Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

KamomillaKurkkurefluksin lääkitys12.1.2022 11:39
Hei,

kirjoitan tänne ensimmäistä kertaa. Kiitos ylläpitäjille ja kirjoittajille, sivusto on ollut aivan mahtava tietopaketti refluksin ihmeelliseen maailmaan!

Sain refluksidiagnoosin joulukuussa gastroskopiassa. Taustalla oli pitkä stressijakso. Ei rakenteellista häikkää, LES pitävä, ei tulehdusta. Tulehduksettomuuden tosin selitti jo kaksi viikkoa jatkunut PPI-lääkitys, jonka sain marraskuussa päivystyksessä, jonne hakeuduin sydänoireiden takia. Nyt olen syönyt Esomepratsolia välillä tauottaen siispä marraskuusta saakka, ja sehän tässä ahdistaakin. Olen laihtunut reilut kuusi kiloa, olen nyt lievästi alipainoinen ja kärsin todennäköisesti raudanpuutteesta - näistä molemmista olen lukenut täältä monta kuvausta. Ruokavalion olen säätänyt hapottomaksi (Jonathan Aviv, The acid watcher diet) ja yrittänyt sen turvin olla ilman lääkkeitä, mutta ei tunnu onnistuvan. Ruokatorvi on ollut ok, mutta kurkku oireilee. Löysin nielusta eilen punaisen kipeän läntin, kun nieleminen oli niin vaikeaa että halusin tsekata mikä siellä polttelee. Tilanteeseen auttoi Gaviscon, jota otin vielä yöllä lisää. Tänään sitten nielin kiltisti Esomepratsol 20 g ja yritän olla huomaamatta ikäviä nippailuja mahassa, jota se heti aiheuttaa. Kurkun läntti on kuitenkin heti kivuttomampi.

Kysymykseni kuuluisikin: kuinka pitkään olette, kurkkurefluksikot, joutuneet syömään salpaajia, ennen kuin kurkun limakalvot ovat parantuneet? Entä mitä tapahtui sen jälkeen? Onko riittänyt, että lääkitsette vaivaa vain tarvittaessa? Joku suositteli täällä kurkkurefluksiin mieluummin Nexiumia kuin muita salpaajia. Sitäkin jäin miettimään, että pitäisikö lääkitystä vaihtaa. Tämän nykyisen määräsi täysin sokkona ja testimielessä se lääkäri, joka lähetti minut EKG:hen.

Olen lukenut juttuja myös Gaviscon Advancesta, ja sen hankkiminen on vakavassa harkinnassa. Tuntuu vain niin haparoivalta säätää tätä kaikkea yksin, että päätin kirjoittaa silläkin uhalla, että vastaukset ehkä löytyvät jo aiemmista keskusteluista.

Olen ollut täysin tyrmistynyt siitä, miten kokonaisvaltaista refluksioireilu voi pahimmillaan (keuhkot, sydän, uupumus, ahdistus) olla. Älyttömästi voimaa, hyviä jaksoja ja parantumista toivon kaikille näiden vaivojen kanssa eläville!

demarikariRe: Kurkkurefluksin lääkitys15.1.2022 10:01
Minkälainen ruokavalio sinulla on?

KamomillaRe: Kurkkurefluksin lääkitys15.1.2022 14:39
Menen nyt toista viikkoa hapottomalla dieetillä, eli kaikki suuhun menevä on ph-arvoltaan vähintään 5. Tukena toi Jonathan Avivin kirja The Acid watcher?s diet. Esim. juureksia, kasvimaitoja, mozzarellaa, fetaa, kanaa, tofua, salaaattia, pinaattia, leipääkin saisi syödä mutten oo syönyt, ja kyllä tähän kaikenlaista mahtuu. Tää oli vain randomesimerkkilista. Kals viikkoa mennään ensin healing dieetillä ja sitten alkaa ylläpitovaihe, jolloin mukaan tulee muistaakseni myös jugurtteja ja jotain happamampaa. En tiedä onko tässä mitään järkeä. Kiloja en ainakaan saa näillä eväillä kertymään!

PepeRe: Kurkkurefluksin lääkitys15.1.2022 21:05
Vaikka en käytä salpaajia, ajattelin laittaa oma kokemukseni, jos siitä on jotain apua :)

Olen ostanut Avivin kirjat (The Acid Watcher Diet ja The Acid Watcher Cookbook) ja noudattunut niiden ohjeita. Tilasin myös lääkkeen nimeltään Marial ulkomailta ja olen käyttänyt sitä noin kolmisen viikkoa.

Alussa näytti siltä, että mikään ei auta ja olo oli aika kurja. Mutta sitten noin pari viikkoa sitten (kahden kuukauden Avivin ruokavalion noudattimsen jälkeen) oireet helpottivat ja aika paljon. Marialin käyttöä aloitin noin kolme viikkoa sitten. Eli en osaa sanoa, johtuiko oireiden helpotus ruokavaliosta, Marialista, vai jostain muusta.

En lähtenyt ottamaan salpaajia, koska niistä tutkitusti ei ole apua kurkkurefluksiin, mutta sivuoireita on aika paljon. Myös alan huippuasiantuntia Jamie Koufman on jyrkästi varoittanut potilaita käyttämästä niitä. Marial on myös tutkitusti auttanut kurkurefluksikoita, siksi päätin kokeilla sitä.

Minun kokemukseni mukaan tämän taudin kanssa pitäisi olla hyvin varovainen ja kärsivällinen, eli minulla tulokset alkoivat näkyä vasta kahden kuukauden viiveellä.

demarikariRe: Kurkkurefluksin lääkitys16.1.2022 0:19
FODMAP-tyyppistä dieettiä voi kokeilla jos hapoton dieetti ei tunnu auttavan. Kuten Pepe sanoi, kannattaa antaa aikaa, ennen kuin vaikutus tuntuu.

Puhuit stressistä. Vagushermo säätelee osittain myös salpaajalihasten toimintaa, joten sen aktivoiminen voisi auttaa

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/12/12/tarkein-aivohermosi-on-avain-kehosi-ja-mielesi-terveyteen-voit-herattaa-sen-jo

Stressi on ongelma. Itselläni stressin vähentämiseen on auttanut tietynlainen asennemuutos, eli lähden tekemään asioita reippaammalla asenteella, ja sitten se, että olen saanut vähennettyä sellaisia tekemisiä mitä en halua tehdä. Kannattaa pyrkiä ohjelmallisesti rakentamaan omasta elämästä mahdollisimman terveellistä ja hyvää. Arkeen kannattaa lisätä rutiineja, ne luovat turvallisuudentunnetta ja siten myös vähentävät stressiä. Sometusta kannattaa vähentää, parempi tavata ihmisiä livenä. Kirjojen lukeminen on parempi kuin some tai tv.

Olen lisännyt liikkumista, etenkin kävelyä, mikä toisaalta on auttanut purkamaan stressiä ja toisaalta pudottamaan painoa. Omaan refluksiini onkin varmasti auttanut eniten vajaan 20 kg:n painonpudotus, mutta sulle se ei tietystikään ole keino.

Totesivatko ne gastroskopiassa, että refluksisi on happopohjainen, vai onko myös emäksisyyttä?

KamomillaRe: Kurkkurefluksin lääkitys16.1.2022 11:05
Kiitos tosi paljon vastauksista! Olen just nyt aika epätoivoinen tämän homman kanssa. En olisi missään nimessä aloittanut salpaajia jos olisin tiennyt asioista tarkemmin. Ne vain lykättiin mulle käteen, kun refluksi paheni päivystyskuntoon. Olin vieläpä muualla kuin kotikaupungissani silloin ja vähän äimänä sitten että syönkö mä nyt tämän pakkauksen sitten vaan loppuun vain miten.

Julkinen terveydenhuolto kotipaikkakunnalla ei ollut kiinnostunut tähystämään, vaikka olen yli 50. Viesti oli että kun vaste lääkkeeseen on hyvä, niin refluksi sulla on. On totta, että ruokatorvivaiva paranikin hyvin. Mutta tämä kurkku! Kuten niin monella, mullakin on ollut kurkun ja keuhkotuntemusten kanssa ongelmaa jo pitempään, ja nyt vasta selvisi, mistä tämä johtuu. Teetin sitten yksityisellä gastroskopian, jonka tuloksista kerroin tuolla aloituksessa. Happoja tai emäksisyyttä ei mitattu. Noh. Lisää Esomepratsolia sitten vaan. Sivuoireina mulla tulee siitä jalkatuntemuksia (varmaan raudan, magnesiumin tai b12 puutetta), laihtumista, vatsakipuja varsinkin maksan/sapen kohdalla ja kuivumista (silmät, kurkku). Nyt sitten tosiaan yritin alkaa vähentää, ensin tauottaa lääkkeitä ja 5 päivässä nielun limakalvo rikki. Nyt oon syönyt salpaajia kolme päivää ja kurkku on parempi.

Soitin kurkkulääkärille, joka kehotti syömään salpaajia 40 mg kuusi viikkoa ja vähentämään sitten. Vielä kuusi viikkoa! Olen syönyt salpaajia jo marraskuusta pienillä tauoilla. En millään haluaisi enää jatkaa mutten tajua miten näistä pääsee. Hoh tulipa kaamea tilitys!

Kiitos demarikari stressi- ja vagushermoviestistä, uskon että tässä on pohjimmiltaan kyse juuri niistä, ja olen tehnytkin erilaisia vagusharjoitteita. Ja Pepe, Marial vaikuttaa kiinnostavalta myös. Olisi varmaan syytä kokeilla. Juuri nyt en vaan jaksa oikein mitään, en edes tilata jälleen uutta lääkettää/ lisäravinnetta. Työkyvytönkin olen ollut jo aivan liian kauan.

Pahoittelut valitusvirrestä!

KamomillaRe: Kurkkurefluksin lääkitys16.1.2022 12:03
Pepe muuten vielä! Tilasitko Marialia pullossa vai noita yksittäisiä annospusseja? Lienevät ihan samaa tavaraa? Taidan sittenkin jaksaa tilata.

PepeRe: Kurkkurefluksin lääkitys16.1.2022 20:33
Ymmärrän täysin, en koskaan ole tuntenut oloani niin huonoksi kuin tämän sairauden alkuvaiheessa!

PPI-salpaajista (somac, pantopratsol, omepratsol, esomepratsol, nexium, ym) on ilmeisesti jotain hyötyä normirefluksille eli närästysoireista kärsiville, mutta niitä lykätään myös kurkkurefluksipotilaille, riippumatta paikakunnasta. Asun täällä pääkaupunkiseudulla. Olen ollut monen lääkärin ja erkoislääkärin vastaanotolla, ja jokainen, poikeuksetta, on yrittänyt määrätä minulle PPI-salpaajia. Äänisävy muuttui heti, kun kysyin heiltä, miksi määrätte minulle PPI-salpaajia, kun PPI-salpaajista tutkituksti ei näytä olevan hyötyä kurkkurefluksille!? Minulla toki sekä tutkimukset että Koufmanin kirjoitus oli valmiiksi auki käynnykällä esitettäväksi tarvittaessa :)

Koufman on sitä mieltä, että PPI-salpaajien tilalle kannattaa käyttää H2-reseptorin salpaajia (esim. ranitidiini). H2-salpaajat ovat PPI-salpaajiin verrattuna "heikompia" ja niiden vaikutukset ovat lyhytaikaisempia, mutta niillä on huomattavasti vähemmän haittavaikutuksia kun PPI-salpaajilla.

Lopuksi vielä sanoisin, että tämä tauti on hyvin yksilöllinen siinä mielessä, että kukin itse joutuu kokeilemaan mikä hänelle sopii ja mikä ei, ja siihen valitettavasti menee aikaa. Esim. lohi on monessa lähteessä mainittu hyväksi ruoaksi, mutta se ei jostain syystä minulle sovi ollenkaan. Komppaan vahvasti myös demarikaria, eli stressi on myrkkyä tälle taudille.

Marialin yksittäisissä annospusseissa ja pullossa on ihan samaa tavaraa, mutta minä tilasin yksittäisiä annospusseja, kun ajattelin, että niitä voi tarvittaessa ottaa mukaan. Huomaathan, että ohjeiden mukaan Marialia ei saa käyttää kuin kerran päivässä ja 30 päivää kerrallaan.

Voimia sinulle, kyllä uskon, että sinunkin kohdalla tämä vaihe menee ohi!

KamomillaRe: Kurkkurefluksin lääkitys16.1.2022 20:53
Kiitos, Pepe. Lohdutat. Mulla ehkä sikäli eri tilanne, että tod näk vuosia lievästi oireillut kurkkurefluksi äityi ihan perinnenärästykseksi tarpeeksi kauan jyllättyään. Tai tiedä häntä miten se nyt meni. Joka tapauksessa myös rintalastan takainen korvennus, selän tykyttely ja keuhkotuntemukset on mulle tuttua. Niihin salpaajat auttoi. Jännä vaan, että ilman lääkettä ruokatorvi ja rintakehä oli edelleen ok, vain kurkku alkoi poltella. Nyt kun aloitin taas salpaajat, sattuu mahaan ja ruokatorvikin hermostui. Täytyy vaan jatkaa kokeiluja ja elämää. Gastroenterologi, joka mut tähysti, soittaa huomenna, ja yritän saada tähän häneltä jotain tukea ja mahdollisesti tosiaan sitten vaikka eri lääkkeet edes kokeiluun. Sain kirjoituksestasi pontta esittää asiani huomenna ehkä pontevammin kuin muuten olisin tehnyt.

Kurkkurefluksista kärsinytRe: Kurkkurefluksin lääkitys18.1.2022 12:23
Itse olen joutunut syömään yhteensä yli 2 vuotta lääkkeitä (välillä katkonaisesti) ennen kuin kurkkurefluksioireet ovat käytännössä hävinneet. Useamman kerran olen luullut, että ovat hävinneet, mutta sitten on taas tullut limaa. Hankala homma, koska ei saisi jatkaa lääkkeidenkään syömistä ikuisesti, mutta ei olisi hyvä palata lähtöruutuunkaan. Omalla kohdalla sain tiputettua annoksen ensin puoleen ja nyt en joudu syömään juuri ollenkaan. Pari kertaa olen kk sisällä ottanut jos on tuntunut poltetta tai limaa kurkussa. Olen käsittänyt, että tyypillisesti kurkkurefluksissa menee hyvässäkin tilanteessa kuukausia parantua.

KamomillaRe: Kurkkurefluksin lääkitys20.1.2022 17:33
Terve! Pepe täällä mainitsi italialaisen Marial-lääkkeen, ja tilasin kokeeksi. Nyt ihmettelen tuota epämääräistä annostusohjetta ?pääaterioiden jälkeen?. Montahan pääateriaa päivään mahtuu ja montako minuuttia on ?jälkeen?. Taidan olla vähän italialaista niuhompi kellottaja. Miten olet Pepe toiminut? Taisit aiemmin mainita, että saa ottaa vain kerran päivässä, mutta kyllä tuo ?pasti principali? on monikko.

KamomillaRe: Kurkkurefluksin lääkitys20.1.2022 20:45
Ja kiitos kurkkurefluksista kärsinyt! Kirjoituksesi tuo vähän perspektiiviä tähän mun paniikkimielialaan.

PepeRe: Kurkkurefluksin lääkitys21.1.2022 11:44
Minä olen käyttänyt Marialia vain kerran päivässä, eli 30 minuuttia päivän viimeisen aterian jälkeen. Tämä siksi, että ymmärtääkseni on varsin tärkeä suojautua yörefluksia vastaan. Syön päivän viimeisen aterian yleensä 18.00-19.00 aikana, eli käytän Marialia 18.30-19.30 välillä. Käytän Marialia noin 30 minuutin ruokailun jälkeen, koska se toimii periaatteessa samalla tavalla kuin gaviscon, mutta siinä on muitakin vaikuttavia aineita:

https://www.gavisconnordic.fi/Kysymyksia-ja-vastauksia
"Miksi aterian jälkeen on odotettava 30 minuuttia?"

Olet oikeassa, ohjeissa puhutaan pääruoista eikä pääruoasta. Näin ollen, minä käsittäisin että oikea tapa olisi käyttää sitä 2-3 kertaa päivässä. Esim. Aviv kirjassaan suosittelee kolme "pääruokaa" ja kaksi "välipalaa", mutta kuten sanoitkin, se on tulkinnanvarainen.

Kun saat lääkkeen ja olet käyttänyt sitä jonkin aikaan, voitko kertoa, oliko siitä sinulle apua? Minun oireeni alkoivat helpottua vähän aikaa sen käytön jälkeen (tutkimuksen mukaan vaikutusten pitäisi näkyä kahden viikon käytön jälkeen), mutta en osaa sanoa, johtuiko se Marialista vain esim. siitä, että olin noudattunut tiukkaa ruokavaliota tarpeeksi kauan.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: