Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

VesihiisiTähystystutkimukset30.9.2020 15:52
Moi kaikille palstalaisille!

Ajattelin täältä ehkä löytyvän tietoa siitä, että miten vaikeaa on päästä tähystystutkimuksiin ja onko molempien päiden tähystys mahdollinen tehdä ns. samalla kertaa?
Ja itseä mietityttää myös nuo hinnat jos haluaisi päästä molempiin niin paljonkohan sellainen "hupi" oikein tulisi kustantamaan julkisella terveydenhuollon puolella?
Itse varmasti tarvitsisin jonkinmoisen tainnutuksen, että tähystyksiä voisi edes suorittaa, koska kammoan vähän kaikkea lääkäri käynneillä ja stressaannun sekä panikoin hyvin herkästi vaikka kipukynnykseni olisikin hieman korkeampi.
Silti olisi halua päästä kunnon tutkimuksiin, koska niinkuin varmasti moni muukin refluksin tai IBS:n kanssa elävä, kuten minäkin, on jossain vaiheessa pelännyt oireiden olevan peräisin jostain vakavammasta ja kunnon tutkimukset voisi tuoda helpotusta ja mahdollista parempaa mielenrauhaa.

ToniRe: Tähystystutkimukset30.9.2020 19:51
Moi, muistan täältä lukeneeni, että gastroskopia on ollut yksityisellä lääkäriasemalla n.600e ja kolonoskopia 800e??. Ja pienellä googlaamisella, gastroskopia näyttäisi alkavan 650e ja ylöspäin. Kolonoskopian hinta googlaamalla näyttäisi olevan alk.850e ja ylöspäin, nukutettuna tietysti molemmat muutaman satkun kalliimpi.
Faktaa ei ole, mutta tuntuisi epätodennäköiseltä että molemmat voisi tehdä samalla kertaa.

Onko sinulla todettu IBS ja refluksi?.

Itse olen päässyt tähystyksiin työterveyslääkärin lähetteellä, kun olen "liian" monesti käynyt valittamassa näitä outoja vatsa/refluksi vaivoja. Varsinkin vatsavaivojen takia nykyään pääsee kyllä mielestäni helposti tähystykseen, koska ne rupeaa olemaan kohta jo kansansairaus, samoin kuin refluksikin.

Ja mitä olen kuullut, niin kyllä oman terveyskeskuksenkin kautta sinne pääsee, mikäli vaivoja on, ja lääkäri katsoo tarpeelliseksi yhdessä potilaan kanssa tähystyksen.
Ja kysyit tuossa julkisen puolen hintoja, niin taitaa olla se 22e, eli veronmaksajat maksaa.

VesihiisiRe: Tähystystutkimukset30.9.2020 21:56
Kiitos Toni kommentista!

Joo nuo yksityisen puolen hinnat sai itselleni aikaan yikes! -reaktion, kun ei se raha aivan puissa kasva, mutta ymmärrän toki, että lääkärissä käynti ja terveyden hoitaminen maksaa tottakai.
Olisi vain niin kätevää jos saisi molemmat päät tähystettyä kerralla varsinkin, kun on tuota pelko/stressi taipumusta pahastikkin.

Itselläni on vasta epäilty refluksi+IBS nyt kahden lääkärin toimesta eli vielä riittää tutkimista.

Voisiko tosiaan olla noinkin halvalla julkisen kautta?
Luulisi, että siihen tulisi jotain "extraa".
Täytyy tutkia ja kysyä omasta terveyskeskuksesta seuraavan kerran.
Toki otan mielellään lisää kokemuksia ja tietoa vastaan asiasta täältäkin jos löytyy muiltakin tietoa tähän asiaan!

ToniRe: Tähystystutkimukset30.9.2020 23:55
Tuo 22 e heitin ihan hatusta, siis muistin että muutama vuosi sitten poliklinikkamaksu oli tuon verran, nyt keväällä se näytti olevan n.42 e.
Eikä sen tähystyksen pitäisi enempää maksaa?.

Itse taisin käydä n.4-5 kertaa työterveyslääkärissä näiden uusien, erilaisten vatsa(IBS)/refluksi vaivojen takia, niin sen jälkeen heti tuli lähete tähystykseen. Ensi viikolla on aika. Voin sitten kertoa paljonko maksoi.

VäinämöinenRe: Tähystystutkimukset1.10.2020 10:35
Elokuussa maksoi gastroskopia 37? julkisella puolella. Jonotusaika koronasta johtuen 3kk kun sain lähetteen työterveyslääkärin kautta.

VäinämöinenRe: Tähystystutkimukset1.10.2020 10:36
Siis 37 euroa kun ei näemmä hyväksynyt euron merkkiä perään.

HappomahaRe: Tähystystutkimukset1.10.2020 12:16
Jos saa julkiselta lähetteen, omavastuu on noin satasen.

HappomahaRe: Tähystystutkimukset1.10.2020 12:18
Hkissä täällä hetkellä julkisella puolella noin 3 kk jono, sain maksusitoumuksen yksityiselle. Itse pitää maksaa n. satanen.

VesihiisiRe: Tähystystutkimukset1.10.2020 21:24
Aivan aivan.
No täytyy ottaa puheeksi seuraavalla kerralla omassa terveyskeskuksessa ja kysellä enemmän näistä mahdollisuuksista :)
Jonotusajat ovat kyllä pitkiä varmaan monessakin paikkaa tällä hetkellä valitettavasti, ei auta kuin olla kärsivällinen.
Kiitos teille kommenteistanne!

PinjaRe: Tähystystutkimukset11.10.2020 22:00
Sain juuri yksityiseltä lähetteen tähystykseen julkiselle puolelle. Nyt sitten mietin, että pitäisikö sittenkin maksaa ja käydä yksityisellä.. Toisin sanoen odotanko kuukausia kutsua julkiselle puolelle vai säästänkö mielenterveyttä ja menen yksityiselle. Tää epätietoisuus ja oireet stressaa todella. Millaisia aikoja olette joutuneet odottamaan julkisella puolella? Helsingin 3kk jono olikin mainittu tuolla aiemmin.

VäinämöinenRe: Tähystystutkimukset12.10.2020 6:04
Joo, 3kk joutu odottamaan omaan gastroon julkiselle ja kyseinen jonotusaika koronasta johtuen tuolloin.

HappomahaRe: Tähystystutkimukset12.10.2020 7:25
Minä sain yksityiseltä lähetteen julkiselle puolelle. Sieltä taas palvelusetelin yksityiselle, pääsee hoitoon parin viikon sisällä ja itse maksettavaksi tulee 100-200 euroa, riippuen paikasta.

PikeRe: Tähystystutkimukset12.10.2020 17:38
Minä kävin myös lokakuussa 2019 yksityisellä saamassa lähetteen julkiselle tähystykseen, kun työterveyslääkäri ei lähetettä kirjoittanut.

Yksityislääkäri sanoi, että voidaan tehdä myös heillä, mutta ei pitänyt sitä tarpeelliisena, koska ei ollut sillee akuutti. Tähystys tehtiin tämän vuoden tammikuussa, että semmonen vajaa kolme kuukautta meni. Taitaa olla normaali odotusaika monessa kunnassa.

Koepaloissa mahan osalta ok, mutta ruokatorven suulla metaplasiaa mutta ei vaadi kontrollia. Lisäksi aiemmin todettu palleatyrä. Refluksin lisäksi oli akuutti ruokatorven tulehdus, joka asetui Somac kuurilla, jota käytän edelleen 20mg joka 2..pvä ja tarvittaessa viikon-parin kuuri päivittäin.

KojoottiRe: Tähystystutkimukset12.10.2020 18:25
Itse sain gastroskopiaan ajan Tampereella reilussa kuukaudessa. Mun piti alkuperäistä aikaa siirtää, koska se oli juuri päivänä joka ei sopinut ja hoitaja sanoi puhelimessa, että heillä ei ole edes antaa sitä pidemmälle aikoja ja että tähystyksiä tehdään muutenkin vain keskiviikkoisin. Kuulosti jotenkin tosi oudolta, että tämän kokoisessa pitäjässä ei olisi enempää tarvetta tähystyksille.

ToniRe: Tähystystutkimukset5.11.2020 15:01
Enpä näköjään muistanut tätä hintaa käydä tähän laittamassa vaikka lupasin, eli kolonoskopian hinta on 41.20 e, eli se perinteinen toimenpidemaksu, ja sama homma siis gastroskopiassa. Julkisella puolella siis.

KojoottiRe: Tähystystutkimukset11.11.2020 10:37
Tähystys käyty eikä siellä löytynyt mitää oireita selittävää, ei edes palleatyrää vaikka sitä itse vahvasti veikkasin. Kokemuksena se oli melko epämiellyttävä, etenkin kun olin jo helpottunut siitä, että se olisi pian ohi mutta viimeisen koepalan otossa tuli ongelmia ja sitä yritetiin kai viiteen kertaan, lopulta onnistuen.

Jännää oli katsoa tähystyskuvat, vatsalaukku näytti niin siistiltä ja kauniin pinkiltä kun oma olo sellainen kuin sitä olisi jo pitkään käsitelty raastinraudalla. Mutta tällaisena pitkän linjan fibromyalgikkona ja "luulosairaana" on tottunut siihen, että tutkimustulokset vaikuttaa olevan kuin eri ihmisestä otettuja.

Normaali poliklinikkamaksu tästä käynnistä kaiketi tulee, eli se jotain 40-41 euroa.

PikeRe: Tähystystutkimukset11.11.2020 16:28
Kuulostaa hyvältä, siis se ettei mtn erityistä löytynyt😊

Epämiellyttävähän toimenpide on, mutta kesto aika lyhyt kuitenkin.

Tsemppiä 🤗

VesihiisiRe: Tähystystutkimukset25.11.2020 16:54
Hei pitkästä aikaa ja kiitos kommentoijille! :)
Nyt on sitten itsellekkin ajat varattuna gastroskopiaan sekä kolonoskopiaan.
Tosin hieman joudun vielä kärvistelemään ja odottelemaan, kun on varmaan aikamoiset jonot kaikkialla tällä hetkellä.
Itse tosiaan vieläkin ilman varmaa diagnoosia, että mikä minua loppujen lopuksi vaivaa, mutta onneksi pääsen tarkempiin tutkimuksiin.
Tännekkin varmasti päivittelen tilannetta jahka selviää enemmän :)

SitrusRe: Tähystystutkimukset26.11.2020 0:03
Suosittelen, että tee kolonoskopian valmistautuminen huolella, älä syö
mitään siemeniä viikkoon. Varaa tyhjennykseen edellinen päivä.
Tee liha- ja kalalientä etukäteen. Tyhjennyksen aikana ei jaksa mitään.

KojoottiRe: Tähystystutkimukset26.11.2020 9:22
Kuten Vesihiisi, minäkin sain sekä gastro- että kolonoskopialähetteen samaan aikaan, mutta käsittääkseni lähes aina on niin, että gastroskopia tehdään ensin ja sen jälkeen vasta mietitään, onko kolonoskopiaan aihetta. Itselläni lääkäri sanoi heti gastroskopian jälkeen, että kolonoskopiaan ei ole tarvetta, ellei oireisto muutu selvästi tai laihdun huomattavasti. Tämä silti, vaikka gastroskopiassa ei mitään löytynytkään. Ja ihan samaa mieltä olen itse, ei tässä liene mitään syytä tähystellä lisää kun vaiva on todennäköisesti toiminnallinen ja se jo gastroskopian jälkeen lieveni huomattavasti, varmaankin kun sain huojentavan tiedon siitä, ettei siellä mitään hälyyttävää ole.

SitrusRe: Tähystystutkimukset26.11.2020 21:26
En mä ainakaan ole kuullut, että hlö saa lähetteen gastroskopiaan ja kolonoskopiaan
ja että tutkiva lääkäri voisi jättää toisen skopian tekemättä.

G.skopia > tutkitaan r.torvi ja maha
K.skopia > " paksusuoli.

KojoottiRe: Tähystystutkimukset27.11.2020 10:14
No mulla on Omakannassa gastroskopian tehnyt lääkäri kirjoittanut näin:

"Potilaan oireisto kuuluu toiminnallisiin vaivoihin, varsin tyypillisiä toiminnallisen dyspepsian ja ärtyvän suolen oireyhtymän oireita. Suositan kuitulisän aloittamista. Annetaan tietoa muista käytännön toimista, nettiosoite. Koepalavastaukset hoitavalta lääkäriltä. Painoa on syytä mitata. Mikäli selkeästi laihtuu, kolonoskopiaa täytynee siinä tapauksessa sitten harkita."

Vaikka terveyskeskuslääkäri laittoi lähetteet molempiin skopioihin, oli marssijärjestys kuitenkin mielestäni sellainen, että tuolla sisätautien polilla päätettiin tarkemmin, miten edetään ja mielestäni tämä oli ihan fiksu ratkaisu. Kolonoskopia on tällä hetkellä itselle turha tutkimus kun oireet rauhoittuneet eikä sitä kai hirveän herkästi tehdäkään alle viisikymppisille, jos ei ole verenvuotoa tai laihtumista.

ToniRe: Tähystystutkimukset27.11.2020 12:49
Kun itse kävin kesällä työterveyslääkärillä joka kirjoitti lähetteen kolonoskopiaan, hän sanoi että odota yliopistollisesta sairaalasta tulevaa kirjettä ja edetään sen mukaan, siellä sairaalassa päätetään jatkosta, ja onko kolonoskopia aiheellinen.
Hän kirjoittaa vain madollisimman tarkan kuvauksen vaivoista, mutta hän oli myös varma, että kolonoskopia tehdään kun painoa tippui aika reilusti ja lyhyessä ajassa.

I

VesihiisiRe: Tähystystutkimukset28.11.2020 20:20
Hei Sitrus, kiitos vinkistä!
Tuollaisia liemiä en ole koskaan valmistellut itse, mahtaa netistä löytyä niihin hyvät ohjeet kuitenkin?

Itsellä myös tuo painon nopea putoaminen osasyy miksi sain lähetteen tähystyksiin.
Muutaman kuukauden saan vielä odotella, kun on niin pitkät jonot.
Mutta onneksi sain vihdoin luvan kokeilla vatsaa ja refluksia rauhoittavia lääkkeitä, toivottavasti niistä olisi myös apua vaivoihin.

VesihiisiRe: Tähystystutkimukset29.3.2021 17:27
Päivää taas kaikille!
Miten on muilla kevät lähtenyt käyntiin? :)

Hieman päivitystä tähän omaan ketjuun eli nyt on itsellä molemmat tähystykset takana, molemmat sujui erittäin hyvin ja jäi kyllä positiiviinen mieli jälkeenpäin vaikka aluksi olin aivan kauhuissani ja jännitin ihan älyttömästi!
Ja nämähän tehtiin siis eri aikoina, esilääkityksen kivunlievityksineen sain ennen molempia tutkimuksia ja tutkimukset meni ns.humautuksessa.
Ja kävinpä myös ohutsuolen magneettitutkimuksissakin näiden jälkeen
(näin saatiin pois suljettua mahdolliset crohnin tauti, syöpä ym epäilyt joita itse pelkäsin aluksi)

Kaikki näytti olevan kunnossa vaihtelevista oireistani huolimatta eikä koepaloistaakaan löytynyt poikkeavuuksia eli kaikki ok :)
Ainoa mitä nyt löydetty on sappikivet joita näkyi magneettikuvissa ja niitä seuraavaksi lähdetään hoitamaan ja katsomaan ovatko ne syypää minun monipuolisiin oireisiini (ollut siis refluksian ja IBS:n epäillystä oireineen).
Tämä löydös tuli itselle kyllä täysin yllätyksenä, koska olen "vasta" 26-vuotias ja normaalipainoinen niin en osannut odottaa moisia, mutta näyttävästi niitä voi tulla iästä ja painosta riippumatta kelle tahansa (tämä siis kun olen lukenut, että löytyisi yleensä yli 40-vuotiailta joilla ylipainoa)

Eli eikun lisää kärsivällisyyttä ja jään odottelemaan kutsua kirurgille toivoen, että saataisiin vihdoin selvempää diagnoosia ja oireet kuriin tai mikä parhain vaihtoehto, kokonaan selätettyä!
Ja varmasti päivittelen tänne taas uudelleen, kun tulee uutta tietoa.

Toivon teille kaikille kanssakärsijöille oikein hyvää ja aurinkoista kevättä kaikinpuolin!
Ja sitä ihanan ärsyttävää Betolvexin mainosta lainaten: muistakaa jaksaa! :)

VesihiisiRe: Tähystystutkimukset28.4.2021 17:27
Hep!

Mahtaakohan kukaan huomata jos jatkan vanhaan ketjuun noh kokeillaan nyt kuitenkin :)

Sappikivet ja sappirakon poistoleikkaus!
Kokemuksia?
Helpottiko refluksimaiset oireet leikkauksen jälkeen vai jatkuiko samanlaisena?Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: