Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

MariaRefluksi, vagus-hermo ja autonominen hermosto9.4.2019 23:05
Refluksi on elämää rajoittava tauti, oireet ja syntytapa on jokaisella yksilöllisiä. Toiset oireilevat närästyksellä, toiset jatkuvalla yskällä tai molemmilla. Kuinka monella polttaa alaselkä ja alavatsa?

Aikanaan minulle ehdotettiin leikkausta, mutta haastateltuani kirurgeja, jotka ovat 90-luvulta lähtien leikanneet, viesti oli selvä: tee mitä tahansa oireiden lievittämiseen, mutta älä tee leikkausta, sen onnistuminen ja pysyvyys on osoittautunut epävarmaksi.

Kuten varmasti moni muukin, kaikki on kokeiltu: happosalpaajat, refluksi-ruokavalio, fodmap-ruokavalio, gluteiiniton ja maidoton ruokavalio. Akupunktio, homeopatia, jäsenkorjaus, naprapatia, kiropraktion käsittely, hieronta, sakraaliterapia, hypnoosi...paljon paloi rahaa, eikä näistä ollut apua.

Moni tätä palstaa seuraava tietää, että itselleni VHH-dieetti auttoi refluksiin ja nykyisin olen siirtynyt ketogeeniseen diettiin, joka toimii hyvin. Tämä auttoi jatkuvaan yskään, rykimiseen ja liman muodostukseen. Olin tosiaan kokonaisen vuokden sairaslomalla kroonisen yskän takia, joten ihan harmittomasta yskästä ei ollut kyse. Yskin koko ajan.

25 vuoden ajan olin kysynyt lääkäreiltä, että onko mahdollista, että iso vatsan alueen leikkaus olisi saattanut vaurioittaa vagus-hermoani, koska oireet alkoivat tämän leikkauksen jälkeen. Tähän ei kukaan koskaan ottanut kantaa. Refluksin lisäksi minulla oli hermosärkyä alavatsassa ja alaselässä. Krooninen kipu vei voimiani.

Kunnes: eräs lääkäri sanoi, että kokeillaan sinulle mielialalääkettä, joka vaikuttaa myös kipuun. Olin alussa vastaan, koska en erityisemmin pidä lääkeiden syömisestä ja mielestäni en tarvinnut mielialalääkettä.

Muutaman viikon jälkeen hermokivut olivat kuitenkin niin kovat,että olisin ottanut vaikka arsenikkia ja avasin lääkepurkin. Lääkkeen nimi on Pertriptyl 2 mg/25 mg. Yllätyksekseni hermokivut loppuivat ja aloin myös nukkumaan yöni paremmin. Sen jälkeen kipuja ei ole ollut, samalla katosivat ruoka-aineallergiat.

Oma tuntemukseni asiasta on, se, että 25-vuotta sitten tehty iso leikkaus vaurioitti vagus-hermoani aiheuttaen sen, että koko autonominen hermosto häiriintyi --> refluksi --> yskä --> hermokivut --> kielenpoltto--> virtsankarkailu --> heikentynyt ruuansulatus. Näissä kaikissa vagus-hermo ja autonominen hermosto on mukana.

Pertriptyl rauhoittaa autonomista hermostoa ja sitä kautta päivittäiset hermokivut jäivät pois kokonaan. Miettikää miltä tuntuu, kun 25-vuotta jatkuneet kivut ovat poissa?

Olen valmis syömään ko lääkettä niin kauan kuin elän, enkä mieti sivuvaikutuksia, kunhan kivut vain pysyvät poissa. Pystyn nykyisin syömään myös viljatuotteita ilman, etten ala yskimään rajusti ja limaa alkaa muodostumaan kurkkuun.

Kaikille ei ole tehty isoa leikkausta, mutta miettikää onko mahdollista, että autonomisessa hermostossa olisi häiriötila ja se aiheuttaisi refluksin?

Minulla auttoivat ruokavalio ja loppusilauksen sain em lääkkeellä. Toivon vilpittömästi, että jokainen teistä löytää oman keinonsa tämän kiusallisen vaivan selättämiseksi.

Rakenteellinen_Re: Refluksi, vagus-hermo ja autonominen hermosto10.4.2019 7:22
Moikka!

Kiva, kun jaoit tarinasi meidän kanssa! Hienoa, että olet päässyt eroon oireistasi uudella lääkkelläsi. 😊🙏

Täällä minäkin olen lähes terve, rytmärit hävisi närästyksineen ruokavalion avulla kokonaan. 🤗
Mulle tosin ei riittänyt pelkkä maidoton ja viljaton vaan piti poistaa myös muitakin yksittäisiä ruoka-aineita.

Kyllä mä uskon, että on mahdollista, et vagus hermo on vaikuttanut tilanteeseesi. Mulla ei ole tehty suuria leikkauksia vatsan alueelle, joten uskon omien yliherkkyyksien olevan ihan oman immuunipuolustuksen ylilyöntejä ja l. Glutamiini on helpottanut minua tässä suhteessa. Salpaajaa en ole nyt syönyt.

Tsemppiä tulevaan!

MariaRe: Refluksi, vagus-hermo ja autonominen hermosto10.4.2019 9:49
Hei Rakenteellinen, testattiinko sulla yliherkkyydet/allergiat? Ruokavalio todellakin auttaa monilla ja suolistoa kannattaa hoitaa.

Kävin vuosia sitten tk:ssa, jossa ottivat allergia-testit, lääkäri totesi, että kaikki olivat plussalla ja sain lähetteen allergiapoliklinalle, jossa testit otettiin uudestaan ja ainoastaan muutama oli plussalla. Silti oireita tuli melkein mistä vain, ilmeni suun ja kielen polttona sekä jatkuvana yskänä.

Mielelläni en lääkeitä syö, mutta jos tämä yksi pilleri poisti kaikki oireet, käytän sitä, koska elämänlaatuni parani merkittävästi.

Ajattelin jakaa kokemukseni, jos täällä on muitakin, joille on tehty iso vatsanalueen leikkaus, kuten minulle kaksi keisarinleikkausta, ja sen jälkeen alkoivat oireet. Silloin voi olla kysymyksessä vagus-hermon vaurioituminen ja autonomisen hermoston häiriötila.

Pieni toivo minussa elää, että jos käytän lääkettä matalalla annoksella ja jonkin ajan kuluttua kokeilen olla ilman, jospa elimistö olisi löytänyt takaisin oikealle radalle. Mutta jos ikävät oireet palaavat, olen valmis syömään lääkettä lopun elämäni.

Rakenteellinen_Re: Refluksi, vagus-hermo ja autonominen hermosto10.4.2019 10:11
Tosi hienoa, et olet päässyt eroon oireistasi.

Joo testattiin kaikki mahdollinen ja koko veren ige-vasta-ainetaso oli mulla yli 1500 ja pääsin sitten allergia puolille suht nopeaan. Se raja-arvo tuohon olisi ollut aikuisilla max. 100. Aiempaa allergia taustaa on ja yksi anafylaksian takana, lisäksi autoimmuuninokkosrokko.
Siellä testattiin useampia ruoka-aineita, mut muutamalle vain reagoin. Todennäköisesti on suolistoperäinen allergia mun kohdalla kyseessä ja sitä lääkärikin arvioi. Nykyisin kun ei lääketieteellä Suomessa ainakaan ole sijaa näille, paitsi antioksidanttiklinikoilla.

Hyvä, että jaoit asiasi täällä, nämä parantumisetkin ovat tärkeää tietoa 😊

VaniljaRe: Refluksi, vagus-hermo ja autonominen hermosto10.4.2019 13:58
Mukava kuulla sinusta Maria, hienoa että olet hyvässä kunnossa. Minä olen myös oireeton, enkä enää saa oireita vaikka koko ajan en ole tarkkana ruokavalion kanssa. Perusruokavalioni on edelleen kasviksia, kalaa, smoothieita jne. Voin hyvin syödä leipää päivittäin, leivon ihania sämpylöitä vehnähiivaleipäjauhoista ja syön yhden aamukahvin kanssa. Vilja ei ole minun ongelmani mutta olen silti vähentänyt sen käyttöä.

CyndyRe: Refluksi, vagus-hermo ja autonominen hermosto15.4.2019 19:49
Mielenkiintoinen havainto.

TepsuRe: Refluksi, vagus-hermo ja autonominen hermosto21.9.2020 22:39
Hei Maria, miten voit nykyään? Olisi mielenkiintoista kuulla, yhäkö syöt lääkettä vai kävikö niin että kehosi löysi sen avulla takaisin balanssiin.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: