Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

5-vuotiaan äitiOnko lapsesi parantunut refluksista?4.4.2010 17:46
Kiinnostaisi kuulla miten muilla on käynyt.
Lapsellamme oli vaikea-asteinen gastroesofageaalinenrefluksi, muuten terve lapsi. Sairaudessa tuli huomattava käänne parempaan kahta ikävuotta lähestyessään. Nyt pystyy syömään jo kaikkea, ruoka pysyy sisällä. Erittäin harvoin enää oireilee.

UnetontaRe: Onko lapsesi parantunut refluksista?14.6.2010 11:25
Hei!

Löysin aloittamasi viestiketjun, joka liittyy lapsiin. Saisinko kysyä muutaman asian, sillä pojallamme epäillään refluksia?

Poikamme (10kk) pulautteli vauvana usein(ja paljon), varsinkin aamuisin. Muutaman kuukauden ikäisenä pulauttelu loppui. Poika nukkui kyllä jo ihan pienestä vauvasta hyvin yönsä, useimmiten kertaakaan heräämättä.
N. 2kk kuukautta sitten yöt muuttuivat todella levottomiksi. Lapsi heräilee öisin itkien, hyvinä öinä vain muutaman kerran, mutta välillä heräilyä voi olla 10 minuutin välein tai huonoimmillaan itkua kestää jopa tunteja kerrallaan. Itku helpottaa hetkeksi, jos nostan pojan pystyyn olkapäälleni, mutta kun lasken hänet takaisin makuulle, huuto yleensä alkaa. Poika myös aloitti samoihin aikoihin yöheräilyn kanssa pulauttelun. Ruoka lähinnä nousee suuhun ja kun avaa suunsa, niin valuu lattialle. Lapsi on myös yöllä välillä todella kipeän oloinen ja vääntelehtii.
Pylly on usein punainen ja lääkärin tutkimuksessa kurkku oli kirkuvanpunainen(nieluviljelykin tehtiin ja se oli negatiivinen).
Saimme vaivaan kokeiltavaksi nexiumia. Pojan yöunet alkoivatkin välittömästi parantua, mutta valitettavasti hän sai lääkkeestä niin pahan allergisen ihottuman, että se piti pian lopettaa.
Muutama päivä sitten aloitimme antepsin, kun yöt taas huononivat. Vielä ei ole ainakaan lääke auttanut vaan viime yönäkin poika heräsi itkemään 5-6 kertaa.
Poika on myös usein limainen, mutta hänellä on vain kerran ollut keväällä korvatulehdus, joten siinäkään ei ole syyllinen.

Osaisitko kertoa minulle jotain, mistä voisi olla apua? Tilanne koettelee vanhempien jaksamista todella. Päivisin poika on iloinen ja tyytyväinen.

Kiitos vastauksesta!

......Re: Onko lapsesi parantunut refluksista?14.6.2010 13:53
Palstoja kun olen lukenut niin monesti siellä on todettu myös ruoka-aineallergioiden olevan refluksitaudin takana erityisesti vauvoilla (esim. maidon vaihto on auttanut joillakin jne.).

Jos nexium auttoi, mutta aiheutti allergiaa olisi ehkä syytä kokeilla myös muita happosalpaajia joissa on joku muu vaikuttavana aineena.

Olette varmaan käyneet lapsen kanssa erikoislääkärin vastaanotolla

UnetontaRe: Onko lapsesi parantunut refluksista?14.6.2010 15:48
Olen itsekin alkanut pohtia, josko kyseessä voisi olla jonkin ruoka-aineen aiheuttama oirehdinta. Poika on juonut pelkkää korviketta maitona, ja ensiksi aloitettu nan ei sopinut pojalle, joten vaihdoimme korvikkeen nopeasti tutteliin, jonka kanssa ei ole ollut ongelmia.

En ole käynyt erikoislääkärillä, sillä olemme päässeet tutkimuksiin neuvolan kautta ja se on ollut hidasta. Tiedän, että järkevintä olisi viedä yksityiselle, mutta pelkään, että meillä ei siihen ole varaa, niin kauhealta kuin se kuulostaakin. Tietysti jos mitään apua ei julkista kautta saa, viemme pojan yksityiselle.

Minulla on sellainen tunne, että Antepsin olisi jo pitänyt auttaa, jos se ylipäänsä auttaa, olenko väärässä?(Nyt siis 4.pvä lääkettä menossa.

refluksikurkkiuRe: Onko lapsesi parantunut refluksista?15.6.2010 0:12
Hei ja tervetuloa palstalle!

Ongelmana on ehkä tuo jaottelu alkudiagnoosissa lasten kanssa: alkumatkan ongelmat (häviää pariin vuoteen mennessä), allergiaperäiset ja sitten "varsinainen" refluksitauti.
Toivottavasti on kahta ensimmäistä laatua! Voimia ja jaksamisia refluksioireiden kanssa!

Oletteko kertoneet lääkärillenne allergiareaktiosta -eikö hän ehdottanut tilalle muuta salpaajaa? Vaiko oliko Antepsin hänen ehdotuksensa?

Antepsinin pitäisi tehota muodostaen ruokatorven limakalvoille kalvon mutta ei sen sanota toimivan kurkun puolelle, joka siis on se 10 x herkempi puoli. Kurkun suojaukseen ei ole vielä keinoa.

Kuinka paljon teillä on sänky kohotettuna? Saatteko te itse ollenkaan nukuttua?

UnetonRe: Onko lapsesi parantunut refluksista?15.6.2010 8:59
Hei!

Jouduin menemään pojan kanssa päivystykseen, kun ihottuma paheni. Tämä lääkäri käski lopettaa lääkkeen ja olemaan yhteydessä lääkkeen määränneeseen tk-lääkäriin, joka sitten määräsi antepsin.

Sängyn päätyä on kohotettu n. 5cm, mutta olen nukuttanut poikaa myös vaunuissa puoli-istuvassa asennossa, mutta siitä ei ollut hyötyä. Tästä mietinkin voiko kyseessä edes olla refluksi, kun ei kohoasentokaan auta.

Viime yönä poika heräsi kahdelta, kuten minäkin, ja nukahti viittä vaille kuusi. Itse olen ollut tuosta kahdesta hereillä, nukuin korkeintaan muutaman minuutin ennen aamua. Poika vääntelehti itkien ja yritti etsiä sopivaa asentoa, mutta rauhoittui vasta kun nostin pystyyn.

Väsymys alkaa jo vaikuttaa omaan keskittymiseeni:saatan unohtaa, että olen laittanut tyhjän pannun kuumenemaan liedelle, ja ihmettelen sitten mikä hohkaa niin kuumana. Autolla ajo välillä pelottaa, kun tuntuu, että en enää reagoi niin nopeasti muuhun liikenteeseen, ja meinasi kerran auto ajaa kylkeen, kun kolmion takaa posotin tielle ihan ajatuksissani.

Varasin huomiselle ajan yksityiseltä lääkäriasemalta, jospa sieltä saisi avun.
S

..........Re: Onko lapsesi parantunut refluksista?15.6.2010 10:30
Oliko teillä käytössä Antepsinin(oraaliluos). Itse olen käyttänyt ja ihmettelen vähän jos ei auta, se kuitenkin tekee kalvon koko matkalta. Ei sitten auta jos nielu on hyvin tulehtunut.

Kuinka tulehtunut nielu sitten on!
Punoittaako nielu ja nielunkaaret?

UnetonRe: Onko lapsesi parantunut refluksista?15.6.2010 11:08
joo, oraaliliuos on käytössä. itse en näe kurkkuun, kun vastustaa tutkimista kovasti. Lääkäri vaan totesi, että kurkku on "kirkuvanpunainen", en tiedä siitä sitten tulehduksen astetta. Mutta nyt kun muistelen, niin pojalta taidettiin ottaa tulehdusarvo verikokeessa ja se oli normaali.

refluksikurkkuRe: Onko lapsesi parantunut refluksista?15.6.2010 17:29
Varasitko ajan lastenlääkäriltä?

Toivottavasti hän määrää jotain vahvempaa auttavampaa kuin Antepsin, joka tosiaan on "käsikauppalääkkeitä".
Toisilla vauvoille on salpaajien lisäksi määrätty myös alasulkijan toimintaa ja suoliston liikkeitä lisäävää lääkettä, jonka käytön kanssa täytyy kuitenkin tarkistaa sydänkäyrät. Ja vanha Gaviscon tietty estää fyysisesti sitä nousua jo vatsan puolella.

pH mittausta (ohut letku nenän kautta ruokatorveen) tehdään pienillekin - ja toisilla sujunut jopa itse asiassa se 24h loistavasti. Sillä ainakin nähdään nestemäiset nousut.

Oletko selaillut Helistintä, Kaks Plussaa ja muita vauvapalstoja?

Jos refluksista kyse, se 5 cm voi olla liian vähän ... Ei se pystyasennossa oleminen takaa 100% refluksittomuutta - aikuistenkin puolella suurin osa on nimenomaan pystyrefluksikkoja.

Onko sulla ketään, joka voisi hoitaa lasta edes yhden yön, jotta voisit levätä tai esim nukkua iltapäivällä/alkuillasta?

UnetonRe: Onko lapsesi parantunut refluksista?15.6.2010 19:18
Sain ajan yleislääkärille, mutta sieltä lääkärikeskuksesta sanottiin, että lääkäri kirjoittaa lähetteen lastenlääkärille keskussairaalaan. Teen kaikkeni, jotta sen lähetteen saan.

Ei ole oikeastaan ketään, kuka lasta voisi yöllä hoitaa, paitsi mies. Haluan kuitenkin, että edes hän saa kunnon yöunet, koska joutuu heräämään ajoissa töihin. Mies kyllä osallistuu lastenhoitoon muuna aikana todella paljon. Saan välillä iltapäivällä nukuttua jopa tunninkin, jos molemmat lapset nukkuvat yhtä aikaa.

Jotenkin musta alkaa vaan tuntua, että lapsellamme saattaisi olla jotain ruoka-aineallergia. Hänellä on atooppinen iho ja taiveihottuma, joka tosin nyt on ollut hyvässä kunnossa. Ainut ruoka-aine, josta hän on saanut iho-oireita, on raaka paprika. Voihan tietysti olla, että poika reagoikin jotenkin vatsallaan johonkin, en vaan osaa yhdistää mihin.

Kiitos "refluksikurkku" ja muutkin kaikista vastauksista. On jo helpompi olo, kun saa puhuttua asiasta.

Ehdotin muuten tuota pH -mittausta terveyskeskuslääkärille, kun oli kuullut sellaista tehtävän, mutta hän vaan sanoi, että se on liian vaikea tehdä tuon ikäiselle lapselle, ja se usein jätetään tekemättä. Mielestäni se kuitenkin vaikuttaa aika turvalliselta(joskin ehkä hankalalta toteuttaa), ja tuntuisi hyvältä tietää, onko koko refluksista edes kyse vai jostain muusta.

Jospa ensi yö jo menisi paremmin...

zoltRe: Onko lapsesi parantunut refluksista?15.6.2010 21:15
Keliakiakin voi tehdä erilaisia masuvaivoja ja limakalvot voi punoittaa (pylly/kurkku)...mutta jos se ruoka suuhun asti nousee niin kyllä se refluksilta kuulostaa.Lapsillehan tehdään myös ph-mittaus (24-h) ja tuossa tilanteessa myös tähystys nukutuksessa(tähystyksessä voi selvitä refluksi/keliakiakin joka ei kaikilla verikokeessa näy). ja kannattaa ne ruokaaine allergiat sulkea myös poisJaksamisia teille sinne!

refluksikurkkuRe: Onko lapsesi parantunut refluksista?15.6.2010 22:34
Hyvä, että teillä on nyt aika, niin saatte asiaa eteenpäin! Yövalvomiset on varmaan voimia vieviä :-(

PH mittauksia, jotka on helpompia tehdä pienille kuin se vatsatähystys (nukutuksessa tietty aina lapsille), on tehty siis ihan alle 6 kk ikäisille lapsille - eikä ne ole olleet vielä mitään "erikoistoimenpiteitäkään".
Ja teillä oli poika 10kk? Ehkä keskivertoterveyskeskuslääkäri ei ihan heti ala niitä tutkimuksia määräämään -- tai tiukentuneet taloustilanteet vaikuttavat taustalla.

Teidän pitäisi löytää myös hyvä allergologi, joka tietäisi refluksistakin (taitaa kyllä kaikki tietää varsinkin lasten kohdalla!) ...
missäpäin Suomea olette? Onko teillä kellään lähipiirissä samanlaisia kokemuksia?

Hyvä, että saat purkaa mieltäsi - kirjoittele vaan tänne, miten asiat etenee. Tämä sivusto on perustettu juuri kohtauspaikaksi, jotta taudin kanssa ei tarvi olla yksin -- aikuisiahan täällä suurin osa on mutta muutama refluksilapsen äitikin.

Tuo päävalikon "lasten refluksi" kertoo pikaisesti taustat lasten refluksiin liittyen. Sen lisäksi jos englanti sujuu, löytyy myös linkit lasten isoihin refluksiyhdistyksiin (Usa:n Pager, Australian Risa).

Toivotaan pitempiä unia ensi yönnä!
Ja kerro miten lääkärikäynti meni.

UnetonRe: Onko lapsesi parantunut refluksista?16.6.2010 17:54
Kävin lääkärillä ja sain kiireellisen lähetteen keskussairaalaan. Oli jo eilen niin lähellä, etten kiikuttanut poikaa vähän ennen puolta yötä ensiapuun "tehkää tälle jotain!" -tyylillä. Onneksi mies tajusi tilanteen ja otti pojan hoitaakseen ja passitti minut nukkumaan. Sainkin nukuttua NELJÄ tuntia:), kunnes poika heräsi(mutta mies ei...). Sain hänet
kuitenkin nopeasti rauhoittumaan, ja poika nukkuikin hyvin aamuun asti. Taisi olla raukka niin väsynyt ja univelkainen.
Sanoin miehelle, että tuntuu, kuin julkisilla ihmiset katsoisivat todella pitkään muhun päin. No mies vaan totesi, että näytän todella väsyneeltä, että hänkin oli pistänyt asian merkille. No se minusta.

Tänään lääkäri määräsi pojalle "ensiavuksi" Gavisconia, kunnes saadaan aika polille. Toivottavasti nyt vaan tulisi se aika nopeasti.

Päätin myös syöttää pojalle jonkun aikaa hieman sileämpiä ruokia, koska monet ruuat tuntuvat aiheuttavan kakomista, vaikka aiemmin on syönyt todella karkeitakin ruokia.

Lääkäri myös havaitsi pojan sydämessä sivuäänen, mutta totesi sen samaan henkäyksen olevan todennäköisesti aivan vaaraton ilmiö.

refluksikurkkuRe: Onko lapsesi parantunut refluksista?17.6.2010 11:30
Asia siis etenee -hyvä!

Naiset voi ainakin katsella ehkä siinäkin mielessä, että muistavat rankat ajat, kun omassa perheessä oli vauvoja - ja valvomisia. Koita kestää!!

Gaviscon muodostelee sitä suojaavaa lauttaa jo sinne vatsaan, joten toivottavasti auttaa. Just luin tutkimusta, jossa sitä oli käytetty keskosilla. Sileämmät ruoat on varmaan hyvä idea.

Pääsittekö pH mittaukseen vai onko asia vielä auki keskussairaalan puolessa?

UnetonRe: Onko lapsesi parantunut refluksista?17.6.2010 16:13
Kuinka nopeasti Gaviscon alkaa auttaa? Illalla annoin sitä ja viime yö oli silti levoton. Poika lähinnä "valitti" ja välillä se muuttui itkuksi.

Ei olla päästy pH mittaukseen, toivon, että se tehtäisiin, kunhan pääsen sairaalaan pojan kanssa.

refluksikurkkuRe: Onko lapsesi parantunut refluksista?18.6.2010 11:57
Gaviscon pitäisi vaikuttaa vatsassa kyllä suht heti ... ettehän te syöneet/juoneet mitään Gavisconin jälkeen? Kuinka kauan teillä on syöminen ennen vaakatasoon menemistä?

Miten viime yö meni?

UnetonRe: Onko lapsesi parantunut refluksista?18.6.2010 14:30
Hei!

Vein pojan illalla päivystykseen ja pyysin, että he ottaisivat hänet osastolle tarkkailuun. Ajattelin, ettei siitä tule enää mitään, kun kukaan talossa ei nuku. He onneksi ottivat pojan sinne. Hän on siellä ainakin huomiseen asti, jolloin aloitetaan Zantac. Lääkäri myös pohti astman mahdollisuutta, sillä monet oireet sopivat myös siihen ja kun kerroin, että pojan isällä, isoäidillä ja siskolla on astma, niin hän totesi, että se on kyllä perinnöllistä.

No nyt on ainakin poika saamassa apua. Toivotaan, että saataisiin joku selvyys asioihin ja oikeanlainen lääkitys löytyisi.

Poika syö n.puoli tuntia ennen nukkumaan menoa.

UnetonRe: Onko lapsesi parantunut refluksista?18.6.2010 14:31
Siis ei siskolla vaan tädillä.

refluksikurkkuRe: Onko lapsesi parantunut refluksista?18.6.2010 16:17
Eikähän diagnoosia ala löytymään jos osastollekin on otettu - toivotaan ainakin niin!

Makoisia unia!!

refluksikurkkuRe: Onko lapsesi parantunut refluksista?16.8.2010 8:20
Tanjapaulle edelleen, tässä nim Uneton - tarinaa omasta lapsestaan ...Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: