Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

Sitrusvaihdevuodet12.12.2012 16:31
Onko kukaan huomannut, että vaihdevuodet lisää r-oireita?
Minkälaista - toimivaa - apua olet saanut vaihdevuosioireisiin?
Itse en haluaisi hormonihoitoja, ei mulle sopinu e-pilleritkään, mutta olo alkaa olla niin kaamea, että pakko kai se on. Olin luullut, että laastarit ja voiteet olisi käsikauppatavaraa mutta ei.

Tuskan tuttuRe: vaihdevuodet12.12.2012 17:25
Hei. Itse painin ongelman kanssa vuosia, kivut kirvoitti kiroilut ilmoille. Lääkäriltä lääkärille, kunnes sattiu Tampereella lääkäri joka pisti uudelleen kokeisiin. Tähysteltiin ja kopeloitiin, lopulta tuli "helpottava" tieto. Refluksin tauti. Ikäni vuoksi vaihdevuoteni kun olivat liian aikaisin (32vuotiaana) ja sekoitti systeemit. Edesauttoi kuulema taudin tuloa. Nyt jo kipristelly n.10 vuotta kivuissa säännöllisin väliajoin, lääkkeenä Litalgin kipuun eikä muuta apua. Kipukausi kestää suunnilleen 2 viikkoa kerrallaan ja hankaloittaa normaali eloa kummasti. Viikko sitten esitettiin leikkausta vaan en juuri nyt ole menossa, vaati pientä tutkiskelua vielä. Keväällä sitten ja toivon saavani avun tähän kipuiluun.

VaniljaRe: vaihdevuodet13.12.2012 18:32
Flt-lääkäri sanoi minulle että vaihdevuodet vaikuttavat refluksin pahenemiseen. Hän selittikin miten hormonitoiminta siihen vaikuttaa, mutta en oikein ymmärtänyt sitä, saati että osaisin sitä kenellekään selittää.

Minulla oli vaihdevuosioireita sen verran, että noin vuoden ajan saatoin herätä yöllä siihen, että oli aika lämmin. Välillä oli taukoja ettei ongelmaa esiintynyt, mutta sitten se tuli taas takaisin. Jonkin aikaa saattoi olla päivälläkin tavallista lämpimämpi. Mutta kun ei muita oireita ollut, niin kestin kyllä sen. Yöheräileminen välillä vähän ärsytti, en ollut tottunut sellaiseen. Ajan kanssa ongelma meni kyllä ohi, eikä enää ole mitään oireita.

Vaihdevuosioireita hoidin liikunnalla (hikijumppa teki hyvää), avantouinnilla, vuoroin söin pellavansiemenöljyä ja vehnänalkioöljyä, niistä sain kasviestrogeenia ja e-vitamiinia. Näissäkin asioissa säännöllisillä elämäntavoilla, terveellisellä ravinnolla ja rentoutumisella on positiivisia vaikutuksia. Stressi pahentaa yllättäen vaihdevuosioireitakin. Joillekin naisille on ollut apua luontaistuotteista, jotka on tarkoitettu vaihdevuosioireisiin, minulle niistä ei ollut mitään apua. Omat oireeni olivat todellakin lievästä päästä, mutta tiedän naisia, joiden oireet ovat olleet todella ikävät, niihin eivät pellavansiemenöljyt jne, eivät auta. Flt-lääkärit ja varmaan muutkin lääkärit voivat määrätä luonnonmukaisen hormonikorvaushoidon jos oireet ovat pahoja.

SitrusRe: vaihdevuodet13.12.2012 20:49
Menen lääkäriin ensi viikolla. Ei tätä nimittäin kestä enää erkkikään.

aikuinen nainenRe: vaihdevuodet15.12.2012 14:38
No jaa-a. Olen 5 vuotta ollut hormoonikorvaus hoidolla enkä henkilökohtaisesti ole huomannut sen auttavan näihin refluksivaivoihin.
Enempi stressi ja muu vastaava on vaikuttanut oireiden pahenemiseen, samoin muu lääkitys, esim. tällä hetkellä hermokipulääkkeet. Niitä olen nyt muutaman kuukauden syönyt ja vatsaoireeni ovat sen aikana pahentuneet. Yleensä aina ennen joulua huomaan, että refluksioireet pahenevat. Ehkä vaan alitajuisesti stressaan itseäni vaikka en oikeesti ole mikään hermoilija tyyppi ainakaan joulun suhteen.

En tarkoita sitä, etteikö jollain toisella voisi esim. vaihdevuosi oireet pahentaa refluksioireita, mutta tosiaan omalla kohdallani ei ainakaan tästä ole kysymys. Etten halua missään nimessä olla loukkaava ketään kohtaan, kun omista tuntemuksistani kerron.

VaniljaRe: vaihdevuodet15.12.2012 14:54
Hormonikorvaushoito on tietysti tarkoitettu ensisijaisesti vaihdevuosioireiden hoitoon, hyvä on tietysti jos siitä on hyötyä myös refluksioireisiin. Kannattaa tietysti miettiä myös hormonien negatiiviset vaikutukset, mutta oireet ratkaisevat mihin vaihtoehtoon kukin päätyy.

Minulle hormonit olisivat olleet se viimeinen vaihtoehto, mutta jos rankat vaihdevuosioireet vaikuttavat elämänlaatua huonontavasti kannattaa miettiä asiaa omalta kannalta ja tehdä valinta sen mukaan. Vaihtoehtona on siis myös luonnonmukainen hormonihoito, olen ymmärtänyt että ainakin flt-lääkärit tutkimuksen perusteella määrävät juuri sitä hormonia josta kulloinkin on puute.

HansuRe: vaihdevuodet15.12.2012 18:03
Minä yritin jättää hormonilääkkeet pois kun lääkäri sano, että ( saattaa, huom. saattaa ) pahentaa refluksioireita. Kolme viikkoa kylvin hiessä ja valvoin yöt ja tuntu, että meen pitkin seiniä ja lopulta hirteen....Kiltisti annoin periksi ja aloitin uudestaan- hikoilu loppui ( eikä ollut mitään yöhikoilua vaan naamaki ihan märkänä koko päivän, mahtavaa olla asiakaspalvelussa....) ja yöunet palas takas.
Hermokipulääkkeen suositteli gastrolääkäri kans jättään pois kun vaikuttaa ruoansulatukseen kuulema. Mutta sekin on niin helppo sanoa, että jätä pois, jos hermokipu on niin kovaa, että järki lähtee!
Suunnitelmissa ensin selälle hermojuuren puudutus ja jos ei auta, luudutusleikkaus, josko sitten loppuis hermokipulääkkeenkin käyttö jossain vaiheessa.
Että näillä mennään- kahta en vaihda....vielä ainakaan :)

aikuinen nainenRe: vaihdevuodet16.12.2012 17:06
Minä en henkilökohtaisesti koe omalla kohdallani mitään pelkoa hormoonilääkityksestä. Keskustelin oman lääkärini kanssa ja sairaalan naistentautien lääkärin kanssa hormoonien käytöstä, että mitä vaikuttaa esim. rintasyöpään tai muihin naisten syöpiin. Molemmat totesivat kun samasta suusta, että enempi "heidän" vastaanotoilla tulee esiin näitä sairauksia käyttämättömillä kun meillä jotka käytämme. Että ehkä se on Korkeimman kädessä mitä meille itsekullekin tämän asian suhteen kohdallemme tulee.

Hermokipulääkettä joudun käyttämään koska hermokivut ovat aivan sietämättömiä ja jos ei lääkettä pysty ottamaan kivut tekevät hulluksi ja vois sanoa, että elämä ei ole silloin elämisen arvoistakaan. Ehkä niillä tosiaan on osuutta näihin refluksikipuihin vaikka on hakemalla haettu sellainen lääke jonka ei pitäisi vatsaa ärsyttää eikä suolistoa. No olemme yksilöitä ja se mikä sopii yhdelle ei sovi toiselle.
Itse olenkin miettinyt, että tällä...kin lääkkeellä on oma osuutensa vaivoihini, siis näihin pahentuneisiin refluksioireisiin.
Minulla on kaularangassa 2 nikaman välissä laajat välilevypullistumat ja ne painavat vasemman käden hermoja ja ovat jo tehneet tuhoakin hermostossa joten sen takia en lääkkeistä pääse eroon,vaikka kuinka haluttaisi lopetta etten tarvitsisi näitä vatsakipuja kärsiä. Kamala oravanpyörä.
Tunnen Hansu nimimerkki suurta myötätuntoa tilanteeseesi, niin läheltä liippaa omaani.

HansuRe: vaihdevuodet16.12.2012 21:02
aikuinen nainen- tsemppiä sulle! sulla on varmasti vielä kamalampaa ku mulla kun mulla ei niitä pullistumia kuitenkaan ole....minäkin olen luullut koko tämän kuus ja puol vuotta, ettei tuo hermokipulääke mahaan vaikuta, mutta kait se sitten vaikuttaa :(

aikuinen nainenRe: vaihdevuodet17.12.2012 14:33
Kiitos Hansu tsempeistäsi.
Olen tammikuussa menossa Ortoniin vielä lisätutkimuksiin.. Tänään olin yhteyksissä kipupolille jonka lääkäri on näitä hermokipulääkkeitä määrännyt ja hän oli ehdottaman kielteinen siihen, että ne vaikuttaisivat vatsaan esim. näin kun oireilen.
Kertoi, että ne rupeavat vasta suolistossa hajoamaan eikä vatsassa, että minä tyhmä en ihan kaikkea ymmärrä mitä kerrottiin.
Pakko vaan kärvistellä mahan kanssa ja itkeä kun itkettää, sillä välillä sitä aikuinenkin vaan joutuu kivuista itkemään, vaikka on kuinka korkea kipukynnys.

aikuinen nainenRe: vaihdevuodet17.12.2012 14:55
Kiitos Hansu tsempeistäsi.
Olen tammikuussa menossa Ortoniin vielä lisätutkimuksiin.. Tänään olin yhteyksissä kipupolille jonka lääkäri on näitä hermokipulääkkeitä määrännyt ja hän oli ehdottaman kielteinen siihen, että ne vaikuttaisivat vatsaan esim. näin kun oireilen.
Kertoi, että ne rupeavat vasta suolistossa hajoamaan eikä vatsassa, että minä tyhmä en ihan kaikkea ymmärrä mitä kerrottiin.
Pakko vaan kärvistellä mahan kanssa ja itkeä kun itkettää, sillä välillä sitä aikuinenkin vaan joutuu kivuista itkemään, vaikka on kuinka korkea kipukynnys.

aikuinen nainenRe: vaihdevuodet17.12.2012 14:58
Oho...piti poistaa teksti ja painoinkin lähetä, että anteeksi tupla kommentti.

SitrusRe: vaihdevuodet18.9.2014 10:29
Mä kysyin neljä vuotta sitten kun fsh-koe osoitti vaihdevuosien alkaneen, että voiko kuukautiset vielä palata, vai onko se menoa nyt. Olin kauhean nuori, vasta 44. Mulle sanottiin että ei voi, siitä ne nyt vähitellen loppuu. Silloin ne olivat ruvenneet vasta harventamaan tuloaan. En olisi ikinä uskonut kaipaavani vuotojani, jotka ovat olleet aina runsaat, pitkät ja kivuliaat ja epäsäännölliset, mutta että MUMMO, 44-vuotiaana, apua! Lisäksi rupesi tulemaan kaikkea sitä epämiellyttävää, minkä estrogeeni oli pitänyt poissa. Pari kolme vuotta sitten vuodot näyttivät loppuneen, tuli 5 kuukauden tauko, sitten hirrrvveä vuoto ja sitten , ei mitään moneen kuukauteen. Se oli siinä, ajattelin ja aloin sopeutua ajatukseen. Kunnes kuukausien päästä tuli jälleen tuttua alavatsakipua ja vuoto. Sen jälkeen kuukautiseni ovat palanneet tuttuun rytmiinsä, väli 4-6 viikkoa. Olen nyt 48.

Mitkä välivaihdevuodet mulla oikein oli? Uutta on nyt se, että kipu ei ole niin kovaa kuin se oli aikaisemmin.

AnnaMyyRe: vaihdevuodet19.9.2014 14:29
Kuullostaapa oikukkaalle, tossa et ekana on pitkään poissa ja sit ilmaantuu runsaana vielä ois viimeset hormoonit paksuntamassa kohdun limakalvon ja tuo viimenen runsas vuoto ois vaan sen limakalvon poistulo,ei vars.kuukautiset.

Mutta että uudestaan alkoivat,mikähän lääketieteellinen selitys tolle on.

SitrusRe: vaihdevuodet19.9.2014 15:20
Mä en todella tiedä. Silloin kun kuukautiset jäi pois, oli kyllä kovasti stressiä ja mielipahaa. Olin melko masentunut silloin.
Sitähän sanotaan, että kuukautiset on lopullisesti ja luotettavasti loppu sitten viimeisistä kuukautisista on kulunut vuosi.

mummo 47-vRe: vaihdevuodet19.9.2014 16:41
Mulla alkoi vaihdevuosioireet todella rajusti kovan stressin ollessa päällä. Olin 47-vuotias, yöhikoilu ja nivelsärky, keskittymisvaikeudet tekivät nopeasti työkyvyttömäksi.

Hormonilaastari Evorel otettiin käyttöön ja olo tasaantui. Refluksi-oireet eivät helpottuneet, mutta eivät mielestäni pahentuneetkaan. En olisi pärjännyt ilman hormonikorvaushoitoa, vaikka olisin halunnutkin.

SitrusRe: vaihdevuodet19.9.2014 16:54
Joo, siis kaikkihan tietää että kuukautiset voi jäädä pois ihan nuoreltakin stressitilan takia. Järkeväähän se on, että hätätilassa elimistö säästä ensimmäiseksi lisääntymisestä.

SitrusRe: vaihdevuodet22.9.2014 0:42
Mulla oli jo vilunväreita ja hikikohtauksia öisin - muutama kerta kylmässä suihkussa yöllä ja sitten taas unta kupoliin. Hikoilu yllätti päivälläkin. Oli muutakin mukavaa.
Mutta nyt ei v-v-oireista ole jälkeäkään. Sopii mulle.

siirto/ylläpitoRe: vaihdevuodet24.2.2016 15:10
Maria Refluksi ja vaihdevuodet 19.2.2016 10:55
Luin Kaarlo Jaakkolan kirjaa Vatsa Kuntoon ja siellä oli maininta siitä, että refluksin oireita saattaa lisätä vaihdevuosiin käytetty estrogeeni-korvaushoito.

Tuli tämä mieleeni, kun muistin, että eräässä vaiheessa, kun olin todella kipeä, en jaksanut laittaa estrogeeni-laastaria kipujen takia ja kuinka ollakaan vatsakivut helpottivat 2 päivää laastarin unohtumisesta.

Ja kun aloitin estrogeeni-laastarin käytön uudelleen, refluksi-oireet voimistuivat.

Samoin muistelen, että olin suhteellisen vähä-oireinen ennen hormonikorvauksen aloittamista, mutta viimeiset pari vuotta, refluksi on estänyt esim. matkustelun kokonaan.

Onko muilla millaisia kokemuksia refluksin ja hormonikorvaushoidon vaikutuksesta toisiinsa

Sitrus Re: Refluksi ja vaihdevuodet 23.2.2016 13:04
Muuta on tuohon tiedä sanoa, kuin että estrogeeni on naisen paras ystävä. Kun sen tuotanto hiipuu, luonto ilmaisee karulla tavalla, että meitä ei enää tarvita. Vaihdevuosien oirelista on pitkä ja ikävä.

SitrusRe: vaihdevuodet10.11.2017 15:49
Luulin että hikoilupuuskat olisi jo ohi.

Mutta eikö mitä. Välillä herään yöllä tukka ja paita aivan märkänä. Peitto ja patja myös, siis ei todellakaan vain lakanat.
Ei ole kuuma eikä kylmä: keho on vain poistanut valtavan määrän nestettä. Ei se onneksi haise niin kuin normaali hiki, mutta tuntuu silti epähygieeniseltä. Ei mulla ole mahdollisuutta pestä jatkuvasti kaikkia petivaatteitani. Mietin jo epätoivoissani jonkun muovipäällisten hankkimista. Mutta nehän hiottaisi vielä enemmän.

Todellakin iljettävää! Olen yhä sitä mieltä että murrosikä ei ollut mitään tähän verrattuna.

RentukkaRe: vaihdevuodet6.3.2020 17:22
Sitrus, oletko päässyt hikipuuskista yli? Minulle ovat palanneet näiden muiden kipujen lisäksi. Välillä on kylmä ja sitten kuuma, peitto pois, peitto päälle. Päivällä tulee usein ruokailun jälkeen, ja tämä väsymys kaikkeen, ei jaksaisi.

SitrusRe: vaihdevuodet6.3.2020 18:16
Joo, ne loppui.

GingerRe: vaihdevuodet7.3.2020 0:03
Rentukka, onko sulla mitattu Ferritiini?
Raudanpuute aiheuttaa myös palelua.
Mulla välillä kuuma. Sitten kylmä.
Varsinkin kädet ja jalat on kylmät usein.

SitrusRe: vaihdevuodet7.3.2020 1:08
Se hikoilu oli kyllä ihan tolkutonta.
En ollut tiennyt. Yöllä heräsi kirjaimellisesti hikilammikossa.
Tai jos ei herännyt itse hikoiluun, niin sit heräsi yöpaita
ja tukka litimärkänä ja palellen.
Hirveetä meininkiä. Miksi naisen elämä pitää olla niin
hankalaa? Suunnitteluvirhe.

MaisaliisaRe: vaihdevuodet7.3.2020 11:57
Samaa olen miettinyt, että naisilla on kyllä kaikenlaisia elämää hankaloittavia juttuja.
Oon näitä vaihdevuosiasioitakin mietiskellyt nyt kun toi toinenkin munasarja poistetaan. Saan kyllä hormonilääkityksen, gynekologi sanoi niin, mutta kuitenkin. Uskon, että jotakin muutosta tulee. Sen näkee sitten.
Sitten toi kohdun laskeuma + muut ilot mitä tässä on ollut, hirveet menkat ja kivut.
Hauskaa on ollut. 😁
Nyt vielä kun oon kehunut, ettei oo ollut ientulehdusta, niin sekin tuli ja aftoja suuhun myös. Aftoja mulla on ollut lapsesta asti kyllä, ettei oo uusi juttu. Ehkä stressaan nyt liikaa näitä kaikkia terveysjuttuja.

PikeRe: vaihdevuodet7.3.2020 13:55
Hyvä ilmaus Sitrus; "suunnitteluvirhe" 😁 Minä aina välillä kiroan Eevan ku meni sen omenan nappaamaan, vaikka paratiisissa olikin 😉

Minä kärsin hikoilusta aikani ja sain ja hain hormonilaastarit. Käyttänyt niitä nyt kolmisen vuotta ja gynellä käyn säännöllisesti, joten olo niiltä osin suht ok.

Näiden muiden vaivojen kanssa sitten ähisen jne. Nyt taas Somac 20mg päivittäin käytössä. Stressivaihe päällä, niin refluksi reagoi. Viikko töitä vielä nykyhommassa ja sit kuukauden loma ja uusi työ 14.4 alkaen. Jihuu 😊

Nyt paistaa aurinko niin ulkona ku mielessäki. Ulkona paistettu nuotiomakkarat ja käyty puhtaalla lumella pitkä kävelylenkki joten elämä hymyilee kivuista huolimatta.

Mahdollisimman mukavaa eloa ja oloa Teille kaikille 💜

MaisaliisaRe: vaihdevuodet7.3.2020 17:06
Vau, Pike, kuukauden loma kuulostaa superhienolta. ☀
Olin koiran kanssa pitkällä lenkillä ja se kyllä paransi mielialaa. Hieno ilma ja keväinen sää. Täällä ei lunta kuin ihan vähän jossakin, kuraa sitäkin enemmän. Koira pesuun....
Hyvää lauantai-iltaa kaikille.

Aikuinen nainenRe: vaihdevuodet8.3.2020 11:55
Minä olen vallan hyvin pärjännyt hormoonikorvaus hoidolla jo 20 vuotta. Hoidosta ei loppua näy. Gyne jolla käyn on naisten syöpäsairauksien erikoislääkäri ja hänen kokemuksensa pohjalta syöpiä ei ole hormoonia syövillä enempää kun syömättömillä, ettei pelätä tarvitse."kuulemma".

Pikelle mukavaa viimeistä viikkoa vanhassa työpaikassa, ja leppoisaa loman odotusta ja tsempit uuteen paikkaan sitten kun sen aika koittaa.

Maisaliisa kirjoitit piristäneesi mieltäsi eilisellä koiralenkillä. Me olemme kohtapuoliin lähdössä koiran kanssa aurinkoiseen luontoon. Käymme muuttaneet joutsenetkin kurkkaamassa.

Viettäkää kiva päivä jos mahdollista on☀️☀️❤️❤️

female77Re: vaihdevuodet8.3.2020 12:57
Tämähän oli todella hyvä kuulla että hormonihoito voi auttaa ja on auttanut sinulla AikuinenNainen 👍😍🎉🙌✨👍

Minäkään en ole ikinä uskonut että elimistön omat hormonit aiheuttaisivat syöpää tms. Pikemminkin nuorena kun on hormoneja on erittäin terve, sairaudet tulee sitten kun on puutosta hormoneista. Puuttuvat pitäisi minusta korvata nuoruuden tasoisiksi takaisin.

Sitrus, sehän on mahtavaa että menkat ovat palanneet, eikä vaihdevuosia. Hyvä! 🎂❤✔👍

Ihanaa päivää kaikille tosiaan! 💖

SitrusRe: vaihdevuodet8.3.2020 16:06
No en ole sanonut että menkat olisi palanneet.
Loppuneet ne on, samoin kuin hikoilukin.
Aika vähällä pääsin.

female77Re: vaihdevuodet8.3.2020 16:14
Ai jaa, jotenkin käsitin väärin että sinulla on menkat.

Estrogeeni pitää ihon kunnossa, ehkäpä myös korvaushoidon muodossa. Jos sitä ei ole millään tavalla elimistössä, iholle käy ikävästi.

SitrusRe: vaihdevuodet8.3.2020 16:44
Älä nyt viitsi. Vaihdevuodet on luonnollinen muutos naisen elämässä.
Ei kukaan ala hormoneja syömään ihon takia, eikä vastuullinen
gyn edes määräisi.

female77Re: vaihdevuodet8.3.2020 16:50
Ja miksi ei söisi ihon takia. Saahan sitä rypistyä ne ketkä haluaa. Minusta on luonnollista olla omansa näköinen eli nuoren näköinen. Estrogeeni on terveellistä myös. Varmaan on lääkäreitä jotka määrää. Voihan tilata netistä jos ei kukaan määrää.

Aikuinen nainenRe: vaihdevuodet8.3.2020 17:15
Minulle estrogeeniä määrätty kun kaikki poistettiin nuorena siis munasarjat+kohtu. Luustoa myös pitää kunnossa ettei ostepororoosi harrastuta ennestään jo huonoa luustoa. Toivossa elän, aika näyttää 🤔

SitrusRe: vaihdevuodet8.3.2020 17:22
Ok, no eri juttu jos nuorena.
Mulle gyne teki kiihkottomasti selkoa hormonihoidon haitoista ja hyödyistä.
Olin tietty selvittänyt itsekin.
Olen tyytyväinen että oireet loppu niin pian.
Enää en edes ajattele koko asiaa.

female77Re: vaihdevuodet8.3.2020 17:45
Pääasia että kukin on itse tyytyväinen! Hormonitasot, nuoruuden tasoiset on terveellistä. Sairaudet alkaa kun hormonit laskee. Siksi ne on paras korvata. Ulkonäkö on myös osa hyvinvointia, ainakin joidenkin mielestä. Päättäkööt jokainen itse tässäkin asiassa. Paljon enemmän haittoja on jos syöt esim. ppi-lääkkeitä, kuin estrogeenistä joka kuuluu elimistöön.

SitrusRe: vaihdevuodet8.3.2020 18:18
No ei se purkkiestrogeeni ole samaa kuin luontainen.
Sitä vartenhan sen käytössä on haittoja ja riskejä, ja ne
luetellaan tuoteselosteessa.
En lähde kisaan jossa verrataan estrogeenin ja ppi.n haittoja.
Jokainen tietää varmaankin, että lääkityksessä punnitaan
aina haitat ja hyödyt yksilökohtaisesti.

Mun osaltani tämä typerä vääntö loppuu tähän.

female77Re: vaihdevuodet8.3.2020 18:24
Aivan, lopetetaan tähän. Mielestäni jokainen kuitenkin päättää itse. Onneksi on fiksujakin lääkäreitä, jotka eivät halua päättää kaikista asioista potilaan puolesta.

MaisaliisaRe: vaihdevuodet8.3.2020 18:54
Aikuinen nainen, kiitos, kirjoituksesi helpotti oloani.
Saan nyt tosiaan estrogeenilääkityksen ja kaikki siihen liittyvä mietityttää.
Olen jo aiemmin miettinyt etten haluaisi käyttää vaihdevuosiin hormonikorvaushoitoa. Ehkä hieman typerästi ajateltu, koska mistä sitä etukäteen voi tietää, että kuinka hankalia oireita tulee.

SitrusRe: vaihdevuodet8.3.2020 19:25
Mä taas katsoin jälleen kerran haitat.
Kas vain. Tutun syöpä- ja veritulppariskin lisäksi
siellä oli k. verenpaine ja maksajutut mainittu.
Mulla on molempia. Olen käyttänyt Vagifem.puikkoja,
gyne määräsi kuivuusoireisiin, mutta en ole muistanut
enää käyttää kun ei ole ollut kipuja. Satunnaisesti käytän,
jos oiretta tuntuu.

Myös kohdun limakalvon paksuuntuminen voi seurata.
Se mulla oli kerran ilman estrogeenilisääkin.
Puikkojen haitat on vähäisemmät kuin suun kautta otettavien
mut on mahdollisia.

Luun tiheys kiinnostaisi, mut ilmeisesti siihen reagoidaan vasta
jos tulee murtuma.

Aikuinen nainenRe: vaihdevuodet8.3.2020 20:04
Kiva kuulla Maisaliisa, että kirjoitukseni helpotti oloasi..olen n.30 vuotta käyttänyt estrogeenia ja toistaiseksi olen pahoilta haitoilta välttynyt.

Luuntiheyttä minulta mitataan tämän selkäni takia. Toistaiseksi on osteopeniaa löydetty. Poroosilta vielä olen säästynyt. Estrogeeni kuulemma hyvä ehkäisijä. Eli toimii tämänkin ehkäisyyn. Molemmat ranteeni olen murtanut, mutta siihen ei ole luuston tilanne vaikuttanut, vaan liukkaus

RentukkaRe: vaihdevuodet8.3.2020 20:04
Minusta taas tuntuu, että itse on päätettävä kaikki isommat ja vähän pienemmätkin asiat, ainakin minä olen joutunut itse päättämään menenkö leikkaukseen, toki lääkärit, kirurgit ja ortopedit ovat kertoneet tosiasiat, mutta päätös leikkauksesta se on kaikilla kolmella kerralla pitänyt tehdä itse. Näin he siirtävät vastuun potilaalle jos jotain sattuu. On kuitenkin hyvä, että heiltä on saanut tietoa päätöksen tueksi. Ei se silti ole helppoa ollut.
Sama juuri tuon estrogeenin kanssa, gyne ei sitä suositellut kuin pariksi vuodeksi, mutta kirjoitti kyllä reseptin, Enää en ole vuosiin sitä käyttänyt, ulkoilma ja kasvispitoinen ruoka auttoivat aikanaan tosi paljon, mutta kukin tavallaan.
Minulla varmaan rauta-arvot kenties hakusessa, vaihdevuosia nämä lämpöilyt eivät enää ole, ne ovat takanapäin. Onneksi.
Nämä on asioita joista kukin päättää itse.

MaisaliisaRe: vaihdevuodet8.3.2020 20:06
Lueskelin kanssa aiheesta nyt taas. Pitää vielä jossakin vaiheessa päättää, että missä muodossa alan sitä estrogeenia ottaa. Tabl.vissiin voi aiheuttaa migreenin pahenemista, luin joskus jostakin. Laastari, geeli ?
Verenpainelääkitys mulla on.
Kaikkee tässä tulee juu mitä tarviii pohtia.
Mielenkiintoista. 👍

RentukkaRe: vaihdevuodet8.3.2020 20:11
Minulla oli samat syyt kuin Sitruksella ja siksi gyne ei oikein estrogeenia suositellut, enkä sitä sitten käyttänyt kuin sen pari vuotta vaikka sainkin vielä reseptin. Mutta jos ei ole verenpaine eikä muita perusongelmia niin mikä ettei.

MaisaliisaRe: vaihdevuodet8.3.2020 20:16
Rentukka, juuri näin minäkin tämän nyt koen.
Itse pitää päättää, että leikataanko, tai itsellä siis se viimeinen päätös. Mullekin vain suositellaan jäljellä olevan munasarjan poistoa 40-45 v. koska kasvain saattaa tulla tuohon toiseenkin munasarjaan.
Sitä on tässä hauska pähkäillä, että tekeekö oikean ratkaisun ja miten se vaikuttaa mihinkin.
Sitähän elämä silti on...pitää tehdä valintoja ja päätöksiä.
Oon vaan sellainen pohtija ja stressaaja, että tää tuntuu nyt vaan tavallistakin raskaammalta.

Aikuinen nainenRe: vaihdevuodet8.3.2020 20:18
Itse olen minäkin päättänyt mitä hoitoja otan vastaan. Onneksi gyne on vuosia minua hoitanut ja hoitaa kun ystäväänsä ja kertoo faktat hoidoista. Myös leikkaukset ovat olleet minulle elintärkeitä. En kävelisi enää jos ei esim.selkääni olisi leikattu. Pyörätuoli olisi liikkumavälineeni. Lääketiede auttoi niin, että kävelen ainakin vielä tänäänkin. Muista operaatioista puhumattakaan. Onneksi pakkohoitoa ei näissä jutuissa ole.

SitrusRe: vaihdevuodet8.3.2020 20:44
Mitä teille on gyne sabonut emätinpuikkojen riskeistä vs. hyödyistä?
Vaikuttaako ne vain paikallisesti?

Aikuinen nainenRe: vaihdevuodet8.3.2020 20:57
Minulle ei niistä ole hyötyä. Limakalvot ok.kunnossa. Siis jotain on hyvääkin minun elossa.

Female77Re: vaihdevuodet10.3.2020 5:52
Se on todella iso juttu että limakalvot on kunnossa ja voi mielensä mukaan harrastaa seksiä. 🌟 ♥

Mulla tuli estrogeeni ja fsh tulokset, ne olikin normaaleja fertiili ikäisen veriarvoja. Mutta kilpparivajis on sekä huonot ferritiinit, joten ihon kuivuus ja ehkä muukin johtunee siitä eikä mitään vaihdevuosia olekaan vielä, onhan menkatkin säännölliset anyway. Joten en kai joudu pyytämään estrogeeni hoitoa, vaikka lääkärini 😷 oli myönteinen tarvittaessa aloittamaan, koska iho on tärkeä. Hoidetaanhan ateriaa ja psoriasis tiloja, niitäkin. Ihoni on ollut niin kuiva että se on särkenyt ja koskenut, etten ole aina pystynyt nukkumaan. Nyt otan jo ennen lääkärin soittoaikaa kotona Thyroxinia ja solgar rautaa. Näillä pitäisi kuivuudet mennä pois 📴 enkä ehkä tarvitse vagifem käyttöä enää, siitä on ollut apua kuitenkin, sillä myös anemia ja kilpparivajis aiheuttaa limakalvojen kuivuutta. JOTEN ihan hyvin on mennyt kun kuulin että estridioli ja fsh veriarvoni on normaaleja eli fertiilejä.

Female77Re: vaihdevuodet10.3.2020 6:09
Automaattinen tekstinsyöttö... Tarkoitin siis atopiaa enkä 🍴 ateriaa.
Estrogeeni on myös terveellisempi hoito närästykseen kuin ppi. Siis mikäli alhainen estrogeeni on pahentunut refluksia. En tiedä onko kukaan määrännyt siihen tarkoitukseen. Mutta eiköhän perusteet reseptiin aina löydy tarvittaessa. Tietenkin veriarvoja täytyy aina mitata ennen estrogeenihoitoa. Ei sitä luonnollisestikaan anneta mikäli estridioli on normaali verikokeessa. Mitä tulee veritulppariskiin, ei se ole 🚫 suuri kun elää terveellisesti, ja saattaa liittyä siihen ettei muita hormoneja korvata nuoruuden tasolle. Akuutissa oli miten valheellisesti pelotellaan testosteronin riskeistä, lääkäri 😷 sanoi että pikemminkin päinvastoin ovat terveellistä. Syy miksi ei haluta antaa testosteronia vajaille miehille on että väärinkäyttöä eli dopingin käyttöä 😨 pelätään hysteerisesti, onneksi ohjelman miehet 🚹 löysivät fiksun lääkärin 😷. En ole ikinä uskonut että ihmisen omat hormonit ovat vaarallisia, pelkkää järjetöntä hysteriaa tai jotain ihme peliä. en pillereissä on se vika että laskevat estrogeenin normaalia alemmas, ei 🚫 hyvä.

Female77Re: vaihdevuodet10.3.2020 6:20
Tupakkaa 🚬 saatkaupoista ihan miten paljon lystäät samoin epäterveellistä ruokaa ja alkkista, kaikki näistä aiheuttavat suurempia veritulppariskiä ja muuta riskiä sairastua kuin estrogeeni hoito. On sairas väite ettei ihmisellä saisi olla nuoruuden tasoa hormonit veressä, varsinkin kun se on terveellistä. Nuori nainen 👩 ja mies 👨 ovat terveitä. Myös raskaana olevat naiset ♀ ovat suuremmassa riskissä veritulppaan eikä raskautta siltikään kielletä. Ihmejuttu jos sanotaan että esim 50 vuotiaalla ei saisi olla nuoruuden tasoa estrogeeniä mutta 20 vuotiaalla saa olla. IHMINEN rapistuu vanhetessa, mutta sen ei 🚫 ole pakko mennä niin. Vanheneminen on sairaus johon keksitään joskus tulevaisuudessa nuotentava lääke joka on mahdollisesti jokin antioksidantti.

Female77Re: vaihdevuodet10.3.2020 6:29
Olen muuten 😁 iloinen puolestasi Aikuinennainen että olet ainakin limakalvojen osalta kunnossa ja voit harrastaa mitä vain tahdot ♥. Mieskin sinulla on ♥. Sinulla saattaa olla asiat hyvin systeeminen estrogeenihoidon ansiosta, tai sitten on luonnostaan paikat hyvässä kunnossa. 🌟

Aikuinen nainenRe: vaihdevuodet10.3.2020 9:14
Sitä en tiedä mikä vaikuttaa mihinkin, onko hyvä pitkä ihmissuhde mikä toimii kaikilla tasoilla❤️❤️ vai onko estrogeeni kun vaikuttaa.

Keski- ikää kun elelen ei voi moittia muita asioita kun näitä ssirauksia mitä olen matkalla tähän ikään saanut.

Viime yö oli ihan huima kun keuhkot meinasivat sanoa sopimuksensa irti.
Nyt odotan iltapäiv.lääkärin soittoa josko puhelimitse antaisi jotain troppia näihin keihkoihin. Ja illalla soittaa kilpparilääk.

Female77 kiitos,☺️

Female77Re: vaihdevuodet10.3.2020 9:20
Astmako keuhkot on meinannut tukkia? Muistelen että sinulla on astma? Mitäs suolahuone hoidot?

RentukkaRe: vaihdevuodet10.3.2020 9:57
Maisaliisa, ymmärrän vaikeutesi päättää, leikataanko myös terve munasarja, leikkaus on aina riski, mutta usein se on vain pakko tehdä, kun vaihto-ehtoja ei ole ja sitä kautta saa avun, ainakin minä olen saanut.
Se kun leikataan varmuuden vuoksi, niinkuin nyt Sinulla on varmasti vielä vaikeampi päättää. Se olisi paras, kun pystyisi tekemään itselle hyvän päätöksen ja sitten myös elämään päätöksen kanssa, katumatta ja sovussa.

Tuo estrogeeni hoito joka korvaisi ppi lääkkeen, onkin mielenkiintoinen asia. Tuskin estrogeeni kuitenkaan löysää sulkijaa auttaa. Toki ihminen on kokonaisuus.

Aikuinen nainenRe: vaihdevuodet10.3.2020 10:11
Astmapa joo ja joku virus...ko on ollut joulusta asti oloa vaikeuttamassa. Kortisoonilla asettuu, mutta kun sen lopetan keuhkot tulevat niin kipeiksi ettei meinaa hengittää jaksaa. Astmalääkket olen tuplannut vaan ei nyt auta. Kovasti toivon apua saavani. Näin en jaksa.

Minun ystäväpirissä meitä munasarjattomia on monia ja kenelläkään ei ole toistaiseksi ollut mitään ongelmia poistojen jälkeen. Turhia poistoja ei ole kenellekään tehty. Osa olemme myös kohtuuttomia☺️

RentukkaRe: vaihdevuodet10.3.2020 10:38
Ann toivottavasti saat jostakin apua eloosi ❤. Että olosi helpottaisi ja henki kulkisi ❤ helposti ja tuskattomasti.

Aikuinen nainenRe: vaihdevuodet10.3.2020 10:56
Rentukka kiitos, lämmittää mieltä kun saa tsemppiä❤️

Toivon sinun oloosi hyviä hetkiä kuten toistekin,👍🥰

Jos minusta ei kuulu mitään olen mennyt vieläkin huonompaan kuntoon tai sitten en vaan jaksa kirjoitella. Toivottavasti oloni tästä kohenee, niin sitten kirjoittelen.

MaisaliisaRe: vaihdevuodet10.3.2020 11:10
Aikuinen nainen, tsemppiä myös täältäkin ja paranemistoivotuksia 🌼❤
Niin, onhan se munasarja parempi nyt poistaa. Oon sen asian kanssa jotenkin yhteisymmärryksessä. Joka vuosi sitä aina jännittää kun menee tarkastukseen, että onko kasvain uusinut.
Enemmän ehkä mietityttää se muutos mikä tulee oloon kun saa estrogeenilääkityksen. Vai tuleeko mitään huomattavaa muutosta ? Näitä nyt vatkaan ees ja taas. Aika näyttää.
Tietty nyt tämä koronavirus mietityttää myös. Viivästyykö leikkaus vai pystytäänkö tekemään 24.4 ? Voinhan itsekin sairastua....
Epävarmoja aikoja.

Aikuinen nainenRe: vaihdevuodet10.3.2020 11:21
Sinullekin Maisaliisa kiitokset myötäelostasi❤️
Kyllä huomaa kuinka tärkeässä roolissa keuhkot ovat elämässä.
Nyt kun ei meinaa henki kulkea vaikeaa on.

Minulle ei ole estrogeenista ollut mitään haittaa, päinvastoin hyötyä. Ei mitään vaihdevuosi oireita ym. Tosiaan gyne joka minua hoitaa on todella monipuolinen naisten syöpiin erikoistunut lääkäri ja hän aina esittää tilastoja lähes kaikesta mistä häneltä kysyn..ja puhuu myös omakohtaisesta hormoonin käytöstä. Joten helppo uskoa.

Toivottavasti saat itsellesi sielunrauhan ja pystyt ajattelemaan, että leikkaus tehdään sinun parhaaksi. Toivon hyviä ajatuksia sinulle,👍🥰

SitrusRe: vaihdevuodet10.3.2020 11:51
Mun on vaikea uskoa etteikö koronapotilaiden vyöry
sairaaloihin tulisi haittaamaan suunniteltujakin leikkauksia
vaikka eri osastoista on kyse.
Kun lukee uutisia tulee ihan epätodellinen olo: Suomi kuvittelee
olevansa turvassa panemalla pään pensaaseen.
Muualla suljetaan rajoja, kielletään ulkona liikkuminen, desinfioidaan
tiloja ja raivataan sairaaloihin lisätilaa. Täällä vaan hymistellään.

Female77Re: vaihdevuodet10.3.2020 12:09
Minuakin ihmetyttää miksei esim Italiasta tulleet joudu pakolliseen katanteeniin.

Mulla muuten saattaa olla astma tai homeasunto, oireet ovat nyt.

Entä jos munasarja kasvain joudutaan poistamaan, miten korona vaikuttaa leikkaus aikoihin?

Female77Re: vaihdevuodet10.3.2020 12:15
Maisaliisa, vaihtarit saattaa aiheuttaa inkontinenssiä, johon estrogeenihoito ei välttämättä auta. En kuitenkaan sano ettei sinun pitäisi mennä poistoleikkauksiin. En voi mitenkään tietää mikä on paras mahdollinen ratkaisu sinun tilanteessa. Joten älä liikaa mieti tätä kommenttiani. Mene leikkaukseen jos siltä tuntuu.

MaisaliisaRe: vaihdevuodet10.3.2020 18:59
Juu, kovasti olen menossa, jos vaan kaikki onnistuu niin kuin pitää...siis etten sairastu ja ettei korona muuten estä sitä toimenpidettä. Mulla on tota kohdun laskeumaa, niin kävin viime viikolla fyssarilla siitä ja hän antoi jumppaohjeita joita mun pitää tehdä. En oo niinkään tota inkontinenssiä ajatellut...kai sen sitten näkee mitä tulee. Kiitos Aikuinen Nainen sanoistasi mitä kirjoitit, antaa parempaa mieltä. Että kyllä se onnistuu ja elämä helpottuu toimenpiteen jälkeen. Kun tää on tätä vuoristorataa...välillä kaikki on niin epätoivoista ja välillä taas kaikki onnistuu. Siis mun mielessä.

female77Re: vaihdevuodet10.3.2020 22:51
Minulla on ihan sama juttu, muissa asioissa vaan kuin leikkauksessa, että välillä kaikki onnistuu, toisaalta mietin epätoivoisena välillä että tuleeko asiat ikinä olemaan hyvin. Että toi juttu meillä yhteistä...

Leikkauksen suhteen olen taas omat aiemmin kertomani päätökseni tehnyt kaiketi...Mulla on nyt huonompi toinen munasarjamerkkiaine, joka voi kertoa syövästäkin, vaan en silti aio poistaa elimiä varmuudenvuoksi. Tosin ei toi arvo ole paljoa noussut onneksi. Toinen merkkiaine on yhtä hyvä kuin kesälläkin oli. Neulanäyte on suunnitelmissa.

Vähäsen huolestuttaa munuaisarvoni, joka jäi huonommaksi jodivarjoainekuvauksen jälkeen. Krea on nyt82, ennen oli 60. Vaikka krea on vielä normaali, ckd epi grfr on nyt vain 76 vaikka pitäisi olla vähintään 83 mun ikäisellä. Mitä tämä merkitsee? Mulla pian gynen soittoaika, mutta ahdistaa nämä arvot.

female77Re: vaihdevuodet12.3.2020 20:56
Oli tänään lääkärin, gynen, puh.aika. Ei se mitenkään huolestunut ollut noista mun arvoista, mutta neulanäyte tms. on tarpeen toki.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: