Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

KojoottiMitä kaikkea koepaloista näkyy?12.11.2020 14:54
Hei, kertokaas "konkarit" että mitä kaikkea tähystyksen yhteydessä otetuista koepaloista voi näkyä ja mitä taas ei? Olin itse eilen tähystyksessä ja lääkäri sanoi näkymän perusteella, että vaivani on täysin toiminnallinen dyspepsia, eli periaatteessa mitään vikaa ei ole mutta vatsa vaan jostain syystä reagoi vahvasti. Koepalatulokset menevät kuukauden päähän ja jäinkin miettimään, voiko pelkän siistin tähystyksen perusteella sanoa, ettei mitään "vikaa" ole.

Eli näkyykö tähystyksessä suoraan esim. vatsan hapottomuus/liikahappoisuus jne? Ainakin sulkijoiden tilanne näkyy ja selvät muutokset, mutta mitkä kaikki asiat näkyvät vasta koepaloista?

SitrusRe: Mitä kaikkea koepaloista näkyy?12.11.2020 15:06
polyypit, limakalvojen kunto, ruokatorventulehdus, palleatyrä, solumuutokset

KojoottiRe: Mitä kaikkea koepaloista näkyy?12.11.2020 18:02
Mut eikös palleatyrä ole rakenteellinen juttu, eli sen pitäisi näkyä helposti tähystyksessä, ei kai siihen koepaloja tarvita? Vai olenko ymmärtänyt ihan väärin?

mala55Re: Mitä kaikkea koepaloista näkyy?12.11.2020 20:05
Koepaloista selviää limakalvomuutokset,keliakia,helikobakteerit ja mahdolliset pahanlaatuiset kasvaimet ainakin.

GreippiRe: Mitä kaikkea koepaloista näkyy?12.11.2020 21:00
Mulla verikokeissa näkyi helikobakteeri viime talvena. Tuolloin laitettiin lähete gastroskopiaan, jossa kävin nyt syksyllä. Koepaloissa ei helikoa näkynyt, eikä mitään häätöhoitoa ole ollut. Tätä lääkäri nyt epäili, että onko koepala antanut väärän negatiivisen. Tulossa vielä lisätestaus.

SitrusRe: Mitä kaikkea koepaloista näkyy?12.11.2020 22:48
Kojootti, on rakenteellinen, näkyy heti.

PikeRe: Mitä kaikkea koepaloista näkyy?13.11.2020 9:34
Mala55 ja Sitrus vastasivat kuten asia on.

Minulla tähystyksessä näkyi palleatyrä sekä ruokatorven tulehdus. Koepalat otettiin, ja niissä näkyi metaplasia eli muutoksia limakalvolla ruokatorven alaosassa. Ei vaadi kontrollia eli Somacilla mennään ja tarvittessa Gaviscon. Niin ja pitäisi myös älytä, mitä suusta alas laittaa 🐵

KojoottiRe: Mitä kaikkea koepaloista näkyy?13.11.2020 15:27
Kiitos vastanneille, näin ajattelinkin asioiden olevan. Ihmettelin vain sitä, että lääkäri tuntui olevan 100% varma, että vaivani on dyspepsiaa. Toisaalta kyseessä oli hyvin kokenut lääkäri ja hyvin todennäköistä varmaan onkin, että hän osasi oireeni ja tähystyksen summaamalla päätellä näin, mutta ajattelin valmistautua itse vähän siihen, mitä koepaloissa voisi näkyä ettei mahdollinen tieto tule puun takaa.

Koepalavastauksissa menee kuulemma kuukausi, onko tämä ihan normaali aika vai mahdollisesti jokin koronan aiheuttama viivästys? Kuulostaa kovin pitkältä ajalta.

PikeRe: Mitä kaikkea koepaloista näkyy?13.11.2020 15:36
Juu, nelisen viikkoa oottelin ennen korona-aikaa ja Kantaan tulivat ja sieltä luiin.

Ei yht ottoa, mutta oli kyllä selkeästi kirjoitettu kaikista neljästä eri kohdista otetut näytteet ja tulokset. Pikkasen jouduin "Herra Googlea" käyttämään apuna tulkinnassa 🙂

KojoottiRe: Mitä kaikkea koepaloista näkyy?13.11.2020 15:49
Kiitos Pike. Omakannassa on puolensa, mutta sitten ongelmaksi saattaa tulla juuri se, että käy itse lukemassa jotain lääkärilatinaa ennen kuin hoitava lääkäri ehtii selittää saman suomeksi.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: