Keskustelu

KikiMistä apua henkiseen jaksamiseen?4.11.2022 18.43
Otsikossa se tulikin, eli mistä ihmeestä saa apua henkiseen jaksamiseen tämän sairauden kanssa?

Refluksitaival on vasta alussa, kolmisen kuukautta kärsimystä takana. Lääkäri määräsi ensin somac 20 mg, sitten 40 mg ja nyt otan aamulla 40 ja illalla 20. Ruokavalio on tosi rajallinen ja noudatan sitä tarkasti. Sänky on korotettu ja illalla en syö ennen nukkumaan menoa. Muutoinkin elän tämän kanssa "kurissa ja nuhteessa". Ainoat kaksi asiaa mitkä ovat vielä pielessä, on kahvin juonti ja tupakointi. Kahvia 2-3 kupillista menee päivässä, kotona käytössä murukahvi ja kupissa aina puolet maitoa. Tupakkaa kuluu päivästä riippuen 5-10 . Tupakointi olisi syytä lopettaa, mutta hitto vie, kun tuntuu ylivoimaiselta edes ajatella lopettamista, kun muutoinkin on henkisesti voimat aivan loppu.

Oireina lähinnä vatsansisällön nousu nieluun (tai en oikeastaan tiedä meneekö se ruoka edes vatsaan saakka...), roskien tunne kurkussa, lima nielussa, tukehtumisen tunne, tunne siitä että nielu lamautuu, nieleminen "jää jumiin" eli nieleminen ei onnistu loppuun saakka... ja siitä seuraava oksentaminen. Oireet ovat ajankohtaisesti taas päivittäisiä ja tuntuu, että on aivan sama mitä teen. Aina illalla nukkumaan mennessä alkaa nielun ahdistus, kakominen ja lopulta oksentaminen. Röyhtäilyä on myös vähän, mutta mitään varsinaista närästyspoltetta tai muuta sellaista ei.

Olen henkisesti aivan loppu. Itku on herkässä pitkin päivää ja toivottomuus valtaa mielen. Juuri nyt on vaikea uskoa, että tämä voisi koskaan olla paremmin. Lääkärille on aika taas ensiviikolla, mutta pelkään jo nyt, että hän keskittyy lähinnä lääkityksen säätämiseen ja henkiseen jaksamiseen ei tälläkään kertaa edes keskustelussa päästä.

Oma pää on niin sumussa tämän väsymisen vuoksi, että en osaa edes ajatella, mistä apua lähtisin hakemaan.
Mistä sinä olet saanut apua sairauden kanssa elämiseen? Onko jokin taho (lääkäri, sairaanhoitaja tms.) oikeasti auttanut siinä, miten tätä jaksaa?

kohtalotoveritarRe: Mistä apua henkiseen jaksamiseen?10.11.2022 12.46
Tiedän tunteen. Minua auttoi pahassa vaiheessa eniten ravitsemusterapeutti. Hän todella paneutui tilanteeseeni, tunsi hyvin refluksitaudin ja listasi minulle ruokia joita voisin alkaa pikkunhiljaa kokeilla.

Muutoin haluan tsempata sinua, että refluksitauti on tosi kurja ja voimia vievä sairaus. Sitä ei sellainen ymmärrä joka ei itse sitä sairasta. Henkisest voimatkin ovat välillä todella vähissä kaikkien oireitten, kipujen, niukan ruokavalion, turhan tuntuisen yrittämisen, tarkkojen elämäntapahoitokeinojen ja huonon vaiheen pitkittymisen takia. Mutta, ja nyt tulee se hyvä asia: onneksi useimmiten, lähes aina, sen pahimmankin jakson jälkeen alkaa helpottaa!

Myös tähystyksen tekeminen on helpottanut minua henkisesti. Kun tulee varmuus millainen tilanne siellä ruokatorvessa ja vatsalaukussa on, eikä tarvitse enää pelätä sitä kaikkein pahinta. Huonoissa vaiheissahan sekin pelko tuppaa aina aktivoitua... mikä sekin on sitten raskasta.

Joskus tarvitaan useita lääkekokeiluja ennenkö löytyy se joka tehoaa. Itselläni esimerkiksi somac ei auttanut mutta Nexium alkoi auttaa. Joskus saatetaan tarvita pitkäkin kuuro alussa että tilanne, esimerkiksi mahdollinen tulehdus, saadaan hallintaan.

Myös facebookij refluksitautiryhmistä olen saanut paljon vertaistukea. Suosittelen liittymään niihin kumpaankin ryhmään.

Tässä nyt joitakin ajatuksiani ja kokemuksiani. Hyvää syksyn jatkoa Sinulle!

kohtalotoveritarRe: Mistä apua henkiseen jaksamiseen?10.11.2022 12.54
Lisään vielä, että refluksitautiinhan tyypillisesti kuuluu "kausivaihtelu", eli eri pituiset hyvät ja huonot kaudet. Eli huonot ja raskaat kaudet alkavat kyllä yleensä aina ennenpitkää helpottua. Syy, miksi huono kausi ei joskus alakaan helpottaa, saattaa olla esimerkiksi epäsopiva lääkitys tai vaikkapa kookas palleatyrä. Tai ihan vaan pelkkä stressin jatkuminen... (joo kivaa kun tilanne itsessään jo stressaa niin eipä ole helppoa yrittää saada stressiä pois..) Tähystyksessä selviää paljon!

jokujuissiRe: Mistä apua henkiseen jaksamiseen?25.11.2022 13.37
Oikotieta onneen ei oikein ole. Itse en millaan halunnut ymmartaa etta tein huonoja valintoja. Alkuun jo unilaake imovane poltti vatsan aivan karrelle, tahystyksessakin nakyi limakalvojen nodulaarisuutta. Siihen olut, toisinaan savukkeiden poltto ja ruokavaliomuutokset jotka pahensivat vain, kun aloin syomaan kaurapuuroa, tonnikalaa, banaania ym. Kaikki lisasivat narastysta.

Joutuu olemaan tarkkana mika aiheuttaa oireita, mutta liiallinen sisaanpainkaantyneisyys on stressia tuottavaa. Oma ahdistukseni oli aivan jarkyttavaa. Pelkasin niin helvetisti. Kiskoin rauhottaviakin siihen panikkiin ja nekin pahensivat vatsan kuntoa.

Asiat tuppaa muuttumaan hitaasti, kehotan menemaan luontoon, asentamaan askelmittarin ja kavelemaan 10000 askelta paivassa. Ja hengitys, muutaman kerran paivassa syvahengityksia.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: