Keskustelu

SaturnusSappivaivat27.7.2013 19:55
Onko refluksilla ja sappivaivoilla yhteyttä keskenään? Oon alkanut epäillä, että mulla on sapessakin jotain vikaa. Vatsakipua tosiaan ollut viikon verran ja vyömäinen kipu ylävatsalla on hellittänyt, mutta kipu on samalla siirtynyt vakituisemmin tuohon vähän oikealle kylkikaaren alle. Litalginia en ole ottanut nyt kahteen päivään. Kipu ei ole kovaa, sellasta vähän jomottelevaa ja ilmaantuu aina syömisen jälkeen/syödessä ja kestää tunteja - yleensä seuraavaan syömiseen saakka.

Meillä on monilla suvun naisilla ollut sappiongelmia ja joiltakin on kivet leikattukin. Olen hakeutumassa ylävatsan ultraan, mutta tietääkö kukaan, näkyisikö sappiongelma sydämen ultrassa vai osaako sydänlääkäri edes sapen tilaa arvioida? Mulle siis tehtiin joulukuussa sydämen ultraäänitutkimus vatsan päältä ja maaliskuussa tutkimus tehtiin ruokatorven kautta.

Mielelläni kuulisin, jos muilla on kokemuksia tästä vaivasta ja ylipäänsä, viittaako tuon tyyppinen kipu edes sappiongelmaan.

SaturnusRe: Sappivaivat31.7.2013 22:08
Vastaan itselleni. Ylävatsan ultra tehtiin tänään ja mitään viitteitä mistään ei tullut esiin. Sappiasiatkin olivat vallan loistavasti, että mitään epäilystä ei jäänyt silläkään puolella. Mutta voiko sappi vaivata, vaikkei siellä kiviä näkyisikään? Mä niin haluaisin selityksen tälle oireilulle, kun ei tunnu närästyslääkkeet auttavan. Ihan sama mitä syö, polte alkaa ja jatkuu tunteja tai jopa seuraavaan päivään.

HannuRe: Sappivaivat3.2.2014 19:32
Minulla samanlaisia vaivoja. Litalgin pelasti kaksi yötä kun äkillinen kipu iski oikealle kylkikaaren alle. Mitenkään päin ei pystynyt olemaan kunnes lääke auttoi. Siitä lähtien ollut ylävatsan seutu enempi tai vähempi kipeä. Tuntuu olevan suuri salaisuus sappivaivat, joissa syynä ei olekaan sappikivet. Aloin itsekin epäillä sappivaivaa ja refluksia yhteisenä kivana. Elämä olis muuten liian helppoa. Oletko jo saanut ratkaisevaa apua vaivaasi ja millaista jos on hoidettu?

pallomassuRe: Sappivaivat3.2.2014 22:05
Itselläni on ollut kymmenkunta aivan kamalaa sappivaivakohtausta, kipu alkaa oikealta kylkikaaresta, leviää koko rinnan ympärille, puristava vanne ja nouseva, paheneva kipu, joka juuri pahimmillaan lakkaa sekunniksi ja alkaa taas uudestaan voimistuen. Siinä vaiheessa ei voi kun maata kippurassa maassa ja huutaa. Tehtiin ylävatsan ultra, ja mitään ei näkynyt, syy ei selvinnyt. Mulla on siis myös refluksi ja ärtyvä paksusuoli ja 1 -tyypin diabetes. Kohtaukset olivat ennen kuin diabetes todettiin ja kun sen hoito alkoi, on ollut vain pari vaimeaa kohtausta. Mulla on ollut Litalginia ja Libraxia, pakko pitää kaiken varalta jos vielä kohtaus tulisi, on se niiiin kamala.

jännittäjäRe: Sappivaivat20.2.2014 22:38
Itselläni joulun aikaan alkoi tuntua painon/paineen tunnetta oikealla kyljessä/ylävatsalla ja nipistelyä. Joulun aikaan alkoivat sitten pallomassun kuvailemat aaltomaiset kipukohtaukset, jotka eivät todellakaan tuntuneet kivoilta. Kävin ylä- ja alavatsan ultrassa ja ainoa löydös 2 sappikiveä. Itse olen miettinyt, mistä kipu johtuu refluksista vai sapesta. Oma refluksi on ollut hyvällä mallilla (en ole syonyt joulua lukuunottamatta Nexiumia pitkaan aikaan), joten minkälaista on refluksikipu? Onko muilla refluksista kärsivillä tällaisia tuntemuksia? Joku sanoi, että olisi vain ilmaa, ja käski ottaa Cuplatonia, joku, että selkärangan jumit aiheuttavat, mutta oma ajatus laukkaa liian vikkelään muihinkin vaihtoehtoihin. Ruokavaliota muuttamalla olen saanut kipukohtaukset kuriin, mutta tuo paineen ja nipistyksen tunne ovat jääneet. Takana on erittäin raskas stressivuosi ja olen miettinyt myös sen mahdollisia aikaansaannoksia. Mitä oireita on ärtyvän suolen oireyhtymässä? Ja nyt tuli kutsu tähystykseen. Mietin kovin sanonko kiitos,mutta ei kiitos, koska haluan uskoa syyksi sappikivet, ja panikoin jo pelkästä tähystyksen ajatuksestakin. Tämä pelko tähystyksestä sai ajautumaan ensimmäisen kerran tälle palstalle ja kuulemaan onko muilla vastaavia kipuiluja ja tuntemuksia. Miten kipuilunne on saatu loppumaan ja onko ollut muita selityksiä kuin refluksi tai sappi? Ja liittyvätkö ne tosiaan yhteen kuten Saturnuskin kysyi??

jonesRe: Sappivaivat21.2.2014 10:02
Itselläni on myös tuntemuksia oikean kylkikaaren alla. En tiedä ovatko maksasta vaiko paksusuolesta joka myös kiertää sieltä aika ylhäältä.

sapekasRe: Sappivaivat29.8.2014 13:08
Menin pari päivää sitten saikulle erittäin kovien vatsavaivojen takia. Monien tutkimusten jälkeen todettiin sappikivet jotka aiheuttavat polttavia kipuja. Tilapäisesti kivut lievittyvät lääkkeillä ja oikealla ruokavaliolla, mutta lääkäri määräsi kivet leikattavaksi. Loppuu se ongelma sitten siihen. Samalla todettiin refluksitauti, jota hoidetaan lääkkeellä. Vatsantähystystä minäkin pelkäsin kuollakseni, mutta asiallinen lääkäri hoiti homman hyvin eikä kammoa jäänyt. Ei tietenkään maailman kivoimpia asioita.

ViisikymppinenRe: Sappivaivat9.12.2014 18:47
Minulla refluksi joka kerran operoitu. Laitettiin mansetti ruokatorven suulle. Toimenpide epäonnistui ja purkautui. Syön nexiumia 1 aamuisin. Välillä ärtyy pahemmaksi ja silloin lisättävä toinen tabletti. Lisäksi tarvittaessa Zantac poretabletti tarvittaessa. Joskus tilanne pahentuu esim. stressi tai jos ruokailu muuttuu jotenkin totutusta. Silloin tilapäisesti joutunut käyttämään myös ruokatorven tulehdukseen lääkitystä. Minulla todettiin yksi sappikivi pari kuukautta sitten. Ja jonkin aikaa ollut oikealla kylkikaaren alla puristavaa tunnetta. Sitä lisäävät rasvainen ruoka ja kahvi.Ultrauksen tehnyt lääkäri kehoitti ottamaan omaan lääkäriin yhteyden oireiden pahentuessa. Mahdollisen lääkityksen saamiseksi varmaankin juuri Librax !! Ja sitten leikkaus ilmeisemmin. Tässä kauhulla kohtausta peläten. Täytyy yrittää syödä sellaista joka ei ärsytä. haudutettu ruoka,keitot ja ei liikaa mausteita. Minulla on myös ärtyvä paksusuoli. Kolme kertaa tähystetty. vatsatähystyksiä tehty useita.

Tiia V.Re: Sappivaivat30.1.2015 10:14
Minulla on todettu sekä refluksitauti että sappirefluksi, mutta vatsan ultrassa sappi oli kunnossa; ei kiviä eikä mitään muutakaan muutoksia. Myös verikokeissa sappikokeet ovat kaikki kunnossa.

En tiedä, mikä sen aiheuttaa, että minulla nousee sapekasta tyhjäeritettä pohjukaissuolesta asti kurkkuun takaisinvirtauksena eli kyseessä on sappirefluksi. Asia todettiin myös pH-impedanssissa eli pitkäaikaisrekisteröinnissä, että se on nimenomaan sapekasta nestettä, mikä nousee myös kurkkuun asti. Se on pahempana kuin itse hapokas refluksi.

Jos jollakin on kertoa tästä enemmän, niin kuulen mielelläni.

Itselläni sappirefluksi todettiin siis sekä gastroskopiassa että noissa pitkäaikaisrekisteröintimittauksissa.

Tiia V.Re: Sappivaivat30.1.2015 10:15
Lisäksi minulla on siis myöskin todettu ärtyneen suolen oireyhtymä. Tämän vuoksi olen FODMAP-dieetillä ja sappirefluksiin on Antepsin jokaisen aterian jälkeen lääkityksenä.

Stressihän näiden kaikkien takana varmasti on, mutta en tiedä voiko stressi aiheuttaa sappirefluksia. Olen kyllä kuullut tämänkin tapaista, mutta varmuutta asiaan ei ole.

VatsavaivainenRe: Sappivaivat19.3.2015 19:10
Minulta on vuosia sitten leikattu sappi, koska oli hiekkaa, joka tukki tiehyet. Myöhemmin on todettu refluksitauti sekä ärtyneen suolen oireyhtymä. Toisinaan on vieläkin kovaa kylki- ja vatsakipua. Ei voi kyllä sapesta johtua, koska se on leikattu. Stressi varmasti on osasyyllinen oireisiin.

SpRe: Sappivaivat31.3.2015 8:43
Sappikohtaukset eivät poistu aina vaikka sappi on leikattu. Minulla poistettiin sappi kivi 4 vuotta sitten ja kohtauksia on ollut noin kuukauden välein joskus useamminkin, mutta Litalgini autta kohtalaisen nopeasti vieden kivun pois. Viimeinen sappikohtaus tuli 2 päivää sitten yskän lääkkeen nauttimisem jälkeen, joka oli aikka kova ja johtui kait kodeiinista jota yskän lääke sisältää.

anskuRe: Sappivaivat4.4.2015 14:40
Leikkaus ei välttämättä vie vaivoja pois. Raskaus /synnytys laukaisi mun sappikivut, juoksin monella lääkärillä ennenkuin selvisi mistä kivut johtuvat. Sappirakko poistettiin v.2009 ja kipuja on edelleen ja Litalgin on kovassa käytössä. Viimeisen vuoden aikana vaivoja on ollut erityisen paljon ja tuntuu ettei Litalgin enää tehoa kunnolla, mutta mitään tälle vaivalle ei ole kuulemma enää tehtävissä. Ei auta kuin kärsiä. Ruokavalio pitäisi olla tarkempi, mutta epäselväksi on jäänyt mistä kivut milloinkin johtuvat, koska toisinaan tietyt ruoka-aineet aih.vaivoja, toisinaan taas vaivoja ei ole ollenkaan, vaikka ruokavalio olisi sama.

mirjaRe: Sappivaivat25.7.2015 15:07
minulla poistettiin kuukausi takaperin sappi ja olin tietystikin onnellinen että nyt hirveät kohtaukset loppuu,mutta juuri tänään yllätys yllätys tuttua kourimista/viiltävä kipu yllätti,,,otin pikaisesti litalgeenia ja kohtaus helpotti 10 minuutissa!Mutta miksi kohtaus vaikka sappi on poissa!!!
Coden yskän lääke aiheutti minulle ensi kohtauksen viime syksynä ja sen jälkeen pelkäsin aina seuraavaa,,,niin hirveää aikaa oli ennen leikkausta!!!

RituRe: Sappivaivat31.7.2015 16:44
Minun ns syönala kipeytyy aina illalla. Istuessani alkaa paineen tunne tulla ylävatsaan. Olen heittänyt kaikki maito tuotteet pois ja ei edes laktoosittomat tuotteita kärsi ottaa. Tulee semmoinen tunne että mahan pitäis "murista" niin se helpottaa. Olen ottanut kovemmassa kivussa Litarginia. Vähemmässä kivussa laktoosilääkettä, niin nämä ovat auttaneet. Sekin auttaa kun menee mahalleen. Olen aikaisemmin käynyt laktoosi kokeissa ja se on näyttänyt miinusta. Nyt oli pakko mennä uudelleen tk:n ja määräsivät verikoeita. Viikon päästä tulee tieto. Ehdottivat tähystystä, mutta en taihtoisi sinne mennä. Omat epäilykset siitä on jotta yäk .... No se ei auta sitten muuta jos kokeissa ei löydy mitään niin sitten tähystykseen. Tympii vaan tämä joka iltainen "syöala" kipu.

HippiegirlRe: Sappivaivat8.10.2015 8:39
Kannattaa lukea ehdottomasti tämä julkaisu sappivaivoja miettiessä! http://magneettimedia.com/minullako-sappikivia/

Läheskään aina sappikivet eivät siis näy ultrassa, sillä ne voivat olla niin pieniä. Kuitenkin ne aiheuttavat juuri kuvailtuja oireita kuten närästystä ja kipua kylkikaaren alla. Niitä voi liottaa omatoimisesti mm. luomu omenaviinietikalla. Myös oliiviöljy ja sitruunamehu auttavat sappikivien/kolesterolikivien poistumiseeen.

Itselläni ollut pahaa närästystä, ummetusta, vatsavaivoja sekä psoriasis pitkään. Alettuani muuttamaan ruokavaliota viimeisen kuukauden aikana ovat vaivani alkaneet helpottaa. Maksan puhdistukseen ja sappikivien poistamiseen löytyy myös linkki http://www.magneettimedia.com/maksanpuhdistus/

RituRe: Sappivaivat8.10.2015 12:06
Kiitos tiedosta Hippiegirl.
Lääkärille oli soittoaika kokeista ja tuumasin että voisko olla sappikivet jotka aiheuttavat oireita ? Sanoin että netistä olen paljon lukenut ja samanlaiset ovat oireet monella ollut. Lekuri määräsi ultraan ja kappas vaan pari pientä kiveä sieltä löytyi. Nyt sitten odotellaan polille pääsyä ja sitten leikkaukseen. On tässä jo kk mennyt ainoastaa tuli kirje että 3 kk sisällä tulee aika..... Olen heittänyt sokerit ja rasvat sekä mitään en käristä. Kipuja ei ole ollut paitsi eilen illalla kun myslejä otin, saa olla tarkkana mitä suuhunsa pistää. Ainoa hyvä puoli tässä on että paino pudonnut 8 kk :) ja tietysti se että löytyi vika muualta eikä minun päästä

RituRe: Sappivaivat8.10.2015 12:08
tuli pieni kirjoitus virhe : siis 8 kg paino pudonnut ja edelleen jatkaa putoamista :)

AnderssonRe: Sappivaivat8.10.2015 12:26
Epäilin kesällä omalla kohdallani jotain sappivaivaa kun ajoittain ollut painavaa tunnetta oikeassa kylkikaaressa ja kun verikokeessa bilirubiini oli koholla (kokonaisbilirubiini kesäkuussa 26, heinäkuussa 21). Selvisi että nimenomaan konjugoitu bilirubiini koholla: kesäkuussa arvona oli 10 ja heinäkuussa 14, kun viitearvot ovat 0-6.

Sisätautilääkäri kuitenkin totesi että "lievällä bilirubinemialla ei merkitystä eikä seurantaa tarvitse. Ei viittaa mihinkään maksasairauteen, kun kaikki muut maksa-arvot normaalit."

60+Re: Sappivaivat30.11.2015 19:37
Oletan itselläni olleen sappikivet tai hiekkaa kipujen takana. Kuvaus tehtiin vasta muutaman päivän jälkeen, kun nestettä oli mennyt jo joku litra suoneen. Sapessa ei näkynyt mitään, mutta haima oli tulehtunut . Sen ainoaksi syyksi lääkäri halusi nähdä alkoholin käytön. Vuosien mittaan otetut kokeet eivät lääkärin kantaa tue. Muu, olematon sairashistorianikaan ei anna syytä, mutta pääsin siis viiniä lipittävien leidien joukkoon.

SappirakkoRe: Sappivaivat8.12.2015 19:21
Onko kenelläkään olleet maksa-arvot kohonneet sappivaivojen yhteydessä? Tunnistan kaikkien teidän oireet eli välillä viiltävä kipua oikealla kylkikaaren alla ja paineen tunnetta yms tosi ikävä vaiva siis. Tämän lisäksi kaikki maksa-arvot asat,alat ja gt ovat koholla ja niitä on nyt seurataatu muutama kuukausi ja nousee pikkuhiljaa. Ultrattu pari kertaa eikä näy kiviä pitsi pikkuriikkinen nuppineulan päänkokoinen kolesterolimöykky jonka ei pitäisi aiheuttaa vaivaa eikä maksa-arvojan. Hermostuttaa kun ei syytä löydy ja oireet koko ajan. Alkoholia en käytä muuten kuin saunaoluen verran.

AnderssonRe: Sappivaivat9.12.2015 12:23
Sappirakko, kuinka paljon sulla nuo maksa-arvot koholla..? Onko mitattu myös afos ja bilirubiini (konjugoitu)..?

sappirakkoRe: Sappivaivat11.12.2015 9:39
afos ja alat sekä gt mitattu ei bilirubiinia mitä ihmettelin itsekin. Arvot noin 120-240 paikkeilla. Ei siis ihan järjettömät mutta koko ajan vain nousee?

seppoRe: Sappivaivat ?1.3.2016 15:03
Vaimolta poistettu sappi noin vuosisitten,mutta nyt tullut samanlaisia oireita kun ennen sappirakonpoistoa, kipua oikealla kylkiluden alla,
mikä voi olla dieknoosi.voiko sappivaiva uusiuutua siittä huolimatta vaikka tehty operaatio??

MariaRe: Sappivaivat3.3.2016 22:13
Kunpa noita sappirakkoja ei poisteltaisi, kun vaivoja voi yrittää hoitaa ruokavaliolla. Paljon isompia ongelmia tulee ruuansulatuksen kanssa, kun rakko poistetaan. Maksa erittää sappinestettä oli rakkoa tai ei. Jos rakko poistetaan, ei ole sitä paikkaa mihin sappinesteen pitäisi ensin mennä. Aivan sama, että lääkärit selittävät, ettei rakkoa tarvita mihinkään. Kaikilla elimillä on oma tehtävänsä.

Jos sappirakko poistetaan, voi olla, että joutuu siinäkin tapauksessa noudattamaan tiukkaa ruokavaliota, jonka soisi tehdä jo silloin, kun sappirakko on vielä olemassa.

Miettikääpä auton moottoria, ei sieltäkään voi yhtäkkiä poistaan jotain osaa välistä. Jokin suodatin puuttuu, alkaa sakkaa kertymään.

Meillä on myös sappi- ym. tiehyitä, joihin voi oikeasti kerääntyä sakkaa.

Kansanparantajat suosittelevat juomaan 1/2 dl luomusitruunamehua aamulla tyhjään vatsaan 9 päivän ajan. Tämän pitäisi liuottaa sappikivet, puhdistaa maksaa ja poistaa sakkaa tiehyiestä.

Refluksista kärsiville tämä voi olla vaikea tehdä. Mutta sitten voi ottaa suolahappoa tablettimuodossa esim. Solgarin valmiste

Muori 67Re: Sappivaivat3.6.2016 22:50
Hei voisiko joku ystävällisesti kertoa minkä verran sappivaivoihin otetaan luomu omenaviini etikkaa.😊Kiitos

mummo 80 Re: Sappivaivat16.8.2016 7:42
minulla todettu ultrassa sappikivet, mutta ei ole tyypillisiä vatsavaivoja. kipu tulee takapuoleen ristiselän kohdalle ja tuntuu koko ruumiissa, erikoisesti vasemmassa jalassa jossa on suonikohjuja. kipu tulee usein ulostuksen jälkeen. onko jollakin selkäkipuja? litalgin auttaa.

Hoikka pallokalaRe: Sappivaivat12.9.2016 16:15
Onko kellään muulla ollut vain jumalattoman turvonnutta vatsaa ja painon tunnetta oikealla puolella? Olen kärsinyt ärtyvästä suolistosta (tähystetty useaan kertaan elämän aikana). Kuukausi sitten maha turposi, lääkäri tutki veriarvot ja otti bakteerinäytteet, olivat puhtaat. Lääkäri kehotti aloittamaannfodmap-dieetin eikä nyt neljän viikon jälkeen vatsavaivoja ole. Mutta TURVOTUS on.

Kun maha on yhä kuin ois raskaana 24/7 täysin muuttumatta, lääkäri laittoi ultraan ja siellä näkyi vain paksua sappinestettä (ei kiviä) ja ilmaa suolessa. Ei kai pelkkä sappineste turvota ihmistä niin paljon ettei housut mahdu jalkaan? Turvotus ei siis vaihtele kuten ärtyvän suolen kanssa yleensä, vaan on yötä päivää samanlainen.

MariRe: Sappivaivat15.9.2016 15:36
Hei!
Kerron nyt oman tarinani lyhykäisyydessään jos jollain sama tilanne kuin minulla nyt!
Kaikki alkoi maaliskuussa 2016 heräsin hirveään vyömäiseen kipuun ja sitä jatkuikin viikon ennenkuin menin lääkäriin.
Lääkäri määräsi ezomepratsolia 40mg 2xvrk ja sanoi että uskoo että tällä menee ohitte mutta eipä mennytkään vaan kipuilua vaan jatkui.
Lääkäri määräsi minut 3.3.2016 ylämahan tähyyn ja sieltä löytyi vähän löystynyt yläläppä ja vastauksia lukiessaan hän sanoi että kohtaukset eivät voi johtua tästä ja määräsi vielä ultrattaksi ja keuhkokuviin.
Ultrasta löytyi sapesta pientä sakkaa ja sain lähetteen Jorviin jossa kirurgi oli sitä mieltä että kipukohtaukseni johtuu juurikin tuosta pienestä sakasta jota sapessani oli (itse tuota kyllä epäilin)mutta olin tietenkin samaa mieltä että ne olisi hyvä leikata pois eli sappeni poistettiin 5.5.2016.
Luulin leikkauksen auttavan mutta toisin kävi,närästykseni paheni huomattavasti ja leikkauksen jälkeen minulle todettiin vielä ärtyväsuoli.
Uskon että itselläni nuo kivut ylämahassa ja rinnassa johtuivat refluksista ei sapesta koska saan niitä edelleen ja ne ovat pahempia kuin ennen leikkausta/:

sappirakoton sairasRe: Sappivaivat15.10.2016 14:12
Minulta leikattiin sappirakko tähystyksellä reilu kaksi viikkoa sitten. Tänä aamuna aamupalan jälkeen jo toinen kohtaus leikkauksen jälkeen. Ei siis leikkaus auttanut yhtään. Tuntuu etten jaksa enää kestää tätä. Ihan sama mitä syön, kohtaukset tulee miten sattuu.
Ei ilmeisesti kyseessä olekaan sappikohtaukset.

MariRe: Sappivaivat15.10.2016 21:37
Sappirakoton sairas:

Tiedän täsmälleen mitä käyt läpi nyt,minulla on aivan sama tilanne kohtauksia tulee päivittäin ja yleensä joka yö!
Oletko syönyt niitä ruokia mitä olet syönyt ennen leikkausta eli niin sanottuja "turva ruokia"vai oletko syönyt ns normaalisti nyt kun se sappi on poistettu!?
Itse en ole paljoa ruokia lisäillyt nimittäin joidenkin kohdalla "nyt saa syödä mitä vaan" ei todellakaan pidä paikkaansa vaikka se sappi on poistettu ottaa se aika varmasti häikkää niistä ruuista ainakin mitä pitäisi vältellä ennen leikkausta.
Onko sinulla närästystä ollut ennen/jälkeen leikkauksen?
Itselläni refluksi paheni huomattavasti leikkauksen jälkeen ja epäilenkin että sappikivistä tämä ei alunperinkään ole johtunut vaan refluksista.
Surettaa vaan kun niin paljon itsekkin luulin että saan itseni kuntoon tuon leikkauksen jlk mutta toisin kävi!

MariRe: Sappivaivat15.10.2016 22:08
Jatkoa vielä viestiini:

Ota yhteyttä sairaalaan jossa sinut on leikattu ja kerro vaivoistasi,nimittäin voi olla että leikkauksessa ei ole saatu kaikkia kiviä pois sinne on voinut jäädä muutama kivi joka aiheuttaa kohtauksen vaikka sappi on poistettu.
Koska jos sinulla jatkuu nuo kohtaukset olisi hyvä ottaa magneetti kuva josta näkee onko sappitiehyihin jäänyt jotain.
Itselläni noita kohtauksia alkoi jälleen tulla vasta 2kk leikkauksen jälkeen mutta niitä voi tosissaan tulla vaikka sappi on poistettu eli älä vielä hätäile voi olla myös ihan ohi menevää kun alussa kroppa on kovilla tuon leikkauksen jälkeen.

sappirakoton sairasRe: Sappivaivat16.10.2016 11:44
Mari:
Toistaiseksi olen syönyt samanlaisia ruokia kuin ennen leikkaustakin. Lääkäri sanoi, että kahden viikon päästä voi alkaa syömään sellaisiakin ruokia mitä ennen ei pystynyt syömään. Lisäsin siis innostuneena voileivälle tuoretta kurkkua, ja sitten kohtaus olikin valmis alkavaksi kahden tunnin päästä. Hirveät kivut ja oksentelua. Litalgin auttoi nopeasti siihen tuskaan, onneksi.
Leikkauksessa löytyi kolme pienehköä kiveä ja sappihiekkaa. Ja kaikki poistettiin kuulemma.
Odottelua siis, jos vaikka kaikki kääntyisi vielä parempaan.

sappirakoton sairasRe: Sappivaivat16.10.2016 11:46
Mari:
Vielä kysymykseesi vastaus. Närästystä oli ennen leikkausta ja on vieläkin, ehkä kuitenkin vähemmän nyt.

SapetonRe: Sappivaivat11.12.2016 21:56
Sappikohtaukseen on täsmälääke nimeltään Nitro. Niistä sai avun sappikohtauksiin.

HaavaumatRe: Sappivaivat21.12.2016 17:22
Minulla sappi- haimakivut osoittautuivatpohjukaissuolihaavaksi ja tulehdukseksi. Osittain toki sappinesteestäkin johtuviksi. Sama hermotus kun sappirakolla ja haimalla. Huonosti ja hitaadti paranee ja uusii herkästi. Syyn selvittäminen ei juuri lääkäreitä kiinnosta. Kurkkureflyksi myös vaivaa kovasti ja manometriassa todettu jackhammer ruokatorvi kramppeineen. Aikamoinen kierre mutta näillä mennään.

atinaRe: Sappivaivat31.1.2017 22:50
Mulla ollut kovia vatsa kipuja oikealla kyljen puolella ja ilmavaivoja , kävin työlääkärin vastaanotolla se määräsi veri , pissi kokeisiin ja otettiin ultra kuvakin. Lopulta selvisi kipujen syy kun löydettiin kaksi sappikiveä ja nyt odottelen tietoa leikkauskeen tosin vatsa kigurki tutkii mut vielä , mutta luulen että leikkasu on edessä sillä kivut on tosi kivuliaat, toisiaan tuntuu että, hermot menee niitä kuunellessa.

MinttuRe: Sappivaivat12.3.2017 0:29
Viitaten tuohon linkitettyyn artikkeliin, olisi ehkä helpointa teettää ruoansulatusanalyysi ulosteesta, niin näkisi miten se toimii.. Itse harkitsen tämän testin teettämistä. Ilman lähetettä se maksanee aina noin 140? jopa 500? ... Riippuen miten laajasti tutkitaan parasiitit, ja ruoansulatuksen toiminta.

sapeton SatuRe: Sappivaivat1.4.2017 10:40
Kiva lukea tätä keskustelua, alkaa heti stressitaso nousta. Mutta lisäänpä omankin tarinan tähän jatkoksi.

Sappirakko leikattiin siis reilu viikko sitten torstaina. Röyhtäyttää ihan hirveästi aina kun syö, mutta ei ole ainakaan polttavaa tunnetta ollut. Refluksi, pähkinänsärkijäkurkku, ärtynyt suoli ja sappivaivat samassa paketissa. Leikkaukseen menin, kun ei lääkärit muutakaan keskineet. Ultrattu monta kertaa, eikä mitään näkynyt. Magenttikuva oli viimeisin tutkimus 3 vuoden tutkimuskierron päätteeksi, jossa useampi asiantuntija totesi, että tuo nyt on varmaankin syypää. Hiekkaa ja 2kpl 5 mm:n kiveä löytyi krymppaantuneesta (jotenkin surkastunut tm?) sappirakosta leikkauksessa. Oletettavasti aiemmatkin kivut olleet sapesta. 3 vuotta sitten oli kyllä vahvasti refluksioireet. Tähystyksellä ruokatorvessa oli pitkät veriuurteet ja kipuja oli monta kertaa viikossa. Tiedä sitten kävikö sappi ylikierroksilla oikein tosissaan. Syynä ei niinkään huonot elintavat, vaan parisuhteen jatkuvat riidat. Sen jälkeen oireet katosivat happosalpaajilla, jota pystyi syömään puoli vuotta, jonka jälkeen piti siirtyä neutralisoiviin droppeihin, koska happosalpaajat nosti maksa- ja sappiarvot taivaisiin. Neutralisoivat lääkkeet oli yksi tyhjän kanssa, joita tuli kokeiltua kaikenlaista, mutta oireet väheni jokatapauksessa. Eli stressi väheni. Pähkinänsärkijä löytyi vahingossa tutkimusten yhteydessä, mutta on onneksi lievä, joten sen kanssa on vaan elettävä. Toivottavasti kivut pysyy poissa. Tekstejänne lukiessa tulee vaan fiilis, että ihan varmana uusii. Tai sit joku muu alkaa oirehtimaan. :(

Konkari 51vRe: Sappivaivat1.4.2017 11:07
Kokeilkaa ylävatsan vaivoihin ja selittämättömän refluksivaivan helpottamiseen Kuplatonta, yksi aamuin illoin. Viikossa tietää auttaako. Minulle auttoi ja arvelen että syy miksi auttoi, on se että suoliston turvotus hiljalleen lisääntynyt niin suureksi, että nostaa vatsalaukkua päin ruokatorven suuta. Ruokatorven suu ärtyy siitä. Kun turvotus suolistossa väheni, väheni samalla refluksikivut. Olen pärjännyt puolta pienemmällä määrällä happosalpaajia.

Aikuinen nainenRe: Sappivaivat1.4.2017 11:13
Onpi käytössä. Vaan ei ole minulle huomattavaa apua ollut. Hyvä jos joku saa tästä viestistä vinkin omaan oloonsa ja apuakin.

RitvaRe: Sappivaivat1.4.2017 11:49
Hei Jännittäjä. Minä kuljin vatsavaivojeni tähden melkein pari vuotta ja välillä leikattiin sappirakko pois ja oireet jatkuivat. Tähystys tehty eikä sieltä löytynyt mitään, sitten oli tietokonekuvaus ja sieltäkään ei löytynyt mitään. Sitten oli selkä lääkärille meno ja se oli yhtä tyhjää.
Viimeinen vaihtoehto oli täällä pienellä paikkakunnalla etälääkäri joka kuunteli minun vaivat ja sanoi että sinulla on Ärtyneen suolen tai vatsalaukun oireyhtymä. Joten jouduin jättämään RUISJAUHON, SIPULIN; PAVUT/HERNEET, KAHVI ja kaikki mausteiset ruuat pois.Käski siirtyä LAKTOOSITTOMAAN ruokavalioon, joudun myös gluteenittomalle ruualle siirtymään.
Oireet ovat minulla olleet : Ylävatsakivut, oikealla kylkiluiden alla kivut. Nämä yleensä tulivat illalla. Välillä oli tärinät jalkoissa. Oli semmoinen tunne että vatsalaukussa pitäis ilmat kiertää ( toisin sanoen kun on nälkä niin maha murisee ) se olisi helpottanut. Vatsa oli löysällä ja oli huonon olon tunnetta.
Nyt kun olen saanut diagnoosin ja koittanut noudattaa ruoka tottumuksia niin todella vähän on ollut maha kipuja. ( joskus tulee erehdyksessä syöty ns.kiellettyä )
Litarginit ja Buckopan lääkkeellä olen saanut mahani rauhoittumaan jos kipu yllättää. Eli ilmat ei kunnolla kierrä suolistossa. Vatsa ei saisi olla kovalla jos on niin apteekista ostamaan vatsaa löysyttävää lääkettä (jauhetta)

AnnaRe: Sappivaivat6.4.2017 9:49
Itselläni leikattiin sapi noin 10v sitten.oli yksi kivi mutta sain välillä kivuliaita kohtauksia ja oikean kylkikaaren alla oli aina kipua.mulle pahimmat ruuat oli ruis ja kahvi yhdessä.rasvaset kakkupohjat kahvi lanttulaatikko.esim. kurkku paprika omena ei ole koskaan aiheuttanut kipua.leukkauksen jälkeen maha murisi vuoden.myöhemmin on taas tullu sappi oireita .esim ruista en syö ollenkaa ja muutenkin gluteeniton joista tattari leivastä saattaa kuitenkin närästää.muuten syön aika tavallisesti.muutama vuosi sitten löysin sellaisen kuin gastronel + maitohappobakteerin on pitänyt mahaniaika hyvässä kunnossa juuri sappioireiden tiimoilta.saa luontaiskaupoista apteekista markettien luontais osastoilta joissa se on edullisin esim.halpahalli

LiisukkaRe: Sappivaivat13.4.2017 17:15
Minulla maha ollut pitkään huono. Olen käyttänyt happosalpaajia noin 20 vuotta. Diagnoosina on ollut refluksitauti ja ärtyvän suolen oireyhtymä. Pärjäsin happosalpaajien kanssa; käytössä oli Omepratzol. Nyt viimeisen puolen vuoden aikana vaivat pahentuneet. Kivut lähes jatkuvia lääkkeestä huolimatta. On kipua ylävatsalla, palleassa ja oikealla kylkikaaressa. Välillä myös heijastuu selkään. Väliin todella huono olo, ei oksennuta. Olo on epämukava, hutera, huimaakin. Mahatähystys ja paksunsuolentähystys tehty. Niissä ei ollut mitään mainittavaa. Olen pitänyt vaivojani aina refluksin aiheuttamana, mutta nyt on tullut mieleen, josko ovatkin sappivaivaa. Tällä hetkellä en pysty syömään juuri mitään. Kaurapuurostakin tulee huono olo. Olen miettinyt, onko aiheuttajana sydän?! Tai paniikkihäiriö?! Stressiä siis on, koska vaivat ovat jatkuvasti mielessä. Olen menossa vatsan ultraan sekä myös sydämen rasituskokeeseen. Sekä myös gynekologille varasin ajan. Kun tuntuu, että niin monen sairauden oireet ovat juuri sellaisia, että on ilmavaivoja, maha turpoaa, on kipuja, röyhtäilyttää kamalasti, on epämukava, kipeä olo. Väsymys myös vaivaa eikä jaksa tehdä mitään. Kukaan ihminen ei turhaan juokse lääkäreissä eikä turhaan valittele vaivojaan, näin ainakin olettaisin. Toivoisin niin, että tulisin kuntoon. Voiko Nitro auttaa sappivaivaan? Sehän on sydänlääke. Täällä jossain viestissä puhuttiin myös Nitrosta. Nää kaikki vaivat sopii kyllä myös sydänvaivoihin.

MerjaRe: Sappivaivat8.8.2017 22:38
Hei Konkari! Mitä on Kuplaton? Ja kuinka paljon sitä nautit päivässä?

RoomaRe: Sappivaivat26.2.2021 8:10
Onko teillä sappi vaivaisilla uloste keltaista? Vaikuttaako siis ulosteen väriin sappijutut

PenniRe: Sappivaivat30.6.2022 19:33
Täällä näyttää monella olevan kokemusta myös sappikivuista. Onko kenelläkään kokemusta kohtuullisen lievistä, mutta toistuvista sappi oireista?

Minulla on vastikään todettu sappikiviä ja oireena on ollut voimakas ylävatsa ja - selkäkipu. Kipu on tullut yleensä illalla ja jatkunut useasti seuraavaan aamuun. Kipu on voimistunut vähitellen ja se on ollut aaltoilevaa, vyömäistä ja kouristelevaa. Selkään on sattunut välillä yhtä paljon kuin vatsaan. Kipu ei välttämättä ole tullut heti ruokailun jälkeen, kuten kai normaalissa sappikohtauksessa.

Nyt tilanne on sellainen, että monena päivänä kipu ylävatsalla ja yläselässä on alkanut orastaa illalla. Kipu on hyvin samantyylistä, kuin aiemmin, jolloin kivet todettiin. Olen ottanut näinä päivinä aika nopeasti kipulääkkeitä, joilla oireet ovat helpottaneet, eikä tilanne ole pitkittynyt. Mietin nyt kuitenkin, että voivatko tällaiset jatkuvat ylävatsa ja - selkäkivut olla sappikivistä johtuvaa? Onko kenelläkään vastaavia kokemuksia?

Vatsa on tänä vuonna tähystetty, siinä ei erityistä. Refluksiin säännöllinen lääkitys.

PikeRe: Sappivaivat1.7.2022 11:18
Minulla aikoinaaan nimenomaa sappikivet aiheutti ylävatsakipua, joka heijasti selkään. Tosi kovaksi kivut ehti äityä, kunnes leikkausaika tuli. Kipuihin söin Litalginia, joka aluksi auttoikin.

Ei ole ks kipuja ollut, mutta joitain ruoka-aineita välttelen.

Närästys/refluksioireet on erilaisia.

Oletko saanut jo leikkausajan?

PenniRe: Sappivaivat1.7.2022 18:08
Kiitos Pike viestistä. Itse koen myös, että refluksikivut ovat ihan erilaisia. En ole saanut vielä leikkausaikaa, mutta kai tästä lääkäriin pitäisi taas mennä. Kun sappikivet vastikikään todettiin, sain ohjeen syödä Buranaa ja Tramalia kuurin. On varmaan mahdollista, että etenkin Burana käy nyt vatsan päälle. Litalginia myös minulla, mutta tablettimuotoisena 1tbl kerrallaan ei tunnu aivan älyttömästi auttavan. Ekalla kertaa päivystyksessä suoneen annosteltuna Litalgin vei kaikki kivut nopeasti.

PenniRe: Sappivaivat1.7.2022 18:53
Pike, tuliko sinulle sappikipuja ennen leikkausta useinkin? Päivittäin, viikottain?

PikeRe: Sappivaivat1.7.2022 21:08
Päivittäin kipuja oli n kuukausi ennen leikkausta. Mutta kun ei ollut sappitulehdusta ja veriarvot ok, niin normi ajan odotin leikkausta ja kärsin. Kivut jäi kyllä sille reissulle.

TrisRe: Sappivaivat10.3.2023 13:33
Kävin viime toukokuussa poikaystävän kehotuksesta lääkärissä, koska olin hyvin kipeä. Oireina jatkuva pahoinvointi, epämukava paine ylävatsalla, keltainen ripuli ja pieni lämpöily. Aikaisemmin olen käynyt samojen oireiden takia terkkarissa, jossa sanoivat vain olevan närästystä. Toukokuussa kuitenkin määrättiin verikokeita ja selvisi, että haima-arvoni olivat tähtitieteelliset, ei siis pelkkää närästystä! Määräsivät sairaalaan jatkotutkimuksiin, kun verikokeiden tulokset tulivat. Siellä otettiin uudet kokeet ja vatsan ultra, kiviä ei näkynyt. Pääsin ihan juttelemaan kirurgin kanssa, joka sanoin että luultavasti sappirakon tulehdus. Jos vielä uusii oireet jossain vaiheessa, niin saan soittaa suoraa sairaalaan ja sappirakon poisto luultavimmin edessä.

Nyt on taas oireet alkaneet, tosin lievempinä. Tässä arvon, että pitäiskö soittaa sairaalaan vai ei. Ja tosiaan, noin 7v sitten todettu refluksi, joka ollut lapsesta asti, mutta diagnosoitiin vasta aikuisena.

RytmihäiriöRe: Sappivaivat16.3.2023 11:26
Minulla myös oikealla kylkikaaren alla kipua kun seisoo kauemmin sekä väkevä maku suussa koko ajan.Minulla todettu guokstorven refluksi lääkkeenä Somac. Onko teillä tätä ikävää makua suussa.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: