Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

Minä VaanOnkohan tämä refluksitautia vai jotain muuta? Pelottaa ja ahdistaa...22.1.2023 1:23
Kirjoitan tähän vähän ajatuksen virtaa asiasta niin voitte kommentoida mielipiteenne. Pahoittelen jos tekstistä tulee pitkä ja sekava.

Olen 30-vuotias nainen ja sain refluksitaudin diagnoosin viime vuonna, mutta jotenkin minun on vaikea hyväksyä sitä. Lääkärikäynnistä jäi niin paha olo kun vartin aika suhaistiin läpi viidessä minuutissa. Lääkäri ehti kuitenkin paineilla vatsaa ja totesi ettei siinä mitään tunnu ja puheideni perusteella diagnosoi refluksitaudin ja kirjoitti lääkkeet. Kun poistuin huoneesta ja suljin oven, lääkäri ryntäsi saman tien ovesta ja huusi jo seuraavan asiakkaan. Käynti oli kaikin puolin sekava ja tuntui tosiaan siltä että lääkärillä oli kiire enkä aina edes ehtinyt sanoa lauseitani loppuun. Tuon kiireisen tunnelman vuoksi jäin epäilemään että huomasiko se lääkäri nyt varmasti kaiken ja selitinkö itse tarpeeksi tarkkaan asiat.

Nämä vatsaoireet ovat sellaisia vaihtelevia, noin 2-3 kertaa vuodessa tulee vaikeammat oireet jotka kestää monta viikkoa. Välillä on lievempää ylävatsavaivaa ja välillä lyhyitä aikoja kun ei ole mitään ongelmaa. Pahimmat oireet tulee yleensä suunnilleen samaan aikaan joka vuosi, nytkin näin tammikuussa kun viimeisetkin jouluruuan ja uuden vuoden ruokien rippeet ja suklaat on syöty. Toisen kerran pahimmat oireet tulee joulukuussa, ennen joulua. Toki taidan silloinkin herkutella jo enemmän... Muuten tulee ympäri vuoden sellaisia lievempiä aaltoja jotka saan kuitenkin lääkkeillä laannutettua.

Kun pahin vaihe tulee, tuntuu että saan joka vuosi jonkun uuden oireen asiaan liittyen. Viime vuonna tuli huimausta joka menee kuitenkin ohi noin viikossa. Huimausta tulee erityisesti silloin jos olen syönyt liikaa suklaata, siitä en tiedä mistä johtuu. Nyt tällä hetkellä kun tuo huimaus helpotti jo niin on tullut sellaista että syödessä tai eteenpäin nojatessa saatan tuntea sellaisen nopean mutta hyvin kivuliaan pistoksen tuossa rintakehällä rintojen välissä. Lisäksi mulla on aaltoilevia lihasongelmia erityisesti rintarangan kanssa. Ei kipuja mutta jumitusta.

Mutta se syy miksi en ole varma onko tämä refluksia on se, että en koe että mulla kovin usein tulee sitä nestemäistä vatsasta ylös suuhun - välillä toki tulee mutta se ei kestä kovin kauaa ja helpottuu lääkkeillä. Mutta nyt kun on paha vaihe niin tuntuu ikään kuin suuhun nousisi jonkinlaista "happoa". En tunne sitä kun se nousee mutta kielen päälle kertyy katetta. Ja nyt on pari päivää ollut jonkinlainen paha haju nenässä ja epäilen että se liittyy vatsaan. Samalla on näitä rintapistelyitä. Tästä "haposta" tulee myös vähän sellainen olo kuin olisi flunssassa, jotenkin kuumeinen olo vaikkei kuumetta kuitenkaan ole. Ja tähän happoon tuntuu usein siltä että nuo närästyslääkkeet ei tehoa siihen. Se helpottaa kuitenkin ajan kanssa kun jaksaa odottaa.

Pelkään että mulla on joku tulehdus jossain esim. suolistossa tai mahalaukussa. Aika usein mulla on samaan aikaan myös suolisto-oireita esim. nyt kovasti ilmaa ja vähän ummetusta ja tuntuu ettei suoli tyhjene kerralla kokonaan. Lääkäri ei tutki koska ulosteessa ei ole verta eikä ole sellaisia varsinaisia kipujakaan.

Helikobakteeri, keliakia ja laktoosi-intoleranssi on tutkittu, niitä ei ollut. Oon aika varma että mulla on palleatyrä vaikka sitä ei olekaan tutkittu. Oireet täsmää ja mun toisella vanhemmalla on se (hänellä on vaikea refluksi ja jatkuva lääkitys) ja myös hänen vanhemmallaan oli palleatyrä (mutta ei refluksia). Pallean kanssa on aina ollut ongelmia ja hengitykseni on helposti pinnallista. Välillä pohdin liittyykö rintarangan lihasongelmatkin palleatyrään.

Pelottaa että tämä vaiva vain pahenee vuosi vuodelta. Pelottaa että ruokatorvi joskus jotenkin tukkeutuu tai ruoka jäisi jumiin . Pelottaa että joskus tulevaisuudessa joutuisin leikkaukseen. Tulevaisuus pelottaa. Olen välillä niin peloissani ja epätoivoinen että olen jopa rukoillut jotain jumalaa parantamaan minut vaikka en tiedä onko sellaista edes...

Olen ajatellut että yrittäisin muuttaa elämäntapojani terveellisemmiksi. Epäilen että mulla on aavistuksen verran liikaa rasvaa kehossa, vatsa ainakin pömpöttää, jos vaikka painon putoaminen auttaisi.

Refluksi-tyyppiRe: Onkohan tämä refluksitautia vai jotain muuta? Pelottaa ja ahdistaa...22.1.2023 20:27
Voin yhtyä tuntemuksiisi. Minä varsinkin nuorempana pelkäsin kovasti näitä kaikkia oirekuvia. Ja ahdistujana pelkään toisinaan yhäkin, kun on ns huonompi jakso. Meitä on ihmisiä niin moneen lähtöön.
Harmi kuulla tuo, ettei lääkärillä oikein ollut aikaa perehtyä sinun oireisiisi. Jäi se kuva mulle. Oletko miettinyt, että kävisit yksityisellä gastroenteroligilla ja listaisit vaikka kysymyspaperin mukaan? Yksityisen 20min tai 30min käynnit liikkuu siinä 120-150e pinnassa. Riippuu mikä lääkäriasemakin. Tähystetty ei varmaan siis ole? Saisit tietysti mielenrauhaa valtavasti myös tähystystutkimuksellakin. Siihenkin voi pyytää rauhoittavaa esilääkettä tai jopa kevyen nukutuksen jos se jännittää liikaa. Gastroenterologin tapaaminen kaikessa rauhassa vois olla mielenrauhasi kannalta tosi hyvä. Ruokavaliota kannattaa tosiaan pyrkiä muuttamaan. Suklaa on minunki paheita ja sehän on refluksikoille yksi pahimpia oireen luojia. Mulla ollut yli 20v lääkkeitä, olen nyt 41v. Ja leikkausta en tosin itsekään kovin mielellään ole ajatellut. Sehän ei ole pakkoleikkaus sinällään. Ihmiset menevät siihen jos eivät yksinkertaisesti jaksa oireitaan eivät halua syödä ikäänsä lääkkeitä yms. Monia on leikattu, monet on tosi tyytyväisiä. Joillain oireet voi vaivata siltikin vaikka leikattu tai toipuminen hidasta. Mutta noistakin voi lääkäriltä kysyä. Kannattaa kysyä ihan kaikki pikku jututkin, mitkä askarruttaa. Saat mielenrauhan. Myös minun suvussa kulkee tätä vatsavaivaa. Äidillä oli suuri palleatyrä, refluksitauti. Samoin ukillani ja isällä. Mulla palleatyrä, löysä vatsanportti ja refluksitauti. Käytän siihen Somac -nimistä happosalpaajaa ja Gavisconia. Nyt yritän syödä rajatun ruokavalion mukaan. Mutta siis, suosittaisin yksityisen lääkärin tapaamista, jotta saisit keskustella jos vain mahdollista.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: