Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

UrheiluhulluKorinaa kurkussa?9.12.2020 18:59
Onko kohtalontovereita tai tietoa tällaisesta:

Minulla on "kurkkurefluksi" ja sen oireisiin kuuluu eräänlainen korina kurkusta. Tätä tapahtuu ei-tahdonalaisesti ja usein juomisen tai syömisen jälkeen. Lisäksi korinaa kuuluu aamulla herätessä (ja ehkä nukkuessa, mutta sitähän en tiedä).

Korina on sellaista lyhyttä ja terävän kuuloista, eikä muistuta röyhtäystä. Selkeästi se tuntuu kurkun yläosassa, ihan kuin siellä liikkuisi hieman ilmaa.

Tämä tilanne on ollut päällä jo reilut puoli vuotta, ehkä hieman vähentynyt siitä mistä alkoi.

Onko kyse refluksiin kuuluvasta "happamasta röyhtäilystä" vai muusta? Itsellä on sellainen olo että tämä liittyy kaulan alueen lihasjumeihin tai yläsulkijan toimintaa jotenkin.

Kirjoittelin muista oireistani kattavammin aiemmin:
https://www.refluksi.fi/keskustelu.html/249830?p=&c=

UrheiluhulluRe: Korinaa kurkussa?13.12.2020 17:44
Nosto.

Eikö kenelläkään ole oikeasti ollut vastaavaa? Kysyin asiasta parilta eri lääkäriltä, eikä tähän tullut sieltäkään päin selkoa.

MariRe: Korinaa kurkussa?14.12.2020 9:18
Minulla on. Ihan kuin ilma karkaisi jostain pienestä reiästä. Tuntuu että tätä on ollut sen jälkeen kun aloitin lääkkeen joka pahensi olotilaani ja toi oksennuksen maun suuhun. Vähentynyt hiukan sen jälkeen kun lopetin lääkkeen (siis salpaajan) käytön.

UrheiluhulluRe: Korinaa kurkussa?19.12.2020 22:04
Kiitos Mari vastauksesta. Itselläni tuo menee vähän aaltoillen, välillä kuuluu enemmän ja välillä vähän korinaa.

Sinänsä omituista että sitä korinaa kuuluu eniten aamulla. Refluksioireiden alkuvaiheessa puolisen vuotta sitten korinaa kuului joka ikinen kerta kun join nestettä, nyt harvakseltaan enää silloin.

PiaRe: Korinaa kurkussa?4.1.2021 13:38
Minulla tätä korinaa oli joulukuussa viikon ajan herätessä. Poistui sitten mutta nyt on taas ollut muutamia päiviä. Itsekin koen, että jotain ilmaa siellä liikkuu. Ei satu eikä ole muutenkaan hankala. Lähinnä erikoinen tunne/ääni.

TDRe: Korinaa kurkussa?12.3.2021 15:08
Osaatteko röyhtäistä? Jos ei, niin tämä voi liittyä ruokatorven sulkijalihakseen, joka ei päästä ilmaa läpi ylöspäin. Kannattaa googlata "no-burp".

UrheiluhulluRe: Korinaa kurkussa?13.3.2021 21:13
TD: mielenkiintoinen ajatus!

Itselläni kyllä röyhtäily onnistuu.

Mielenkiintoisesti vuosi sitten alkanut kurkun korina mistä tuossa joulukuun alkuperäisessä postauksessa kerroin, on nyt vähentynyt vain ajoittaiseksi. Lähinnä sitä kuuluu aamulla heräämisen jälkeen kun juo ensimmäisiä kertoja nestettä. Ja sitten satunnaisesti muutaman kerran päivässä...

TDRe: Korinaa kurkussa?14.3.2021 22:21
Hyvä, että on menossa parempaan suuntaan! Tosiaan tuo ehdottamani sulkijalihaksen ongelma (R-CPD) koske todnäk vain heitä, jotka eivät pysty röyhtäisemällä päästää kaasuja pois.

KorinakurkkuRe: Korinaa kurkussa?21.3.2021 21:22
Minä en myöskään osaa tahdonalaisesti röyhtäistä (eikä kukaan läheiseni, jolta olen kysynyt, osaa myöskään, mutta tiedän, että on ihmisiä, jotka pystyvät tähän). Joskus röytäisy tulee itsestään. Mutta minulla on siis myös tuollaisia korisevia ääniä kurkussa, jotka pahenevat iltaa kohti. Ne pahenevat myös, jos syömisestä alkaa olla aikaa. Ymmärtääkseni ilmaa nousee vatsalaukusta kuplina, mutta en pysty tätä hallitsemaan.

Gastroenterologi, jolla kävin gastroskopiassa väitti, että röyhtäily on tapa. Ja että tällainen kuplien nouseminen on röyhtäilyä. Hän sanoi myös, että refluksileikkaus saattaisi pahentaa tällaista tilannetta, koska sen jälkeen ei pysty enää röyhtäisemään, jolloin kaikki ilma jää vatsaan. Onko joku, jolla olisi tällaisesta kokemuksia eli tällaisia R-CPD -oireita ja miten refluksileikkaus olisi vaikuttanut näihin oireisiin? Mahahappojen salpaajien syönti ei tähän auta. Olen harkitsemassa leikkausta, koska reflkusi vaikuttaa niin moneen elämänalueeseen (nukkumiseen, syömiseen, liikuntaan, työntekoon). Itse näinä etätyön kulta-aikoina, jolloin mikrofoni roikkuu korahtelevan kurkun vieressä, koen tämän oireen kaikista hankalimmaksi kaikista refluksioireista.

TDRe: Korinaa kurkussa?21.3.2021 21:51
Korinakurkku: Meinasin sitä, että tuleeko jonkinlaisia röyhtäisyjä säännöllisesti (tahdonalaisesti tai ei). R-CPD:n kohdalla röyhtäyksiä tulee tyypillisesti ehkä muutama vuodessa aivan yllättäen ja muutoin ylöstuleva ilma aiheuttaa vain sitä narinaa/korinaa ruokatorvessa. Lähes kaikki ihmiset pystyvät kyllä röyhtäisemään silloin, kun se on tarpeen ja suurin osa läheisistäsi varmasti myös. Joillain ei ole paljon tarvetta sille ja toisille se on niin normaalia eikä esim. kovaäänistä, joten eivät kiinnitä huomiota siihen.

Tässä on esimerkki miltä R-CPD:n narina/korina voi kuulostaa kohdassa 0:45: https://www.youtube.com/watch?v=_P4K1tyAEHY

Refluksin yhteydestä tähän ja leikkauksista en voi sanoa mitään. R-CPD:n korina tuntuu olevan monilla pahinta ruokailun jälkeen ja iltaa kohden.

Jos epäilet itselläsi tätä, suuntaisin mielummin korva/nenä/kurkkulääkärin ja ehkä vielä tarkemmin foniatrin luokse ja korostaisin kyvyttömyyttä röyhtäistä mikäli se siis on sinulla oikeasti kyvyttömyys. Tutustuisin kuitenkin vielä tähän tarkemmin ensin ennen lääkärille menoa.

VilmisRe: Korinaa kurkussa?20.9.2021 21:23
Hei! Minulla on ollut lapsesta alkaen satunnaisesti tällaista korinaa. Se liittyy etenkin hiilihapollisten juomien ja kuumien juomien nauttimiseen. Ei satu eikä sinänsä tunnu miltään, mutta ärsyttää jos tämä korina alkaa jos on hiljaista ja seurassani on joku. Tulee samanlainen ?häpeä? kuin mahan murinasta ja siltä tämä vähän kuulostaakin. Tuntuu kuin ruokatorvessa olisi ilmaa, joka ei jostain syystä pääse sieltä pois. Pystyn kyllä röyhtäilemään, mutta nämä korinat eivät tule niin ylös asti kuitenkaan.

N30Re: Korinaa kurkussa?12.9.2022 12:19
Kärsin samasta! Mulla ei ole närästystä, mutta korinaa etenkin makuuasennossa. Kuten aloittaja sanoi, tuntuu kuin kuplia menisi kurkussa. Olen myöskin epäillyt lihasjumia ja kuplia tuleekin kaulan aluetta jännittäessä paremmin. En myöskään osaa röyhtäistä, joten hyvin voi liittyä tuohon no-burppiin. Tää korina alko mulla koronan sairastamisen yhteydessä puoli vuotta sitten.

samma härRe: Korinaa kurkussa?12.9.2022 12:33
Mullakin on joskus tätä samaa.

TDRe: Korinaa kurkussa?12.9.2022 13:15
No burp -vaivaa (oikea nimi R-CDP) hoidetaan nykyään HUS:n foniatriapuolella, myös Tampereella ja Turussa on tästä kokemusta. Olin itse HUS:ssa viime syyskuussa ja ruokatorven sulkijalihakseen pistettiin botoxia, siitä lähtien röyhtäily on onnistunut normaalisti ja kaikki korina sekä muut asiaan liittyvät vatsavaivat yms. ovat olleet poissa. Tätä ennen en muista koskaan röyhtäisseeni ns. tahdonalaisesti (nyt joka päivä kuten pitäisikin), vaan muutaman kerran vuodessa täysin yllättäen pieni miniröyhtäisy.

Botoxin vaikutusaika on tyypillisesti 3-4 kuukautta, jonka aikana lihas on rennompi ja mahdollistaa röyhtäilyn. Vaikutusajan jälkeen nähdään onko lihas oppinut rentoutumaan ja tähän mennessä kaikki tutkimukset viittaavat tämän hoidon olevan hyvin tehokas (n. 80% ensimmäisellä kerralla ja sama toisella heille, jotka tarvitsevat toisen hoitokerran). Toimenpidettä ennen kävin parissa eri testissä, joista saadaan aika hyvä indikaatio siitä onko taustalla juuri tämä vaiva vai ehkä jotain muuta.

yksvaaRe: Korinaa kurkussa?12.9.2022 16:35
Korina on turhan vahva sana minun oireistani, mutta lievää rohinaa/ruplatusta kurkussa olen säännöllisesti kokenut varsinkin makuuasennossa ollessani. Oire kuitenkin poistui kun sain ylettömän liman kertymisen aisoihin.

Eli minulla kyse oli hengitysilmavirran liikuttaman nieluliman aiheuttamasta äänestä ja tunteesta.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: