lääkeyhtiön tutkimuksessaan toteamia. Sen mukaan 10 % on saanut kuvaamiasi haittavaikutuksia.

Kopio selosteesta:

Yleiset (voi esiintyä enintään 1 käyttäjällä 10:stä):

infektio
unettomuus
päänsärky, heitehuimaus
yskä, nielutulehdus, nuha
ripuli, oksentelu, pahoinvointi, vatsakipu, ummetus, ilmavaivat, mahalaukun hyvänlaatuiset polyypit
kipu ilman tunnettua syytä, selkäkipu
voimattomuus, flunssan kaltaiset oireet

Suolahappo Re: Pahoinvointi ja oksennus lääkkeen sivuoireena7.7.2024 8.18
Lääkeliuskan toki luin. Olisi kiinnostavaa kuulla todellisten käyttäjien kokemuksia. Ja etenkin jos joku on saanut jotain apua pahoinvointiin, vai onko lääkitys vain lopetettu.

NyyttiRe: Pahoinvointi ja oksennus lääkkeen sivuoireena7.7.2024 11.56
Kyllä vain, vertaiskokemus helpottaisi. Toivottavasti joku vastaisi ja saisit kokemuksiisi tukea.

Minulla ei valitettavasti ole samaa kokemusta, mutta syy-seuraussuhteita pohtivana mietin, että jos löytäisit ongelmaasi syyn, sen poistaminen voisi tuoda apua. Mietin sitä, että happosalpaaja ei poista tai hävitä sairautta. Se vain lievittää oireita. Jos sairaus jatkuu oireilla tai lääkkeen vaikutuksesta oireetta, sairaus silti jatkuu. Eli lääkkeenä happosalpaaja hoitaa seurausta, ei itse syytä.

Minulla oli aikanaan (25 vuotiaana) poltetta ruokatorvessa ja sain siihen happosalpaajan. Mitään testejä ei otettu. Lääke ei auttanut. Kun ymmärsin, että lääke ei poista sairautta, vaan vain peittää oireet (jota se ei minulla edes tehnyt), aloin selvittää eri vaihtoehtoja hoitoon. Ruokavaliolla sain oireita hallittua. Nyt on tuosta ajasta kulunut aikaa. Nyt vuosia myöhemmin sattumalti muusta syystä lääkäri otti helicobakteerinäytteen. Oli positiivinen. Olen tietämättäni sairastanut koko ikäni helicobakteeria, joka liitetään 6-kertaiseen mahasyövän riskiin. Olisin halunnut, että silloin 25 vuotiaana saanut tiedon ja hoidon. Riskitaso olisi nyt selvästi alhaisempi. Lisäksi selvisi, että olen tietämättäni tartuttanut helicon myös läheisilleni. Kerron tämän sinulle siksi, että itsesi takia, yritä löytää syy oireillesi. Se voi olla esim. ruoka tai stressi. Jos niistä ei löydy apua, yksi voisi olla, että menet ja pyydät, että testaavat sinulta helicobakteerin. Helicobakteeri voi aiheuttaa närästystä, poltetta, tms. Toisin sanoen sinulla on oireita, jotka voi liittyä helicoon. Jos sinulla on helico, happosalpaajan käyttö ei poista tai helpota ongelmaa vaan päinvastoin lisää sitä.

Toivon, että löydät syyn ja saat avun oireiluusi.

SuolahappoRe: Pahoinvointi ja oksennus lääkkeen sivuoireena8.7.2024 18.59
Syytä on yritetty etsiä monin tavoin. Gastroskopia tehty, koepalat ja verinäytteet tutkittu (myös heliko), mutta syy ei ole selvinnyt. Ruoka-ainetta joka provosoisi oireita ei ole myöskään löytynyt.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: