Keskustelu

Tukea tarvitaanUusi palleatyräpotilas ilmoittautuu26.2.2019 21.45
Heippa hei,
Ennen vuodenvaihdetta sain palleatyrädiagnoosin noin vuoden oireilun jälkeen ja yrittelen tässä oppia elämään sen kanssa... Tähystyksen tehnyt lääkäri lykkäsi käteen refluksivaivalapun vaikka minulla ei polttelua ole ollutkaan, Pariet-reseptin ja sen enempiä juttelematta lähetti minut matkoihini. Olisi ollut kiva jutella siitä millaista elämä nyt tulee olemaan.
Tahtoisin nyt kuitenkin saada hieman vertaistukea, jotta opin elämään vaivan kanssa. Toisaalta tahdon myös kertoa tarinani, joka sekin auttaa minua prosessissani. Tässä tulee myös muitakin oireita, ei vaan palleatyrää :)

Olen ollut suht terve ihan viime vuoteen asti. En ollut juurikaan käynyt edes työterveysvastaanotolla. Olin meneväinen, elämästä nauttiva ihminen. Olin aktiivinen liikkuja. Kävely- ja juoksulenkit olivat päivittäisiä. Tennistä, sulkapalloa, lihaskuntoharjoittelua, milloin mitäkin. Ruokavalio oli hyvä; vihanneksia, hedelmiä ja muita ruoka-aineita sopivassa suhteessa. Jälkikäteen ajateltuna ehkä liian isoja annoksia ja liian nopeasti syödyt annokset.
Noh, oireet alkoivat keskirinnan kipuna ja paineena huhtikussa 2018. Tämä diagnosoitiin ensin miekkalisäkkeen tulehduksena, koska vaiva oli alkanut salilla käynnin jälkeen. Sanottiin, että aika parantaa. No, ei parantanut. Kävin verikokeet, EKGn, ylävatsan röntgenin ja ultraäänen. Ei mitään. Silti rinnassa paine ja kipu. Hermoilin ja pelkäsin sydänvikaa. Tämä stressi ja huolehtiminen aiheutti juhannuksena kaksi peräkkäistä paniikkikohtausta. Molemmilla kerroilla paikalle soitettiin ambulanssi. Molemmilla kerroilla sydänfilmit puhtaat, eikä selkeää syytä kohtaukselle. Tästä on jäänyt tietynlainen, pieni paniikkioireisto, mutta sitä olen oppinut hallitsemaan ja harjaannun siinä yhä edelleen. Silti se seuraa mukana. Kaikki täytyy periaatteessa opetella uudelleen. Täytyy kokeilla kaikki normaalit toiminnot uudelleen, että huomaa selviävänsä niistä. Kaupassa käynti, junalla matkustaminen, jopa töissä oleminen. Kaikki piti ensin panikoida läpi, sitten huomata, että selviän kyllä. Paniikki ja itsestä huolissaan oleminen poiki sitten lievän ahdistuksen ja psykologilla kävin avaamassa asiaa. Se ehkä jo hieman helpottaa...

No, rintatuntemukset jatkuivat. Kuukauden kuluttua juhannuksesta rintakipu yltyi ja menin päivystykseen. EKG ja verikokeet puhtaat. Lääkäri lähinnä pyöritteli päätään ja ei nyt suoraan luulotautiseksi sanonut, mutta melkein.

Marraskuussa pääsin viimein tähystykseen ja tuloksena noin 4cm palleatyrä. Rohdoksi Pariettia vuoden loppuun, sitten katsotaan uudestaan. Se ei minun mielestäni auttanut. Koko tänä aikana minulla on ollut vain lievää närästystä, mutta ei mitään suurempia. Pahempi riesa on tullut vatsan turvotuksesta, joka tuntuu aiheutuvat ihan kaikista ruoka-aineista. Onko muita, joilla palleatyrään ei liity niinkään kovaa närästystä, vaan oire on lähinnä paineen tai tyhjyyden tunne ylävatsassa ja vatsan voimakas turvotus?

Nykyään aina, kun käyn kävelyllä nuo rintatuntemukset yltyvät. Samoin, jos salilla aktivoi ylävartaloa esim. penkkiä tehdessä keveilläkin painoilla. Salin aloitin uudelleen säännöllisesti vasta pari viikkoa sitten. Tähän kyllä liittyy aina vähän paniikkioirettakin... en jotenkin uskalla rasittaa itseäni enää kovaa, koska rintatuntemukset yltyvät ja saavat ajattelemaan sydänvaivoja.

Tukea tarvitaanRe: Uusi palleatyräpotilas ilmoittautuu26.2.2019 21.49
Pitkä juttu, mutta tässä tiivistettynä pääkohdat, joihin haluan vertaistukea;
Onko muita, joilla on palleatyrä+paniikkioire -kombo? Miten se teillä oireilee? Onko muita, joilla ei ole kovaa närästystä, vaan vain rinta-/ylävatsatuntemuksia ja turvotusta? Jos on, niin paheneeko tuntemukset rasituksessa esim. lenkillä tai salilla? Onko teillä rytmihäiriöitä tai tykytyksiä tai muita tuntemuksia ylävartalossa?

PikeRe: Uusi palleatyräpotilas ilmoittautuu26.2.2019 22.02
Juurikin noin...

Akuuttiin olen mennyt milloin tykytysten takia, milloin rintakivun takia. Palleatyrä ja refluksi todettu tähystyksellä. Paniikkikohtaus tulee toisinaan, kun rintatuntemukset on päällä, eikä meinaa asettua.

Olen huomannut ihan selkeästi oireiden lisääntymisen stressin lisääntyessä/jatkuessa. Nyt olen syönyt Ranixalia 1/pv jo noin kk:den ajan,enkä uskalla sitä tauottaa. Oireet on olleet lähestulkoon pois.

Pelkään myös rasitusta ja hengitän jotenkin väärin kun hengästyn, kun pelkään sydämeni puolesta. Että ihan kuin omaa tarinaani olisin lukenut.

Tsempit ja täältä saat vertaistukea 🌹

Tukea tarvitaanRe: Uusi palleatyräpotilas ilmoittautuu26.2.2019 22.40
Kiitos ihana Pike!
Melkeen täällä tippa linssissä olen, kun ei mistään oikeen tukea ole saanut ja heti täältä löytyy kohtalotoveri. En olekaan yksin :)

Koville ottaa, kun elämässä tähän asti suurimmat voimavarat on olleet terveys, liikunta ja itsenäisyys. Nyt palleatyrä nakertaa terveyttä, paniikki itsenäisyyttä ja omillaan pärjäämistä ja molemmat haittaa liikuntaa.

Mutta on tämä opettanutkin ja opettaa edelleen. Ei ole häpeä pyytää apua. Paniikkia ei tarvi hävetä, eikä epäröidä soittaa ystävälle, kun alkaa ahdistamaan ja panikoimaan. Ja puhuminen auttaa aina oli aihe mikä vaan ja puhekaveri ammattiauttaja tai kuka vaan :)

PikeRe: Uusi palleatyräpotilas ilmoittautuu27.2.2019 7.52
Ole hyvä vaan 😊

Löydät täältä foorumilta useita viestiketjuja, joista löydät samankaltaisia kirjotuksia. Ylhäällä olevaan palkkiin voi kirjoittaa aiheeseen liittyvän sanan, niin pääosin löytyy yksi tai useampi viestiketju, jossa aiheesta/oireesta keskustellaan.

Itsekin lähes päivittäin näitä selailen ja toisinaan kirjoittelen 😙

Jos oireesi jatkuvat eikä helpotusta löydy, käänny uudelleen lääkärin puoleen, toisaalta tää refluksi tauti on yllättävän monitahoinen 😣, valitettavasti

Jaksamiset sulle ja muillekin 💖

AnnaMyyRe: Uusi palleatyräpotilas ilmoittautuu27.2.2019 8.57
Hei.Kyllä on tuttua oireistossasi.Paniikit ym.Itsellä ei ole dg vaikka laajasti tutkittu mutta mulla oli myös muutama vuosi sitten ja on vieläkin ajoittain rintakipua jja painetta joka tuntui alkaneen raskaasta kuntopiirityyppisestä liikunnasta.

Epäilin sydäntä ja kävin, filmit, verikokeet ja rasitus ekg:n jossa kunto todettiin erinomaiseksi eikä merkkejä sepelvaltimotaudista.

Paniikki on hyvin tyypillistä ja tykytykset, noidankehää.Sun kannattasi pyytää tuo rasitus ekg, uskon että se helpottaisi oloasi.

Mäkään en niinkään aina tunne närästystä sellaisena kuin se perinteisesti ajatellaan, mutta se ei välttis olekkaan sitä karmeaa poltetta.

Mitä avun hakemiseen tulee vaikka psykologilta, mikäs häpeä se on, itsestään huolehtimisen merkki 👍

Oudon paineen ja tyhjyyden tunne myös ylävatsalla on tuttua täälläkin.Niinkuin Pike sanoi, oireita löytyy kuin kaloja merestä.

Tsemppiä, et ole yksin!

Aikuinen nainenRe: Uusi palleatyräpotilas ilmoittautuu27.2.2019 11.17
Kyllä minäkin voin samoihin oirekuvioihin itseni samaistaa. Tosin närästys on lääkityksestä huolimatta usein eloa rasittamassa.
Uskon, että sappikivien+ rakon poiston jälkeen närästykseni paheni ja lääkitys tuli sen jälkeen jokapäiväiseksi.

Palleatyrä on minunkin omgelmani. Yritän kovasti elää refluksi kanssa. Välillä se on todella vaikeaa, kunnes taas joku päivä elämä on kun ei tautia olisikaan. Harvoin tosin.

Paniikki oireet on minullekin tuttuja. Kivun sieto kykyni kun on madaltunut vuosien saatossa nollaan. Minähän olen täällä kertonut näistä fyysisistä kivuistani joiden kanssa en enää meinaa jaksaa elää.

Avun hakeminen on minustakin itsestään välittämistä. En olisi itse tässäkään kunnossa jos en olisi traumaattisen tapahtuman jälkeen psykologin kanssa käynyt asiaa purkamassa.

Rakenteellinen_Re: Uusi palleatyräpotilas ilmoittautuu27.2.2019 22.09
Tervetuloa palstalle 🤗

Ja mulla ei ole tyrää, mut refluksitauti ja väljä sulkija, gastriittia ja vaikeaa on välillä ollut. Uskon ihan täysin kaiken, miten olet asiat kokenut. Lääkärit usein vähättelee tätä koko refluksikirjoa ja sanoo ettei mitään vakavaa. Ja unohdetaan, että hei mekin tarvittais oikeaa tietoa ja tukea!

Mutta moni muutos, joka on pakko tehdä lähtee ihan pienestä. Lepo, uni, liikunta, ruoka, säännöllisyys jne. Aina nekään ei auta, ei auta lääkkeetkään tai kikkakolmoset, mutta eteenpäin on kuitenkin mentävä. Taudin kanssa oppii elämään, kun saa oireet hallintaan ja oma olo ei pyöri ensimmäisenä joka päivä mielen päällä. Ja ahdistaahan tämä, nuorena varsinkin, mutta myös vanhempana, kun tuntuu ettei normaalia päivää näe.
Mutta ei menetetä toivoa 😊 jokaisen reflu on yksilöllinen ja oireet erilaisia. Toisille lääkitys tehoaa paremmin, itselleni esim. Ruokavalio on ykkönen ja sitten salpaajat tasaamaan siihen rinnalle. Ilman ruokavaliota minun kohdallani lääkkeistä ei siis olisi hyötyä.

Mutta tsemppiä sulle! Mulla rasitus ekg kahden viikon päästä, mut uskon kyllä, että sulla ois näkynyt normi ekg:ssä muutoksia, jos kyse olisi jostain sydänperäisestä. Refluksituntemukset tuntuu toisinaan ihan sydänoireilta ja toisinpäin, siksi niitä usein tutkitaankin tarkasti. Rintakipua mulla ainakin aiheuttaa ihan tää reflu ja huljuamustuntemukset ruokatorvessa. 🙂

Tukea tarvitaanRe: Uusi palleatyräpotilas ilmoittautuu28.2.2019 20.15
Kiitos kaikille tuesta!

Vasta tosiaan tutustuin tähän palstaan, ja nyt jo olette helpottaneet mun oloa. En tosiaan ole yksin :)

Kyllähän tätä omaa tilannetta on tässä ehtinyt jo hieman käsittelemään... ehkä se ensimmäinen "tätäkö tämä elämä nyt on" -shokki on jo mennyt ohi. Minäki kuitenkin vasta 29v... mutta ei tässä auta surkutella :)

Kävelyllä voi käydä ja kevyttä salitreeniä tehdä. Aikaa myöten luulen tottuvani kovempaankin rasitukseen. Aika tärkeää mulle on tuo, että pystyy liikkumaan edes jotenkin ja palaamaan siihen vanhaan elämäntyyliin tai saamaan edes osia siitä takaisin. Paniikin suhteenkin rohkaistun päivä päivältä. Tilanteet, joissa ennen oli melkeen paniikki päällä, ovat nyt jo melko luonnollisia :)

Yksi juttu mikä tällä hetkellä ehkä eniten häiritsee on vatsan turvotus. Toisinaan on ihan hyvä olo ja sitten ihan tuosta vain iskee valtava turvotus. Tämä tulee tietenkin syömisen jälkeen, mutta kun tuntuu, että kaikki ruoka-aineet turvottaa.... Turvotus on voimakasta ja se sitten taas pahentaa muita ylävatsaoireita; painetta yms. Onko teillä mitään vinkkiä, mikä auttaisi tuohon turvotukseen? Maitohappobakteereja tai jotain? Vai täytyykö sekin vaan sietää? :)

AniliinisRe: Uusi palleatyräpotilas ilmoittautuu1.3.2019 7.48
Minähän vastaisin kysymykseesi että ruokavalio, ruokavalio ja ruokavalio! Mutta se on vain minun mielipide, eikä toki tarkoita sitä, että toimisi kaikilla. Mutta kokeilemalla ei ainakaan menetä mitään. Kannattaa myös muistaa, ettei muutos tapahdu hetkessä ja takapakitkin kuuluu elämään. Suosittelen myös Paula Heinosen Vihdoinkin hyvä olo -kirjaa, suolisto kuntoon ruokavaliolla. Vaikka ei varsinaisia suolistovaivoja olisikaan, niin moni asia juontaa juurensa juurikin sieltä suolistosta.

Tässä pari ketjua ja haulla löytyy lisää:
https://www.refluksi.fi/keskustelu.html/21982?p=&c=

https://www.refluksi.fi/keskustelu.html/14274?showmsg=14394#message14394

Maitohappobakteereista sen verran, että jotkut sisältävät inuliinia, joka ainakin itsellä saa superturvotuksen aikaiseksi. Kannattaa siis valita ruokavalion tueksi sellainen valmiste, joka ei tuota sisällä.

Tsemppiä!

SitrusRe: Uusi palleatyräpotilas ilmoittautuu1.3.2019 8.53
Ruokavalio on välttämätön.

Laihduin alussa rajusti. En voinut syödä kuin maitoa, piimää, jugurttia, omenamehua, mustikkakeittoa, munia ja laihaa velliä.

Aloin ruokapäiväkirjan. Merkitsin siihen kaikki ruoka-aineet. Pisteytin ne sopivuuden mukaan 1-3. Kirjoitin oireet kustakin.
Suuri vaiva, mutta kannatti.
Ruokavalio on nimittäin yksilöllinen. Sen sijaan että alkaa noudattaa toiselle
sopivaa dieettiä tekee oman.

Kun rt.tulehdus alkoi parantua, pystyin laajentamaan dieettiä.

Ilman tarkkaa havainnointia yksi raaka-aine kerrallaan olisi saanut selville, ettei mun pidä syödä esim. maa-artisokkaa, kiwiä, ananasta, bataattia, riisiä, kqinoaa, lanttua.
Sain selville ns. turvaruoat, joita voin syödä pahimpina aikoina ja jotka muodostavat dieettini kivijalan: maitotuotteet, näkkäri, kala, pähkinät ja jyvät, juusto, parsakaali, kesäkutpitsa, porkkana, peruna, tietyt lihat, munat, rasvat ja tietyt marjat ja hedelmät.
Selvisi nekin, joita ei pidä panna suuhunsa muruakaan.

SitrusRe: Uusi palleatyräpotilas ilmoittautuu1.3.2019 9.05
Mullakin alussa tuotti tuskaa tietyt, yllättävätkin aineet, kuten banaani.
Lopulta selvisi niiden yhteinen nimittäjä: inuliini.
Roskiin meni kallis kuitulisä, jossa oli suuresti ylistettyä inuliinia.
Sitä kehuttiin liukenemattomaksi, hyväksi kuiduksi, jota kannattaa käyttää.
Mulla se viisinkertaisti oireet.

Tämä siis esimerkkinä, että ei kannata alkaa haalia luontaistuotteita
summamutikassa. Ei myöskään karsia dieettiä muodin mukaan, vaan sen, mikä
ei havaitusti sovi juuri sinulle.

AniliinisRe: Uusi palleatyräpotilas ilmoittautuu1.3.2019 9.06
Mistä tietää, millä aikavälillä oireet ilmaantuu? Käsittääkseni joskushan oireet voi tulla vasta viiveelläkin. Eli miten ne silloin yhdistetään tiettyyn ruoka-aineeseen? Pahoittelen, jos kysymys on tyhmä. Mutta tätä pohtinut aiemminkin pienessä mielessäni.

SitrusRe: Uusi palleatyräpotilas ilmoittautuu1.3.2019 9.08
Mulla tulee oireet viimeistään seuraavana päivänä.
Yleensä parin tunnin sisällä, joskus heti kun ruoka valuu kurkusta alas.

AniliinisRe: Uusi palleatyräpotilas ilmoittautuu1.3.2019 9.24
Mihinkähän mun jatkokysymys katosi..

Mutta siis jos oireet on 24/7 samanlaiset riippumatta siitä, mitä syö. Niin miten erotella sieltä ne oireita aiheuttava ruoat ja ne, jotka ei niitä aiheuta? Pitääkö ensin päästä oireettomaksi? Ja miten se tapahtuu?

Olen tämän asian kanssa ns. uuden äärellä, joten mieltä askarruttavia kysymyksiä riittää. Iso kiitos, jos niihin jaksellaan vastailla <3

Rakenteellinen_Re: Uusi palleatyräpotilas ilmoittautuu1.3.2019 16.02
Mulla nimenomaan viiveellistä suolistoperäistä oireilua, allergiaa kylläkin mut vastaan silti.
Oireet voi ilmetä vasta päivien kuluttua, silloin ruokapäiväkirjan pitäminen on ainoa vaihtoehto. Allergiaa tutkiessa(mikä nyt ei suoraan liity refluun, mut allergia voi aiheuttaa reflua) altistus-välttämiskokeet eli syöt säännöllisesti esim. Vehnää joka päivä ja pidät oirepäiväkirjaa, sitten lopetat esim. 3 viikon kuluttua, pidät 3 viikon tauon ja katsot lähtikö oireet. Mikäli oireet helpotti tai hävisi, kannattaa ruoka-aine poistaa tai sitä runsaasti vähentää. Viiveellä tulevat on kaikkein vaikeimpia huomata ja olon korjaantumisessa kestää aikaa 🙄
Mä oon välillä ihan suossa näiden kanssa, mut eteenpäin on mentävä 👍

Tukea tarvitaanRe: Uusi palleatyräpotilas ilmoittautuu15.4.2019 16.54
Heippa!
Pakko taas kirjoittaa tänne. Tänään on ollut hieman haastava päivä...

Onko muille palleatyräläisille käynyt niin, että yläselkähieronta on pahentanut oireita? Varsinkin sitä rinnassa/rintalastassa tuntuvaa painetta? Minulla näin on nyt käynyt pari kertaa... Viimeksi viime torstaina kävin hieronnassa ja nyt tuntuu, että ensinnäkin yläselkä on vielä pahemmin jumissa ja toisekseen rintakin tuntuu olevan jumissa ja paineen tunne on jatkuva. Onko teille myös tuttua se, että ylävatsalihakset, eli juuri se kylkiluiden alapuolella oleva alue on todella tiukan tuntoinen ja keskeltä painettaessa hellä? Tai jopa alemmat kylkiluutkin ovat hieman painettaessa hellät?

Olimme juhlimassa tupaantuliaisia viikonloppuna. Noin vuoden tauon jälkeen nautin muutaman oluen, yhden viskin ja yhden jallun. Tiedän, että tuo on paha, mutta en arvannut tuleviaoireita näin pahoiksi...

Aamulla ei ollut krapulaa ja suht normaali olo. Sitten kun lähdimme kävelemään, niin oikeaa kättä alkoi pistellä ihan vähän. Minulla tosiaan on paniikkitaustaa, niin johtunee siitä. No, kaikki nyt sitten meni ihan hyvin, kun pääsi hieman rauhoittumaan. Rinnassa kuitenkin paine ja pieni huoli siitä... Tänään sitten töihin pyöräillessä tuli huimaus ja syke nousi korkeammalle kuin olisi pitänyt. Pääsin töihin ja kaikki meni ihan ok. Onneksi oli vain kilometri matkaa. Koko päivän kuitenkin on ollut se paine rinnassa ja viluttanutkin on... Muutenkin rasitus tuntuu pahentavan kaikkia oireita
Siitä lähtien, kun oireeni vuosi sitten ilmaantuivat olen käynyt EKG:ssä neljä kertaa. Kaksi näistä otettiin paniikkikohtauksen jälkeen. Näissä ei ole löytynyt mitään... Silti olen niin huolissani sydämestäni. Tuo rinnassa oleva paine kuitenkin on sydämen seutuvilla välillä. Välillä toki alempanakin pallean seutuvilla on arka paikka...

Anteeksi, tämä minun teksti on osaksi vaan tajunnanvirtaa, eikä välttämättä kovin jäsenneltyä tai johdonmukaista. Täytyy vain kertoa tämä jollekin, kun itsellä nämä asian vaan pyörii päässä. Tahdon vain vertaistukea, kun tämä on itselle niin vaikeaa. Muut paniikin ja palleatyrän kanssa kamppailevat, laitatteko jotain vastausta omista kokemuksistanne, että en luule olevani yksin :)



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: