Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

UrheiluhulluKurkkurefluksi - mikä avuksi?5.12.2020 18:00
Tämä on ensimmäinen viestini tänne palstalle, joten pahoittelut jos tulee toistoa ja viestille pituutta. Mutta refluksia on kai hyvin monenlaista, eli jospa joku tunnistaisi meikäläisen oireet ja osaisi antaa vertaistukea?

Lyhyesti:

- Minulla todettiin refluksi tämän vuoden keväällä. Se alkoi ensin kurkkutulehduksena (kaikki imusolmukkeet olivat turvoksissa kurkussa), sitten pikkuhiljaa hampaiden vihlomisena ja kurkkukipuna, ja yhden kerran tuli oikein kunnon "kohtaus" kun olin syönyt ison rasvaisen pizzan. Pikkuhiljaa eri lääkkeitä kokeillen löytyi Somac, joka on helpottanut oireita. Refluksi todettiin oireperusteisesti, koska gastroskopiassa ei löydetty mitään epätyypillistä (tähystys tehtiin melko alkuvaiheessa tätä oireilua, siinä vaiheessa puhuin "närästyksestä" vielä itse).

- Oireet tuntuvat silti osittain jatkuvan myös Somacin kanssa:

Kurkku on usein limainen, ja varsinkin juostessa erittyy koko ajan limaa mitä pitää syljeskellä.

Muutaman viikon välein on jaksoja jolloin tuntuu vaikeammalta hengittää.

Alkuvaiheessa oli myös aika usein "pala kurkussa", sittemmin vähemmän.

Lisäksi vaihtelevasti punoittaa kurkku, ja välillä tulehtuu jopa kitalaki punaisille laikuille (lääkäri ei tunnistanut tätä, eikä bakteerinäytteistä löytynyt mitään).

- Somac-kuuri alkoi 2kk 40mg + 20mg siitä eteenpäin. Olen yrittänyt kahteen otteeseen lopettaa Somacin käytön. Ensimmäisellä kerralla hampaita alkoi vihloa niin paljon että palasin pikaisesti Somacin pariin. Toisella kerralla tein oikein huolellisesti ja pitkään "step downia", mutta pikku hiljaa alkoi kurkussa poltella tosi kipeästi, erityisesti liikuntaa harrastaessa ja kurkku kipeytyi ja alkoi punottaa. Lisäksi tuli uutena asiana oksennuksen maku kurkussa, tätä ei ollut aiemmin ollut. Palasin jälleen Somac 40mg pariin ja nyt parin viikon jälkeen kurkku ei ole enää kipeä ja oksennuksen makukin pääasiassa poistunut. Limaisuus ja ajoittainen hengittämisen raskaus jatkuvat.

- Ruokavalio minulla on hyvin kevyt eikä ylipainoa ole (olen 40v mies). Vältän kofeiinia, hiilihapotettuja juomia, alkoholia ja raskaita ja hapokkaita ruokia.

- Olen käynyt hierojalla, fysioterapiassa, voice massagessa, osteopaatilla. Kaikista jonkinlaista apua, mutta ei ratkaisevaa.

Tässäpä tämä koko tarina! Kyselisin lähinnä vertaiskokemuksia? Onko kukaan päässyt tällaisessa tilanteessa enää lääkityksestä eroon? Onko "kurkun limaisuus" jatkuva ominaisuus, vai voiko se ajan myötä vähentyä? Mitenhän liikunnan kanssa - juoksuharrastusta en haluaisi missään nimessä lopettaa :(

Kiitos kommenteista etukäteen!

ToniRe: Kurkkurefluksi - mikä avuksi?6.12.2020 18:56
Mulla on refluksi, johon ei salpaajat auta lainkaan, mulla ei siis ole sitä närästystä.
Viime talvena kurkku oli kirjaimellisesti joka toinen päivä kipeä ja tulehtunut, välillä pahasti, välillä vähän. Kipu lähti aina panadol hotilla tai vanhoilla finnrexineillä, ja yhden päivän kesti "terveenä". Myös strepsilsit, bafusinit ja strefen oranget oli jatkuvassa käytössä.

Tuo refluksi ei ollut vielä talvella tiedossa, joten sen takia hoidin noilla itsehoitolääkkeillä kurkkukipua aina kevääseen asti ja se auttoikin tosiaan välittömästi.
Nyt kun keväällä sain tuon refluksi diagnoosin, niin nostin sängynpäätyä +10 cm, niin sen jälkeen ei ole ollut kurkkukipua. Ei ole tainnut olla kertaakaan??.

Itselläni tuo kurkun jokapäiväinen limaisuus ja palan tunne kurkussa on loppunut, kuukausia se kyllä kestikin.

Liikunta korkeammalla sykkeellä aiheuttaa itselläni tuota överi liman eritystä ja järjetöntä syljeskelyn tarvetta, kunnes yks kaks kurkku muuttuu täysin rutikuivaksi, ja sen jälkeen ruvetaan yskimään. Ei auta veden juonti eikä mikään muukaan.
Tämä nimenomaan juostessa, luistellessa ja hiihtäessä.
Ja tämä kovateisempi liikunta selvästikin tuo noita mahalaukun höyryjä kurkkuun, ja siitä johtuu kevyt kurkun ärtyminen.
Nyt olen keventänyt tuota liikuntaa ja ja noita vaivoja ei ole.

Noista lääkkeistä irtautumisesta en osaa sanoa oikeastaan mitään järkevää, koska ne ei itselläni alunperinkään tuonut helpotusta. Ja muutamia minun oireita oli palan tunne kurkussa, etova olo, käheä kurkku/limaisuus/ääänen pettäminen/"kurkun selvittäminen" sekä ruoka jämähti "rintaan".
Itse jätin nuo lääkkeet syömättä kun oireet ei helpottanut.
Itselläni ainakin aika on parantanut, mutta tätä helvetin tautia taitaa olla niin monenlaista että, se mikä toimii yhdellä ei toimi toisella ja lääkket on toiselle jopa elinehto.

UrheiluhulluRe: Kurkkurefluksi - mikä avuksi?8.12.2020 15:09
Kiitos vastauksesta Toni!

Liikuntaa en missään nimessä haluaisi jättää :(

Pääseeköhän tuosta limanerityksestä koskaan eroon... Tai ehkä niinpäin, että jos jättää happosalpaajat jossain vaiheessa pois, niin uskaltaako enää liikkua jos se liikuttaa hapanta kohti kurkkua. Huomasin kun olin viimeeksi Somac-tauolla, niin liikunnan aikana kurkkua oikein vihloi ja kipunoi.

jokujuissiRe: Kurkkurefluksi - mikä avuksi?8.12.2020 18:19
Hankalaa on kurkkurefluksin hoito. Pitäs kai olla sillä koufmannin dieetillä. Itellä helpotti kun söi keittoja vaan ym. mutta olin päivästä toiseen jatkuvasti nälkiintynyt. Nyt erehdyin kuukausien tauon jälkeen viikonloppuna alkoholia ottamaan.

Kielestäkin on nyt nahkat lähteneet... Verta tulee suusta. En ihmettele jos joku päivä tästä syövän saa. Tai verensyöksyn.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: