Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

Hex (siirto)Refluksileikkaus 11.1120139.11.2013 13:58
Minulla palleatyrä/refluksileikkaus on manantaina 11.11. Olen koko pienen ikäni kärsinyt erilaisista vatsavaivoista ja happolääkkeitä tullut syötyä 25 vuotta. Sairaslomaa merkkasin kalenteriin 3 viikkoa. Tähystyksessä on todettu paha palleatyrä ja kaikki perinteiset hoitokeinot kokeiltu. Näin vanhemmiten on nukkumisesta tullut vaikeampaa ja se oli se syy miksi loppukeväällä menin lääkäriin ja sanoin, että nyt ei jaksa enää kärvistellä ja halusin leikkaukseen.

En pelkää leikkausta, kun olen jo 2:ssa alavatsan leikkauksessa ollut, joten eiköhän se onnistu ja saadaan tämäkin valuvika kuntoon. Tämä viimeinen leikkaus tulee hieman yllätyksenä kun luulin, että vaiva olisi ollut yhteydessä edellisiin leikkauksiin, mutta niin ei ollut ja aikaisemmissa lukuisissa tähystyksissä tähystäjä ei koskaan sanonut, että palleatyrä pitäisi korjata. Vanhoista leikkauksista on varmankin kiinnikkeitä, joten lääkärille tiedossa mielenkiintoinen keikka. Kunnallinen hoito, niin lääkäriä ei voinut valita. Eniten harmituttaa, jos joutuvat tekemään avoleikkauksen niin tulee pidempi sairasloma.

Lääkäri kertoi, että kuntosalityyppiset kovat vatsalihasliiketreenit on sitten jatkossa kielletty ja saumoja on varottava. Raskaiden esineiden nostaminen ja retuuttaminen on myös pannassa.

Kotiin pääsen toivottavasti tiistaina illalla ja sitten lisää kuulumisia.

Tsemppiä kaikille leikkausjonossa odottaville !

refluksikurkkuRe: Refluksileikkaus 11.11201311.11.2013 10:26
Tsemppiä leikkaukseen! Missäpäin Suomessa menet?

MyrttiRe: Refluksileikkaus 11.11201311.11.2013 10:39
"-- eiköhän se onnistu ja saadaan tämäkin valuvika kuntoon--" Loistava asenne! :) Onnea leikkaukseen ja pikaista toipumista!

HopeRe: Refluksileikkaus 11.11201311.11.2013 22:29
Pikaista toipumista. Itse olen juuri toipumassa leikkauksesta kolmen viikon sairaslomalla. Olisi mukava jakaa kokemuksia operaatiosi jälkeen. Olen itse melko väsynyt olotilaani, eikä minulla ole ketään tuttavaa, jolle olisi tehty sama operaatio.

Tsemppiä toipumiseen!

refluksikurkkuRe: Refluksileikkaus 11.11201311.11.2013 22:35
Joko sieltä sängystä on kömmitty ja ekat mehut ym syöty :-)?
Täällä jo kovin odotellaan kuulumisiasi!

Hex (siirto)Re: Refluksileikkaus 11.11201325.11.2013 13:01
Parempi jatkaa tätä samaa.

Leikkaus oli eilen ja kokemuksena ensimmäisen kanyylin laitto kirpaisi, mutta siihen se siten jäi. 5 reikää josta operoitiin. Heräämössä iltapäivällä ja kipulääkkeitä riittävästi ja tiputus päällä. Vanhasta muistista pidin kipulääkemäärän riittävällä tasolla (olisko ollut litalgiiniä ja piikkejä heräämössä?) , jotta kivut eivät ala missään vaiheessa. Kipupiikkien kanssa oltava tarkka ja pyydettävä pahoinvointiestoainetta. Alkuillasta paracetamolia 1000:n setti, joka oli kovin mietoa, mutta täydennys kipupiikillä ja toinen pahoinvoinnin esto. Kipu oli lähinnä haavojen alueella ja kovana vasemmalla puolella olkapäässä. Iltapäivän ja illan aikana kostuttelin puolikkaasta lasista pillillä suuta ja tiputus piti huolen, että nestettä riittää. Kävin illalla muutamaan otteeseen kävelemässä tippatelineen kanssa, että vatsa ei ihan jumiutuisi kipulääkkeistä. Ei tehnyt vettä edes mieli vaikka suuta kuivasi välillä ihan kunnolla. Aamuun mennessä olin saanut "haihdutetua" puoli lasia vettä...

Yö meni horroksessa ja nukkuminen oli pinnallista. 2-3:n välillä uusi tiputuspussi ja litalgiinia. Ei kipuja eikä pahoinvointia.

Aamiaiseksi sain lasin vettä ja kokeilin nielureaktiota. Nieleminen tuntui jotenkin unohtuneen ja "pala torvessa" oli osuvaa. Sain toisen lasin ja siihen porekipulääkettä. Aamupäivä meni torkkuessa ja hieman liikuntaa tippatelineen kanssa. Lääkärikierroksella kommentit kivuista ja 2:sta röyhtäsystä. Ajattelin, että tulikohan liian löysä portti kun oli röyhtäisyä?

Lounaaksi vellikippo ja lisäksi jotain sosetta. Sain molemmista syötyä puolet hitaasti vedellä avustaen. Enempää ei edes tehnyt mieli. Sitten torkkua ja herätys, että pääsee kotiin ja seuraavat potilaat jo tulossa.

Tässä nyt kotona ja kipuja olkapäissä ja ruokatorven alueella kun ei enää kipupiikkejä. Ei ole oikein nälkäkään ja kupin join teetä. Kipulääkityksen määrä ei ole riittävä kun näin pikainen kotiutus. Mutta kai se tästä. turvotusta on vaikka ei ole syönyt mitään. Pakko saada lisää perekipulääkettä.

Kävelemään menen huomenna aamulla ja illalla oli keli mikä hyvänsä, että saa "kaasut" kulkemaan. Sairaslomaa 3 viikkoa. Tämä on kyllä pieni keikka verrattuna avoleikkaukseen, kunhan tuo nieluproseesi vaan paranee turvotuksen laskettua. Taisi loppua happosalpaajien syöminen siihen.

Ei voi kun kiittää lääkäriä ja henkilökuntaa joka jaksoi olla hyvällä mielellä haastavalla osastolla.

Parasta oli tunne, että takasinvirtaus on loppu ja vanhojen kiinnikkeiden poisto paransi yleisoloa valtavasti.

Otan kantaa tuohon varsinaisen liikuntaan sitten myöhemmin kun aika koittaa.

Hex Re: Refluksialeikkaus, kokemuksia 13.11.2013 10:01
Päivä 2 leikkauksen jälkeen

Ei tullut TV:n katsomisesta mitään illalla. Turha pilkkiä viltin alla nojatuolissa ja parempi mennä heti väsyneeä nukkumaan noin kello kahdeksan. Ilman ekstratyynyjä aivan uusi kokemus nukkua ja kipulääkkeiden ansiosta hyvät unet noin neljään asti. Ylös sängystä ja 1 burana-pore (400) ja 1 paracetamol pore (500) ja veteen murennettuaja liuotettua litalgiinia 1. Nälkä ei ole ihmeemmin vaivannut, koska nesteturvotusta mitä lie noin reilu 1,5 kiloa tai sitten ei vaan ole nälkä. Otin kumminkin 2 gefilus tehojuomaa jotta saa edes hieman uusia maitohappobakteereja suolistoon. Lääkkeiden ja "syömisen" jälkeen takasin nukkumaan ja kahdeksalta ylös. Yllättävän hyvin pystyi nukkumaan.

Yskiminen sattuu ja mielellään välttelee yskimistä. Siihen auttaa strepsils imeskelytabletti tai bepanthen 100mg imeskelytabletti, niin ärsytys vaimenee kummasti ja yskä-ärsytystä ei tule niin helposti. Leikkauksen jäljiltä perinetinen aamuinen limayskä taitaa myös olla vähentynyt. Poresärkylääke ärsyttää myös ruokatorvea ja kulaus vuorovedoin hunajaveden kanssa auttaa niin välttyy turhilta yskimisiltä. Tyyny vatsalle auttaa kummasti yskäpehmusteena. Jossain vaiheessa tulossa ummetus varmaankin, mutta sitä turha murehtia vielä. Scheriprotti ja microlax auttaa ummetukseen jos tarvetta. Parempi yrittää varautua ruokavaliolla ja tehdä kuivatetuista luumuista mössöksi soseutettua luumukeittoa, jonka pitäisi auttaa. Siitä varmaan sitten iltapäivällä.

Aamiainen hunajavettä ja neljää sorttia tehojuomia: Rainbow mustikka, valio gefilus, actimel mansikka ja liiteri mansikka. Ei hääppöstä, mutta ei oikein ole nälkä ja painaa vielä vatsaa ja rintakehää. Ensimmäiset pierut soiteltu, joten taitaa veto olla kunnossa...

Vaakatasossa olisi paljon parempi olla, joten tekisi vaan mieli vaan nukkua, mutta pakko vääntäytyä syysilmaan kävelemään että suolistö lähtisi käyntiin ja ylimääräiset pumpatut ilmat lähtisivät pois. Porepillerit taidan ottaa vasta kävelyn jälkeen puolellta päivin.

Hex Re: Refluksialeikkaus, kokemuksia 15.11.2013 10:05
Päivä 3

Niska ja hartiakipuja oli vielä, mutta helpompaa kuin aikaisemmin. Aloitin päivän tehojuomilla ja puoli kuppia kahvia. Päivän mittaan ei ihmeemmin ollut nälkä, mutta suolisto antoi elon merkkejä ja ilmaa tuli useaan otteeseen. Syötyä tuli piimää, luumusurvos velliä, pinaattikeittoa, maidotonta Josa viljavalmistejugurttia, jossa paljon hyviä kaurakuituja.

Ammulla otin litalgiinitabletin murskattuna veten ja iltapäivän särkylääkkeeksi panadol hot. ja illalla pamol F imettävä särkylääke. Ei tuota ruokaa ollut kalorimielessä ihmeemmin, mutta ei vaan pakki vedä enempää ja täyden olon tunne tulee äkkiä. Ensin suunniittelee syövänsä montaa lajia, mutta aterian edetessä tulee siihen tulokseen, että eipä taaskaan pysty niin suureen neste/ruokamäärään kuin suunnitteli. Päivän mittaan otin myös liiterin magnesium porepillerin vedellä, joka auttaa ettei tule lihaskramppeja kun energian määrä on vähäinen ja vasemmassa jalassa oli pientä puutumisen tunnetta.

Aamulla kävin muutaman kilometrin hitaalla kävelylenkillä ja piti vielä illalla mennä, mutta ei sitten jaksanutkaan ja katsoi mielummin telkkaria. Vähäinen syöminen aihauttaa palelemista, mutta viltti auttaa kummasti

Myöhäinen lounas oli 3 purkkia tehojuomia ja puolikas kuppi kahvia.

Illalla pikkukuppi vihanneskeittoa ja luumuvelliä. Suolisto oireili haitallisesti eilen ensimmäistä kertaa ja tuntui ns. pallomainen olo oikealla keski-alavatsalla ja hieman pinkeän oloinen ja kuuloinen kun kolkutteli vatsaa. Mielessä kävi, että ei taida pakki vetää kunnolla , mutta ilmaa se taisi vaan olla tai vanhat saumat hieman kiristää. Isohko turvotus oikealla ei aiheutanut kipuja joten kait se siitä kuin ennenkin. Vasen puolisko oli suht ok ja ääniäkin kuului. Päivystyksen numero kävi mielessä, mutta odotus aamuun. Pallomaisen olon vaivat menivät pois onneksi nukkumalla. Aamun pulssi 62. Alapaine 74 yläpaine 120.

Haavateipit pysyvät hienosti ja eivät ole moksiskaan nopeasta suihkutuksesta. Sinertävää mustelmaa alkaa ilmestyä teippien lähelle muutamaan kohtaan.

Kuulin kaverilta eilen, että taisi olla 5:n reijän sijasta kuusi, koska ilman lisääminen vatsaonteloon olisi tehty navan kautta menneellä letkulla, mutta ei siitä oikein reilua merkkiä ole joten olikohan vaan legendaa ja väliäkös tuolla.

Päivä 4.

Aamuun mennessä oli ilma siirtynyt suolistossa ja tuubasta hyvät soundit. Lupaavaa pientä iloa. Ulostusta tuli nirkosesti tehojuoma-aamiaisen jälkeen. Edellinen kerta oli maanantaina aamutuimaan. Ruokalistalla oli hieman kahvia, 2 soseutettua päärynää, lasi piimää ja josa jugurttia ja luumusosetta. Äkkiä tuli taas täysi olo. Saa nähdä kuinka pysyvä tilanne tämä nopea näläntunteen häviäminen tulee olemaan "uudella pakilla". Onneksi kiva keli ulkona ja kohta taas ohjelmassa kävelylenkki.

Työt kävivät eilen mielessä, mutta keskittymiskyky päätetyyppisen työntekoon on onneton ja istuminen pöydän ääressä ei houkuttele. Onneksi sairaslomaa riittää.

Jätän nyt litalgiinit pois että lamaannus vähenee suolistossa. Kipuja voi tulla, mutta pamol F:ää ja burana poretta jos tarvii.

Näihin aamuaskaretunnelmiin ja kohta kävelylenkille iloisella mielellä.

Hex Re: Refluksialeikkaus, kokemuksia 17.11.2013 11:34
Päivä 5 ja 6

Perjantai meni ok, mutta särkylääkkeen vähyys kostautui ja pe-la yöstä tuli kurja. Oli pakko herätä aamutuimaan burana-poreelle ja pamol F:lle. Kyytipojaksi luumu-mössöä, piimää, josa-jugurttia. Aamulehti tuli luettua samalla ja sitten takaisin nukkumaan. Herätys vajaa kymmenen ja uusi aamiiainen.

oppipointsit:
3:n kierroksen särkylääkeannoksesta per päivä vähennetään ensikisi iltapäiväsatsi ja viimeisenä poistetaan ilta-annos , jolla turvataan paremmat yöunet.

Lauantain kävelylenkki oli loppua alkuunsa kun tuntui 300m kävelyn jälkeen, että krampit tulevat pohkeisiin aivan kohta. Oli palattava takaisin ja lidlin magnesium poretta lasillinen ja Dexal light urheilujuomaa 8dl satsi juomapulloon mukaan. Lisäksi Dexal juomaa heti enen kävelyä 3,5dl. Lisäksi pohjelihasten venyttely portaissa. Lenkkireleet takaisin päälle ja mukaan dexal juomaa, 1 pirkka tehojuoma ja 1 valion profeel Sitrus + Citrus. Kävely onnistui lopulta vaikka viimiset 3 km olivat hieman raskaita. Kuuman suihkun jälkeen olo oli suorastaan uupuneen ihana.

Ruokana vihannessosekeittoa, piimää, jälkiruuaksi soseutettua mangoa, luumumössöä, omenamössöä ja rahkaa. Jälkiruokaa ei pysty syömään heti keiton jälkeen vaan tunti laskeutumisvaraa... Jälkiruoka oli senverran hyvää että sitä tuli syötyä 3 kierrosta illan mittaan ja espressot kermatilkalla seiskalta.

Elimistö reagoi liikuntaan ja särkylääkkeisiin kummallisesti ja välillä kuuma ja välillä kylmä.

Ennen kymmentä burana pore, jossa myös 1 paracetamol pore. Lisäksi hunajavettä, koska tuo särkylääkesotku on niin pahaa. Alkuun hikoili päämärkänä ja pyyhe tyynyn päälle. Hyvää unta riitti 7,5 h joka oli aivan luksusta.

Launtain sosekeiton resepti:
1 noin kilon kukkakaali, josta putsataan survontaan noin puolet
keittovettä isoon kattilaan 7-8 dl
2 pientä punasipulia tai salottisipulia
3 pienehköä porkkanaa
1 vogels kasviliemikuutio
pieni loraus (~3 ruokalusikallista) pirkka virgin oliiviöljyä
1 dl valio ruoka kerma 5% (laktoositon rypsiöljypohjainen)
suolaa käsisäädöllä maun mukaan

Pilko porkkanat ja sipuli pieneksi ja kuullostus ölyllä pannussa noin 5-6 minuuttia
Loppuvaiheessa voi makeutta lisätä sokerilla (vajaa teelusikka). Kuullotus siksi, että sipulin terävyys saadaan vähenemään. Lopuksi kaikki raakaaineet kiehuvaan veteen ja keitetään kannen alla pehmeäksi noin vartti. Jos nestettä haihtuu liikaa, niin lennosta voi lisätä hieman vettä. Kattila liedeltä ja snurralla murskataan kaikki vihannekset. Vihannekset ja neste vaahdottuvat täyteläiseksi vaahdoksi, johon voi lisätä vuodenajasta riippuen tuoretta basilikaa tai kuivattua. Kevyt vaahdotus perään ja mausteet sekaisin. Makustele keltaoranssia keittoa ennen kuin lisätään kermaa. Aivan se on täyteläisen pehmeätä jo ennen kerman lisäystä ! No kermaa lisätään 1 dl, jotta keittoon saadaan lisää pehmeyttä ja ennen kaikkea lisää energiaa. Kuumenna varovasti välillä sekoittaen ettei pala pohjaan. Kun keitto alkaa kiehua/kuplia ilman kantta syntyy ilmakuplia keiton läpi, jotka lennättävät mössöä kaaressa pöydälle. Keittoa voi ohentaa tarvittaessa vedellä tai maidolla.

Keittolautaselle voi laittaa voisilmän sulamaan ja merisuolamyllystä hieman sattumaa peliin. Ihan hyvää ja helppo tehdä kunhan vaan on se sauvavatkain, jolla saa kaiken mössöksi.

Launtaipäivän haasteet oli edelleen nielemisessä ja kävelyn aikana selkä/olkapää kipuja. Vatsa tulee nopeasti täyteen ja pienien erien syöminen suositeltavaa. Tällä menolla paino taitaa pudota. Kuuman juominen helpompaa kuin kylmän.

Sunnuntaiaamun tuntemuksissa nieleminen taisi olla hivenen helpompaa kuin aikaisemmin ? Myrsky riehuu pihalla ja satumaisen aurinkoinen päivä. Kävelemään sitten hieman myöhemmin.

Hex Re: Refluksialeikkaus, kokemuksia 17.11.2013 11:44
päivä 5

Se tärkein melkein unohtui: vatsa toimi kunnolla ja reipas määrä hieman kovahkoa jätöstä kävelylenkin jälkeen.

Astma/refluksi Re: Refluksialeikkaus, kokemuksia 17.11.2013 13:57
Hyvin on sulla Hex kyllä lähtenyt käyntiin ja tosi vähällä kipulääkityksellä oot selvinny!! :)
Itsellä meni tramalit/panacodit ja silti se kipu oli kovaa!!

Kummasti vaihtelee tuo sairasloma, kun itse sain 5viikkoa alkuun..

Tsemppiä toipumiseen!

Hex Re: Refluksialeikkaus, kokemuksia 20.11.2013 6:56
Päivä 6, 7 ja 8
Sunnuntai meni hienosti, ulkoiluakin, mutta ruokailu oli minimaalista verrattuna aikaisempaan syömiseen ennen leikkausta. Mutta muuten "ok" ja liikunnallinen päivä tynnä auringonpaistetta.

Maanantaina 7. päivänä yritin aamusta vähentää kipulääkityksen puoleen (pelkkä burana pore ilman paracetamooli porea) , mutta se kostautui jo iltapäivällä ja olosta tuli kulmikasta ja kivuliasta ja liikkeestä ei tullut mitään ja oli pakko vain maata. Iltaan mennessä kirin särkylääkkeen aikaisemmalle 1+1 tasolle. Ei tehnyt mieli kävelylenkille, joka olisi ollut varmaan mahdoton.

Viikon painopudotus noin 3 kiloa.

Päivä 8

Aamusta 1 burana-pore +1 paracetamol-pore särkylääkkeet, joilla pärjäsi myöhään iltapäivään ja 1 pamol F 500 lisäksi. Illalla ennen nukkumaanmenoa 1+1 jolla pärjäsi aamukuuteen. Tekemiset menee edelleen syömisen ehdoilla ja muistettava yrittää syödä useasti, mutta vähemmän kerrallaan vaikkakin vain sosemömmöä. Nieleminen on paljon helpompaa kuin viime viikolla, mutta viileämmän nesteen kanssa oltava varovainen ja kulaukset oltava riittävän pieniä. Ei lenkkiä ja hieman lusmu olo.

Tosiaan vain 3 viikkoa sairaslomaa, mutta hoituuhan tämä olematon oleminen kipulääkityksellä melko kivasti. En kuitenkaan voisi kuvitella tekeväni mitään raskaampaa työtä vielä 3:n viikon jälkeen. Onneksi päivätyö on kevyttä ns. toimistotyötä. Toimistotyön tekeminen 1 viikon jälkeen pelkästään passiivisen istumisen takia ei kuitenkaan ole suositeltavaa. Soseruokien energiamäärät ovat niin alhaisia, että eihän energiamäärä millään riitä mihinkään energisempään tekemiseen. Elimistön palautuminen normaaliin nopeutuu säännöllisellä kevyellä kävelylenkeillä. Mikäli 3:n viikon kohdalla syöminen edelleen soselinjalla, pitää saada ruokailusyistä lisää "lepoaikaa" tai työpaikan kanttiinin erikoisruokavaliolinjalle. Työpaikkaruuat kun yleensä eivät ole kevyimmästä päästä ja sosekeittoja ei ole edes joka päivä tarjolla. Mikäli kivut jatkuvat ja pakko syödä kipulääkkeitä, niin olisi ehkä moraalisesti oikein saada jatkaa sairaslomaa 3:n viikon jälkeen ?

Aikaisemmin oli joka aamu rituaali tyhjentää kurkku ärsytyslimasta ja avata köhäinen ääni suihkussa, mutta nyt tuokin taitaa olla historiaa tai ainakin hyvin radikaalisti vähentynyttä. Leikkaushavojen kanssa ei ole ollut ongelmia. Tupot ovat olleet kokonaan kirkkaalla muovi-laastarilla peitettyjä ja tikit mallia sulavat. Suihkussa olen varonut yletöntä kastelua ja pesu laimennetulla lactacyd-pesuaineella. Onhan muutaminen haavojen ympärillä pientä sinelmää, mutta avoleikkaukseen nähden tämä tuntuu ihan "lomakokemukselta". Sängystä nouseminen ja laskeutuminen kannattaa silti tehdä fysioterapeutin ohjeen mukaan.

Näihin tunnelmiin ja aamulehden kimppuun !

Hex Re: Refluksialeikkaus, kokemuksia 25.11.2013 11:08
2 viikkoa leikkauksesta tulee tänään täyteen

Särkylääkkeen määrä vähentynyt "tarpeen mukaan" ottamiseen. Burana-porepilleri vaikuttaa niin nopeasti, että tarpeen mukaan toimii ihan hyvin. Vatsan alueella edelleen arkuutta ja kipristelyä. Johtuu varmaan ilman määrästä ?Sängystä nouseminen paljon helpompaa. Liikunta tuntuu hyvältä (siis kevyt käveleminen). Lopetin säännölliset särkylääkeannokset 10. päivän iltana.

Rauhallisesta hyvästä nukkumisesta on jo nyt positiiviset vaikutukset ja stressitaso laskenut ja tummat silmänaluset lieventyneet selvästi ja olo on aamulla paljon levänneempi kuin ennen. Sängynpään korotusjalkapaketti poistetaan joskus sitten joulukuussa.

Muutoksena aikaisempaan elämään taitaa olla, että syöminen pitää toteuttaa useassa erässä pitkin päivää tai sitten vatsa vaan on vielä ärtynyt ja turvoksissa. Sairaslomaa vielä viikko jäljellä, joka menee voiman keruuseen ja kävelemiseen. En voisi kuvitella, että joku raskaamman työn tekijä voisi mennä töihin 3:n viikon sairasloman jälkeen. Soppaa ja hedelmämössöjä syödään edelleen ja oikeastaan terveempi ruokavalio on ihan hyvä asia. Ennen oli "pakko" syödä rankkoja ruokia, jotta saa polttoja vähenemään kun vatsalla oli "hommia". Grillimakkaraa olen kaivannut, mutta kai sen aika vielä koittaa. Liian terveelliset soseruuat alentaneet painoa, mutta onhan tuossa matkaa vielä normaalipainon indeksin ylärajalle, vaikka paino pudonnut noin 5 kiloa. Pakko tunnustaa, että suklaakin maistuu edelleen yhtä hyvältä kuin ennen. Eli tummasta suklaasta en luovu. "Tuuban soitto" on selvästi lisääntynyt eli uusi "korjauspaketti" toimii lupausten mukaan tai se vaan johtuu sosekeittojen syömisestä, kun ilma kulkee hyvin.

Soseutettu kalakeitto tai lihakeitto on niin hyvää ja täyteläistä, että ne pitää ottaa vakiolistalle !

YlläpitoRe: Refluksileikkaus 11.11201325.11.2013 13:18
Hei

Kirjoitathan ystävällisesti omat leikkauskirjoituksesi tänne omaan ketjuun, ei kenenkään muun leikkauskertomusten jatkeeksi.


Ystävällisin terveisin
Ylläpito

HexRe: Refluksileikkaus 11.11201329.11.2013 14:53
Leikkauksen jälkeen viikon kolme alussa nielemisongelmat loppuivat ja nyt ihan ok. 4 Minibratwurstia syöty joten pääsee lihan makuun. Pihvin syöminen ei voi olla enää kaukana ! Ei polttoja ei ongelmia. Pitkiä yöunia ja hermo lepää. Pientä röyhtäilyäkin ollut ja hikka pari kertaa.

Pitkiä kävelylenkkejä tehty useita ja "virtaa on" että ihan hirvittää menon helppous ja "venttiili pitää". Aivan mahtavaa. Kävi jo mielessä, että pitää kaivaa naftaliinistä vanhat juoksutossut ja aloittaa uudestaan lenkkeily, jonka lopetin kauan sitten. Eli keväällä kokeillaan juoksulenkkejä lumen sulamisen jälkeen! Talvella voisi kokeilla luistelua, mutta mahdollinen kaatuminen hieman pelottaa jos siinä paikat sitten repeää. Mutta pakkohan se on kokeilla. Olispa leikkauksilla takuu, että korjataan tarvittaessa !

Täytyy vaan toivoa, että saumat kestää jatkossa. Ja ei muuta, kun taas kävelylenkille ja maanantaina loppuu sitten sairasloma.


*************************************
Jos kiinnostaa, mitä tähystysleikkauksessa tapahtuu, niin tässä linkki Yle areenan BBC dokumenttiin, joka on vielä 3n päivän ajan näytillä. Pätkä tähystysleikkausta alkaa kohdasta 16 min ....

http://areena.yle.fi/tv/2061293

Löytyvät internetistä haulla:
https://www.google.fi/#q=michael+mosley+swallows+camera

Mielenkiintoiset hormoonit mainitaan filmissä:
Greliini - luo nälän tunnetta
Pyy - poistaa nälän tuneteen/kylläisyyden tunne

https://www.google.fi/#q=Ghrelin+hunger
https://www.google.fi/#q=pyy+hormone+appetite

refluksikurkkuRe: Refluksileikkaus 11.11201329.11.2013 16:02
Hyvältä kuulostaa!

Tuo taisi olla se sama mitä Vanilja mainitsi ... BBC laatukamaa :-)

Greliini - leptiini vastaparista - ja vähän yhdistelyä refluksitautiin (rottakokeilla) vanhoista keskusteluista liittyen näläntuntemiseen http://www.refluksi.fi/keskustelu.html/22261?showmsg=22271#message22271

Toivottavasti kaikilla leikatuilla nälän tunteen tunteminen on jo kohdallaan .... Hexillä ei sen kanssa ole onneksi ollut ongelmiakaan :-)

HexRe: Refluksileikkaus 11.11 20131.12.2013 12:49
Päivä 19 ja 20

Lauantaiaamuna nieleminen oli hieman kulmikasta johon varmaan auttaisi, että aina aloittaa vaikkapa lämpöisellä teellä tai kahvilla, niin ruokatorvi "rentoutuu" ensin. Mene ja tiedä tai sitten van satunnainen juttu.

Nälkä ei vaivaa ja voi olla yllättävän pitkänkin ajan syömättä, mikä ei varmaankaan ole hyväksi kun pitäisi syödä usein ja vähän, jos kapasiteettia ei ole kuin ennen. Samaan syömättömyyteen kyllä pystyi ennen leikkaustakin ja verensokerin alhaisuus ei ollut ongelma. Joten olisiko tuo nyt muuttunut mitenkään ? Syöminen on ihanaa kuin ennenkin !

Lauantaina ~11km kävelylenkki 5,4km/h keskivauhdilla. Lenkin aikana noin navan korkeudella reunassa oikean käden puolella pientä kipristelyä, joka ei menoa haittaa, mutta havaittavissa. Lienee ilmaa. Lenkin aikana nestemäistä energiatankkausta 3dl, joka taitaa olla hieman vähän. Kalakaupassa käynti. Adventin avaamiseksi ensimmäiset kunnon itse tehdyt pöperöt:

1 pikkublini sipulilla, mädillä ja smetanalla
väliruuaksi riimihärkää salaattipedillä, oliiviöljyä ja sakeata balsamicoa
pääruuaksi 150gr paistettu siikafile (siika on ihmeen kevyttä), parsarisottoa ja valkoviini-purjokastiketta
juomaksi kuivaa valkoviiniä pullo (la di motte pinot grigio Tallinnasta) kahdelle

1h tauko
pieni tiramisuannos suklaata muutama pala

Sitten ne löydökset. Ruokamääränä tuo on kovin vähän mitä tuli ennen syötyä, mutta kylläpä tuli täysi olo helposti ja nopeasti pääruuan jälkeen, vaikka oli kunnon lenkki takana. Viinistä meni 1dl kastikkeeseen ja 1,5 dl risottoon, joten nestemääränä viinin juomiseen ei mennyt "kovin" paljon. Eli kuivaa valkoviiniä pystyy juomaan ihan ok. Kaljaan, siideriin tai kuohuviiniin en koskisi vielä tässä vaiheessa. Täyttä oloa hieman vaikea kuvata, mutta kirjaimellisesti tuntuma oli, että ei yhtään enempää ruokaa tarvitse. Hyvä ruoka sinällään maistuu :-) ja pitää vaan olla taukoa jos pidempi ruokalista ja kiirettä ei saa olla ja purra pitää kunnolla. Noinhan se kyllä pitäisi terveenäkin olla...

Hyvät yöunet. Lenkki painaa aamulla hieman jaloissa, joten liikunnan puutetta. Vitamiini yms. pillerit menee tästä eteenpäin kokonaisina veden kera. Aloitan taas säännöllisen 1 magnesium-pilleri illalla kuurin, joka on hyvä liikuntaharrastuksen yhteydessä ehkäisemässä kramppeja ja vähemmän tunnettu juttu on, että se myös ehkäisee ummetusta , joka tuli havaittua kun söi happopillereitä säännöllisesti.

Edelleen olen sitä mieltä, että leikkaus kannatti erittäin positiivisesti ja oivallista osaamista ja hoitoa. Leikkuuarpien (kukin noin 10mm) kohdalla muutama keltaiseksi mennyt mustelma. Leikkus oli suur HUS:ssa Kasaarminkatu 13 Helsinki ja jonossa taisin olla viime helmikuulta saakka.

Ja nyt iltapäiväkävelylle raikkaaseen ulkoilmaan.

hexRe: Refluksileikkaus 11.1120136.2.2014 2:52
Palstalla luki, että onnistuneissa tapauksissa tänne ei palata. Minulla on ollut kyllä mielessä tämä palsta ja pitäähän sitä statuksia päivittää. Kohta olisi tulossa 3kk leikkauksesta ja odotan tarkistuskäyntiä, joka valitettavasti siirtynyt kuun loppupuolelle. Itse asiassa haluaisin tarkastuksen nopeammin.

Kaikki on mennyt oikeastaan aika hyvin sunnilleen tammikuun alkupuolelle saakka.
- ei mitään refluksioireita
- selvästi pienemmät ruoka-annokset kerralla kuin ennen
- ilmavaivoja on paljon, mutta mitäs tuosta pienestä (ei ole tullut sosiaalista ongelmaa pieremisestä, kuten tuossa yhdessä kirjoituksessa mainittiin)
- röyhtäily toimii yllättävänkin hyvin
- kahviakin tulut juotua ja välillä varmaan liikaakin (ei hyvä)
- jouluna ei lihonut lainkaan, kun ei vaan pystynyt syömään kuin vähän
- paino on pudonnut, mutta olo ollut helppoa ja happolääkkeisiin en ole koskenut
=> ollut keskimäärin paljon parempaa kuin ennen leikkausta

Hyvä niin, että joulukuussa ei ollut mitään ihmeempiä oireita. Mutta, nyt on oireena laaja-alainen vatsa-alueen kipu ja ns. kuuluvat lorinat vatsassa ja välillä kovin hiljaista. ensin lorisee oikealla ja sitten liki perään vasemmalla. En tiedä onko se ärtynyt paksusuoli vai huonovetoinen ohutsuoli vai vaan reilusti ilmaa, ruoka-aineherkkyyttä vai muuta ? Tammikuun 3-4 oireilua meni ohi ajan kanssa yön yli ja huonosti nukkumalla. Kokeilin kylmäkallea pyyhkeen läpi ja kuumaa suihkua. En ottanut kipulääkkeitä enkä happopillereitä vaivaan.

Viimeisin oire eli laaja-alainen kipu alkoi viime viikon perjantaina vihannessosekeiton syömisen jälkeen. Siinä taisi olla melko paljon sipulia ja toki muutakin rehua. (viimeinen kahvikuppi myös tuolta perjantailta) Olin yleislääkärissä päivystyksessä lauantaina heti aamusta. Oli pakko mennä kun ei enää oikein pystynyt edes kävelemään vatsakivun takia ja en nukkunut pätkääkään. Ei kuumetta. Diagnoosissa oli, että suoliäänet hiljaiset, mutta normaalit, ei löydettäviä erityisiä kipupisteitä, mutta itse sanoin, että laaja-alainen kipu. Lääkäri totesi kuivuutta ja käski juomaan huolella vettä joka päivä. Veriarvot ok ja tulehdusarvot hyvin matalat eli negatiiviset. Hemoglobiini oli reilusti yli "hiihtoliiton" suositusten. Lääkkeeksi litalgiiniä kipuun ja happosalpaajaa. Litalgiini vei kivut ja pystyi nukkumaan ja happolääkekin ehkä vaikutti. Yksi oma arvio on, että erään leikkauksen jäljiltä noin reilu 2 viikkoa sitten söin reilusti kipulääkkeitä ja ne ehkä ärsyttivät vatsalaukkua ja kipuoireet voisivat johtua siitä ja happolääke auttaa siihen, mutta maitohappobakteeribalanssi on vielä sekaisin ?

Heräsin tässä juuri levottomaan mahaan ja ajattelin tulla koneelle päivittämään tilannetta tänne keskellä yötä. Ulostus toimi näin keskellä yötä ja oli löysää mutta ei "varpusparvea". Kunnes toinen kierros perään ja ihan varpusparvea. Lorinat kuuluivat taas selvästi. Kahvihammasta kolottaa ja kofeiinin puute jomottaa. Olisiko tämä jokin vatsaflunssa joka vaan ei iske kaikella voimalla kun eilen aivastutti kovasti illalla?

Vatsavaivoissa olo on ollut monasti epätietoinen ja nyt on hyvin hyvin huono päivä. Taisi "kagista" paine vähentyä ja jotenkin helpompaa. Kokeilen vettä ja muutamaa maitohappobakteerikapselia ja jos vaikka uni tulisi. Kyllä tämä tästä.

2:52 Kuulumisiin ja voikaa reilusti valoisammin kuin täällä !

hexRe: Refluksileikkaus 11.1120136.2.2014 9:27
Unta kesti lopulta seiskaan asti ja ihan pöpperöinen olo herätessä, mutta yön tyhjennyksien jälkeen ei kipuja ja ihmeen hyvä olo.

Päätin mennä polkua, jossa uskon tuohon aiheutettuun ärtymykseen mahassa/pohjukkaissuolessa ja "kuuri loppuun" happopillereitä, jotta ei varmuudella ole happoärsytystä. Parempi varman päälle. Eli ehkä särkylääkkeillä itse aiheutettu laajasti ärtynyt maha ja suolisto + stressiä.

Aamiaiseksi tummaa teetä, jotta edes hieman kofeiinia, hedelmämysliä, maitohappojuomaa, mandariinia ja vettä. Tuolla ei montaa tuntia elä, mutta kokeillaan nyt näin ja korjataan maitohappobakteeritasapainoa, jos se vaikka auttaisi...

Oppimista vatsaleikkauksen jälkeen on varmaankin se, että vaikka muuten söisi vähemmän ja useammin kuin ennen, niin riittävä veden määrä on tärkeätä. Yleensä kun elimistö toimii niin menee vaan vaistolla, unohtaa kaikki hyvät säännöt ja ei ajattele mitään ja sitten vasta liian myöhään huomaa jos huomaa, että mitä meni pieleen ja silloinkin voi arvaus olla väärä ja korjauskikat auttavat hitaasti.

Ja lääkäriin en ajatellut mennä, kun nyt tuntuu jo niin "helpolta". Sitten tarkistustähystyksessä kerron ongelmista. Työntekoa tämä häiritsee pahasti, mutta onneksi pomo ymmärtää. Nyt vaan tunti kerrallaan eteenpäin.

HexRe: Refluksileikkaus 11.11201322.3.2014 10:21
2 päivää kärvistelin ja sitten terveysasemalle ja reseptiksi litalgiinia ja happolääkekuuri ja juo vettä riittävästi. Verikokeet oli ok. Omasta mielestä näin jälkikäteen happolääke ei auttanut, mutta litalgiinin avulla pystyi nukkumaan. Mystistä.

Vatsan tarkistustähystus
oli tuosta edellisestä noin 2:n viikon kuluttua ja letkuvideon diagnoosi oli "hyvältä näyttää". Kerroin kipukohtauksista lääkärille ja tämä määräsi ultraäänitutkimuksen vatsan alueelle seuraavalle päivälle ja laajat verikokeet.

Lopputulos:
ei sappikiviä, ei muita löydöksiä, hyvät verikoearvot ja varmaankin jotain leikkaukseen liittyvää, mutta mitään ei selvinnyt. Seurataan tilannetta ja jos uusiutuu niin sitten lääkäriin ja tutkitaan lisää. Kokeilin hapankaalilla houkutella ongelmia uudestaan, mutta ei sekään auttanut. Piero von Pieretti oli kyllä silloin keskuudessa....

Nyt menee hyvin ja mysteeri ei selvinnyt ja vaivojakaan ei ole ollut. Kahvia aamuisin ja normaalia menoa muutenkin ilman erityisiä ruokarajoitteita kunhan ei syö liikaa kerralla.

refluksikurkkuRe: Refluksileikkaus 11.11201322.3.2014 10:45
Hienolta kuulostaa, Hex!

HexRe: Refluksileikkaus 11.11.201311.11.2014 7:59
Vuosi mennyt ja kaikki on hyvin. Olen huomannut, että jos ei syö välipaloja ja edellisestä ruokailusta kuluu aivan liian pitkä aika, niin voi tuntua oudolta ja kivuliaalta. Syytä en tiedä ja pieni syöminen auttaa, joten ei ongelma.

Ruokarajoitteita ei ole ollut ja porejuomiakin voi juoda. Myönnän, että pierettää enemmän kuin ennen, mutta väliäkös sillä. Röyhtäilykin pelaa ihan ok, eli tuli erityisen sopiva kiristys "portille". Paino jäänyt noin 8kg alemmalle tasolle eli liki ihannepainossa. Syön ehkä hieman vähemmän kuin ennen ja aikaakin menee enemmän ruokapöydässä ja töissä yleensä pöydässä viimeinen ruokailun lopettaja.

Yhtä vanhaa kikkaa en ole lopettanut eli magnesium luontaistuotepillereiden syöminen kerran päivässä tai joka toinen päivä. Se vaikuttaa positiivisen edistävästi "putkiston" toimintaan ja hyväksi myös raskaamman liikunnan jälkeen.

Ihanaa kun pääsin leikkaukseen eli suuri kiitos siitä.

marjaRe: Refluksileikkaus 11.11201312.11.2014 15:21
Hex mainitsit että magnesium on hyväksi raskaan liikunnan jälkeen. Oletko pystynyt leikkauksen jälkeen harrastamaan liikuntaa normaalisti. Kyselen koska itse olen nyt leikkausjonossa ja kaikki tieto kiinnostaa!

hexRe: Refluksileikkaus 11.1120136.3.2020 22:09
Aikaa on mennyt.

Liikunta ok, magnesium on oikein hyvää. Mutta ilmenyt mystistä yskimistä johon herään yöllä. En oikein tiedä mistä johtuu. Tähystyksessä lääkäri sanoi, että mahalaukun portti ehkä väljistynyt, mutta isompia oireita ei ole, mutta mystinen yskä vaivaa . Lääkäri määräsi happosalpaajaa, mutta mielestäni se ei auta vaan salpaajakin voi tuota yskää aiheuttaa. Hieman neuvoton olo. Tätä jatkunut jo pidempään. Astmatesteissäkin olen ollut 2 kertaa, mutta huippuarvot puhallettu. Töissä stressiä ja yt:t viuhuu usein.

Edelleen sitä mieltä, että leikkaus oli hyvästä.

hexRe: Refluksileikkaus 11.11 201328.2.2022 15:33
Aikaa taas mennyt

Tutkimuksia tehty ennen uutta leikkausta:
- useampi ultraääni työterveyden kautta ja ei löydöksiä
- itse hommasin laajat magneettikuvaukset kun oli mystiset oireet nimenomaan kurkun alueella
- ruokatprven ja vatsalaukun skopiat 3:ssa paikassa
- korona aikana vaikea ollut saada lähetteitä eteenpäin
- paksunsuolen tähystys myös 2 kertaa (pahan "palluran" poisto ja varmistus poistolle - oli alkava pahanlaatuinen) ja seurantajonoon
- ilman refluksioireita tuo "pallura" olisi jäänyt löytymättä ajoissa
- pyytäkää muuten aina fentanyylit paksusuolen tähystykseen niin ei koske lainkaan!
- minulle tähystettiin 1. kerran JA leikattiin (!) kerran ilman ja oli kivulias keikka ja kesti kauan
- happomittaustestit viime marraskuussa: PH1,5 ja nousee ylös -ei kiva
- oli jotenkin hassua että ph testikin piti tehdä vaikka oireet oli selvät
- lopuksi varjoaineella CT-kuvaus - tää oli paljastavin ja paras analyysi ja aikaa se vei vain alle 10min yhteensä
- Elämä ollut aika hankalaa ja herää säännöllisesti öisin yskimiseen
- vasta tuossa CT:ssä todettiin, että mansetti liukunut rintaontelon puolelle pallean yläpuolelle (ihan väärässä paikkassa)
- eli aika paha palleatyrä ja portti vuotaa
- pahinta on ollut nimenomaan paheneva yskä ja hyvin huonot yöunet

Nyt odottelen seuraavaa leikkausta, joka on vaativampi kuin tuo 1. leikaus ja riskit suuremmat. Kerron sitten miten kävi. Nyt ehkä ikävämpi mennä kun tietää enemmän riskeistä, mutta pakko mennä. Tsemppiä kaikille.

PäiviRe: Refluksileikkaus 11.11201318.3.2022 13:02
Hei hex! Mitä sinulle kuuluu nyt, oletko jo ollut leikkauksessa? Minä odotan leikkausaikaa ja pelottaa tosi paljon, tuntuu työläältä tuo usein syöminen, tottunut vaan kahteen ateriaan päivässä. Sinä käytit kipulääkettä tosi pitkään, jotkut vaan kolme päivää, tuntuu aika kivuliasta nuo jälkimainingit. Kyllä pelottaa mennä leikkaukseen.

hexRe: Refluksileikkaus 11.1120135.5.2022 14:59
Uusintaleikkaus oli reilu 4 viikkoa sitten ja toipuminen mennyt ok. Haastena iso palleatyrä ja vatsalaukku työntyi rintaonteloon haitaten elämää. Oli pakko korjata.

Uusintaleikkauksessa vanha leikkaus "pakitettiin" , palleatyrä korjattiin ja refluxileikkaus uusittiin. Kiinnikkeitä oli kuulemma myös paljon ja niitä poistettiin, mutta kaikkea ei saatu poistettua. Samat toipumisrutiinit kuin ennenkin ja nyt ehkä enemmän nielemisongelmia ja ruokatorven kouristelua, jota voi välttää, että ei juo kylmää mehua esimerkiksi.

Mielenkiintoinen sattuma, että samalla viikolla oli myös toinenkin refluksiuusintaleikkaus.

Kipulääkitystä kotiutukseen 100 kpl (!) paracetamol poretabletteja, mutta kivut meni äkkiä ohi ja paljon jäi käyttämättä. Verenohennusruiskuja tuli 10 kpl ja piti itse piikittää kotona vatsaan.

Ikävin ongelma oli joku pöpö (?) joka aiheutti jo sairaalassa keuhkokuumeen ja poskiontelotulehduksen ja useampaa antibiottia mennyt 4 viikkoa. Sain alkuun antibioottia suoraan suoneen. Nyt alkaa peruskunto parantua hitaasti ja voiton puolella ollaan ja yskiminen on hellittänyt ja ruokatorven tulehdus nujerrettu.

Oma leikkaus oli lähellä peruuntua hoitajalakon takia, mutta juuri ehti ajoissa. Kun lakko alkoi, niin osastolta kotiutettiin nopeutetusti sairaat ja toipuvat potilaat kotihoitoon ja kotisairaanhoito vastasi sitten loppuhoidosta ja osasto kiinni. Kotiutettavissa oli potilaita, joilla ennen kotiutusta tippateline, antibiotit ja nesteet suoneen ja dreeniletku vatsaontelosta ulos. Oli tuo hieman outoa kotiutuslogiikkaa, mutta muuten hoito, huolenpito ja diagnostiikka ollut erinomaista. ISO kiitos.

hexRe: Refluksileikkaus 11.1120135.5.2022 15:07
Niin oli tuossa vielä muutakin haastetta kun muistelen ja verenpaine oli normaalia paljon korkeampi leikkauksen jälkeen ja sydämen rytmihäiriöitä, mutta elimistö varmaan vaan hieman oli suuttunut "ronkkimisesta".

Sitten vielä muistutukseksi, että vaikka henkilökunta toisi ruokaa leikkauksen jälkeen epähuomiossa huolimattomasti, niin sitä EI pidä syödä. Vedella aloitus varovasti vasta leikkauspäivän iltana - vain vähän kostuketta.

hexRe: Refluksileikkaus 11.1120133.6.2022 11:19
Antibioottikuurin loppumisen jälkeen alkoi mystiset jatkuvat kovat vatsakipuongelmat ja niitä kesti noin 2 viikkoa ja vasta nyt alkaa olla taas kunnossa.

HUS:n jälkihoitopalvelut on aika välttävät, vaikka sai leikkauksen jälkeen tukipuhelinnumeron polille (suurempien) ongelmien varalta niin ei sieltä tullut kuin lämmintä puhetta. "Puhe ja numero" oli aivan turhaa ja sanottiin vain : mene päivystykseen. Päivystyksessä oli jonot noin 30 potilasta ja arvioitu läpimenoaika 10h odotusta, joten en jaksanut edes lähteä päivystykseen viikonloppuna jonottamaan apua ja kärvistelin kovissa kivuissa kippurassa kotona useamman päivän. Valvomista yöllä viikonloppuna tuli hyvin paljon kun ei voinut nukkua kuin pätkiä.

Kun arki koitti niin kävin työterveyslääkärillä useamman kerran viikolla. Työterveyslääkärin mielestä kyse oli hyvin ärtyneestä suolistosta, mutta ei siitä selvinnyt ihmeemmin enempää ja lähetetä en saanut eteenpäin. Sairaslomaa ja kippurassa kotona päivä kerrallaan ja olot helpottivat vähitellen ja söin kapseleina precosaa ja gefilus vahvaa. Kokeilin muutaman kerran haponestopillereitäkin, mutta niistä ei ollut apua. Kaurapuurolla oli parhaat vaikutukset ja olo helpottui ajoittain. Vaakatasossa oli helpompaa kuin pystyssä ja käveleminen oli tuskaista kipujen takia.

Suomessa terveydenhoito taitaa toimia vain jos pääsee erikoislääkärin juttusille mutta nämä esiarvauscentterit ei oikein toimi haastavammissa tapauksissa.

On mahdollista, että leikkauksen jälkeen menee ilmaa enemmän suoliston läpi ja ennenkuin suoliston oma "bakteeripaketti" tottuu uuteen ympäristöön, niin voipi olla tuollaisia ongelmia etenkin tuon pitkän antibioottikuurin takia. Jos teillä on oireita, niin älkää tehkö kuin minä kerroin vaan menkää sinnikkäästi lääkäriin ja vaatikaa apua.

Taitaa ongelmat olla nyt voitettu ja aloitettava kunnon palauttaminen ja lisää liikuntaa. Hyvää alkavaa kesää kaikillle.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: