Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

UrheiluhulluIhmiskoe - eroon happosalpaajista (3. yritys!)15.2.2021 13:21
Olen kirjoitellut tänne jo aiemmin useampaan kertaan, mutta lyhyesti yhteenvetona: kärsin vaihtelevista "hiljaisen refluksin" oireista. Gastroskopiassa ei ollut erityisiä löydöksiä, eli palleatyrää tms. ei ole todettu.

Voisin yrittää pärjätä refluksin kanssa pelkästään elämäntapamuutoksilla, näin ainakin uskon. Samaa ovat ehdottaneet myös lääkärit.

En ole happosalpaajia vastaan. Sivuvaikutukset ovat usein pienempiä kuin hyöty - siis niille joilla on todellinen tarve. Kuitenkin kerrotaan myös että moni käyttää happosalpaajia turhaan.

Ongelma happosalpaajissa on se, että kun kerran leikkiin lähtee, on niistä vaikeaa päästä enää eroon. Itse olen käyttänyt pääasiassa Somacia nyt vuoden. Aluksi annostus oli 20+20mg päivässä, sitten pitkään 20mg.

Olen yrittänyt pari kertaa lopettaa Somacin käytön. Ensimmäinen kerta epäonnistui dramaattisesti - lääkäri ehdotti että "lopetat vaan" käytön. Rebound-ilmiö oli sen mukainen, tuntui että hampaat sulavat suusta :)

Toinen kerta oli sitten vähän huolellisempi "step-down" yritys. Otin Somacia 20mg joka toinen päivä parin viikon ajan, sitten joka kolmas päivä. Kurkussa alkoi kipuilla melko paljon ja oireet pahenivat. Palasin 20mg+20mg annosteluun ja olin välillä vahvemmalla Esomeprazol Orion kuurilla (40+40mg).

Nyt on siis kolmas kerta - ja olen päättänyt yrittää oikein kunnolla. Kolmas kerta toden sanoo? :)

Suunnitelma (työterveyslääkärin kanssa mietitty):

1) Muutama viikko vuorotellaan 20+20mg & 20mg Somac -annoksella.

2) Muutama viikko 20mg Somac aamuisin

3) Muutama viikko 20mg Somac aamuisin joka toinen päivä

4) Muutama viikko 20mg Somac aamuisin joka kolmas päivä

5) Kokonaan ilman happosalpaajia

Mitä teen eri tavalla kuin edellisillä kerroilla?

- Sängynpäädyn korotus vähintään 10cm (ei ole ollut vakituiseen käytössä aiemmin)
- Siivoan ruokavalion täysin step-downin aikana. Ei kahvia, suklaata, alkoholia, hapokkaita ruokia. Erittäin paljon kuituja kasviksista ja hedelmistä, vähärasvaista lihaa, vilja- ja maitotuotteita maltilla.
- Käytän step-down vaiheessa välipäivinä (eli milloin ei Somacia) muita lääkkeitä, erityisesti Pepcidiä ja Gavisconia tarpeen mukaan
- Vähennän stressiä parhaani mukaan.
- En hätkähdä heti rebound-efektistä ja odottelen hetkisen että
kroppa saa tasapainotettua hapot lääkkeiden vähentyessä

Netissä lukemani perusteella happosalpaajien step-downin pituus on usein suhteessa lääkekuurin pituuteen. Siksi en elättele toiveita, että tämä olisi helppoa. Projektin pituus lienee koko kevättalven ja kevään mittainen, tavoitteena että kesällä olisi step-down suoritettu.

Tämä voi mennä ihan hyvin pieleenkin, mutta kokeillaan. Raportoin tänne ja kuulen mielellään vinkkejä niiltä jotka ovat onnistuneet tai epäonnistuneet tässä.

MaisaliisaRe: Ihmiskoe - eroon happosalpaajista (3. yritys!)15.2.2021 16:42
Kuulostaa lupaavalta, toivottavasti nyt onnistuu. 👍
Lisäisin vielä : ruokailun välttäminen kolmen tunnin ajan ennen nukkumaanmenoa ja ruokatorven alasulkijaa rentouttavien lääkkeiden lopetus, eli niihin kuuluvat myös tulehduskipulääkkeet.
Sitten mulla auttoi myös kiristävien vaatteiden välttäminen kun refluksi oli pahimmillaan.

PikeRe: Ihmiskoe - eroon happosalpaajista (3. yritys!)15.2.2021 19:01
Myös Gavisconia voi ottaa tarvittaessa. Minulla on auttanut kyllä, mutta on tietty taas yksilökohtaista.

Samantapaisesti Somacia vähensin. Nyt olin vajaan kuukauden kokonaan ilman. Eilen ja toissapäivänä otin, koska söin pizzaa, laskiaispullia ja join cokista.

Tänään ei Somacia, mut yks Gaviscon. Tällaista taiteiluahan tää on. Tsempit 😊

UrheiluhulluRe: Ihmiskoe - eroon happosalpaajista (3. yritys!)15.2.2021 19:08
Maisaliisa - kiitos täydennyksestä!

Tuo syömisen lopetus 3h ennen nukkumaanmenoa on itselle hiukan vaikea. En yleensä saa unta nälkäisenä... Nyt olen pystynyt syömään 2h ennen nukkumaanmenoa, mutta yritän venyttää sitä kolmeen tuntiin pikkuhiljaa.

Rennot vaatteet etätyötoimistolla on jo normi :)

Pike - kiitos vinkistä. Gavisconia olen käyttänyt esim. ennen juoksulenkkejä välttämään kurkussa polttelua. Tuntuu auttavan vähän.

SitrusRe: Ihmiskoe - eroon happosalpaajista (3. yritys!)16.2.2021 12:53
En tiedä miksi kukaan käyttäisi salpaajaa turhaan.
Ei siitä ole mitään iloa, rahanmenoa vain.
Antasidit toimivat nopeammin ja tehokkaammin.
Veikkaan pikemminkin että moni syö niitä vuosia, vaikka
olisi syytä mennä lääkäriin.

UrheiluhulluRe: Ihmiskoe - eroon happosalpaajista (3. yritys!)16.2.2021 21:12
Sitrus - hyvä kysymys. En minäkään tiedä, mutta ehkä syynä on se että niitä suositellaan herkästi (ainakin joissain maissa) tai niitä saa ostettua käsikauppalääkkeenä.

Itse käytän niitä koska tehoavat hyvin oireisiin. Minulla ei kuitenkaan ole mitään rakenteellista isompaa tekijää (esim. palleatyrä), joten mielelläni kokeilisin elämäntapojen kautta pitää oireita hallinnassa.

UrheiluhulluRe: Ihmiskoe - eroon happosalpaajista (3. yritys!)16.2.2021 21:15
Ihmiskokeen toinen päivä...

Kahvia tekee mieli. Ja suklaata. Saunaolut maistui onneksi alkoholittomana versiona. Vai onkohan alkoholiton olut myös kiellettyjen listalla hapokkuutensa vuoksi? ("Useimmat lagerit päätyvät pH-arvoon 4,2-4,6")

10 kilometrin juoksulenkki sujui hienosti. Kaksi Gavisconia naamaan puoli tuntia ennen lähtöä ja kurkussa ei tuntunut mitään erikoista missään vaiheessa. Saapa nähdä tehoaako Gaviscon vielä siinä vaiheessa kun Somacit on dropattu.

UrheiluhulluRe: Ihmiskoe - eroon happosalpaajista (3. yritys!)20.2.2021 9:44
Ensimmäinen viikko ihmiskoetta lopuillaan.

Muuten mennyt hyvin mutta eilen illalla tapahtui lipsahdus. Kulutin Kyrö Distilleryn tuotteita - yksi lonkero ja yksi iso shotti Napue Giniä. Näiden kanssa sipsejä ja suklaata.

Lopputulos: levottomat unet, kuiva suu, ja kipeä kurkku. Ei ole helppoa. Onko se sanottava lopulliset hyvästit iltaherkuille? :(

HiilihappoRe: Ihmiskoe - eroon happosalpaajista (3. yritys!)22.2.2021 0:09
Kiitos tilannepäivityksistä ja tsemppiä! Jään seuraamaan mielenkiinnolla, sillä salpaajista eroon pääseminen on tavoitteena myös itselläni

UrheiluhulluRe: Ihmiskoe - eroon happosalpaajista (3. yritys!)28.2.2021 10:53
Noniin, ihmiskokeesta takana 2 viikkoa!

Kaiken kaikkiaan hyvin sujunut kokeilu tähän mennessä. Lääkkeistä on ollut käytössä Somac 20+20mg joka toinen päivä ja 20mg joka toinen päivä. Tämä on vähemmän kuin edelliset pari kuukautta.

Huomisesta lähtien siirryn koko maaliskuun 20mg Somaciin aamuisin. Sitten huhtikuussa on tarkoitus siirtyä joka toinen päivä -malliin.

Tilasin jenkkien Amazonista Koufmanin klassikkokirjan 10 vuoden takaa: https://www.amazon.com/Dropping-Acid-Reflux-Diet-Cookbook/dp/0982708319

Reseptit sinänsä tuossa kirjassa eivät ole mitään erikoisia, mutta se tiedeosuus mitä sinne on ripoteltu väliin on aika mielenkiintoista. Samoin mitä sanotaan eri ruoka-aineista. Monet kirjan havainnot vastaavat omaa arkikokemusta.

Mm. taudinkuva. Itsellä ei ole juuri koskaan perinteistä närästystä, eikä gastroskopiassa todettu mitään erityistä. Silti oireisiin kuuluu tai on kuulunut palan tunne kurkussa, limaisuus, ajoittaiset hengenahdistukset, kurkun kipeys ja punoitus, äänen karheus jne. Kyseessä siis ns. kurkkurefluksi tai "silent reflux".

Kurkkurefluksin aiheuttajaksi kirjassa väitetään korkeahappoista ruokavaliota, joka länsimaissa on muodostunut valmisruuan ja mm. virvoitusjuomien myötä. Omalta kohdaltakin täytyy todeta, että puolen litran tuoppi Pepsi Maxia oli aika vakio tukevan iltaruoan (pizzaa tms) kanssa pari kymmentä vuotta. Ei hyvä...

Samoin kirjassa mainittiin erikseen monia todella pahoja oireita aiheuttavia ruokia, mm. suklaakakku. Oma kokemus tässäkin kohtaa - viimeeksi kun söin suklaakakkua, niin sen jälkeen oli pari tuntia vaikeaa hengittää.

Elämäntapamuutos ruokailujen suhteen on siis edessä, samalla kun yritän hankkiutua asteittain eroon lääkkeistä.

Lisäksi olen vuoden sisällä pudotellut painosta n. 10kg, joka oli käytännössä ylimääräistä ja paljolti vatsanseudulla. Toivon että tämäkin auttaa oireissa jatkossa.

Nyt maaliskuun alkaessa otan tuon Koufmanin opit käyttöön varsin tiukasti. Ruoat ja juomat joissa Ph alle 4 lähtevät pannaan. Melko pitkälti tällainen ruokavalio on ollutkin voimassa. Toista oli viime vuoden kesällä, jolloin kokeilin ensi kertaa Somac-taukoa. Juhlin sitä silloin kuohuviinillä ja grilliruualla. Hups! Paluu somaceihin tulikin sitten parin päivän jälkeen. Tavoitteena on että tällä kertaa homma onnnistuu.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: