Keskustelu

MääPalleatyrädiagnoosi17.2.2021 13.35
Oon tänne aiemmin kirjoitellutki mm. pahoinvoinnista. Tänään oli vihdoin tähystys ja palleatyrädiagnoosi tuli, tyrän koko jäi kuitenkin epäselväks niin vahvan yökkäilyn takia. Asiaa varmaan selvitellään enemmän jos oireilu pahenee. Ja toki sulkija falskaa myös ja oli yksi syy siihen miksi tähystys oli niin vaikea.

Onko muilla samassa tilanteessa olevilla todella vaihtelevaa oireilua? Itselläni taas hyvä kausi meneillään ja koko elämän ollut muutenkin ihan siedettävää oireilua (olen vasta 25v) Joulukuusta tammikuun loppuun oli kuitenkin järkyttävä olo. Hirveä pahoinvointi, polttelu ja kipu sekä mahassa että ruokatorvessa ja totaalinen ruokahaluttomuus. Tän lisäksi oli paljon ripulia ja uloste oli koko tän 2kk keltaista.

Tästäkin kysyin ja lääkäri sanoi vaan että ruokatorven tulehdus aiheuttaa. Eikö ruokatorvi ole kuitenkin koko ajan jonkin tasoisessa tulehdustilassa jos on refluksia?

Ehkä kaipailisin vaan kokemuksia, minkälaista oireilua palleatyrä on aiheuttanu, mikä auttaisi ja myös raskausjutut kiinnostaa kun itselläni on lapsihaaveita.

MääRe: Palleatyrädiagnoosi17.2.2021 13.51
Noista jatkotutkimuksista vielä kiinnostais kuulla, seuraava tähystys tehtäisiin siis sedaatiossa jos se on tarpeen. Mutta myös oli puhetta varjoainekuvauksesta, millainen se on?

Lääkäri oli sen verran vähäsanainen ja tuntui että oli kiire, niin jäi tosi epäselväksi moni asia. Itsekään en siinä tilanteessa osannut ees kysellä kaikkea mitä olin ajatellut, kun oli vaan niin järkyttynyt ja helpottunut olo toimenpiteen jälkeen.

Jotenkin osasin odottaa että tähystys ois mun kohdalla vaikeampi koska sulkija falskaa niin helposti. Mutta varsinkin se vaihe kun tähystintä yritettiin käännellä tyrän näkemiseksi ja laitettiin ilmeisesti ilmaa mahaan niin oli järkyttävää. Eli nukutus olis ainoa keino nähdä se tyrä kunnolla koska tossa vaiheessa mulle iski paniikki🙈

MääRe: Palleatyrädiagnoosi17.2.2021 14.36
Noista jatkotutkimuksista vielä kiinnostais kuulla, seuraava tähystys tehtäisiin siis sedaatiossa jos se on tarpeen. Mutta myös oli puhetta varjoainekuvauksesta, millainen se on?

Lääkäri oli sen verran vähäsanainen ja tuntui että oli kiire, niin jäi tosi epäselväksi moni asia. Itsekään en siinä tilanteessa osannut ees kysellä kaikkea mitä olin ajatellut, kun oli vaan niin järkyttynyt ja helpottunut olo toimenpiteen jälkeen.

Jotenkin osasin odottaa että tähystys ois mun kohdalla vaikeampi koska sulkija falskaa niin helposti. Mutta varsinkin se vaihe kun tähystintä yritettiin käännellä tyrän näkemiseksi ja laitettiin ilmeisesti ilmaa mahaan niin oli järkyttävää. Eli nukutus olis ainoa keino nähdä se tyrä kunnolla koska tossa vaiheessa mulle iski paniikki🙈

refluksimiksuRe: Palleatyrädiagnoosi17.2.2021 18.26
Moikka!

Ja tervetuloa meidän tähystettyjen joukkoon! Yksi hirveimmistä kokemuksista, mitä olen kokenut.

Mulla todettiin tyrä 26-vuotiaana, nyt olen 28, eli pari vuotta takana elämää tyrän kanssa. Väljä se sulkija oli mullakin. Palleatyrähän taidetaan luokitella pieneksi aina siihen asti kunnes puolet vatsalaukusta on työntynyt rintaonteloon. Joten pieni tyrä mullakin todettiin.

Musta tuntuu että tämä tyrä oireilee kausittain epämääräisinä ylävatsavaivoina. Oikeastaan vasta nyt viimevuoden lopulla alkoi kunnolla oireilemaan. Mulla on lähes jatkuvaa närästystä tai jotain omituista kirvelyä ja pistelyä ollut oikeastaan nyt jonkun nelisen kuukautta tuossa ruokatorven ja kurkun kohdalla, veikkaan että johtuu tyrästä.

Varjoainekuvauksessa tietääkseni syötetään varjoainetta vatsaan ja tämän jälkeen magneettikuvataan, jotta nähdään että mitä kaikkea siellä mahassa on.

Mulla kanssa ovat nyt väläytelleet vaihtoehtoa että tähystävät uusiksi, jonkun rauhottavan tai nukutuksen haluan itelleni siihen. Selvistäpäin en samaa rumbaa halua kokea toistamiseen :D

refluksimiksuRe: Palleatyrädiagnoosi17.2.2021 18.28
Ja palleatyrähän kulkee tietääkseni käsi kädessä refluksin kanssa eli hoitotoimiksi auttanee samat kuin refluksinkin oireiston hoidossa. Pienet ruoka-annokset, välttää ei-sopivia ruoka-aineita yms, tarvittaessa happosalpaajalääkitys käyttöön. Palleatyrässähän osa vatsasta on siellä rintaontelon puolella niin hapot karkaa helpommin ruokatorveen.

MääRe: Palleatyrädiagnoosi17.2.2021 19.03
Okei! On näköjään muitakin nuoria tän vaivan kans. Onko sulla ollu tarvetta vielä lääkitykselle?

Mulla todennäköisesti menee loppuelämä happosalpaajilla jos ei mee siihen leikkaukseen, se on kuitenki itelle viimeinen vaihtoehto ja ainakin toivon saavani lapset ennen.

Nyt aloitettiinki isompi määrä lääkettä aluks eli yhteensä jopa 3 tablettia päivässä mutta toivottavasti veis sitä ruokatorven tulehdusta edes vähän pois. Ja joo mulla kans jatkuvaa närästystä etenkin makuulla ja pari päivää piti olla ilman lääkkeitä ennen tähystystä niin selkeästi närästää enemmän. Ois myös mielenkiintosta tietää millon tuo tyrä on tullut, koska oireilua ollu ihan lapsesta asti mutta vasta vuoden sisällä hankalaa oireilua.

En tiedä kuinka paljon sitten tuo tyrä tai löysä sulkija vaikuttaa tähystykseen koska monille se on ihan ok ja sullakin tosiaan ollu kamala kokemus.

NyymiRe: Palleatyrädiagnoosi19.2.2021 19.12
Terve! Itse olen 25v ja mulla löydettiin palleatyrä viime keväällä.

Onpa mielenkiintoista, että yllättävän monelle on tässä ehdotettua uusintatähystystä sekä varjoainekuvausta, mutta kun itse olen kysynyt esim. varjoainekuvauksesta, niin lääkäri sano siihen että on aika "vanhanaikainen" diagnosointimenetelmä...

Mua on siis nyt todella pahasti närästäny, poltteillu ja kipuilua ollut vähän yli vuoden, en pysty oikeen käymään nykyään missään kun koko ajan on niin pirun huono olo. Muilla täällä menee onneksi vissiin hieman paremmin kuin mulla, mutta mietityttää kyllä että jos jollain on samankaltainen elämäntila, niin miten tän kanssa voi pärjätä kun ei mikään auta oireisiin...

Varmaan yritän nyt päästä ph-testeihin mahdollista leikkausta varten tai voisin kysyä uudestaan tosta varjoainekuvauksesta.

Myös uudelleen tähystyksestä vois ehkä olla hyötyä kun itsekin yökkäilin ihan hirveästi viime kerralla ja pyörii vaan mielessä, että sainko nyt kuitenkin oikean diagnoosin. Ei tulehdusta (ainakaan silloin, jos nyt löytyisi jotain), 3cm palleatyrä ja hieman löysä sulkija. Mutta oireet ovat olleet koko ajan ihan helvetillisiä :(

MääRe: Palleatyrädiagnoosi20.2.2021 12.03
Nyymi, ompa hankalan kuulosta kyllä :( Mulla on kans ollut pari kuukautta sitten tommosta oireilua ja kysyinki siitä niin kuulemma ruokatorven tulehdus voi tommosta aiheuttaa. Sitä järkyttävää oloa tuli ja meni yli 2kk mutta nyt taas ihan ok.

Mulle tähystyksen tehnyt lääkäri heti mainitsi leikkauksen mutta en oo valmis vielä meneen siihen ku silti selviän vielä ihan hyvin nää hyvät kaudet. Tyrän koko jäi ihan mysteeriksi ja siks mulla ois vielä uudet tutkimukset edessä jos oireilu jatkuu/pahenee.

Sun tilanteessa koittaisin ehkä tarkistaa vielä ruokavaliota jos sieltä löytyis joku selkeä aiheuttaja, myös rentoutus- ja hengitysharjoitukset auttaa omalla kohdallani! Mulla stressi laukasee monesti sen hirveen olon ja pahentaa todella paljon oireita ja oon kokenu tommoset rauhoittavat harjoitukset tosi hyviksi.

Mä oon kasvissyöjä niin tää on kyllä hankaloittanu ruokavaliota aika paljon mutta uskon että kasvissyöjänä tulee syötyä vähemmän rasvaa mikä on taas mulle pahin.

NyymiRe: Palleatyrädiagnoosi23.2.2021 14.24
Joo, kantsii lykkäyttää leikkausta mahdollisimman paljon mikäli vointi antaa. Hyvältä kuulostaa että pystyt selviämään paremmat kaudet!

Olen kokeillu moneenlaista eri ruokavaliota, mutta ei ole tuntunut saavani tarpeeksi apua niistä. Tietynlaisia kasviksia ja papuja en syö. Myös esomeprazolia otan aamuisin-iltaisin 40mg.

Tällä hetkelläkin on tosi tiukka, lähinnä viljaton ruokavalio. Mutta varsinkin aamulla kun syö niin tulee melkein aina kivulias ja huono olo. Tykkään rahkasta ja vanukkaasta kaikista eniten eikä mitään rasvasta, kahvia, jne. Tuntuu, että melkein kaikki ruoka-ainekset aiheuttaa jotain, niin ruokavalio ja ruokahalukin ovat yhtä huonoja.

Ei oikein tunnu olevan mitää hallintaa tähän vaivaan kun on kovat kivut jatkuvasti vaikka syön ja nukun "oikein", niin pitäisi kyllä lääkärin kanssa varmaan puhua siitä leikkauksesta...

refluksimiksuRe: Palleatyrädiagnoosi28.2.2021 10.49
Nyymi, tuosta pahoinvoinnista. Voisikohan sinullakin pahoinvointi johtua PPI-lääkkeistä?

En ole lääkevastainen ja käytän itsekin happosalpaajia, mutta jonkun 2kk Somac 20 mg yhtäjaksoisesti käytettyäni alkoi ruokahaluttomuus ja pahoinvointi (sellainen etova olo vähän kuin matkapahoinvoinnissa) minulla. Tauotin Somacin pariksi viikoksi ja huomasin jo jonkun 4-5 päivän jälkeen pahoinvoinnin hävinneen, ruokahalun palanneen ja vatsakin toimi paremmin.

Ongelma toki on siinä kun PPI-lääkityksen tauotin, tuli ongelmaksi takaisin kurkun polte muut refluksioireet. Lääkitys pitää ne oireet minulla melko hyvin poissa.

Vähän kaksiteräinen miekka tuo lääkkeiden käyttö itsellä, pitää kyllä närästysken poissa, mutta aiheuttaa pahoinvointia, ummetusta ja ruokahaluttomuutta.

Nyt testaan rabeprazol KRKA 10mg ja kokeilen josko se pitäisi oireet poissa, mutta vatsan muun toiminnan normaalina.

MääRe: Palleatyrädiagnoosi 2.3.2021 10.37
Refluksimiksu, mulla alko tähystyksen jälkeen sama lääkitys mutta 20mg. Uskon kans, että somac aiheutti mulle pahoinvointia ja ummetusta ym. Ruokahalu tulee ja menee edelleen mikä on todella ärsyttävää ja aihuttaa painon jojoilua.

Mulla omaa oloa on parantanu jo se että sain vihdoin diagnoosin ja en panikoi joka kerta ku huono olo iskee. Ja yleinen stressitaso laski tiedon myötä ja helpotti oireita. Toki nyt on menossa iso annos lääkeitä.

Ja närästystä on edelleen iltaisin tai jos syö epäsopivaa ruokaa. Koetteko, että palleatyrä vaikuttaa jotenkin teidän hengitykseen tai kuntoiluun ym? Ite oon ammatiltani laulunopettaja ja oon välillä miettiny vaikuttaako tuo kuin paljon pallean toimintaan kun se kuitenkin on tosi oleellista hengittämisessä.

NyymiRe: Palleatyrädiagnoosi8.3.2021 11.19
Pahoinvoinnista sen verran että se esintyy huomattavasti harvemmin kuin närästys itse, jota mulla on melkein koko ajan. Vaihdoin jossain vaiheessa somacista esomeprazoliin ja nyt käytän sitä 40mg 2x päivässä. Olen kokeillut kans rabeprazolia ja joitakin muita, mutta ne tuntuivat pahentavan poltetta aika reilusti. Joskus kokeilin myös lääkkeen pikkuhiljaa lopettamista. Siitä ei kyllä seuraanut hyvää, kun alko hirveästi polttaa n. 3 päivän kuluessa.

Mulla kun gastrossa todettiin palleatyrä niin tuntui kyllä kauhealta hengittää jonkin aikaan (tuntui semmoinen polte kun hengitti ulos), ja edelleen tuntuu usein siltä, että pitää ottaa henkeä.

Kuntoilun olen lähinnä kokonaan lopettanut taudin alkaen, mutta ennen tautia tykkäsin tosi paljon soittaa rumpuja ja pyöräilin ja tein vähän kaikkea. Mulla on tämmöinen tosi outo juttu, että n. 12 tuntia urheilullisen aktiviteetin jälkeen tulee hirveä kuumeinen ja polttava olo. En tiedä miksi, enkä ole kellään muulta kun yheltä täällä palstalla kuullu moisesta oireilusta.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: