Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

TuomoRefluksin oireita(ko) 19.2.2021 13:14
Hei kaikille tasapuolisesti,

Seuraa tylsä tarina, toivottavasti jaksat lukea ja kommentoida :)

Olen 37 vuotias mies.

Tuossa pari viikkoa sitten, olin ollut flunssan takia sairaslomalla.
Flunssa alkoi olla jo selätetty ja päätin illalla lähteä käymään kävely / hölkkälenkillä.

Seuraavana aamuna alkoi oireilu, jota on sitten kestänyt viimeiset pari viikkoa:

- Ylämahaa etoo ja samalla tuntuu kuin olisi nälän tunne

- Ylämahaa etoo myös heti syömisen jälkeen (välillä taas jostain syystä iso annos ruokaa vie tuon tunteen joksikin aikaa pois ja olo on melkein normaali)

- Iltaisin iltapalan jälkeen ylämahaa etoo kun käyn sänkyyn maaten, kyljellään olo hieman helpottaa oloa. Yleensä nukahdan tähän tunteeseen. Aamulla olo on kutakuinkin normaali

- Yölliset rajut yskänkohtaukset, kurkkua kutittaa ja yskiminen on sellaista rajua, että meinaa samalla jo yökkäyttää

- liman nousu kurkkuun, välillä sitkeää limaa saa sylkeä suusta jatkuvasti pois. Nyt muutaman päivän ollut liman kanssa hieman helpompaa.

- palan tunnetta kurkussa, välillä kurkunpää tuntuu rutikuivalle ja sellainen yökkäyksen tunne meinaa olla koko ajan. Välillä alan vain yökkäillä vedet silmissä, koska tuntuu että kurkunpäätä puristaa jokin. En kuitenkaan oksenna, vaan yökkäilyn jälkeen olo helpottaa hetkeksi. Myös purukumi helpottaa hieman tätä tunnetta ja jos saa röyhtäyksen tulemaan olo helpottaa selvästi, ainakin hetkeksi.

- Välillä kun puhun paljon, alkaa kurkussa tuntua palan tunne ja meinaa alkaa yökkäyttää.

- lapaluiden väli on jumissa ja kipeä (sairastan selkärankareumaa, ei kuitenkaan oireile paljoa)

- ylämaha tuntuu turvonneelta ilmapallolta ja on kireä ja hieman kipeä

Ensimmäiset päivät pari viikkoa takaperin minua röyhtäytti todella paljon. Useita kymmeniä kertoja päivässä ja ihan sama mitä söin tai join.

Sen jälkeen röyhtäily lakkasi, nyt ei meinaa tulla röyhtäys millään ja nämä etovat tunteet sun muut oireet jäivät päälle ja ovat vähän väliä läsnä.

Kävin alkuviikosta työterveyslääkärillä ja pyysin nexium (apteekki vaihtoi merkiksi Acidal) 40 mg kuuria, jos sillä saisin tämän olotilan tasaantumaan. Tuntuu että apteekin 20 mg eivät auta.

Nyt kun olen ottanut lääkettä 4 päivää, ei ole olotila muuttunut parempaan suuntaan, josko ei huonompaankaan. Olon kanssa pärjään, mutta onhan tämä epämukavaa.

Hypätään hieman ajassa taaksepäin, kesään 2020.

Olin käynyt edellisenä iltana pienellä juoksulenkillä ja söin reilun iltapalan (paha tapa) ja otin sivuun muutaman oluen.

Seuraavana aamuna herätessäni ylämaha oli jotenkin oudon tuntoinen ja minua röyhtäytti jatkuvasti. Ajattelin syöneeni jotain sopimatonta ja että maha vain reagoi siihen.

Kun tätä olotilaa ja röyhtäilyä jatkui useamman päivän, päätin varata ajan työterveyslääkärille. Hän antoi nexium 40 mg kuurin ja sanoi että mahassa on varmaan tulehdus päällä. Rasvaiset ruuat pois ja alkoholi pois. Syö pari viikkoa tuota nexiumia.

Söin ja röyhtäily katosi, mutta vatsa alkoi oireilla muilla tavoin. Tunsin jatkuvaa nipistelyä ja viiltelyä mahassa (suolistossa) ja tämä oli ihan päivittäistä. Istuessa maha tuntui paineiselle ja kipu aaltoili puolelta toiselle. Alkoi tietenkin stressaamaan mitä se voisi olla, enkä pystynyt jättämään asiaa siihen. Lääkäri määräsi libraxia ja sanoi että saat ainakin nukuttua. Sain myös lähetteen tähystykseen.

Syksyn aikana minut tähystettiin molemmista suunnista, eikä mitään hälyttävää löytynyt. Mahalaukun tähystyksessä oli merkintä, että alempi läppä hieman väljä, mutta ei mitään muuta. Lääkärien mukaan kaikki on kunnossa.

Tämän diagnoosin jälkeen, oireeni alkoivat pikkuhiljaa kadota. Päädyin siihen lopputukokseen että mahan viiltelyt / nipistelyt olivat stressin aiheuttamaa ja tavallaan oman korvien välin tuotosta. Kun kuulin ettei löytynyt syöpää tms niin olokin alkoi tuntua terveeltä.

Marraskuusta 2020 tähän hetkeen olo tuntuikin normaalilta. Kunnes pari viikkoa sitten iski lähes samankaltaiset oireet päälle kuin viime kesänä, eli alkuun röyhtäytti ja tuli etovat olot ylämahaan.

Ainoa ero on ollut toistaiseksi se että noita mahan vihlomisia ja nipistelyjä ei ole ollut.

Minusta oireet vaikuttavat refluksiin viittaavilta. Toki sitä ei ole lääkärin toimesta todettu ja tähystyksiin minua tuskin ollaan aivan paikalla määräämässä.

Haluaisin vain mitä muut ovat asiasta mieltä ja kuulostaako yhtään tutulle?

Ja loppuun vielä sanoisin että erittäin hyvä ja kattava sivusto tämä refluksi.fi

Mukavaa päivänjatkoa kaikille :)

HuolestunutRe: Refluksin oireita(ko) 20.2.2021 23:29
Paljon oli tekstiä kyllä:) Tähystykset olet käynyt ja mitään vakavaa ei löytynyt ja hyvä niin. Uuteen tähystykseen saa odottaa aika monia vuosia.
Kyllähän nuo refluksi oireilta osin kuulostaa. Ja tietysti voi olla muita suolistoperäisiä ongelmia. Oletko kokeillut ruokavalio muutoksia?

TuomoRe: Refluksin oireita(ko) 22.2.2021 10:11
Hei,

Ruokavaliomuutoksia olen tehnyt, koska loppuvuodesta terveystarkastuksessa todettiin kolesterolien olevan koholla.

Voimariini vaihtui benecoliin ja neitsytoliiviöljyyn, vaalea leipä tummaan, joka aterialla kasviksia mukana, joka päivä pähkinöistä ja lisäksi useana iltana viikossa parsa/porkkana/kukkakaalia iltapalan lisukkeena.

Tumma leipä vaihtui kuitenkin takaisin vaaleaan kauraleipään ja tomaattien syöntiä vähensin radikaalisti, koska ajattelin niiden olevan syypää oireisiin. Ei ole auttanut asiaa.

Tämäkin aamu alkoi tutuilla oireilla, yskittää vähän väliä ja suuhun nousee limaa. Välillä ääni karkaa ja saa jatkuvasti rykiä. Ylämaha tuntuu paineiselle ja välillä saan aikaan röyhtäyksen, joka sitten hetkeksi helpottaa. Yöllä ei sentään yskitä, joten saan sen puolesta nukuttua.

Seuraavaksi koitan varmaankin rauhoittaa ruokavalioni täysin. Täältä sivustolta on löytynyt hyviä vinkkejä mitä kannattaa syödä ja mitä vältellä. Kahvi on varmaan itselle se vaikein paikka jättää pois :/

Tuosta Acidalista 40 mg ei tunnu olevan mitään apua, ainakaan 1 x päivässä otettuna. Mietin että kokeilisinko testiksi ottaa x2 muutaman päivän ajan.

Toinen mitä mietin, että olisiko ruoansulatusentsyymeistä apua?

DiisaRe: Refluksin oireita(ko) 25.2.2021 23:12
Mie kokeilin noita ruuansulatusentsyymeitä,sain mahan kipeäksi.
Tämä ,jota kokeilin sisälsi makeutusainetta,joka ei sovi vatsalleni.
Kokeilu jäi sittte siihen.
Liekkö semmosii,mis ei makeutuainetta?Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: