Keskustelu

minäTulosten tulkintaa30.9.2021 11.01
Hei! Sain tulokseksi tänään:

(Gastriini-17 fP-Gastr17 - 4638)
tulos: 25.7
viite-arvot: 1.0-7.0

Synlabin sivuilla luki vain, että tulos on selvästi viite-arvojen ulkopuolella. Laitoin viestiä eteenpäin, että saisin selitystä tuloksille, mutta vielä ei ole kuulunut vastausta. Osaatteko ammattilais refluksikot tulkita tätä?

Minulla on siis käytössä PPI-lääkitys ja tiukka ruokavalio, mutta en koe helpotusta yhtään mistään. Jopa PPI-lääkitys välillä pahentaa oloa eikä mikään tunnu auttavan...

minäRe: Tulosten tulkintaa30.9.2021 11.12
Nyt löysin tämmöisen:

"Jos gastriini-17 pitoisuus on yli 7 pmol/l, on kyseessä yleensä suolahapon erityksen väheneminen; lievä väheneminen (7 ? 10 pmol/l), vähähappoinen mahalaukku (10 ? 20 pmol/l), hapoton mahalaukku (yli 20 pmol/l)"

Siis mitä?? Onko mulla hapoton maha?? Vaikka on todettu löysä läppä ja palleatyrä?? Vai tulkitsenko väärin.

SitrusRe: Tulosten tulkintaa30.9.2021 13.11
Gastriini on harvinainen koe.
Joku lääkäri määräsi sen multa otettavaksi.
Koe aiheutti kulmien kohottelua ja jääpalaämpärin
kanniskelua labrassa.
Tulos oli kaiketi normaali, en tosiaan edes muista
mitä tutkimuksen oli määrä valaista.

Nykyään kysyn aina lähettävältä
lääkäriltä mitä varten mikäkin koe otetaan
ja lääkäriltä kysyn myös sen mitä tulos tarkoitti.

HuolestunutRe: Tulosten tulkintaa1.10.2021 16.22
Voishan se olla juuri noin. Hapoton vatsa. Luulis et silloin ei happolääkkeitä saa syödä, mutta oon kuullu et siltikin jollekin lääkäri määrää närästykseen niitä.....

LumikeijuRe: Tulosten tulkintaa1.11.2021 22.33
Otettiinko sinulta samalla pepsiini-tasot (PG1 ja PG2) ja helico? Yleensä gastriinimittaus liittyy samaan testipatteristoon.

Minulla loppui vatsahapot 7 vuotta sitten estrogeeni-ehkäisylääkityksen sivuvaikutuksena (epäyhteensopiva COMT-geenimutaation kanssa!) ja sain vasta nyt Gastro Panel:n. Yksityisellä piti teettää kun ei julkinen osaa/suostu muuta kuin tyrkyttämään niitä happosalpaajia vaikka niistä voi olla tässä tilassa enemmän haittaa kuin hyötyä.

Gastriini on nyt alle 1. Pepsiinitasot vain aavistuksen alakantissa mutta kuitenkin normaalin rajoissa, eli eivät viittaa mahalaukun limakalvon surkastumaan. Olen kyllä tiennyt jo pitkään että ongelma on toiminnallinen eikä rakenteellinen, ja johtuu todennäköisesti siitä että pohjukaissuolen (duodenum) limakalvoihin sitoutunut estradioli tuottaa neutraloivia aineita vähän nopeammin kuin vatsaparka onnistuu tekemään happoa. Kun tämä mutaatio tarkoittaa, että elimistöni ei osaa hajottaa estrogeenejä.

Nyt voin VIIMEINKIN todistaa tämän! Ei meinaan ole ollut helppoa elää monenlaisten imeytymishäiriöiden kanssa ja hiivakasvuston kanssa, kun kukaan lääkäri ei ota todesta. Pyörittelevät vaan peukaloitaan ja näyttävät vaivaantuneilta.

Mut noin niin kuin yleisesti, närästysoireet johtuvat aika usein siitä että happoa on liian vähän. Jos sitä on tarpeeksi, vatsaportti pysyy paineella kiinni. Jos liian vähän, portti falskaa ja happoa nousee ruokatorveen.

Happosalpaajien pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa vatsan hapottomuutta. Samoin helicobakteeri, jotkut muut lääkitykset, ja ruokavaliotekijät kuten hiilihapotettujen juomien käyttö ja kylmien juomien juominen, noin muutamia muistaakseni. Ja kun happotaso on heikentynyt, ilmenee helpommin hiivojen liikakasvua, ja ne heikentävät hapontuotantoa vielä entisestään. Ja kuluttavat kaliumia ja seleeniä, joiden puutosoireet sekoittavat diagnoosipakkaa entisestään, jos ei oikeasti tiedä mistä on kyse.

"Pepsinogeeni I/pepsinogeeni II -suhde ja/tai pepsinogeeni I laskee mahalaukun runko-osan limakalvon surkastuessa ja alhainen arvo kuvastaa vähähappoista tai hapotonta mahalaukkua. Gastriini-17 -taso kertoo surkastuman levinneisyydestä ja vahvistaa tietoa mahan haponerityksestä. Kohonnut pepsinogeeni II kuvastaa tulehdustilaa mahan limakalvolla ja H. pylori -vasta-aineet helikobakteeri-infektiota mahalaukussa." https://www.yml.fi/tuotekuvaus_show.php?tuotenro=707

Katso myös https://www.yml.fi/files/321.pdf Tämä sama kaavio löytyy nykyään myös Käypä hoito -suosituksesta.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: