Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

tietoa puuttuuRautalisä- ja foolihappokysymys4.12.2018 20:41
Onko kukaan käyttänyt Maltofer-tippoja rautalisänä ?
Millä annoksella, jos ei ole paha raudanpuute ?
Tehoaako ja tuleeko vatsavaivoja tms ?

Onko foolihappo B6 sama kuin folaatti ?

GingerRe: Rautalisä- ja foolihappokysymys4.12.2018 22:08
Foolihappo B9 on synteettisesti valmistettu. Folaatteja esiintyy luonnossa yli 100 erilaista. Suomalaisilla on puutetta tästä. Puute aiheuttaa anemiaa ja ruuansulatuskanavan ongelmia. Folaatti tarvitsee B12-vitamiinia.

EräsRe: Rautalisä- ja foolihappokysymys4.12.2018 22:12
Maltoferiä olen käyttänyt 20 tippaa ehkäisemään raudan puutosta. Pakkauksessa tarkempi käyttöohje.

tietoa puuttuuRe: Rautalisä- ja foolihappokysymys5.12.2018 11:37
Kun foolihappoa saa eniten tummanvihreistä kasviksista ja maksasta, mutta kuumentaminen tuhoaa sen helposti,
onko se parempi ottaa apteekin purkista ?

GingerRe: Rautalisä- ja foolihappokysymys5.12.2018 12:26
Kyllä mä otan purkista. Mut en apteekin vaan luontaistuotekaupan.

Kuivatusta nokkosesta saa sekä Folaattia että rautaa. Laitan sitä jugurtin sekaan. Siitä saa myös monia aminohappoja, jotka auttaa nivelkipuihin ja nostaa mielialaa.

Vihreitä kasviksia ois kyllä hyvä syödä, jos vain pystyy.

EräsRe: Rautalisä- ja foolihappokysymys5.12.2018 13:24
Valitettavasti refluksilääkkeet estävät imeytymistä eikä refluksikko voi aina syödä terveellisiä kasviksia eikä marjoja. Silloin on pakko turvautua purkkiin. Vitamiinejakaan en pysty kaikkia syömään. On vain kokeiltava ja kalliiksi tulee.

SitrusRe: Rautalisä- ja foolihappokysymys10.12.2018 0:52
Käytän Maltoferiä.
Max 4 tippaa kerralla. Eli tosi vähän. Mutta parempi kuin ei mitään.

tietoa puuttuuRe: Rautalisä- ja foolihappokysymys11.12.2018 21:26
On suorastaan pirullista, kun ei voi syödä ruokana sitä mitä tarvitsee.
Minäkään en pysty syömään marjojakaan. 2-3 desilitraa marjoja olisi päivän vitamiini- ja hivenainepommi ja monista saisi rautaakin.

Kuivattu nokkonen on uusi juttu minulle, sitähän voisinkin kokeilla
kun siinä on sekä folaattia että rautaa ja se noin helppoa on yhdistää johonkin ruokaan.

Maltoferiä kävin ostamassa.
Nonniin, tuoteselosteessa lukee, että ennen käyttöä on keskusteltava lääkärin tai farmaseutin kanssa ! Mihinköhän sairauksiin liittyen se kehotus on ? Minulla on joitakin. Pitänee kysyä lääkäriltä. Ei kai huomautus huvikseen ole tuoteselosteessa.
Minullekin riittäisi kun jonkun tipan rautaa voisin ottaa, kun suunta näyttää olevan alaspäin.

Folaatteja on luonnossa yli 100 erilaista, kirjoitat Ginger, riittääkö se, minkä kuivatusta nokkosesta saa ? Minkälainen "puska" sitä pitää kuivattuna päivässä syödä ? 5 vai 50 gr grammaa ?

tietoa puuttuuRe: Rautalisä- ja foolihappokysymys11.12.2018 21:30
Lisäys edelliseeni:
En ajatellut, että reseptittömässä rautalisässä voisi olla jotain rajoituksia, paitsi määrän suhteen ohje per vrk, siksi en tutkinut tuoteselostetta ennenkuin kotona apteekista palattuani.

GingerRe: Rautalisä- ja foolihappokysymys11.12.2018 22:29
Mä syön nokkosta noin 1 gramman eli teelusikallisen päivässä. En tiedä saako siitä kaikkia folaatteja ja riittävästi, mutta auttaa se kuitenkin. Pussin kyljessä lukee 1tl-1rkl (1-2 grammaa). Mä käytän Cocovin kuivattua nokkosta. Toki voi alkukesästä itse kerätä ja kuivattaa. Kun siemenet kypsyy, ne kuulemma todella ravintorikkaita.

Nokkosessa on rautaa monta kertaa enemmän kuin pinaatissa. Pystykö syömään kananmunia? Niissä on lähes kaikkea mitä ihminen tarvitsee paitsi c-vitamiiniä. Tipu joka kuoriutuu munasta kasvaa tipuksi juuri keltuaisen vararavinnon turvin.

GingerRe: Rautalisä- ja foolihappokysymys11.12.2018 22:43
Nokkosjauhe-pussissa on varoitus, ettei sovi henkilöille, joilla munuaisten tai sydämen vajaatoiminta ja siitä johtuva turvotus. Sanotaan, että voi käyttää muhennoksissa ja paistoksissa. Itse käytän kylmänä, kun ajattelen, että vitamiinit säilyy paremmin. Joskus olen tehnyt myös nokkosvoita kuten yrttivoita ja käyttänyt leivän päällä.

tietoa puuttuuRe: Rautalisä- ja foolihappokysymys12.12.2018 12:57
Pystyn syömään ja syön 3-4 kananmunaa viikossa juuri ravintoarvon takia ja antaahan se makulisänkin yksipuoliseen ruokavalioon.
Gastriitin ja lievän refluksin lisäksi minulla on mm. munuaisten lievä vajaatoiminta, sen paheneminen pelottaa. Onneksi sitä ei muista aina ajatella, mutta yritän olla proteiinimäärien kanssa varovainen koska proteiini sisältää typpeä, joka on myrkkyä elimistölle ja sitä poistaa munuaiset sekä maksa. Munuaisten tehtävä on siirtää ylimäääräinen typpi virtsaan.
Liiallinen proteiininsaanti voi olla suorastaan vaarallista ihmiselle, jos munuaiset eivät toimi riittävän hyvin. Nestettä on muistettava juoda tarpeeksi, että typpeä poistuu. Toisaalta liian suuret nestemäärät eivät ole hyväksi, kun on munuaisten vajaatoimintaa.

Luin äsken erästä artikkelia, että joka aterialla ei tarvitse saada kaikkia aminohappoja, että vain 9 olisi välttämättömiä. Jos syö monipuolisesti
niitä kaikkia kyllä saa, mutta tuhansien muitten kanssa kuulun siihen ryhmään, joka ei voi syödä monipuolisesti, siksi ravintoa-asiat on alkaneet mietityttämään.

oxidRe: Rautalisä- ja foolihappokysymys12.12.2018 13:16
Liian suuret proteiinimäärät ja munuaisten vajaatoiminta on vienyt ihmisiä jopa sairaalaan viime vuosien proteiinibuumin aikana.
Enemmän se on ehkä ongelma kuntoilijoilla, jotka vetävät proteiineja ihan poskettomasti eivätkä ole tietoisia munuaistensa kunnosta.

anupRe: Rautalisä- ja foolihappokysymys2.1.2019 16:24
Happosalpaajat voivat aiheuttaa raudanpuuteanemian, vaikka hb olisi viitearvoissa, ns. varastorauta voi olla ihan loppu. Linkissä juttu aiheesta.
https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/201807132201072447
Minä sain "uuden elämän", kun rautavaje alkoi korjaantua. Sen syyksi ei löydetty mitään muuta kuin runsas happosalpaajien käyttäminen.

gastriitti-hlöRe: Rautalisä- ja foolihappokysymys2.1.2019 18:11
Epäilen itselläni, kun alkaa jo päästä huipata ja on aina vaan heikompi olo.
Ruokavalio on surkea. Surkeaa myös, ettei jaksaisi aina juosta lääkärillä ja kokeissa. Uupuu jo siihenkin, kun kuskaa vielä kahta omaista lääkäreille,
labroihin, röntgeniin. Yhtä odotusauloissa istumista itsekin heikossa kunnossa.

SitrusRe: Rautalisä- ja foolihappokysymys2.1.2019 22:18
Gastr.hlö, tuo kuulostaa raudanpuutteelta. Voi olla toki muutakin.
Yleistä aliravitsemusta?

Kristiina Re: Rautalisä- ja foolihappokysymys11.1.2019 9:23
Hei! Oon syönyt somacia yli 10v ja nyt oli itsellä kanssa varastorauta vähissä... onko tietoa, kuinka totaalisesti salpaajat estävät imeytymistä. Mietin vain tuota, kuinka paljon sitä rautaa pitää vetää 😁 ...ehkäpä b12 puutetta myös, koska punasoluarvot viitteiden ylärajalla .. ois kuulemma ehkä merkki siitä..

gastriitti-hlöRe: Rautalisä- ja foolihappokysymys11.1.2019 19:39
Yleistä aliravitsemusta on varmaankin, monilla.
Itsellänikin. Jo huolestuttavaa.

Muistan tällaisen asian sattumalta, että illalla maha on happamin ja ja B12 imeytyy parhaiten "happamessa ympäristössä" eli se kannattaa ottaa illalla.
Tämä luki jossain jutussa, jossa ppi-lääkkeistäkin kirjoitettiin.

Kristiinalle
ehdotan, että käy labrassa mittauttamassa arvoja,
en suosittele vetämään omia johtopäätöksiä.

Kävin tänään itse labrassa muutamien perusjuttujen takia.
Kalium-natrium tasapaino esimerkiksi otatin.
koska mm. sydänoireeni on pahentuneet.
E h k ä johtuu liiasta tai liian vähästä kaliumista.
Se arvo on minulla keikkunut.
Kaliumiakaan ei voi alkaa ominpäin syömään.
Jos saa liikaa tai liian vähän, oireet on aika samanlaiset, sydänoireita ja jalkojen kramppeja, kasvohermojen nykimistä ym.
Kalium vaikuttaa sydämen toimintaan,
ja miljoona muuta asiaa...

Sama täälläRe: Rautalisä- ja foolihappokysymys11.1.2019 21:19
Minulla ongelma se, että rauta tarvitsee c-vitamiinia, jotta imeytyisi ja c-vitamiinipitoiset marjat ja hedelmät närästää. Toki Nexium estää raudan imeytymistä, joten on tarkkailtava säännöllisesti( hb, seerumin rauta ja ferritiini).
Käyn yksityisellä verikokeissa(synlab), kun teekoon mielestä jos kerran on arvo mitattu, se riittää. Vaikea on julkisella päästä kokeisiin ja yksityinen on kallis. Kannattaa kysyä ennen kokeisiin menoa, että kuinka kauan pitää olla esim. Ilman rautalääkitystä, jotta saadaan oikea tulos. Eikä varmuuden vuoksi kannata syödä.

gastriitti-hlöRe: Rautalisä- ja foolihappokysymys12.1.2019 10:56
Yksityisellä käyn minäkin aika ajoin, en usein, vain silloin kun tuntuu, että todella tarvitsee tarkistaa arvoja, eli on oireita.

Terveyskeskuksessa ei pääse labrakokeisiin edes keskimäärin kerta vuoteen vaikka kuuluisi riskiryhmään.
Minulla on kolme sairautta, en usein enkä ihan turhan takia pyydä labrakokeita, mutta lääkärin mielestä ilmeisesti pyydän.

Omasta mielestäni on tärkeää tsekkailla arvoja silloin kun vielä jotain on tehtävissä eikä vasta sitten kun kunto on niin huono, että myöhäistä on.
Sehän vasta kalliiksi tulee yhteiskunnallekin. Maata pitkäaikaispotilaana
sairaalassa.

Yhteiskunnan resurssit eivät riitä kaikkeen, ymmärrän toki senkin. Monisairaita on lienee miljoona (?) Suomessa, että kaikkien vuositarkastuslabrat toisivat miljoona labrakäyntiä lisää,
se on valtava määrä.

Aina välillä on ollut onnellisia vuosia ettei ole ollut syytä pyytää ollenkaan labrakokeita eikä juuri lääkäriin ottaa yhteyttä.
Joskus on "huonompia" vuosia, että on kokenut tarpeelliseksi
parikin kertaa otattaa kokeita.

En mitenkään säännöllisesti rassaa terveyskeskusta, rutiininomaisesti en ole pyytänyt yhtäkään koetta, omalla kohdallani en kannata "vuositarkastuksia" vaan ainoastaan kun on terveydentilassa muutoksia huonompaan päin.

Lääkärit eivät oikein luota potilaan oman tilansa omaan arviointikykyyn.
Vaikka on se omalääkäri terveyskeskuksessa, ei sitä kiinnosta olla oikeasti omalääkäri. Pintapuolisia, lyhyitä ja hätäisiä ovat käynnit.

KristiinaRe: Rautalisä- ja foolihappokysymys12.1.2019 11:22
Kiitos vastauksista! Olen nyt menossa yksityiselle kertaluontoisesti, haluan tsekkauttaa tilanteen...

VaniljaRe: Rautalisä- ja foolihappokysymys12.1.2019 12:10
Kyllä olemme eriarvoisessa asemassa riippuen siitä missä asumme. Minun omassa kaupungissani kyllä otetaan terveyskeskuksessa labrakokeita jos niitä pyytää. Ei tietysti ihan mitä vain mutta tarpeelliset kuitenkin. Omalääkärijärjestelmä toimii hyvin, eikä labrassa tarvitse pitkiä aikoja jonottaa. Naapuri jäi eläkkeelle juuri ja kävi venähtänyttä nilkkaansa näyttämässä. Lääkäri määräsi samalla labrat kun niitä ei vuoteen ole otettu. Ei tarvinnut edes pyytää kun ne jo otettiin. Ikävältä kuulostaa jos ei tarpeellisia labroja saa edes pyytämällä ja sitten joutuu yksityisellä otattamaan ne. Verojahan kuitenkn kaikki maksamme säännöllisesti.

SitrusRe: Rautalisä- ja foolihappokysymys27.1.2019 9:06
Löysin jääkaapista Ramavit.pullon. Ajattelin että käytetään tuo nyt loppuun.
Huono idea! Otin ihan vähän: karsea korvennus, johon ei auta mikään lääke!
Se pullo lähti nyt kiusaamasta.
Maltofer on paljon parempi.

SitrusRe: Rautalisä- ja foolihappokysymys27.1.2019 17:16
Närästys Ramavitista oli kova, mutta loppui 6:ssa tunnissa.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: