Keskustelu

Epätoivo95Pahoinvointi3.7.2024 11.47
Hei! Olen nainen 28v ja noin kuukausi sitten aloin potea omituista pahoinvointia. Hiipien mukaan tuli refluksioireet ja pahimmillaan polte on ollut öisin niin, että hapot kurkussa on herätellyt 30 min välein. Somacia kokeiltiin, ei vastetta, ja se vaihdettiin Rabeprazoliin joka onneksi vei poltteen pois. Annostus on 20mg x2. Lisäksi pahoinvointiin sain primperania, josta oli alkuun ehkä pientä apua, mutta nyt siitä ei ole mitään vastetta. Onneksi sentään polte on kurissa mutta olo on epätoivoinen, huonovointisuus on vienyt ruokahalun täysin ja paino on pudonnut. Syöminen ei anna mitään nautintoa, se on stressaavaa ja väkisin pitää syödä. En kuitenkaan oksenna.

Odotan aikaa gastroskopiaan, mutta siihen on vielä yli kuukauden päivät. Kyselenkin, onko kukaan kokenut vastaavaa ja löysitkö mistään helpotusta? Alan itse olla epätoivoinen ja kyllä tämä alkaa jo nakertaa mielenterveyttä ja sosiaalista elämää. Sairaslomalla on myös kulunut aikaa, olen asiakaspalvelutyössä ja en ole pystynyt olemaan kun jatkuvasti oksettava olo.

NyyttiRe: Pahoinvointi4.7.2024 12.23
Minulla auttoi refluksiin seuraavat:

- illalla klo 18 jälkeen ei ruokailua eikä kahvia/teetä (vain ab-piimää, jos pakko jotain juoda)
- ruoasta pois: hiilihapolliset juomat, einekset, rasvaiset ja maustetut ruoat, sokeripitoiset tai lisäaineilla makeutetut makeat ruoat.

Noudatin em. ohjeita viikon, vasta sen jälkeen alkoi huomata helpotusta.

Ruokailusta sen verran, että suosin kaurapuuroa (vain vähän suolaa ja sokeria), maustamattomia jogurtteja (Ab tai A+), keitettyjä vihanneksia ja kasviksia (esim. porkkana, parsakaali), kalaa (ostan tuoreena, jonka itse valmistan uunissa tai teen kalakeiton), kanaa (ostan maustamattomana, jonka itse maustan miedosti tai esim. smetanalla tms. hapanmaitotuotteella), päärynää yms. runsaskuituisia hedelmiä.

Minulla vähän vahingossa muuttui ruokavalio vatsaystävällisemmäksi ja refluksittomammaksi, kun aloin seurata kuitujen määrää (finel.fi) ja huomasin, että saan aivan liian vähän kuitua. Nyt tarvittaessa syön yhden päärynän tai manteleita taikka liotan chian-siemeniä ja huomasin, että tämä kuitujen lisääminen auttoi miltei seuraavana päivänä. Huomasin samalla, että refluksioireet väheni ja vatsa voi paremmin. Kärsin aiemmin myös ummetuksesta, johon myös ruokavaliomuutos auttoi.

Näistä ohjeista ei ole mitään haittaa, sikäli turvallisia kokeilla.

RepeRe: Pahoinvointi6.7.2024 23.06
. Mitkä oli nyytin oireet? Oliko sulla miten todettu refluksitauti tai palleatyrä?

NyyttiRe: Pahoinvointi7.7.2024 12.11
Minulla oli oireet 25 vuotiaana: polte kurkussa, kolttava/kovertava kipu ruokatorvessa, mahahappojen nousu suuhun nukkuessa. Tuon ruokavaliomuutoksen jälkeen vaataavia oireita tullut, mutta sen olen aina pystynyt yhdistämään ruokaan tai juomaan. Tuolloin sain diagnoosiksi: liian löysä/rento alasulkija. Tähystystä ei tehty eikä verikokeita tai esim. helicotestiä otettu. Diagnoosi kliinisin (tunnustelemalla ja minun kanssa keskusteemalla) perustein.

Nyt vuosia myöhemmin minulta otettiin sattumalti muusta syystä helico-testi ja todettiin helico. Eli oli helico myös tuolloin 25 vuotiaana, sitä vaan ei silloin selvitetty.

RepeRe: Pahoinvointi7.7.2024 12.33
Jees
Pitää varmaan taas itsekin ottaa niskasta kiinni kunnolla itseään ja alkaa tutkimaan ruokavaliota. Mä oon huomannut myös ruokailujen määrän olevan monesti syypäänä oireille. Veemäinen tautihan tämä on ollut kaikenkaikkiaan

Epätoivo95Re: Pahoinvointi10.7.2024 18.01
Kiitos vastauksista.

Olen yrittänytkin syödä mahdollisimman vatsaystävällisesti ja olen ravinnotta 3-4h ennen nukkumaanmenoa. Pahin polttelu on jäänyt, mutta vielä pahoinvointi vaivaa ja öisin happoja nousee niin että ne on ihan poskelle valuneet. Tähystys myös hirvittää kovasti mutta kai se on mentävä että saa vastauksia.

ReijonenRe: Pahoinvointi10.7.2024 18.03
Mä oon 2 kertaa käynyt tähystyksessä. Ikävä toimenpide, ei koske yhtään mutta tuntuu epämiellyttävälle.
Hyvin se menee 👍

NyyttiRe: Pahoinvointi10.7.2024 21.54
Kävin tähystyksessä. Pelkäsin julmetusti ennen toimenpidettä ja valvoin useamman yön. Laittoivat kurkkuun suihkeella puudutusainetta ja sain ns. sedaation, kun kerroin, että pelkään, että revin kaikki piuhat irti, jos panikoin. Koko toimenpiteen ajan tiesin, mitä tehdään. En pitänyt näillä puudutuscoctaileilla toimenpidettä ikävänä ja voisin mennä uudelleen.

Epätoivo95Re: Pahoinvointi11.7.2024 4.28
Kiitos positiivisista kokemuksista, vähän rauhoittaa minua.
Minulle tehdään tää tutkimus Myyrmäen tähystysyksikössä ja pari positiivista kokemusta löysinkin paikasta.
Hirvittää vaan se, kun kärsin valmiiksi emetofobiasta, yökkäilen jo takahampaita pestessä ja yökkäily on jotenkin sietämätön tunne itselle, pelottaa se että miten pysyn rauhallisena ne pitkät minuutit, ja menenkö paniikkiin kun paniikkihäiriökin löytyy. Toivon tietysti sedaatiota mutta en tiedä kuinka helposti ne sellaisen antaisi. Mutta kiitos Reijonen ja Nyytti, koitan psyykata vielä ennen toimenpidettä.

NyyttiRe: Pahoinvointi11.7.2024 7.20
Hienoa, että saat vertaiskokemuksista tukea.

Minullakin on herkkä kurkku: yökkäilen hampaiden pesussa ja esim. nielunäytettä otettaessa tuo yökkäily on ollut merkittävä ongelma. Sitä kurkun alueen tuntemusta minäkin eniten pelkäsin. Tästä huolimatta toimenpiteessä pari kertaa tunsin, sanotaanko ehkä nielaisun ja yökkäilyn välimuotoisen tarpeen eli ei mitenkään paha tilanne.

Selitin itselleni koko toimenpiteen ajan, että hengitä rauhallisesti niin, että vatsa liikkuu (ei rintakehä), niin sympaattinen hermosto rauhoittuu. Samalla yritin keskittyä vain oman hengitykseni seuraamiseen: liikkuuko maha hengittäessä, sekä lähdin ajattelemaan rentouttani: onko varpaat rennot, onko sääret rennot, onko reidet rennot, jne, koko vartalo läpi kohta kohdalta... jotta en ajattele itse toimenpidettä liikaa.

Voit myös yrittää soittaa poliklinikalle etukäteen ja kertoa pelostasi ja pyytää sedaatiota sekä ennen toimenpidettä uudelleen kertoa ja pyytää sitä. En kyllä tiedä onko ennakkopyynnöillä merkitystä/vaikutusta, mutta hoitajan ja lääkärin voi olla vaikea tietää pelon tasoa, koska potilaita on niin erilaisia, yksi sanoo pelkäävänsä, mutta on rauhallinen,
toinen ei puhu mitään ja saa paniikin. Eli eri ihmisten erilainen tunne ei näy päälle ja eri ihmisten samanlaiset sanat ei välttämättä kerro tunteen tason eroa.

Toivon sinulle kaikkea hyvää!

Epätoivo95Re: Pahoinvointi11.7.2024 12.13
Kiitos paljon Nyytti! Juurikin tuo nielun tuntemus/ yökkäily pelottaa, vuosi sitten sairastin angiinan ja lähdin labrasta itkien kun nielunäyte oli niin hirveä ja hoitaja totesi vaan että onhan se näyte otettava tai voin poistua.

Palleahengitystä teen näin stressipäisenä muutenkin, se on varmasti hyvä keino tuossa tilanteessa keskittyä siihen ja muun kehon tuntemuksiin. Ajattelinkin olla yhteydessä yksikköön heti kun kutsukirje kolahtaa luukusta jotta voin tuoda nämä pelot etukäteen esille. Kiitos kokemuksesi jakamisesta :)

Jos voin vielä udella, onko letku pakko nielaista vai meneekö se ihan työntämällä? Sitä pelkään että onnistuuko se väkisin nielaisu..

ReijonenRe: Pahoinvointi11.7.2024 12.58
Kyllä se letku on sinne avitettava eli nielaistava. Mulla on kanssa aivan hirveä oksennusrefleksi, mutta vaikka se toimenpiteen aikana kakotuttaa, siinä voi ihan hyvin hengittää ja olla. Mitään kipuahan siinä ei tunne.
Tsemppiä vaan vielä!

NyyttiRe: Pahoinvointi11.7.2024 17.03
Minulla oli niin, että lääkäri laittoi putken suuhuni, hän pyysi muutaman kerran minua siirtämään leuan asentoa ja sen jälkeen tunsin tuon nielaisun/lievän yökkäilyn tunteen, sen jälkeen en tuntenut mitään epämiellyttävää. Jossain kohdin toimenpiteen aikana minulle tuli tunne, että kuola valuu ja voisin nielaista, mutta huomasin, että nielaisu ei tuntunut kivalta, joten en nielaissut vaan annoin kuolan valuta. Nielaisun/lievän yökkäilyn tarve tuli myös, kun letku poistettiin. En muista, että toimenpiteen aikana olisi noita olotiloja tullut. Olen oikeasti todella herkkä kurkusta, mutta en millään tavalla tuntenut, että minun pitäisi mitään itse tehdä mitään, jotenkin se sikäli meni kyllä itsestään. Se nieluun suihkutettu puudutusaine oli todennäköisesti tämän tuntemattomuuden taustalla ja se suoneen annettu sedaatio yksinomaan rauhoitti, mutta en ole varma.

Minulla oli ystävä, joka kävi tähystyksessä aina niin, että ei lainkaan puudutettu nielua eikä hänellä ollut sedaatiota. Hän koki toimenpiteen inhottavaksi, mutta ei sellaiseksi, että tarvitsisi mitään aineita. Tämän rohkaisemana itse uskalsin ottaa sedaatiolla. Nyt, jos joudun menemään uudelleen, saattaisin harkita pelkällä nielupuudutteella menoa, ilman sedaatiota.

Epätoivo95Re: Pahoinvointi11.7.2024 17.33
Kiitos teille molemmille, rauhoittaa mieltä kovasti eikä enää puske paniikki päälle kun ajattelee koko asiaa. Tietysti tämä odotus on pahin kun tämä skopiayksikkö on heinäkuun kiinni, saan sitten elokuussa kutsukirjeen ja saan tietää ajankohdan toimenpiteelle. Vaikka tämä akuutti oire nyt helpottaisi niin haluan silti siellä käydä, minulla on pitempään jo ollut sitä yöllistä happojen nousua ilman närästystä ja nyt närästys on tullut mukaan kuvioon. Noh, se selviää sitten onko palleatyrää, löysää porttia tai jotain muuta mutta levollisemmin mielin jo odottelen tähystystä :)Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: