Keskustelu

äiti93Minkälaista on refluksin aiheuttama yskä?10.3.2014 0.19
Mulla on ollut kuivaa yskää 7kk. Välillä se on tavallista yskää, välillä saan hirveitä yskäkohtauksia, kuulostaa keuhkoperäiseltä yskältä, kun se on niin kovaa.
Lisäksi on jatkuvaa pahoinvointia, palan tunnetta kurkussa, ajoittain hengenahdistusta. Kaikki oireet alkoi synnytyksen jälkeen.
Mulla on ollut tosiaan mahaportin tulehdus epäily lokakuussa (särkylääkkeet), kun oli tuolloin oksentelua ja vatsakipuja. Sain silloin kuukauden kuurin Zantacia, joka vei pois oksentelun ja vatsakivut, mutta ei muita oireita.
Keuhkoröntgen ja thorax-kuva on otettu keuhkoista, myös spirometria ja vatsan ulra tehty, kaikki täysin normaaleja.
Ainoa diagnoosi on raskauden jälkeinen, ohimenevä kilpirauhasen liikatoiminta, joka on nyt hoidettu jo lääkityksellä lähes kuntoon.
Kävin kaulan ultrassa ja siellä todettiin struuma (oikea lohko 7cm, vasen 6cm, normaalikoko on 4cm) ja suurentuneita imusolmukkeita.
Lääkärit on ihan pihalla, mitä mun kanssa pitäisi tehdä. Mulle määrättiin Somac-kuuri kokeiluksi, mutta apteekissa sanottiin, ettei saa käyttää jos imettää eli en voi siis aloittaa kokeilua. Allergialääkkeistäkään ei mitään hyötyä. Ei mua kauheesti huvittais vatsan tähystykseenkään mennä.

Ei siis mitään hajua, voisiko tämä olla refluksia. Tuntuisi hassulta, että yskä ja pahoinvointi (hallitsevimmat oireeni) voisivat olla refluksitautia.

MyrttiRe: Minkälaista on refluksin aiheuttama yskä?10.3.2014 8.55
Tämäkin varmaan on yksilöllistä, mutta minulla refluksin aiheuttama yskä on sellaista selkeästi kurkun seutuvilta kumpuavaa ärsytysyskää. Samalla myös kurkku on usein karkean tuntuinen ja ääni möreää/katkeilevaa, pientä limaisuuttakin voi olla. Keuhkoperäisestä yskästä sen erottaa sillä, että keuhkoissa se ei aiheuta minkäänlaisia tuntemuksia. Tai ainakin "normiyskässä" minulla yskä tuntuu myös kyljissä ym., mutta tässä versiossa yskä paikantuu kurkuun.

Pahoinvointi ja yskä voivat oireena hyvinkin olla refluksin aiheuttamaa.

refluksikurkkuRe: Minkälaista on refluksin aiheuttama yskä?10.3.2014 11.18
äiti92, pystyisitkö varmistamaan imetysajan lääkkeiden käytön lääkäriltä tai vaikka teratologisesta palvelusta jotakin tietoa (tosin pääpaino heillä taitaa olla odotusajalla) ... vai soittiko apteekin väki lääkärillesi ja kertoi, että nyt sinulla ei olekaan mitään kokeilun alla?


Mitä meidän sivuston lapsen saaneet refluksiäidit ovat tehneet tai saaneet aikaisemmin ohjeita?

Lääkekokeilu ja tähystys se taitaa melkein olla edessä ... Mutta tähystyskään ei välttämättä nimenomaan refluksia paljasta (taudista on olemassa endoskopianegatiivinen muoto nk NERD, joka on huomattavasti yleisempi).

Ei tässä nyt auta kuin kysellä lisää eli kurkkulääkärin kommentti? Näyttikö kurkunpää yhtään refluksiärsyyntyneeltä vai esim yskimisen vuoksi ärsyyntyneeltä ... vaiko ihan tavalliselta?

Yskän reseptoreita on siellä ruokatorvessakin, joten jos siellä seilailee tai puolikaasumaisena nousee jotakin, se voi aiheuttaa yskää - puhumattakaan tietenkin, jos se nousee kurkun puolelle. Sitä nousua ei välttämättä huomaa muuten kuin sinä yskänä - samanaikaisesti ei tarvi tulla minkäänlaista hapan tai karvas vesi - tuntemusta!
Hengenahdistusta tämän taudin puolella on ja sekin voi tulla sieltä ruokatorven ärsytyksen (tai oikeammin siinä olevan vagushermon kautta)kautta mutta myöskin tihkumisella kurkunpään jne puolelle.

Eikä kilpirauhaslääkkeet ole mitenkään yhteydessä yskään?

äiti93Re: Minkälaista on refluksin aiheuttama yskä?10.3.2014 15.10
Myrtti:

kiitos vastauksestasi. :)
myös mulla se on ns. kurkkuyskää eli ei tunnu keuhkoissa yskiessä lainkaan. yskä on myös öisin kokonaan poissa.

refluksi kurkku:

kiitos paljon myös sulle. :)
mulle apteekissa sanottiin, että joko lopetat imetyksen ja aloitat Somacin tai sitten jatkat imetystä etkä aloita lääkekokeilua. oon miettinyt, että voisin kokeilla sitä magnesiamaitoa, jos siitä olis jotain apua.

yskää on mulla ollut jo ennen kilpirauhaslääkitystä ja nyt lääkitys on jo lopetettu. endokrinologin mukaan yskä ei kuulu kilpirauhasen liikatoiminnan oirekuvaan ollenkaan. eli kilpirauhasvaivaa yskä ei ole.

mulla se hengenahdistustuntemus on jatkuvaa, ihan kuin joku painaisi kurkkua.. se on outoa. :( lääkärit ei ole ottaneet vielä edes kantaa siihen, voisiko struuma aiheuttaa hengenahdistusta mun tapauksessa. yhtä hakemista tää koko juttu, turhauttaa. ei jaksaisi enää lääkäriin raahautua.

refluksikurkkuRe: Minkälaista on refluksin aiheuttama yskä?10.3.2014 20.28
Mitä kurkkulääkäri sanoi sun kurkunpään fyysisestä tilanteesta?

äiti93Re: Minkälaista on refluksin aiheuttama yskä?10.3.2014 22.28
en ole käynyt kurkkulääkärillä. vielä.

SaturnusRe: Minkälaista on refluksin aiheuttama yskä?10.3.2014 23.59
äiti93, mulla on struuma ja hengenahdistusta just tossa kilpparin kohdilla. Mulla on toki myös refluksi ;) mutta uskon tuon oireen liittyvän struumaan. Se on tosin ajoittaista. Voi olla tosi häiritsevää viikkoja ja sitten kadota taas.

refluksikurkkuRe: Minkälaista on refluksin aiheuttama yskä?11.3.2014 0.19
Mutta varmaan joku lääkäreistä on kuitenkin kurkannut pikkupeilillä nimenomaan sinne keskeiselle yskäalueelle eli kurkunpäähän jossakin vaiheessa?

Tarkoitan vaan sen takia, että yskiminen aiheuttaa lisää ärsytystä, joka johtaa lisäyskimiseen ym. ... kurkkurefluksia ajatellen se saattaisi heti joissakin tapauksissa paljastaa onko refluksia vai ei (toki kaikillahan ei kurkun puolelle ylösnousu yllä). Noissa sun tutkimuksissa tämä ei tule mitenkään esiin.

Mutta struumassa on omat kuvionsa, joka voi tehdä sitä ja tätä ...

Lihaspuolella siinä lähellä on myös syklimäinen krikofaryngeus - lihas, jonka kiristyminen aiheuttaa klassista "palan tunnetta kurkussa" ...

Tsempppiä!

Onko täällä ketään imettäviä salpaajalääkitystä käyttäviä paikalla kirjoittelemassa, jotka voisi kertoa tuosta puolesta suoraan?

äiti93Re: Minkälaista on refluksin aiheuttama yskä?11.3.2014 23.06
mulla on myös melkeen päivittäin sitä, että nousee "ilmakuplia" kurkkuun eli pitää koko ajan rykiä äänettömästi kurkkua. etenkin, kun on vähän makuuasennossa. ennen ei oo tämmöstä ollut.

mutta kiitos refluksikurkku, oot hurjan avulias! :) varmaan pitäs alottaa erikseen uus keskustelu imetys + salpaajalääkitys.

SaturnusRe: Minkälaista on refluksin aiheuttama yskä?24.1.2016 20.06
No niin, sain minäkin sitten tutustua kurkkuoireisiin. Tai ainakin epäilen, että yskäni on refluksin aiheuttama. Menin (hölmönä) juomaan eilen kaksi lasillista kylmää kokista, ja kurkku alkoi saman tien tuntua karhealta. Viime yö ja tää päivä on mennyt yskiessä ja rykiessä. Onko vinkkejä, miten yskän saisi rauhoittumaan?

SrjaarjaRe: Minkälaista on refluksin aiheuttama yskä?15.5.2016 1.03
Mika ollut kaksi kuukautta limaista yskää joka tulee jkkapuolelra, kävin terveyskeskuksessa hakemassa siihen antibioottia. Kirjoitti minulle närästyslääketie yskänlääkettä refuksiin, kerroin hänelle että paina sitten lopettaa nämä koti tohtori hommat ja siirtyä uskomaan teitä lääkäriltä . Ryhdyn sitten syömään nyt refleksien yskänlääkkeitä. Ja nyt sitten vasta kipeä olen ollut. Yöllä minulla on ämpäri johon oksennan aina kauheen yskänkohtauksen tullessa ja vessapaperirulla onnen paperia menee kun niistän nenääni ja yritän sätkytelläsitkuteillä aamuun asti. Räkää tulee joka tuutista niin että alkaa mielenterveys jo poksahtaa. En tiedä mitä tässä pitäisi tehdä koska olen aivan finaalissa kahden kuukauden rehkimisen istumisen xoksenEllun kuumeiden jälkee what should n mutakinkunnukkua.vappuna veräisov30tute putkeen

MariaRe: Minkälaista on refluksin aiheuttama yskä?15.5.2016 23.22
Äiti 93: olen pahoillani, että sinulla on nyt rankkaa, ymmärrän täysin mitä on yskiä koko ajan.

Oma refluksi-yskä alkoi toisen raskauden aikana ja sen jälkeen on sitten kokeiltu kaikki. Happosalpaajat eivät juurikaan auta.

Paras apu on ollut seuraavista:

- ruokavalio (maidoton, viljaton, sokeriton) mutta esim porkkana aiheuttaa itselläni oireita.

Kokeile ensi olla kuukausi viljattomalla ruokavaliolla ja jätä pois kaikki viljat ja myös gluteiinittomat tuotteet. Moni on saanut apua tästä. Voi tuntua aluksi vaikealta, mutta yskä vie enemmän voimia. Korvaa leipä riisikakuilla.

- kurlaa kurkkua bentoniittisavijuomalla, mulkosanilla tai valmariinilla.

- keväällä eli juuri nyt, popsi kuusista kuusenkärkkiä.

Voit myös hakeutua ravintoterapeutille tai allergialääkärille/ kurkkulääkärille. Itse en ole saanut apua lääkäreiltä, mutta on siinä ammattikunnassa varmasti sellaisiakin, jotka osaavat auttaa.

Tällä palstalla on muissa ketjuissa juuri ollut juttua siitä, että viljatonta ruokavaliota käyttämällä on saatu apua.

EHRe: Minkälaista on refluksin aiheuttama yskä?30.8.2017 13.20
Hei Äiti 93!
Jos satut lukemaan tämän niin olisin kiinnostunut sinun voinnistasi tänään. Omat oireeni ovat juuri kuin sinun kuvaamasi!
Kiitos jo etukäteen.

RefluksiaaseRe: Minkälaista on refluksin aiheuttama yskä?27.3.2019 6.25
Kuukausia kestänyt yskä täälläkin. Tai pikemminkin yskähtelyä, koska kurkkua kuivaa. Mulla on ollut ajoittain rajuakin refluksia eli mahahapon nousua jopa suuhun asti ja epäilen oireita sen aiheuttamaksi. Toissapäivänä otettiin kuitenkin keuhkokuvat yms. Muiden mahdollisuuksien poissulkemiseksi. Seuraavaksi varmaan kurkkulääkärille. Yskän lisäksi oireena rintalastan polttelua.

Tsemppiä kaikille samojen ongelmien kanssa painiville.

SitrusRe: Minkälaista on refluksin aiheuttama yskä?27.3.2019 7.56
Oksennuksen sekaista.
Yöllä nousee moskaa mahasta ja ärsyttää henkitorvea.
Sitä sitten yskii vesissä silmin.
Tietäisin kivempiakin tapoja herätä yöllä.

Aikuinen nainenRe: Minkälaista on refluksin aiheuttama yskä?27.3.2019 8.36
Minullakin yskiminen on jokapäiväinen harmi..ja äänen käheys rassaa kovin. En meinaa saada välillä puheääntä ollenkaan tuotettua.

Viimeksi kun kävin selästäni lääkärissä, lääkäri kysyi kun olin kertonut minkä takia vastaanotolle tulin, että onko sinulla refluksitauti kun ääni on noin käheä ja joudut yskimään kaiken aikaa. Juu on vastasin.

Että kyllä ongelmaa riittää tälläkin saralla.

mummu 68Re: Minkälaista on refluksin aiheuttama yskä?28.2.2021 13.34
minulla on ollut refluksi vuosia. happosalpaaja jatkuvassa käytössä. olen myös kärsinyt aika ajoin kovasta yskimisestä, välillä tulee oksennus. luin jostain että on ollut apua kun on jättänyt viljat ja kahvin pois. tein myös itse näin mutta aamupuuron söin. parin päivän päästä yskä oli pois. nyt olen taas palannut leivän ja kahvin syöntiin. yskä on taas jatkuvaa. täytyy taas jättää pois. riisikakut sopii ja kun päälle laittaa juustoa, kurkkua, tomaattia niin hyvää on.

Pirjo TeranneRe: Minkälaista on refluksin aiheuttama yskä?19.4.2022 21.53
minulla on ollut useamman kuukauden ajan tosi kuiva yskä, se tuntuu tulevan ihan kurkun päästä. Närästystä on aika usein, kukaan ei ole maininnut mitään refluksista? Eniten se häiritsee nukkumaan mennessä kun pitää vähän väliä yskiä. Juon kahvia ja syön tummaa leipää. Osaako joku sanoa mistä on kysymys? Vuosia sitten todettiin palleatyrä, mutta sitä ei ole tutkittu moneen vuoteen.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: