Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

SussuManometria ja PH-mittaus15.8.2018 13:06
Mulle tehdään nyt viikonpäästä torstaina 23.8. manometria ja ph-mittaus. Huomenna pitäs alottaa ppi-lääkkeetön jakso.

SitrusRe: Manometria ja PH-mittaus15.8.2018 14:07
Okei. Se on kyllä tarpeettoman pitkä.
Tiedoksi vain, ettet turhaan kärsi.

wkRe: Manometria ja PH-mittaus15.8.2018 19:47
Kyselin kerran proviisorilta apteekista, kuinka kauan kestää, että happosalpaajien vaikutus on lähtenyt mahalaukusta, kun piti aloittaa lääkekuuri, jolla ei saanut käyttää happosalpaajia (niinkuin ei yleensä saisi)
Proviisori laski, että viimeisen happosalpaajan syömisestä niiden vaikutus on häipynyt viikon päästä.

Mahassaan ja oloissaan lopettamisen tuntee paljon aikaisemmin.

SitrusRe: Manometria ja PH-mittaus15.8.2018 19:55
Ja jos tehdään impedanssimittaus kuten nykyään usein on laita, ei lääketaukoa tarvita lainkaan.
Se nyt vaan on tutkimuspaikalle niin helppo sanoa että lopeta lääkkeiden käyttö kahdeksi viikoksi. Mutta kun sitä yrittää ja soittaa itkien tuskissaan että kuolen tähän, käy ilmi, että oikeasti happosalpaajatauon pitää olla kolme päivää ja senkin jälkeen saa ottaa muita lääkkeitä.

SussuRe: Manometria ja PH-mittaus16.8.2018 10:32
Onneksi rennietä ja gavisconea saa käyttää sinne 2pv. ennen testiä asti. Se pelottaa eniten, kun niitä ei saa enää käyttää, että miten sitä saa nukuttua ja jaksaa ym.

Rakenteellinen_Re: Manometria ja PH-mittaus16.8.2018 23:51
Voimia Sussu sinulle, toivottavasti kaikki menee hyvin ja selviät lääkkeettömästä jaksostasi.
Itsellänikin nyt refluksi raivoaa jotenkin ihan kunnolla ja oli pakko turvautua salpaajiin taas hetkeksi...Olen syönyt jotain sopimatonta mut kun käsittäis että mitä. Minäkin varaan ajan lääkärille allergia-asioista, mutta täytyy varmaan taas keskustella tämän refluksin kuriin saamisesta. Suorastaan *ittumainen sairaus, vaikkakin olin pitkään lähes oireeton niin nyt tuli sitten sitä takapakkia. Kyllä välillä miettii, että miten tämän kanssa jaksaa elää ja olla ja miten paljon vaikuttaa mm. mielialaan ainainen sairauden tunne.
En tiedä riehaantuiko olo savustetusta kirjolohesta, syön hyvin harvoin kalaa ja nyt olen sitten kakonut sitä ylös koko päivän vatsakipujen kanssa.

SussuRe: Manometria ja PH-mittaus21.8.2018 13:52
Tänään piti lopettaa gaviscon ja renniekin. Ihan ok olo on. Aamiaisen jälkeen vähän närästi hetken, mutta vedenjuonti sitten pikkuisen helppasi ja kohta ei enää närästänyt. Nyt kello on 13:48 ja vähäsen tuntuu ruokatorvi aralta ehkä. Onkohan nyt joku hyvä kausi meneillään, kun ei ole mahdottomia närästyksiä ollut.
Täytyy torstaina ottaa pizzat ym. ja sipulit ruokavalioon, että tulisi oireita.
Tyttärelläni (6V.) lääkäri totesi tänään luultavasti allergiasta johtuvan refluksin. Ollut oireita jo syntymästä lähtien mutta nyt vasta kuunneltiin ja otettiin asiaksi. Sama lääkäri tutki kuulemma jo vuoden ikäisenä, mutta ei tajunnut sitä refluksiksi. Nyt manasi itseään, että ei ollut hoitanut hommaansa kunnolla. Kumpa saataisiin maidon poisjätöllä tytön refluksi kuntoon. :(
Olisi kiva itselläkin selvittää tuo refluksin aiheuttaja. Jos se onkin joku allergeeni, joka aiheuttaa löysän vatsanportinkin.

ViljoRe: Manometria ja PH-mittaus21.8.2018 19:26
Moi Sussu!

Haluan kertoa, että itselläni juuri PH-mittaukseen valmistautuminen (siis pakotettu paussi happosalpaajista) paljasti sen, että happosalpaajat aiheuttivat pahimmat refluksioireeni. Aloitin happosalpaajat uudelleen vielä PH-mittauksen jälkeen, mutta onneksi pian tajusin lopettaa ne kokonaan. Pahin terä kivuista lähti, eikä ole palannut. Yhä on stressiperäisiä oireita, mutta rennie-tyyppisten nappien syönti on ollut jo pitkään erittäin satunnaista. Happosalpaajien kanssa niitä piti popsia jatkuvasti kipujen rajoittamiseksi.

Tämä vain tiedoksi, että älä sulje pois myös tällaista mahdollisuutta :) Tilanteelle on harvinaisen selkeä looginen selitys. Ja tosiaan tämä ei missään nimessä koske kaiken tyyppisiä refluksikkoja, mutta minulla - jolla sulkija on todettu tiiviiksi - uskon, että nimenomaan happosalpaajat saivat sivuoireena sulkijan aukeilemaan tahattomasti.

Tsemppiä testeihin!

SitrusRe: Manometria ja PH-mittaus21.8.2018 23:12
Mäkin toivotan onnea kokeisiin! 🏵

Rakenteellinen_Re: Manometria ja PH-mittaus21.8.2018 23:44
Kiva Sussu, että löysit lääkärin joka ymmärsi lapsesi reflu oireet ja otti asian hoitaakseen. Itselläni on myös huomenna lääkäri ja jännittää jo etukäteen miten siellä menee, että otetaanko minun asioita todesta. Mulla oli lapsena kovaa pulauttelua ja painonnousun vaikeutta pitkään, mut tilanne rauhoittui kun kasvoin. Mä kuitenkin luulen, että olen ollut allerginen lapsesta saakka mm. Maidolle.
Hoitamattomana tästä on tullut sitten refluksirypäs, jonka selvittely ei ole helppoa. Enkä tiedä minäkään pääsenkö oireista eroon vaikka kovin uskonkin tämän olevan allergiaperäistä.
Tsemppiä.

SussuRe: Manometria ja PH-mittaus22.8.2018 11:02
Tuota Viljo oon alkanut miettimään myös, että onko mulla paljon nuo lääkkeet aiheuttaneet oireita. Joka tapauksessa koitan nyt testienkin jälkeen selvitä jollain muulla, kuin ppi-lääkkeillä. Katotaan nyt miten huomenna alkaa närästämään, kun syön kaikkea sopimatonta.

Kiitos onnentoivotuksista kokeisiin. Katsotaan mitä sieltä paljastuu.

Olisi kyllä kiva päästä myös vielä selvittelemään lisää, olisiko tässä jotain allergistakin takana myös minulla. Jos se olis mullakin maitoallergiaa, kun tyttärelläkin se ainakin aiheuttaa oireita.

Ruisleipä nyt ainakin tänään aiheutti närästystä hetken, mutta se meni ohi, kun jauhoin purkkaa ja söin muutaman salmiakkisisun.

SussuRe: Manometria ja PH-mittaus24.8.2018 12:55
Huh, nyt on testit ohi. Kyllä se letkujen laitto on aina kamallaa. Letkun kanssa pystyykin sitten paremmin elämään, kun se on jo siellä. Nyt on sitten 11.9. kirurgille seuraava käynti.

SussuRe: Manometria ja PH-mittaus26.8.2018 20:18
Yhhyh, kyllä nyt testien jälkeen on tietysti närästäny ihan hirveesti... :(

SussuRe: Manometria ja PH-mittaus10.9.2018 9:50
Huomenna on nyt vastaanottoaika Vaasan keskussairaalassa kirurgi Hillar Jäägerille näistä mittaustuloksista. Onko nimi kenellekkään tuttu?

SussuRe: Manometria ja PH-mittaus11.9.2018 11:31
Vielä jatketaan lääkehoidolla...ei suositellut leikkausta.

SitrusRe: Manometria ja PH-mittaus11.9.2018 13:08
Mikä oli dm-lukema? Ja mitä muuta ph/impedanssi paljasti?

Hanki muuten paperit tutkimuksista, että voit näyttää niitä myöhemmin vaikka yksityisellä, tai missä vain.

Entä korreloiko kokemasi oireet ja mitattu refluksi?

Mullakin oli kurja olo pitkään mittauksen jälkeen. Useita päiviä ainakin.

EräsRe: Manometria ja PH-mittaus11.9.2018 22:28
Pitääkö manometria ja ph-mittaustehdä, että pääsee leikkaukseen? Tuttavalleni tehtiin röngtenkuvaus, jota ennen piti juoda jotain litkua ja sitten kuvattiin eri asennoissa. Sen kuvauksen (ja aiemmin tehdyn vatsalaukun tähystyksen) perusteella leikattiin.

SussuRe: Manometria ja PH-mittaus12.9.2018 10:47
Mulla ei ole vielä muita tuloksia, kuin tämä DeMeester-lukema, joka oli 3.9.
"LES alasulkijan lepopainetaso on keskiarvo 11 ja mediaani on 10mmHg. LES relaksoituu nielemisen yhteydessä täydellisesti." Mitähän nämä sitten tarkoittaa?

Ja tosiaan tuona päivänä oli vähän flunssaa ja silloin mulla ei oireita juuri ole. :( Eli tällöin ei paljoa närästänyt. Pari päivää tän jälkeen kyllä närästi!!!

"distaalimittapisteessä on 28 lyhyttä relfuksia. Valveillaolon aikaisia" (tuona yönä nukuinkin pitkästä aikaa tosi hyvin) " ruokatorven happopuhdistuva mekanismit toimivat hyvin, sillä pisin refluksi oli vain 2 min. ja ph-koikkeava vain 0.7% reksiteröintiajasta. Kuusi lyhyttä refluksia nousee korkealle ruokatorveen."

SussuRe: Manometria ja PH-mittaus12.9.2018 10:48
Eräs, niin mun ymmärryksen mukaan nämä testit pitää tehdä ennen leikkausta.

SitrusRe: Manometria ja PH-mittaus12.9.2018 12:29
No eihän sulla ole refluksia ollenkaan.
Olet terve.

SussuRe: Manometria ja PH-mittaus12.9.2018 22:13
Niin tuona päivänä (flunssa aina rauhoittaa mulla mahan) ja kyllä mulla nousuja tuntuu lääkkeiden kanssa ja ilman lääkkeitä kamala närästys. Pakkohan se on sitä olla.

SitrusRe: Manometria ja PH-mittaus13.9.2018 5:38
Refluksitauti on kyseessä, jos dm-lukema on yli 14. 3,9 on todella alhainen.
Ei kukaan väitä, ettet koe närästystä, mutta max. 2 minuutin refluksiepisodit on minimaalisen lyhyitä.
Kai lääkäri tulkitsi sulle tulokset?
Myös tuo että flunssa rauhoittaa mahan kuulostaa oudolta. Flunssahan limakalvot ovat tulehtuneet, joten refluksioireet tuntuvat pahemmilta kuin terveenä.

SussuRe: Manometria ja PH-mittaus13.9.2018 9:56
Mulla tekee just päinvastoin toi flunssa. Taisi joku muu sanoa samaa. Eli koko sen viikon oli tuntunut ihmeen hyvältä/todella vähän oireita. Mutta tosiaan perjantaina otettiin letkut pois ja sunnuntaina alkoi korvennus. Voihan turvonneet limakalvot tehdä myös sen, että ne turpoaa jotenkin niin, ettei niitä ylösnousuja pääse...sulkee sopivasti paikat. ;)

Sen verran kirurgi sanoi, että kyllä sinulla on refluksitauti, mutta ilmeisesti niitä hapollisia reflukseja ei ollut kuin tuo määrä. Ja sanoi, että jos/kun oireet pahenee voidaan tehdä uudelleen tutkimus ja katsotaan mikä on tilanne silloin, mutta että näillä ei lähde vielä leikkaamaan.

Muuten tunnen kyllä jokaisen hapottomammankin ylösnousun, eikä nekään tunnu kivalta. Plus muina oireina on polttavat röyhtäisyt (jos ei käytä lääkettä). Pitäisi varmaan seuraavaksi päästä tekemään se impedanssitutkimus. Siinähän otettiin lukuun myös ne muut nousut.

Jos vielä joskus tuohon testiin joudun, niin olen kyllä pari viikkoa ilman ppi-lääkitystä, jos vaikka se vielä vaikutti elimistössäni noin pitkään.

No, katsotaan mihin nämä olot menevät jatkossa. IQoro on nyt ollut joka päivä käytössä. Vielä ei mitään muutosta tunnu, mutta eipä varmaan pitäisikään, kun kuvauksessa sanottiin, että 6kk-8kk päästä voi odottaa tuloksia. Ja laitan tänään pyynnön potilaskertomusarkistoon, että saisin itselleni ne testien tulokset.

Voi miten mä toivoisin, että mulla ei tuota närästysvaivaa oliskaan, tai että se olis ohimenevä.

SitrusRe: Manometria ja PH-mittaus13.9.2018 13:06
Ihmettelen lääkärisi kommentteja. Noin vähäiset ylösnousut ovat normaaleja.
Jokaista närästää joskus. Refluksitaudin määritelmään kuuluu juuri nimenomaan se että refluksia on paljon ja episodit ovat tietyn pituisia.

Miten flunssa voisi turvottaa ruokatorven sulkijan umpeen?

Muistan että täällä oli joku jonka dm oli 7, ja hänellä ei siis ollut refluksitautia.

Impedanssitutkimus on pH-mittauksesta kehittyneempi versio.

Sulla on kaikki hyvin. Les toimii normaalisti ja ruokatorvi puhdistuu nousuista, kuten kerroit.
Pärjäät varmasti elämäntapaohjeilla ja satunnaisilla antasideilla.
Onneksi olkoon!

Rakenteellinen_Re: Manometria ja PH-mittaus14.9.2018 1:16
Vaikka nuo testit on tehty, niin kyllä se voi refluksia olla. Eihän tuo kerro kuin vain päivän tulokset ja toisaalta kaikissa tutkimuksissa mitä tehdään on muuttujia ja tulkinnanvara. Eikö sussulla nimenomaan ollut tähyssä kuitenkin väljä sulkija, miksei siis refluksia voisi esiintyä?
Niin ja kyllä vaan täällä ainakin flunssan tai muun sairauden aikana reflu on yleensä taka-alalla.

SussuRe: Manometria ja PH-mittaus14.9.2018 9:31
Joo siis kun olen yrittänyt jättää lääkkeitä pois (nytkin siis ranixalilla olen yrittänyt pärjätä, mutta jos jätän sen pois, niin johan alkaa olemaan sen 12h:n jälkeen kuumia hönkäilyjä ja kurkussa tuntee närätys. Mä en ymmärrä mitä muuta se vois olla kuin närästystä.
Ja en uskaltaisi kyllä jättää lääkkeitäkään pois ja kitkuttaa tukalassa olossa, jos saan sitten ruokatorveen tuhoja.
Ja tähystyksessä oli löysä sulkija, kahden skoopin verran kuulemma. Ja ilmat tuli mahasta röyhyjen muodossa tosi helposti.
Siitä oonkin nyt ihan ymmälläni, että mitä mun nyt pitäis tehdä, kun ilman lääkkeitä tulee kivut ja kamala olo... En lääkkeitäkään haluaisi syödä. Siksi halusin nämä testit tehtävän, että jos pääsis leikkaukseen. Siihen impedanssiin haluaisin päästä...jos ne on ne kaasut jotka sitten on ne happamat.

SitrusRe: Manometria ja PH-mittaus14.9.2018 17:07
Älä nyt hyvä ihminen edes puhu leikkauksesta!
Sulla on refluksioireita, mutta niin vähän, että ei voida sanoa sitä refluksitaudiksi.
Ja se on hieno juttu.
En epäile, ettetkö tunne oireita, mutta mitään hätää sulla ei ole.

RentukkaRe: Manometria ja PH-mittaus14.9.2018 17:25
Minä kävin tänään lääkärissä refluksioireistani, joita on viime aikoina ollut aika lailla. Silloin vuosi sitten tähystyksessä oli näkynyt ruokatorvessa ärtyneitä kohtia ja sitten se sulkija on löysä. Näistä ärtyneitä kohdista ei kukaan ole aiemmin puhunut mitään, eikä niistä lue kannassakaan mitään.
Kyselin juurikin mitä olisi tehtävissä. Tämä lääkäri, hänellä oli aikaa, ihme, ei kiire mihinkään, niin hän ei suositellut leikkausta minulle. Vaan sanoi, että aivan liian moni joutuu palaamaan muutaman vuoden kuluessa ppi lääkkeen käyttäjäksi. Ja moni leikattu joutuu käyttämään lääkettä lopun elämänsä. Hän piti riittävää lääkitystä ja ruokavaliota parempana vaihtoehtona. Nyt vaihdettiin lääke toiseen jota kokeilen kuukauden.
Toki sanoi myös, jos kovasti haluan, niin tehdään leikkauskartoitus. Kertoi, että leikkaus on vaativa ja isohko.
Itse en haluaisi leikkaukseen, minulle on jo kaksi isoa ja yksi pienempi tehty, saisivat riittää.
Tarkennan ruokavaliota ja yritän pärjätä lääkkeillä. Koska riski se on leikkauksessakin .

GingerRe: Manometria ja PH-mittaus14.9.2018 17:32
Rentukka, mitä lääkettä kokeilet nyt? Minua kiinostaa Pariet.

Minulle kirurgi sanoi jo v. 2009 ettei kannata leikata. Minulla haittaavin oire on turvotus ja ilma poistuu vain yläkautta röyhtäilemällä. Leikkaus haittaisi röyhtäilyä ja pahentaisi oireita.

SitrusRe: Manometria ja PH-mittaus14.9.2018 18:19
Leikkaus on viimeinen keino, kun muu ei toimi.
Se on peruuttamaton.
Leikatusta mahasta ei enää saa leikkaamatonta.
Siitä voi koitua haittoja, joita ei etukäteen tiedä.
Vähäisten tai satunnaisten oireiden takia ei ole järkeä leikata, enkä usko että sitä
kukaan lääkäri suostuisi tekemäänkään.

Koetut oireet ja mitattu refluksi eivät aina korreloi. Kuulemma on yleistä, että vanhat ihmiset eivät juuri valita, ja käy ilmi, että heillä on paha refluksi.
Kivun kokemus on aina subjektiivista, mutta refluksin voi todentaa mittaamalla.

RentukkaRe: Manometria ja PH-mittaus17.9.2018 17:48
Ginger, minulla samanlaiset oireet, turvotus, joka iltaa kohti pahenee ja tosiaan ilma tulee röyhtäilemällä ulos. En itse ole leikkauksesta mitenkää innostunut ja yritänkin nyt löytää hyvän lääkkeen itselleni, no, aika sen näyttää jos näyttää.
Pantoprazol taisi olla lääkkeen nimi, jota kokeilen. En nyt pääse sitä tarkastamaan.

SussuRe: Manometria ja PH-mittaus18.9.2018 11:46
Kiitos Sitrus rauhoittelusta. Toisaalta oli kiva kuulla, että refluksi ei ole niin paha...jos siis tosiaan voi refluksista puhua...närästysvaivasta sit varmaan ennemminkin. :)
Mulla on toi ruoktorvi ollut nyt jo kauemmin kipeä aina samasta kohdasta ja se jotenkin säikäytti, että saattaisi aiheuttaa pahempaa ellei leikata. Nyt voi sitten toisaalta jatkaa odottelua, että jos vaikkapa tuo Stretta tulisi tänne... Koitan ottaa ison tyynyn pois kasasta, jospa huono asento aiheuttaa pistosta rintakehään.
Ja tosiaan itsellä on nyt kokeilussa se IQoro, mutta tuloksia ei näin lyhyellä ajalla voi vielä odottaa.
Tässä muuten tuli youtubesta vastaan video parista liikkeestä, joilla voisi vahvistaa sulkijaa vatsassa. https://www.youtube.com/watch?v=A6M0sSMesx4&feature=share
Voisihan näitäki kokeilla...ei se ota jos ei annakkaan....Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: