Keskustelu

VastauksiaKaipaavaRefluksi?7.12.2020 10.20
Moro!

Täällä kun löytyy tätä asiantuntemusta enemmän ja vähemmän niin olisin kysellyt vähän tietoja teiltä! :)

Eli tosiaan minulla on tällä hetkellä ollut noin puolitoista kuukautta hengenahdistusta välillä enemmän ja välillä vähemmän mutta kuitenkin koko ajan läsnä, ja noin kuukausi sitten alkoi myös yskä ja huimaustakin ollut välillä. Myös kun oireet alkoivat tuntui välillä nukahtamaan käydessä että henki ei kulje ja heräsin tähän tukehtuvaan tunteeseen.

Kävin lääkärissä ja minulta on otettu ekg, keuhkokuva, verikokeita, happisaturaatio ja kaikki kunnossa. Minut on myös tähystetty keväällä suun kautta vatsa ja närästys oireiden takia ja sielläkin kaikki ok.

Yläselkä ja hartiat myös jumissa ja hengenahdistus tulee esille voimaakkaammin kun aamulla yritän vähän jumpata ja yläkroppaa liikuttelen niin rupeaa yskittämään ja palleassa tuntuu painetta jne.

Eli pääoireet on hengenahdistus sekä yskä tällä hetkellä, kurkussa tuntuu myös välillä karhealta ja rintalastan takana polttelua ja tuntuu kuin närästäisi mutta mitään ei nouse suuhun asti kuitenkaan. Onko tämä närästystä? Voiko minulla olla refluksi tms närästys vaikka tähystyksessä kaikki oli ihan ok?

Minulla myös astma, mutta astmalääke ei auta tähän hengenahdistukseen.

Ja onko se normaalia refluksin/närästyksen oiretta että tulee yskää kun yläkroppaa liikuttaa? Kiitos paljon vastauksistanne. Pakko yrittää tilannetta itse selvittää kun lääkärit eivät osaa sanoa oikein mitään. :)

Terveisin Mies 38v.

mala55Re: Refluksi?7.12.2020 19.40
Oireet sopii refluksiin.Oletko kokeillut happosalpaajia esim. Somac vaikkapa kahden viikon kuuri aluksi.
Rintarangan jumit fasettinivel lukot ja niiden aukaisu voi auttaa joillekin mm.huimaukseen refluksissa.
Sängyn päädyn korotus saattaa auttaa yöllisiä ongelmia.
Refluksia aiheuttaa ilmeisesti myös pepsiini jota nousee ruokatorveen ja kurkkuun joka ei siedä sitä ollenkaan.Happoja nousee myös kaasumaisina ja mukana voi olla myös sappihappoja,vaikka sappi onkin käsittäneeksi voimakkaasti emäksinen on se ruokatorvea ärsyttävä.
Kilpirauhas arvot kannattaa tarkistuttaa myös.

VastauksiaKaipaavaRe: Refluksi?8.12.2020 10.42
Moikka!

Kiitos vastauksesta! Happosalpaajia rupesin nyt syömään ja nyt kolmatta päivää niitä syön esomeprazol 40mg viikon ajan ja sitten tiputan 20mg. Apteekista hain myös gavisconia testiin eilen. Apteekin farmaseutti sanoi että happosalpaajia kun syö ja jos pahaksi on tilanne päässyt niin viikko on lyhyt aika ennenkuin rupeaa auttamaan eli voi mennä useampi viikko? Eli mahotonta apua ei siis vielä varmaan kannata heti odottaa. :)

Kilppari arvot on myös minulta tarkistettu jokin aika sitten ja nämäkin ok.

Osteopaatilla kävin viikko takaperin ja tämä kyllä auttoi niska ja selkäjumehin. Hengenahdistusta vielä kuitenkin on ja usein silloin kun selkää liikutan niin oireet alkavat vaivaamaan enemmän heti ja myös yskittämään.

Tuo olikin täysin uusi tieto minulle että sieltä nousee myös jotain kaasuja jotka ärsyttävät kurkkua, kun tunne on tosiaan monesti että nyt polttelee mutta mitään ei kuitenkaan nouse kurkkuun asti. Rinnassa myös usein on painavaa ja todella epämielyttävää tunnetta.

Jotenkin tässä ei itsekkään aluksi osannut edes epäillä että kyseessä voisi mitenkään olla refluksi/närästys koska minut on kuitenkin tähystetty ja kaikki oli siinä ihan kunnossa. Ilmeisesti refluksi voi silti vaivata vaikka sitä ei edes tähystyksessä diagnosoitu?

Elintavoissa on kyllä parantamisen varaa joten en tätä kyllä ihmettelisi vaikka oireet tästä johtuisikin. Lenkillä tässä yrittänyt käydä mutta oireet on vähän tätäkin harrastusta rajoittanut.

UrheiluhulluRe: Refluksi?8.12.2020 15.16
Moi, voin vastata tähän omasta kokemuksesta.

Minulla oli juuri samat oireet siinä vaiheessa kun en ollut vielä refluksitautia havainnut/saanut diagnoosia.

Ja itselläkin on tsekattu ihan kaikki: kilpirauhasen tasot, EKG, magneettikuva ja tähystys. Missään ei näy mitään vikaa.

Silti erittäin kummallisia oireita erityisesti alkuvaiheessa, ml. pala kurkussa, kurkku kipeänä, limaa kurkussa, outoja ääniä kurkusta, vaikeuksia hengittää ja jumituksia rintarangassa.

Nyt 8kk happosalpaajakuurin jälkeen - välissä kaksi epäonnistunutta taukoa - jäljellä on kurkun limaisuus, erilaiset jumit ja ajoittaiset vaikeudet hengityksessä. Ja erikoisena vaivana ajoittain kuuluva koriseva ääni kurkussa, jonka oletan liittyvän kurkun sulkijalihakseen (eli "ylempään venttiiliin").

Vaikka tätä on nyt itse tarkkaillut ja hoitanut melkein koko vuoden, niin edelleen hieman mystistä että missä vaiheessa tilanne paranee, vai paraneeko ollenkaan... Ruokavalio kyllä vaikuttaa jonkin verran, eli kevyt syöminen ja kofeiini, alkoholi, suklaa (valitettavasti!) minimiin auttaa jonkin verran.

VastauksiaKaipaavaRe: Refluksi?8.12.2020 16.52
Moro!

No sepä kuulostaa kivalta että on sinullakin jo vuosi mennyt ja oireet senkun jatkuu! Voi perhana..

Itsellä tuo selän liike aktivoi sitä hengenahdistusta, se on todella ärsyttävää. Ehkä ja toivottavasti jossain kohtaa rupeaa lääkkeet puremaan ja vaivat hellittää. Pitää myös tuohon ruokavalioon ruveta panostamaan ihan todenteolla ja vähän myös painoa yrittää pudottaa. Ei se ylipaino taida ainakaan oireita helpottaa. :D


Ensimmäisenähän sitä kaikkea pahinta pelkää kun tämmöisiä outoja oireita tulee, ja sitä myöten myös stressiä tulee lisää ja tämä varmasti myös pahentaa oireita. Mukava oravanpyörä. :)

mala55Re: Refluksi?8.12.2020 17.05
Refluksissa ei aina löydy mitään elimellistä vikaa kuten esim. väljä ala sulkija. Jostain lueskelin,että vagus-hermo ohjaa myös vatsaa ja suolistoa ja sen toiminta häiriö saattaisi olla syynä alasulkijan väärään toimintaan.
Foniatri sanoi minulle,että hengen salpaus johtuu äänihuulten itsenäisestä sulkeutumisesta jota mm. refluksi aiheuttaa,minulla äänihuulet jotenkin laajentuneet,mutta kurkku ei muuten näytä punoittavan refluksi maisesti. Ja varmaan närästää!
Olen käynyt manometriassa ja vrk ph-mittauksessa ja kummatkin normaalit.
"Ei indikaatiota leikkaukseen"lausui lääkäri.Tähystyksessä hieman väljä alasulkija mutta sekin piti,kun sitä ilmanpaineella kokeiltiin ,muuten kuulemma olisi ilmat tulleet röyhyinä suusta.
Happosalpaajien vikana on ettei ne estä ylösnousua vaan nostavat ph.ta joten tavara on lievempää ja mahdollinen ruokatorven tulehdus pystyy parantumaan.Suurempi rasitus lisää refluksi oireita ainakin minulla.

VastauksiaKaipaavaRe: Refluksi?8.12.2020 23.30
Mielenkiintoista tietoa! Auttaa ymmärtämään näitä omia oireita että mistä ne mahdollisesti voi johtua. Tuo tieto että happosalpaajat ei estä ylösnousua oli myös uutta tietoa, ilmankos kestää ennenkuin tuntuu että ne rupeaa auttamaan.

Kuuluuko teillä oireisiin räkäisyys, eli nenää saa välillä niistää ja kurkusta rykiä ja yskiä kirkasta räkää? Ja että välillä on tunne kuin olisi tulossa kipeäksi ja vähän paikkoja kolottaa ja tuntuu että voisi lämpöäkin olla mutta varsinaista flunssaa ei kuitenkaan tule?

UrheiluhulluRe: Refluksi?9.12.2020 9.20
Räkäisyys, limaisuus, ja tukkoisuus kuuluvat asiaan. Itsellä on ollut jopa korvat kipeänä moneen kertaan, eikä lääkäri siellä koskaan näe mitään vikaa, eli kyse ei ole korvatulehduksesta.

VastauksiaKaipaavaRe: Refluksi?9.12.2020 18.18
Okei, hyvä kuulla että nuokin kuuluvat tähän olennaisena osana. Tämä yskä kerä tukkoisuuden ja räkäsen limaisuuden on kyllä todella ärsyttävää. Yhtäkkiä tulee yskänkohtaus kun jossain asennossa kurkku pääsee liikkumaan johonkin ei niin hyvään suuntaan.

Tänään kävin treenailemassa vähän ja heti tuli kurkku kipeämmäksi ja kuivemmaksi ja yskitti taas enemmän. Mutta ei auta, pakko on vaan jotain yrittää tehä jo ihan mielenterveyden takia. Kun muutenkin on kova stressaaja luonteeltaan.

Veikkaan että stressi on myös yksi tekijä minkä takia on tämä refluksi edes lauennut ja tällä hetkellä pahempana, tuossa oli henkisesti pari kovempaa viikkoa ja sitten rupesi kroppa oireilemaan. Pikkuhiljaa mentävä vaan eteenpäin. :)

UrheiluhulluRe: Refluksi?9.12.2020 18.53
Stressillä on kuulemma osansa asiassa. Itsellä puhkesi refluksi keväällä, juuri kun COVID puhkesi suomessa ja oli paljon epävarmuutta...

Tsemppiä treeneihin - itsellä tuo treenailu provosoi oireita, mutta pakkohan se on jotain tehdä. Itse olen miettinyt jo pidemmän päälle sitä, että voiko urheilua enää harrastaa jos jossain vaiheessa luopuu happosalpaajista.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: