Keskustelu

PastaloverHengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 17.3.2013 13:17
Heipat kaikille!
Palasin palstalle noin vuoden tauon jälkeen..Muisti on ilmeisesti mennyt, kun en onnistu muistamaan aiemmin käyttämääni nimim. :D!
Viime vuoden alussa alkoi vatsakivut, joita tutkittiin monin keinoin. Ravasin ultrat, colono- ja gastroskopiat, viipalekuvan jne. Muutaman munasarjakystan lisäksi löytyi ns. Löysä vatsanportti, joka kirurgin mukaan alkaa "levetä" jo normaalia aiemmin ja on hyvin avoin! Piirsi minulle oikein kuvan, jolla havainnolisti miten avoin tie vatsahapoilla on ruokatorveen. Kirurgi myös ihmetteli eikö minua todella närästä??! Kerroin että raskausaikaa lukuunottamatta ei juuri koskaan.

Olihan minulla ollut jos jonkinmoisia oireita joita en ilman tätä palstaa olisi koskaan osannut yhdistää refluksiin...ja taas täällä ollaan.
Kysyisinkin nyt että voiko tuo em. Löysä vatsanportti tehdä seuraavanlaisia oireita??
- Voimaks hengenahdistus (tuntuu että henkeä joutuu haukkomaan, huokailemaan että saisi syvään henkeä)
- kurkunpään tuntemukset (lievä kipu)
- palan tunne kurkussa
- painon tunne kaulalla (mulla oikealla, ihan kun joku pitäs siinä kättä)
- polte/tuntemukset kaulalla (välillä ihan kuin kurkku "laajenisi " liikaa)
- puristava tunne kyljissä
- painava tunne hetkittäin rintalastan kohdalla
- kipuilua myös selän puolella
- lisälyönnit
- röyhtäytyksen tunne muuta röyhy ei meinaa tulla

Ekg, isoverenkuva, sydänentsyymit otettu.
Puoli vuotta olen syönyt jos jonkinmoista paskaa ja teen vuorotyötä. Nukkumiset välillä huonoa ja rytmi epäsäännöllinen. Ruokavalio lähinnä kahvia, limpparia, leipää, namia ja satunnaista ruokaa ( kuulostipa kauheelle kun kirjoitun sen tähän, hui). Ja flunssaan ym. vaivoihin välillä särkylääkkeitä :(.

Olisin kovasti iloinen, jos kertoisitte omista oireista mikäli ne edes
liippaavat läheltä???
Koetin viime keväänä syödä Losecia muuta maha meni ihan sekaisin ja jotenkin koin ettei se minua auttanut.
Mikäli nää vaivat sattuisivat johtumaan refluksista, niin luuletteko että esim. Gaviscon voisi auttaa??

Kiitos kovasti jo etukäteen vastauksista!

rehaRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 17.3.2013 13:35
- palan tunne kurkussa
- painon tunne kaulalla (mulla oikealla, ihan kun joku pitäs siinä kättä)
- polte/tuntemukset kaulalla (välillä ihan kuin kurkku "laajenisi " liikaa)
- puristava tunne kyljissä
- painava tunne hetkittäin rintalastan kohdalla
- lisälyönnit
- röyhtäytyksen tunne muuta röyhy ei meinaa tulla

Nämä oireet tunnistan itseltäni, vaikka eivät kaikki samaan aikaan tule. Välillä rintaa pistää niin kovasti, että sisään hengittäminen saa kyyneleet valumaan ja istun kaksinkerroin. Vatsakivut ovat kuitenkin dominoivin oireeni ja ne saavat olon hyvin heikoksi.

Löysä vatsanportti olisi ainakin selkeä aiheuttaja refluksiin, joten ei yhtään mahdoton ajatus. Minulla todettiin sama löydös gastroskopiassa, mutta ruokatorven tulehdus viittasi vasta kunnolla vatsahappojen ylösnousuun. Ajan kanssa saattaa sekin vaiva tulla, jos et saa hoitoa vaivaan. Eikö lääkäri todellakaan tehnyt diagnoosia kaiken piirtämisen jälkeen? Närästystä ei aina huomaa ja olisin kuvitellut, että edes pH-mittausta oltaisiin ehdotettu seuraavaksi tutkimukseksi.

Gaviscon voi helpottaa oloa, mutta happosalpaajalääkitys voisi auttaa enemmän oireiden ollessa noin pahoja.

PastaloverRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 17.3.2013 13:42
Kiitos reha vastauksesta :)! Lohduttavaa kuulla että oireet saattaisi johtua refluksista.

Ei ehdottanut tri muuta, kun sanoi vain että tähystys voisi olla hyvä tehdä viiden vuoden välein.
Mulle kävi niin että olin syönyt vajaan viikon zoltia ennen tähystystä ja ehdin olla vain pari pvää ilman..tähystys tehtiin siis viime keväänä. Kirurgi sanoi, että tulehdusta ei näy, mutta voi johtua tuosta juuri syödystä zoltistakin...

PastaloverRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 17.3.2013 16:06
Kävinpä ostamassa Rennietä, koetan nyt alkuun sitä..vaikka tuskin lie auttaa.
Ei voi mitään, henkeä ahdistaa tai siis on tauotta sellanen olo kun pitää yrittää vetää syvempään henkeä ja yrittää haukotella :(, ärsyttää ja huolettaa.

Olisin tosi kiitollinen, jos kertoisitte omista kokemuksistanne..ja onko muilla tätä "haukotteluoloa"??

VaniljaRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 17.3.2013 17:26
Minulla oli tuota "haukotteluoloa" silloin kun rintaranka oli tosi pahasti jumissa, silloin oli rytmihäiriöitäkin. Silloin osteopaatti/fysioterapeutti aukaisi rintarangan ja tilanne helpotti heti ensimmäisen käynnin jälkeen hengityksen osalta, mutta rytmihäiriöt helpottivat vasta kiropraktikolla käynnin jälkeen. Voisiko sinun kohdallasi olla kyse rintarangan ongelmista?

PastaloverRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 17.3.2013 17:59
Rintarangassa on kyllä jumeja..Rintarankaa hoidettu ja ainakaan kolme osteopaatin käyntiä ei tunnu auttavan. Tää hengenahdistus/haukottelu tulee päivittäin,useita kertoja ja helpottaa hetkittäin. Toisaalta tämä myös alkoi ekan osteopaatin käynnin jälkeen, kun osteopaatti käsitteli palleaa??!!
Astmatutkimuksetkin alulla, mutten tiedä voiko astma tehdä tätä? Vai onko nyt kaikki tullut yhtäaikaa, refluksi,astma ja rankaongelmat, huoh :(.

SaturnusRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 17.3.2013 19:51
Mulla ainakin on ollut pahat jumit rintarangassa ja se just aiheutti hengitysvaikeuksia. Tuntui, että kun hengitti ulospäin niin ilmaa tuli ulos tavallaan vain "puoliväliin" asti itsestään, loput sai tietoisesti puhaltaa tai muuten hengitys meni pinnalliseksi.

Rintarangan jumeja on hoidettu, mutta ei tuntuneet pysyvän auki. Vasta kun aloitin happosalpaajat, alkoi rintarankakin parantua. Pahassa vaiheessa en pystynyt nukkumaan ollenkaan muuten kuin pääpuoli sängystä kohotettuna, muuten tuli heti kauheet kivut rintaan/lapaluun sivuun.

Oon aika varma, että nuo jumit ja ruokatorven tulehdus on yhteyksissä toisiinsa. En tiedä, kumpi aiheuttaa kumman, mutta molempien yhtaikainen hoito vasta helpotti. Nyt nukkuminen onnistuu jo makuullakin, ruokatorvi tosin on edelleen hiukan herkkänä. Käsittääkseni refluksi ja astmakin on yhteydessä, eli kyllä tää voi olla aikamoinen kierre :-/

refluksikurkkuRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 17.3.2013 19:56
Gavisconkin vois auttaa mutta salpaajia ja miedompia on monia joka lähtöön. Joku voi sopia ...

Oletko ajatellut fiksata enemmän tuota itsehoitopuolta refluksiaprovosoimattomaksi ruokavalio, rentoutukset ym?

Jaksamista oloon!

PastaloverRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 17.3.2013 20:26
Pitää kokeilla tuota Gavisconia jos Rennie ei auta.. Ruokavalio on päin peetä - oma syy ja siitähän se ois lähdettävä.
Tää hengenahdistus(+haukottelupakko) on nyt kolmatta viikkoa ja oikeestaan vasta tänään tajusin että minun löysällä vatsanportilla vois olla osuutta asiaan! Hyvä niin,koska huoli vähän helpotti...kysyin muuten lääkäriltäkin voisko rintarankajumi tehdä hengenahdistusta, mutta oli sitä mieltä ettei voi! Sanoipa muuten samaa myös refluksista?! - miten ihmeessä lääkärit on tuota mieltä?
Saturnus, mulla tuossa hengityksessä on vaikeus vetää henkeä ns. Loppuun saakka. Ihan kun se jäis palleaan tai johonkin siihen?

Samalla kun luin noita muiden kirjoituksia, tajusin että mulla taitaa olla useita "altistavia" tekijöitä refluksiin/sen pahenemiseen;
Kova stressaamaan
Vuorotyö -> huonot nukkumiset
Epäterveellinen ruokavalio (paljon kahvia,namia, sokeria,leipää,limpparia)
Anatomisesti löysä vatsanportti

Että näin...

SaturnusRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 17.3.2013 23:06
Pastalover, mulle taas useampikin lääkäri on sanonut rintarangan jumitusten aiheuttavan hengenahdistusta. Oon huomannut sen käytännössäkin, sillä oire poistuu, kun lukot rintarangasta avataan. Se tapahtuu siis manipuloimalla rangan pieniä fasettiniveliä, ns. niksauttamalla esim. naprapaatin, kiropraktikon, OMT-fysioterapeutin toimesta. "Niksauttajalla" tulee olla koulutus manipulaatioiden tekemiseen. Se kannattaa tarkistaa, ennen kuin antaa kenenkään rusautella :)

Voit yrittää avata lukkoja itsekin niin, että laitat sukkaan kaksi tennispalloa ja asetut niiden päälle selinmakuulle niin, että pallot tulevat yläselkää vasten. Pallojen tulee olla molemmin puolin selkärankaa. Pää lattiaan ja kädet niskan taakse ikään kuin alkaisit tehdä vatsalihasliikkeitä. Polvet koukkuun ja peppu ylös, sen jälkeen rullaamaan tennispalloviritelmää ylösalas rankaa pitkin. Tuo ohje löytyy monesta paikasta netistä, löydät varmaan selvemmät ohjeet siihen jos ei mun ohjeistuksella aukea :)

Googlaa sanoilla rintarangan fasettilukko, niin löydät varmaan paljon kohtalotovereita :)

SaturnusRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 17.3.2013 23:07
Se piti vielä mainita, että lukot uusiutuvat helposti. Mullakin niitä avattiin yhdessä vaiheessa kerran viikossa, varmaan yli kuukauden ajan. Niitä voi ennaltaehkäistä oikeanlaisella selkäjumpalla.

tuupiRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 18.3.2013 0:26
Mulla on refluksia.Ja nyt viime joulukuusta asti ollut hengenahdistusta,varsinkin ruokailun jälkeen ja pakkasella.Kurkku on tuntunut kipeältä,ja nieleminen vaikeeta.Oon aatellu koko ajan että refluksistahan tämäkin.Tai sit et jotain astmaa ym..Oon rampannu lääkärissä,ja on otettu keuhkokuvia ja muitakin testejä ym.Oon kokeillu vaikka mitä lääkkeitäkin,mutta ei helpota.Nyt parin viimesen päivän aikana kipu on tullut ruokatorvesta koko ajan ylemmäs ja ylemmäs.Nyt jo kielessä,ja kieli on aivan valkoinen,ja kurkku niinku santapaperia.Tulipa tos mieleen,että oiskohan hiivatulehdusta?Googlasin "ruokatorven hiivatulehdus" ja sieltähän löyty vaikka ja mitä.Eli rupesinkin tässä miettii,että onkohan mulla oikeesti ollukkaan koskaan refluksia,vai onko se ollu just tätä hiivaa siel ruokatorvessa.Tietäsikö joku enemmän asiasta?

röyhtäilijäRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 18.3.2013 0:44
Minulta löytyy samoja oireita. Sinänsä helpottava kuulla, että muillakin samanlaista, koska tämä saa ihmisen erittäin huolestuneeksi ajoittain. erittäin väljä vatsaportti todettu tähystyksellä 5 vuotta sitten ja refluksitauti.

- Voimaks hengenahdistus (tuntuu että henkeä joutuu haukkomaan, huokailemaan että saisi syvään henkeä)
- kurkunpään tuntemukset (lievä kipu)
- palan tunne kurkussa
- kiristyksen tunne kaulalla joskus
- painava/paineen tunne hetkittäin rintalastan kohdalla
- kipuilua myös selän puolella
- röyhtäilyä ja se myös helpottaa hetken aikaa

lisäksi kärsin allergisista oireista:
- poskionteloissa painetta
- aivastuksia
- silmiä kirvelee, kutittaa, kuumottaa
- flunssainen olo mutta flunssaa ei tulekkaan
- nenää kirvelee, karstottuu
- ääni painoksissa, väsyy
- tuoksuyliherkkyyttä
- limaa kurkussa ym.
sisällä huhkiminen pahentaa nuita oireita mutta ulkoliikunta helpottaa joten epäilen sisäilmaongelmia kodissamme

lievä astmakin todettu.
jonkinasteisia rintarankaongelmiakin löytyy ajoittain. hoidatin niitä joskus fys.terapeutillla. nexium närästykseen ja astma ja allergialääkkeet käytössa

Menin aikonaan lääkäriin hengenahdistuksen ja röyhtäilyn vuoksi niin lääkäri epäili heti refluksia. sydän ja keuhkoperäiset syyt suljettiin pois tutkimuksilla. Eli kyllä kuuluu nuo oireet refluksiin.

PastaloverRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 18.3.2013 22:30
Luulen että lääkäri tarkoitti sitä, ettei näin voimakasta hengenahdistusta voi tulla rangasta..
Nyt taas helpotti kaulan tunne, mutta viime yö ja tämä päivä on ollut kovaa hengenahdistusta ja tuli mieleen ettei mulle sit olis kehittynyt astma :/.. Tai kyse jostain vakavasta, toivottavasti ei.
Muutenkin ihmetyttää tämä oireiden seilaaminen, eikä tilannetta tod. Helpota että sain tänään antibioottikuurin Doximed 150 mg, jonka aikana ei suositella käytettäväksi Rennietä tmv. Huoh,huoh.

Välillä tuntuu että elämä on oireesta toiseen seilaamista. En valitettavasti muista milloin olis ollut vaivaton päivä :(.

kuikkisuunoRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 18.3.2013 22:40
Pastalover:

Hengenahdistusta ei vielä ole ollut mutta alla pikalistaa mitä ainakin:
- pallean kohdalla outoja lieviä kipuja
- outoja tuntemuksia rinnan alla, ilmeisesti ruokatorvessa.
- kipuilua myös selän puolella
- röyhtäily, joskus runsasta joskus harvemmin
- liman eritystä
- mahan turvotusta
- ääni väsyy, särkyy, menee painoksiin
- tuoksuyliherkkyyttä
- rytmihäiriöitä joskus

PastaloverRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 18.3.2013 23:53
Kuikkisuuno, melkeinpä kaikki mainitsemasi oireet löytyvät myös minulta. Tarkemmin ajateltuna olen näköjään tosi vaivanen :(.. En tiedä pitäiskö itkeä vai nauraa.

TepsuRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 19.3.2013 12:26
Tuupi, voisiko tuo olla sammasta?

PastaloverRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 24.3.2013 11:36
Kirjoitan vuoroin rytmihäiriöistä ja vuoroin hengenahdistuksesta, argh! Rytmihäir.hiukan helpottaneet, mutta hemmetti tätä hengenahdistuksen tunnetta, hermot menee.

Onko teillä muilla, joilla hengenahdistusta, olo sellainen että henki ei vaan jotenkin kulje ja tietyllä tavalla (en osaa sanoa millä) joku(?)painon tunne on tuossa pallean kohdalla?? Mulla on.
Entä onko muilla hengenahdistus voinut kestää viikko tolkulla?? Mulla kuukausi pian täysi ja hitto että huolettaa.
Keuhkojen ct-kuvat otettiin pari päivää sitten, siellä ei ollut ihmetyksiä, onneks.

refluksikurkkuRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 24.3.2013 12:43
Toivottavasti sun astmatutkimus sisältää myös pef - puhaltelun lisäksi kunnon spirometrian, joka antaa kunnon lukuja. En muista kysyinkö jo että auttaako avaava lääke sulla mitenkään (se ilmeisesti varmaan sulla on kokeilussa pef mittausten kansaa)?

Jos sulla on falsettilukkoja selän puolella, ne voi aiheuttaa rinnan puolelle "Rautavanne" - olotilaa. Ne (jos pienehköjä) voi kyllä lähteä vähäski aikaa pois pelkällä lääkärinkin painellessa rankaa lävitse. Omt -terapeutti on kanssa hyvä paikka niistä eroon pääsyyn.

Teekö mitään jumppaa, joka kohdistuu niska-selkä-hartia-kaula seudulle? Ihan niitä tavallisia, jotka pitää tuot yläkroppaa kunnossa?

Oletko kokeillut hengitysharjoituksia, jotka on aina nk pallleahengitystä ... sitä säännöllisesti päivittäin, niin renoutus lisääntyy ja pallea (sekä se kaiken takana oleva vagushermo) tykkää kanssa :-) Rentoutumista eli ihan makuulle ja jotain rauhallista musiikkia auttaa kanssa tehokkaasti - ei tietenkään poista oireita mutta antaa vähän voimaa selvitä hankalista oloista.

Oeltko löytänyt tällä välin nyt energiaa "normaaliuttaan" ruokavaliota (esim säännöllisyys, pienet koot, vähärasvainen, hidas syönti + hyvä pureskelu, nautintoaineiden rajoittaminen, väliä syömisen ja nukkmenon välissä)? Noihan itse asiassa on ihan yleisiä ohjeita, jotka ei koske ainoastaan refluksikkoja.

Jaksamista h-ahdistuksen kanssa!

refluksikurkkuRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 24.3.2013 12:56
Ja vielä .... auttaako sua mikään asento hengittämään helpommin?

Nämä asennot on muualta (KAT liitt.) mutta ovat hyviä asentoja kaikkiin "helpota huonompaa hengitystä" - juttuihin ... (palleahengitys siellä viimeisenä). Ajurin asento on klassikko, jota käytetään ympäri maailmaa kuten myös meilläkin keuhkopuolella. jossakin sitä itse asiassa suositellaan tehtäväksi kaikille ihmisille pari kertaa työpäivän aikana.

http://www.lung.ca/diseases-maladies/copd-mpoc/breathing-respiration/index_e.php#comfortable

IinesRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 24.3.2013 18:38
Mulla on kans noita kaikkia oireita ja lisäksi pallean alue on monesti kipeä ja täyden oloinen, jolloin myös tulee helposti se hengenahdistuas. Mulle on annettu myös astma dg, jota välillä epäilen onko se vaan refluksia, ja nielu oli vähän aikaa sitten sammasta täynnä .Sain Fuconazolia ja Nexiumia refluksiin, lisäksi astmalääkkeet- enää en tiedä itsekkään mitkä oireet on mihinkin tautiin ja onko niitä olemassa kaikkia vai onko osa oireista lääkkeiden haitta/yhteisvaikutuksia??!!
Ruoka-annosten pienentäminen on vähän auttanut tohon palleakipuun ja hengebahdistukseen - eli usein ja vähän kerralla. Ja muutenkin ruokavalio auttaa jonkin verran, kahvin vähentäminen myös.
Mutta ei kyllä lääkäritkään osaa hoitaa kokonaisuutta vaan aina yhtä osa-aluetta kerrallaan eivätkä tiedä lääkkeiden yhteisvaikutuksista.
Epätietoisuudessa tässä popsitaan lääkkeitä eri oireisii......

KulkijaRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 24.3.2013 23:28
Terve. Täältä löytyy myös yksi tapaus, jolla vastaavia oireita: 3 vuotta refluksia sairastanut, ja nyt viime kesästä lähtien ollut enemmän tai vähemmän hengenahdistusta. Selkä lapaluiden välistä myös jumissa vuodenvaihteen tienoilta saakka. Todennäköisesti fasettilukko rintarangassa.

Pastalover: Mulla on aivan samanlaista tunnetta; ei saa vedettyä syvään henkeä, huomaa varsinkin urheillessa ja välillä ahdistaa pirusti levossakin. Tämän liitän kyllä rintarangan ongelmiin. Nuo kurkussa tuntuvat ahdistus tai muut kurkku/kaulaoireet ovat sitten aika todennäköisesti refluksia, ainakin itselläni.

Jostain syystä meikäläisellä on alkanut mennä kurkku ja nenä jotenkin lievästi tukkoon kun juon kahvia. Helpottaa muutaman kahvittoman päivän jälkeen. Outoa, että tällainen oire alkaa yhtäkkiä, vaikka refluksia sairastanut jo pidempään - elintapamuutokset kahvin juontia lukuunottamatta tehty heti kun sairastuin.

Tuntuu refluksiin kyllä kuuluvan tosi paljon vaihtelevia ja pirullisia oireita. Kyllä ne kestää kun tietää, että ne liittyvät refluksiin, eivätkä usein ole kuitenkaan vaarallisia.

refluksikurkkuRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 24.3.2013 23:51
Kulkija, oletko kokeillut kahvin jälkeen saman verran veden juomista heti perään, mitä usein suositellaan kahvin "kuivuttavan" vaikutuksen vuoksi?

KulkijaRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 25.3.2013 21:10
Refluksikurkku, en ole varsinaisesti kokeillut tuota keinoa. Täytyypä testata, kiitti vinkistä.

PastaloverRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 26.3.2013 21:10
Kiitos vinkeistä kanssakulkijat :)!
Olen yrittänyt kiinnittää (hieman) huomiota ruokapuoleen, mutta vielä on reilusti parannettavaa..mutta kahvin vähentämisessä olen ihan onnistunut.

Noita hengitysharjoituksia olen välillä tehnyt ja kaivoin piikkimaton esille. Ranka tosiaan tuntuu jumille ja asentojen vaihtelu vaikuttaa välillä hengittämiseen.
Tänään oli hetkittäin taas ok olo mutta valitettavan paljon ahdistikin :(. Kävin muuten keuhkolääkärillä, joka pitkään aikaan oli ensimmäinen lekuri joka epäili oireen johtuvan monesta eri tekijästä (ranka,refluksi, lenssu...).
Määräsi Gavisconia ja Nexiumia vastaavaa refluksiin sekä hoitavan astmalääkkeen. Näillä mennään sit seuraavat 2-3 vkoa.
Hieman jännään noita varsinaisia refluksilääkkeitä, kun edellisen kerran jostain tuli suun sisus järkyn kipeeksi ja maha meni ihan kuralle ;(.

seljaRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 26.3.2013 22:16
Hei vain!
Kuulosta tutulta tuo sun hengityksen kuvailus. Elikkäs samanlaista mulla myös ajoittain. Välillä enemmän ja välillä vähemmän. Myös rintalastan kohdilla outo olo. Ja sydän saattaa muljauttaa silloin tällöin.

Noista mainituista selkäkivuista kysyisin teiltä muilta. Yhtenä aamuna alkoi samanlainen olo joka yleensäkin painaa tuolla rintalastan kohdilla tuntua enemmän ja aina syvään kun vedin henkeä,tuntui kovemmin. Sitten siirtyi niin et tuntui selän puolella sellainen pistävä olo lapaluiden välissä. Silloin ajattelin et oonkohan venäyttänyt selkäni mut en kyllä muistanut että olisin tehnyt minkäänlaista väärää liikettä. Mutta se kipu siis tuntui ikäänkuin läpi ja vaihteli tuntuen välillä enempi rinnan ja taas välillä selän puolella. Siitä pikkuhiljaa helpottaen parin päivän sisään. Onkohan mahollista tulkita tuota refluksista johtuvaksi?

Pastalover,täällä toinen joka olis perusteellisen ruokaremontin tarpeessa. Tuntuu uskomattomalta että jos jätän aamulla salpaajan ottamatta olo on oikeasti ihan persiistä:( Ja ei ees perinteisesti närästä kovin paljon. Mut just tää hengenahdistus,nieleminen on jotenkin omituista ja rintalastan alla polttelee.

Oikeesti nyppii ja niin maan penteleesti. Miten sitä sais ittensä kuntoon?

seljaRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 26.3.2013 22:20
Vielä sellaisesta kysyisin,kun juuri muistin..
Tuntuuko muista joilla hengenahdistusta että jos röyhtäsee se ikäänkuin helpottaa hetkeksi?

röyhtäilijäRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 26.3.2013 22:30
Minulla ainakin röyhtäys helpottaa aivan selvästi.

PastaloverRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 26.3.2013 23:31
Mulla kun ei koko röyhtäystä edes tule :(.
Haukottelu auttaa..aina kun vaan saa haukoteltua.

seljaRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 27.3.2013 17:59
Pastalover,piti tuota haukottelua kommentoida. Kun mulla samaa,että haukottelen välillä ihan jatkuvasti. Tuntuu että sekin helpottaa oloa kun on se hengenahdistusolo päällä. Niin kuin ilman haukottelua ei hengitys kulkisi "perille asti". En sen paremmin osaa kuvailla.

refluksikurkkuRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 27.3.2013 18:09
Haukottelu on ainakin perinteinen kurkunpään rentoutuskeino äänipuolella. Liittyisiköhän näihin lihaskuvioihin sittenkin ...

PastaloverRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 27.3.2013 21:28
Selja, just sellanen olo mulla on! Ettei henki vaan mene perille asti..jotenkin kyllä koen itte että palleakin sillä hetkellä "kinnaa" vastaan?!
Refluksikurkku, tuota en tiennytkään että kurkunpää rentoutuu haukottelemalla, oho! Oisko tämä hengenahdistus monen tekijän summa...

nastaRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 1.10.2013 8:14
Huh, täällä täsmälleen samoja oireita nyt pahempana kun koskaan. Aiemmin lääkärit eivät ole ottaneet refluksia edes huomioon. Nyt sain ajan arvauskeskukseen kuukauden päähän. Sinne asti pitäisi kestää ilkeän ahdistuksen kanssa.

mazzioRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 1.10.2013 11:47
Minulle tulee välillä voimakasta painetta pallean kohdalle ja se jotenkin häiritsee sydämen toimintaa ja verenkiertoa. Olo on voimaton ja todella surkea ja pelottavan heikko. Kun sitten saa röyhtäiltyä pari kertaa, niin olo paranee kuin taikaiskusta. Kyseessä ei todellakaan ole mikään harmiton ilmavaiva vaan aivan katastrofaalisen huono olo, jossa meinaa taju lähteä.

bambiRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 24.10.2013 14:19
luin juuri tämän palstan ja totesin että minulla on ollut 5 vuotta samanlaisia oireita. palleatyrä,refluksi ,hengenahdistusta ajoittain juuri samoin kuin muilla kirjoittajilla. ja olen myös usein miettinyt onko astmaakin ja rintarankaongelman tajusin tätä lukiessani,siis että oisko siinäkin syytä vaivoihini. meitä on näköjään monia,joilla on samoja vaivoja.

huohRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 24.10.2013 22:56
Tänään sain huomata itellä noita teidän laittamia oireita edellisten lisäksi..tähän mennessä ollut siis ilmeisesti limaa keuhkoissa kun tuntuu hengittäessä koko ajan että pitäisi yskiä tai että siellä jtn ylinmääräistä, ventoline siis tähän auttanut n. Puolen tunnin sisällä ottamisesta..koitin sitte pari päivää olla ilman ventolinea kun tuo on loppumassa ja reseptiä ei ole..eilen illalla hengittäminen alkoi tuntua työläältä, jotenkin piti tehdä enemmän töitä että sai hengitettyä kunnolla..aamulla oli kunnon palan tunne kurkussa, aataminomenan alapuolella kilpirauhasten kohalla (mulla siis toinen puoli kilpirauhasesta oli suurentunut kun puoli vuotta sitten ultrattiin mutta syy jäi selvittämättä) ja mietin siinä että painaako kilpirauhanen vai johtuuko närästyksestä..no olo oli aika ikävä ja sitten pelkäs että saako sitä happea kun oli tukala olo niin oli vielä vaikeampi hengittää, varsinkin nauraessa tuntui että vaikka kuinka haukot happea niin ei vaan saa tarpeeksi..no kurkun tukkosuus vähän helpotti mutta jotenkin vähän huimas, tuntui että seinistä ois pitäny pitää kiinni kävellessä..lopulta keuhkoissakin alkoi tuntua samalta "limaselta" joten päätin kokeilla ventolinea, joka onneksi auttoi! Henki kulki taas paremmin..reilun kuukauden päästä näistä keuhko-oireista lääkäriaika, toivottavasti alkaa astmatutkimukset tekemään! Jos nyt selviän sinne asti kun Ventoline vähissä:-( muilla samanlaisia kokemuksia?

tumppiRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 25.10.2013 0:03
Kokeilkaapa olla ilman maitoa.Mulla oireena kaikkea tuota ed. mainuttua.Nyt viime päivinä aloin kiinnittää huomiota siihen,kun olen esim.kahvin kanssa maitoa juonut,niin siitä tulee juuri niitä tuntemuksia.Olisiko sitten hiivaa?

on kun astma, vaikeioleRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 26.10.2013 14:23
minulla refluksia ollut jo vuosia ja tänään, alko henki korisemaan. Otin ruisleipää ja aloin syödä sitä, samalla luin lehteä. Leipä takertu kurkkuun ja äkkiä vettä, ja leivänpalat pois suusta.
Oli kuin astmakohtaus, huh, uskaltaako syödä edes leipää. kuiva korppu teki saman jutun ja joskus myös kylmä jäätelö..siis ensi nuolasu jo teki sen ja henki meni tukkoon...

Burning VikingRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 29.10.2013 1:59
mazzio ja kaikki muut potilaat: Todentotta kunnon happovaiva lataa ilmaa niin paljon etta on vaikeuksia vetaa henkea. Systeemi on niin taynna, ettei sinne enaa mahdu happea muuten kuin vakisin vetamalla. Pahimmillaan joutuu hyperventilaatiotilanteeseen. Huulet puutuvat, sitten koko naama ja kadet ja sen jalkeen taju pois. Ambulanssilla ajeltu muutama kerta.

Royhtaily ei onnistu muuten kuin venyttelemalla ylavartaloa. Sama juttu on kuitenkin minulla se, etta kunnon dinosauruslohikaarmeroyhtaisy helpottaa valittomasti. Tata voi jatkua joskus tunteja, koska ilmaa latautuu koko ajan lisaa.

Laakkeet jatin pois jo vuosia sitten, koska eivat auttaneet mitaan tai pahensivat oireita. Viimeaikoina olen katsellut netista naturaaliparantelumahdollisuuksia, mutta tama on hieman hidasta oikean reseptin loytamiseksi, koska poltot tulevat joskus tuntien jalkeen syomisesta ja on vaikeaa loytaa oikeaa dieettia. Laitan vinkkeja kaikille kanssakarsijoille, jos loydan jotain toimivaa.

MallaRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 29.10.2013 12:11
Hengenahdistus/haukkominen on tosiaan hankala vaiva. Kokeilin tuota Saturnuksen ylempänä selvittämää tennispallojumppaa ja se auttoi. Tosin vain vuorokaudeksi, tänään on taas haukottu ilmaa oikein urakalla. Ei muuta kuin rullailemaan palloja selän alla.

VaniljaRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 29.10.2013 14:59
Tuo röyhtäily ja ilman muodostuminen voi liittyä siihen, että ruoka ei sula kunnolla vatsalaukussa, vaan se alkaa käydä ja muodostaa kaasua ja hiilidioksidia. Silloin kun itselläni vielä oli tuota jatkuvaa ilman nousua, luin aiheesta jostain kirjasta joista etsin kuumeisesti tietoa, selitystä ja helpotusta omaan tilanteeseeni. Kun on oikein kunnon käymistila vatsassa, niin löysä läppä ei jaksa pitää kaasua ja hiilidioksidia vatsassa, se nousee väkisinkin ylöspäin. Kun suolisto toimii ja ruoka sulaa hyvin, niin silloin helpottaa tuo röyhtäilykin. Itse allekirjoitan tuon teorian täysin, koska oma tilanteeni helpotti heti röyhtäilyn ja hapon nousun suhteen, kun suolisto hoidettiin kuntoon. Edelleenkin minulle sopimatonta ruokaa syötyäni huomaan että vatsa reagoi ja siitä seuraa nuo muut oireet.

MartsuRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 3.11.2013 17:45
Hei. Täällä myös uusi palstalainen. Minulla alkoi pari viikkoa sitten lievä hengenahdistus, tai siksi sitä ainakin luulin. Astma on ollut oireeton vuosia. Ekg otettiin ja muutakin tutkittiin mitään löytämättä, päällisin puolin kaikki on kunnossa.

Aloin kuitenkin tällä viikolla kiinnittää huomiota siihen, että kurkkuun nousee nestettä ruokatorvesta aina välillä. Suoranaista närästystä ei ole, mutta röyhtäisyjä tai sen tarvetta kylläkin tuntuu usein. Jospa hengenahdistus tuleekin ruokatorven puolelta?

Päätin sitten ostaa Somac 20mg tabletteja. Nyt neljäs päivä on menossa eikä oireet vielä ole helpottaneet mihinkään. Välillä tuntuu siltä, että oireet ovat jopa lisääntyneet... (tämä tosin voi johtua jatkuvasta olotilan tarkkailusta ja stressaamisesta). Kurkkua vähän kuristaa, se on uusi tunne.

Yläselkä on jumissa, sitä tosin avattiin juuri toissapäivänä. Vatsa ei ole kipeä tms. Ruokavalio ei ole järin terveellinen, onneksi kahvia juon vain harvoin. Närästys ei ole lainkaan vieras seuralainen, mutta tällä hetkellä sitä ei ole.

Onko teillä kokeneemmilla antaa vinkkejä? Kannattaako Somac -kuuria jatkaa?

Aikuinen nainenRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 9.11.2013 19:13
Voin allekirjoittaa suurimman osan teidän kohtalotovereiden oireista omalla kohdallani.
Jatkuva yskiminen/rykiminen aiheuttaa kohta sen, että en voi puhua lainkaan kun ei kaikille voi ruveta selittämään, että tämä kaikki johtuu tästä refluksitaudistani, eli melkein saan psyykkisiä ongelmia kun kaiken aikaa joutuu köhimään.

Kun täällä mainitaan rintarangan jäykkyydestä, että sekin edesauttaa monien oireiden pahemista, niin minulla on skolioosin vuoksi jäykistetty koko rintarangan alue, niin siinä varmaan on omalla kohdallani iso syy ongelmiini.
Astmalääkkeet on käytössä, samoin allergista nuhaa hoidetaan kortisooni nenäsumutteilla. Pariettia käytän päivittäin ja nyt olen yöksi ottanut huikan Gavisconia ja nyt vähän oloni on helpottunut.

Asun kerrostalossa missä ei ole hissiä ja kun nousen rappusia ylös eli kiipeän kotiini, välillä tuntuu, että rintalastan alla joku repeää, niin kipeästi ottaa luultavasti ärtyneisiin keuhkoputkiini.

Eilen sain oikein kunnon pahoinvointi kohtauksen ja sydän löi tuhatta ja sataa. Tuskanhiki virtasi koko kehossa, että puolisoni meinasi jo piipaa auton tilata, vaan nappasin Gavisconia ja varmaan puoi tuntia siitä olo tasaantui.

Reipas kävely koiran kanssa on historiaa. Keuhkoputkien kipu on sanoinkuvaamaton jos askel reipastuu ja ahistaa oikein tosissaan. Onneksi koirani liikkuu verkkaisesti joten voin vielä lenkillä käydä.

Jaksuja kaikille....

ps. kirjoitusvirheet saa lukea oikein.

JoogiRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 12.11.2013 21:33
Samoja oireita minullakin. Astma diagnosoitiin 10 v sitten ja aina ihmettelin miksi ventoline ei auta hengenahdistukseen. Kunnes usean sattuman kautta yhdistin hengenahdistuksen refluksitautiin. Kurkku on välillä karhea ja jos juon kahvia liikaa, alkaa henkeä ahdistamaan. Nexium auttaa vain vähän. Olen entinen urheilija ja liikun todella paljon. Onneksi hengenahdistus ei haittaa liikkuessa ja eniten puhuessa (tätä en kyllä ymmärrä, on tosi outoa)! Olen toiselta ammatiltani joogaohjaaja ja teen paljon hengitysharjoituksia. Nyt mietin onko minulla koskaan astmaa ollutkaan???

röyhtäilijäRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 12.11.2013 23:27
On jotenkin lohduttavaa kuulla että muillakin on tuota omituista hengenahdistusta. Se kun saa epäilemään vaikka mitä muuta vakavaa.

Mulla on vähän sama tilanne kuin joogilla: astma todettu. refluksitauti todettu tähystyksessä 6 v. sitten. ventoline ei tosiaankaan auta tuohon hengenahdistukseen. kahvi lisää tuota tunnetta ja myös limaisuutta. nexiumikaan ei mullakaan auta kokonaan. sen verran vaan että kurkussa ei tunnu karheutta koko päivää.

Minäkin olen harrastanut joogaa 4 vuoden ajan. Hakeuduin harrastuksen pariin juurikin tuon hengittämisen vuoksi.

Puhuessa, joskus syödessä ja kumarassa tehtävissä kotitöissä ahdistus alkaa. myös täydellä vatsalla istuessa. suosittelen oikeasti kahvin jättämistä edes kokeen vuoksi. Itse olen parin kk jaksoja kahvitta ja auttaa selkeästi. Mutta tulee sorruttua kahviin varsinkin juhlissa.

suvitusRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 13.11.2013 17:20
laitoin tän jo tonne facenryhmään,mut siellä ei taija olla oikeen aktiivista...eli

jos olen unohtanu ottaa lääkkeitä pitemmällä aikavälillä tai kokeilen olla ilman,niin alkaa ahistaa henkeä (astmapiippu ei auta mitään),yskiessä alkaa maistumaan veri suussa ja on vaikea hengittää.mieheni mielestä yskä ei kuulosta ihan normaalilta..

minulla todettiin lokakuussa kurkunpään tulehdus ja keuhkoissa oli röntgenkuvissa "jotain häikkää".eikä 5 perättäistä antibiootit kuuria auttaneet.ja tulehdusarvot olivat kokoajan normaalit (söin siis turhaan antibiootteja!!),mutta keuhkoissa oli vain jotain epämääräistä,jotka vain sitten katosi.

onko jollain kokemuksia että keuhkokuvissa näkyy jotain,mille ei löydy syytä?mun piti päästä ruokatorven tähystykseen mutta selvisi etten pääse sinne..pitääköhän lekuri mua ihan pöljänä jos meen sinne ja kerron että epäilen kaiken johtuvan refluksista.

Burning VikingRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 14.11.2013 0:45
Minulla oli lapsena paljon hengenahdistusta, mutta astmaa ei loytynyt. Muistan kuitenkin, kun noin viisivuotiaana nousivat ensimmaiset hapot suuhun. Kukaan ei osannut sanoa mista hengitysvaiva johtuu. Monesti joutui avaamaan ikkunan ja haukkomaan henkea. Oli myos joskus ahdistusta rinnassa. En naskalina tietenkaan osannut yhdistaa refluksia ja hengenahdistusta. Pitkaan meni aikuisenakin, etta uskoi vaikeuksien johtuvan hapoista.
Olen nyt taysin varma, etta kyseessa oli refluksi jo lapsena, joka vaivaa vielakin. Minun hengitysongelmat ovat nykyaan suorassa yhteydessa valtaviin ilmavaivoihin ja joskus tuntuu, etta joutuu vakisin kiskomaan henkea keuhkoihin, kun ilma puristaa sisaelimia ja keuhkoja. Parisensataa kertaa on hyperventiloitu taudin takia ja nelja ambulanssiajelua vyon alla.

Kahvinjuonti tyhjaan mahaan voi aiheuttaa ongelmia varsinkin. Pidin joskus vajaa vuoden kahvitauon siis ilman kahvia, kolaa tai muita pannassa olevia juomia, mutta ei juuri helpottanut refluksionglmaa. Olen myos urheillut koko ikani eika ole ollut mitaan hengitysvaikeuksia urheillessa. Joskus on kuitenkin niin, ettei voi urheilla, kun on valmiiksi kuvottava olo. Laakkeita en ole enaa syonyt aikoihin, koska eivat ole ikina auttaneet.

Nailla sivuillahan mainitaan, etta astma ja refluksi kayvat kasikadessa. Oireita voi olla niin monenlaisia, etta niista on vaikea loytaa mitaan yhtaloa ja molemmat vaivat muistuttavat toisiaan. Jos ventoline ei auta patkaakaan niin silloin melkein kallistuisin refluksin puolelle. Voi olla, etta minulla on joskus vatsahappoa paassyt lurahtamaan henkitorveen, kun on tuntunut silta, etta keuhkot palaa ja rinta halkeaa.

Aikuinen nainenRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 15.11.2013 15:21
Minun astmaani tutkitaan vuosittain eli käyn sairaalassa spirometriassa ja se kertoo kyllä sen missä kunnossa keuhkot ovat. Ilman lääkitystä menen ihan tukkoon eikä henki kulje. Eli minulla on astma ja refluksitauti molemmat. Käykö ne käsikädessä toistensa kanssa en tiedä sitä. Suvussani on paljon allergiaa ja astmaa, mutta minä olen ainut jolla on tämä refluksitauti riesana.

Nyt on jo aavistuksen parempi olotila siihen verraten mitä se oli alkuviikosta. Onneksi lääkkeet auttoivat... vielä.

huono ollaRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 17.11.2013 16:46
Hei! minulla oireina hengenahdistusta joka niin voimakas että tulee pahaolo. ja ylävatsalla outo tunne aivan kuin siellä olisi jotain. todella voimakasta ylävatsa turvotusta varsinkin ruoan jälkeen. väsymystä ja kaulaan vetää oikealle puolelle silloin kun on nälkä tai jos on syönyt liikaa. Todella huono olla ja varsinkin liikkua, tuntuu että keuhkoihin ei mene ilmaa kunnolla. mitä tämä voi olla?

HelyRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 25.11.2015 17:03
Hei! Itselläni alkoi täsmälleen samat oireetliukuvasti noin kuukausi sitten, viikko sitten kärjistyi siihen, että jouduin yöllä sairaalaaan. oireina siis: - Voimaks hengenahdistus (tuntuu että henkeä joutuu haukkomaan, huokailemaan että saisi syvään henkeä) - kurkunpään tuntemukset (lievä kipu) - palan tunne kurkussa - painon tunne kaulalla (mulla oikealla, ihan kun joku pitäs siinä kättä) - polte/tuntemukset kaulalla (välillä ihan kuin kurkku "laajenisi " liikaa) - puristava tunne kyljissä - painava tunne hetkittäin rintalastan kohdalla - kipuilua myös selän puolella - lisälyönnit - röyhtäytyksen tunne muuta röyhy ei meinaa tulla Eli täysin samat kuin sinulla. Sain kahden viikon somac 40mg kuurin ja tarvittaessa Gavisconia ja Rennietä tai muuta happosalpaajaa. Viisi päivää kului, eikä tuloksia muuten, kuin vatsakipuilut hieman hälvenivät. Olo oli siis ollutviikon melko tukala. Siskoni suositteli minulle vyöhyketerapeuttia, jolla hän on pitkään käynyt, jolle sitten päädyin soittamaan. Kuvasin oireeni ja hän vastasi saman tien, että minulla on jokin Vakus-niminen hermo jumissa ja että hän voisi sen hieroa auki. Ajattelin, että eihän tästä kokeilusta harmiakaan olisi, eihän kyseessä ollut myöskään kovin kallis käynti. Menin terapeutille ja hän hieroi jumeja pois (joka sattui hiivatisti), mutta tunsin, kuinka veri alkoi kiertämään päässä ja tunne kurkussa ja rintakehässä vähän alkoi jo antaa periksi. Terapeutti sanoi, että illalla ja seuraavana päivänä voi ilmetä enemmän oireitaa, mutta ne ovatmerkkejä siitä, että hoito tehoaa. Sain myös neuvoja arkeen, kuinka estä¨ä närästystä ja rauhoittaa vatsaa luonnollisin menetelmin. Eilen illalla olo oli vähän parempi, paitsi että oli hieman ähkyn tunne, kylmä ja kuuma vuorotellen, sekä sain näköhäiriöitä paljon verrattaen normaaliin (sairastan siis migreeniä). Mutta tänään: Oireita on enää minimaalisesti verrattaen eiliseen tai toisspäiväiseen, ei ole tullut mieeenkään ottaa happosalpaajia ja kurkkuani ei ole ahdistanut kertaakaan. En lähde sanomaan, että tämä toimii kaikille, mutta jos on epätoivoinen olo närästyksen kanssa, niin että se haittaa arkeasi, kannattaa etsiä kunnolla koulutettu vyöhyketerapeutti ja kokeilla sitä (oma Terapeutti oli käynyt vuosien koulutuksen eikä ainoastaan viikonloppukurssia; vyöhyketerapeutteja on siis moneen lähtöön). Toivottavasti saatte helpotuksen yhtä mukavasti kuiin minä sain!

ArtoRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 26.1.2016 6:03
Hei, oliko täällä henkilöitä joilla olisi ns.vatsahappoa noussut nukkuessa henkitorveen aiheuttaen lähes tukehtumisen, epäilen saaneeni sitä keuhkoihini ja lääkärin mukaan sieltä kuuluu erikoista pörinää sisään ja uloshengityksessä. Asiaa tutkittu mm.tähystämällä suun kautta sairaalassa, eikä mitään erikoista näkynyt. Koskaan en ole tupakoinut.

koululainenRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 11.5.2016 20:58
Oon 17-vuotias tyttö ja multa löytyy muutamia noista oireista, mutta en itelleni epäile refluksitautia. Itteenikin huolettaa, että mikä vaivaa kun oma äiti ei ota vakavasti ja ajattelee että mun oireet johtuu jostain homeesta yms. (mikä voi kyllä varmaan olla mahdollista)
Eli siis eka oire alkoi kaks vuotta sitten kun muutin eri paikkakunnalle käymään koulua ja asumaan omassa kämpässä. Yhtäkkiä tuli flunssa mikä meni sitten ohi ja sen jälkeen jäi limaisuus kurkkuun. En kyllä ajatellu siitä sitten mitään ihmeellistä. Mutta se limaisuus jäi päälle eikä se ole semmoista tavallista limasuutta mitä mulla on ollut aina flunssan aikana. Tuntuu että lima on jumissa tuolla jossain syvällä eikä sitä saa millään pois, aina kun yrittää niin tulee ennemmin tai myöhemmin oksennusrefleksi. On semmoinen 'palan' tunne koko ajan kurkussa. Aamuisin sitä limaa on eniten ja silloin sitä tulee vähän pois, muttei paljon. Lima saattaa olla sellasta valkosta tai sitten ihan keltasta.
Pari kuukautta sitten mulle tuli uus oire, luulen että johtuu limasta kurkussa. Tosi usein nykyään mun pitää haukkoo henkeä että saan ilmaa keuhkoihin. Ei riitä että yrittää hengittää normaalisti. Pitää aina vetää syvään henkeä mutta silloinkaan se ei yleensä auta ja jos auttaa niin siitä on vaan tosi lyhyen aikaa hyötyä :/ En tiedä mikä on ja mitä tehdä, kävin koululääkärillä ja se antoi mulle limaa irroittavan, juotavan reseptilääkkeen nimeltä Flavamed, mutta tuntui ettei se oikein auttanut ja se oli niin pahaa ettei sitä saanut oikein alas. Tuosta tuli mieleen, että kun ottaa esim. e-pillerin niin se jää usein jumiin tuonne kurkkuun liman keskelle ja tarvii aina ottaa juomista että se menee alas asti. Tää rupee olemaan iso vaiva jo enkä oo oikein löytänyt netistä kellään täysin samaa, mutta vastatkaa joku jos oireet kuulostaa tutuilta.

LissuRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 14.5.2016 12:00
Refluksia voi olla myös nuorilla ja lapsilla ja nuo oireet periaatteessa sopivat myös siihen, myös allergeenista voi olla. Itsellä refluksi ja oireina juuri limaisuutta, palan tunnetta. kehottaisin menemään kuitenkin lääkärille varmuuden vuoksi, ottaa peruskokeita, ehkä hyvä kokeilla jotain miedompaa lääkekuuria refluksiajatuksella, ei siitä haittaakaan ole, lääkäri sen sitten määrää.

RefluksisetäRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 19.5.2016 18:50
Pastalover, itsellä nuo kaikki mainitsemasi oireet paitsi selkäkivut ja lisälyönnit liittyivät refluksiin. Lääkkeillä ei ollut apua, piti luopua kaikista mausteista (suolaa ja sokeria lukuunottamatta), hiilihaposta ja kofeiinista (mukaanlukien suklaa ja tee) liian hapokkaan ruokavalion lisäksi. Sitten vasta helpotti. Nyt on ajoittain vain normaalia närästyksiä ja röyhtäistäkin pystyy tarvittaessa. Menisi kyllä heti pahempaan suuntaan jopa viikoksi jos yhdenkin kupin kahvia tai lasin limsaa joisin. Salmiakkia voin onneksi syödä.

RefluksisetäRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 19.5.2016 18:53
Kylläpäs tulikin hölmöltä kuulostava viesti. Voin sentään siis syödä normaalia ruokaakin, mutta siis napostelupuolelta noita salmiakkeja.

kesisRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 26.5.2016 16:34
Tänään ahdistaa mullakin hengittäessä. Jättiröyhyjä päästelin hetkisitten, kun lähdin liikkeelle. Taas alkaa painetta tuntumaan, niin pitää kait lähtee sisällä liikuskelee. Yleensä silloin saan röyhittyä, mut on tää ikävä vaiva ja mistä pirusta sitä ilmaa tonne mahaan niin paljon voikin tulla? Saatan tällasen olon tultua röyhtäillä vaikka 20 kertaa peräjälkeen.

ArkeenpaluuRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 29.5.2016 11:15
Aamulla henkeä ahdisti kahvinjuonnin jälkeen, Olin ottanut myös buranan selkäkivun takia. Minulla auttaa maito, ei vesi.Juon sitä aika paljon ja ruokatorvi rauhoittuu. Olen helteiden tullessa syönyt,grillimakkaraa ja jäätelöä suorastaan ahminut ja keskiolutta joka päivä, myös eilen savipekonia paistetut perunat sipulin kanssa ym.rasvaista ja maustettua herkkua. Aamulla sain hengenahdistusta ja eilen poltteli kurkkua. Mitä taas opin, rasvat ja mausteet pois, kavhia vähän ja ei tyhjään vatsaan. Askeettista elämää, jos meinaa elämästä nauttia.Tietysti monipuolista ja vitamiinipitoista, mitähän sitä söis?

ArkeenpaluuRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 29.5.2016 18:45
Yöllinen happohyökkäys on tuttu ja tuntuu et tukehtuu, nousen heti ylös ja maitoa juon,se neutraloi hapon nopeasti ja ruokatorvi rauhoittuu.

ArakeenpaluuRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 30.5.2016 19:30
huh, nyt selvis mistä hengenahdistus minulla johtu. Ostin perjantaina ilman reseptiä saatavaa haponsalpaajaa kun reseptini oli vanhentunut.

Nimi oli melkein sama, kunnes tänään tarkisti olikin erilaista, ei ollut entero vaan ratiophar ja katsoin et olikin vahvempaa.
Otin kuitenkin kaksi kertaa päivässä kuten lääkärin määräämää ja se olikin liian vahva annos.
Eilen aamulla tuntu et hengitys vaikeaa ja oli huono olo oksetti, lepäsin koko päivän en jaksanut mitään.
Otin taas illalla yhden kapselin, ja aamulla hirveä päänsärky, oksetti kuin olisin krapulassa.
Vasta tunti sitten tarkistin ja eipä ollutkaan samanlainen tuote, mitä lääkäri on määrännyt.
Mitä tästä opin, sen että aina kysyn apteekista kun ostan ilman reseptiä.
Nyt uusin reseptini ja tämä oli syynä minun erittäin huonoon olooni.

ArakeenpaluuRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 4.6.2016 8:37
no jospa rauhottusin, kysyin apteekista ja se onkin valmistaja tuo ratiophar eli taisin kuvitella et on jotain vahvempaa tuotetta..lisäaineista sanottiin, ettei ole vaarallisia..

jorma75Re: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 23.7.2016 10:40
Tervehdys. Kerron oman tarinani tiivistetysti refluksiin liittyen. 1,5 vuotta sitten päätin keskittyä punttitreeniin ja samalla lisäsin reilusti syömistä isontamalla ruoka-annoksia. Jonkin ajan kuluttua alkoi närästys ja lopulta minulla oli kurkku kipeä 3viikkoa putkeen jolloin googlettamalla ymmärsin yhteyden syömiseen. Palasin normaali syömiseen ja oireet katosivat.

Puoli vuotta myöhemmin yritin uudestaan nostaa kalorimääriä, tällä kertaa pitämällä annokset normaalikokoisina, mutta syömällä 5 jopa kuusi kertaa päivässä. Osa aterioista oli siis proteiinilisiä tai jotain välipaloja. Söin kuitenkin ns. terveellisesti. Lihas kasvoi kivasti ja paino nousi yli kymmenen kiloa.

Jossain vaiheessa huomasin, että olen jatkuvasti väsynyt. Jatkoin kuitenkin syömistä, kunnes minulle alkoi tulla kohtauksia jossa yhtäkkiä tulee kylmä hiki ja tajunta alenee hetkeksi. Näitä tuli yleensä syömisen jälkeen tai punttisalilla treenatessa. Taas googlettelin ja yhdistin oireet syömiseen, tuolloin myös närästys oli palannut ja mm. kahvi ja pullat/sämpylät aiheuttivat parin päivän korvennuksen. Myös monta vuotta lähes oireetomana ollut eturauhanen meni todella huonoksi.

Tein nopean muutoksen ruokavalioon ja aloin syömään vain 3 kertaa päivässä ilman mitään välipaloja. Lisäksi lähdin parin viikon ulkomaanmatkalle. Tuona aikana olin myös stressivapaa ja ruokailurytmi oli edelleen kolme kertaa päivässä. Loman jälkeen olin kuin uusi mies. Eturauhanen oli rauhoittunut ja kaikki muutkin oireet lähes kaikonneet. Tuossa vaiheessa paino oli pudonnut n. kymmenen kiloa. Suomeen palattuani oireet hävisivät sitten kokonaan ja sain lisättyä myös aamupalan kahvin kanssa ilman oireita.

Seuraavana talvena ja keväällä minulla oli todella kova stressi joka kuitenkin poistui ennen kesää. Kärsin tuolloin kuitenkin lievistä närästys oireista. Lähdin taas lomalle. mutta siellä oireet yllättäen hieman pahentuivat ja suomeen palattuani ne menivät vieläkin huonommaksi. Henkeä ahdisti, nieleminen tuntui vaikealta, yläselkä tuntui olevan jumissa, ryhti oli mennyt huonoksi, närästi, ääni oli käheä ja tuntui, että sydämen rytmikin oli oudon epäsäännöllinen. Kahvi ja suklaa piti tuossa vaiheessa jättää pois.

Vedin taas ruokavalion tiukaksi, hiilarit pois ja söin vain sen kolme kertaa päivässä. Paino putosi 3,5 kiloa ja aloin olla jo aika tiukassa kunnossa, mutta oireet vain pysyivät. Aloin jo masentumaan, että tälläistäkö tämä elämä tulee jatkossa olemaan. Ikää vasta 41 ja kroppa jo reistaa pahemman kerran. Taas google laulamaan ja löysin tämän ketjun. Ensin laitoin emännän kävelemään selän päällä, rutinaahan sieltä kuului ja selkä helpotti, mutta parinpäivän kuluttua tuntui taas olevan jumissa. Joku tyttö kirjoitti täällä, että hänellä vyöhyketerapeutti oli todennut ongelman vagushermossa. Googletin asiasta ja paikallistin hermon kaulaan. Tunnustelin omaa kaulaa ja oikealta puolelta kaulan sivusta löytyi todella kipeä kohta. Toissa iltana sitten hieroin sitä arkaa kohtaa useampaan kertaa ja seuraavana päivänä oireet olivat poissa kuin taikaiskusta. Illalla kokeilin syödä suklaata ja vedin oikein tulista ruokaa ilman seuraamuksia. Tänä aamuna tein sitten tulikokeen ja kävin juomassa kahvia. Jopa pelonsekaisin tuntein hörppäsin kupillisen. Sen jälkeen hiema röyhtäytti, mutta ei tullut poltetta. Eli toistaiseksi vaikuttaa todella hyvältä.

Kyseinen hermo vaikuttaa immuunijärjestelmän, hermoston, sydämen, mahahapon ja vaikka minkä säätelyyn. Veikkaanpa ettei kovin moni normilääkäri olisi osannut yhdistää oireita tuohon, vaan tällä hetkellä vetelisin jotain rennietä ja kärsisin.

Joka tapauksessa kiitän teitä jotka ovat kokemuksistanne kertoneet ja siten auttaneet minuakin. Toivon, että joku myös saa minun kokemuksistani apua tähän todella viheliäiseen vaivaan.

kiitostiedostaRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 30.7.2016 18:59
...niin totta ihan samaa olen miettiny kun kaulan oikealla puolen kiristää ja on patti joka hieromalla kevyesti. häviää, myös refluksioire poistuu..
Kun kurotan eteen kaulaa ta pidän reppua alkaa hapot nousta kurkkuun.

neuvotonRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 30.7.2016 20:39
Hei! Minäkin ajattelin laittaa tähän näitä omia tuntemuksia. Minulla todettiin nyt keväällä refluksitauti ruokatorvi tulehtunut. Minun oireet ovat erittäin inhottavat lisälyönnit vaivaavat koko ajan ja on sellaisia heikotuksen hetkiä jotain outoja tuntemuksia päässä. Laihduin kevään aikana 10kg kun ei uskaltanut syödä mitään.Voin vaan sanoa että on aika invalisoiva tauti.

VilleRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 2.8.2016 21:08
Hei. Kirjoitan ensi kertaa koska mua rupesi jopa vähän pelottamaan tämä pieni paineen tunne kurkussa ja kysyisinkin onko tämä vaarallista?

VaniljaRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 3.8.2016 16:32
Ei se vaarallista ole jos se refluksin oire on. Hyvin epämiellyttävä se kuitenkin on. Minulla se kesti muutaman kuukauden mutta hävisi ruokavaliomuutoksen myötä.

SofieRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 11.1.2017 7:12
Heippa! Jos täällä joku vielä tätä ketjua lukee niin vastailkaa kiltit...! Itsellä ollut hengenahdistusta ja palan tunnetta kurkussa jo jonkin aikaa, tuntuu että pitää oikein kunnolla vetää sitä henkeä että saa keuhkot täyteen, yskimistä ja haukottelun tunnetta myös. Hikoilu- ja pahanolonkohtauksia tulee myös sillon tällön.. tuntuu että pumppu hakkaa miten sattuu, ekg kuitenkin ok, kuten myös verikokeet. Ruokahalu kadonnut aivan täysin näiden oireiden takia ja laihtunut olenkin jo yli 30 kiloa. Lääkärissä käynyt sen minkä kerennyt, mutta eipä siellä kukaan tunnu ottavan tosissaan ja olivat sitä mieltä että tää on stressiä/masennusta ja ohjasivat mielenterveystoimistoon?! Itse kuitenkin tiedän että kropassa jotain vikana, oireet täsmää niin hyvin monien kanssa ketkä täällä kirjoittanut! Laittakaa ihmeessä vinkkejä mitä tässä enää tekisi, olo on aika epätoivoinen jo kun ei tunnu tutkimuksiinkaan pääsevän, ainakaan julkisella puolella.

JopujooRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 11.1.2017 16:04
Tiedän tunteen.Samoja oireita mullakin enempi tai vähempi.Yritin saada vakuutusta jotta pääsis laajempiin tutkimuksiin mut ei onnistunut.Olen jo ravannut lääkärissä niin paljon.Ei kuussa niin paljoa ylimääräistä jää että vois ravata yksityisellä.Työpaikkalääkäriä ajattelin käyttää jatkossa.Olen saanut mielialalääkkeitä mutta on jäänyt syömättä.Lihaksia rentouttavia sain myös ja ne ehkäpä auttoivat vähän.Nyt en ole niitä syönyt koska en halua mitään lääkkeitä jollei ihan pakko.Epätoivoista on.Ei naurata ei!!

RaveyRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 17.1.2017 15:05
Itse sain avun noihin hengitysoireisiin kun aloin harjoittelemaan palleahengitystä ja hengityksen rajoittamista. En osannut aikaisemmin yhdistää niitä oireita refluksiin ja minulle määrättiinkin kortisonia ja astmalääkettä. Nehän vain pahensivat refluksia.

Sitten törmäsin vuosi sitten astmapysäkki-sivuihin jossa neuvottiin Buteyko -nimisen lääkärin metodia jossa vähennetään hengitystä. Hengenhaukominen yms. oireet väistyivät vähitellen kun aloin tekemään noita harjoituksia. Opin myös rentoutumaan noiden harjoitusten avulla. Harjoitukset eivät ole vain astmaa sairastaville vaan esim paniikkihäiriöstä kärsiville ja muutenkin ihmisille jotka hengittävät liikaa.

EssiRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 18.1.2017 15:41
Hei! Minulla on ollut jo pari kuukautta hengenahdistusta, joka on välillä siedettävää ja välillä se pahenee niin että tekee mieli melkein lähteä ensiapuun. Sairastin muutama kuukausi sitten keuhkoputkentulehduksen jolloin myös oli hengenahdistusta, mutta vaikka olen ollut pari kk terveenä on hengenahdistus jatkunut edelleen.

Hengenahdistus ei mielestäni tunnu minulla erityisesti rinnassa, vaan tuntuu että selkä on jumissa pallean kohdalta ja en saa vedettyä keuhkoja täyteen. Myös nenän kautta hengittäminen tuntuu vaikealta, aivan kuin ilma ei kulkisi nenästä kunnolla. Minulla on myös haukottelua ollut paljon ja välillä en saa haukotustakaan vedettyä loppuun. Viimeaikoina myös ylävatsa/pallean kohta on tullut helposti täyden oloiseksi ja ahdistavaksi, mihin on auttanut pienet annoskoot ja terveellinen ruoka.

Useampana vuotena minulla on ollut happaman mahansisällön(?) nousua kurkkuun, palan tunnetta aina välillä ja omituisia röyhtäyksen ja hikan välimuotoja joita tulee aina syömisen jälkeen.

Minulla todettiin pari kk sitten kilpirauhasen vajaatoiminta, mutta en tajunnut vastaanotolla samalla puhua näistä ongelmista ja hengenahdistuskin on vasta ollut sen pari kuukautta kuvioissa. Ensi tapaamisessa pakko ottaa esille nämä ongelmat. Ahdistus vain pahenee kun ajattelee kyseessä olevan jotain vakavaa kun henkeä ahdistaa. Tämä keskustelu sentään hieman rauhoittaa, että on muitakin samankaltaisilla oireilla.

Tintti2Re: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 18.1.2017 16:18
Hikka aiheutuu pallean äkillisestä supistuksesta. Normaalisti pallea supistuu rauhallisesti ja hallitusti ja täyttää täten keuhkot ilmalla. Hikassa pallea supistuu äkillisesti. Näin ilmaa alkaa virrata nopeasti sisään, mutta kurkunpään sulkeutuminen estää keuhkojen täyttymisen ilmalla. Hikalle tyypillisen äänen aiheuttaa äänihuulten sulkeutuminen kurkunpäässä. Nikottelukohtauksen voi aiheuttaa esimerkiksi ruokatorven tai mahalaukun ärsytys, kuten liikasyönti, hyvin nopea syöminen, ruuan syöminen kuiviltaan, hyvin kuuman tai kylmän ruoan nauttiminen, ilmavaivat, hiilihappopitoisten juomien nauttiminen tai runsas alkoholin käyttö. Refluksitautiin liittyvä mahahapon nouseminen ruokatorveen voi myös laukaista hikan.

jorma75Re: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 1.2.2017 18:35
Tervehdys. Kirjoittelin tuossa aikaisemmin omasta tapauksesta liittyen hengenahdistukseen ja refluksiin. Eli tarina jatkui seuraavanlaisesti. Vagushermo ja selkä jatkoivat jumitteluaan ollen välillä parempi ja välillä huonompi. Kävin fysioterapeutilla jolta sain jumppaohjeet selkää varten. Ostin pilatesrullan jolla rullailin selkää ja tein sen päällä ikäänkuin vatsalihasliikkeitä eri nikamien kohdalla. Teki todella hyvää ja selkä tuntuikin pikkuhiljaa menevän parempaan suuntaa. Huomasin kuitenkin, että pienikin stressi veti selän samantien jumiin ja huonommaksi. Olen vähitellen saanut elämäni raiteilleen ja tehnyt monta kuukautta henkistä työtä aikaisemmista raskaista kokemuksista. Kolmisen viikkoa sitten tunsin noiden vanhojen asioiden ikäänkuin laukeavan ja pystyin tuntemaan onnellisuutta ja huolettomuutta moneen kuukauteen. Tuona samana päivänä myös selkä oireineen korjaantui täysin. Eli uskon/tiedän että omalla kohdalla kyse oli ns. tunnelukosta.

En tiedä mitä kautta tuo selkäjumitus, hengenahdistus ja refluksi nivoutuvat yhteen, mutta nyt nuo kaikki oireet ovat olleet TÄYSIN poissa.
Aikaisemmista kokemuksistani tiedän myös, että huolestuneisuus ja stressi voivat aiheuttaa todella vakavia fyysisia oireita ja uskonkin että omaa kroppaa ja oireita ei kannata "ylikuunnella", vaan täytyy huomioida, että oireet voivat olla myös ns. itseaiheutettuja ja psykosomaattisia.

jorma75Re: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 1.2.2017 18:43
Niin ja tuota pilatesrulla jumppaa suosittelen lämpimästi, Itseäni auttoi paljon ja se rutina selkää treenatessä toi aina välittömän avun siihen hengenahdistukseen.

JopujooRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 1.2.2017 21:26
Mä luulen kanssa että itselläni ahdistavat tunteet ja tilanteet menneisyydessä on kaiken takana.Vieläkö löytäis keinot purkaa ne pois niin vois helpottaa varmasti refluksi ja rankavaivat.Muistelin nimittäin juuri että aina tässä 1-6 vuoden aikana jolloin koin näitä ahdistavia tunteita niin aina sattui vatsaan sen yhteydessä.Tuntui että vanne puristaa ja vatsa räjähtää...Vieläkin tuntuu vatsassa jos palautan mieleen ahdistavia asioita.

AhdistusRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 26.7.2017 14:47
Itselläni alkoi pitkäaikainen hengenahdistus! Olin kuin kala kuivalla maalla..Oli aikaisemmin todettu palleatyrä..Kirjoitettiin astmasuihkeita vaikkei todettuaan astmaa. Ne vaan pahensi oireita..Kerran meinasin pyörtyä kun niin ahdisti..luultiin että on keuhkoveritulppa mutta kun ei ollut niin diagnoosi oli paniikkihäiriö!! Asiaa itse tutkittukin löysin kohdan jossa oli että palleatyrä voi aiheuttaa astman kaltaisia oireita..pääsin tähystykseen ja iso palleatyrä leikattiin ja oireet loppuivat siihen paikkaan!!

minä vain..Re: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 11.8.2017 23:27
Minulla hengenahdistusta ja närästystä ilmeni ensimmäisen kerran viime vuoden heinäkuussa.Silloin painelin lääkärin juttusille.Otettiin röntgenkuva ja troponiini arvot kun vaadin koska pelkäsin että sydämessäni on jotain vikaa.Siinä aikani juteltuani lääkäri kysyi urheilenko,sanoin että en mitenkään aktiivisesti että reippaita kävelylenkkejä kyllä teen silloin tällöin.Säikähdin koska lääkäri sanoi että minulla on laajentunut sydän.Siitä hän ei puhunut enempää.Hyppäsin kahden kuukauden aikana useaan otteeseen lääkärissä.määrättiin somacia.epäiltiin astmaa ja viimeisellä kerralla oireitani vähäteltiin ja jäi tunne että minua yritettiin mielenterveyspuolelle. Jossain vaiheessa oireet katosivat mutta nyt ne taas ilmestyivät viime viikolla.Ei pitäisi olla stressiäkään ja lomallakin olen paraaikaa. Akut pitäisi olla ladattuna.On levätty hyvin ym.Koko vuoden on kuitenkin tuota närästystä ollut enemmän tai vähemmän.Ja tuntuu että pahenee hengenahdistus kun oikein ajattelee tätä asiaa. Voiko tämä vain olla refluksia..en ole vielä mennyt lääkäriin,kuitenkin pitävät minua hulluna...

M40Re: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 22.7.2018 13:06
Terve. Vieläköhän näin vanhaa ketjua kukaan lukee? Kiinnostaisi tietää onko hengenhaukkomiset helpottanut ja jos on niin millä? Itsellä ilmaantunut vastaavaa ongelmaa. Ensimmäisen kerran oli jo 4 vuotta sitten. Menivät pois ja ilmaantuivat välillä uudelleen epäsäännöllisin väliajoin. Tunteena että happea on vedettävä väkisin eikä siltikään saa syvään vedettyä. Haukottelu helpottaa aina tilannetta, tosin aina ei saa haukoteltua. Taas on oire ilmaantunut päälle ja kestänyt aika pitkään. Monta kuukautta jo.... Ei päivittäin mutta todella usein. Välillä on helpompia muutaman päivän jaksoja. Muitakin oireita on..... Liman tunne kurkussa joka ei rykimällä helpota. Kaulalla painon tunnetta, nielemisen vaikeutta välillä. Pari kertaa lievää närästyksen tunnetta rinnassa.... Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus löytyi vuosi sitten.....

MarjoRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 23.7.2018 12:10
Moi! Eihän näitä keskusteluja muistas muuten mut se on hyvä kun tulee sähköpostiin ilmotus jos joku on kommentoinut. Kuulostaa siltä että sun rintaranka on pahasti jumissa,sillon ei keuhkot pääse hyvin laajenemaan ja siitä syntyy tunne et pitää haukkoa happea.Sun pitäis saada selkänikamia naksuteltua auki ja venytettyä rintarankaa.Taitaa sulla olla myös refluksioireitakin.

PastaloverRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 1.11.2018 23:22
Eksyin vuosien tauon jälkeen uudelleen refluksisivuille ja kuinka ollaakkaan, löysin oman aloituskirjoitukseni koskien hengenahdistusta ym.oireita.

No pitkälle ei ole päästy.., kohta 2kk takana hengenhaukkomista, tunnetta, ettei happi mene perille tai hengenveto loppuun saakka. Palleaa turvottaa, rintaranka jumissa, henki ei vaan kulje, nenä välillä tukossa ja katastrofiajatukset puskee pintaan! - onko kyse jostain vakavasta.
Toisaalta "selittäviä" tekijöitäkin löytyy: löysä vatsanportti, kuukausien stressi, ruokavalion järkyttävät vaihtelut, vuorotyö ja kahvin/limpparin kittaaminen edelleen.

Löysin myös Duodecimin artikkelin refluksinaisesta, jolla hetkittäisiä hengenahdistuskohtauksia, mutta ei astmaa ja kohtaukset johtuivat happojen noususta..tosin naisen pef arvot laskivat ahdistuksessa..
Mulla alla (jälleen) tvk, bronkometri, keuhkokuvat ja kilpirauhasarvot, kaikki ok ( sairastan kilpparin vajaatoimintaa) ja pef vähän alakanttiin mutt pk ja niin vaan henkeä ahdistaa päivittäin :(
Laittakaa kokemuksia vanhat ja uudet! Onko henkeä ahdistanut ja apu löytynyt??
Kyllä tässä jo lääkärillä itsensä tyhmäksi tuntee..

kaisaRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 9.10.2019 13:26
aamulla valkeat kuolavanat suupielistä herätessä!olisiko vatsan hapot nousseet ylös?Refluksi todettu vatsan tähystyksessä sekä helicobakteeri,joka h

MillaeRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 15.4.2020 20:23
Moikka!

Mulla alkoi tammikuussa kummallista hengenahdistusoiretta, henki kyllä kulkee, mutta välillä joutuu ikään kuin haukottelemaan ja tavallaan odottamaan sopivaa hetkeä saada keuhkot täyteen ilmaa. Refluksista kärsin myös, itsellä harvemmin polttelevaa tunnetta rinnassa, mutta oksennus nousee kurkkuun herkästi ja kurkussa tuntuu painetta, ja myös ylävatsavaivoja on ollut paljon. Pari viikkoa sitten ylävatsa kipeytyi niin kovasti, ettei mikään asento ollut hyvä ja tuntien kärvistelyn jälkeen tuli sitten oksennus. Tämän jälkeen kipu rauhoittui. Oireet on todella vaihtelevia eri päivinä, mutta tuo hengenahdistus pysyy, välillä enemmän ja välillä vähemmän, taukopäiviäkin on. Tiivistettynä oireita on siis;
-hengenahdistus
-vatsansisällön kulkeutuminen kurkkuun
-vatsavaivat
-satunnaisia selkäjumeja
-heikotusta, sydämentykytystä

Onko ketään ketjuun aiemmin kirjoittaneita, onko selvinnyt mitään teidän oireille?

KoululainenRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 15.4.2020 22:21
Moi, mä kirjoitin viestin tänne vuonna 2016 ja ajattelin päivittää omaa kokemusta myös tänne. Mulla on siis ollut oireina hengenahdistus (haukkominen), palan tunne kurkussa niellessä, satunnaiset närästysvaivat (vatsan sisällön nousu kurkkuun, ikävä tunne leukaluissa, rintakehässä ja kurkun alueella sekä polte). Lisäksi voisin myös mainita urheillessa tulleen oireen; sydän alkaa ponnistellessa salilla tms. muljumaan ja tykyttään tosi ikävästi. Närästyslääkkeestä minulle ei ollut kummoisempaa apua, tietty auttoi närästykseen mutta ei itse palan tunteeseen ja hengitysvaikeuksiin. Kävin monesti lääkärissä, ensin epäilivät astmaa ja jotain siihen viittaavaa pientä juttua oli ja avaavasta lääkkeestä on pikkuisen ollut hyötyä, mutta en kuitenkaan saanut siitä lopullista diagnoosia ja todettiin että astmaa se ei ole. Sydän mulla todettiin ok, otettiin ekg ja thorax kuva eli keuhkokuva. Kuvassa ei näkynyt mitään. Lopuksi pääsin kunnan kautta yksityiselle lääkärille ja siellä tehtiin kurkunpään tähystys, sielläkään ei näkynyt mitään kasvaimia tms. merkittävää. Lääkäri kuitenkin huomasi, että kaulan lihaksisto arka ja puhetta auttavat lihakset punoitti ja turvotti eli jotain pientä tulehdusta oli kai. Sain sitten pitkävaikutteisen tulehduskipulääkekuurin, se ei kyllä mielestäni muuttanut mitään. Jos kurkussa on ollut tulehdusta jo monta vuotta, eikö se olisi kroonistunut ja siten vaikeampi parantaa millään tulehduskipulääkkeellä(?) Lääkkeen lisäksi lääkäri suositteli mulle Voice massagea eli siis eräänlaista hierontaa missä käydään suun ja kaulan lihaksistoa läpi. Tänä päivänä musta tuntuu että mun on helpompi hengittää ja oireet ei oo olleet niin pahoja vaikkakin se palan tunne löytyy yhä. En tosiaan tiedä minkä takia on helpottanut koska en mielestäni oo tehnyt mitään kummoisia muutoksia elämässäni. En tiiä auttaako tää ketään, mutta ehkä joku voikin saada Voice massagesta avun! Mun täytyy ite vielä sitä kokeilla, ilmoittelen jos se tekee jonkun ihmeen!

RaspikurkkuRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 10.3.2021 1:09
Hei,


Voisin täällä foorumilla pidempään selanneena kertoa omista kokemuksista.

Omat oireet alkoivat noin.1,5v sitten jolloin harrastin säännöllisesti liikuntaa ja olin omasta mielestäni hyvässä kunnossa. Ruokavalioni oli aika sali harrastajan tavoin hyvin proteiini painotteinen, rahkoineen ja hera lisäproteiineineen. Olin myös puolta vuotta aiemmin aloittanut chiliharrastuksen ja erittäin vahvojen chilien syönti oli päivittäistä.

Olin jo pidempään kärsinyt äänen käheydestä jonka epäilin johtuvan huonosta työpaikan toimistoilmasta, ja vuosia ääni aina palautui kun olin muutamia päiviä poissa työpaikaltani. Jokin muuttui 1,5v sitten kun muutamia kuukausia huomasin ettei ääneni palautunutkaan vaan ääneni oli koko ajan käheänä. Koko ajan oli palan tunnetta rinnassa ja vähän väliä piti rykiä tuota kuvitteellista palaa pois. Kurkkuni oli välillä myös pistävän kipeä ja kun katsoin kurkkua peilistä huomasin että kitalaki ja nielu oli täynnä pieniä viirumaisia haavoja. Jotka sitten pistelivät häiritsevästi. Noihin aikoihin käytin vielä paljon nuuskaa joten kun kurkku paheni jouduin pitämään taukoa nuuskasta.

Edellä mainitun oireiden kanssa olisin vielä voinut olla sujut mutta sitten se kävi ensimmäisen kerran. Varoittamatta alkoi tulemaan näitä hengenahdistuskohtauksia jotka vei minut useamman kerran ambulanssilla sairaalaan päivystykseen ja joka kerta testien jälkeen passitettiin kotiin ja kerrottiin ettei minulla ollut hengenvaaraa. Ensimmäisellä kerralla kun minulta otettiin thorax keuhkoista niin lääkärini epäili minulla olleen kuumeeton keuhkokuume, mutta sekin oli vain arvio. Ja jokaisen näiden ambulanssi reissujen jälkeen olin viikon verran todella heikossa kunnossa enkä jaksanut liikkua mihinkään suuntaan niin että jopa miestenhuoneeseen pääsy vaati minulla miltei tunnin ponnistelun. Samoin palautuminen tuosta pahimmasta vaiheesta kesti vielä useita viikkoja jonka jälkeen oireet lähtivät mutta äänen käheys jäi jäljelle. Nyt minulla on ollut näitä pahenemis vaiheita 6kk välein ja miltei joka kerta oireet menneet astetta voimakkaammiksi ja paranemiseen mennyt huomattavasti pidempään.

Olen viimeisen 1,5v aikana käynyt lääkärissä turhautumiseen saakka. Matkalla olen saanut ties mitä diagnoosia vähättelystä astmaan. Tällä hetkellä diagnoosi on allerginen astma lievä refluksi tauti mistä gastroskopialla selvisi että ruokatorvi oli lievästi tulehtunut. Söin reilun 3kk pantoprazolia 40mg kerran päivässä, ja tällä hetkellä olen ilman sitä lääkettä ja nyt on ruokavalion tarkkailun ohella pelkkä rennie kokeilussa. Minulla ei koskaan ollut refluksin tyypillisiä oireita, eikä myöskään astman. Nyt ppi lääkityksen lopetuksen jälkeen olen tuntenu närästystä ja happaman maun suussa monta kertaa.

Tällä hetkellä voin taas urheilla, mutta on tunne etten voi sykettä nostaa liiaksi ettei nuo oireet taas palaudu. Juuri aloitus postaajan kuvailema haukottelu ja syvään henkeen vetäminen on juuri tuo millä itsekin ajattelematta koitan päästä noista oireista silloin kun tuo kohtaus osuu kohdalle. Sitten kun tilanne etenee pahemmaksi ei tuo haukottelu oikein auta vaan joudun menemään ihan makuuasentoon ja olla siinä liikkumatta kunnes se pahin menee ohi. Minulla on myös avaavaa astma lääkettä mutta kun tuo kohtaus osuu päälle niin joku kehossa estää sen avaavan lääkkeen oton, kun se ei tunnu oikealta siinä vaiheessa. Normaalisti puhallan miltei 700l/min verran ja noiden oireiden ilmaantuessa jaksan hädintuskin 500.

Tällä hetkellä käytän jatkuvasti astma lääkettä en edes tiedä auttaako se mihinkään, mutta oireet ovat nyt helpottaneet taas joten en uskalla lopettaa. Olen käynyt niin useaan otteeseen eri lääkäreillä että pakko kait se on uskoa että nämä oireet johtuvat refluksista. Edelleen olen hiukan epäileväinen kun en oireista ole vieläkään täysin päässyt vaikka tuota ppi lääkettä söinkin ja nyt olen miettinyt jos vielä jatkaisin sitä ppi lääkkeen käyttöä jos ottaisin toisen 3kk kuurin ja katsoisin palautuisiko ääneni kokonaan. Totean vielä tähän erittäin pitkään ja varmasti tylsään sepustukseen että tämä refluksi kuvio on kyllä erittäin pirullinen tauti.

mala55Re: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 10.3.2021 8:55
Raspikurkku,onko kilpirauhasarvoja katsottu?

RaspikurkkuRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 10.3.2021 20:16
@mala55 kilpparit katsottu myös, arvot oli normaalit.

<3Re: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 19.9.2021 22:04
Heippa!

Ensinnäkin vaikka onkin vanha ketju, olen saanut täältä valtavaa vertaistukea omiin oireisiin!

Haluankin nyt kertoa omaa tarinaani refluksitaudin kanssa, sillä oireiden laajuus yllätti minut täysin.

Keväällä 2021 aloitin siedätyshoidon timoteiallegiaan kielenalustabletilla. Noin kuukausi käytön jälkeen alkoi etenkin tomaattia syödessä tuntua kurkussa kuristavaa tunnetta. Panikoivana ihmisena luulin että on tosi kyseessä ja saan allergisen reaktion. Tämä aika oli kamalaa, sillä sai jatkuvasti pelätä saanko jonkun shokin ja ravasin acutassa ja terveyskeskuksissa hakemassa apua tukalaan olooni. Luulin siis jatkuvasti olevani hengenhädässä. Joka kerta minut kuitenkin lähetettiin takaisin kotiin kun kurkku näytti normaalilta ja esim happisaturaatiot oli normaalit eli henki kyllä kulki. Tätä alettiin selvittää ja meni kauan ennenkuin pääsin verikokeisiin jossa varmistettiin ettei allergiaa tomaatille ollut syntynyt ja olo johtuu jostain muusta kuin allergiasta.

Kuristava tunne tuntui pahentuvan ja hengenahdistus lisääntyvän joten turhauduin ja maksoin yksityisestä kurkkulääkäristä. Vasta n 4kk oireiden alkamisesta hän tajusi katsoa syvemmälle kurkkuun ja näki selvästi ärsyyntyneen kurkunpääni. Diagnoosi oli samantien refluksitauti muidenkin oireiden täsmätessä. Hän myös tutki tarkemmin Grazax siedätyksen haittavaikutuksia joista yksi oli närästys. Sain happosalpaajia joiden tuli helpottaa kurkkuoireita. Oireet eivät kuitenkaan edelleenkään helpottaneet. Niimpä sain vahvempia lääkkeitä ja siedätyshoito päätettiin lopettaa.

Nyt tilanne on se että oireet alkoivat 6kk sitten eikä niille tunnu löytyvän helpotusta lääkkeistä. Omat oireeni keskittyvät pääasiassa kurkkuun. Kuristava tunne, mahahapon nousu suuhun, röyhtäilyn tarve (usein röyhtäisyä ei kuitenkaan tule), hengenahdistus, kurkun karheus ja kipuilu, äänen käheytyminen iltaisin, pallean kireys. Joskus myös rintalastan kohdalta kivistää/polttelee.

Hengenahdistus on oireista pahin. Jos vähänkään juo tai syö väärää ruokaa tai juomaa ahdistus kehittyy hieman sen jälkeen. Se on niin voimakasta että joutuu haukkomaan henkeä kun tuntuu että vain yläkeuhkot ovat töissä. Rintaa painaa ja palleaa kiristää niin että syvään on vaikea hengittää. Tähän liittyy aina myös paheneva kuristus kurkulla, ihan kuin joku painaisi kurkkua käsillään. Hengenahdistus on pahimmillaan jos en ole syönyt ja se kehittyykin usein silloin kun ateriaväli venyy liian pitkäksi. Helpottaa yleensä kun syön. Kuitenkin esim kolajuomat ja rasvaiset ruuat puolestaan taas aiheuttavat tätä vaikka vatsa olisi täys.

Pelkään kuollakseni gastroskopiaa mutta se luultavasti on minulla edessä... Oireet haittaavat elämääni todella paljon ja aiheuttavat jatkuvaa pelkoa siitä, jos tämä onkin jotain vakavaa. Toivon tähystyksessä selviävän jotain, sillä tuntuu että nyt elämä pyöriin vain refluksin ympärillä. Ikäähän minulla on vain 22v joten tuntuu surulliselta murehtia jatkuvasti omaa terveyttä varsinkin kun ei tiedä onko tähän lainkaan helpotusta. Onneksi täältä on saanut paljon vertaistukea! Toivon että närästyksen syy selviää, sillä siedätyksen lopettaminen ei helpottanut sitä lainkaan. Tsemppiä muillekkin refluksista kärsiville, tämä todellakin on ikävä tauti. Toivottavasti kirjoituksestani voisi olla jollekkin toisellekkin hyötyä :)

leenaliinaRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 21.9.2021 18:48
Nimenomaan kurkkuoireisiin on kehitetty Koufmannin ruokavalio.Itse sain apua siitä nimenomaan kurkkuoireisiin ja lääkitystäkin oli. Moni muukin täällä kirjoittavista on kertonut apua saaneensa.Ruokavalio löytyy tältä sivustolta.

urheilijamiesRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 29.9.2021 17:13
Gastroskopia ei ole tutkimuksena paha, jännittävä kyllä ekaa kertaa, mutta toimenpiteenä kestää vain muutamia minuutteja ja kuitenkin nopeasti saa vastauksia kysymyksiin. Itse tässä pyörittelen, saisinko jotain kautta lähetteen skopiaan, kun on tuo julkinen terveydenhuolto hiukan jumissa ja lääkäriajat menevät tosi pitkälle.

Painiskelen itsekin närästysoireiden kanssa, en ehkä onneksi vielä niin pahasti, että se vaikuttaisi arkeen, mutta kestävyysurheilijana joudun miettimään tosi tarkkaan, mitä syö, milloin syö ja kuinka paljon. Käytännössä tarkoittaa useita syömiskertoja päivässä (toki jo tarpeellisen energiansaanninkin takia), pienempinä annoksina. Tietyt ruoka-aineet ovat ehdottomasti "no go" eli sipuli, tomaatti, sitrustuotteet. Näitä osaan väistellä, kuten myös kaikki käristetty ruoka on ollut muutenkin pois kuvioistani pitkään.

Kävin reilu kuukausi takaperin päivystyksessä rinta-alueen kiputuntemuksen vuoksi (päiväsaikaan) ja tutkimusten tuloksena sain Somac 40mg kuurina. Viikon söin, jonka jälkeen pakko oli pitää taukoa, koska saamani sivuoireet olivat sietämättömiä:
- kova vatsakipu (turvotuksen tunne, ilmaa tms.)
- outo olo päässä (verenpaine ok)
- kuristava tunne kaulalla (oikealla puolella tavallisimmin)
- hengenahdistusmainen olo, hetkittäin

Varsinaista takaisinvirtausta mulla ei juuri ole, ainoastaan silloin jos ahdan mahan liian täyteen - joka toki voi ihan normaaliakin olla kenellä tahansa. Harvoin tätä siis käy, mutta nuo ihan satunnaiset happonousut ovat voineet ruokatorvea ärsyttää ja siksi happosalpaajakuurilla rauhoitellaan tilanne.

Itse mietin tuota hapottomuutta tilana, joka voisi näitä tuntemuksia myös aiheuttaa. Happoja tarvitaan ruoansulatukseen, ja kun happoa ei mahassa ole, elimistö alkaa toimimaan erilailla. Ts. kaasua/turvotusta kertyy vatsalaukkuun ja tuo paine työntyy ruokatorven sulkijaa kohti - ja jos sulkija pitää, paine ei pääse hetkeen mistään ulos - paitsi sitten jossain vaiheessa röyhtäisemällä tai sitten aikanaan toisesta päästä.

Tänään kävin astmatutkimusten jatkoilla eli spirometriassa ja nyt aloitetaan myös 2 viikon PEF-seuranta. PEFit mulla ovat olleet loistavat (on siis oma mittari olemassa) ja spirometriassa ei löytynyt astmaan viittaavaa hoitajan mukaan. Keuhkokuvat olivat puhtaat ja poskiontelokuvat myös. Ei siis suoraan korreloi kyllä noihin yllä lueteltuihin. Silloin kun tällainen "hengenahdistus" tulee, niin töissä pystyn mittamaan tilanteen ollessa päällä happisaturaationi (SpO2), jotka nakuttavat 98-100% (eli normi arvot). Verenkierrossakaan ei siis pitäs olla hankaluutta.

Ranka on jumissa, jota on nyt muutaman kerran parin kuukauden sisään auottu, hierojalla käyn säännöllisesti (kovan treenaamisen vuoksi, ja muutenkin). Nämä auttavat kyllä, mutta kun työni on pääasiassa IT-hommia (=istuma), niin jämähtelyä tulee. Josta tuleekin heti mahdollinen refluksivaivojen aiheuttaja mieleen: Turpea/täysi maha ja istuma-asento, josta painetta vatsalaukkuun = puristaa ja tuo paine aiheuttaa "kipua".

Nämä ihan vain omia päätelmiäni. Somac 40mg auttaa, mutta jos mun pitää sitä kuukausitolkulla syödä, niin enpä tiedä. Skopiaan haluaisin, jotta tietäis, mitä hoitaa. :)

AaveikkoRe: Hengenahdistus ja kurkkuoireet, APUA!! 6.9.2022 19:19
Samantyyppisiä oireita minullakin. Myös sellaista jännää paksua limaa joka pulpahtaa jostain kurkkujumin raosta kun saa niitä vähän auki. Liian pitkään kun on huomioimatta kuivuu koko suu ja olo todella huono. Sitten kun saa syljen virtaamaan olo paranee. Kahvin juonnin jälkeen yleisintä.

Närästyslääkkeet aiheuttivat pahoja sivuoireita. Somac varsinkin pitkään käytettynä tekee minulle polttavaa kipua lihaksiin ja jatkuvaa vaahdon nousua suuhun. Se ei ole niin hapanta kuin ilman Somaccia nouseva, mutta maistuu todella oudolle. Lisäksi vatsavaivoja ja väsymystä. Jopa masennusoireita olen yhdistänyt Somacciin.

Valmarin sitraattivalmiste ratkaisi liikahappoisuusongelman ilman haittavaikutuksia. Sitä saa kauppojen luonttaistuotehyllyistä ja luontaistuotekaupoista ja se on halpaa. Siinä myös se hyvä puoli että tuntuu vaikuttavan positiivisesti koko kehoon ja kun akuutein happamuus on korjattu voi sitä nauttia tarvittaessa. Suosittelen kokeilemaan koska kaikilla närästyslääkkeillä on haittavaikutuksia eivätkä ne hoida varsinaisesti happamuuden syytä mitenkään.

Tämäkään ei ratkaissut refluksivaivaa kuin osittain, mutta paransi aivan merkittävästi vointia.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: