Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

Eija Sihmiset voi parantua refluksista6.6.2019 19:00
Hei!
Sain ensimmäiset oireet marraskuussa 2018. En tiennyt mistä oli kysymys. Ensin pientä kutinaa kurkussa, pikku pintayskä. Sitten mentholin kylmä tuntu kurkussa. Sitten kunnon polte kurkussa joinakin päivinä. Sitten aina vain useammin poltetta (niin kova, ettei pystyisi nukkumaan). Sitten palan tunne kurkussa, ei voinut kaulahuivikaan koskea kurkunpään kohdalle. Sattui enemmän vielä kun puhui ja sen jälkeen. Sitten polte levisi rintalastan taakse. Kävin kahdella erikoislääkärillä. Molemmat sanoivat refluksi. Happosalpaajaa. Ei mitään muuta ohjetta. Oireet olivat joka päivä. Närästys syömisen jälkeen ja närästys ruokailujen välissä. Ainoastaan ruokaillessa oli hyvä olla.

Epäilin mahahaavaakin. Kävin sen takia gastroskopiassa. Ei mitään ihmeellistä. Helicon testatautin oma-alotteisesti veren vasta-aineesta. Taas kolmanneltakin lääkäriltä vaan happosalpaajaa. Huhtikuulla tuli mitta täyteen. Elämä ei voi jatkua näin. Lääkkeet eivät juuri poistaneet oireita.

Aloin intensiivisen asian opiskelun Internetin hauilla. Internetissä on valtavasti tietoa, miten ihmiset ovat saaneet oireet kuriin ja myös parantuneet kokonaan. Siis parantuneet kokonaan. Minua ärsyttää tuo linkki Sopeutuminen näillä sivuilla. Ei edes mainintaan, että refluksista voi olla mahdollista parantua.

On lääketieteellisiä julkaisuja, ravintoterapeuttien YouTube videoita ja blogeja ym ym. Kaikki ohjasi minua samaan suuntaan.

Tästä pääsee hyvään alkuun suomenkielellä:
- Vatsahappoja neutraloiva lääkitys altistaa infektioille ja vakaville terveysongelmille
http://www.magneettimedia.com/vatsahappoja-neutraloiva-laakitys-altistaa-infektioille-ja-vakaville-terveysongelmille/

Mutta erittäin oleellinen seikka lisäksi tässä:
Melatoniini 3-6mg annostuksella 4-12 vk on havaittu tutkimuksissa toimivan paremmin kuin happosalpaajat kurkkutorven tulehdukseen (kurkkuoireisiin, polte). Ja mikä parasta, ei sivuvaikutuksia.
Tässä on löytämäni paras yhteenvetoartikkeli:
- New review demonstrates the role of melatonin in gastroesophageal reflux disease (GERD)
https://blog.designsforhealth.com/node/838

Lisäksi on ne alkuperäiset lääketieteelliset artikkelit, jotka on julkaistu vertaisarvioiduissa tiedejulkaisuissa. Tässä joitakin:
- How The ?Sleep Hormone? Melatonin Helps In Treating Acid Reflux
https://www.sepalika.com/gerd/melatonin-for-acid-reflux/
- Melatonin eases GERD symptoms, studies show
https://www.pharmacytoday.org/article/S1042-0991(16)30687-9/fulltext
- Regression of gastroesophageal reflux disease symptoms using dietary supplementation with melatonin, vitamins and aminoacids: comparison with omeprazole.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16948779

Olen nyt viisi viikkoa noudattanut tiukkaa ja erittäin säännöllistä ruokavaliota, ottanut kaikki suositellut ravintolisät mukaan ja melatoniinia käyttänyt joka ilta 4.5 viikkoa (ensin 3.8mg, sitten varmuudeksi 4.9mg). Oireet ovat nyt neljännen viikon jälkeen (juuri niin kuin tutkimuksen valossa odotin) vähentyneet niin, että ne pysyvät poissa mielestä suurimman osan päivästä. Hyvin vähän polttavaa tunnetta huomaan välillä ylävatsalla. Olen nyt oireiden helpotettua vähitellen myös koittanut löysätä ruokavaliovaatimusta (joskus jopa vähän jäätelöä, halvaa, pala-pari suklaata). Pidän kuitenkin pääperiaatteesta kovasti kiinni: vähähiilihydraattinen ravinto ja sitä kautta terveen mikrobikannan aikaansaaminen on kaiken perusta.

Lisää linkkejä:
- Närästys voikin olla tulehdustauti http://www.tritolonen.fi/uutiset/1537-narastys-voikin-olla-tulehdustauti
Eli tämän perusteella syön karnosiinia ja berberiiniä

Hyvä video:
- How to Naturally Treat Acid Reflux | Dr. Josh Axe
https://www.youtube.com/watch?v=ufrJoRc7KaY

- Get Rid of Heartburn and GERD Forever in Three Simple Steps
https://chriskresser.com/get-rid-of-heartburn-and-gerd-forever-in-three-simple-steps/

On tärkeää muistaa, että refluksi aiheutuu melkein aina vähähappoisuudesta eikä liikahappoisuudesta (palleatyrä on sitten eri juttu ja todella väljä sulkija). Siksi happosalpaaja ei ole oikea lääke refluksiin. Happosalpaajien määrääminen refluksiin edes kertomatta, että hoitoon on toimiviakin vaihtoehtoja on lääketieteellinen tragedia. Miljoonat jäävät kärsimään saamatta apua ja sitten saavat tilalle noita vakavia sivuvaikutuksia.

Tuosta ruokavaliosta (Koufman), joka näillä Suomen refluksisivuilla on esitelty, ei nouse google-hauissa mitään! Onko ohje ainoastaan suomalaisille refluksipotilaille, kun maailmalla parannetaan ja saadaan refluksi hallintaan aivan muilla konsteilla.

Eija SRe: ihmiset voi parantua refluksista6.6.2019 19:03
Unohdin listata oireisiin, että jatkuva röytäiseminen oli myös mukana. Mutta happoa ei sen mukana koskaan noussut kurkkuun asti. Syksyllä ennen oireiden alkua minulle tuli kumartaessa kahdesti happoa nieluun asti. Unohdin jutun. Mutta tuon Tohtori Tolosen artikkelissa viitatun tutkimuksen valossa 'it makes sense'. Happo ei polta heti, mutta paikalle saapuu sytokiinejä, jotka käynnistävät tulehduksen ja kierre lähtee siitä.

Rakenteellinen_Re: ihmiset voi parantua refluksista6.6.2019 19:28
Kiva, että olet saanut apua ruokavaliosta 👍🤗
Mulla oli noin 3 vuoden refluksihelvetti, oksentelua, pahoinvointia, suolen toiminnan ongelmia ja joka päiväisiä rytmihäiriöitä. Sain sen hallintaan pelkästään ruokavaliolla, hauskinta oli ettei yksikään lääkäri ehdottanut sitä, että voisi johtua ruoka-aineista. Myöhemmin löytyikin liuta yliherkkyyksiä ja ne oli laajat.
Skopiassa ei löytynyt muuta kuin väljä sulkija, lievä krooninen gastriitti ja tulehdusta ohutsuolesta, ei keliakiaa. Silti oireet rajoittivat joka päivä elämääni ja minä olen nuori (nyt 23 ja tähyn aikaan 20) sekä normipainoinen.
Sitten aloitin täydellisen ruokaremontin, jätin ensin viljat ja sitten maidon, suurin osa oireista katosi. Myöhemmin jätin muutamia muitakin ruoka-aineita pois ja nyt noudatan viljatonta sekä maidotonta dieettiä ja olen lähes terve. En käytä enää salpaajaa, jota jouduin käyttämään usean vuoden ajan ilman apua. Olen tällä ruokavaliolla ollut vuoden mutta vasta tänä keväänä oireet hävisi lähes kokonaan. Tukena olen käyttänyt l. Glutamiinia ja muutamia lisäravinteita. Rytmihäiriöt myös poistui asteittain 🙏😊
Kaikille tämä ei tehoa, mutta joskus voi olla näin hyvä tuuri. Erikoissairaanhoito tunnustaa usein vain keliakian ei viljayliherkkyytä tai allergiaa, näitä kuitenkin on myös aikuisilla.
Toivon kaikille tsemppiä 👍☺️
välillä vähän tuntuu rinnassa ja kurkussa mutta samariinilla olen pärjännyt ja kahviakin uskaltaa välillä juoda. Toki salpaaja on edelleen tuolla laukunpohjalla, mutten ole siihen maaliskuun jälkeen koskenut.

Eija SRe: ihmiset voi parantua refluksista7.6.2019 21:01
Mielenkiintoista luettavaa. Pääasia, että löytyi apu ruokavalion kautta. Ajattelitko koskaan, että taustalla olisi ollut vuotavan suolen oireyhtymä, leaky gut syndrome... esim
https://draxe.com/7-signs-symptoms-you-have-leaky-gut/ Se selittäisi sen, ettei allergeenien poistaminen ruokavaliosta tuonut apua nopeammin.

MaraRe: ihmiset voi parantua refluksista15.6.2019 22:47
Tervehdys Eija,

Kiitokset hyvästä kirjoituksestasi joka sisältää paljon tietoa.
Itse olen nyt kärsinyt jatkuvasta refluxiin sopivista oireista 24/7 noin puoli vuotta. Tähystys on tehty ja kaikki näytti olevan ok. Myös lukuisia muita kokeita on tehty mutta ei ultraa, etc.

Happosalpaajaa on vedetty reilusti (käytin noin kahdeksan vuotta päivittäin ennen kuin lopetin lääkkeen koska ruuan sulamien ja mahan toiminta oli heikkoa).

Omat todella pahat oireet alkoivat juuri lääkkeen lopetuksen jälkeen: pitää kuitenkin samalla kertoa, että kärsin samalla masennuksesta ja lopetin myös masennuslääkeet samaan aikaan. Näin ollen mahdollisia tekijöitä on omalla kohdallani paljon ja vatsan turvotuksen kanssa on ollut ongelmia opiskelun aikana, 20-vuotta sitten.

Tilanne on kuitenkin nyt ollut koko tämän ajan "sietämätön" ja tauti on heikentänyt selvästi elämän laatua hetkessä.

Salpaajan käyttö (Zolt 30 mg) ei tunnu vaikuttavan selvästi joko yhden tai kahden pillerin päivittäisellä annoksella.

Tämän vuoksi kokeilen nyt rauhallisesti vähentää annostusta joka toiseen päivään ja seuraan miten tilanne kehittyy. Kokeilen toki myös näitä muitakin keinoja ja vaihtoehtoisia tapoja päästä eteenpäin.

Palaan asiaan kun olen kokeillut miten asia etenee...

Eija SRe: ihmiset voi parantua refluksista16.6.2019 10:28
Kiva kun kirjoitit Mara. Toivottavasti pääset alkuun paranemisessasi. Se kestää viikkoja, joten älä anna periksi. Laitan tähän vielä yksityiskohtaisesti oman ruokavalioni, jolla olen nyt päässyt lähes oireettomaksi. Vieläkin joskus tulee huonompia päiviä. Mutta suunta on ollut oikea ja oireet keskimäärin vähentyneet aivan oleellisesti. Ei enää ruuan jälkeen närästystä tai röyhtäilyä. Lähinnä polttelua tulee joskus ruokailujen väleissä vatsalaukun kohdalle. Menevät sitten ohi kun ruoka-aika tulee, tai menevät ohi esim kupillisella haaleaa kamomillateetä. Minulla on myös ärtyneen paksusuolen syndrooma (IBS) ja keliakia, joten ruokavaliossani näkyy se, että on pakko välttää FODMAP-ruokia ja gluteenia. Vaikkei olisikaan keliakiaa, kannattaa ehdottomasti siirtyä gluteenittomaan ruokavalioon (lähes viljattomaan käytännössä). Jos jotakin viljaa suunnittelisin lisääväni ruokavaliooni myöhemmin, olisi se tattari.

Eli näin olen syönyt nyt melkein 2kk (alku 2vk oli vaikeaa hakemista, kunnes päädyin tähän).

Aamu (n klo 7.30 alkaen, syöminen kestää hyvin pureskellessa 45min)

Omenaviinietikkaa (sakkaista luontaistuotekaupasta) 1 rkl lasilliseen vettä TAI piihappoa rkl (jos kurkkutorvi on kovin kipeä suosittelen aluksi piihappoa kunnes paranemista on tapahtunut tarpeeksi omenaviinietikan käyttöön). 10 min ennen syömisen aloittamista.

Banaani

Kefiiriä tai AB jogurttia (laktoositonta ehdottomasti, osta vuorotellen, Kefirissä on eri maitohappobakteeri kuin AB). Kefiirin/Jogurtin sekaan Psylliumkuitua rkl (Visiblin ei ole paras, vaikka olenkin sitä käyttänyt, pitäisi olla puhdas ilman mitään muita aineosia), kookoshiutaleita kasa, kollageenia rkl (kollageenissa itselläni mukana hyarulonihappo, vit C, biotiini), pensasmustikoita/mustikoita (joskus vähän vadelmia mukana).

Saksanpähkinöitä ja manteleita noin 10 molempia

Kananmuna

Lusikallinen kookosöljyä

Kaalimehua ½ - 1 lasillista: valmistettu lehtikaalista (noin 4 lehteä), lähes puolet hunajamelonista, reilu murikka tuoretta inkivääriä.

Kamomillateetä (ei liian kuumana)

Ravintolisät:
Tohtori Tolosen Karnosiini 1-2 (aloitin 2tbl ja parin kuukauden jälkeen ajattelin pudottaa 1tbl)
Tohtori Tolosen Berberiini 1tbl (tämä tuntui ensin hankalalta vatsassa ja ajattelin sen aiheuttavan unettomuutta, mutta vaikeimman ajan mentyä pytyin käyttämään)


Lounas 1 (klo 12) Pienempi kun normaali annos

Piihappo tai omenaviinietikka vedessä (ks yllä)

Kaalimehua (ks yllä)

Kalaa tai kanaa (hauduttaen kattilassa tai uunissa, ei paistaen)

Kaksi värikästä vihannesta höyryttäen (tai kevyesti keittäen) ja vaihdellen näiden välillä: porkkana (useimmiten mukana, joskus raakaraasteena), myskikurpitsa, kesäkurpitsa, parsakaali, tankoparsa, lehtikaali, pinaatti. (eli peruna, pasta ja riisi EI)

Lisukkeena joitakin näistä, useimmiten kaksi: lehtisalaatti, avokado, sellerinvarsi, kurkku, mustat oliivit. Oliiviöljyä kaadettuna päälle.

Luulientä vajaa mukillinen (itse keitän halkaistuja naudanluita vähintään 12 tuntia, parempi keittää 24 tuntia)

Ravintolisät: Monientsyymi puolessa välissä ateriaa, kalaöljy, (multivitamiini), lisämagnesium


Lounas 2 (klo 16.30)

Kuten yllä, pieni annos, eri ravintolisät, alun jälkeen olen jättänyt luuliemen pois tältä aterialta, alussa tärkeä juoda toisen kerran.

Ravintolisät: entsyymi, urkumiini, D3-vitamiini (50-150mikrogrammaa, otan yhden D3 50mikgr jossa K2 vit mukana ja lisäksi pelkää D3 vitamiinia)

Tämän aterian aion vaihtaa tulevaisuudessa niin, että en syö kalaa tai kanaa, mutta teen jälkiruuaksi banaani-mansikka/vadelma-smoothien mantelimaitoon, johon sekaan hamppuproteiinia. Näin saan myös kasviproteiinia. En voi syödä linssejä ja papuja juuri ärtyvän paksusuolen takia (ne ovat voimakkaita FODMAP-ruokia). Ehkä silloin en tarvitse entsyymiäkään.


Iltapala (klo 20-20.30)

Piihappo

Banaani

Kefiiriä tai AB jogurttia, kookoshiutaleita, pensasmustikoita

Tähän ateriaan olen juuri lisännyt gluteenittomat siemennäkkärit (norjalainen). Niissä on enimmäkseen rasvaa, proteiinia ja kuitua ja vähän hiilihydraattia (kauraa).

Ravintolisät: Glutamiini, maitohappobakteerivalmiste (useita bakteereita, bifidusta mukana), Boulardii (hyvä hiiva), melatoniini (3-5mg) ja l-dryptofaani (jos sinulla on lääkityksiä, selvitä ehdottomasti ensin yhteensopivuus, varsinkin masennuslääkkeet). (Nukkumaan klo 11 mennessä)

Usein hoidan kurkkutorvea aterian jälkeen ottamalla lusikallisen Manuka-hunajaa tai/ja kaatamalla yhden Deglycyrrhizinated licorice (DGL) (lakritsi) kapselin sisällön kielen päälle. Aterioiden välissä saatan juoda kupin kamomillateetä, licorice teetä (Pukka Three licorice) tai raastetusta inkivääristä haudutettua teetä (en mitään näistä koskaan kovin kuumana), en kuitenkaan lähellä aterioita, jolloin vatsahapot laimenisivat.

Illalla juuri nukkumaan mennessä viimeksi vielä piihappoa rkl. Joskus koitin myös Gavisconia.

(Jos joskus on kauheesti poltellut olen kokeillut myös ruokasoodaa puoli tlk, kiehuvaa vettä puoli kuppia, jäähdytän lisäämällä kylmää vettä joukkoon ja juomalla hitaasti. Myös Punajalavaa (slippery elm) olen käyttänyt juomana (tlk/kupillinen, keitetään noin 5-10min). Myös olen napsinut Rennietä tarvittaessa.)

Itse olen nyt melkein oireeton. Harmittaa vieläkin, että ylipäänsä aloin happosalpaajaa. Se vain pitkitti paranemista. Koko talvi ja kevät menivät pelkässä sinnittelyssä oireiden kanssa. Happosalpaajan vähentäminen ja pois jättö (tein sen liian nopeasti, vain viikko joka toinen päivä) ja ruokavaliohoidon löytäminen samanaikaisesti oli hankala ja oireet olivat pahat. Kaikki piti opiskella itse Internetistä. Lääkäreiltä olisi ollut turha mennä kysymään, koska he eivät muuta tee, kuin ohjaavat vain happosalpaajan käyttöön.

Tässä hyvä video yhden refluksia sairastavan ruokavalioista. Siinä on samoja piirteitä omani kanssa. https://www.youtube.com/watch?v=fy70127NIVo

Kommenttina: En suosittele maapähkinävoita ainakaan noin paljoa siinä olevan lektiinin takia. Se vähentää maksan entsyymin valmistusta. Niitä juuri tarvitaan reflukisin hoidossa ja otetaan siksi purkistakin. En myöskään itse siis pysty syömään lissejä juuri ollenkaan (FODMAP, kaasuuntuu paksusuolessa), joten on ollut pakko pitää kala/kana proteiininlähteenä (myöhemmin kokeilen hamppuproteiiniä lisäksi kasviproteiinin lähteeksi).

Eija SRe: ihmiset voi parantua refluksista16.6.2019 10:35
Lisäään vielä:

urkumiini on kurkumiini

Myskikurpitsan valmistan paahtamalla noin 1cm siivut 20 min uunissa 200 asteessa kunnes pehmeitä. (en siis keittämällä tai höyryttämällä)

Linsseissä myös lektiiniiä, eli sekin ongelmana FODMAPin lisäksi.

Eija SRe: ihmiset voi parantua refluksista16.6.2019 10:42
Kaalimehusta vielä:
Huuhtele lehdet. Ota lehtiruodit saksilla pois. Pilko saksin tehosekoittimeen. Jauha noin 2.5 dl veden kanssa. Siivilöi sakka pois mehusta. Laita mehu taikaisin tehosekoittimeen. Lisää inkiväärin palaset ja melonin palaset (sekä hunajameloni että cantaloup käy hyvin) kaalimehuun. Juo saksi päivän tai puolentoista päivän sisällä.

Kaalimehu on tosi hellivää kipeälle kurkkutorvelle ja vatsan limakalvoille.

Kaalimehulla parannetaan vatsahaavakin ilman happosalpaajaa.

Eija SRe: ihmiset voi parantua refluksista16.6.2019 11:10
Turvotus voi olla yksi fyysinen syy refluksiin (painaa vatsalaukun sisältöä sulkijaa vasten). Vatsan turvotuksesta (bloating) voi päästä eroon:

Eliminoimalla FODMAP ruuat pois

Parantamalla vuotavan suolen oireyhtymän (leaky gut syndroma), joka saattaa olla siellä taustalla. Kannattaa lukea lisää.

Pitämällä huoli siitä, että suolistossa on oikeanlainen bakteerikanta. Huonoja bakteereja ei saa ruokkia sokerilla, viljojen tärkkelyksellä (viljat pois), perunalla/pastalla/riisillä (nopeasti sokeriksi muuttuvaa hiilihydraattia). Pääpaino värikkäiden vihannesten syömiseen (hedelmiä aluksi vähän, koska niissäkin on valtavasti sokeria). Kefir/AB jogurtti, probiotit, hapankaali.

Todennäköisesti turvotus häviää tuolla edellämainitulla ruokavaliollakin. Sillä paranee vuotava suolikin, koska siinä on lähes samat metodit/ruuat/lisät käytössä.

Eija SRe: ihmiset voi parantua refluksista16.6.2019 11:23
Voi että kun näitä juttuja tulee niin ripotellen mieleen. Asia on valtavan laaja.

Tuohon värikkäiden vihannesten listaan voi lisätä bataatin (pienessä määrin). Eli leikkaa pieni osa bataatista. Kääri talouspaperiin ja kysennä mikrossa pehmeäksi yhtenä aterian värikkäistä vihanneksista. (Kuoren saa revittyä pois kypsentämisen jälkeen).

Bataatissa on kylläkin paljon hiilihydraattia, mutta myös paljon muuta hyödyllistä, siksi se kelpaa mukaan (ei ainoastaan oma mielipiteeni, vaan ravintoterapeuttienkin).

Sama täällä Re: ihmiset voi parantua refluksista16.6.2019 11:46
Refluksi ei parannu söit mitä söit. Palleatyrä pysyy, ei lähde mihinkään. Marjat ja suurin osa vihanneksista myrkkyä happamuutensa vuoksi. Vähiä rahojani en tuhlaa luontaistuotekauppoihin, vaan yritän syödä monipuolista ruokaa(mitä pystyn)'
Totta kai vitamiinipurkkeja joudun ostamaan apteekista esim.rautaa.
Vinkkejä on hyvä saada, mutta kaikki ei sovi kaikille.

Eija SRe: ihmiset voi parantua refluksista16.6.2019 13:36
'Sama täällä' on oikeassa. Itsekin viittasin aiemmassa viestissäni, että näillä ei pärjää, jos on palleatyrä tai hyvin väljä sulkija.

Monet ovat kuitenkin saaneet palleatyrän pois kiropraktikon menetelmillä tai ihan itse. Kannattaa sekin selvittää, josko se onnistuisi ilman leikkausta. Olen katsonut lukuisia YouTube videoita, jossa eri ihmiset kertovat, miten saivat vatsalaukun osan takaisin vatsaonteloon ja sitten voimistuttivat pallealihasta, jotta se pysyisi siellä paremmin. Jos ei pysynyt, laittoivat sen takaisin. Myös kiropraktikot ovat tehneet videoita metodeistaan. Pitää tietenkin tietää, millainen ja minkä kokoinen tyrä on, onko mahiksia.

Kun etsit YouTubesta, etsi englanniksi, hiatal hernia ja natural remedies tai self adjustment tai chiropractic adjustment

Sama täällä Re: ihmiset voi parantua refluksista16.6.2019 22:02
Kiitos vinkistä, aion katsoa. Taas hankala kunto. Alaspäin ei voi koukistua. Kasvojen pesu saa ruuan nousemaan.

AniliinisRe: ihmiset voi parantua refluksista17.6.2019 13:33
Täällä kanssa jo melkein selvillä vesillä refluksioireista. Kiitos raudanpuutteen löytymisen ja funktionaalisen ravintoterapeutin.

Käytössä fodmap-, refluksi- ja vähähappoinen ruokavalio. Prosessoidut ruoat ja lisätty sokeri pois sekä peruna, pasta ja riisi. Minimissä gluteeniviljat ja maitotaloustuotteet.

Ruoansulatuskanavan limakalvoja hoidetaan piihappogeelillä, omega3, sinkillä, L-glutamiinilla ja luuliemellä (kollageeni).

Raudanpuutteen korjaamiseen menee rautaa, c- ja b12-vitamiinia, magnesiumia ja kuparia.

Eija SRe: ihmiset voi parantua refluksista17.6.2019 14:09
Hienoa kuulla! Samanlaisia ohjeita. Näin se menee. Itselläni oli hyvin korkealla hemoglobiini (150), joten päinvaston vain siinä kohdin.

AniliinisRe: ihmiset voi parantua refluksista17.6.2019 14:32
Hemoglobiinilla ei ole mitään tekemistä raudanpuutteen kanssa, raudanpuute voi olla myös hyvällä hb:lla. Matala hb kertoo ainoastaan raudanpuuteanemiasta. Kaksi aivan eri asiaa. Raudanpuute (ilman anemiaa) todetaan ferritiiniarvolla.

Itsellä hb 142, ferritiini 14.

AniliinisRe: ihmiset voi parantua refluksista17.6.2019 14:34
Jostain syystä tämä systeemi ei anna mun julkaista aiheeseen liittyviä linkkejä useampaa kerrallaan, ni kokeillaan nyt sitten yksi kerrallaan..

http://www.foibos.fi/blogi/

AniliinisRe: ihmiset voi parantua refluksista17.6.2019 14:35
Ja seuraava:

https://esasoppi.fi/raudanpuute/rauta/

AniliinisRe: ihmiset voi parantua refluksista17.6.2019 14:37
Ja vielä:

https://www.medipudas.fi/voiko-raudanpuute-aiheuttaa-oireita-ilman-anemiaakin-ja-tulisiko-sita-hoitaa/

AniliinisRe: ihmiset voi parantua refluksista17.6.2019 14:38
Ja viimeinen:

https://www.netlaakari.fi/mieli/stressi/artikkelit/varastoraudan-puute-jaa-helposti-huomaamatta/

Eija SRe: ihmiset voi parantua refluksista17.6.2019 15:15
En kuitenkaan ole ymmärtänyt että refluksilla ja raudanpuutteella olisi muuta yhteyttä kuin se, että happosalpaajien käyttö johtaa monien muiden puutteiden lisäksi myös raudanpuutteeseen, koska ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Tästä aiheesta löytyy valtavasti artikkeleita netistä.

AniliinisRe: ihmiset voi parantua refluksista17.6.2019 15:20
Raudanpuute vaikuttaa mm. ruoansulatuskanavan limakalvojen ja lihasten (myös sulkijalihaksen) kuntoon sekä entsyymitoimintaan heikentävästi. Tästä löytyy paljon sekä kokemuspohjaista tietoa, että hematologin sanoin facebookin raudanpuuteryhmästä.

AniliinisRe: ihmiset voi parantua refluksista17.6.2019 15:25
Moni refluksioireista kärsivä on päässyt oireistaan ja saanut heittää happosalpaajilla vesilintua, kun raudanpuute / matala ferritiini on korjattu. Mikäli siis refluksioireet ovat johtuneet raudanpuutteesta.

MaraRe: ihmiset voi parantua refluksista17.6.2019 15:37
Kiitokset tästä kaikesta informaatiosta.

Aluksi tietysti toivoo, että saisi asian kuriin pienillä muutoksilla ja etenkin jos taudin varsinainen syy saataisiin selville.

Kokeilen myös tuota raudan lisäystä.

AniliinisRe: ihmiset voi parantua refluksista17.6.2019 15:45
Raudan syömistä ominpäin ei suositella. Kannattaa ensin varmistua, onko sille edes tarvetta / syytä. Ja sen jälkeen, jos todetaan raudanpuute / matala ferritiini, niin kannattaa vielä varmistaa, ettei ole esim. ruokatorven tulehdusta tai vatsahaavaa. Raudalla on taipumus pahentaa tulehduksia.

Eija SRe: ihmiset voi parantua refluksista17.6.2019 17:53
Tuo huomio ferritiinistä oli mielenkiintoinen. Löysin mm tämän tieteellisen artikkelin, jossa sanotaan "Iron deficiency may be severe despite a normal hemoglobin and full blood count. Symptoms which may be prolonged and debilitating, should raise a clinical suspicion on iron deficiency even if full blood count is normal. "
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986027/
Tätyypä tutkia asia. Kerron kunhan mittautan.
En kuitenkaan löytänyt mitään, missä olisi havaittu yhteys nimenomaa matalan ferritiinin ja refluksin välillä. Tosin 'oireet, jotka ovat pitkittyneitä ja heikentäviä' sopii yleiskuvaan oikein hyvin. Jatkan lukemista.

AniliinisRe: ihmiset voi parantua refluksista17.6.2019 18:45
Jos kuulut facebookkiin, niin liity siellä raudanpuuteryhmään ja kirjoita hakukenttään refluksi, niin rupeaa kokemusperäistä tietoa löytymään.

BittersweetRe: ihmiset voi parantua refluksista4.7.2019 15:53
Kiitos Eija S.!! Aivan loistavaa kokoonpanoa olet tehnyt. Taidan ihan tulostaa itselleni. Esiinnostamistasi asioista toki useimmat olivat minulle tuttuja, mutta olen itse ehkä turhan pirstaleisesti soveltanut erilaisten luontaistuotteiden ja ruokavalioiden kombinaatioita. Itsellänikin on suurinpiirtein alkanut hahmottumaan oikea ruokavalio ja lisäravinteiden kombo. Muutamia kysymyksiä heräsi kuitenkin. Itselläni on matala ferritiini, mutta rautalisä närästää pahasti. Onko Aniliinis siulla jotain luottovalmistetta vinkata? Samoin c-vitamiinilisä närästää. Onko muilla tällaista? Luuliemen upeista vaikutuksista olen myös tietoinen, mutta minulla sen nauttiminen on myös aiheuttanut välittömän poltteen. Kyseessä on toki iHerbistä tilattu valmisjauhe. Lienekkö tällä vaikutusta asiaan. En ole jotenkin osannut edes ajatella mistä saan luita hankittua liemen tekoa varten :D

Eija SRe: ihmiset voi parantua refluksista4.7.2019 16:47
Hei taas! Kiitos palautteesta. Edelleen opiskelen aihepiiria ja kokeilen myös.

Olen päätynyt ajattelemaan (esim Hanna Huttusen Kiputus kirjan perusteella... suosittelen, vaikkakin ravintotietoutta fibromyalgiasta käsin), että tehdasvalmisteiset vitamiinit ja rautavalmisteet eivät ole kovin hyviä kropalle ollenkaan. Aion tulevaisuudessa pitää huolen siitä, että saan kaikki vitamiinit ja raudan ruokatuotteista. Se tulee olemaan helppoa, koska ruoka nykyisin koostuu lähes kokonaan vihanneksista ja hedelmistä, pähkinöistä, siemenistä, kalasta (kun ei ole ravinnossa enää mitään arvotonta täyteainetta kuten jauhoja ja riisiä ym). Jos ja kun lopetan tuon kaalimehun tekemisen jossain vaiheessa (ehkä en lopetakaan), aion harkita spiruliinaan, chlorellaa ja moringaa (enkä mitään tehdasvalmisteista multivitamiiniä enää).

C-vitamiini: Ks https://draxe.com/vitamin-c-foods/ listaa c-vitamiinipitoisista ruuista. Refluksissa ei voi kovin paljon syödä kaikkein c-vitamiinipitoisinta marjaa eli mustaherukoita (mutaman voi heittää mukaan smoothiin joka päivä), mutta listassa on monia helppoja jokapäiväiseen ravintoon.
Kiivi, (paprika)
mansikat (jos liian hapan, laita smoothiin)
parsakaali
lehtikaali (kales... juon joka päivä lehtikaalista tehtyä mehua, jossa on neljä lehteä ja samassa tulee myös reilusti rautaa)
Monet muut marjat sisältää myös pienempia määriä. Käyttökelpoisia refluksissa vadelmat, mustikat. Fodmap-hedelmiäkin voi pieniä määriä käyttää, esim persikat tällä hetkellä in season.

Rauta: Aivan, ei tulisi itsellänikään mieleen haluta tällä hetkellä syödä rautaa tabletteina. Sen verran veitsen terällä vielä olo, vaikka oireet ovatkin jotakuinkin kurissa. Taas käytän Dr Axen sivustoa: https://draxe.com/top-10-iron-rich-foods/
Spirulina (osta jauheena ja laita sekaan kaikkialle, varsinkin smootheihin
Maksa ja punainen liha, jos syöt lihaa
Pinaatti ja tuo lehtikaali, josta jo yllä (syö aterian kanssa ja heitä mukaan smoothiin)
ym listassa (en voi itse käyttää linssejä)

Jos juo smoothieja kerran pari päivässa, saa menemään valtavat määrät terveellisiä aineita ravintoon ikään kuin huomaamatta.

Tosiaan luulientä voi tehdä itse, mutta siinä on kova työ. Pitää keittää vähintään 24h. Luita saa K-markettien lihatiskilta kun kysyy ydinluita. Kokeile juoda ensin omenaviinietikka-vettä ennen luuliemen syöntiä. Se saattaa estää närästyksen.

Muistutan vielä oman kokemuksen perusteella, miten valtavasti apua omenaviinietikan (sakkainen, käytetty, osta terveyskaupasta) nauttiminen veden seassa tuo. Ruokalusikallinen lasilliseen vettä ennen ateriaa ja aterian aikanakin. Tämä on itselleni kyllä ihan NUMEBER ONE tuote tällä hetkellä pitämään närästyksen poissa ja ruuansulatuksen hyvin toiminnassa. Olin vähän aikaa ilman ja huomasin eron kun aloin taas käyttämään.

Eija SRe: ihmiset voi parantua refluksista4.7.2019 17:09
Niin tietysti ruuansulatusentsyymi luuliemen kanssa voi auttaa ehkäisemään närästyksen. Itse käytän Betaini HCL.

Teen muuten niitä smoothieta yleensä jotenkin näin (2× päivä):
Puolikas banaani tai lisäksi vielä puolikas avocado
Jotain marjaa: mansikka / vadelma / mustikka / metsämansikka / persikkaakin
Pinaattia
Hamppuproteiinia (vain kerran päivässä)
Kookosmaitoa tai mantelimaitoa

SitrusRe: ihmiset voi parantua refluksista5.7.2019 0:31
Varastoraudan puute jää huomaamatta, koska sitä ei haluta mitata.
Kun se mitataan, ja alhainen arvo todetaan, sille ei haluta tehdä mitään.
Itselläni on nyt hb 113 (eli anemia) ja ferrit. 8 (eli lähes loppu)
- Raudanpuutteen oireet on selvät. Narkoottinen uupumus, kevyt kävelykin saattaa totaaliseen uupumukseen, jne.
Tk lääkäri tuumasi että ei nuo kovin huonot ole, katsellaan.
Multa ei edes katseleminen juuri onnistu, kun ei silmät pysy auki.

Että näin.
Olisi tosi kiva selvittää syy, mutta lääkäristä se on varmaan turhaa.
Päätä viiltelee kova särky. Sekin fe.puutteen oire. Lääkäri kehotti ottamaan
särkylääkettä.

Olen väsynyt. En jaksa tätä pelleilyä.
Rautatabuillakin näin pahan tilan korjaantuminen vie kuukausia, puolikin vuotta.
Ja mä joudun liruttelemaan maltoferillä. Tabujen ottaminen rikkoisi ruokatorven
tai mahan.

BittersweetRe: ihmiset voi parantua refluksista5.7.2019 9:39
Kiitos Eija S. ja Sitrus vastauksistanne. hyviä vinkkejä tuli ja alan niitä soveltamaan.

Hyvä Eija, että korostit tuon omenaviinietikan merkitystä. Itse olen kokeillut juuri sitä ruokakaupan perus tuotetta sisäisesti ja ulkoisesti, mutta pitää kyllä nyt panostaa ja hakea sellaista sakkaista kunnon omenaviinietikkaa.

Turvaudun itse tällä hetkellä molkosaniin. Juon sitä siis monta kertaa päivässä lähinnä pitääkseni hiivatulehduksia kurissa. Sekin tuntuu hieman auttavan närästykseen.

Eija SRe: ihmiset voi parantua refluksista5.7.2019 10:06
Hei Sitrus!
Selvitä anemian syy. Sillä on syy. Ainoastaan silloin voit lähteä hakemaan ratkaisuja. On todennäköistä, että rauta ei imeydy (eikä varmaan muutkaan ravintoaineet). Kokemuksesta tiedän myös jotakin. Itselläni oli hb 104 v 2006. Söin rautaa ja rautapitoista ruokaa 3 vk. Nousi vain 108:aan. Myös folaatti ja B12 oli alhaalla. Otettiin molemmat gluteenin vasta-ainearvot verestä. Molemmat selvästi koholla osoittaen keliakiaa. Siirryin gluteenittomaan ruokavalioon. Kuukauden päästä arvot olivat jo normaalin rajoissa. 3vk rautakuuri, B12 vit ja folaatti.
Syy voi tietysti olla muukin. Tämä vain esimerkkinä.
Varo särkylääkkeitä viimeiseen asti!

SitrusRe: ihmiset voi parantua refluksista5.7.2019 10:12
En osaa selvittää.
En ole lääkäri.

SitrusRe: ihmiset voi parantua refluksista5.7.2019 10:14
Eihän ne ravintoaineet imeydy kun käyttää ppi:tä.
Kyllä se tiedetään, mutta näillä mennään.

SitrusRe: ihmiset voi parantua refluksista5.7.2019 13:17
Sairhoit sanoi, että rautaa saa tankata reippaasti, koska se imeutyy huonosti.
Mulle maistuu veriletut ja puolukat onneksi. En mieti mistä veriletut on tehty, syön vaan.
Hän kehotti syömään reilusti lihaa.
Kasvisten rauta imeytyy heikosti.

Eija SRe: ihmiset voi parantua refluksista5.7.2019 13:33
Laitan tähän nyt vielä selvennykseksi, että mikään mitä olen kirjoittanut ruuista ja ravintolisistä ym ei ole relevanttia henkilöille, jotka syövät ppi:tä. On varmaankin selvää, että esim omenaviinietikan (happo) käyttäminen tai HCL:ää sisältävien entsyymivalmisteiden käyttö on täysin älytöntä samanaikesti ppi:n kanssa.
Ohjeet, joita olen Internetistä kaivanut pureutuvat refluksin syyhyn, eivät vain pyri suojelemaan ruokatorvea polttelulta ja tulehdukselta.

VaniljaRe: ihmiset voi parantua refluksista7.7.2019 8:59
Eija S mielenkiintoista lukea sinun kirjoituksiasi. Minun kohdallani refluksin hoidossa keskityttiin juuri tuohon syiden hoitoon. Nyt olen ollut jo vuosia oireeton, silloin tällöin joku syömiseni saattaa aiheuttaa lievää närästystä mutta tiedän jo miten siitä pääsee eroon. Minä tarvitsin avukseni flt-ravintovalmentajan joka räätälöi minulle sopivan ruokavalion, stressiäkin käytiin läpi. Minulla on löysä sulkija, lääkitys ei sopinut sivuoireiden vuoksi.

Eija SRe: ihmiset voi parantua refluksista7.7.2019 9:15
Hei Vanilja! Hienoa. Kiitos että kirjoitit tänne. Olisi mielenkiintoista kuulla, miten hoidit refluksin pois elämästäsi. Oliko metodeissa yhtäläisyyttä löytämieni konstien kanssa? Miten kauan kesti, että normalisoitu? Millaista ruokavaliota noudatat nykyisin?

VaniljaRe: ihmiset voi parantua refluksista7.7.2019 15:13
Minulla oli juuri samanlaisia oireita kuin sinullakin, lisäksi liman nousua, pahoinvointia, kipuja kasvoissa ja leuan kärjessä, turvotusta ylävatsalla en enää muista mitä kaikkea minulla oli mutta olo oli aivan kamala. Kun vihdoin pääsin ravintovalmentajalle, alettiin hoitaa suolistoa. Olin epävarma siitä että auttaisiko se minua mutta kun olo alkoi pikkuhiljaa kohentua niin aloin uskoa että voin parantua.

Kesti useita kuukausia ennenkuin tilanne parani, mutta noudatin ravintovalmentajan ohjeita ja olin kärsivällinen. Yhtäläisyyksiä löytyy paljonkin sinun ruokavaliosi kanssa. Minä join paljon porkkanamehua se tuntui tosi hyvältä. Puristin mehun itse luomuporkkanoista, kaalimehuakin join samaten kamomillateetä, sekä siankärsämö- ja lakritsinjuuriteetä. Söin paljon höyrytettyjä juureksia, kanaa ja kalaa, marjoja ja pähkinöitä. Smoothiet olivat ihan parhaita. Aloitan edelleen jokaisen päiväni vihersmoothiella.

Tällä hetkellä voin syödä melkein mitä vain, mutta ihastuin niin kovin refluksiruokavaliooni etten halua siitä eroon. Voimakkaat mausteet ja liika hiilihydraatti aiheuttaa närästystä mutta se menee ohi nopeasti vaikka teelusikallisella ruokasoodaa vesilasillisessa. Luomukahvia juon pari kertaa päivässä pienen kupillisen. Töissä tosin joutuu juomaan tavallista kahvia, mutta juon sitä vain vähän. Tummaa suklaatakin syön palan joka päivä. Alkuun jouduin luopumaan kahvista, maitotuotteista ja monesta muustakin mutta olen voinut palauttaa niitä takaisin ruokavaliooni. Lihan jätin nyt myös pois perusruokavaliostani, sekin tuntui hyvältä ratkaisulta refluksia ajatellen

KesäRe: ihmiset voi parantua refluksista12.7.2019 8:43
Hei, ensimmäisen kerran löydän samantyyppisiä oireita, kuin itselläni. Minulla alkoi ensin 2017 pahoilla rytmihäiriöillä, ne loppuivat tammikuulla ja tutkittu ettei vakavaa.
Huhtikuussa 2018, kuin salama kirkkaalta taivaalta minulla alkoi juurikin tuo Eijan kertoman "menthol ja kylmnä" tunne, ruokatorvessa, kurkussa ja suussa.
Tämä tunne on ollut nyt siitä asti, lähes päivittäin.
Heliko häädettiin viime kesänä, sen jälkeen gastrokopia jossa todettiin mahalaukku prolapois ruokatorven puolelle ja viaton mahakatarri.
Lääkäri totesi vain, että refluksi. Lopeta kahvi. Ei mitään vakavaa koepaloissa. Röyhtäilin voimakkaasti koko tutkimuksen ajan.
Olen syönyt kaikki mahdolliset joko 40mg tai 80mg annoksella, Somac, Esomepratsol, Zolt.
Eivät auta.
Hammaslääkäri ja kurkkulääkäri tutkineet, ei mitään ihmeellistä. Kurkku on punoittava.
Kieleni on siis lähes jatkuvasti päältä kipeä, arka. Suussa kohtia, joista nahkaa lähtee. Menthol ja kylmyyden tunne hyvin voimakas aika-ajoin. Säteilee käsiin ja hartioihin, leukaan.
Kasvot, korvat lehahtavat välillä tulenpunaiseksi. Vaikuttaa kuin hengästyisi.
Lääkärit vain hokevat närästys, refluksi ja olen tähän vähän väsynyt. Olen kertonut useita kertoja, että minua ei närästä, eikä satu mihinkään, on vain tämä kylmyyden ja mentholin tunne. Limaa erittyy kurkussa.
Olen esittänyt voisiko olla allergia, mutta ei lääkärin mukaan ole.
Nyt menen elokuussa erikoislääkärille ja eniten tässä pelotti, kun yleislääkäri jotenkin loi minulle enemmän paniikkia sanoessaan, että kai ymmärrät miten vakavaa on jos mahansisältöä menee ruokatorveen. Voi aiheuttaa solumuutoksia. Sanoi suoraan, että ainoa seuraava vaihtoehto on leikkaus. Happosalpaajia on syötävä kokoajan lääkärin mukaan. Jotenkin tuntuu, että ei kai heti leikkaukseen sentään...ja eikait vuoden oireilun aikana vielä mitään solumuutoksia ole tapahtunut..
Olin kauhuissani, elämäni on ollut aina äärimmäisen stressaavaa, johon olen tottunut ja olen itse miettinyt, että tämä oire, mikä se sitten ikinä on, ikäänkuin puhkesi vaan nyt tässä vaiheessa, 39-vuotiaana.
Tuo menthol tunne, jota olen yrittänyt selittää usealle lääkärille, on lähinnä aiheuttanut kaikissa lääkäreissä hymyn eli varmaan pitävät pösilönä :)

Eija SRe: ihmiset voi parantua refluksista12.7.2019 9:06
Hei Kesä! Ompahan sinulla hankalat oireet ja paljon niitä. Ja kokemuuksesi osoittaa myös sen, että tavalliset lääkärit (myös alan erikoislääkärit) ovat täysin pihalla tällaisessa tilanteessa.
Sinuna etsisin pikaisesti käsiini funktionaaliseen lääketieteeseen perehtyneen lääkärin. Heitä näyttää olevan tarjolla esim Antioksidanttiklinikalla. Ravitsemuksen muutoksella saa ihmeitä aikaan muutamassa kuukaudessa. Ne, jotka ymmärtävät tämän osaavat sinua auttaa. Toivottavasti paranet mahdollisimman pian.

KurkkukipuinenRe: ihmiset voi parantua refluksista12.7.2019 10:01
Kesä, oletko kokeillut Koufmanin dieettiä? Saattaa auttaa kurkkurefluksioireisiin. Gastroenterologit saati sitten tavalliset lääkärit eivät valitettavasti tiedä mitään kurkkurefluksista... Mä myös suosittelen funktionaaliselle lääkärille tai funktionaaliselle ravintovalmentajalle menoa.

Eija SRe: ihmiset voi parantua refluksista12.7.2019 10:11
Kun katsoin tuota Koufmanin diettiä, totesin, että sekin näyttää hoitavan vain kurkkuOIRETTA. Siihen ei sisälly mitään niitä perusperiaatteita, jotka pureutuvat oireilun syihin (eli ravitsemuksen epätasapainotilaan).

KesäRe: ihmiset voi parantua refluksista12.7.2019 10:41
En ole kokeillut Koufman dieettiä, enkä ole perehtynyt aiemmin tähän funktionaaliseen maailmaankaan.
Varmasti syytä olisi. Oma ruokavalio on ollut pitkään jo hyvin "perus" kotiruoka meininkiä.
Mulla oli 2006 eteenpäin pari vuotta käsittämätön allergia, johon ei myöskään saatu ratkaisua.
Tuli ojentajiin ja kyynärtaipeisiin isoja ihottumakohtia, jotka olivat ihan vesikelloilla.
Koepalakin otettiin ja todettiin, että ihon pinnalla ei mikään allergisoi, mutta kudoksessa ikäänkuin tulehdus eli joku mitä tulee elimistöön aiheuttaa sen.
Todettiin perunbalsami allergia, vanilja, kaneli, maustepippuri, sitrushedelmien kuoret...
Tätäkin esitin lääkärille, voisiko olla jotenkin samaa asiaa, mutta lääkäri sanoi, että ei tämä mikään allergia-asia ole.
Huulien kihelmöinti ja huulten ympäristön punoitus sekä aivastelut, joita minulla on myös oireena, kyllä mielestäni liittyvät allergiaankin, eikä vain happovaivaan.

En syö grilliruokaa, mutta ruisleipää kyllä. Ihan harvoin vaaleaa. Ehkä on vaan karsittava, noita jauhoja pois.

KurkkukipuinenRe: ihmiset voi parantua refluksista12.7.2019 13:11
Itse aikoinaan kun kurkkuoireet olivat pahat, niin kokeilin Koufmanin dieettiä ja sillä tuli ensi hätään hieman helpotusta. Toinen asia mitä kannattaa myös ensi hätään kokeilla on Silicum Tonic. Sillä olen saanut lievitettyä kurkkuoireita ja suun polttelua. Mutta ilman muuta funktionaaliselta puolelta kannattaa lähteä hakemaan apua syiden selvittelyyn. Itseltäni funktionaalisissa ruoka-aineyliherkkyystesteissä löytyi monta yliherkkyyttä, mikä kertoi siitä, että minulla oli ns. vuotava suoli. Funktionaalisella puolella ymmärretään suoliston terveyden tärkeys ja osataan laittaa suolisto kuntoon, jolloin myös refluksivaivat ja allergiatyyppiset oireet voivat hävitä kokonaan tai ainakin helpottua.

Eija SRe: ihmiset voi parantua refluksista12.7.2019 13:34
Suosittelen myös Silicum tonicia. Vaikka kurkku onkin jo monta viikkoa sitten parantunut, olen käyttänyt Silicum tonicia aamuisin ja iltaisin kurkkutorven alaosan (ehkä sulkijan alueen) kivun hoitamiseen senkin jälkeen (nyt melkein kivuton jo sieltäkin). Mutta viittaan myös vielä aiemman kirjoitukseni melatoniiniin, joka auttaa kurkkutorvea paranemaan. Tieteelliseen tutkimukseen perustuva tosiseikka, että melatoniinin vähyys kurkkutorven pinnan solukossa altistaa sen vaurioitumiseen. Itselläni kurkun paraneminen käynnistyi nopeastii melatoniinin aloittamisen jälkeen. Neljän viikon kohdalla jo täysin terve yläosasta. Käytin ja käytän samanaikaisesti l-tryptofaania, josta elimistö itse tekee mm melatoniiniä (tekee myös seratoniinia).

SiniRe: ihmiset voi parantua refluksista12.7.2019 14:00
Heippa, kirjoittelen ensimmäistä kertaa. Kesä, voisko olla histamiini-tai salisylaatti-intoleranssia? Noissa mausteissa on just runsaasti molempia, voi oireilla vaikka minä ihmeellisinä oireina. Usein voi johtua suolistobakteerien epätasapainosta ettei kroppa pysty käsittelemään kys. aineita. Koufmanin dieetti auttaa nimenomaan oireisiin, mutta ei ratkaise ongelman aiheuttajaa. Itse käytän Koufmanin dieettiä helpottamaan kurkkurefluksin oireita, on auttanut kyllä mutta ei tietenkään poista röyhtäilyä yms. Mulla refluksin aiheuttajana on satavarmasti turvotus, bakteerien epätasapaino suolistossa nuoruuden kamalan ruokavalion seurauksena. Suosittelen tällaista blogia kaikiille jotka osaavat englantia vähänkään, tosi faktaan perustuvaa tietoa: fixyourgut.com. Monta hyvää artikkelia refluksin/kurkkurefluksin mahdollisista aiheuttajista ja hoidoista, sellaisista joista asiaan perehtymättömät lääkärit eivät tiedä.

AniliinisRe: ihmiset voi parantua refluksista14.7.2019 19:45
Hei Bittersweet! Mulla on rautana käytössä Superior Sourcen Just woman iron, suussa sulava tabletti. Aloitin 25mg:lla ruoan kanssa ja siedätin vatsani pikkuhiljaa annostusta nostamalla. Nyt vedän jo 100mg tyhjään vatsaan c-vitamiinin kanssa.

C-vitamiinina mulla on Puhdas+ jauhe. Sisältää c-vitamiinina vain natriumaskorbaattia, eikä mitään muuta ylimääräisyyksiä.

Luuliemijauhe taas on Biomedin laadukas jauhe.

Mutta ruoansulatuskanavan limakalvojen hoitaminen on ollut mulla ihan avainsana tiukan ruokavalion lisäksi koko refluksin hoidossa. Kun limakalvot on kunnossa, niin kestävät paremmin vatsahappoja.

juissiRe: ihmiset voi parantua refluksista30.7.2019 13:21
Ite oon huomannu että pahiten refluksia aiheuttivat tupakka mitä harvoin silti poltan ja lääkkeet. Ja masennus ja makaaminen. Hyvä kesä ollut yli 200 km kk kävelyä ja moni muukin vaiva jäi sille tielle.

DamRe: ihmiset voi parantua refluksista14.8.2019 9:37
Hyvä ketju, kiitos siitä. Itse olen ruuanhotkija eli koetan nyt pureskella rauhassa ruokani. Olen jättänyt rasvat/öljyt pois lähes kokonaan. Oireet pahentuivat rasvaisesta öljyisestä ruuasta.
Ei luonnossakaan saada öljyä desikaupalla vaan se on sitoutunut esim oliiveihin. Lisäkjsi olen pienentänyt annoksia suurin piirtein haukkupaloihin. Nyt katsotaan auttaako nämä muutokset lievimmillään jatkuvaan kuivaan yskään ja röyhtäilyihin.

Eija SRe: ihmiset voi parantua refluksista14.8.2019 11:22
Sen tiedon valossa minkä olen saanut refluksin hoidosta ravinnon avulla, rasvan vähentäminen ei ole ollenkaan keskeistä. On totta, että rasvainen ruoka närästää refluksissa ja silloin kun refluksi on juuri alkamassa (Dam kuullostaa tältä jälkimmäiseltä), mutta rasvat eivät ole refluksin syy. Syyt ovat paljon kokonaisvaltaisemmassa kehon epätasapainotilassa. Siksi ruokavalio muutetaan kokonaisuudessaan radikaalilla tavalla, lisätään joitakin suolen paranemiseen auttavia aminohappoja, vitamiinejä, ehkä rautaa, probiootteja, tulehduksen sammuttajaravintolisiä, entsyymiä. Yksittäisen ravintoaineen poisjättämisellä ei tule tulosta. Rasvatkin ovat tuiki tärkeitä kehon toiminnalle.

SitrusRe: ihmiset voi parantua refluksista14.8.2019 12:45
Refluksioireet voivat poistua, jos ne liittyvät parannettavissa olevaan tilaan
Koko sana refluksitauti on venyvä käsite.
Endoskopiapositiivinen tauti, jossa on jo rakenteellisia muutoksia, ei kyllä parane.

Eija SRe: ihmiset voi parantua refluksista2.10.2019 14:41
Hei taas,
Päivitän kuulumisia, koska niistä saattaa olla apua jollekin toiselle, jolla samantyyppinen tilanne.

Ruokavaliolla (joka vähän muotoutui yllä olevasta) ja yllä mainitsemillani ravintolisillä oireet lievittyivät mutta myös muuttuivat, ... ja pysyivät. Oire oli ylävatsalla oleva kirvelyn ja paineen tuntuinen kipu ja iltaa kohden turvotusta.

Joten soitin funktionaalisen lääketieteen ravintoterapeutille. Halusin suolistoanalyysiin, ja sitä terapeuttikin suositteli. Se kannatti. Selvisi, miksi koko refluksi kehittyi ja miksi en saanut sitä ruokavaliolla ja ravintolisillä kokonaan pois. Mikrobikannat nurinniskoin.

E. colia hirveästi, Enterobakteeria hirveästi, hiivaa hirveästi... Laktobasillit aivan mittajanan nollapäässä, vaikka oli todella laadukkaita valmisteita käyttäynyt muutaman kuukauden ajan. Toisessa valmisteessa 33 erilaista hyödyllistä bakteeria, toisessa 100. Onneksi sentään binfidobakteerit olivat normalleissa lukemissa. Mutta sain selityksen sille, miksi olo oli talvella niin myrkyllinen. Tuollainen sekoitus suolistossa tuottaa sellaisen myrkkymäärän, että maksa ei siitä tahtonut selvitä. Aamuyöllä heräsin usein aivan likomärkänä hiestä (tätä hikoilua en tainnut aiemmin mainitakaan oireena... samaan refluksiin sekin siis kuului... sekin onneksi jo häipyi ruokavalion muutoksen myötä, eivät saaneet pahikset ainakaan sokeria juhliinsa kun sokeri, jauho, riisit, perunat, pastat oli pois).

Nyt tietää, mitä hoitaa. Luonnollisin menenelmin ja valmistein häädetään pahikset pois ja lisätään hyviksiä tilalle. Huomenna tulee viikko hoidon aloittamisesta. Huomaa jo selvän eron.

Enkä haikaile 'entistä elämää', pikemminkin kauhistelen mitä me suomalaiset suuhumme pistämmekään... Maukkaita pullakahveja vaan!... Tosin en koskaan juonut kahvia enkä koskaan leiponut pullia itse. Ruokavalio tulee itselläni pysymään Paleotyyppisenä.

Päättelin, että koko epätasapaino syntyi kahden pääsyyn takia: aloin syömään vuosikausia kehitysmaassa asumisen jälkeen Suomeen palattuani gluteenitonta leipää (sitä kun ei siellä saanut) ja gluteenittomia keksejä ja joitain muita leivoksia (sokeri ja jauho, kamalaa!) ja käytin huolimattomasti tulehduskipulääkkeitä. Sen lisäksi stressasin. Siinä resepti.

Eli tällä viestillä haluaisin sanoa sen, että suolistoanalyysi todellakin kannattaa, varsinkin kun on jo itse tehnyt kaikkensa ja siltikin jonkinlaiset suolisto-refluksi-oireet jatkuvat. Kun tietää, mikä mättää, voi aika nopeasti saada avun.

Muistutan taas, että palleatyrä monimutkistaa asiaa. Minulla sellaista ei ole.

Eija SRe: ihmiset voi parantua refluksista2.10.2019 14:46
Ja pyydän vain miettimään, mitä tapahtuu, jos pohjalla on jo hiivaa ja pahoja bakteereja, ja sen päälle lääkäri määrää happosalpaajan.

Kun hapot laimenevat mahtaa elinolosuhteet tulla aivan loistavan ihaniksi noille yllämanituille suolistoeläjille. Ojasta allikkoon koululääketieteellä refluksin hoidossa...

Eija SRe: ihmiset voi parantua refluksista2.10.2019 16:36
Siis toiseksi viimeisessä viestissäni puhun tilasta nimeltä dysbioosi, jos joku haluaa googlata.

JRe: ihmiset voi parantua refluksista6.10.2019 20:19
Hyvää kerrontaa.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: