Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

Yöllinen refluksiTuoreet kokemukset fundoplikaatiosta3.12.2019 13:19
Kävin TAYSin Hatanpään pisteessä fundoplikaatiossa viikko sitten eli 26.11., joten ajattelin kirjata kokemuksiani muille hyödyksi!

Taustaa: Vähintään 20 vuotta jatkunut yöllinen hapon takaisinvirtaus, joka on vaikeuttanut nukkumista (kohotukset ym. käytössä useamman vuoden). Käytössä jo useamman vuoden jatkuva lääkitys (esomeprazol 20 mg x 2 / vrk + gaviscon iltaisin), joka vähensi mahahapon väkevyyttä mutta ei estänyt nesteiden valumista kurkkuun. Ongelmana myös yksipuolisten nukkuma-asentojen aiheuttamat ongelmat lihaksistossa.

Leikkaus: Itse leikkaus sujui odotetusti eli hyvin, juttelin aamulla lyhyesti kirurgin kanssa ja hän antoi vähän ohjeita jatkoon sekä 3 vk sairaslomaa. N. tunnin päästä Leikoon saapumisen jälkeen pääsin leikkauspöydälle ja nukutukseen. Heräämöstä minut vietiin Leikon vuodeosastolle, josta kotiuduin seuraavana aamupäivänä. Minulle tehtiin Nissenin fundoplikaatio, en tiedä sen tarkemmin. Leikkaus sujui kirurgin mukaan hyvin, jotain kiinnikkeitä poistettiin samalla. Vatsaan tehtiin viisi tähystysreikää.

Toipuminen: Vuodeosastolla aika meni lähinnä torkkuessa. Olo oli aika hutera ja pari ekaa vessassakäyntiä vähän hankalia (virtsa ei meinannut tulla) mutta aika pian sekin helpotti. Noin 10 tunnin päästä leikkauksesta sain juotavaksi kiisseleitä, joita hörpin to-del-la varovasti. Lääkkeiden nieleminen oli kivuliasta ja työlästä muutaman päivän. Leikkauspäivällä mulle tuotiin jopa kasvissosekeittoa, jota varovasti nieleskelin myös muutaman lusikallisen. Mitään erityistä ohjeistusta ei osastolla annettu syömiseen, mikä vähän kummastutti. Kirjallisissa ohjeissa kerrottiin että viikon verran pitäisi mennä aika nestemäisellä dieetillä, mutta vähän epäselväksi jäi että sisältyvätkö soseruoat tähän myös.

Kotiin pääsin tosiaan seuraavana päivänä ja siellä toipuminen lähti hyvin käyntiin. Kirurgi rohkaisi liikkumaan kivun sallimissa rajoissa, joten otin alkuillasta jopa muutaman askelen pihassa. Seuraavana päivänä tein jo pienen kävelylenkin ja lenkit ovat siitä pidentyneet joka päivä. Nyt viikon päästä kävelen jo n. 6 km päivässä kahdessa osassa. Liukkailla keleillä tosin eteneminen on vähän hidasta ja vauhti ei päätä huimaa. Piikit on kengissä, ettei tule yhtäkkisiä nytkähdyksiä tai liukastumisia. Vatsalihakset on tietenkin käyttökiellossa, joten sänkyyn laskeutuminen ja nouseminen täytyy tehdä hallitusti eikä muutenkaan kanniskella tai nostella mitään painavaa.

Syöminen: Nieleminen oli hankalaa muutaman päivän, erityisesti veden kanssa välillä tuli nieltyä liikaa ilmaa tai sitten jostain muusta syystä ruokatorvea "kaiversi" ikävästi nielemisen yhteydessä. Kiisselit ja muut meni aika hyvin alas kun hitaasti otti pieniä määriä kerrallaan. Kuumat ja kylmät myös tuntuvat aiheuttavan tällaista kramppailua. Ruokavalio on koostunut pitkälti kiisseleistä, vauvojen soseista, sosekeitoista (hyvin pieniä määriä), mehuista ym. Leikkauksen jälkeen kolmantena päivänä laskeskelin kalorimääriä ja kauhistuin, kun tajusin että sain sisään vain n. 500 kaloria vuorokaudessa. Halusin kuitenkin pysyä toimintakykyisenä ja liikkua päivittäin. Missään vaiheessa ei ole nälän tunnetta ja täysi olo aiheutti tukalaa tunnetta, eikä huvittanut syödä. Sitten aloin skarpata, ja ostin apteekista Nutridrinkiä eli tosi vahvaa proteiinimömmöä, joka maistuu pahalta mutta on tosi ravinnepitoista. Vaikka ylipainoa onkin, en halunnut lähteä kuihduttamaan itseäni tai lihaksiani mehukuurilla. Lisäksi olen testaillut erilaisia proteiinijuomia ja vanukkaita, mutta erityisesti proteiinijuomat aiheuttaa turvotusta kun en kauheasti maitoa muutenkaan juo koska se pahentaa yöllistä hapon nousua.

Syömiseen olisin kaivannut enemmän opastusta, ja löysin onneksi netistä infoa (voin laittaa myöhemmin jotain linkkejä). Myös tuttu sairaanhoitaja antoi vinkkejä.

Olo on tällä hetkellä siis varsin hyvä, jaksan touhuta kaikenlaista ja kolmen viikon sairasloma tuntuu vähän liioitellulta. Onneksi pystyn kuitenkin tekemään etätyötä (työ on kevyttä toimistotyötä) jolloin aika ei käy liian pitkäksi ja hommat eivät liikaa kasaudu. Joudun olemaan aika eristyksissä, koska kirurgi käski välttelemään isoja ihmismääriä tartuntojen takia, joten pelkästään kotinurkat alkaa nopeasti ahdistamaan. Esim. yskä tai oksennustauti voisi olla tosi huono homma toipumisvaiheessa tikeille ja mansetille. Tällä hetkellä päivät rakentuvat pitkälti nukkumisen, syömisen ja ulkoilun ympärille, koska ne ovat tärkeimpiä asioita toipumisessa. Mahtuu sinne mukaan myös vähän telkkarin tuijottelua ja kevyitä kotitöitäkin. Autoa pystyn ajamaan hyvin myös. Särkylääkkeet (burana 600 + aiemmin myös panadol) jätin tänään pois, söin niitä lähinnä mahdollisen tulehduksen ehkäisyyn. Mitään särkyjä tai kipuja ei ole ollut.

Niin, ja se leikkauksen tulos! Yöt on sujuneet ilman lääkkeitä ja kohotusta tosi hyvin eli vatsahapot eivät nouse kurkkuun! Toki turvotusta on ja epämukavaa oloa, ja välillä peloissani tunnustelen yöllisiä tuntemuksia, että valuuko sieltä jotain vai ei, kun se turvotus välillä tuntuu vähän epämukavalta. Mutta kertaakaan en ole herännyt yskimään happoja pois kurkusta, vaikka olen välillä nukkunut jopa vasemmalla kyljellä, mikä oli aikaisemmin täysin poissuljettua. Ja tosiaan ilman korotusta en ole pystynyt nukkumaan koko yötä varmaan kymmeneen vuoteen. Odotan innolla, että niska-, olkapää- ja alasekäkivutkin alkavat hellittämään kun asentoa pystyy vapaammin vaihtelemaan.

SitrusRe: Tuoreet kokemukset fundoplikaatiosta3.12.2019 14:06
Nyt ei kannattaisi pariin viikkoon syödä muuta kuin nesteitä, vaikka
sitä ei lääkäri sanonutkaan.
Ei edes sosekeittoa.
Googlaa englanniksi lisätietoja.

Tsemppiä toipumiseen!

Yöllinen refluksiRe: Tuoreet kokemukset fundoplikaatiosta3.12.2019 16:08
Olen syönyt maltillisia määriä sosekeittoja, kun ohjeistus on ollut sen suhteen ympäripyöreää tai ristiriitaista (myös niissä englanninkielisissä materiaaleissa joihin olen tutustunut) ja olen ollut huolissani ravinnon saamisesta pelkillä mehuilla ja jäätelöillä. Tämä ei ole tuottanut ongelmia toipumiseen ainakaan toistaiseksi. Osaatko Sitrus sanoa tarkemmin, miksi pitäisi niin pitkään syödä pelkkiä nesteitä?

Taysin ohjeessa lukee, että kaksi viikkoa syödään nestemäistä JA sosemaista ruokaa. Monella englanninkielisellä sivustolla (esim. https://share.upmc.com/2016/01/diet-after-nissen-fundoplication-surgery-for-gerd/) sanotaan, että täysin nestemäisestä dieetistä voi siirtyä muutaman aterian jälkeen täyteläisempään nestemäiseen dieettiin, ja että toleranssi on yksilöllistä. Toki siinäkin viitataan kirurgin asiantuntemukseen, joka tässä kohtaa on toki jäänyt vähän pinnalliseksi koska olen jutellut hänen kanssaan vain kerran operaatiota seuraavana aamuna.

SitrusRe: Tuoreet kokemukset fundoplikaatiosta3.12.2019 20:57
Jotta leikkaussysteemi saa rauhan parantua.
Jokainen toki asettaa omat prioriteettinsa.
Lueskelin hartaasti kokemuksia ja ohjeita silloin kun luulin päätyväni leikkaukseen.

Yöllinen refluksiRe: Tuoreet kokemukset fundoplikaatiosta4.12.2019 11:21
Kiitos tsempeistä, mutta toki toivoisin jotain vähän tarkempia lähteitä, jos vielä muistat mistä olet näin lukenut. Olen käynyt läpi tämän kanavan kertomuksia sekä tutustunut useisiin englannikielisiin lähteisiin, ja missään ei ole suositeltu kahta viikkoa pelkästään nestemäistä ruokavaliota (mehut ym.) vaan nimenomaan aluksi nestemäistä ja pikku hiljaa myös soseita (hedelmäsoseet, sosekeitot). En tarkoita soseilla siis mitään lihaa tai muita sitkeitä ruokia, jotka on laitettu blenderiin.

Yöllinen refluksiRe: Tuoreet kokemukset fundoplikaatiosta5.12.2019 8:29
Masentavaa, reilu viikko leikkauksen jälkeen oireet pysyi poissa mutta viime yönä nesteet valuivat taas tuttuun tapaan kurkkuun. Mitenkähän tämä on edes mahdollista? Mitään muuta vaivaa ei ole ollut, mitä nyt ilmaa kurnuttaa suolistossa normaalia enemmän. Täytyy soitella kirurgian polille ...

MaisaliisaRe: Tuoreet kokemukset fundoplikaatiosta5.12.2019 19:12
Oli mielenkiintoista luettavaa. Kiitos siitä.
Tuo uusi käänne ei ollut mukava. Toivottavasti jotakin tilapäistä ja toivottavasti saat apua ja selvyyttä asiaan.

Yöllinen refluksi Re: Tuoreet kokemukset fundoplikaatiosta7.12.2019 11:59
Pari seuraavaa yötä ovat onneksi menneet hyvin eli hapottomasti ilman lääkitystä ja kohotusta. Pyysin kuitenkin kirurgille soittajan, koska tuntuu oudolta että oireet voivat yhtäkkiä väliaikaisesti palata leikkauksen jälkeen.

Ruokahalu on huono ja täytyy muistutella itseä syömisestä ja juomisesta. Veden nieleminen on tällä hetkellä hankalampaa kuin esim soseiden. Ostin jo ensi viikolle valmiiksi odottamaan herkkuani tuorejuustoa, jos sitä saisi varovasti imeskeltyä!

IrmeliRe: Tuoreet kokemukset fundoplikaatiosta8.12.2019 21:01
Luin mielenkiinnolla kokemuksista. Minulle on tehty 7 vuotta sitten fundoplikaatio, oli suuri palleatyrä. Aika pian leikkauksen jälkeen tunsin, että palleatyrä oli ratkennut. Tähystettiin, ja huomattiin että näin oli tosiaan tapahtunut, mutta mansetin sanottiin olevan kunnossa. Luin netistä, että vatsan alueelle ei mielellään tehdä useampaa leikkausta. Päädyttiin leikanneen kirurgin kanssa siihen, että ei leikata. Nyt tilanne on pahentunut huomattavasti. Mahalaukku on lähes kokonaan rintaontelossa ja kierteellä, mansetti on pettänyt ja muut sisäelimet, maksa ja perna ovat jotenkin solmussa. Tähystys oli hankala ja kivulias, koepaloja otettiin paljon. Ensi vuoden puolella otetaan magneettikuvat ja suunnitemissa on leikkaus, jossa rakenteita tukemaan laitetaan verkkoa. Leikkauspäivämäärää ei ole vielä sovittu.

SitrusRe: Tuoreet kokemukset fundoplikaatiosta9.12.2019 10:11
Järkyttäviä juttuja!!
Olen sanaton.
Vatsan alueelle tehdään monella yli 1 leikkaus.
Oletko varmasti pätevän lääkärin(ryhmän) hoidossa?

MaisaliisaRe: Tuoreet kokemukset fundoplikaatiosta9.12.2019 11:05
Luin myös mielenkiinnolla. Olen miettinyt leikkausta palleatyräni kanssa ja täytyy myöntää, että arveluttaa. Tällä hetkellä olen kannalla että jos pärjäis ruokavaliolla vaan. Paljon on joutunut karsimaan kyllä.
Lääkäriaika onneks pian että saa siellä toivottavasti lisää tietoa yms.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: