Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

suikeroitunutJatkuvat oireet / pala kurkussa2.3.2020 19:59
Hei,

Tarvisin vähän vertaistukea ja neuvoja refluksin kanssa.

Oireet mulla alkoi pahana syksyllä 2018, ekaksi tuntui vain pala kurkussa, niinkuin ois koko ajan kurkku kipeä. Tunnistin sen jossain vaiheessa närästykseksi ja aloin syömään Rennietä tarvittaessa ja vähensin kahvia. Oireet ei hävinneet ja sain lääkäriltä Somac reseptin. Ekaksi söin 1x20mg ja sen jälkeen annosta lisättiin maksimiin 2x40mg, oireet kyllä lieveni mutta ei hävinnyt. Ongelma PPI:n kanssa on että kun sen ottaa tyhjään vatsaan tulee vähän ajan päästä voimakas kipu ja paine kurkussa, eikä poista oireita kokonaan.

Lääkitys ei auttanut ja kävin tähystyksessä ja tuloksena oli löysä/heikko sulkija. Lääkärin ohje oli syödä Gavisconia oireiden lieventämiseksi. Olen nyt kokeillut eri PPI lääkkeitä ja mitkään ei tunnu tehoavan täysin. Aamulla kun ottaa lääkkeen tyhjään vatsaan alkaa närästys joka aaltoilee pitkin päivää mutta ei oikeastaan häviä missään vaiheessa. Ärsyttävin jatkuva oire on paine/kirvely nielussa. Rennie ja Gaviscon kyllä auttaa hetkellisesti, mutta oireita kokonaan poistavaa lääkettä en ole löytänyt.

Oireet ei onneksi vaikuta nukkumiseen. Jännästi oireet pahenee huomattavasti kun istuu autossa tai vastaavassa tuolissa.

En polta, ylipainoa ei ole, sänkyä on nostettu, annoskokoja pienennetty ja ruoka-aineita poistettu ruokavaliosta ilman tulosta. Kun refluksi alko elämässä oli aika paljo stressiä ja muutosta mikä on sittemmin laantunut normaaliksi. Mutta kyllä tämä tauti elämänlaatuun vaikuttaa.

Onko neuvoja mitä seuraavaksi?

Äiti-85Re: Jatkuvat oireet / pala kurkussa2.3.2020 20:29
Luin juuri, että moni saanut oireet pois viljattomalla ruokavaliolla. Itse aion kokeilla ainakin kuukauden-kaksi.

ViljoRe: Jatkuvat oireet / pala kurkussa3.3.2020 23:48
Hei Suikeroitunut!

Kertomasi kuulostaa tutulta. Oirekuvasi on hyvin samankaltainen kuin minulla, joten tilanteeseesi on helppo samaistua.

Oireeni alkoivat kesällä 2017 tiukan stressijakson keskellä. Meni pari kuukautta ymmärtää, että ongelma on refluksia. Tähystys tehtiin suht nopeasti, löydöksenä Barrett ja löysä sulkija. Ikää tuolloin 30 v, ei ylipainoa. Sittemmin oireet ovat jatkuneet jokapäiväisinä tähän päivään saakka, vaikka stressitekijät ovat poistuneet. Yöt ok, päivät ei. Etenkin istuma-asento ikävä juurikin autoillessa, kuten sinäkin mainitsit. Kipu aaltoilee päivän mittaan rinnan ja/tai vatsan yläosalla ruokarytmin mukaisesti. Kaikenlaista on kokeiltu akupunktiosta kiropraktikkoon ja ruokavaliosta toiseen ja kolmanteen. Happosalpaajat eivät auta. Syön niitä kuitenkin pahimman pelossa, kun en muuta keksi. Epätoivo puskee läpi päivittäin kipujen mukana. Henkisesti raskas sairaus. Seuraavaksi harkitsen vakavasti leikkaushoitoa, mutta täytyy ensin kirurgin kanssa käydä perusteellisesti läpi yleisimmät haittavaikutukset kuten ilman kertyminen vatsaan ja nielemisongelmat.

Valitettavasti minulla ei ole kovin konkreettisia vinkkejä sinulle antaa. Vertaistukea kylläkin, jos haluat vaihtaa ajatuksia aiheesta. Pitkät yöunet, stressittömyys, kevyet kävelylenkit ruokailun päälle, pienet annoskoot, ei makuuasentoa heti ruokailun jälkeen...siinäpä toimivimmiksi toteamani tipsit. Myös kahvin, sipulin, alkoholin, suklaan ja rasvaiset ruoat olen jättänyt satunnaisia hairahduksia lukuun ottamatta pois.

Toivotan tuhannesti voimia oireidesi kanssa! Ja jaathan kokemuksiasi tänne, jos löydät jotain superkeinoja. Eiköhän tähän joku vippaskonsti vielä löydy fyysiseltä tai henkiseltä puolelta :)

suikeroitunutRe: Jatkuvat oireet / pala kurkussa9.3.2020 9:41
Moi Viljo, Lohduttaa tietää että muilla samat oireet ja vertaistukea tarvitaan, kyllähän tää elämänlaatuun vaikuttaa ihan hulluna. Mullaki pyörii leikkaus mielessä useasti ja pitää päästä kyllä kirurgin kanssa juttelemaan asiasta. Lääkärit sitä aina sanoo että ei kannattais ku ihan viimesenä keinona mutta toisaalta harvemmin sitä tulee painotettua kuinka usein ja voimakkaina oireet iskee. Jos ilmavaivat on suurin sivuvaikutus ni se ei kyllä haittaa, PPI ja Rennie kombo pierettää kans ihan sikana. En oo kyllä ruokavalaiosta keksiny mitään toimivaa vielä. Vyön käytöstä oon luopunu ja hommannu seisomatyöpisteen ni ne on auttanu. Suvussa on geliakiaa ni oon miettiny että pitäskö kokeilla gluteenitonta ruokavalaiota ja katsoa vaikuttaako se.

ViljoRe: Jatkuvat oireet / pala kurkussa10.3.2020 10:58
Joo itsekin hommannut seisomatyöpisteen. Se on pakollinen.

Huhtikuussa seuraava gastron tapaaminen, jonka yhteydessä käydään varmasti myös leikkausvaihtoehtoa tarkemmin läpi. Leikkaus on todellakin viimeisistä viimeisin vaihtoehto. Mutta kun päivittäistä kipua ja siihen liittyviä rajoituksia on jo 1000 peräkkäistä päivää takana, niin houkutus myös sen viimeisen vaihtoehdon kokeiluun on jo suuri.

Lääkityksen osalta nyt menossa gastron vahvasta kehoituksesta 2x30mg/pv Zolt-kuuri. Ylävatsan oireet se tuntuu pitävän poissa, mutta ruokatorvi rintalastan kohdalta on kipujen perusteella tulehtuneempi kuin ehkä koskaan aiemmin. Yleensä olen näiden salpaajien kanssa luovuttanut jo muutaman viikon kohdalla, kun ei ole ollut apuja. Päätin antaa tälle vielä mahdollisuuden. Salpaajien rinnalle hankin nyt Boulardiita ja Silicum Toniccia, jos ne vähän hoivaisivat ruokatorven limakalvoja.

Gluteeniton ruokavalio ei varmasti ole huono ajatus. Vähentää useilla turvotusta ja sitä myöden refluksille haitallista paineenmuodostusta elimistössä.

Female77Re: Jatkuvat oireet / pala kurkussa10.3.2020 11:09
Äiti85, mulla on vaatinut maidon, viljaton, sipuliton, vähätärkkelyksinen, maissiton, ja ei 🚫 joitain lisäaineita sekä korkeintaan pikaluomu kahvi ☕ aika. ETTÄ EI OLE pelkkä viljaton riittänyt, mutta jollekin toiselle voi riittää.

Female77Re: Jatkuvat oireet / pala kurkussa10.3.2020 11:10
Siis maidoton on vaadittu.

spasmi77Re: Jatkuvat oireet / pala kurkussa10.3.2020 21:34
Samantyylisiä oireita, erityisesti kurkussa. Esomepratsolia joudun syömään kurkkukivun takia. Erityisesti vasen puoli, johon tulee pistoksia ja yskänpuuskia jos juon kahvia tai syön mausteista ruokaa. Onkohan kyseessä yskähermo eli vagus joka ärsyyntynyt refluksista?

MaisaliisaRe: Jatkuvat oireet / pala kurkussa10.3.2020 23:32
Heippa Viljo. Kerroit, että olet luovuttanut happosalpaajien kohdalla muutaman viikon kuluttua. Mulla alkoi tää viime syksynä ja yli kolme kuukautta vaati syödä Nexiumia 40 mg joka päivä, että lähti helpottamaan. Plus tietty noi normaalit refluksi-elämänmuutokset. Ruokavalio ja sängyn päädyn kohotus, ym.
Olin jo monessa kohtaa epätoivoinen, että eikö se rinnan polttelu ikinä lopu.
Tämä on kamala vaiva, kuten kaikki joilla tämä on, varmaan tietävätkin.
Itsellä todettiin palleatyrä ja väljä ruokatorven alasulkija ja alkava Schazkin rengas.
Olen myös käyttänyt piihappogeeliä, en tiedä toimiiko, mutta tuskin siitä haittaakaan on.
Samat kuviot myös, että pienet annoskoot ja kävelylenkille syömisen jälkeen.
Sitten pidän todella tarkasti kiinni siitä, että on kolme tuntia väliä syömisellä ja nukkumaan menemisellä, eli ei syömisen jälkeen makuuasentoon.

ViljoRe: Jatkuvat oireet / pala kurkussa11.3.2020 10:21
Moikka Maisaliisa!

Ja kiitos kommentistasi. Konkreettisin kokemukseni happosalpaajien vaikutuksesta on refluksin alkutaipaleelta muutaman vuoden takaa. Silloin minut määrättiin syömään 40 mg esomepratzolia 3 kk ajan rintakipuihin. Oireet olivat lääkityksen aikana päivittäiset ja kovahkot. Nukuttua sai kuitenkin, mikä tietenkin on valtavan hieno juttu. 3 kk jakso päättyi tähystykseen, johon mennessä gastro pyysi ajamaan lääkkeet alas, ajatus pelotti kovasti. Pelko osoittautui turhaksi, sillä kivut lievittyivät merkittävästi. Tästä heräsi skeptisyyteni salpaajia kohtaan. Aloin miettimää, johtuuko vaivani sittenkin liian pienestä happomäärästä ja vatsasisällön "käymisestä". Myöhemmin en ole asiassa viisaantunut, koska oireita on söi lääkkeitä tai ei.

Hetki sitten kävin kontrollitähystyksessä, jossa seurattiin Barrettia sekä vahvistettiin väljä sulkija ja muita refluksiviitteitä. Koska en ole 2,5 vuoteen syönyt happosalpaajia "isoa määrää", niin sain kehoituksen kokeilla pitkäjänteisesti Zoltia 2x30 mg/pv. Olen syönyt tätä satsia nyt noin 3 viikon ajan, ja oireet tuntuvat menevän vain pahempaan suuntaan. Ylävatsan polttelu lääkkeiden myötä ihan ok, rintalastaa korventaa kuitenkn jatkuvasti. Liikunta/hengästyminen on ikävää, koska hengitysteitä polttaa. Pakko kuitenkin liikkua - niin paljon se rentouttaa mieltä kuitenkin.

Niin moni on kehoittanut kärsivällisyyteen happosalpaajien kanssa, että pyrkimys on jatkaa näiden kanssa edelleen. Sängynpäädyn nostin eilen ensimmäistä kertaa pariin vuoteen ja ruokavaliota pidän sosekeittopainotteisena. Katsotaan, mitä tapahtuu. Kivaa kuitenkin, että olen vihdoin kunnallisella "hoidossa sisällä", ja tuntuu, että tilanteeni otetaan vakavasti.

Kuulisin Maisaliisa mielelläni, mikä sinulla on tällä hetkellä vointi, kun vaikeasta syksystäsi on jo kulunut tovin aikaa? Pystytkö nauttimaan arjesta? Onko kivuttomia päiviä?

MaisaliisaRe: Jatkuvat oireet / pala kurkussa11.3.2020 11:22
Heippa taas. Tuosta kaameasta viime syksystä olo on kyllä paljon parempi nyt.
Silloin oli myös nielemisvaikeuksia, jotka laitan ruokatorven tulehduksen piikkiin.
Todella tarkkana pitää olla syömisten kanssa. Joulun aikaan esim.tuli takapakkia ja nyt jokin aika sitten söin salaattia, jossa oli raakaa sipulia. Virhe. Alkoi jälleen se hirveä polttelu rinnassa.
Sitten luin kirjasta Gastroenterologia ja hepatologia, että "makuun vasemmalla kyljellä on osoitettu nostavan ruokatorven alasulkijan painetta " En nyt tietenkään aina nuku vasemmalla kyljellä, mutta tässä haluaa kokeilla kaikki mitkä vaan saattaa auttaa.
Leikkaukseen olen menossa syksymmällä ja lähiaikoina vielä gastrolääkärin juttusille uudelleen, koska vielä on kysymyksiä mielessä.
Tällä hetkellä olo siedettävä, välillä jopa hyväkin ja pystyy elämästä nauttimaan.
On ollut kyllä totuttelua tähän vaivaan ja epätoivoisiakin hetkiä. Mulla on vielä aika hankala migreenikin, niin ei ainakaan helpota tätä kaikkea.
Liikunta on tällä hetkellä ihan vaan kävelyä. Olen huomannut portaita noustessa joskus tiettyä ahdistusta hengityksessä. Syytän siitä tota palleatyrää.

MaisaliisaRe: Jatkuvat oireet / pala kurkussa11.3.2020 11:27
Niin ja lääkityksenä edelleen joka päivä esomepratsoli 20 mg tai 40 mg.
Lääketauon aikana ääni käheytyi ja kurkku tuli kipeäksi.
Lääketauko oli siis manometrian ja pH pitkäaikaisrek.vuoksi.
Edelleen tuntuu, että kurkussa ei ole kaikki kunnossa, koska jos puhun lujempaa, alkaa kurkussa ahdistava tunne ja ääni käheytyy.
Tämmöstä sairauskertomusta. ☺

MaisaliisaRe: Jatkuvat oireet / pala kurkussa11.3.2020 11:33
Vielä piti mainita, että mulla ei ole tuota ylävatsan kipua ollut ollenkaan.
Enemmän alavatsalla ongelmaa, turvottelua yms. jotka laitan ehkä ärtyvän suolen viaksi. Itse diagnosoitu tuo ärtyvä suoli.
Mutta olen lukenut, että juuri tuo dyspepsia vaivaa monia joilla on refluksia.

suikeroitunutRe: Jatkuvat oireet / pala kurkussa24.3.2020 15:16
Kiitos Viljo kokemuksien jakamisesta, se auttaa. Ja pahoittelut että vastaaminen on kestänyt näin kauan.


Mulla on sama ongelma ollut salpaajien kanssa että polte nousee ruokatorvea ylemmäs ja tunne on "tulehtunut".


Tällä hetkellä salpaajan rinnalla toimii hyvin Gaviscon ja sillä oireet on pysyny pienenä. Eniten siinä mietityttää lääkärin maininta ettei se sovellu jatkuvaan käyttöön, mutta käyttöohjeissa siitä ei sanota eikä farmaseutti osannut sanoa. Ootteko käyttäny alginaaleja ja onko tietoa haittavaikutuksista?

GingerRe: Jatkuvat oireet / pala kurkussa24.3.2020 18:00
Gaviscon sisältää alumiinia.
Farmaseutti vähätteli että ei juurikaan imeydy.
Mutta flt-lääkäri Kaarlo Jaakkola sanoo kirjassaan, ettei hermosoluilla ole aktiivista tapaa poistaa alumiinia. Tutkimuksissa on todettu solujen erittävän alumiinia jopa kolme viikkoa käytön jälkeen.

Rakenteellinen_Re: Jatkuvat oireet / pala kurkussa24.3.2020 18:16
Mulla oli tässä vuodenvaihteessa jälleen pahat refluksi oireet. Ruokavalio oli viimosen päälle siisti, söin salpaajaa, mutta olo vain paheni. Sitten rupesin käyttämään b12 vitamiini lisää ja närästys katosi kokonaan, satunnaista röyhtäilyä lukuunottamatta. Mulla oli myös tosi paha palan tunne ennen tätä, joten johtui varmaan tuosta b12 puutteesta. Menen mittauttamaan arvot huomenna labraan.
Pointti oli et kannattaa kokeilla vitamiinilisää n. 14pv ja katsoa auttaako, itse en ois uskonut et voi aiheuttaa tämmöstä oireilua. Salpaajaa en nyt käytä lainkaan 🙂

MaisaliisaRe: Jatkuvat oireet / pala kurkussa24.3.2020 20:32
Ginger, samaa kirjaa onneksi luin syksyllä kun mun refluksi alkoi.
En halua käyttää mitään alumiinia sisältävää närästyksen helpottajaa.
Ennen manometriaa ja pH rekisteröintiä hommasin Balancid Novum tabletteja joita muutaman jouduin ottamaankin. Oli siis viikon ppi- lääketauko. Jälkeenpäin luin kirjasta Gastroenterologia ja hepatologia, että kalsiumkarbonaattia sisältäviä valmisteita ei ole syytä käyttää, sillä vapautuva kalsium stimuloi suoraan parietaalisolun suolahapon eritystä ja runsaasti käytettyinä kalsiumkarbonaattivalmisteet saattavat johtaa hyperkalsemiaan, munuaisvaurioon ja niin sanottuun milk-alkalioireyhtymään.
Valintoja tosiaan, mitä happolääkkeitä käyttää. Siis tossa Balancid Novumissa on just kalsiumkarbonaattia.
En nappaile niitäkään siis enää. 👍

suikeroitunutRe: Jatkuvat oireet / pala kurkussa30.3.2020 14:38
Ajattelin nyt itse testata lopettaa PPI lääkkeet pikkuhiljaa kokonaan ja etsiä sopivaa ruokavaliota. Turha syödä lääkettä kun teho on aika olematon. Kunhan tämä Covid-19 kriisi hälvenee ja jos ruokavalion muuttaminen ei vain auta niin hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Nyt oon syöny viikon 2x30mg Zolt sijasta vain 1x30mg aamuisin ja tuntuu että jatkuva palantunne kurkussa on jopa vähän helpottanut. Kun kaks viikkoa menny 1x30mg siirryn ottamaan vain joka toinen päivä ja sitä viikko ja kokonaan pois. Saa nähä mitä käy kun nyt noin vuoden olen syöny jatkuvasti eri PPI valmisteita. Gavisconia ja Rennietä otan tarvittaessa mutta en haluaisi niitäkään paljoa syödä.

Onko teillä neuvoja minkälaista ruokavaliota noudattaa?

Täällä käydään paljo keskustelua mitä jättää pois mutta hyvin vähän taustatietoa miksi. Tutkimuksia ja kirjallisuutta asiasta en ole oikein löytänyt niin vinkkejä otetaan mielellään vastaan!

GingerRe: Jatkuvat oireet / pala kurkussa30.3.2020 22:43
Mua on auttanut kun jätin viljat ja perunat pois, eli noudatan VHH-ruokavaliota.
Sokeria siedän paremmin kuin viljoja.
Mulla on ollut jo 20-vuotiaana, jos söin liikaa leipää, niin ne alkoi käymään suolistossa ja aiheutti turvotusta vatsaan ja mahakipua.

Facebookin VHH-ryhmissä on paljon refluksikoita, jotka päässeet närästyslääkkeistä ja oireista eroon.

Kannattaa kokeilla 3 viikkoa auttaako VHH sinua.

Parempaa vointia sulle 😊❤. Kerro miten onnistuu lääkkeen vähentäminen.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: