Keskustelu

TinttarusÄänihuulet turvoksissa5.8.2013 15.02
Tänään kurkkulääkäri tarkisti tilannettani. Nielu ja kurkunpää siistit. Mutta äänityöläisenä sain aika karmivia uutisia: äänihuulet ovat tosi turvoksissa. Nexium nostettiin takaisin 40mg ja ruokavalio tiukaksi. Olisi laittanut lääkäri hiljaisuuteen nyt, mutta työt uuden ekaluokan kanssa alkavat maanantaina. Pakko selviytyä. Lähetteen laittoi foniatrille TYKSiin.

Ei kivaa ollenkaan.

Onko muita, joilla äänihuulten tilanne olisi verrattavissa omaani nyt tai joskus ollut?? Kaipaan kovasti vertaistukea tämän kanssa.

Närästysoiretta ei ole kuin aniharvoin, joten ärsyttävien ruoka-aineiden tunnistaminen kohdallani on hankalaa.

AmaliaRe: Äänihuulet turvoksissa6.8.2013 8.46
Sama juttu! Minulla tuo ilmeni aikamoisena nielemisvaikeutena ja ilmenee jonkin verran edelleen. Huomenna taas sitten foniatrille aika ongelman vuoksi, ensimmäinen aika oli kesän alkupuolella. Toivottavasti tällä kertaa saan "puhtaat paperit" nieluuni liittyen. Täydellisesti en ole noudattanut ruokavaliotani (kröh), mutta tuntuu, että jotain muutosta on kuitenkin tullut.

Äänen tuottamisessa tuo turvotus ei ole teettänyt ongelmaa, nielemisessä sen sijaan enemmän. Minulla on ollut myös äänihuulisalpauksia, joiden suhteesta refluksiin en tosin tarkemmin tiedä. Voi olla, ettei niillä ole yhteyttä toisiinsa.

Tsemppejä, toivottavasti tilanne pian paranee!

refluksikurkkuRe: Äänihuulet turvoksissa6.8.2013 9.47
Jaksamista teille molemmille!

Itsellä varsinaiset äänihuulet on ollut ok (mm. kannurustoissa se rasitusmuutos, joka on ollut nyt noin 2 vuotta samankokoinen eikä ainakaan vielä tarvi lähteä leikkaamaan). Rasitusmuutos tarkoittaa kuitenkin sitä, että äänentuotto ei tapahdu normaalisti ja kurkunpää kompensoi refluksin tulehdusta, vääntöä ja kääntöä, jossakin määrin myös konkreettista ylösnousutapahtumaa ym.

Tinttarus, voimia maanantaihin. Voin vaan kuvitella ekan luokan ekan viikon äänirasituksen! Montako oppilasta? Pystytkö olemaan täyshiljaisuudessa yksityiselämän puolella alussa?

Tyksissä on ainakin se hyvä puoli, että pääset luultavammin Eeva Salalle, joka on alan nimiä foniatrian puolella. Hän on niitä harvoja, jotka esim tiedottivat toisille lääkäreille (jo esim 2005) refluksia olevan 2 erilaista muotoa. Hän on myös erikoistunut ääniergonomiaan työympäristöissä (tehnyt "käytä ääntäsi oikein tms oppaita).

Ruokavalion koostaminen vaati ainakin itseltäni suunnitelmallisuutta eli sunnuntai-iltana suunnittelin suurinpiirtein mitä seuraavalla viikolla söin. Kaikki yleisimmät ja happamet lähti pois yms (parhain motivaatio oli mahdollisuus pahimman kivun lievittymiseen, tosin sain diagnoosin vasta lähes 2 vuoden kipuilun jälkeen). Ja aikaahan siihen yhden annoksen syömiseen meni - kouluruokailut on hirveän nopeita, joten sen kanssa en itse pärjäisi kyllä ollenkaan.

Mikä tilanne tänään äänen kanssa on?

refluksikurkkuRe: Äänihuulet turvoksissa6.8.2013 9.53
Amalia, laryngospasmi, jota varmaan tuo äänihuulisalpaus tarkoittanee, yhdistetään yleensä ainakin refluksitautiin (Refluksi: Oireet - osio) mutta ymmärtääkseni enemmän kuitenkin yöaikaan tapahtuvaksi (eräänlainen suojamekanismi sekin keuhkoille). Tosi ikäviä ainakin sen verran mitä itselläni niistä on (vähäinen) kokemus päiväaikaan.

TinttarusRe: Äänihuulet turvoksissa6.8.2013 15.10
Ääni on karhea, sortuilee kun puhuu pidempään eikä jatkuva asian stressaaminen varmaan auta vaan vie viimeisetkin äänen rippeet.
Kurkkua kirveltää.
Maanantaina vasta opettajien kesken suunnittelupäivä ja tiistaina sitten edessä uusi ekaluokka, uudet vieraat lapset ja ennakkoon tiedetään tosi vilkkaaksi ryhmäksi, onneksi vain 18 lasta. PAniikinomaisin tuntein olen. Toivottavasti tuosta torstain voice massagesta olisi edes pieni apu, ellei muuta niin jännitys vähenisi kurkun alueella.

Kun tähän olotilaan lisänä on vielä jatkuvasti lukkoon napsahtava korva ei olo ole ihan priima:(

Eeva Sala siellä kuulemma juu on ja kurkkulääkäri kehui kyllä huipuksi! Toivottavasti saan ajan sinne mahdollisimman pian.

kkkhRe: Äänihuulet turvoksissa6.8.2013 22.19
Eikö Eeva Sala jäänyt keväällä eläkkeelle?

TinttarusRe: Äänihuulet turvoksissa7.8.2013 11.13
???Voi ei ,jos niin on. Kurkkulääkärini Terveystalossa oli yhä siinä uskossa, että Sala on TYKSissä. Tiesi kyllä, ettei ota enää yksityisesti vastaan.
????

refluksikurkkuRe: Äänihuulet turvoksissa13.8.2013 11.17
Tinttarus, tsemppiä ekaan koitokseen! Miten äänen kanssa pärjäsit uuden porukan kanssa?

TinttarusRe: Äänihuulet turvoksissa13.8.2013 15.32
Huh. Eka päivä uuden lapsijoukon kanssa takana. Mikrofonista huolimatta kurkku on kireä kuin viulunkieli ja ääni karhea. Kovastii hörpin vettä pitkin päivää. Lapsijoukko oli kasvanut yhdellä. Aika haastava sakki tuntuu olevan verrattuna edelliseen unelmaluokkaan:)
Onnekseni sain kutsun jo 21.8. TYKSin foniatrian polille.
Torstaina seuraava voice massage. Edellisestä jäi hyvä fiilis.
Pikkuisen jännittää, miten tämä ääni syksyn mittaan kestää.....

refluksikurkkuRe: Äänihuulet turvoksissa13.8.2013 18.22
Auts, sattuu kun vain ajattelenkin! :-( Pystytkö olemaan hiljaa tuntien jälkeen ja nyt illalla?

Voice massage antaa kyllä hyvän tunteen! Ajattelin itse säästää 3-kerran käynnit ensi kuuhun. VoiceWell olen harkinnut myös, kun siinä on kuitenkin vähän "seurantaa" mukana.

TinttarusRe: Äänihuulet turvoksissa13.8.2013 18.44
Mukava, että jaksat olla "hengessä mukana".
Tää menee just niin, että kotiväki "kärsii". Eli äiti nyökkäilee innokkaille lapsille ja on hiljaa. Kyllä mua hirvittää se, että työ imee nyt ihan vereslihalle noin kuvaannollisesti. Mutta jos jään tässä kohtaa sairaslomalle lepuuttelemaan äänihuulia, on kimpussa semmoinen stressi, että taitaa mennä ojasta allikkoon.
Olen sitten totuuden edessä, kun kuulen mitä mieltä foniatri tilanteestani on. Enkä millään menisi siihen fundoplikaatioon tämän lukuvuoden aikana nyt ainakaan.....ja muutenkin se pelottaa aika lailla.

Työpäivän aikana ei hilöjaiseloa pysty viettämään. Ekaluokkalaisten kanssa menee välitunnitkin kaikenlaisessa säätämisessä ja alkusyksyyn mahtuu kokouksia ja palavereja , missä on välillä pakko avata suunsa:)

Ei oo kivaa kyllä olo just nyt. Tää on tosi kökkö tauti!!!!!!!

refluksikurkkuRe: Äänihuulet turvoksissa19.8.2013 11.38
Sanopas muuta, tämä tauti on kyllä niin p-mainen äänityötä ja tietenkin muutenkin ajatellen :- (

Itsellä on kivulias vaihe edessäpäin taas syksyllä edessä, kun äänityömäärä lisääntyy normaaliin. Tuskanhiki kun vaan ajattelenkin asiaa :- ( Nyt nautin täysin rinnoin kivuttomasta äänenkäytöstä ja ylipäätänsä puhumisesta, kun se hiljainen kausi sit taas alkaa. Tuona aikana ilmeet on huomattavasti voimakkaammin käytössä ja sen huomaa itse asiassa illalla (naamalihakset väsyneemmät).

Kateellisena aina kuuntelen, kun ihmiset puhuvat lomiensa jälkeen harmitellen töihinpaluusta ja valittavat, kun joutuvat sitä ja tätä tekemään. Voi, kun saisi ne ajat takaisin, jolloin loman loppuminen tarkoittaisi vain töihin paluuta (ilman kipuja ja hankalaa kurkunpään oireilua).

Auttoiko viikonloppu yhtään ääneen?

MarjoRe: Äänihuulet turvoksissa20.8.2013 0.29
Ajattelin tulla uutena tähän ketjuun.
Minulla todettiin tänään tämä refluksi, mikä on minulle aivan uusi ja tuntematon juttu... Kurkussa on valtava kuristuksen tunne, pala kurkussa.
Kurkunpää on lääkärin mukaan melko turvoksissa samoin kurkku. Ääni hajoaa jos puhuu pitempään. sain lääkkeeksi Omeprazol 40mg.
Aloitan sen huomenna. Onko mitään keinoa, millä tuon inhottavan kuristuksen tunteen saisi lievemmäksi? En pysty näet nukkumaan :( makuulla tuntuu kaikkein pahimmalta.
Närästystä on varsin vähän, siksi ihmettelen että refluksi? Mutta jos Erikoislääkäri niin sanoo, niin kait siihen on uskominen.

refluksikurkkuRe: Äänihuulet turvoksissa20.8.2013 10.49
Tervetuloa lukuisaan joukkoome, Marjo! Kannattaa lukaista peruspohjan saamiseksi (ja vähän enemmänkin) tuo vasemman sivupalkin "Refluksi" - osio sekä "Refluksi, kurkku ja ääni" - osiot.

Pikkuhiljaa sopeutumista ja päivä kerrallaan! Oma tautini ainakin venytti kärsivällisyyden ja ajankulun aivan eriasteille. Olin aikaisemmin tottunut siihen, että kaikki vaivat lähtevät muutaman viikon maks kuukauden sisällä pois, joten ensimmäisen helpottavan vaiheen tuleminen runsaan 3 kk kohdalla (lääkitys + monipuolinen itsehoito) tuntui pitkältä ... Jaksamista jo etukäteen tähän alkuvaiheeseen!

Perinteistä närästyksen tuntemusta (ruokatorven alueella) ei välttämättä tarvi tosiaan olla kurkkurefluksimuodossa (nk ruokatorven ulkopuolinen, laryngofaryngeaalinen reflukstauti ...). Esim sen takia tätä ei joissakin paikoissa osata/tiedetä epäilläkään. Itselläni kesti diagnoosin saaminen närästyksen ja vatsaoireiden puuttumisen vuoksi lähes 2 vuotta, jotka olivat todella painajaismaista aikaa.

Oletko kokeillut (vasemmalla) kyljellä nukkumista tai kohotetulla sängynpäädyllä (jalkojen alle vaikka vanhoja puhelinluetteloita tms n 10+ )? Tuntuu oudolta mutta kyllä siinäkin unen saa. On olemassa myös refluksityynyjä (kiilatyynyjä), joita toiset suosivat (Ks. päävalikon "Esitteet").

Toiset ottaa yötä helpottaakseen Gavisconia (tai Galievea), joka
muodostaa fyysisesti estettä ylösnousulle (apteekista voiot varmistaa asian vielä). Sinänsä salpaajan (esim omepratsoli) tehtävänä ei ole estää ylösnousua vaan nimensä mukaan salvata/minimoida hapon tuotantoa vatsassa, jolloin ylösnouseva aines on ainakin hapotonta.

Oletko muuten äänityöläinen? Kurkun puolen lihasvääntöä ja äänen tuottoa voi yrittää helpottaa esim. noilla ääniharjoitteilla ja lämmittelyillä, lax vox - putkella puhaltelemalla (esim puheterapeutti voi näyttää oikean tekniikan) tai pilliä käyttämällä. Keinotekoinen haukottelu rentouttaa myös kurkunpäätä ...

Tarviiko sun rykiä? Sitä voi yrittää helpottaa siemailemalla vettä pieniä määriä (esim. joka tunti muutamiakin kertoja) eli vesipullo mukaan mihin meneekin. Ves huuhtoo myös alueita koko matkalta.

Palan tunteeseen kurkussa voi helpottaa myös tuo itseni suosima voice massage/äänihieronta ... kurkunpää on melko pieni alue, jolloin esim turvotus jossakin kohtaa voi johtaa jonkun kohdan ylikäyttöön (kurkku kompensoi äkkiä vajavaisuuteen) ja se taas voi synnyttää lihasjännityksiä. Kuten myös liika rykiminen ym mitä tähän kurkkurefluksiin voi liittyä.

Sanottiinko sulle mitään lääkkeenoton ajoittamisesta?

MarjoRe: Äänihuulet turvoksissa20.8.2013 13.19
Kiitos neuvoista :)
Onneksi en ole äänityöläinen! Rykiä tarvii kyllä ja aina ruokailun jälkeen limaa tulee mielettömästi.

Nukkuminen ei onnistu kummallakaan kyljellä ja selällään kaikkein vaikeinta. Täytyypä katsoa kiilatyynyä.

Lääkkeen otan aamulla tyhjään vatsaan ja kuuri on 2kk. Katsoo miten jatkossa sitten.

refluksikurkkuRe: Äänihuulet turvoksissa28.8.2013 15.08
Tinttarus, kuka sulla oli loppujen lopuksi foniatrina TYKS:ssä?

TinttarusRe: Äänihuulet turvoksissa28.8.2013 17.53
No voi ei, täytyy tunnustaa, että unohdin tuon äärimmäisen mukavan naispuolisen foniatrian ylilääkärin nimen. Seloste ei ole minulle vielä kotiin tullut, mutta kun tulee niin laitan nimen tänne. Käynti oli positiivinen kokemus. Tutki ja haastatteli tarkasti. Videokuvattiin äänihuulten toimintaa ja laitettiin lähete ääniterapiaan.
Tuo lääkäri kertoi olleensa aiemmin HYKSissä ja TAYKSissä ja tulleensa viime maaliskuussa TYKSiin kun Eeva Sala jäi eläkkeelle.

TYKSissä kuulemma nyt 3 foniatria. Tämä ylilääkäri oli kyllä harvinaisen empaattinen ja fiksu sekä kärsivällinen ja pätevänoloinen kaikin puolin. Olin vastaanotollaan 1 tunti ja 20 minuuttia.

eila sarkama-voigtRe: Äänihuulet turvoksissa16.3.2016 19.14
Kerro kokemuksistasi ja kerro miten hoidit ongelman. Minulla kaulalla vasemmalla puolella kipeä koholla oleva patti. Se on kipeä ja koko kaulan vasen puoli enemmän oikeaa turvoksissa ja leuka ja poskilihas kuin kiinni naulattu. Äänikin tarttuu kiinni enemmän sillä puolella. Mitä apua saa foniatrilta?

eila sarkama-voigtRe: Äänihuulet turvoksissa16.3.2016 19.45
Kerro kokemuksistasi ja kerro miten hoidit ongelman. Minulla kaulalla vasemmalla puolella kipeä koholla oleva patti. Se on kipeä ja koko kaulan vasen puoli enemmän oikeaa turvoksissa ja leuka ja poskilihas kuin kiinni naulattu. Äänikin tarttuu kiinni enemmän sillä puolella. Mitä apua saa foniatrilta?



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: