Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

lueskelijaSuolahappolisä paransi refluksin27.8.2021 13:00
Suolahappolisä vei jo vuosia kestäneet refluksioireet ja turvotuksen parissa päivässä. Sen lisäksi olen käyttänyt myös ruoansulatusentsyymiä ja aloittanut Paleo- tyylisen ruokavalion, jotta saisin kaikki tarvittavat ravintoaineet (Finelin sivuilla voi pitää ruokapäiväkirjaa joka ilmoittaa ravintoiaineien saannin) ja ruoansulatuskanavan kuntoon. Sisäelin- ja luuliemijauhe osoittautui käteviksi ravintolisiksi tässä.

Hain tietoa lueskelemalla funktionaalisen lääketieteen näkemyksiä mm. Chris Kresserin sivustolta. Tässä myös suomeksi samoja juttuja: http://www.helsinkipaleo.com/2014/09/08/maanantain-menestystarina-valtetty-refluksileikkaus/#comment-99902

Olen aika vakuuttunut että krooninen stressi ja mahdollisesti siihen yhdistyneenä kasvissyönti sekä tietty länsimainen elämäntapa ja ruokavalio, on johtanut siihen ettei elimistö jaksanut enää ylläpitää normaaleja prosesseja. Tämä näkyi mm.vatsaongelmina eli että vatsahappoa ja sappea ei erittynyt tarpeeksi. Masennus ja uupumus ovat varmaankin myös saman vyyhdin oireita, ja niiden ratkaisemiseen on nyt hieman helpompi keskittyä kun päivittäiset refluksituskat ovat poissa.

On jotenkin raivostuttavaa että lääkärit tarjoavat parhaana vaihtoehtona aina happosalpaajia, ehkä tiettyjen ruokien rajoittamista ja lopulta leikkaushoitoa ym. eikä oireiden syitä selvitetä. Happosalpaajat vaimensivat oireitani hieman mutta eivät poistaneet niitä. Tiesin kyllä ettei niitä saisi käyttää pitkiä aikoja, saatikka vuosia, mutta oireet olivat niin tuskaisia, eikä silloin ollut voimavaroja alkaa tähän selvitystyöhön minkä seurauksena sain refluksin nyt parannettua. Salpaajilla aiheutin itselleni varmasti vaan suuremmat ravinteiden puutostilat ja epätoivottavien bakteerien ym. kasvua ruuansulatuskanavassa, mitkä voivat osaltaan aiheuttaa monenlaista terveysongelmaa. Mutta eipä kukaan kysellyt mitään kun uusin reseptin aina uudelleen vuosikausia.

Uskon muuten että ehkäpä helikon, hiivan ja loistenkin aiheuttamat ongelmat voivat liittyä enemmän tasapainoon kuin niiden täydelliseen poistamiseen. Häätämisen eduista ei kai ole lääketieteessä yksimielisyyttä ja antibiottien haitotista taas on näyttöä. Näistäkin tuli luettua.

Tarkoitus on siis että oma hapontuotanto elpyy kun ruoka nyt sulaa ja ravintoaineiden imeytyminen paranee. Lopullinen parameninen tapahtuu kuitenki vain puuttumalla siihen ihan alkuperäiseen syyhyn eli stressaamiseen.

Jos on suorittaja, perfektionisti ja palanut joskus loppuun, on aika selvää että omanarvon tunto on haitallisella tavalla kytekytynyt tekemiseen ja saavuttamiseen. Tässä on ihan satavarmasti vaikuttamassa meidän suorittamiskulttuuri, jossa eniten ongelmia tulee niille joilla on jonkinlaista vaillejäämistä kasvatuksessa. Tottakai on hyvä myös yrittää irrottautua niistä yteiskunnan syöttämistä paineita aiheuttavista tekijöistä, mutta pitäisi myös etsiä syitä pahoinvoinnille sieltä lapsuudesta. Tätäkin asiaa yhteiskunnassamme mielestäni vältellään yhä liikaa -vähän samalla lailla raivostuttava epäkohta kun se että fyysisten kroonisten oireiden syitä ei terveydenhuollossa selvitetä. Haavat täytyy ensin tuoda tietoisuuteen että ne voi parantaa. Jos vanhemmat eivät kykene tyydyttämään lapsen tarpeita jossain asiassa, he ovat luultavasti jäänet tässä samassa asiassa vaille omassa kasvatuksessaan jne.

Itse suosittelen lukemaan kirjallisuutta mm. tunnelukoista, häpeästä, läheisriippuvuudesta ja tunteiden hyväksymisestä. Hahmo- tai skeematerapiaa suosittelisin myös ylitse muiden suuntausten. Löysin hiljattain myös tällaisen ilmaisen apin joka vaikutta ihan lupaavalta itse-avulta mielenterveyden edistämiseen. https://neurocycle.app/ Harmillisesti vaan englanniksi, mikä voi olla esteenä vanhemmalle sukupolvelle.
Heille tämmösiä matalan kynnyksen välineitä myös toivoisi, koska me nuoremmathan käydään nyt terapioissa selvittelemässä niitä haitallisia juttuja joita meidän vanhemmat ei kyenneet selvittelemään ja siirsivät tiedostamattaan meille.

StressaajaRe: Suolahappolisä paransi refluksin31.8.2021 22:27
Loistava kirjoitus!
Itsellä stressi on 99% refluoireiden takana. Söin vuoden kuurin salpaajia ja nyt ollut ilman 12vkoa. Vatsa on todella reaktiivinen, niin stressille (heti pakene tilassa) kuin myös fyysiselle aktiviteeteille. Tällaista ei ollut ennen happosalpaajia, mikään fyysinen (esim kumartelu) ei koskaan aiheuttanut mitään, nyt en pysty mitään kumarteluja pidempään tekemään, koska vatsa ärsyyntyy heti. Ihan todella raivostuttavaa.
Siitä huolimatta koen että stressi on se pahin ja se täytyisi saada ruotuun. Olen yrittänyt saada enemmän unta, lepoa ja tekemättömyyttä arkeen. Varasin ajan myös vyöhyketerapiaan.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: