Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

Vastauksia kaipailevaPalleatyrä / hapoton refluksi?7.11.2013 20:42
Voiko joku selittää tyhmälle mitä tarkoittaa hapoton refluksi? Miten se oireilee?

Itsellä kontrolloimatonta ja elämää häiritsevää röyhtäilyä, ajoittain tuntuu että sitä "kaasua" (?) vain muodostuu ja tulee ja tulee ja kaikki se purkautuu yläkautta. Vähän jää suolistoon kipristelemään mutta ei ongelmaksi asti. Vatsa on usein sekaisin. IKINÄ ei ole närästänyt tai polttanut tms. Siksi lääkäritkään ei oikein ymmärrä mikä ongelma on koska se ei siis vaikuta happovaivalta.

Gastroskopiassa löytyi "avoin palleatyrä joka aiheuttaa röyhtäilytaipumuksen". Kuvauksen aikana vatsaan puhallettu ilmakaan ei pysynyt sisällä vaan purkautui samantien ulos, kiusallisesti kunnon "röyhtäyskorahduksen" kanssa.

Olen koittanut lukea ja lukea ja sisäistää, miten refluksi todetaan, mutta ei oikein mene perille... Mistä tietää mikä on refluksia? Lääkäri ei sanallakaan viitannut että tämä voisi olla sitä, ja olen nyt googletellut että jopa 40 % ihmisistä voisi olla palleatyrä ja usein oireeton. Jossain artikkelissä refluksin ja palleatyrän mahdollinen yhteys mainittiin, että usealla refluksista kärsivällä saattaa olla palleatyrä.

Olen nyt vähän siinä mielessä tyhjän päällä että vastauksia ei lääkäristä oikeastaan löytynyt, eikä samalla myöskään mitään helpotuskeinoja olotilaan. Jos joku osaisi antaa edes vähän jotain yleisiä vinkkejä niin olisin todella kiitollinen, vaikka ei sitten välttämättä olisikaan kyse refluksista. Kysyn kuitenkin täältä, koska täällä tuntuu olevan kattavaa tietoa aiheesta.

refluksikurkkuRe: Palleatyrä / hapoton refluksi?8.11.2013 9:02
Vastauksia kaipaileva, tsemppiä pohdiskeluihin.

Perusrefluksitietouden (+ vähän päälle :-)) refluksitaudista löydät tuosta viereisestä vasemmasta sivupalkista, erityisesti kohdasta Refluksi ... siellä on lista oireista - onko sulla mitään niistä? Oletko jo tutustunut noihin itehoito-ohjeisiin, mitä sieltä myös löytyy?

Tosiaan palleatyrä ei tarkoita refluksitautia eikä kaikilla tautia sairastavailla sitä olekaan. Tosin myös refluksitauti voi olla oireeton.


Refluksitautia (tai ylösnousua) tutkitaan varsinaisesti 24 ph mittauksella, joka ilmaisee kuinka usein ja pitkään jotain tulee ylös. "Uudempi" 24 ph-impedanssimittaus on tarkempi ja tuo esiin myös niitä kaasumaisia ylösnousuja sekä hapottomamapaa (eli ylösnousevan pH on päälle 4 ). Sen hapottomampikin ylösnousun on huomattu aiheuttavan oireita (esim niillä, joilla lääkityksen kanssa tiettyjä oireita).

Vastauksia kaipailevaRe: Palleatyrä / hapoton refluksi?8.11.2013 15:18
Itseasiassa oireistossani on paljon samaa, siksi tänne sivustolle eksyinkin.

Eli suurimmat ongelmat on jatkuva pahoinvointi/kuvotus (ajoittain vuorokauden ympäri, joskus välilllä on "parempia aikoja" jolloin olo on normaali), jatkuva röyhtäily (ilmenee lähinnä paineena rintalastan takana, tällöin on pakko "vetää ilmaa sisään" ja röyhtäistä ulos), joskus elimistö tuottaa jostain syystä kaasua ja röyhtäilen ihan hillitsemättömästi, ja toistuva ripuli (ja jos ei ole sitä, niin on ummetusta, "normaalisti" vatsa ei tunnu toimivan).

Lisänä; astmalääkitys on, annettu oireiden perusteella, ei todennettu. Hengenahdistusta on usein. Palan tunne kurkussa/ruuan ym. "juuttuminen" ruokatorveen tuntuu usein, se on yhdistetty kilpirauhaseen (vajaatoiminta, ei kasvainta). Voin olla usein syömättä lähes koko päivän, koska vatsa tuntuu täydeltä ja olo ähkyltä, kestää kauan ennenkuin olo paranee. Erityisesti jos syön pieniäkään määriä vähän raskaampaa ruokaa.

Ikinä ei tosiaan ole närästänyt tai polttanut, ja jossain kohtaa epäilinkin jo vähähappoista vatsaa, mutta kuulemma se ei ole oikein mahdollista ilman mitään vammaa tai pitkäaikaista katarria. Enkä kuitenkaan tunne mitään erityisesti nousevan ylös, vain tuon paineentunteen. Vaivat yleensä kyllä helpottuvat syömisen jälkeen ja pahenevat kun vatsa on tyhjä, ilmeisesti päinvastoin kun refluksissa? Joskus toinen lääkäri kyllä ehdotti refluksia, kun olin eri syystä käynnillä ja kerroin samalla kuvotuksesta. Happosalpaajista ei ole ollut apua.

Nyt ensimmäistä kertaa asioita tutkitaan, gastroskopiassa löytyi se palleatyrä joka kertomuksen mukaan aiheuttaa tuon röyhtäilytaipumuksen. Muutoin ei näkynyt mitään poikkeavaa. Kuvattaessa lääkäri sanoi että tyrä estää jotain sulkeutumasta, joten siksi kuvauksessa käytettävä ilmakaan ei pysynyt vatsalaukussa. Samalla vatsalaukusta tyhjeni nesteet, en tiedä kyllä johtuiko se putkesta ja on ihan normaalia. (Ainakaan siihen ei oltu varauduttu.) Se ei kuulemma kuitenkaan selitä oireita, vaan seuraavana on edessä kolonoskopia.

Ihmettelen että oireissa on paljon samaa, silti lääkäri ei ole ottanut refluksia millään tapaa esille vaikka muutoin tutkiikin perusteellisesti.

AAGRe: Palleatyrä / hapoton refluksi?8.11.2013 18:40
Hei, Vastauksia kaipaileva! Kärsin samanlaisista oireista kuin sinä, joten jos keksit jostain konsteja oireiden helpottamiseen, niin ole kiltti ja jaa ne täällä. En ole itse uskaltautunut vielä gastroskopiaan, sillä kärsin hysteerisestä oksentamisen pelosta, eikä ajatus kurkkuun työnnettävästä letkusta houkuta. Varsinaista diagnoosia ei siis kohdallani ole vielä tehty, mutta olen kärsinyt kuvailemistasi oireista kohta 2 vuotta. Oireet alkoivat hieman sen jälkeen, kun olin saanut ruokamyrkytyksen ja oksentanut rajusti.

Olen kokeillut useita happamaan refluksiin määrättäviä lääkkeitä, kuten somacia, mutta niistä ei ole ollut ainakaan merkittävää apua. Ainoa lääke, joka mulla on auttanut on nimeltään Primperan (pahoinvointilääke), joka auttaa vatsaa tyhjentymään nopeammin, eikä täysi olo, röyhtäily ja kuvotus sen avulla jatku kovin kauaa. Huono puoli primperanissa on se, että sitä ei voida määrätä kovin pitkäaikaiseen käyttöön (käsittääkseni joiksikin kuukausiksi vain).

Juuri tästä syystä en ole kovinkaan pitkäksi ajaksi kerrallaan turvautunut lääkkeeseen, sillä haluaisin mielummin löytää pysyvän avun tähän vaivaan. Kävin vähän aikaa sitten myös fysioterapeutilla, joka sanoi minulla olevan selän nikamissa joitakin kireystiloja. Tämä kireys saattaa hänen mukaansa vaikuttaa autonomisen hermoston toimintaan, joka taas aiheuttaisi tätä vatsan hidasta tyhjentymistä ja sitä kautta röyhtäilyn ja muut oireet. Fyssari antoi selän venytysohjeita, joita en ole kuitenkaan ehtinyt vielä kunnolla tekemään. Kärsin mielestäni huonosta ryhdistä ("retkotan" tietokoneen tai kirjan edessä töissä ja yliopistolla) lähes päivittäin. Tätä asentoa kun miettii tarkemmin, niin tuntuisi loogiselta, että se painaisi palleaa, ja pitäisi sitä kautta tyrän "ärtyneenä" tms.

Kärsitkö itse selkävaivoista, millainen ryhtisi on?

Olen saanut hieman helpotusta vaivoihin myös syömällä pieniä ruoka-annoksia ja keskittymällä aterioissa lihaan ja vihanneksiin, jättäen siis perunan, leivän ja pastan pois/vähemmälle.

Vastauksia kaipailevaRe: Palleatyrä / hapoton refluksi?8.11.2013 19:54
Mulla on aika paljon selkä-, lanne- ja rintarangan jumitusta. Periaatteessa ryhti on hyvä, mutta koska teen paljon staattista työtä (eli istua nökötän paikallani koneella) niin se pahentaa tilannetta. Joskus aikaisemmin jo arveltiin että jossain rangassa olisi hermopinne. Rintarankajumit aiheuttaa ainakin tuota hengenahdistusta mitä mulla on. Muutoin nuo jumitukset ei ole tuntunut kuin pienenä kipuna ja on olleet aika nopeasti ohimeneviä. Tosin purennassa on niin pahoja ongelmia että leuka jää lukkoon auki joskus ihan vaan haukotuksesta. Purentakisko auttaa vähän, mutta silti lääkäreitä kummastuttaa tuokin miksi se on noin paha. Ja välillä nieleminenkin on vaikeaa, mutta liittyy ilmeisesti tuohon purentaan.

Nämä muut oireet on kuitenkin alkaneet noin 4 vuotta sitten, lääkekuurin jälkeen. Silloin lääkekuuri aiheutti vatsaan niin pahoja ongelmia että olin käytännössä työkyvytön koska jouduin säntäilemään vessaan enkä päässyt sieltä pois ja pahoinvointi oli todella pahaa kaiken aikaa. Lääkärin mielestä ei pitäisi aiheuttaa niin pahaa reaktiota, joten asiaa ei tutkittu mikä sen sitten olisi voinut aiheuttaa, mutta sen jälkeen vaiva on toistunut lievänä ja nyt pahentunut mitä kauemmin aikaa on kulunut. Nyt rajoittaa sen verran pahasti elämää että haluan vastauksia, jotta tiedän miten todella voisin tilannetta helpottaa.

Tuo kuvaus oli mulle itseasiassa aika helppo (ja vaikka harvat sanoo, mielelläni menin koska haluan niitä vastauksia), koska mulla on aika huono yökkäysrefleksi ihan yleisesti. Pari kertaa yökötti. mutta siinä se. (Melkein yhtä kamala olo on sillon kun yökötys on "normaalisti" pahimmillaan.) Ikävintä oli se ilman puhaltaminen vatsaonteloon, varsinkaan kun se ei siellä pysynyt ja mukana valui ne vatsanesteet. Onneksi oli nopea toimenpide kuitenkin.

Mua ihmetyttää että jos se tyrä estää jotain sulkeutumasta niin että ilma tulee ulos, niin eikö se myös vaikuta siihen että jotain muutakin pääsee nousemaan ylös? Toisaalta, olen testannut esomepratsolia, jota käytetään myös ruokatorven refluksioireisiin, pitäisikö sen auttaa jos tuo tyrä aiheuttaisi takaisinvirtausongelmaa, vai auttaakohan se vaan happovaivaan? En oikein tiedä.

Itsellä hiilarit auttaa vähän tuohon pahoinvointiin (siis "kevyinä" annoksina, ei raskasta satsia), muutoin ruokavalio on aika pelkistetty ja olen vähähiilarisella. (Se on puolestaan helpottanut vähän ripulia.) Kaikki sipulit ym. on pitänyt jättää pois. Tosin mm. kahvi ja vissy ei ainakaan tunnu pahentavan tilannetta, ehkä helpottaa sitä paineen pois saamista, joten kaikki happoa tuottavat eivät vaikuta olevan pahasta. Pienet annoskoot nimenomaan ja mielummin useammin kuin harvemmin, auttaa huomattavasti.

Sen verran selvisi että rauta-arvo oli vähän heikko. (En ole halunnut rautaa testata lisänä koska se pahentaa vatsavaivoja.) Nyt olen syönyt sitä vähän, ja vaikka se aiheuttaa niitä tietynlaisia vaivoja, niin yleisvointi tuntuu parantuneen. En voi kuitenkaan olla varma, koska olossa on muutoinkin "aaltoilua" ja välillä olo on parempi.

Tosiaan leukosyytit ja trombosyytit oli mulla taas kerran koholla (lääkärin mielestä "sisäänrakennettu vika" koska ovat aiemminkin olleet, vaikka välillä ovatkin olleet normaalit) ja koska suolistossa on ajoittaista kipuilua, niin nyt selvitetään vielä ettei ole mitään tulehdusta.

Hyväksyisin lähestulkoon minkä tahansa diagnoosin, koska se olisi askel eteenpäin ja sitä kautta voisi lähteä hakemaan niitä helpotuskeinoja ettei tämä rajoittaisi niin paljoa elämää. Valitettavasti tuntuu vaan tulevan enemmän kysymyksiä kuin vastauksia... Pelkään ettei kolonoskopiassakaan löydy yhtään mitään, koska sitten en edelleenkään tiedä miten voisin tilannetta parantaa.

Jos jotain oleellista selviää tai keksin jonkun keinon helpottaa oloa, niin kerron ilman muuta. :)

Vastauksia kaipailevaRe: Palleatyrä / hapoton refluksi?8.11.2013 20:04
Ainiin... Helikobakteeriakaan ei ole suljettu pois. Paljon otettiin verikokeita, mutta se ei ollut mukana. Jostain näin että jollakulla oli todettu tähystyksessä, mutta gastro- vaiko kolonoskopiassako, kummassa sen voi todentaa jos se on?

Vastauksia kaipailevaRe: Palleatyrä / hapoton refluksi?8.11.2013 20:23
Ja vielä yksi lisäkysymys, jos vain joku tietää... Googlettamalla löytyy että hapottoman vatsan voi todentaa tähystyksessä. Mahtaako tarkoittaa siinä tapauksessa jos hapottoman/vähähappoisen vatsan on aiheuttanut esim. mahakatarri (se näkyy), koska vatsanesteen ph-arvoa tuskin voi ihan pelkällä tähystyksellä selvittää? Miten tuo vähähappoisuus käytännössä todennetaan? Ja on edelleen jäänyt vaivaamaan mieltä.

kkkhRe: Palleatyrä / hapoton refluksi?9.11.2013 12:36
Minulla on hyvin samantyyppiset oireet. Jatkuvaa ärsytystä kukussa ja äänen käheyttä, eikä mitään poltetta rintalastan takana tms. muita närästysoireita. Gastrossa todettiin lievästi väljä sulkija. Aloin itse tutkimaan asiaa lisää ja etsin lisätietoa nimenomaan palleatyrästä, josta gastron tehnyt lääkäri ei maininnut mitään. Varasin ajan samalla gastolle viime kuussa, mutta hänen ollessa poissa loppuvuoden minut ohjattiin kirurgin puheille (yli 2000 fundoa tehnyt Ovaska). Kysyin palleatyrästä, mutta en oikein saanut siihen mitään yksiselitteistä vastausta. Hänen mukaan löysä läppä on yhtä kuin palleatyrä, jonka voi korjata vain fundolla (jota hän markkinoi hyvinkin positiiviessa hengessä - "ainoa joka korjaa, vaivan, hyvät onnistumis %, jotkut kokee ilmavaivaoireita ja jotkut joutuvat palamaan lääkityksen pariin).

Eikö vatsatähystys ole juuri se menetelmä jolla palleatyrä todetaan? Röyhtäilen normaalia enemmän, joten kaiken järjen mukaan väljä läppä / palleatyrä päästää ilmaa vatsasta ylös, jonka mukana tulee happo-pepsiini -seosta joka ärsyttää kurkkua- Ärsytys näkyi foniatrin vastaanotolla selvästi. Kuitenkin foniatrin ja gastrolääkärin kommentit olivat, etteivät suosittele leikkausta. Seuraava toimenpide on foniatrin uusintakäynti ja aion pyytää ph-impedanssimittausta, niin nähdään refluksien määrä.

Se miten tästä voi parauntua, tai oppia elämään siedettävästi vaivan kanssa on trivaalimpi kysymys. Oma kurkku nähtävästi koko ajan altistuu ärsykkeille, jolloin se ei pääse parantumaan ikiniä. Aijon seuraavaksi kokeilla Koufmanin low acis, low fat tarkkaa diettiä, jossa alkuun vältetään kaikkia alle ph 5 ruokia. Tämän pitäisi poistaa ne kuuluisat "happo-pepsiini lobsterit", jotka ovat tarrautuneina kurkussa ja aktivoituvat aina haposta.

Gavisconia olen koittanut ja pariet 20 mg menee joka aamu. Ei merkittävää apua näistä.

KesäRe: Palleatyrä / hapoton refluksi?17.2.2020 15:56
Hei. Minulla on todettu refluksi, mutta koskaan ei ole närästänyt. On tutkittu kaikki. Myös ph-mitraus jossa ei mitään hälyttävää. Heliko häädetty. Allergia katottu verestä eikö sitäkään pitäisi olla. Vaiva alkoi 2 vuotta sitten. Eli mulla on jatkuvasti tunne että ruokatorvi, suu ja kurkku arkana. Ikäänkuin jotain kaasua olisi, muttei närästä. Todettu voimakas röyhtäysrefleksi gastrosaa sekä ph mittauksen aikana. Silti en röyhtäile koskaan. Lisäksi vähän väliä tunne, että posket lehahtaa kuumaksi, ikäänkuin olisin syönyt vicks salvaa sisäisesti. Väristyksiä jne. Lääkärit eivät enää keksi mitään muutakuin " onko sinulla stressiä. Olen syönyt kaikkia lääkkeitä mitä närästykseen on mutteivät auta. Lopuksi lääkäri vaan totesi, että refluksitauti. Tämä alkoi ensin niin että tuli rytmihäiriöitä, lisälyöntejä. Ne todettiin vaarattomaksi. Mitään kipuja ei ole, mutta jatkuva väkevyyden tunne kehossa ja suussa. Todella hankalia oireita ja välillä tahtoo usko loppua. En enää pelkää vakavaa sairautta, koska tutkittu on niin paljon. Myös ultrattu, siinä vaan todettiin, että ohutsuolessa on jatkuvaa"pöhinää". Lisäksi mahassa kuuluu narinaa, lorinaa, pulputtelua, mutta ei kipua.

RöyhtäilijäRe: Palleatyrä / hapoton refluksi?27.2.2020 12:12
Hei! Olen kärsinyt 6 v röyhtäilystä, en niinkään närästyksestä, otan aamulla tyhjään vatsaan 10 mg Pariettia, se pitää närästyksen poissa. Nyt viime keväästä asti olen röyhtäillyt tosi paljon ja joulun jälkeen vielä pahentunut, vatsa möyrii ja paineen tunne rintalastan alla vaivaa, röyhyjä jatkuvasti syö tai on syömättä, heti aamulla ylösnostessa röyhtäyttää. Kävin gastroskopiassa pari viikkoa sitten, löytyi iso palleatyrä, joka on näkynyt jo aikaisemmissakin tähystyksissä, mutta pienempänä, manometria ja impedanssi mittaus tehty v 14. Nyt lääkäri ehdotti heti leikkausta, koska muuta hoitoa ei vaivalle ole. Olen käynyt jo leikkaavan kirurgin juttusilla ja pääsisin jo maaliskuun aikana leikkaukseen, aika ei vielä ole tullut postista. Leikkaus kyllä hirvittää, jos se ei onnistukkaan tai tulee vaikeammat oireet, onnistuessaan kyllä elämänlaatu paranisi huomattavasti. Olisi kiva kuulla onnistuneista leikkauksista, mikä nostaisi mielialaa, leikkaus olisi Tysissä, onko joku ollut siellä ed. mainitussa toimenpiteessä?

röyhtäilijäRe: Palleatyrä / hapoton refluksi?7.5.2020 16:37
Palleatyräleikkaus peruuntui koronan takia, kärsimys jatkuu. Röyhtäilyä aamusta iltaan, nyt painaa jo masennus päälle lisäksi😱

VesaTimonenRe: Palleatyrä / hapoton refluksi?10.5.2020 23:14
Moro röyhtäilijä! Mulla samantyylistä oireilua eli röyhtyjä tulee. Gastrogipiassa en vielä ole käynyt joten ei varmuutta ole mistä tämä johtuu. Onko sinulla muita oireita kuin yllämainitut? Itsellä noiden lisäksi pahoinvointia ja välillä tuntuu että oksennus tulee. Painontunne/epämielyttävä tunne myös vatsalla koko ajan ja välillä säteilee selkään samasta kohtaa.

Onkohan mahdollista että se voisi olla palleatyrä myös? Gastro on mulla 1.5viikon päästä. Ja voiko palleatyrä tulla painojen nostelusta? Tein tuossa viimevuoden loppupuolella maastavetoa tauon jälkeen vyön kanssa ja nostaessa tuntui hieman oudolta ja nämä oireet alkoivat noin 1-2kk tämän jälkeen. Vai onkohan tämä vain sattumaa?

Gastrokopiassa kävin 5v sitten, mutta silloin oireet olivat hieman erilaisia ja mitään ei silloin löytynyt. Nyt tässä tietty pelkää mahasyövästä lähtien kaikkea pahinta..

Eeva-LiisaRe: Palleatyrä / hapoton refluksi?11.5.2020 22:50
Moi, kuuluuko palleatyrän oireisiin pahoinvointi joka oahenee mahaa painaessa tai eteenpäin kumartuessa? Tuossa ylävatsalla on paineentunne ja sitä myöten pahoinvointia ja välillä siihen pistää myös. Vaiva oli vähän aikaa ihan hyvä mutta nyt vaivannut taas noin viikon verran. Röyhtäilyjä myös tulee aika paljon! Kiitos vastauksista etukäteen ja mukavaa kesää kaikille.

NeitiTyrä?Re: Palleatyrä / hapoton refluksi?13.5.2020 14:53
Eeva-Liisa, minullakin on todennäköisesti palleatyrä tai tämmöisen diagnoosin olen itselleni tehnyt. Minulla tulee oireita yllämainituista asioista kun mahaa painaa tai eteenpäin kumartaa. Tällä hetkelläkin on etova olo, todella rasittavaa. Olisi kiva päästä tutkimuksiin ja saada varmuus tälle että onko kyseessä tyrä. Onko muilla omakohtaisia kokemuksia miten on varmistettu palleatyrä vaivannut?Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: