Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

IntroverttiGastroskopia ja kolonoskopia25.4.2021 22:57
Moikka. Mulla on keskiviikkona vatsalaukun, sekä paksusuolen tähystys. Jännittää pirusti. Täällä varmaan on kokemuksia ainakin gastroskopian osalta? Kokemuksia olisi kiva kuulla. Ajatuksenakin ahdistaa ja mitä netistä katsonut videoita niin aika eläimelliseltä näyttää tuo tutkimus. Eipä tuo kolonoskopiakaan houkuttelevalta näytä. Olisiko tästäkin kokemuksia kertoa?

Meinasin että ottaisiko rauhottavan esilääkityksen, mutta senkin ottaminen ahdistaa jo ajatuksena.

Kiitos jo etukäteen!

rentukkaRe: Gastroskopia ja kolonoskopia26.4.2021 6:53
Laita hakusanaksi gastroskopia tuohon yläoikealla olevaan hakukohtaan hae sivuilta, niin saat paljon tietoa ja myös kokemuksia luettavaksi.

NyymiRe: Gastroskopia ja kolonoskopia26.4.2021 11:15
Terve, mulle tehtiin yhtä aikaa ensin kolono- sitten gastroskopia.

itellä oli iha helppo toi kolonoskopia kun tutkiva lääkäri sano mulle heti toimeenpiden alotettuna että älä jännitä tuota lihasta vaan ole silleen kun olisit pöntöllä, että kaikki ilma tulee heti ulos.

Gastro oli kyl paha mutta sen kesti ja se oli aika nopeesti ohi. Siitä sain palleatyrän diagnoosin.

Ainii, ja kannattaa tehä noi juotavat litkut jo valmiiks ja saada ne mahollisimman kylmäksi, kun ite laitoin n. 4 tuntia ennen juomista ja oli ihan hirveetä ku ei ehtinyt vielä viilennä. Seuraavana aamuna oli huomattavasti helpompaa kun oli jo viilenny kunnolla.

SitrusRe: Gastroskopia ja kolonoskopia26.4.2021 13:06
Mulle tehtiin nukutuksessa. Meni melkein 2 h, samalla poistettiin
polyyppi.
2 tunnin nukutus ilman intubaatiota on ilmeisesti melkoista taiteilua.
Oli tosi kurja olo herättyä ja jäin sairaalaan yöksi.
Mut kaikki meni hyvin ja homma tuli hoidettua.

J44Re: Gastroskopia ja kolonoskopia26.4.2021 14:22
Itselle on tehty kumpikin. Gastorskopia pariinkin kertaan. Onhan se hieman epämukava, mutta aika nopeasti ohi eikä nyt mikään sietämätön. Kolonoskopia ei ollut senkään vertaa paha, lähinnä epämukava. Ainakin omat kokemukset on, että ihan siedettäviä toimenpiteitä vaikkei niitä nyt huvikseen käy.

PikeRe: Gastroskopia ja kolonoskopia26.4.2021 15:41
Tehty kaksi kertaa gastroskopia. Epämiellyttävä, mutta juurikin toimenpiteen kestoon nähden (n 10 min) kestää kyllä.

Ei annettu edes puudutetta, kun en kestä ihan kaikkia puuduteaineita.

Kyl sä siitä selviät ja saat arvokasta tietoa mahdollisen hoidon/lääkityksen kannalta.

IntroverttiRe: Gastroskopia ja kolonoskopia26.4.2021 18:00
Kiitos vastauksista. Tänään pitäisi illasta tehdä litkut valmiiksi niin on viileitä huomiseksi. Pitänee vielä soittaa toimenpidepaikkaan kun pösilönä söin juuri leivän missä oli pieniä siemeniä (olen idiootti). Niitä piti kuulemma viikkoa ennen operaatiota välttää. En tiedä joutuvatko nyt tuon takia siirtämään vai kuinka hyvin sitten tuo tyhjennysaine toimii niiden osalta.

Yksi asia mitä piti muistaa ja siinäkin epäonnistuin. Varmaan taputtavat käsiään soittaessani huomenna.

M37Re: Gastroskopia ja kolonoskopia26.4.2021 20:48
Olen käynyt kummassakin. Etukäteen pelotti, mutta aika helpolla pääsi loppujenlopuksi.

Gastroskopia on tosi nopea juttu. Pystyy hengittämään ihan normaalisti. Noudata vain hoitajan ohjeita, hengityksen pidättäminen auttaa niin ei tule sitä yökkäystä. Ne laittaa myös puudutteen kurkkuun semmoisella suihkeella. Muuta lääkitystä minulla ei ollut.

Kolonoskopia oli myös helppo. Pyydä kipu- ja rauhoittava lääke niin ei edes huomaa mitään. Niin minulla ainakin meni.

HuolestunutRe: Gastroskopia ja kolonoskopia26.4.2021 21:41
Kolonoskopia oli inhottava. Ilman lääkitystä sattui pirusti tietyissä kohdissa.Operaation jälkeen tuli verta loppupäivä kun kävi vessassa. Tyhjennys oli ikävä. Menin taxilla ja piti laittaa täytteet housuun kun suoli tyhjeni vielä ihan loppumetreille asti.
Gastro oli aika iisi.
Mutta kyllä niistä selviää!!

MariellaRe: Gastroskopia ja kolonoskopia26.4.2021 22:07
Minulle tehty molemmat, gastroskopia 5 krt, yhden kerran otin rauhoittavan pistoksen, muut kerrat ilman, koska en halunnut jäädä puoleksi tunniksi tarkkailuun, onhan se vähän epämiellyttävää, mutta hyvin sen pienen ajan kestää, on vaan rentona, eikä ajattele sitä letkua kurkussa ja kurkkuun laitetaan puuduttava suihke. Paksusuolen tähystyksessä oli kaikista inhottavampaa Ed. päivänä se nesteen juominen, joka ei meinannut millään mennä alas niin suurta määrää, itse tähystys ei ollut niin paha, pientä nipistystä tuntui, seurasin itse monitorists toimitusta, turha pelätä niitä, ne on suht nopeasti ohi. Minulle on tehty myös kystoskopia eli virtsarakon tähystys, siinä oli ainoastaan se vähän kurjaa, kun kokeiltiin kuinka paljon rakkoon mahtuu nestettä, niin tuli vähän tukala olo, kun rakko oli niin täynnä, tyhjennettiin kyllä saman tien, mikään tutkimus ei ollut kestämätön.

IntroverttiRe: Gastroskopia ja kolonoskopia28.4.2021 17:08
Noniin testit tehty pari tuntia sitten.

Aluksi tehtiin Gastroskopia (vatsalaukun tähystys). Tämä oli melko epämiellyttävän tuntuista ja meinasi aiheuttaa jonkin sortin paniikkitilan minussa, mutta hoitaja oli mukava kun neuvoi milloin piti hengittää ja kertoi kokoajan mitä tapahtuu. Koko ukkohan siinä tärisi kun sitä tehtiin. En tiedä mikä siinä tilanteessa niin ahdisti, varmaan se kun oli niin absurdi tilanne ja oli sellainen "tukehtumisfiilis" päällä. Oksennusrefleksini on melko voimakas ("huutopurjo") joten kurkku on hieman kipeä sitä tähystysputkea vasten huudettuani.

Kolonoskopia ei tuntunut oikein miltään, tai no sen putken tunsi reiän kohdalla ja ihmettelinkin että eikö ne nyt jo mene syvemmälle, mutta sitten lääkäri sanoikin että ollaan jo puolivälissä. Olihan siinä muutamassa kohtaa ikäviä piston tunteita kun mentiin suolen mutkista ja laitettiin ilmaa mutta tästä selvisi kun vaan antoi ryppyreiän laulaa ilmat ja vedet pihalle :)

Kolonoskopian itse toimenpiteeseen voisin mennä vaikka 7 kertaa putkeen mielummin kuin kertaakaan enää Gastroskopiaan. Kolonoskopiassa ainut raskaampi vaihe oli se valmistautuminen siihen, eli tyhjennys ja ilman safkaa olo.

Ensisijaisena löydöksenä löytyi lievä ruokatorven tulehdus ja hieman väljä se mikä portti nyt onkaan tuolla vatsassa. Maha ja suolisto näytti kuulemma varsin hyvältä.

2-3 viikkoa ja tulee koepalat toki vielä tästä tapahtumasta. Niitä odotellessa.

Kiitokset kaikille tsemppaamisesta ja kokemuksista. Niistä oli hyötyä tapahtumassa.

IntroverttiRe: Gastroskopia ja kolonoskopia28.4.2021 17:09
Ja lisäyksenä että toimenpiteet tehtiin minulle ilman lääkitystä, jonkun vissiin röyhtäyksiä tms estävän esilääkkeen juottivat minulle ennen mahalaukun tähystystä ja puuduttivat rektaalin ennen suolen tähystystä.

PikeRe: Gastroskopia ja kolonoskopia28.4.2021 20:02
Hyvä kuulla, että selvisit ilman isompia "haasteita" eikä ainakaan mitään pahalta vaikuttavaa näkynyt.

Ruokatorven tulehdusta itselläkin ajoittain ja silloin Somac 20mg kuuri, että rauhottuu.

Ruokavalion kun saisin pidettyä vatsaystävällisenä, niin pärjäisin hyvin, mutta.... 🙄

IntroverttiRe: Gastroskopia ja kolonoskopia29.4.2021 21:59
Mullakin Pike vähän samaa, että varmasti pärjäisin täysin näiden närästysoireiden kanssa kun pitäisi vain ruokavaliosta kiinni.

Muuten (tämä varmaan pitäisi lekurilta varmistaa), mutta pitääköhän gastroskopian jälkeen syödä jotain Somacia tms? Meinaan kun ottavat niitä koeapaloja, niin ajattelin että parantuisiko niistä aiheutuneet pienet haavaumat nopeammin mahassa kun ei olisi vatsahappoja siellä niin myllertämässä. Vai tuleekohan niistä koepaloista edes mitään pieniä haavaumia mahaan?

Vähän mahaa meinannut jotenkin kivistää ja kurkkua ja palleaa jotenkin ärsyttää tuon gastroskopian jälkeen.

Voi toki olla kun huutopurjosin niin rajusti että kaikki paikat sen takia kipeänä.

PikeRe: Gastroskopia ja kolonoskopia30.4.2021 9:05
Minä taas kommentoin oman gastroskopian pohjalta.

En syönyt Somacia tähystyksen jälkeen, mutta "nipisteli" vatsaa koko illan ja kurkku oli kipeähkö parikin päivää vaikken yökkäillytkään. Johtui tod näk sen tähystysputken aiheuttamasta ärsytyksestä.

Mutta jos sua Introvertti asia vaivaa eikä oireet vähene, niin kysy ihmeessä.

Hyvää Vappua kuitenkin 🌻 Alan munkin paistoon, tänään siis myös Somacia 😂

irmaRe: Gastroskopia ja kolonoskopia13.10.2021 14:15
Hei,
miten olette onnistuneet tyhjennyksen jälkeen menemään tähystykseen ettei tuu pakottava tarve ulostaa kun vasta matkalla autolla tähystykseen? Tämä minua eniten pelottaa....Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: