Keskustelu

adiemusIlma vatsalaukussa refluksin syynä?1.4.2014 10.21
Nyt leikkauksen jälkeen, kun ilma vatsasta ei poistu enään röyhtäilemällä, niin olen miettinyt, että mikä rooli ilmalla on refluksissa. Olen ollut kova röyhtäilemään aikaisemmin ja nyt tuntuu, että se ilma siellä mahassa aiheuttaa paineen tunnetta ruokatorveen. Voisiko tämä olla syynä tähän leikkauksen jälkeiseen refluksiin? Ilmeisesti minulla on myös leikkauksen jälkeinen gastropareesi, mikä saattaa pahentaa ilman kertymistä.

Ja sitten mietin, että josko se ilma vatsalaukussa aiheutti minun refluksin alkuaankin? Tähystyslöydös ei meinaan ollut ph-mittauksen kanssa samoilla linjoilla. Eli tähystys löydöksen perusteella ei olisi pitänyt olla niin graavia tulosta 24h ph-mittauksesta.

Niin, että tämmöstä pohdintaa täällä. Onko mitään ajatuksia?

SiiriRe: Ilma vatsalaukussa refluksin syynä?1.4.2014 20.47
Minäpä vastaan aivan pienoisen omakohtaisen kokemukseni valossa. Mulla refluksidg vuoden vaihteessa ja tällä hetkellä suht hyvä kausi. En ole ollut leikkauksessa. Aloitin syömään somac 20 mg n. 2 vikkoa sitten ja vähennän niitä pikkuhiljaa, kun huhtikuun lopulla pitäisi päästä helikobakteerin kontrollitestiin. Alussa söin siis somac 40 mg ja siirtyessä tuohon miedompaan sain ekoina iltoina ikäviä röyhtäily / ilmaa vatsassa kohtauksia, jotka aiheutti limaa kurkkuun, vagushermon läpätystä ja ikävää oloa. Nyt taas eilen illalla ja tänään päivällä ihan hirveesti ilmaa mahassa / ruokatorvessa ja ne pyrkii yläkautta ulos eli tuntuu, että välillä ei voi edes nielaista, kun sieltä on tulossa ilmaa ja kauhea paineentunne. Ruokavalio mulla on tosi niukka, tosin eilen innostuin syömään 3 banaania, eli olikohan ne syynä tuohon hirveeseen ilman tuloon ja närään. Ei uskalla mennä taas sänkyyn, kun pelottaa, jos sama kohtaus tulee. Joka tapauksessa, mulla ainakin ilma joka vatsaan "syntyy", tuntuu aiheuttavan heti oireita. Joskus enemmän, joskus vähemmän. Röyhtäily voi helpottaa oireita, mutta ei sitäkään voi jokapaikassa "harrastaa" :-) Mulla ei siis ole ollut koskaan varsinaisesti oireita vatsassa, vaan kurkussa (lima ym). Ja heliko todettiin tähyssä joulukuussa, mikä ei aiheuttanut kylläkään vatsa-oireita. Tähyssä ei mitään ihmeellistä, ainoastaan hieman ärtynyt ruokatorvi ja se helikon aiheuttama gastriitti.

adiemusRe: Ilma vatsalaukussa refluksin syynä?2.4.2014 9.27
Oliko sinulla tota röyhtäilyä jo ennen kuin aloitti lääkityksen refluksiin? Ajattelin, että voiskohan ne mahalääkkeet aiheuttaa sitä ilman muodostusta. Itse olen syönyt yhtä sun toista refluksi lääkettä viimeiset viisitoista vuotta, niin en muista, mikä oli tilanne ilman niitä.

Muistaakseni joku muukin oli jossain aikaisemmassa ketjussa maininnut saman tyyppisestä oireesta lääkityksen kanssa. Tai anaskin vatsa vaivoista liittyen lääkitykseen.

siiriRe: Ilma vatsalaukussa refluksin syynä?2.4.2014 10.47
Kyllä mulla oli röyhtäilyjä jo aikasemmin (mutta siis kuitenkin somac 40 mg aloittamisen jälkeen, mutta ei ennen viime kesänä alkanutta oireilua), mutta ne väheni ja aika lailla loppuikin kun tilanne ilmeisesti rauhoittui lääkityksen ja ruokavalion myötä.
Ja nyt lääkityksen miedonnuttua puolella reilu kaksi viikkoa sitten, röyhtäilykohtauksia tulee yhtäkkiä.

Mikähän siihenkin on syynä? eikö ruoka sula kunnolla vai alkaako mahahapot olee liian vahvoja ja mahaan muodostuu ilmaa jostakin syystä. Sehän tässä on niin tyhmää, kun mikään ei tosiaan mene ennakoidusti, vaan aina tulee jotain uutta ja yhtäkkistä.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: