Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

kuikkisuunoVoiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?19.3.2013 15:01
Niin hyvä lääke auttaa pian ja sitä ei tarvitse kauaa syödä, mutta miten on PPI-lääkeiden (esim Nexium) kanssa?

Jääkö PPI-lääkkeisiin koukkuun?

Jos lopettaa PPI-lääkkeen vuosien syönnin jälkeen onko elimistö menettänyt jo oma luonnollisen kykynsä hoitaa happatasoa oikein?

SaturnusRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?19.3.2013 15:44
Mun tuttu kehitti itselleen atrofisen mahan neljän vuoden PPI-kuurilla. Nykyään hoitelee itseään gluteenittomalla ruokavaliolla.

Ei varmaan kannata ainakaan kertalaakista lopettaa. Pikkuhiljaa vähentäen. Kokeilemallahan sen näkee, kuinka käy.

refluksikurkkuRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?19.3.2013 15:47
kuikkisuuno, oliko sulla minkälainen lääkitys? Mikä on pisin jakso, kun olet syönyt päivittäin salpaajaa?

refluksikurkkuRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?19.3.2013 15:51
Saturnus, kuinka usein kaverisi saa noita B12 piikkejä (vertaustietoa kaverin lukuhin)?

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?19.3.2013 15:55
Mä söin PPI:tä vuosia.... valitettavasti....
ja nyt vaikeuksia palata "normaaliin" toimintaan ...

esim. eiliset raakaruuat jotka pitäs olla normia, terveellisiä...

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?19.3.2013 16:02
saturnus: "Mun tuttu kehitti itselleen atrofisen mahan neljän vuoden PPI-kuurilla. Nykyään hoitelee itseään gluteenittomalla ruokavaliolla. "
HUH HUH?!"

Niin, olemmejo me veronmaksajat väliinputoajia eli kukaan ei meistä
julkisen terveydenhuollon (ehkä ei muuallakaan jos emme maksa lisää?) alueella oikeasti ota vastuuta asiakkaasta, vaan lekurit pelaa lääkekirjan ohjeen mukaan ja lääkekirjahan on bisnestä?

Viljat on sokeria ja koukuttavaa gluteenia....

SitrusRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?19.3.2013 16:07
Kun kyse on kroonisen sairauden lääkitsemisestä, niin eihän sitä valitettavasti voine lopettaa. Kun ei se lääke paranna vaan vain lievittää oireita.

SaturnusRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?19.3.2013 16:39
refluksikurkku, viimeksi kun puhuin hänen kanssaan hän oli vasta saanut tietää B12-puutteestaan. En tiedä, millä välillä piikkejä ryhdytään antamaan.

kuikkisuuno, mikä sulla olikaan se diagnoosi? Riippuu varmaan siitäkin tuo lopettaminen. Tai siis, että onnistuuko vai ei.

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?19.3.2013 16:47
saturnus: Mun "virallinen" arvaus-diagnoosi on heti kättelyssä "vain" IBS jonka sain eka oma lääkärivastaantolla... ja tietty heti sain lääkekokeiluun Libraxin jotka käytetään IBS ripulin hoitoon ja mulla ummetus...?!
:-D

ps huom librassa bentsoa eli moniko haluaa syödä tietämättään vatsavaivoihin bentsoa....

NightlightRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?19.3.2013 17:02
Saturnus: "Mun tuttu kehitti itselleen atrofisen mahan neljän vuoden PPI-kuurilla."

Onko tuo siis ihan satavarmaa että johtui PPI-kuurista?

SaturnusRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?19.3.2013 19:15
Nightlight, tosiaan tämä mun tuttu sai salpaajat aikanaan vatsakatarriin. Toisin kuin muistin, hän ehtikin syödä niitä seitsemän vuotta eikä neljä. Viimeiset neljä viimeistä vuotta vain söi toisenmerkkistä, siksi muistin väärin. Hänen oman näkemyksensä mukaan - ja olen ymmärtänyt, että myös lääkärin mukaan - atrofia kehittyi salpaajien käytön seurauksena.

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?19.3.2013 19:39
Vasta apteekista kuultua "apteekkarin" suusta kun jos/kun on pitkään käyttänyt PPI-lääkitystä niin menee aikaa ennenkuin elimistö tottuu taas toimiin ilman PPItä.

Nää on aika karseetaa kuultavaa jos asia on näin...?!

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?19.3.2013 20:56
Olihan tää "REBOUND-ilmiö" täälläkin sivullakin mainittu,
siis kun lopetat pitkän PPIU-kuurin vatsan vatsahappotaso NOUSEE, VOIMAKKAAMPI?! Eli pitäs lopettaa "pikkuhiljaa" kuten kaikki "riippuvuuslääkeetkin" esim. mielialalääke?!
HUH HUH!?

"Happosalpaajiin on havaittu liittyvän "rebound" - ilmiötä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että pitkähkön happosalpaajien käytön lopettamisen myötä vatsan hapontuotanto on väliaikaisesti voimakkaampaa. Rebound -ilmiön kestoajaksi on arvioitu viikosta jopa 2-3 kuukauteen.

Taustasyynä arvellaan olevan ylimääräisen gastriinin, joka saa vatsan hapontuotannon ylikierroksille. Kun gastriintaso laskee, myös hapontuotanto tasaantuu. Tämän vuoksi lääkityksen pienentäminen tai lopettaminen on hyvä tehdä vähitellen (nk.step down - menetelmä). "

SaturnusRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?19.3.2013 22:01
Ohoh, kuikkisuuno, kiitos tiedosta. Ilmankos mun oireet palautu. Mä lopetin salpaajat niin, että ensin vähensin 40 -> 20 mg, söin kaksi viikkoa. Sitten jätin kokonaan pois. Ja tadaa, oireisto palasi kaksi viikkoa myöhemmin. Eli hivutusta pitäisi tehdä paaaaljon hitaammin. Tyyliin kuukauden välein puolet pois. Tosin mä en ole käyttänyt salpaajia kuin vuoden alusta, eli en tiedä koskeeko tuo näin lyhytaikaista käyttöä. Siis yleisemmin.

refluksikurkkuRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?19.3.2013 22:38
Ja tässä vielä tuosta lyhytaikaisesta käytöstä positiivisia tuloksia nimenomaan "happovaivaisilla" eli ei sitten ilmennytkään ... :-)

"Ei sittenkään reboundia lyhyellä käytöllä


Refluksioireiluun perinteisesti määrättävä happosalpaajalääkitys (PPI - lääkitys) ei aiheuta lyhyessä käytössä rebound - ilmiötä.

Aikaisemmat tutkimukset aiheeseen liittyen ovat osoittaneet happosalpaajien lyhytaikaisen käytön jälkeen hapon tuotannon lisääntymistä ja tätä kautta oireiden ilmenemistä tai pahenemista. Eräässä tutkimuksessa tätä nk. rebound -ilmiötä esiintyi jopa 44 % terveillä tutkittavilla. Uudet tutkimustulokset, jotka on saatu nimenomaan tutkimalla happo-ongelmaisia henkilöitä, eivät kuitenkaan tue aikaisempia havaintoja.

Yhdysvaltalainen tohtori David Metz työryhmineen analysoi retrospektiivisesti lääketutkimusten tuloksia ja vertasi gastriinitasoja (verikoe) sekä närästyksen vaikeusastetta (päiväkirja). Tutkimus julkaistiin American Journal of Gastroenterology ? lehdessä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin puolen vuoden ajan 287 ruokatorven tulehduksesta kärsivää henkilöä, joita lääkittiin ensin 4 tai 8 viikon ajan happosalpaajalla (USA:ssa myytävä uudehko dekslansopratsoli tai markkinoilla kauemmin ollut lansopratsoli), jonka jälkeen heidät satunnaistettiin lumelääkeryhmään. Kellään tutkittavista ei ollut heliko ? bakteeria.

Tulokset eivät tukeneet rebound ? ilmiön esiintymistä 4-8 viikon happosalpaajakäytön jälkeen. Gastriinitasoissa ei ilmennyt vaihtelua ja niiden todettiin normalisoituneen yhden kuukauden sisällä sekä pysyneen samalla tasolla. Lääkityksen lopetuksen myötä oireet olivat vähemmän hankalampia kuin ennen lääkityksen aloittamista; niiden vaikeusaste myös pysyi matalana.

Hankaluutena tutkimuksessa oli mm. oireiden tulkinta (rebound- ilmiö/taudin uusiutuminen).

Tutkijoiden mukaan saadut tulokset eivät sulje pois rebound ? ilmiön esiintymistä pitkäaikaisemman happosalpaajien käytön lopettamisen yhteydessä. "

HanspiRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?20.3.2013 10:10
Olen syönyt Nexiumia nyt 8 vuotta putkeen. Yritän päästä eroon ruokavaliolla ja vähentämällä pikkuhiljaa. Nyt menee 20mg ja kokeilen viikon päästä 10mg... Katotaan, miten käy. 20mg ottamalla + ruokavaliolla ( kasviksia, hedelmiä, lihaa, glut. viljoja ) voin tosi hyvin, aiemmin iltaisin oli järjettömät närästykset, kun yritti vähentää annostusta ja söin kaikkea normaalisti...

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?20.3.2013 11:38
Hanspi hienoa!

Liityn joukkoon (itse ehkä 5 v?) ja piti taas puskea päätä karjalan mäntyyn ennenkuin alkoi ymmärtää koko koukkuisan prosessin :-)

Itse söin lekurin määräyksestä 2 x 20 ja olin jo vkon aika kivasti ilman kunnes aloin "innossani testailemaan" liikaa ja tuli tuskaisaa takapotkua.

Nyt päivällä otan vain 1 x 20 jonkun aikaa.

Kirjaillaan vaikka kaikki tähän irtaantumisen sujumista?

Tsemppiä!

p.s täähän on kuin yrittäis lopettais tupakan polttoa! :-D

refluksikurkkuRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?20.3.2013 15:44
Hanspi, oletko jättänyt jo GA:n kokonaan?

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?20.3.2013 20:27
Tällaisiakin ohjeitakin olis kiva ollut kuulla jo ajat sitten ...:-)

"PPI lääkkeet kun lopettaa niin ei kannata sitten pelästyä alkua, sillä itellään ainaki noin 1vk ajan oli aika pahat oireet joka on kuulemma lääkärin mukaan normaalia, sitte kuinki tasottu aika pikasesti ja olo parani."

Vastaus:Laitatko lainaukseen lähdetiedot, mistä olet tuon kopioinut?

Yst terv Ylläpito

HanspiRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?22.3.2013 12:52
refluksikurkku: en ole vielä mennään 20mg annostuksella ja olo on ollut hyvä. Ensi viikolla puolitan tuon annoksen ja katellan mitä käy.

Jurppii, kun lääkkeen vähentämisen jälkeen löytyy koko ajan uusia ruoka-aineita mitkä närästävät. Lähinnä kasivspuolelta. Toinen ongelma on, kun töistä menen lounaalle eri bisneskumppaneiden kanssa ja on vaikea valita järkevää syötävää. Ravintolan annoksissa ei lue sisältääkö ruoka vaikka chiliä. Esim. tilasin lohta kasviksilla niin kaikki ruoka oli pyöritetty tulisella mausteella eikä sitä oltu mainittu missään. Että otti päähän. En kehdannut "ruokavammaisuudestani" tehdä numeroa siinä pöydässä ja pistelin kiltisti menemään... Jokainen voi kuvitella mitä siitä seurasi...

SaturnusRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?22.3.2013 15:04
Hanspi, voisitkohan kysyä seuraavalla kerralla tarjoilijalta tilauksen yhteydessä että sisältääkö annos niitä sinua närästäviä aineksia? Tai jos lista on pitkä, niin ainaki pahimmat vois mainita, niin osaavat jättää sen pois. Nyt ainaki tiedät sitä lohta tilatessa pyytää, että jättävät sen tulisen mausteen pois :)

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?25.3.2013 22:02
Mites sujuu vähennys/lopetus? Itsekin suurinpiirtein joka toinen päivä otan eli vain 20 mg kun ennen 2 x 20 ?

Eikös PPI-lääke alentanut vain vatsahappoja mutta ei vaikuta pepsiinin määrään?

HanspiRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?26.3.2013 10:29
Eilen ensimmäinen päivä 10mg annostuksella ja se meni hyvin. Illalliseksi söin valmista kasvissosekeittoa ja siinä ollut sipulisekamelska ei sopinut vatsalle. Tämä päivä alkanut poltteella, joten en taida ikinä noista napeista eroon päästä. Tarkkailen tämän viikon oloa ja menen sitten ravitsemusterapeutille josko hän osaisi auttaa eteenpäin.

En itse asiassa tiedä vaikuttaako Nexium pepsiinin määrään...

Ottaa kyllä todella paljon päähän sillä niin äärimmäisen kurinalaisesti olen elänyt ja ei se näköjään sekään auta... Kai pitäisi olla onnellinen, että sain vähennettyä lääkitystä yhteen tabuun, kun aikaisemmin meni kaks eikä ollut toivoakaan vähentämisestä...
Sitä olen miettinyt, että on niin kova buumi kaikkialla, että Nexiumista pitää päästä eroon niin miten paljon parempi vaihtoehto on vetää maksimeillä Gavisconea tilalle?

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?26.3.2013 12:01
Hanspi, nyt luin ettää PPI ei säädä/jarruta pepsiniä joten pepsinin limakalvoärsytykset voivat olla taustalla eli tsekkaa oma ruokavalios hapokkuus pois vähäksi aikaa.

Itse ainakin myönnän heti että lihaa ja olutta on tullut syötyä/juotua liikaa ja tohon prosessiin pepsin-ärsytys sopii eritoten "hapoton refluksiin" joka mulla mielestäni selvästi enempi?

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?26.3.2013 12:18
ps. lekurikin antoi "siunauksensa" että lopettaa nexium ja huom! ottaa vaikka vain tarvittaessa ?! ja perusteluna lekurilla tää tähystyksen kolmessa näytteessäkään kun ei ollut mitään poikkeavaa.

HanspiRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?26.3.2013 12:37
Hieno juttu kuikkisuuno jos ei mitään poikkeavaa löytynyt ja toivottavasti pärjäät ilman Nexiumia!

Pitääpä perehtyä tuohon happamuushommaan...

Varasin ajan ravitsemusterapeutille, se on nyt 3.4. joten siihen asti vetelen yhtä tabua. Käytän sitä Pascoe PH Balancea, sen kai pitäisi happo-emästasapainoon vaikuttaa. Jätän homman nyt sen terapeutin haltuun. Oli lohduttavaa kuulla, että hänellä oli heti keinoja mitä aletaan tekemään seuraavaksi. Oikealla suunnalla kuulemma jo olen! ; )
Tänään ihan törkeä närästys koko ajan...

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?26.3.2013 13:38
Hanspi! Itsekin sain lähetteen ravitsemusterapeutille mutta suhtaudun varauksella "yleiseen" joten hienoa jos pääset asiantuntijan luokse!
Saattaa mennä "kuukausia" että yleensä pääsen julkiselle...

Itsekin otan ajoittain rennien tai gavisconin koska niistä saa avun heti.

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?2.4.2013 23:37
TSemppiä vaan jo 5. vrk ilman Nexiumia ja pärjäähän sitä ilimankin! :-)

HanspiRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?3.4.2013 8:10
Hienoa kuikkisuuno!
Mulla on mennyt homma takapakkia. Eräästä teekokeilusta alkoi alamäki ja tulin todella sairaaksi siitä ja närästys äityi pahaksi. Sen jälkeen pari mausteista ruokaa eri päivinä ja homma on paketoitu. Menee taas 40mg Nexiumia ja närästys on jatkuvaa. Odotan ravitsemusterapeutilla käyntiä, kun kuuta nousevaa! En takuulla syö enää mitään vähänkään epäilyttävää...

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?3.4.2013 11:01
Hanspi, eikö edes rennie tms auttanut vaan miksi sun oli pakko turvautua heti jopa 40 mg nexiumia?!

HanspiRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?3.4.2013 11:55
Kun on kunnon närästys päällä päivätolkulla niin siihen ei auta edes se Nexium... Vähennän heti, kun enin kipu ja polte helpottaa taas 20 mg ja yritän lopettaa kokonaan jos sais sisuskalut kuntoon sillä ruokavaliolla... Liian monenä päivänä on tullut mahaa ärsytettyä, ei tosin tarkoituksella, mutta omaa tyhmyyttä kuitenkin.

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?3.4.2013 13:37
Samoja huomiioita mullakin eli mun oma tyhmä pää ja ehkä liikaa rasvaa syinä mullakin miksi vatsa/suolisto kupruilee, tänäänkin...
mut en ole ottanut nexiumia (kun se ei taida auttaa kuintenkaan...)!

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?3.4.2013 15:54
".. enin kipu ja polte..."

Hanspi: vielä kysymys että kumpi sulla on kovempi: närästystunne vai "pelkkä" kipu? Mihin kohtaa kipu tuntuu ja kauanko ruokailun jälkeen että kipu alkaa ja milloin kipu loppuu?

PinkkiRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?3.4.2013 18:58
Hei! Olen lukenut näitä keskusteluja hieman kauhunsekaisin tuntein. Minulle on ilmeisesti kehittymässä jatkuva närästys ja haluaisinkin heti päästä sen jäljille niin etten joutuisi jatkuvaan lääkityskierteeseen niin kuin teistä moni näköjään on joutunut. Itse olen sen suhteen vielä varsin juniori kun syön vasta noin vuodenvaihteesta lähtien omeprazolia...
Odotankin mielenkiinnolla Hanspin kokemuksia ravintoterapeutilla käynnistä. Olen nyt itse alkanut omin päin testaamaan gluteenitonta ruokavaliota ja välttelen näitä ns. Fodmap-ravintoaineita. Siitä on vasta muutama päivä joten mitään muutosta (parempaan) en ole ainakaan vielä huomannut, päinvastoin paheni vain kun ajattelin että voisin samalla lopettaa lääkityksen saman tien ;-) Amatööri :-o
Olen ajatellut itsekin ravintoterapeutille menoa mutta mistä löytää hyvä asiantuntija jolla on kokemusta närästyksen hoidosta ruokavaliolla. Tiedättekö millä terapeutilla HS:n toimittaja kävi? Hän ainakin mitä ilmeisemmin oli saanut avun vaivaansa ruokavaliolla. Joku mainitsi myös että kannattaa valita funktionaaliseen ruokavalioon erikoistunut terapeutti. Mistä tiedän kuka on tälliainen terapeutti?

SitrusRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?3.4.2013 19:17
Moi Pinkki! Kun luet näitä juttuja tarkemmin ja teet hieman tilastoa, huomaaat luultavasti, että ravintoteraupeutin konsultointi on erittäin harvinainen tapa hoitaa refluksivaivoja.

Olen itsekin käynyt ravintoterapeutilla. Huomasin pian, että hän ei tiedä refluksitaudista juuri mitään. Itse tiedän paljon enemmän.

Kokeilemalla huomaat mitä ruokia sun pitää välttää tai suorastaan jättää pois. Refluksin itsehoidossa ruokavalio on tosin tärkeä, mutta vain yksi osa-alue.

SitrusRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?3.4.2013 19:17
Moi Pinkki! Kun luet näitä juttuja tarkemmin ja teet hieman tilastoa, huomaaat luultavasti, että ravintoteraupeutin konsultointi on erittäin harvinainen tapa hoitaa refluksivaivoja.

Olen itsekin käynyt ravintoterapeutilla. Huomasin pian, että hän ei tiedä refluksitaudista juuri mitään. Itse tiedän paljon enemmän.

Kokeilemalla huomaat mitä ruokia sun pitää välttää tai suorastaan jättää pois. Refluksin itsehoidossa ruokavalio on tosin tärkeä, mutta vain yksi osa-alue.

SitrusRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?3.4.2013 19:19
Niin, ja siis ravintoterapeutille pääsin kohonneen kolesterolin takia. Mutta vaikea refluksitautini mutkisti tilannetta niin, että ravintoterapeutti oli varsin aseeton ohjeineen.

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?3.4.2013 20:09
Pinkki: Hienoa sulla hyvä asenne ettei loputtomiin "vain otettu lääke auttaa" -sääntöä, joka ei tarkoita että pitää ottaa loputtomiin (jatkuva hyvää vain lääkefirmojen bisneksille... ;-)

Jos sulla IBS-tyyppisiä suolistovaivoja niin Fodmap-hiilareittein välttelyn sanotaan auttavan 80 %, siis suolistovaivoihin, ja ehkä jotain apua myös refluksiin ?

Tsemppiä vaan!

refluksikurkkuRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?3.4.2013 21:06
Pinkki, miten olet muuttanut elämääsi refluksiaprovosoimattomaan suuntaan oireilun ja myöhemmin lääkityksen alettua (muuta kuin nyt gluteeniton ja FODMAP -jutut)? Oletko käynyt jo tähystyksessä (poissuljettuna Barrett muutokset, ruokatorven tulehdus ja muut vauriot)?


Lääkityksestä ..... Lääkityksen käyttö liittyy ennen kaikkea siihen minkäasteinen reflukstauti kelläkin on. Jos lievää tai vain satunnaista, voit pärjätä mainiosti mitä erilaisemmilla itsehoitjutuilla laidasta laitaan. Niinkuin varmaan olet huomannutkin, näin lieväasteisia (=ei lääkitystä vaativia) täällä ei yleensä ole kuin muutama prosentti. Toivottavasti kuulut loppujen lopuksi tähän vähemmistöön! Joskushan näillä henkilöillä ei edes puhuta varsinaisesti "refluksitaudista" vaan lähinnä "refluksioireilusta".

Keskivaikeaa ja vaikeaa tautimuotoa sairastavilla on viisas valinta käyttää lääkitystä, koska hyöty limakalvojen, syömisen, nielemisen, puhumisen, ts koko elämänlaadun kannalta, on suuri. Heillähän ei ole tietenkään kyse mistään lääkekierteestä vaan taudin asiallisesta hoidosta (itsehoito - minkä suuntauksen sitten haluaa valitakin - on sanomatta selvää luonnollisesti aina kuvioissa mukana).

PinkkiRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?3.4.2013 21:59
Kiitos kommenteista ja kannustuksesta :-)
Olin tähystyksessä vajaa pari vuotta sitten kun närästysoireet olivat vaivanneet jo jonkin aikaa ja olo oli todella surkea. Tähystyksessä ei ilmennyt mitään erityistä, ei helicoa, ei muutoksia, läppäkin ilmeisesti ok kun siitä ei mitään mainittu.

Kuukauden omeprazolkuurin jälkeen oireet hävisivät ja pysyivät poissa seuraavaan syksyyn jolloin oireita oli taas mutta pysyivät kohtuullisina kun jätin kahvin, tuoremehun ja iltasyömiset pois. Viime joulukuussa alkoivat pahemmat oireet ja siitä lähtien omeprazol on ollut käytössä ja kun olen yrittänyt lopettaa oireet palaavat heti :-(

Lieneekö stressi oireitteni pääasiallinen aiheuttaja kun närästys lähtee käyntiin syksyn intensiivisen työnteon aikana/jälkeen. Ystäväni ehdotti kiinalaiselle lääkärillä käyntiä ja täytyy sekin laittaa harkintaan jos ei ala helpottaa.

Se miksi kiinnostuin fodmap-ruokien välttelystä tuli siitä että laktoosi aiheuttaa vatsaongelmia mutta minulla ei ole laktoosi-intoleranssia verikokeen perusteella. Aion jatkaa ruokavaliokokeilua lääkekuurin aikana. Katsotaan mitä tapahtuu kun yritän seuraavaksi lopettaa... Pitänee kokeilla silloin tuota slow-down menetelmää.

VaniljaRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?4.4.2013 8:53
Pinkki, minä olen huomannut moneen kertaan miten stressi vaikuttaa selkeästi närästysoireeseen. Omalla kohdallani ruokavaliolla on äärimmäisen suuri vaikutus myös oireisiini. Kävin itse aika varhaisessa vaiheessa flt-ravintovalmentajalla, olisin mennyt aiemminkin, mutta jouduin odottamaan muistaakseni puolisentoista tai parikin kuukautta ennen kuin sain ajan. Flt-lääkärin aikaa odotin 3 kuukautta. Minulle ei näistä perinteisistä ravintovalmentajista olisi myöskään ollut mitään hyötyä, mutta flt-ravintovalmentajallani oli kyllä paljon tietoa refluksista, närästyksestä ja yleensäkin vatsasta ja suolistosta.

Minulla on tähystyksessä todettu löysä vatsan portti. Kun kävin lääkärissä minulle kirjoitettiin resepti toisensa perään happosalpaajia ja käskettiin syödä niitä. En tiedä minkä asteinen refluksitauti minulla on, mutta nuo perinteiset refluksi-ruokavalio-ohjeet eivät muuttaneet tilaani miksikään. Alkuun oloni oli todella kamala, kokeilin happosalpaajia, mutta sain niistä niin ikäviä sivuvaikutuksia, etten voinut niitä käyttää. Olisin toki voinut vaihtaa lääkitystä ja kokeilla olisiko joku toinen happosalpaaja käynyt, mutta en halunnut ensimmäiseksi lähteä sille tielle, halusin ensin kokeilla mitä tahansa muuta keinoa. Siksi menin flt-ravintovalmentajalle, olin jo aiemmin yrittänyt saada kaiken mahdollisen tiedon refluksista ja vatsaongelmista, luin mm. Paula Heinosen kirjan Vihdoinkin hyvä olo ja siltä pohjalta aloin tehdä muutoksia ruokavaliooni. Ravintovalmentajalla käydessäni oireet olivat jo alkaneet helpottaa, mutta hänen avullaan tehtiin hienosäätöä ruokavalioon, katsottiin tarpeelliset lisäravinteet ja käytiin läpi monia muitakin asioita, joiden uskon vaikuttaneen oireideni katoamiseen. Minun hoidossani lähdettiin liikkeelle siitä näkemyksestä että hoidetaan suolistoa, olin hyvin tarkka siinä asiassa.

Minullekin maitotuotteet aiheuttavat ongelmia, en tiedä olivatko ne syyllisiä vatsaongelmiini, mutta laktoosi-intoleranssia minulla ei ole. Minulle tehtiin myös viiveellä tulevat yliherkkyystestit, siinäkään ei näkynyt ongelmaa maidon kaseiinin kohdalla, mutta maito muistaakseni näytti keltaista, joka tarkoitti sitä että se jätettiin kokonaan kuukaudeksi pois ja sen jälkeen sain ruveta käyttämään sitä silloin tällöin. Nyt käytän maitotuotteita todella vähän ja satunnaisesti, vatsani voi nyt erinomaisen hyvin, mutta muillakin tekemilläni ruokavalio-muutoksilla saattaa olla osuutta asiaan.

Omien kokemusteni perusteella uskon todellakin ravinnon vaikutukseen vatsan, suoliston ja refluksin hoidossa. Kaikki me olemme yksilöllisiä ja refluksi voi johtua monenlaisista asioista, mutta ruokavaliota kannattaa ehdottomasti kokeilla. On vaikea tie kokeilemalla löytää itselleen sopiva ruokavalio, siihen ei välttämättä yksin pysty, siksi voi olla hyvä käyttää apuna ravinto-asiantuntijoita. Se maksaa, mutta jo siitä saa avun, niin silloin rahat eivät ole menneet hukkaan. Itselleni oli myös tärkeää että oli joku, joka kuunteli, ymmärsi ja suhtautui vakavasti oireisiini, lääkärit viis veisasivat, tuli jotakin poikkeusta lukuunottamatta sellainen tunne, että he ajattelivat että taasko tuo on täällä vinkumassa. Prohealth.fi sivuilta löysin oman ravintovalmentajani.

Ruokavalioon tehtävät muutokset saattavat olla todella isoja, joten kannattaa kuitenkin ensin harkita että onko siihen valmis sitoutumaan. Minulle se kynnys ei ollut korkea, koska olin jo aiemmin pikkuhiljaa muuttanut ruokavaliotani oikeaan suuntaan, luomu ja lisäaineettomuus olivat jo minulle tuttuja asioita, mutta tarvitsin monta muutosta vielä ennenkuin tilanteeni parani. Tällä hetkellä olen erittäin tyytyväinen omaan olooni, välillä lipsun kiireessä kaikenlaiseen mössöön, mutta elimistö muistuttaa hyvin nopeasti tilanteesta.

Mikään yksittäinen lisäravinto, ruoka jne. eivät kokemukseni mukaan vaikuta kuitenkaan mitenkään ratkaisevasti oireisiin. Lopputulos on monien asioiden summa, siihen kuuluu muutakin kuin ruokavalio, mutta siitä on hyvä vaikka pienin askelin aloittaa ja muutokset saattavat tällä tiellä tapahtua todella hitaasti.

Onnea kokeiluusi, toivottavasti löydät oman ruokavaliosi ja saat avun oireisiisi!

HanspiRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?4.4.2013 9:16
kuikkisuuno: mulla on polte pahempi ja monen päivän poltteen jälkeen tulee kipu...

PinkkiRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?4.4.2013 18:12
Vanilja, olipa ihanaa lukea että sinun kohdallasi ruokavalion muutoksesta on todella ollut apua! Olen itse erittäin motivoitunut tekemään muutoksia jotta en joutuisi lääkekierteeseen mikäli se vain on mahdollista. Kuten totesit sopivan ruokavalion löytäminen omin voimin on raskasta joten etsin varmasti jostakin ravitsemusterapeutin joka olisi perehtynyt suolisto- ja vatsavaivoihin. Katsotaan miten tämä etenee.

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?5.4.2013 23:37
Edelleen ilman Nexiumia.....joskus rennie/gaviscon tilapäistä apua... mutta enempi kattomalla mitä syö.

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?8.4.2013 8:26
JA edelleen ilman Nexium vaikka tuli juotua karvasta luostarin punaviiniä niin onneksi silti pärjäsin vain rennie-tabulla pallea/rintalasta-kivun eliminoisessa :-)

HanspiRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?8.4.2013 8:29
Lauantai oli historiallinen päivä: eka päivä ilman happosalpaajaa 8 vuoteen! Eikä närästänyt yhtään. Su alkoi jo närästyksellä ja päivä oli ihan katastrofi. Söin jogurttipähkinöitä mitä olen ennen voinut syödä niin nyt tuli järkky närästys. Tein kasvislasagnea ja hajukin jo ällötti, mutta se oli ihan ok. Jostain syystä siitäkin tuli järjetön närästys. Ilmeisesti ihan ne mausteet tekivät sen vaikka ei ollut mitään tulisia mausteita mukana ja ihan peruskasviksia mitä olen voinut syödä. Veti yllä mielen aika matalaksi. Maidoton, gluteeniton ja kasvisruokavalio, jossa ei näköjään vielä saa käyttää juuri lainkaan mausteita... Onkohan tässä mitään järkeä? Mikään ei maistu millekään ja kasvisruoka paistettuna etoo. No, ei auta, kun vetää henkeä ja syödä niitä mitä tähän asti on voinut syödä ja koittaa etsiä jotain uutta. Kasvis- ja hedelmävalikoimakin on vaan niin rajoittunutta, kun kaikki närästää...

Periks en silti anna, on tähän tärvätty rahaakin jo niin paljon, että sisulla katson ainakin sen kuukauden, että mihin suuntaan tämä menee ja koitan etsiä jotain järkevää syötävää. Olen kranttu muutenkin niin mielestäni teen ihan hyvää ruokaa, mutta tämä kasvisten kans läträäminen on ihan fiasko. Onneksi kalat ja broileri ja kalkkuna ovat listoilla ja riisi... Quinoaa maistoin. Mahtavan täyttävää on, mutta maku taas aika kamala. Laitoin sekaan vähän kana Fond du chef nappia, mutta ei kamalasti auttanut... Alan kohta nähdä hallusinaatioita nakkikastikkeesta ja perunoista, pizzasta, kunnon lasagnesta ja ihanasta tirisevästä pihvistä kaikkine perunalisäkkeineen ja kastikkeineen...

VaniljaRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?8.4.2013 18:02
Hanspi, muutos on sinulle varmasti vaikeampaa kuin se minulle oli, koska minä pidin jo valmiiksi kasviksista, ei ollut mikään ongelma lisätä niitä entisestään ruokavaliooni. Minä pidin pastasta kovasti ja olin tottunut syömään aika paljon leipää, niistä luopuminen oli vaikeaa. Nyt syön leipää, mutta huomattavasti vähemmän kuin ennen, kaupasta en osta tällä hetkellä kuin jälkiuunileivän. Nyt syön ajoittain pastaakin, mutta enää minun ei tee mieli sitä mitenkään erikoisesti. Nakkikastikkeista jne olin luopunut jo vuosia aiemmin, kun ne vain yksinkertaisesti alkoivat inhottaa. Pihveistä en ollut koskaan pitänytkään. Luulen että juuri kasvisten määrän jatkuva lisäys pikkuhiljaa vieroitti minut entisestään makaroonilaatikoista ja pastasta yleensä. Kasvikset sulavat helposti ja ero oli suuri verrattuna johonkin pasta-ateriaan.

Minä keskityin enemmänkin hoitamaan yleensä terveyttäni, kuin että olisin keskittynyt pääsemään eroon oireistani. Ajattelin että mitä parempaa huolta pidän elimistöstäni, niin sitä helpompi sen on toipua ja parantaa itse itsensä. En jaksanut keskittyä pelkästään oireiden poistamiseen, kun olin jo siihen mennessä kokeillut kaikenlaista, silti tuli takapakkia ajoittain.

Jätitkö sinä lääkkeen kokonaan pois? Minulla oli alkuun juuri tuollaista, että yhtenä päivänä ei närästänyt ja sitten se jostain sai alkunsa ja närästystä saattoi kestää monta päivää. Kun olin kuitenkin saanut esimakua niistä päivistä, jolloin ei ollenkaan närästänyt, niin jatkoin vain eteenpäin ja niinhän siinä kävi, että hyvien päivien määrä lisääntyi koko ajan.

Ensimmäisen kuukauden olin kyllä aika askeettisella ruokavaliolla, mutta se ei tuntunut miltään siihen nähden, kun oireiden alettua elin ensimmäisen viikon kauramaidolla ja banaanilla ja siihen sitten vähän kerrallaan lisäilin kaikenlaista pientä mitä pystyin syömään. En voinut syödä muuta, eikä minun tehnyt mieli mitään, oloni oli niin kamala.

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?8.4.2013 18:44
hanspi: tässä ideaheitto vaan että kun olet jo 8 v käyttänyt ppi:tä niin vatsan luonnonmukainen taito "hallita" vaikeita hapotustehtäviä kuten rasvan sulatus on voinut siten heikentä ja oisko jukurttipähkinöissä juuri toi kylmä rasva (samaan aikaan maitoa/sokeriakin) ollut niiin rankka tehtävä että "kuohui yli"?

ppi-lääkehän on just se "kontrolleri" joka on pitänyt rajaa ettei happotasot pääse liian vahvaksi (pH <4) ?

Sitten noiden muiden ruokien "inho" on ollut luonnollista hylkimisreaktiota kunnes vatsa rauhoittuu taas?

tsemppiä vaan!

SaturnusRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?8.4.2013 21:47
Mä oon ollut nyt muutaman viikon taas esomepratsoli-kuurilla, oon ottanut 20 mg. Mietin, että "salliiko" tuo salpaajan syöminen jotenki vähän vapaamman ruokavalion? Nimittäin oon juonut nyt kahvia poikkeuksellisen monena päivänä, koska migreeniä ollu ilmassa ja kahvi (+parasetamoli) auttaa siihen. Ihan hyvin on vatsa kestänyt. Gavisconiakaan en ole ottanut joka ilta. Yöt on menneet hyvin.

Tänään kokeilin kuitenkin olla ilman salpaajaa, mutta nälän tunne katosi heti aamupalan jälkeen (joka oli ruisleipää juustolla + vihreää teetä) ja tuntui, ettei aamulla syöty ruoka kulje mahasta mihinkään eteenpäin. Otin pari tuntia sitten taas 20 mg esomepratsolia ja nyt alkaa olla hiljalleen nälkä.

HanspiRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?9.4.2013 8:12
Kiitos kuikkisuuno! Paljon mahdollista tuo mitä sanoit niiden pähkinöiden kanssa. Mun vatsa parka on varmaan ihan sekaisin kaikesta tästä... Sain suolahappotabujakin, mutta niitä ei saa käyttää, kun vasta viikko happosalpaajan käytön lopettamisen jälkeen. Piihappogeelikin on loistava apu tässä taistelussa irti lääkkeistä.

Keksin, että lasagnessa mun närästyksen aiheutti varmaan palsternakka ja sen hajukin jo ällöttää. Tein eilen kasviskeittoa juureksista ja kun edes maistoin sitä lusikalla niin alkoi kurkkua karvastella ja siinä oli aika paljon palsternakkaa... Kokeiluahan tämä on.

Saturnus: mulla ainakin happosalpaajat sallivat vapaamman ruokavalion. Voin syödä melkein mitä huvittaa. Kahvia toki en ja vain todella rasvainen tai mausteinen ruoka tuntuu silloin. Siksi se olisikin niin helppo vaihtoehto.

HanspiRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?10.4.2013 8:35
Vanilija: on ihan totta tuo, että pitäisi keskittyä tähän kokonaisuuteen, että voi paremmin eikä odota vaan, että miltä nyt tänään tuntuu närästyksen osalta... Ja se pettymys ja avuttomuus, kun silti närästää vaikka mitä tekee.

Kasvikset raakana on ihan jees. Mulla on vain se ongelma, että miten lisätä kasviksia, kun kaikki närästää? Tällä hetkellä menee lehtisalaattia, avokado ja papaija. Porkkanat laitoin narikkaan ja palsternakka oli se juttu lasagnessa kai mikä närästi... Kai sitten, kun / jos sisuskalut parenevat voisin kokeilla lisätä kurkkua, tomaattia, keltaista paprikaa???
Tällä hetkellä närästäviä ovat: kurkku, tomaatti, paprikat, sipulit, kaalit. Ituja kai voisin lisätä, mutta mitä ihme muuta kasviksia?
Hedelmistä siedän tällä hetkellä tosiaan vain papaijaa ja avokadoa.

Olen tämän viikon syönyt kana-riisinuudelikeittoa ja lohisalaattia ja pinaattilättyjä. Ne ovat tarpeeksi mietoja. Mun salaatti pitää sisällään siis vain lehtisalaatin eli aika köyhä meininki. Marjoista siedän vain mustikkaa...

Vanilija: pystyitkö sitten syömään laajemmin kasviksia, kun aloit paranemaan? Kauanko siihen meni?

Juoksulenkkikin närästi eilen. Tuntuu kohtuuttomalta jos siitäkin joudun luopumaan. Ehkä oli vain huono päivä...

HanspiRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?10.4.2013 9:36
Mikskähän en ole tajunnut höyryttää noita kurkkua, tomskua jne... Pitääpä ottaa heti testiin tuo. Keltaista paprikaa jo höyrytin ja sitä pystyin syömään...

refluksitautinenRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?10.4.2013 9:37
Tyhjään vatsaan on otettava ainakin nexium, minulle ei sovi oikein mitkään kasvikset ja hedelmät, jopa persilja yskittää.
Onkohan terveellistä syödä vuosia nexiumia, aamutv.ssä ei ollut mainintaa, voiko jatkuvasti syödä nexiumia?

Miksi toimittaja ei kysynyt tätä lääkäriltä?Ei kaikki uskalla syödä jatkuvasti lääkkeitä ja näin sairaus jää hoitamatta.

refluksikurkkuRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?10.4.2013 9:45
Minkälainen ohjelma tai minuutin parin pätkä oli kyseessä? Rajallisessa ajassa ei ehditä käydä kaikkia, mitä meitä hieman enemmän tietoisia kiinnostaisi. Yleensä ehditään kertoa vaikutusmenetelmät ja lajit.

SaturnusRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?10.4.2013 10:13
Onko nexium otettava tyhjään vatsaan? Näin lääkäri tosin muakin ohjeisti, että aamuisin. Mutta esomepratsoli-paketin ohjeessa sanotaan, että voidaan ottaa ruuan tai juoman kanssa tai ilman.

Mä oon ottanut lääkkeen viime aikoina puolenpäivän aikaan, tunti ennen lounasta. Kai se vatsa aika tyhjä silloinkin on jo aamupalan jäljiltä, josta on kuitenki 3-4 tuntia aikaa.

HanspiRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?10.4.2013 10:29
Mulle lääkärit ovat sanoneet, että voi ottaa joko aamuisin tai iltaisin. Sanoi, että monelle sopii se iltahomma, kun silloin närästää enemmän. En ole itse huomannut tehoon vaikutusta ottaako ruoan jälkeen vai tyhjään vatsaan. Aina on hyvin vaikuttanut.

Minulle sisätautien erikoislääkäri sanoi viimeksi, että Nexiumia ei olisi hyvä käyttää vuosia putkeen. Itsellä 8v mennyt niitä ja sanoi, että niitä on koitettava vähentää. Kuulemma 1 tbl joka kolmas päivä antaisi riittävän suojan vatsalle. Nexium aiheuttaa ainakin sitä, etteivät ravintoaineet imeydy kunnolla esim. kalsium, rauta, vitamiinit... On kuulemma tullut uusia tutkimuksia missä Nexiumin pitkäaikaiskäyttö ois yhteydessä osteoporoosiin. Hapoton mahahan on tämä uusin riesa ja siitä aiheutuvat ongelmat...

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?10.4.2013 12:45
hanspi: "..sisätautien erikoislääkäri sanoi viimeksi, että Nexiumia ei olisi hyvä käyttää vuosia putkeen..."

Niin tällaista sitä "kuulee" jatkuvasti mut silti meille monivuotiskäyttäjille nää "leimasinlekuritt" Nexiumia vaan lisää tuuppaa.... :-(

Olen itsekin "jossain kuukausien jonossa" sisätautien erikoislääkärille.

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?10.4.2013 12:48
refluksikurkku: Jos olet käyttänyt PPI-lääkkeitä niin kauanko käytit?

VaniljaRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?10.4.2013 16:15
Hanspi, juuri sen takia minä lakkasin kiinnittämästä huomiota siihen että mikä poistaa oireita ja mikä ei, kun ensin tuntui ettei mistään ollut mitään hyötyä. Omat oireeni alkoivat keväällä huhtikuussa, siis kaksi vuotta sitten. Toukokuussa olin todella hämilläni, kun en yhtään ymmärtänyt mistä on kyse ja kesäkuussa oireet olivat niin pahat, että yhtenä aamuna vain kävelin suoraan terveyskeskuksen päivystykseen.

Kun oireiden aiheuttaja alkoi pikkuhiljaa selvitä, aloin ottaa selvää kaikesta mahdollisesta mitä refluksiin liittyi. Enimmäkseen tukeuduin Paula Heinosen suosituksiin ja hoidin elimistöäni hänen opeillaan, tosin muitakin juttuja oli mukana. Oireita oli koko kesän, syksyllä oli alkanut tapahtua pikkuisen muutosta parempaan ja kun muistaakseni joulukuussa pääsin ravintovalmentajalle, tilanne oli jo paljon parempi. Siitä tilanteeni on jatkuvasti mennyt parempaan suuntaan.

Minä aloitin siis banaanilla ja kauramaidolla, sillä meni viikko, en vain pystynyt syömään mitään, eikä minulla ollut edes nälkä. Vatsaoireet alkoivat kesän aikana ja ne olivat todella ikäviä. Jumpat ja zumbat jäivät vähäksi aikaa, mutta kävelylenkkejä tein koko ajan, vaikka olin tosi huonossakin kunnossa. Tuntui että kävelyn aikana ei ollut mitään oireita.

En käyttänyt aluksi kurkkua, enkä paprikaa ollenkaan, tomaatti oli myös täysin pannassa. Luovuin vehnästä, maidosta ja sokerista. Kaikkea niitä olin käyttämättä kuukauden, maitoa täysin karttaa pidempääkin. Valkoista sokeria, enkä vehnäjauhoja käytä perusruokavaliossani enää ollenkaan.

Raa'at kasvikset tulivat mukaan muistaakseni syksyllä, silloinkin vain hyvin ohueksi raastettua porkkanaa, vihreää salaattia, sitten huomasin että kurkku ei aiheuta enää oireita, eikä luomusuippopaprikakaan, mutta silloin tilanne oli siis jo kaikin puolin muutenkin parempi.

PinkkiRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?10.4.2013 18:45
Vanilja, kun luovuit maidosta, luovuitko myös juustoista, niin tuore-ja sulatejuustoista kuin kovistakin juustoista? Kauramaito siis sopi sinulle? Entä käytitkö soijamaitoa?
Olit siis koko ajan ilman mitään lääkitystä ja koitit vain kestää oireet silloin kun niitä tuli?
Palasin juuri Barcelonasta ja siellä en voinut noudattaa ruokavaliota mutta nyt aion aloittaa.

VaniljaRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?10.4.2013 19:09
Pinkki, luovuin kaikista maitotuotteista, mutta kokonaan vain kuukaudeksi. Kun aloitin juuston taas, aloitin vuohenjuustosta ja sitten pikkuhiljaa aloin käyttää taas muitakin juustoja. Juustoja olen voinut käyttää nytkin koko ajan, ne ovatkin ihania, harmi että punaviini juuston kanssa ei nyt onnistu, ehkä joskus kokeilen taas. Olen aika tarkka lisäaineiden kanssa normaali ruokavaliossa, siksi sulatejuustot eivät kuulu siihen, joitain tuorejuustoja on ainakin lisäaineettomina, esim. Lidlissä.

Hapanmaitotuotteet otin myöskin käyttöön pikkuhiljaa, mutta nyt olen taas luopunut joksikin aikaa niistä, huomasin saavani niistä närästystä. Katsotaan otanko ne taas takaisin käyttöön jossain vaiheessa, nyt ei niitä tee yhtään mielikään.

Kauramaito sopii minulle oikein hyvin, riisimaito on toinen vaihtoehto. Teen riisipuuron uunissa luomukauramaitoon, siihen jotain laadukasta täysjyväriisiä ja kun se hautuu kunnolla uunissa niin tulee paras puuro ikinä. Soijamaitoa en ole käyttänyt.

Lääkitystä kokeiltiin alkuun pari viikkoa, mutta sivuvaikutusten vuoksi lopetin sen alkuunsa. Ruokavalio on ainoa lääkkeeni piihappogeelin ja rennien lisäksi. Kun oli oikein paha tilanne, kävelin vain edestakaisin ja sitten menin nukkumaan. Alkuun minulla oli öisinkin oireita ja nukkuminen oli katkonaista ja vaikeaa. Minulla oli myös kuivaa yskää, johon heräsin vähän väliä. Kivut solisluun, kurkunpään, nielun ja kasvojen alueella häiritsivät myös nukkumista. Nämä yöoireet helpottivat ensimmäisen kesän aikana. Minulla on siis tähystyksessä todettu löysä sulkija, mutta siinä ei todettu mitään muuta, kaikki limakalvot olivat siistit ja kunnossa, onneksi.

VaniljaRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?10.4.2013 19:18
Ai niin, itse puristettu porkkanamehu ja lakritsinjuuritee olivat myös oikein hyviä silloin kun närästi. Lakritsinjuuriteetä en käyttänyt pussiteenä vaan ihan alkuperäisenä hienonnettuna, josta hauduttelin aina iltaisin ison kupillisen teetä, se maistuu luonnostaan hiukan makealle ja lakritsille, hyvää.

PinkkiRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?10.4.2013 21:26
Kiitos vastauksestasi, Vanilja. Täytyy etsiä jostakin tuota lakritsinjuuriteetä, kuulostaa hyvältä. Kamomillatee ei oikein ole minun makuuni. Epäilen itse kovasti juuri maitotuotteita närästykseni yhdeksi aiheuttajaksi. Ollessani Barcelonassa minua ei alkuun juurikaan närästänyt ja siellä en syönyt juuri lainkaan maitotuotteita. Minullahan on närästystä Omepratsolin syömisestä huolimatta. Viimeisenä päivänä join ehkä 0,5 dl punaviiniä ja sen jälkeen närästys tietysti lisääntyi. Itse en kyllä pärjäisi ilman lääkitystä tällä hetkellä mutta toivon mukaan ruokavalio vähentää närästystä ja voisin kokeilla olla ilman lääkkeitä tämän kuurin jälkeen :-)

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?11.4.2013 8:56
Vanilja: "...Lääkitystä kokeiltiin alkuun pari viikkoa, mutta sivuvaikutusten vuoksi lopetin sen alkuunsa..."

Olet siis syönyt ppi-lääkettä vain 2 vkoa kuuurina kuten asiaan kuuluukin, hyvä. Ja koitko siltikin irtaantumis-/riippuvuusoireita vai oliko sivuvaikutusten (millaisten?) taki helppo lopettaa "seinään" ?:-)

HanspiRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?11.4.2013 9:08
Vanilija kiitos taas: sehän tässä on ongelma, että en tiedä mitä ihmettä mun nyt pitäisi/saisin syödä. Käytitkö alkuun höyrytettyjäkään kasviksia? Laihdun koko ajan, kun en saa tarpeeksi ruokaa, mutta en tiedä mitä tässä sitten uskaltaa enää syödä ja kuinka kauan, että jotain alkaisi tapahtumaan. Nyt ainakaan ei ole hevon kukun hyötyä mistään. Nexiumin olen joutunut nostamaan takaisin 40 mg. Alkoi olla jo niin huono olo, että kramppien tuleminen oli enää ajan kysymys. Sehän se huvittavinta on, että pitäisi kasvisruokaa syödä, mutta sitä siedän huonoiten raakana siis. Katotaan nyt mitä tuo höyrytetty tekee. Pitää vissiin alkaa puurolinjalle jos mitään vaikutuksia ei tässä kuukauden sisään ala tuntumaan.

Sellainen juttu on uusi, että mulla ei enää polta tuolta mahalaukun suulta nykyään on vaan kurkku läpi ja se on ihan koko ajan. En nyt silti luovuta, yritän syödä jotain kasvispitoista ja pidättäydyn kk ajan noista mistä pitää, raejuustoa ja fetaa olen maitotuotteista syönyt vähärasvaisina laktoosittomina, mutta muuta en. Juon nykyään pelkkää vettä, kun kamomillateekin närästää. Mehuja en voi juoda, kun marjat ja hedelmät närästävät myös. Voiskohan todella se lakritsinjuuritee auttaa??

Eli näillä näkymin aika syvältä ja poikittain on tämä ravintohomma, mutta olen todellakin vasta alussa. Vanilijan kokemukset tässä on iso lohtu, että jospa tämä itselläkin jossain vaiheessa alkaisi helpottamaan.

VaniljaRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?11.4.2013 9:13
Lopetin lääkityksen ihan kertaheitolla. Ei ollut muuta kuin helpotusta siitä päätöksestä. Siinä ajassa ei varmaan mitään riippuvuusoireita ehtinyt tulla. Sivuvaikutuksena oli ainakin jokapäiväistä päänsärkyä, muistaakseni myös huimausta ja oli jotain muutakin, mutta en muista mitä ne olivat. Muistan vain että oloni oli lääkekuurin aikana kahta kauheampi. Kahdessa viikossa en huomannut refluksioireissa mitään muutosta parempaan. Lääkärille kerroin etten syö lääkkeitä, hän sanoi että voihan niitä ottaa vain esim. tarvittaessa, kokeilin sitäkin, ei mitään vaikutusta. Kokeilin muistaakseni toisenkin pari viikkoisen jakson, mutta sama juttu.

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?12.4.2013 9:07
Sitkeesti ilman Nexiumia kun ei närästä vaan ajoittaista rintakipua josta en oikein osaa muuta kuin arvella että jostakin jokin kaasupaine? :-) Rintakipuihin usein helpottaa röyhtäsyt?

Täytynee pyytää esim ruokatorven varjoaineröntgenkuvausta vaikka vatsantähystys ei mitään ongelmia todennutkaan?

Ja jos närästää otan varovasti pikkasen rennietä/gavisconia ts. yritän välttää haponalentajia koska oletuksena että vuosien ppi-käytön takia vatsan ruuansulatuksesta olisi tullut heikko esim juuri happoa vaativissa sulatuksissa?

HanspiRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?15.4.2013 8:19
Voisin vastata vihdoinkin tämän keskustelun otsikkoon, että VOI! Ainakin jos ei ole mitään suurempaa elimellistä vikaa taustalla. Neljäs päivä menossa ilman lääkitystä ja olo on loistava! En tiedä, mitä tapahtui, alkoiko ruokavalio tehdä tehtävänsä ja kaikki hivenaineet ja vitamiinit sun muut. Nyt ei tee edes tiukkaa olla ilman lääkettä. Aamuisin vähän polttelua, mutta niihin auttaa syöminen ja piihappogeeli. Aloe Vera mehun olen koennut olevan iso apu itselleni myös. Jatkan ehdottomasti tätä ruokavaliota ja nautin joka päivästä, kun ei närästä!! Kahvakuulakin sujui ilman närästyksiä ja sekin tekee mut älyttömän onnelliseksi! Varmaan tässä takapakkiakin tulee, mutta tällä hetkellä tilanne on ihana!

Iso kiitos Vanilijalle, sun kokemuksista ja sanoista on ollut suuri tuki ja lohtu tässä kamppailussa ja elämänmuutoksessa. Mieskin on ollu yhtä häkeltynyt tästä kaikesta, kuin minäkin. Hän on vierestä seurannut yrityksiäni vähentää lääkitystä ja nähnyt kuinka sairaaksi siitä tulin. Harmittaa, kun en aiemmin tajunnut ruokavalion merkitystä tässä kaikesssa eivätkä lääkäritkään siitä ole puhuneet. Mutta onneksi edes nyt! Kahdeksan vuoden happosalpaajakierre on toivon mukaan ohi!

Olen saanut aikaiseksi hyviä kasvisruokiakin ja tofu on ihanuus tällaiselle lihanhimoiselle. Tein hyvän risoton ja pizzan tofusta ja kasviksista!

ArwenRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?15.4.2013 10:34
Upeaa Hanspi! Itsekin olen ollut ilman lääkitystä kohta vuoden, tosin en lääkkeitä syönyt ennen sitäkään kuin muutaman kuurin. Mutta kuitenkin. Minulla on tilanteen parantumiseen vaikuttanut ruokavalion lisäksi myös rinta- ja selkärangan manipulaatio sekä ihan kokonaisvaltainen asennemuutos elämään ylipäätään. Pärjään tällä haavaa oikein hyvin ilman mitään lääkkeitä, tosin pariin otteeseen olen Rennietä joutunut napsimaan överiksi menneen syömisen takia.

Ruokavaliolla on tosiaankin merkitystä. Enkä tässä tarkoita mitään refluksiruokavaliota, vaan jokaisen on omalta kohdaltaan saatava selville ne aineet, jotka juuri itselle eivät sovi. Se on pitkä ja hankala prosessi, mutta lopputulos on kyllä vaivan arvoinen. Ja tosiaan, nimimerkki Vanilja on minuakin tässä prosessissa auttanut, kiitos siitä!

Toivottavasti sinun tilanteesi jatkuu Hanspi edelleen yhtä hyvänä kuin nyt! Elimistösi alkaa vähitellen korjailla itse itseään ja olosi kohenee koko ajan. Äläkä masennu jos tulee huonoja päiviä; ne menevät ohi.

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?15.4.2013 11:47
"Neljäs päivä menossa ilman lääkitystä ja olo on loistava!"

No niin Hanspi onnittelut! :--)

tätäkö nytRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?15.4.2013 14:24
En tiedä, mutta itselle tulee ihme mielitekoja, kun olen taas ollut kolmen viikon Nexium kuurilla. Punajuurta etikassa, tekee mieli syödä, vaikka en ole pitänyt siitä kuin jouluna.

Oliskohan jo hapot vähissä?

VaniljaRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?15.4.2013 17:07
Hanspi ja Arwen, olen tosi iloinen teidän kummankin puolesta!
Hanspi älä tosiaan anna periksi vaikka tulisi niitä huonompiakin päiviä. Monen hyvän päivän jälkeen on entistä masentavampaa jos huonoja päiviä tulee, silloin pitää vain jaksaa uskoa että kyllä ne taas ohi menevät. Jos tilanne sinulla menee samalla tavoin kuin minulla, niin hyvien päivien määrä vain lisääntyy pikkuhiljaa.

Alkuun minulla oli monta oireetonta päivää ja sitten saattoi olla viikonkin ajan taas huonompaa. Nyt on ollut jo useita kuukausia muutamia poikkeuksia lukuunottamatta ihan mahtava olotila.

Kiva kuulla että olet onnistunut kasvisruokien kanssa ja että kahvakuulatreenitkin onnistuvat. Oletko ostanut valmiiksi marinoitua tofua? Minäkin käytin sitä jonkun verran, mutta nyt ei sitä ole tullut enää laitettua. Tuo kasvisruokien maailma voi olla tosi haastava alue, mutta kun taidot kasvavat ja onnistuu valmistamaan niistä herkullisia ruokia, niin homma tulee koko ajan helpommaksi ja pian niistä tulee ihan luonnollinen osa ruokavaliota.

Minä ostin pieniä luomukesäkurpitsoja ja aion puolittaa ne, paahtaa hiukan broilerijauhelihaa, makeaa pieneksi silputtua suippopaprikaa ja purjoa tai kevätsipulin vihreitä varsia, suolaa ja pippuria ja täyttää kurpitsan puolikkaat tuolla seoksella. Päälle ripottelen juustoraastetta ja laitan uuniin kypsymään. Kesäkurpitsan puolikkaita kannattaa ehkä kypsyttää uunissa jonkun aikaa ennen täytteen lisäämistä, niin eivät jää raa'aksi. Kesäkurpitsan sanotaan hoitavan limakalvoja. Käytin sitä ihan hirveästi viime kesänä ja alkusyksynä. Olen täyttänyt kesäkurpitsoita myös suppilovahveroilla, niistä tulee myös todella hyviä.

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?15.4.2013 17:31
piti sanomani myös et edelleen täälläkin ilman ppi:tä....

tsemppiä vaan kaikille irtaantua jos tuntuu siltä että riittävä määrä jo kokeiltuna ppi-lääkkeen syöntiä!

SitrusRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?15.4.2013 17:43
Ihan kiva, että joku huomaa olevansa niin terve, että lääke on tarpeeton. Kiva kiva.

Mutta yrittäkää nyt kumminkin tajuta, että suurin osa joka tarvitsee tätä foorumia tarvitsee myös hoitoa vaikeaan refluksitautiinsa. Ja se hoito, epätäydellinen, kaikkine haittoineen on toistaiseksi erilaiset hapontuotantoa vähentävät tai happoa neutraloivat lääkkeet. Ei sitä lääkettä kukaan huvikseen ota, ei se niin hyvältä maistu.

Närästystä ei kuulu sietää, sellaista sankaruutta ei tarvitse ylistää. Närästys voi pahimmassa tapauksessa johtaa syöpään. Oletteko tienneet että refluksitauti on ylivoimaisesti pahin yksittäinen ruokatorven syövän aiheuttaja?? Ja ruokatorvensyöpädiagnoosin saaneista jotain 10% on elossa kun 5 vuotta syöpädiagnoosista on kulunut. Nämä tiedot ja paljon muuta löytää lukemalla Duodecimiä.

Jotenkin tämä ketjuu alkaa ärsyttää aika pahasti. Enkä välillä oikein tajua niiden ihmisten intoa roikkua tällä foorumilla, joiden oireet on sitä luokkaa että "söin vähän jotain ja sitten oli pientä tuntemusta mutta nyt ei viikkoon mitään". En itse ainakaan viitsisi.

VaniljaRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?15.4.2013 18:30
Eihän tätä ketjua tarvitse lukea, jos se ärsyttää. Eikä kukaan ole kieltänyt sitä että osa tarvitsee lääkettä. Osa näistä oireista kärsivistä saa avun ruokavalion avulla, siksi sitä kannattaa kokeilla. Ei ole kyse mistää sankaruuden ylistämisestä, vaan vilpittömästä ilosta sen vuoksi että joku onnistuu pääsemään eroon oireistaan, jos lääkkeillä niin hyvä, jos ruokavaliolla niin hyvä. Ei se ruokavalionkaan avulla ole mikään helppo tie. Varmasti kaikki tiedämme mitä närästyksestä saattaa pahimmillaan seurata, siksi on tärkeää yrittää päästä eroon siitä millä keinolla tahansa. Tähän sairauteen liittyy niin paljon ikäviä ja negatiivisia asioita, että mikä tahansa iloinen ja hyvä uutinen on tervetullut.

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?15.4.2013 23:48
Komppaan Vaniljaa koska alunperin tää viestiketju perustettiin pohdiskelemaan että voiko ja miten kauan ja jatkuvasta ppi-lääkityksestä päästä eroon kun monilla huomioita ettei lääke enää vaikutu ja monet olivat kuulleet suositukset että lääkitys vain lyhyitä käyttöjaksoja varten, painotuksella ei jatkuvaan käyttöön.

En itsekään enää uskonut pääseväni irti mut tän foorumin vertais- ja tietotuen avulla monet ovat jo onnistuneet ja se on hienoa!

refluksikurkkuRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?16.4.2013 7:03
Kommentina sivusta muille lukijoille oman lääkityksen käyttämisestä ja luvuista:

Ne, jotka haluaa vähentää tai loepttaa jostakin syystä lääkitystä, pitäisi puhua siitä ensisijaisesti lääkärinsä kanssa eikä tehdä sitä missään nimessä tämän keskustelun perusteella. Sivusto eikä myöskään ylläkirjoittaneista 5 kirjoittajista kukaan ei voi ottaa sellaista vastuuta harteilleen.

Salpaalääkkeistä enemmistö on huomannut, että se tehoaa loistavasti minimoiden hapon ... negativiisista asioista vain kirjoitetaan enemmän. Monet eivät ole huomannut etteikö lääke vaikuta vaan lähinnä, että lääke poistaa tietyt oireet eikä pysty toisilla poistamaan kaikkia. Dyspepsia tai gastropareesityyppisiä vaivoja lääke ei voi millään poistaakaan.

VaniljaRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?16.4.2013 8:01
Minä en ota kantaa kenenkään lääkitykseen, vaan siihen millä omaa oloaan voi parantaa. Kun kirjoitin tuossa Hanspille että älä luovuta vaikka huonoja päiviä tulee, tarkoitin ruokavaliota en lääkkeen ottamista tai jättämistä.

Oman lääkitykseni jätin pois ja kerroin siitä lääkärille, joka oli sitä mieltä että se on hyvä asia, sanoi vain että voin ottaa sitä tarvittaessa. Tähystävä lääkäri ei myöskään kehoittanut minua käyttämään lääkettä. Mutta tämä on siis minun kohdallani, jokainen tapaus on erilainen ja jokainen ihminen yksilöllinen ja hoito pitää olla sen mukainen. Monet lääkärit vain hoitavat sairauden oireita pelkällä lääkityksellä, koska eivät muusta tiedä, siksi kannattaa etsiä sellainen lääkäri, joka on perehtynyt enemmän asiaan.

Olemme aikuisia ihmisiä ja tämä on keskustelupalsta, jokainen varmasti tietää mitä tekee oman lääkityksensä ja oman hoitonsa suhteen. Jokainen päätös on oma päätös ja jokainen vastaa itse omista tekemisistään. Keskustelupalstalla vaihdetaan mielipiteitä, keskustellaan ja pohditaan asioita eri näkökannoilta, kerrotaan omista kokemuksista ja kuullaan toisten kokemuksista. On hienoa että tämä on olemassa, tästä on varmasti ollut apua valtavasti ihmisille, jotka tänne kirjoittavat. Muistan itsekin miten helpottunut olin, kun löysin tämän forumin kamppaillessani ja kipuillessani omien oireideni kanssa.

Mielestäni tämä keskustelupalsta on ollut todella asiallinen ja täällä on ollut fiksuja kirjoittajia ja hyvää ja aikuismaista mielipiteiden vaihtoa. Toivottavasti tämä pysyy jatkossakin sellaisena. On loistavaa että täällä voi purkaa mieltään ja pahaa oloaan, mutta ei niin että se kohdistuu toisiin kirjoittajiin. Jos jonkun tilanne paranee, niin se ei ole keneltäkään pois, päinvastoin.

HanspiRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?16.4.2013 8:29
Olen itse kärsinyt refluksitaudista 17 vuotta joista 8 v olen syönyt happosalpaajaa maksimiannoksella päivittäin. Olen kärsinyt järjettömistä kivuista tämän takia, pahemmista, kun synnytyskivut ikinä. En koskaan voinut kuvitella, että pääsisin lääkkeistä eroon. Sisätautien erikoislääkäri sanoi, että niitä on vähennettävä, näin ei voi jatkua niistä syistä, mitä nykytutkimukset osoittavat lääkkeiden haitallisuudesta. Odotan pääsyä gastroskopiaan. En pystynyt vähentämään lääkitystä, tulin todella sairaaksi siitä. Sitten sain kipinän ottaa enemmän selvää refluksitaudista. En tiennyt siitä mitään. Mieleeni oli jäänyt Paula Heinosesta näkemäni ohejelma suoliston hyvinvoinnista. Mietin voisiko se mua auttaa ja tämän palstan kautta huomasin, että varmaankin voi. Oli loistavaa lukea, että täällä nimenomaan on valtavasti erilaisia tapauksia refluksitaudista ja sen kirjo on niin laaja, kuin on sairastajaakin. Ajattelin itsekin, että jospa mun turinat voisivat auttaa joitakin joilla on saman tyyppisiä oireita, kun itselläni sillä itse sain niin valtavan paljon Vanilijan kertomuksista. En usko, että kenenkään tarina on liian vähäpätöinen kerrottavaksi ja siitä jotakin opittavaksi. Luulin tämän palstan tarjoavan vertaistukea ihan meille kaikille sairastajille sillä sitä ei yhdeltäkään lääkäriltä saa, harmi jos olin väärässä...

SitrusRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?16.4.2013 15:35
Refluksitautia sairastavan kannattaa pitää mielessään myös se, että jos ruokatorveen on jo tullut solumuutoksia, ne kohdat eivät ole niin tuntoherkkiä kuin normaali ruokatorven solukko. Ts vaikka mahaneste edelleen vaurioittaa ruokatorvea, se ei välttämättä enää tunnu närästyksenä.

Yksi ensimmäisistä tapaamistani lääkäreistä sanoi hyvin painokkaasti silloin kun ei vielä tiedetty että mua ei voi leikata: "Happoärsytys on saatava loppumaan. Joko lääkityksellä tai leikkauksella, mutta loppumaan se on saatava. Ruokatorvi ei kestä mahahappoa."

Refluksikurkku tuossa yllä tekee tärkeän eron siinä, että joillain on "refluksioireita" ja joillain "refluksitauti". Ja luultavasti kaikilla niistä joilla on nyt "refluksitauti" on joskus ollut vain "refluksioireita".

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?16.4.2013 15:43
Sitrus: Oletan omalta kohdaltani että tähystyksen tehneeseen erikoisasiantuntijalääkäriiin voi luottaa ja kun hän sanoi että mulla ei ole ruokatorvessa (eikä muuallakaan vtasalaukussa/pohjukkaissuolessa) solumuutoksia ja lisäsi vielä ettei mun kannata/tarvitse enää syödä ppi-lääkettä?

AallotarRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?16.4.2013 16:13
Sivusta tätä keskustelua seuranneena täytyy sanoa, että myös minun mielestä on hienoa, jos ihmiset pyrkivät ruokavaliolla, stressin hallinnalla ja muilla keinoin pääsemään lääkkeistä eroon, vähentämään niiden käyttöä tai vain saamaan itsellensä paremman olon. On kiva lukea näitä positiivisia kokemuksia ja itsekin uskon, että tämä tauti ei läheskään kaikilla vaadi päivittäistä lääkistystä.

Omasta kokemuksesta voin todeta, että minulla ehdottomasti suurimmat oireet aiheuttaa stressi ja sitähän saa jo pelkästään sillä jos tätä tautia ja sen komplikaatioita koko ajan ajattelee ja pyörittelee mielessään. Silloin kun itse pystyn jättämään tämän taudin taka-alalle (esim. loma-aikoina), voin syödäkin huomattavasti vapaammin eikä oireita ole. Niinä aikoina kun tämä tauti on enemmän mielessä, oireita tulee vaikkei söisi paljon mitään. Niinpä hyvä ja positiivinen mieliala on kaikista tärkeintä tämän taudin hoidossa!

Tästä syystä itseäni ärsyttää enemmänkin kommentit, joissa korostetaan tuota syöpää ja sen mahdollista tulemista ja kuinka sen saaneet lähes kaikki kuolevat. Mielestäni on parempi ajatella, että tätä tautia sairastavista selkeästi suurin osa selviää ilman sitä ja positiivisella asenteella saa tämänkin taudin kanssa ihmeitä aikaiseksi ja jo sillä ehkä välttää tuon syövän. Uskon, että stressi heikentää elimistön vastustuskykyä ja on osaltaan vaikuttamassa solumuutoksiin. Ei sairauksia kannata etukäteen sairastaa, sillä jos se syöpä kaikesta huolimatta joku päivä tulee, minua ainakin eniten harmittaisi, että olen tavallaan uhrannut elämästäni syövälle paljon hyviä päiviä jo silloin kun ei olisi tarvinnut.

SitrusRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?16.4.2013 16:14
No sehän on hieno homma!! Johan mä sanoin että on kivaa jos tauti on niin lievä ettei lääkettä tarvitse.
Mullakin on niin lievät vaivaisenluut, että niitä ei tarvitse leikata. Se on kivaa.

Se mikä mua ärsyttää on se henki joka välillä aina nousee esiin keskusteluissa ja jota luonnehtivat seuraavanlaiset kannanotot
- lääkkeiden käyttö on helppoa. niitä käyttävät jatkuvasti ne jotka eivät viitsi nähdä vaivaa ruokavalionsa kanssa
- lääkkeiden käytön lopettaminen on tavoiteltavaa
- lääkkeen käytön voi lopettaa tahdonvoimalla
- närästyksen kanssa kuuluu sinnitellä

En ole kohdistanut sanojani kenellekään henkilökohtaisesti eli aivan tarpeetonta loukkaantua.

Olisi ehkä hyvä, jos olisi eri foorumi niille joilla on oikeasti refluksitauti ja niille joilla on refluksioireita. Tai edes jos kirjoittajat profiloituisivat tautinsa vaikeusasteen mukaan. Mahdotontahan se tietysti on. Mutta välillä tulee auttamatta mieleen, että puskista on helppo huudella. Musta olisi korrektia ainakin kertoa sairastavansa lievää jos sitäkään refluksia, ennen kuin lähtee kauhean painokkaasti mustamaalaamaan koululääketiedettä ja lääkkeitä ja mainostamaan sitä miten tauti lähtee jollain tietyllä ruoka-aineen välttämisellä. Yhtä kyseenalaista on leimata jotain tiettyä ruoka-ainetta huonoksi refluksin kannalta sillä perusteella, että itse sattuu olemaan sille yliherkkä joko fyysisesti tai henkisesti. Tästä esimerkkinä maito ja vehnä.

Joku yllä tähdensi että olemme kaikki aikuisia ihmisiä. Mitä sillä on merkitystä? Joku vasta sairastunut luultavasti käyttää tätä foorumia ihan oikeana tietolähteenä. Sitä paitsi kyllä täällä voi olla alaikäisiäkin lukijoita.

SitrusRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?16.4.2013 16:26
Niin, kuten sanottua ensin on vain oireita, sitten myöhemmin tauti.

Muistan itsekin tuon vaiheen. Se oli parikymmentä vuotta sitten. Mennessäni taas kerran apteekkiin ostamaan Linkiä, farmaseutti kysyi tarvitsenko jatkuvasti lääkitystä närästykseen. Hän näytti kaavakuvaa ja kertoi että tällaisten oireiden takana voi olla ihan sairauskin, sellainen refluksitauti. Että jos oireet jatkuu niin kannattaa mennä lääkäriin tutkituttamaan.
Silloin ajattelin että joo joo, ei mulla mitään tollaista ole. Ja jatkoin normaalia elämääni pizzoineen ja viineineen kaikkineen. Annoin korventaa vaan. Että ihan positiivisella asenteella sitä mentiin vuositolkulla ja tässä sitä nyt ollaan vaikean refluksitaudin kanssa.

VaniljaRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?16.4.2013 16:45
Jos joku käyttää tätä keskustelyfoorumia ihan oikeana tietolähteenä, niin vastuu on kyllä hänellä itsellään. Nuo muut osiot ovat eri asia. Alaikäisistä on taas vastuu vanhemmilla.

Minä en ole huomannut noita yllä mainitsemiasi kannanottoja tällä forumilla. En myöskään ole huomannut että koululääketiedettä mustamaalattaisiin vaikka lääkäreitä täällä arvioidaankin omien kokemusten perusteella. En ole myöskään huomannut että täällä kukaan olisi kirjoittanut että tauti lähtee jollain tietyllä ruoka-aineen välttämisellä. Enkä myöskään ole huomannut että joku olisi leimannut jonkun tietyn ruoka-aineen huonoksi refluksin kannalta sillä perusteella, että se ei sovi itselle.

Eikä ole mitään syytä vähätellä kenenkään oireita tai sairautta tai ajatella että joku olisi jollekin ruoka-aineelle vain henkisesti yliherkkä. Minulla on refluksitauti ja jos en noudattaisi omaa ruokavaliotani, niin oireet ainakin olisivat todella pahat. Jokainen tietää itse omat oireensa ja niiden vaikeusasteen, kukaan toinen ei niistä voi sanoa yhtään mitään.

Hanspi minä (ja varmasti monet muutkin) olen todella mielenkiinnolla seurannut sinun yrityksiäsi helpottaa oloasi, toivottavasti kerrot niistä jatkossakin. Olen seurannut myös Arwenin tilannetta ja hänenkin toipumisestaan on ollut hienoa lukea.

Aallotar, minä olen aina ollut samaa mieltä kuin sinä tuossa kirjoitat, että on parempi keskittyä paranemiseen, toiveikkuuteen ja positiivisuuteen. Kaikki varmaan tietävät että helppoa se ei ole, kun on kipuja ja olo on kaikin puolin huono. Siksi on tärkeää kuulla jokaisesta jonka sairauden kulussa tapahtuu jotain hyvää.

SitrusRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?16.4.2013 21:48
"Ei sairauksia kannata etukäteen sairastaa, sillä jos se syöpä kaikesta huolimatta joku päivä tulee, minua ainakin eniten harmittaisi, että olen tavallaan uhrannut elämästäni syövälle paljon hyviä päiviä jo silloin kun ei olisi tarvinnut. "

Tämä on erittäin hienoa teoretisointia. Mutta vannon, että sullakin olisi fiilikset kokonaan toiset, jos tietäisit että saat loppuelämäsi käydä gastroskopiassa muutaman vuoden välein tarkistuttamassa onko syöpä kehittymässä/kehittynyt. Sitä varten se skopiakontrolli nimittäin tehdään. En tiedä minkälaista tautia sairastat itse vai sairastatko ollenkaan. Itselläni Linkit tai muut lääkkeet ovat kuuluneet matkaan kuin matkaan parikymmentä vuotta. Niin lomilla kuin muulloinkin.

VaniljaRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?18.4.2013 8:28
"Ja jatkoin normaalia elämääni pizzoineen ja viineineen kaikkineen. Annoin korventaa vaan. Että ihan positiivisella asenteella sitä mentiin vuositolkulla ja tässä sitä nyt ollaan vaikean refluksitaudin kanssa."

Tuota korventamista pitää tietysti yrittää välttää kaikin mahdollisin tavoin. Minullekin sanottiin luontaistuotekaupassa että poltetta EI SAA olla. Se millä keinoin siitä yrittää päästä eroon on tietysti jokaisen kohdalla harkittava erikseen. Minulle se keino on tarkka, minulle sopiva ruokavalio ja ihan niinkuin Arwen kirjoitti toisenlainen elämän asenne. Nuo manipulaatiohoidot ovat olleet myös iso apu omalla kohdallani.

Hanspi yrittää sitä samaa, koska hänelle lääkäri on painokkaasti sanonut että jatkuva lääkkeiden syönti ei voi jatkua ja hänen kohdallaan lääkkeet ovat aiheuttaneet niin ikäviä sivuvaikutuksia että elämä on liian rankkaa sivuvaikutusten kanssa. Ymmärsin että kuikkisuunokin kokeilee päästä lääkkeistä eroon, onnea hänellekin siinä yrityksessä.

Sinun tilanteesi Sitrus on ikävä ja varmasti raskas, mutta ihmiset, jotka tänne kirjoittavat, kirjoittavat omasta tilanteestaan ja omista kokemuksistaan ja toimivat niiden perusteella. Onhan aivan loistavaa jos joku pääsee eroon oireistaan ja sen lisäksi vielä jatkuvasta lääkityksestään. Kaikille se ei varmasti käy, mutta toisten kohdalla se näyttää toimivan ja hyvä niin.

Hesarissa on ollut lähiaikoina taas kirjoitusta lääkäreistä ja vaihtoehtohoidoista yleisönpalstalla. Ensin lääkäri Hannu Lauerma arvosteli vaihtoehtohoitojen markkinointia ja nimitti niitä uskomushoidoiksi. Toinen kirjoittaja (Riina Simonen) kirjoittaa tänä aamuna että länsimainen lääketiedekin perustuu pitkälti uskomuksiin ja perusteli sitä sillä että lääketieteen edustajat uskovat että jokaista vaivaa on hoidettava lääkkeillä ottamatta kantaa potilaan kokonaistilanteeseen.

Näistä asioista tullaan varmasti kirjoittamaan ja puhumaan jatkossakin puolesta ja vastaan. En nyt ota kantaa asiaan sen kummemmin, mutta mielestäni kirjoitus loppui hyvin: "Nykytilanteesta eivät hyödy muut kuin lääkeyhtiöiden osakkaat sekä aidosti hömppähoitoja tarjoavat tahot, joiden puoleen epätoivoiset kääntyvät. Siinä välimaastossa olisi äärimmäisen paljon mahdollisuuksia ennaltaehkäistä ja hoitaa sairauksia." Tuon kirjoituksen voi lukea kokonaisuudessaan tämän päivän Hesarin yleisönosastolta.

Mrs.Loveth SamsonLaina tarjous KOSKE18.4.2013 8:29
Hei,

   Tarjoamme oikea ratkaisu teidän taloudelliset tarpeet. Olemme pikaluottoyrityksiä unionin perustuu Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Onko sinulla huono luotto? Haluatko päivittää yrityksesi? Haluan käyttää tämän keskipitkän ilmoittaa teille, että annan lainaa sekä yksityiset ja julkiset organisaatiot erittäin alhainen ja huomattavia korkojen joustava lainaehtoihin. Tämä on keino olen valinnut tavoittaa niitä tarvitseville ja niille, jotka tarvitsevat liiketoimintansa piristämiseksi.

ota yhteyttä sähköpostitse: Lovethloanoffer2003@live.com

Lainahakemuksen FORM:
Koko nimi:
Lainamäärä:
Yhteystiedot:
Osavaltio / maakunta:
MAA:
Puhelinnumero:
FAKSINUMERO:
SYNTYMÄAIKA:
Lainan KESTO:
Käyttötarkoitus:

Alla on tietoa tarvitaan edetä pidemmälle laina
liiketoimi.
Terveisin,
Mrs.Loveth Samson

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?25.4.2013 10:13
Mites ppi-lääke irtaantumiset sujuu?

Täällä edelleen ilman sinnitellään tarvittaessa gavisconin (toissapäivänä 2 kpl) ja rennienkin avulla tosin rennietä en ole juurikaan käyttänyt...

Tsemppiä!

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?14.5.2013 15:29
Tiedoksi jotka olette pitkään syöneet ppi-lääkkeitä ja haluatte vaihteeksi välillä vähentää/lopettaa niiden käyttöä niin sain gastroenterologin neuvon että tuolloin rinnalla, samalla käyttää beettasalpaajia ettei iske liian kova vatsahapotus ns. "rebound", jonka valitettavasti itse koin karseesti kun ei mulle moista "tapahtumaa" kukaan lekuri ennalta kertonut....

refluksikurkkuRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?14.5.2013 15:46
Onneksi kuulit reboundista täältä :-) Muistitko kysyä miten beetasalpaaja vaikuttaa gastriinitasoon?

refluksikurkkuRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?14.5.2013 15:51
Mitä muuten lääkärisi sanoi siitä perinteisemmästä keinosta eli step down menetelmästä, jolla samaa ilmiötä voi minimoida ilman lisälääkkeitä?

refluksikurkkuRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?14.5.2013 15:56
Jos joku uudemmista lukijoista ei vielä tiedä, mitä joillakin ihmisillä esiintyvä rebound -ilmiö lääkityksen seinään lopettamisen jälkeen tarkoittaa, sivuston etusivulla on oikealla sivupalkissa linkki tekstiin.

SitrusRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?14.5.2013 16:15
Se että ihminen voi lopettaa lääkkeen käyttämisen edellyttää tietysti sitä että joko
a) diagnoosi on alun alkaen ollut väärä ts. lääkettä ei tarvita sairauden hoitoon, koska sairautta ei ole tai se on jokin muu kuin mihin kyseinen lääke on tarkoitettu, tai
b) sairautta jonka hoitoon lääkettä käytettiin, ruvetaan nyt hoitamaan toisella keinolla, tai
c) sairaus on parantunut. Sikäli kuin tiedän, refluksitauti ei parane, vaan pikemminkin pahenee.

Happosalpaajat eivät liene niitä lääkkeitä, joita käytetään ns. väärin tai ns. viihdetarkoituksessa kuin jotain huumausainetta. Niistä ei näet koidu minkäänlaista mielihyvää.

Siksi olisikin aina mielenkiintoista tietää, millä perusteella ja millä keinoin joku refluksia sairastava toteaa voivansa luopua lääkityksestä.

Närästyksen sietäminen ja sankarillinen "kärvistely" ei ole viisasta. Närästys on paitsi tuskallista myös vaarallista.

refluksikurkkuRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?14.5.2013 16:24
Sitrus, olipa erinomaisen hyvin muotoiltu.

SitrusRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?14.5.2013 16:44
Kiitos, r-kurkku.

VaniljaRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?16.5.2013 8:25
Kaikilla ei lääkitys vaikuta oireisiin mitenkään, minun kohdallani ei tapahtunut minkäänlaista parannusta olotilaani, päinvastoin, sain kamalan oloni lisäksi vielä pahemman olon. Osalle varmaan lääkitys poistaa oireet kokonaan, mutta osalla tuntuu olevan ihan selkeää närästystä vaikka he ovat käyttäneet lääkkeitä pitkän aikaa. Sitten jos lääkkeistä vielä närästyksen ja kuristuksen ja puristuksen, liman nousun ja yskän jne lisäksi aiheutuu sivuvaikutuksia, ymmärrän hyvin jos niistä joku haluaa eroon. Esim. Hanspin kohdalla lääkäri on selkeästi kehoittanut lopettamaan lääkityksen. Jos lääkkeiden lopetusta suunnittelee on se järkevää tietysti lopettaa niin että hoitava lääkäri on siitä tietoinen ja lopetus tapahtuu hänen valvonnassaan. Lääkäritkin vain suhtautuvat niin eri tavalla noihin lääkkeisiin. Maallikon on vaikea tietää miten pitäisi toimia.

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?16.5.2013 19:13
Sitrus!

Harmi, jos et sittenkään saanut sillä entsyymillä helpotusta vaikka kerroit, suorastaan hypetit sen entsyymi-pillerin auttaneen sua niin suuuresti että jopa unohtelit ottaa ppi-lääkkeen, koska vointis parani, oli niin hyvä?!

Mutta eihän kukaan ole kieltänyt ppi-lääkkeen syöntiä, vaan kyse on siitä että jos pärjää ilmankin niin miksi syödä, ja tätä ovat lääkäritkin sanoneet?

SitrusRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?16.5.2013 19:58
Onhan entsyymit helpottaneet mun oloa - paljonkin.
Sanoin vain, että ei ne silti mun refluksitautia ole poistaneet, eivätkä näin ollen tarvetta käyttää lääkettä ja noudattaa refluksikon elämäntapoja.
Tällä hetkellä on vielä elämäntilanteen tuottamaa lisästressiä, mikä pahentaa refluksia selvästi. Sitten tajuaa, että stressi pahentaa vointia, mistä seuraa komento ja syytös itselle, että älä nyt hölmö stressaa kun se ei ole sulle hyväksi. Ja mahakipu senkun lisääntyy siitäkin tiedosta. Että tällaista kevättä täällä.

kuikkisuunoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?16.5.2013 21:39
Tsemppiä Sitrus vaan taistella sairauttasi vastaan ruokavaliolla, relaksoinnilla jne. ja kun kertomasi mukaan entsyymit tuottaa kohennusta terveydentilaasi (sanoit jopa ettei mikään muu ole pitkään aikaan auttanut noin !) niin sehän on hurjan positiivinen asia josta hyvä jatkaa - elimistösi yrittää kertoa että olet oikealla tiellä, kenties jotain ravintopuutetta/imeytymishäiriötä/allergiaa tms ja näihinhän kaikkiin se ppi-lääke ei voi tuoda ratkaisua, toki oireita helpottaa, mutta haluathan poistaa ne syytkin....?

Vanilja toikin edellä esille muita, perusteita, hyviä näköaloja ja syitä jatkaa.

SitrusRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?16.5.2013 22:20
Kiitti!
Tsemppiä kaikille meille!

SakkeRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?11.6.2013 18:37
Oletko kuikkis vieläkin ilman PPI:tä? Miten oireet?

Itse yritin lopettaa 4kk 30mg Zolt käytön jälkeen. 1kk (toukokuu)meni hyvin sillä 15mg Zoltilla, mutta kun sitten tiputin lääkkeen kokonaan pois, oireet alko pahenemaan uudestaan.

Nyt menee taas 30mg. Aion kohta taas kyllä tiputtaa määrää, jos vain pystyn. Polttaa välillä niin vietävästi.

Mulla kunnon saunominen ja pari olutta päälle vie illalla aina oireet pois. Heh heh, jotain positiivistakin väliin.

KevätRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?16.11.2016 13:12
Tuosta lääkäreiden lääkkeenmääräämisinnosta on kyllä kokemusta. Kohta vuoden olen popsinut erimerkkisiä ppi-lääkkeitä. Ikinä ei lääkäri ole puhunutkaan mistään lääkkeen tauottamisesta. aina vaan uutta reseptiä lyödään kouraan. Tekis mieli kokeilla vähentää ja jättää pikkuhiljaa lääke pois. Tällä hetkellä somac 40 mg menossa. Oireita on siitä huolimatta ja tuntuu että oireet on vaan lisääntyneet, mitä kauemmin oon lääkkeitä popsinut.

Toinen, mitä haluaisin lähteä kokeilemaan on tuo ruokavalio. Vaniljan kokemukset oli niin positiivisia, että jospa minullekin voisi löytyä apu ruokavaliosta.

VaniljaRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?16.11.2016 19:00
Kevät, kyllä ruokavaliota kannattaa kokeilla. Minulle se oli pelastus. Oireeni olivat aluksi aivan sietämättömät, jotain oli ihan pakko tehdä. Lääkkeistä ei minulle ollut apua. Tästä ruokavaliostani on ollut paljon hyötyä refluksissa. Siinä sivussa on tullut lisää energiaa, iho ja hiukset voivat hyvin ja kolesteroliarvot ovat muuttuneet hyviksi. Minä en voi muuta kuin suositella ruokavalioremonttia.

SussuRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?30.9.2017 14:20
Onko ruokavalio siis auttanut niin, että on voinut jättää ppi lääkkeet kokonaan pois?

JoonoRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?15.6.2018 22:19
miten teillä happosalpaajat lopettaneilla nykyään menee?
itse yritän kanssa päästä eroon niin ettei tuhoja tulisi sisuskaluihin

SakkeRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?17.9.2018 12:27
No niin, hei vaan kaikille. Täältä sitä tullaan taas. 5 vuotta meni ilman oireita ja ilman lääkkeitä, mutta jälleen on rintalasta tulessa ja kurkku ollut tulehtunut koko kesän. Tuskaa. Somac 20+20 menee, mutta teho on kyseenalainen. Jos ei kohta lopu, on taas letkun nieleminen edessä.

Eli lääkkeistä voi päästä irti ja sitä kannattaa välillä kokeilla, ettei tule syötyä vuosia turhaan. Jaksamista kaikille.

raparipaRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?17.9.2018 20:26
Miten ihmeessä olet pärjännyt välivuodet ?
Happojahan tulee aina syö tai juo mitä vain.
Oisko sulla hyviä neuvoja antaa ?

SakkeRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?18.9.2018 10:42
Olet raparipa oikeassa. Minullakin happoja tulee, jos on tullakseen, söi tai joi mitä vain. Minulla ei koskaan ole ruokavalio paljoakaan vaikuttanut, mutta tämä on yksilöllistä. En osaa valitettavasti antaa mitään neuvoja näiden perinteisten lisäksi. Välillä on edellä mainitsemiani oireita ja välillä ei. En pysty hallitsemaan niitä, kuin happosalpaajilla ja nekään eivät aina tunnu oikeen tehoavan. Eli, syökää lääkkeitä, jos auttaa, muuten ei kannata. Lääkekuurin tulee olla lääkärin määräämä tupla-annos verrattuna apteekissa itsehoitona määrättävään. Kuuri tulee kestää 6-8 vko, vasta sitten voi sanoa tehosiko vai ei.

eräsRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?18.9.2018 12:09
Äitini on syönyt 30 vuotta lääkkeitä refluksiaan ja syö loppuelämänsä (jo yli 80-vee). Ilman ei pärjää. En myöskään minä itse. Jos on palleatyrä, niin se on ja pysyy, jollei leikata. Ruokavaliolla saa helpotusta, mutta se ei poista oireita. Kun on stressi päällä, niin silloin ei tahdo auttaa edes lääkitys.
On parempia ja huonompia päiviä.
Kahvia, suklaata, sitrushedelmiä, tomaattia ja limsoja ei missään nimessä.
Gluteeniton ruokavalio auttaa, saan viljasta limaiseksi kurkun ja yskin useita päiviä syötyä esim. ruista tai kauraa. Mutta kukin tavallaan. Kokeilemalla selviää. Sitruksen 14.5.2013 kirjoittama viesti on loistava, olen täysin samaa mieltä.

JuissiRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?21.9.2018 4:57
En syö närästyslääkkeitä kuin pakon edessä.

Ilmankin pärjää.

Aamulla kun juoksee 06 4 km ja 20 nolla toisen niin tarvitse ítkeä täällä maailman epäoikeudenmukaisuutta, oireita ja kuolemanpelkoansa.

Vahva suositus.

amokRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?21.9.2018 7:30
Vahva suositus - joo niille, jotka pääsee juoksee.

SitrusRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?21.9.2018 11:19
Höpö höpö Juissi!
Älä puhu soopaa, joku voi vaikka uskoa.
Jos sun refluksi johtui vain päihteiden käytöstä ja epäterveistä elämäntavoista, niin sano se.
Mutta mutta älä väitä, että kuka hyvänsä pääsee refluksia juoksemalla karkuun.

No, netissähän nyt on mitä vaan, joten lukijan on syytä olla kriittinen koko ajan.

AnnaMyyRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?21.9.2018 13:21
Ai no niimpä näkyy nimim. Juissi olleen vauhdissa vähän joka ketjussa.Jospa se juoksulenkki maittaa hyvinnukutun yön jälkeen 🙄Suosittelen silti lämpimästi hakemaan apua jos vointi on noin huono että täällä pitää provoilla😕

Pidetään me muut palsta asiallisena, vitsailu ja pilailu tietty suotavaa ja sallittua kunhan emme loukkaa toisiamme.Mahdollisista väärinkäsityksistä voinemme kysyä toisiltamme💕

Aikuinen nainenRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?21.9.2018 13:45
Juurikin näin AnnaMyy.👍❤️

Mitähän iloa siitä itselleen saa kun esim "v-tyylillä" kertoo omasta voinnistaan tai paranemisestaan. En ymmärrä ja se ymmärtämätömyys ei mee tyhmyyden piikkiin😃

SitrusRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?21.9.2018 14:20
Käännynnäiset on tunnetusti pahimpia fanaatikkoja.
Olipa asia mikä hyvänsä.

AniliinisRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?2.2.2019 18:01
Vaikealta tuntuu Nexiumista vieroitus. Söin vain noin pari kuukautta 40mg:sta putkeen ja tietämättäni lopetin kuin seinään. Siitä parin viikon päästä oireet olivat tuplasti pahemmat, kuin Nexiumia aloittaessani. Ja ei kun uusi kuuri päälle. Aloitus 40mg, muistaakseni taisin syödä pari viikkoa. Seuraavat pari viikkoa 20mg päivässä. Sitten söin enää joka toinen päivä 20mg parin viikon ajan. Lopulta joka kolmas päivä se 20mg. Nyt ollut pari viikkoa ilman ja tutusti oireet vaan pahenee päivä päivältä.

Oireiden kanssa kyllä pärjää, vaikkei ne mukavalta tunnukaan. Mutta olen huolissani tuosta korvennuksesta, ettei se aiheuta solumuutoksia. Ja Nexiumista haluaisin eroon. Huoh.

BittersweetRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?14.2.2019 19:03
Itse olen saanut päähäni , että PPI lääkkeet olisivat vaikuttaneet munuaisiini. Erään mittauksen (gfr)mukaan minulla olisi lievä munuaisten vajaatoiminta, mutta toisen muttaustavan pohjalta tulos kuitenkin viitearvon sisällä. Sanotaan kuitenkin näin etteivät ne arvot mitään huippuhyviä ole ja pelkään PPI lääkkeiden aiheuttavan minulle lopulta munuaisten vajaatoiminnan. Ilmankaan ei voi sitten olla kun on jo ollut lievää euokatorven tulehdusta lääkkeiden kanssakin. Tuntuu piinalliselta valita tällaisten vaihtoehtojen väliltä. Onko kellään muulla tällaisia huolia?

AniliinisRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?14.2.2019 20:33
Päivitystä tuohon parin viikon takaiseen..

Tuosta Vaniljan oireettomuudesta innostuneena ostin myös Paula Heinosen Vihdoinkin hyvä olo kirjan. Karsin ruokavaliostani kaikki refluksioireita aiheuttavat ruoat. Lisäksi jätin pois punaisen lihan, maitotaloustuotteet (paitsi juusto), viljat (paitsi kaura) ja lisätyn sokerin.
Otin käyttöön maitohappobakteerit, piihappogeelin ja lakritsinjuuriteen. Syön viisi kertaa päivässä pieniä annoksia ja veden juon ruokailujen välissä.

Vielä ei olla ihan selvillä vesillä, mutta oireet ovat helpottaneet huomattavasti. Pientä epämiellyttävää tunnetta tuntuu vielä ylävatsalla ja ruoan kurkkuun takertumisen tunnetta. Mutta uskon näidenkin häviävän limakalvojen parantumisen myötä.

VaniljaRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?16.2.2019 15:10
Toivottavasti Aniliinis pääset oireistasi kokonaan eroon ruokavalion avulla. Minun ruokavalioni perusta on edelleen sama kuin se on nyt jo useamman vuoden ollut. Ravintovalmentajani, jonka luona kävin oli juuri Paula Heinosen opin saanut. Kun suolistoni on nyt kunnossa voin hyvin poiketa siitä ajoittain ilman ongelmia. Välillä saattaa edelleen tulla päiviä jolloin närästää mutta tiedän nyt miten siitä pääsee eroon. Stressiä on syytä välttää, sillä se sekoittaa hyvin nopeasti suoliston toiminnan. Liikunta ja rentoutuminen ovat tärkeitä jos haluaa pitää suoliston kunnossa. Nyt onkin ollut hieno päivä ulkoiluun. Hankikin kantoi aamulla.

AniliinisRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?17.2.2019 9:02
Kiva, kun Vanilja kommentoit :) Olen aina uskonut melkein asiassa kuin asiassa ruokavalion merkitykseen. Prosessoitu ruoka, turhanpäiväinen ravinneköyhä vehnä ja matala-asteista tulehdusta elimistössä ylläpitävä sokeri on saatanasta (pahoittelut kirosanan käytöstä). Maitotaloustuotteet lisää limaneritystä kurkun alueella. Ja punainen liha nyt on vaan hitaasti sulavaa. Ihan järkisyistä oli helppo karsia nämä ruokavaliosta pois (kun vuoden päivät oli ensin leikkinyt oireidensa kanssa..) Plus tosiaan lisäksi refluksiruokavaliossa kielletyt ruoat.

Aamulla juon tyhjään vatsaan lasillisen yön yli seisonutta huoneenlämpöistä vettä, tämä huuhtelee yön aikana ruokatorveen nousseet vatsahapot pois. Aamupalaksi on kaurapuuroa, yleensä Fazerin Alku-sarjan marjapuuroja.

Lounaaksi syön salaatin. Salaattia, kesäkurpitsaa raasteena, avokadoa, cantaloupe-melonia, tummia viinirypäleitä, keitetty kananmuna, täysjyväriisiä / -pastaa.

Välipalaksi maustamatonta Kaslink aito kauravälipalaa, marjoja ja banaania.

Päivällinen on höyrytettyjä tuoreita (ei pakaste) kasviksia, täysjyväriisiä, uunissa kypsennettyä kanaa tai kalaa (ei lohta). Kylmä kastike Oatlyn kaurafraichesta.

Iltapala 100% kauraleipää, juustoa, kalkkunaleikkelettä, päärynä, lakritsinjuuriteetä

Pyrin juomaan 1.5 litraa päivässä vettä, aterioiden välillä. Aterian yhteydessä juominen aiheuttaa minulla takaisinvirtausta.

Lisäksi aamuin illoin nappaan piihappogeeliä. Sekä kerran päivässä maitohappobakteerikapselin ja monivitamiinin. Osa vitamiineista ja hivenaineista kun jää suosituksista vajaaksi nykyisellä ruokavaliolla.

Tässä nyt tuli hieman toistoa edelliseen postaukseeni. Kirjoitin hieman laajemmin, jos vaikka joku joskus saisi tästä vinkkejä omaan ruokavalioonsa kokeiltavaksi, niinkuin minä sain Vaniljan kirjoituksista. Tietystikään kaikki ei sovi kaikille, yksilöitä kun ollaan.

Kuukauteen en ole ottanut ainuttakaan Nexiumia ja toivottavasti ei tarvi enää ikinä ko. lääkkeeseen koskeakaan. Vierottautuminen on yhtä helvettiä!

Mukavaa sunnuntaipäivää kaikille, kiitos ja anteeksi :)

VaniljaRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?17.2.2019 14:54
Hienoa Aniliinis jos pärjäät ilman lääkkeitä ruokavalion avulla. Oikein hyvältä kuulostaa ruokavaliosi. Minulla oli alkuun tosi tarkkaa tuo syöminen. Nykyään oma ruokapäiväni voi olla esim. seuraavanlainen: Aamulla yön yli seisonutta vettä lasillinen, sen jälkeen kauramaitoon tehty smoothie, jossa banaania, lehtikaalia, tahinia ja pellavansiemenöljyä. Sen jälkeen omatekoinen sämpylän puolikas, jossa Oivariinia, salaattia, juustoa, kurkkua ja paprikaa päällä ja pieni kuppi kahvia. Lounas: uunijuureksia tai juuressosetta, uunikalaa tai härkäpapupihvi tms, punakaalisalaattia. Jälkiruoaksi pala tummaa suklaata. Välipala: päärynä ja Cashewpähkinöitä sekä taateli. Kuppi kahvia. Tänään söin kylläkin omatekoista omenapiirakkaa kahvin kanssa. Usein syön omatekoisen välipalakeksin. Illallinen: purjokeitto, Salosen juureen tehtyä ruisleipää päällä paprikaa ja kurkkua Iltapala: kaurapuuroa, jonka päällä on mustikoita ja mansikoita. Aamulla otan c-, ja d-vitamiinit ja illalla magnesiumin ja mh-bakteerit. Kaiken mahdollisen kahvia myöten ostan luomuna. Voin syödä vain suippopaprikaa ja sekin aina luomuna. Joskus syön kaurapuuron aamiaiseksi ja iltapalaksi ruisleivän ja kananmunan. Lihaa en oikeastaan enää syö ollenkaan.

VaniljaRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?17.2.2019 14:57
Jätin kyllä hienosti kaikki välit tuohon edelliseen, mutta jostain syystä laittoi kaikki yhteen. Muutenkin kun yritin lähettää niin ilmoitti vain että lähetys epäonnistui.

AniliinisRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?28.2.2019 13:17
Pärjäsin siis hetken aikaa pelkällä ruokavaliolla.. eli takapakkia tuli :( Yhdistän se tähän järjettömään stressiin, minkä uuden ruokavalion hintalappu aiheuttaa kukkarolle.

Aloitin suosiolla taas uuden Nexium-kuurin ruokatorven tulehduksen pelossa.

Käytitkö Vanilja ruokavaliomuutoksesi alkuvaiheessa närästyslääkkeitä vai kärsitkö vaan oireista niin kauan, kunnes ruokavalio rupesi puremaan?

VaniljaRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?28.2.2019 13:50
Käytin muutaman viikon Zoltia mutta sivuvaikutukset olivat niin ikävät että en voinut niitä käyttää. Eikä niillä ollut oireisiini muuta vaikutusta kuin että oloni oli kahta kauheampi. Aloitin ruokavaliomuutoksen itsekseni mutta sitten menin funktionaalisen puolen ravintovalmentajalle jonka avulla tein lisää muutoksia. Aluksi ei oikeastaan tapahtunut parannusta mutta ajattelin että kun on ihan sama mitä söin, oireet vain jatkuivat, niin ehkä on kuitenkin fiksua syödä terveellisemmin. Kun vain sinnikkäästi jatkoin uudella linjalla, toki piti muuttaa kaikkea muutakin, itse asiassa myös asennetta ja ajatuksiani, niin pikkuhiljaa aloin voida paremmin. Perusruokani on edelleen sama ja voin hyvin. Nukun hyvin, liikun paljon ja osaan rentoutua. Ruokavaliomuutokset eivät tuo pika-apua ja takapakkia tuli, mutta jatkoin vain silti eteenpäin. Refluksini oli kehittynyt monen vuoden stressin ja huonon ruokavalion seurauksena, toipumiseen meni myös pitkä aika.

rentukkaRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?28.2.2019 15:10
Vanilja, kiitos rohkaisusta, olen nyt sen verran paljon kipuillut, että päätin myös kokeilla tuota saman opin ravintovalmentajaa, jolla olet käynyt.
Toipumistiesi on ollut pitkä, mutta antaa uskoa, että jotain hyvää voi olla edessä ja oli se mitä vaan niin onhan se parempaa kuin tämä nykyinen olotila, tosin ei liene takeita, mutta on yritettävä.

AniliinisRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?28.2.2019 15:54
Sori Vanilja, että pommitan sua kysymyksilläni. Ja kiitos, että viitsit vastailla <3

Olen tässä ollut maanantaista asti flunssassa ja on ollut aikaa lukea täältä paljon vanhoja ketjuja läpi. Varsinkin sinun postauksesi tunnen olevan omien ajatusteni kanssa samoilla linjoilla.

Sen verran vielä kysyn, että oliko sinulla poltetta ruokatorvessa / kurkunpäässä / nielussa oireena? Itselläni tuo polte ajoi takaisin Nexiumin pariin. Toki sen kanssa olisin pärjännyt, mutta kun pelottaa se ruokatorven tulehtuminen. Nyt jo oli ruoan takertumisen tunnetta, enkä tiedä johtuuko se nimenomaan tulehduksesta vai onko pelkkä refluksioire.

VaniljaRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?28.2.2019 17:25
Mielelläni vastaan jos siitä on sinulle apua. Oli juuri tuota poltetta ja pahoinvointia, palan tunnetta, kipua kasvoissa ja myös kielessä poltetta, kuivaa yskää ja mitähän kaikkea vielä. En nukkunut öisin ja heräsin usein tukehtumisen tunteeseen. Olo oli aivan hirveä, elämänhalu oli nollassa. Sitten kaikki kuitenkin pikkuhiljaa muuttui muutosten myötä pikkuhiljaa paremmaksi ja lopulta kaikki oireet katosivat.

VaniljaRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?28.2.2019 18:29
Aniliinis, on varmaan järkevää käyttää lääkettä jos se kerran auttaa ja on ruokatorven tulehdusta. Jos lääkäri on määrännyt lääkkeen niin neuvottele hänen kanssaan lääkkeen lopetuksesta. Minulle gastroenterologi sanoi ettei suosittele minulle lääkitystä. Ruokatorven tulehdusta ei tähystyksessä enää havaittu, mutta pääsin siihen vasta vuoden kuluttua oireiden alkamisesta. Olin jo silloin hyvää vauhtia toipumassa ja ruokavaliomuutokset olivat jo tehonneet.

AniliinisRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?28.2.2019 19:11
Aloitin nyt ominpäin uuden kuurin. Lääkärissä olen viimeksi käynyt asian tiimoilta tammikuussa 2018 eli samalla kun tähystettiin. Oireethan olivat ilmestyneet minulle vain paria kuukautta aiemmin. Mutta koska halusin olla stressaamatta tilanteesta, onko jotain vakavampaa kyseessä, niin painelin Terveystalolle tähystykseen itsemaksavana.

Silloin ei tosiaan löytynyt kuin lievä gastriitti ja dyspepsia. Oireet oli huomattavasti lievemmät kuin nykyään. Poltettakaan ei muistaakseni ollut ollenkaan. Ruoan takertumisen tunne oli ja lievät ylävatsakivut.

Koska mitään vakavaa ei löytynyt, en ottanut tosissani koko hommaa. Söin kaikkea roskaa entiseen malliin ja lipittelin kesän kuohuviiniä. Väliin aina Nexiumia.

Syksyllä tilanne olikin se, että ilman Nexiumia ei enää pärjännyt. Ja tutustuttuani enemmän aiheeseen, totesin etten todellakaan halua elää lopun elämääni ilman vatsahappoja. Koska tehtäväthän ne on niilläkin.

En siis tiedä tämän hetken tilannetta, onko mulla edes rt tulehtunut. Epäilen sitä tuon ruoan tarttumisen tunteen takia. Taidan kuitenkin varuiksi syödä kuukauden Nexiumia, koska se poistaa poltteen ja ikävän happaman maun suusta. Lopettelen sen sitten pikkuhiljaa. Tänä aikana toivon ruokavalionkin ehtivän edes vähän auttaa eteenpäin. Ja jos saisi tämän stressin selätettyä.

Kiitos taas <3

BittersweetRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?4.7.2019 12:07
Olen seurannut mielenkiinnolla tätä keskustelua. Olen itse syönyt useita vuosia Omeprazolia pääsääntöisesti 40 mg/pvä. Kuten olen saattanut jo joissain aiemmissa keskusteluissa mainita, itsellänihän meni kaikki lääkityksen kanssa aluksi aivan loistavasti vuosien ajan.

Alle pari vuotta sitten ilmestyivät kaikenkirjavat oireet, jotka viittaavat näin jälkikäteen ajateltuna jonkinlaiseen dysbioosiin. Näitä oireita olivat/ovat toistuvat hiivatulehdukset, toistuvat rakkulaiset ja kutiavat ihottumat, ruoka-aine herkkyydet yms. Olo oli siis sietämätön ja kokemani pohjalta valitsisin nykyisin mieluummin kivun kuin kutinan :/ Niin järkyttävää tämä on itselleni ollut. Noh...näiden oireiden pohjalta alkoi vimmattu selvitystyö.

Tällä hetkellä uskon itse juurikin tuohon aiemmin mainittuun Heinosen kirjassakin löytyneeseen pointtiin siitä, että pitkäaikainen PPI-lääkkeiden käyttö on järkyttänyt suolistofloorani tilaa. Tästä selittyisivät erinäiset oireeni. Tiedän, että tämä kuulostaa jonkun korviin aivan hippijutuilta, mutta itselleni tämä on ollut niin käsittämätöntä. En ole ikinä kärsinyt mistään allergioista. Ihoni ei ole kuivaa/kutiavaa sorttia eikä ihottumista ole koskaan ollut tietoakaan hiivatulehduksista puhumattakaan. Se, että kehoni romahti niin yhtäkkisesti ja oireet olivat niin moninaiset, oli selkeä merkki itselleni että jotain suurempaa siinä on taustalla kuin vaikkapa tk-lääkärin ehdottama ekseema. Minulla ei ole minkäänlaisia immuniteettia laskevia sairauksia tai syöpähoitoja yms. taustalla, mitkä selittäisivät tuollaiset suolistoon viittaavaat oireet ihottumineen ja hiivatulehduksineen. Ei mitään mutta kuin tuo pitkäaikainen ppi-lääkkeiden käyttö, jonka on usea taho todennut vaikuttava suoliston tasapainoon. Uskoo ken tahtoo, mutta itse koen asian näin ja aloin tämän vuoksi pohtimaan PPI-lääkityksen lopettamista.

Täälläkin on paljon ollut kiivasta keskustelua lääkityksestä. Itse koen asian niin, että söisin lääkitystä huoletta vaikka hamaan tappiin asti jos se ei tekisi oloani niin pirun sietämättömäksi, että alkaa melkein toivomaan sitä syöpää. Itseni on siis pitänyt valita kahden pahan väliltä joko ottamalla riskin lääkkeiden lopetuksella tai sietämällä pahenevia iho- ym. oireita. Selvitellessäni vaaralliselta tuntuvan päätökseni seurauksia, törmäsin todella paljon tietoon, jonka mukaan PPI-lääkkeiden hyöty olisi luulemaani pienempi. Laitan tähän alle nyt vaikka yhden tällaisen esimerkin.

https://www.refluxmd.com/acid-reflux-medication-prevent-esophageal-cancer/

Oletteko itse törmänneet tällaisiin näkemyksiin? Asiasta ilmeisesti on tutkimuksiakin. Kertokaahan viisaammaat ovatko nämä vain humpuukijuttuja vai miten asiaan suhtaudutte itse? Tällaiset tiedot rohkaisivat minut nimittäin lopulta lopettamaan lääkityksen hiljattain.

Rebound ilmiötä minulla tällä hetkellä on ja hallitsen sitä melko onnistuneesti entsyymeillä, yöllisellä galievella ja ennenkaikkea ruokavaliolla. Ruokavalioni on siis tiukka, mutta koen sen melko pienenä hintana jos saan valinnoillani kehoni balanssiin. Poltettakin tällä hetkellä on ajoittain. En siis itse usko, että refluksi koskaan poistuu ja varmaan voi tulla taas joskus hurjan pahoja kausia ja lyhytaikaista lääkitystä on mahdollisesti harkittava. Koen tämän tällaisena ikuisen tasapainotteluna.

BittersweetRe: Voiko jatkuvasta PPI-lääkesyönnistä päästä irti?15.7.2019 11:18
Päivitän hieman tilannettani. Nyt on kyllä takana niin surkea viikonloppu. Jouduin noin kuukauden mittaisen tauon jälkeen aloittamaan omepratsolin uudestaan. Kaikki meni lääkkeiden lopetuksen suhteen hyvin viime viikkoon saakka jolloin alkoivat jomttavat ylävatsan kivut. Kivut tuntuvat suunnilleen pallean kohdalla.Ne lisääntyivät siinä mittakaavassa, että oli pakko alottaa lääkitys. Pelkään nyt että olen lääkkeiden lopettamisella ja entsyymien syönnillä aiheuttanut itselleni gastriitin tai jopa mahahaavan. Helikoa minulla ei kyllä ole. Nyt vaan sitten odottelemaan piinavia ihottumaoireita, jotka seuraavat lääkkeiden syöntiä. Kyllä on toivoton olo, että ikinä ei voi voittaa teki miten teki :(

Onko kellään tietoa tai kokemusta, että lääkkeiden syönnin lopettamisella voisi saada näin lyhyessä ajassa tällaista tuhoa aikaan?Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: