Keskustelu

SitrusHapanjuurileipä24.3.2019 11.08
Ruoka-aineista.
Mulle päänvaivaa ei tuota viljat, vaan hiiva.
Niinpä luonnollista on suosia juurella leivottua leipää.
Juuren tekeminen ja leivän leipominen itse tuntui pitkään
liian sotkuiselta ja hankalalta.

Liityin juurileipureiden ryhmään. Luin ohjeita ja hankin
luomujauhoja. Lasipurkkeja jo olikin.
Nyt on juuri tekeillä. Tänään jaan sen ruis- ja vehnäjuureksi, ja
jatkan niiden ruokkimista vedellä ja jauhoilla.

Leivän leipominen, jahka siihen päästään, on
pitkä prosessi: autolyysi, kylmäkohotus, taittelut, lepo....
ties mitä. En ole perehtynyt siihen vielä.
Juuren kypsyminen lopulliseen iskuun vie kuukausia. Ekat
leivät ei ehkä ole kummoisia.
Mutta ne ovat leipää ilman hiivaa.
Siinä on mulle motiivia riittäväksi.

Juurileipurit ovat haltioissaan leivistään.
Juurella voi leipoa kaikkea mitä hiivallakin.
Saapa nähdä mitä tästä tulee.

Aikuinen nainenRe: Hapanjuurileipä24.3.2019 11.25
Minun naapuri leipoo juuresta kaikki leivät. Miehellään on crohnin tauti ja sen takia hän vielä tekee leivät qluteenittomista jauhoista, että ei tule ongelmia miehelleen. Olen saanut leipää maistiaisiksi ja hyväksi olen todennut, niin maun kun vatsankin puolesta.
Muuten en ole mikään leivän syöjä.

Onnistumista Sitrukselle. Harjoitus tekee mestarin👍

SitrusRe: Hapanjuurileipä24.3.2019 12.11
Kiitti. Varmaan näin on.
Ainakin juuri on kehittynyt hyvin ja nopeasti.
Odotan hartaasti, että saan siirtää sen huoneenlämmöstä
jääkaappiin. Se nimittäin haisee asetonille, eikä edes ihan vähän.
Mitään erikoistarvikkeistoa en rupea hankkimaan, kotoa
löytyvät työvälineet saa luvan kelvata.

Aikuinen nainenRe: Hapanjuurileipä25.3.2019 17.49
Mitäs leivänleipojalle ja "juurelle" kuuluu tänään. Missä vaiheessa hommelit on?

SitrusRe: Hapanjuurileipä25.3.2019 18.12
Kiitos kysymästä!
Juuret, vehnä ja ruis, on lähteneet hyvin kehittymään.
Ne kuplivat ja nousevat. Haisevat just nyt viinalle (aiemmin asetonille).
Päivittäin otan juurta, ruokin jauhoilla ja vedellä.
Suurin osa juuresta menee roskiin, koska se on toistaiseksi kirpeän etikkaista maultaan. Ei sitä tee mieli syödä, maistoin tipan.

SitrusRe: Hapanjuurileipä26.3.2019 1.35
Olen lukenut taikinan tekemisestä ja paistamisesta.
Kumma kyllä, juurileivonta tuntuu edellyttävän välineistöä, jota mulla
paljon kokanneella ihmisellä ei ole. Leivonta ei kuulemma ole työlästä, mutta
se on hidasta ja aikataulutettua kuin vauvanhoito.
Tänään ilmeni, että juuritaikinaa ei saa (tietenkään) säilyttää paitsi alumiiniastiassa
joita mulla ei olekaan, mutta ei myöskään keraamisissa vuoissa, koska hapan
taikina voi liuottaa niitä. Pitäisi olla iso kannellinen elintarvikemuovinen säilytysastia, nostatuskoreja ja liinoja joiden päällä taikina lepää, iso pata pataleivälle, partakoneenteriä viiltelyyn ja riisijauhoja jauhotukseen. Vehnäjauho ei kuulema käy.

Toistaiseksi olen saanut saaliiksi haisevaa vesijauhovelliä, jota kuivatan tiskipöydällä sen verran että sen ilkeää panna biopussiin. Viemäriin tai vessaan sitä ei kaadeta.
Saa nähdä tuleeko tästä leipiä ikinä.

rentukkaRe: Hapanjuurileipä26.3.2019 7.39
https://areena.yle.fi/1-50093724#autoplay=true

tuossa oli aamutv,ssä puhetta juuren teosta ja vaikutti niin helpolle tiedä sitten.

tämä palsta takkuilee niin, että olen luopunut kirjoittamisesta, josko tämäkään läpi menee ja kuinka menee.

Aikuinen nainenRe: Hapanjuurileipä26.3.2019 8.39
Aika haasteellista tuntuu leivän teko. Minulta taitaisi jäädä vaiheeseen.🤔

Saa nähdä kuinka Sitrus onnistut 👍

RentukkaRe: Hapanjuurileipä26.3.2019 11.07
Totta, haasteellista on, saatiin vain näyttämään niin helpolle. Mieli tekisi koittaa, mutta en taida alkaa.
Lyhyet viestit lähtee, ehkä, pidemmät katoaa jonnekkin.

SitrusRe: Hapanjuurileipä26.3.2019 12.17
Suoraan sanoen ohjelman anti oli lähinnä fiilistelyä ja juurileivän
kehumista.
Se mitä mä nyt tarvitsen, on luettelo työvälineistä ja leivän työohje eli
resepti perusteellisesti selitettynä alusta loppuun kronologisessa
järjestyksessä.
Sitä on yllättävän vaikea löytää.

Bisnestähän tämä Kuuselalle on. Fb.ryhmässäkin tietoa saa ripotellen
ja sikin sokin. Kun kysyt jotain, vastataan, että osta se kirja, siellä neuvotaan.
No minä en osta kirjoja, ellen ole varma että sen haluan ja tarvitsen.
Liityin engl.kieliseen ryhmään saadakseni asiasta paremmin selkoa.
Siinä on extrana kielihaaste, mutta ainakaan ei koko ajan jauheta, että osta
se kirja!

Kuuselan ohjeissa on ristiriitaa ja epämääräisyyksiä, jotka hämmentävät
aloittelijaa, joka ei tiedä, mitkä ohjeet on oleellisia ja mitä voi soveltaa.
Kaikki eivät osaa opettaa, vaikka osaavat itse tehdä.

Yhtään uutta työvälinettä en osta enkä enää yhtään uutta jauhopussia.
Mun juuri toimii nyt, ja seuraavaksi leivon sillä.
Jos ei ohjeista tule tolkkua, käytän omaa järkeäni.
Jos homma on toivotonta piperrystä tai vaatii keittiöni pyhittämistä hapanjuurelle
tai oikeasti vaatii muovilaatikkoa, riisijauhoja, kohotuskoreja, pellavaliinoja, lämpömittareita ja loputtomiin purkkia ja purnukkaa, niin saa jäädä tähän.
Juuren säilytyksestä ja ylläpidostakaan ei tahdo saada selkoa: välillä sanotaan että
kansi kiinni vaan, sitten että kaasun täytyy päästä ulos.
Jollain oli just hajonnut lasipurkki, jossa olikin ollut liikaa painetta.

Katotaan mitä tulee.
Paljon olen kokannut, mutta näin työlästä ja epäselvää hommaa ei ole toistaiseksi
tullut vastaan.
Eikä tarkoituksena ole mitään muuta kuin paistaa leipiä ja sämpylöitä.🙄

Aikuinen nainenRe: Hapanjuurileipä26.3.2019 12.55
Kyllä taitaisi minulta jäädä tekemättä leivät. Tykkään leipoa ja osaankin, mutta nyt voisi tulla stoppi näiden erinäisten vaiheiden takia.

Odottavalla kannalla olen miten Sitruksen juurileipä onnistuu kun vaiheessa olo on loppunut siis leipä leivottu ja paistettu.

Tsemppii👍

SitrusRe: Hapanjuurileipä26.3.2019 18.32
Joo, olen hankkinut tietoja nyt muualta, mistä niitä
jaetaankin auliimmin ja selvemmin.
Ei hirveästi hyödytä, jos kysyt jostain työvälineestä, ja
vastaus on arvoituksellinen: "hyvää ei löydä helposti". 🙄
Voisi laittaa näkyviin kuvan, merkin ja ostopaikan, sekä
kertoa miksi se hyvä on hyvä. Meinaan kun kerran ollaan
nimenomaan foorumilla, missä levitetään hapanjuurileivonnan
ilosanomaa ja taitoa.

Mä olen pikkasen kyllästynyt näihin "kavereihin" ja tuttuihin, jotka
tekee omaa bisnestä 24h. Huomaat, että näennäisten tervehdyskontaktien
päämäärä onkin aina myydä sulle jotain omaa tuotosta: kirjaa, verkkokurssia,
korttia, härpäkettä, jopa antaa maksullisia tunteja!
Paras tällä saralla oli vanha tuttu, joka tarjoutui tekemään antamaan
ruokaneuvontaa ja tekemään mulle ruokavalion hintaan 120?!!
Tämä idea kumpusi vain tekstittelystä. Koulutukseltaan hän maisteri aineenaan
vieraat kielet. Mutta on kuulemma lukenut ruokavalioista niin paljon, että tietää
aiheesta enemmän kuin kouluttautuneet ravitsemusterapeutit. Jep jep.

Verkkokurssit on enimmäkseen täyttä kusetusta ja helppoa rahaa 'ohjaajalle'.
Hän julkaisee 'materiaalia' krn / vko, antaa tehtäviä ja värvää kurssilaiset
pähkäilemään keskenään asioita. Ohjaaja itse ei edes katso saati kommentoi
tehtäviä, häneen ei saa 'kurssin' aikana yhteyttä.
Kun kurssi on ohi, materiaali häipyy verkosta. Tietysti sitä voi omalla vaivalla
printata itselleen. Tämmöstä kurssia mulle tuputti tämä ruokavaliontekijä.
Aiheesta joka ei edes kiinnostanut, mutta jota hänen mielestään tarvitsin.
Välillä mietin, että onko näytänkö erityisen sumutettavalta, vai onko maailma
nykyään täynnä näitä jos jonkin sortin helppoheikkejä?

SitrusRe: Hapanjuurileipä26.3.2019 18.35
Oho, kylläpä tuli virheitä. Sori.

PS. Robottiohjelmaa on näemmä korjattu. Hyvä.

RentukkaRe: Hapanjuurileipä26.3.2019 19.46
No hyvä jos ropotti nyt toimii. Tuo juuren teko ja säilytys ei mielestäni ole salatiedettä. Se telkkarin täti lähinnä fiilisteli sen juurensa kanssa ja antoi ymmärtää, että helppoa on.
Meillä kotona leivottiin ruisleipää juuritaikinasta, siis ilman lisättyä hiivaa. Juuri säilyi väliajat puisen taikatiinun seinissä aitassa kannella peitettynä. Enkä muista, että meillä olisi ollut mitään ihmehärpäkkeitä leivän teossa apuna. Nyt ei vain ole sellaisia ruoka-aittoja ja puisia tiinuja, joten haastetta varmasti piisaa. Hyvää se leipä oli. Täytyykö kokeilla vielä? Se juuren teko, enpäs tiedä.
Kerro Sitrus kuinka kävi.

SitrusRe: Hapanjuurileipä26.3.2019 23.53
Niin, joillain on puutiinut ja leivinuunit, useimmilla ei.
Eihän entisaikaan ollut jääkaappia, muovikelmuja eikä muoviastioita.
Tuo mun väsähtäminen johtui monen asian summasta, mitkä osui samalle
päivälle.
Luin ohjeita laajemmin, ja totesin että voin vapaasti soveltaa.
Onnistuin myös löytämään kunnollisia leivontaohjeita.
Vehnäjuuren ruokinta jäi yhtenä päivänä väliin, ei haittaa.

Myönnän, että en ole koskaan ollut kiinnostunut leipien leipomisesta, ylipäätään
hiivataikinoista. Ex.mies teki juureen ruisleipää, mä en siihen puuttunut. Hallin leipä
on musta parasta.

Olen pienentänyt juurien kokoja, koska mua ärsyttää hävikin määrä.
Joka päivä heitetään juuresta 2/3 roskiin.

Kyllä saatte kuulla kun ensimmäinen syömäkelpoinen leipä pullahtaa
uunista, se on varma juttu!

Aikuinen nainenRe: Hapanjuurileipä27.3.2019 13.42
Ai jaa, eipä taas kirjoitukseni ota lähteäkseen.

Kirjoitin, että kovin haasteelliselta kuulostaa leivän teko ihan tekovälineitä myöden.

Toivottavasti 🍞 leipä maistuu kun on valmistunut syönti kuntoon.

Kuulolla olen miten käy👍



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: