Keskustelu

TiukuVaikea refluksioireisto (?) ilman mitään löydöksiä gastroskopiassa?19.8.2022 16:14
Hei toverit!

Toivoisin, että kohtalotoverit kertoisivat oireistaan?

Mietin, että voiko olla mahdollistakaan enää?.

Uunituore gastroskopia tehty- ei mitään, siis mitään poikkeavaa. Myös kaksi aiempaa gastroskopiaa (2020 ja oiski 2016) ok. Ei tulehdusta, ei tyrää, ei sulkijan löysyyttä? EI MITÄÄÄN!

Tauti oireilee aaltomaisesti- ei lainkaan säännöllistä lääkitystä, mutta kun oireaalto iskee, aloitan heti tupla-annoksella ppi:tä joka yleensä helpottaa oireet muutamassa päivässä. Sen jälkeen jatkan vielä noin kuukauden annosta laskien. Nyt ei kuitenkaan tule apua tilanteeseen mistään lääkkeestä (kokeiltu: esomepratsoli, pantopratsoli ja rabepratsoli) sekä liuta muita ?oirelääkkeitä?.

Jo 3 kk ajan ollut siis poltetta nielussa, limaisuutta, poltetta nenässä, happaman nousua nieluun, röyhtäilyjä, ylävatsan poltetta, pahoinvointia, palan tunnetta nielussa ja nenän takana, nuhaa. Ajoittain myös etenkin tablettien ja pienten murusten kanssa nieluun takertumisen tunnetta ja tunnetta, että pitää nielaista ns. voimakkaammin. Kurkkukipua, korvien kipua. Joskus nielaistaessa isompaa määrää tai syödessä/juodessa kiireellä tulee tunne kuin ?ruoka menisi selkään? ja kova kipu- joka sitten hetkessä ohittuu. Tätä viimeisintä ollut ihan nuoresta saakka, muistan ainakin lukiosta (15v-20v sitten).

Nyt tilanne kovin paha riippumatta mitä syön tai juon- tai syönkö/juonko ollenkaan. Ensimmäistä kertaa koskaan tuntuu kuin nenäänkin nousisi hapot/ruokaa.

Niska-hartia-selkä aivan jumissa. Hitonmoinen stressi ja ahdistustakin jo löytyy. Anyone?

mala55Re: Vaikea refluksioireisto (?) ilman mitään löydöksiä gastroskopiassa?19.8.2022 20:30
Kurkku/nenä/korvalääkärin luona voisi olla hyvä käydä,sulkisi pois mahdoliset vaivat niissä.
Kilpirauhasarvot myös kannattaa ottaa,TSH, T4 ja T3.
Toiset täälläkin ovat saaneet apua hieronnasta selkä ja niskajumit pois. Myös foice massage hieronnasta saattaa olla apua.

Esim.liian suurta porkkana palaa nieltäessä saa varmaan jokainen aikaan kuvaamasi kivun ruokatorvessa, joka tuntuu selkäpuolella asti.

Sitten on tietysti ne perinteiset refluksin mittaukset, vuorokautinen ph-mittaus ja rokatorven toimintaan liittyvät mittaukset,jotka vaativat lääkärinlähetteen esim. tähystyksen tehneeltä lääkäriltä.

TiukuRe: Vaikea refluksioireisto (?) ilman mitään löydöksiä gastroskopiassa?20.8.2022 0:09
Mala55, kiitos vastauksestasi!

Kilpirauhasarvot katsottu vastikään- ne ok. Myös muut peruslabrat samalla, kaikki ok.

Knk-lääkärilläkin kävin- sielläkin kaikki ok, paitsi äänihuulissa ja kurkunpäässä punoitusta.

Gastroskopian tehnyt lääkäri ei nähnyt tilannetta sellaisena, että jatkotutkimukset olisivat tarpeen.

yksi vaihtoehtoRe: Vaikea refluksioireisto (?) ilman mitään löydöksiä gastroskopiassa?20.8.2022 5:23
Ethän sairasta pitkittynyttä koronaa? Joillakin long covidia sairastavilla oirekuva on ollut kuvailemasi kaltainen ilman mitään löydöksiä missään.

refluksitautiRe: Vaikea refluksioireisto (?) ilman mitään löydöksiä gastroskopiassa?21.8.2022 1:33
Kyllä kaikki nuo oireet melkein päällä jos lääkkeet ei auttaisi ollenkaan. Itsellä tosin oli 2009 hyvin löysä vatsaportti ja palleatyrä. Tämä on todella ikävä tauti pahimmillaan ja vie kyllä elämän ilon. Toivottavasti löydät jonkun lääkkeen joka auttaisi.

mala55Re: Vaikea refluksioireisto (?) ilman mitään löydöksiä gastroskopiassa?21.8.2022 16:13
Vatsa-asiaa

http://terveyskirjat.fi/content/uploads/sites/7/2016/09/Vatsa_kuntoon_web.pdf

GunnarRe: Vaikea refluksioireisto (?) ilman mitään löydöksiä gastroskopiassa?22.8.2022 19:32
Hei kohtalotoveri!

Kurkkirefluksioireista kärsineenä totean, että valitettavasti yleislääkärit, gastroenterologit sekä knk erikoislääkärit tietävät pelottavan vähän tästä taudista. Olin tämän taudin kanssa yksin ja jouduin itse tutkimaan asioita, liiottelematta useiden satojen tuntien edestä.

Jos kuten minun lääkärini, lääkärisi väittää, että gastroskopian perusteella sinulla ei ole refluksia, näytä hänelle tämä artikkeli:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3754770/
"Endoscopy is normal in over 80% of patients, and pH monitoring is either normal or shows mild reflux in approximately 70?80% of patients"
Michael F. Vaezi on maailman johtavia refluksitaudin asiantuntijoita.

Eli tulos ei ole lainkaan yllättävä, päinvastoin. Jos sinulla (esittämäsi oireden perusteella) on kurkkurefluksi, yllättävä oli, jos jotain endoskopiassa olisi löytynyt.

TiukuRe: Vaikea refluksioireisto (?) ilman mitään löydöksiä gastroskopiassa?25.8.2022 19:12
KIITOS kaikista vastauksista!

Long Covid myöskin mahdollinen- tällainen ei käynyt mielessäkään. Oireet alkoivat koronan jälkeen, mutta itse yhdistin niiden alun koronan jälkitautina tulleeseen poskiontelotulehdukseen ja siihen syötyyn Amorion Compiin. Mutta miksei siis voisi olla koronakin syyllisenä.

Mulla on nytkin ihan älyttömän pahana nimenomaan nenään ja nieluun liittyvät oireet- koko ajan saisi ikäänkuin niiskuttaa/vetää sisäänpäin jotain limaa tms. nenästä, ulospäin ei kyllä tule juuri mitään. Ja oikein tuntuu kun nenänielua pitkin valuu limaa kurkkuun ja sitä sitten nieleskellään. Mutta pahin on tuo nenä! Siis nenä ja ns. nenän takaa tuntuu koko ajan siltä, kuin olisi nenään mennyt uidessa vettä, sellainen polttava, kirvelevä tunne. Ja samaan aikaan tunne, kuin nenän takana (nasopharynx) olisi jotain jumissa tai sinne nousisi ruokaa. Alkaa ahdistaa ihan hitosti tämmönen. Millä ihmeellä tästä pääsee eroon?

GunnarRe: Vaikea refluksioireisto (?) ilman mitään löydöksiä gastroskopiassa?27.8.2022 12:06
En osaa sanoa varmuudella onko sinulla kurkkurefluksi, mutta oireessi viittaavat siihen. Esim. kirjoittamasi "nenään mennyt uidessa vettä" on tuttua minulle (onneksi ei enää).

Kun tutkin tätä tautia, minulle selvisi, että tämä tauti on hyvin yksillöllinen, se joka auttaa yhtä ei välttämättä auta toista. Eli voin vain kertoa omasta kokemuksestani ja toivoa, että se auttaa sinuakin:

1- Ruokavalio tässä taudissa on ensisijaisen tärkeä.
2- Stressi tai vähäinen unimäärä pahentaa taudin oireita
3- Tämän taudin kanssa on oltava kärsivällinen. Parantumiseen menee yleensä kuukausia.

Mielestäni lähtökohtaisesti sinun kannattaa seurata Koufmanin kirjoituksia:
https://jamiekoufman.com/category/all/


Koufman on hoitanut refluksipotilaita kymmenniä vuosia ja hän on itse kärsinyt refluksista. Moni pitää häntä maailman parhaana refluksitaudin lääkärinä. Hän on nyt eläkkeellä mutta edelleen konsultoi etänä, eli jopa suomalainenkin pääsee hänen vastaanotolle. Hinta on kuitenkin aika kova, eli noin 500 euroa puolituntia. Koufmanin ensisijaiset ohjeet, jota minä olen itse pitkälti noudattanut:

Ei syömistä tai juomista useita tuntia ennen nukkumaanmenoa (Koufman on ehdottanut 5 tuntia, itse olen yrittänyt olla syömättä vähintään 3-4 tuntia ennen nukkamaanmenoa)
Syö monta pientä ateriaa päivässä, eli vatsa ei saa olla kovin täynnä
Ei paistettuja tai rasvaisia ruokia
Ei minkäänlaista alkoholia, suklaata tai virvoitusjuomia (myös hedelmämehua)
Ei happamia ruokia tai ruokaaineita, esim. sitrushedelmiä, tomaattia, etikkaa.
Käytä Gaviscon Advance Aniseedia (ei saatavilla suomessa, voi tilata amazonista)
Nuku koholla, esim. osta mooottorisänky tai säätöpohja
Juo emäksistä vettä: esim. osta emäksinen kannu, joka muuttaa vettä emäksiseksi

Koufman on maininnut, että kuvaamasi oireet voivat olla myös virustaudin seuraamuksia, silloin kyseessä on Post-Viral Vagal Neuropathy (PVVN) ja se hoidetaan hermolääkkeillä.


Mark Noar (tunnettu gastrologian erikoislääkäri) on ehdottanut yksinkertaista menetelmää, josta voi olla apua refluksipotilaille:
https://www.youtube.com/watch?v=2H_VvFO3Fp8

Lue kommentit, niiden perusteella se on joitakin potilaita auttanut tosi paljon.
Minä käyttäisin tislattua vettä, jos tätä suihkutetaan nenään, koska hanavedessä voi olla jotain bakteria, jota ei kannata päästä nenään. Tilasttu vesi on sama kuin akkuvesi, ja sitä saa helposti esim. tokmannilta, motonetistä, ym.

GunnarRe: Vaikea refluksioireisto (?) ilman mitään löydöksiä gastroskopiassa?27.8.2022 20:05
Lisään vielä edelliseen: kaikki akkuvedet eivät ole välttämättä 100% puhdasta tislattua vettä, jolloin kannattaa ostaa tislattua vettä apteekista.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: