Keskustelu

ViljoLiian vähän happoa vatsassa?19.2.2018 16.07
Liikaa vai liian vähän happoa vatsassa? Aiheesta näkyy keskustellun silloin ja tällöin. Omien piinallisten kokemusten perusteella haluan nyt uskoa, että liian vähän.

Olen kärsinyt rinnan polttelusta 6/2017 asti. Polttelu tuli stressin myötä kuin tyhjästä. Kuukauden arpomisen jälkeen homma todettiin närästykseksi. Aloitin lääkärin määräyksestä jatkuvan ppi-lääkityksen, ja söin kipuihin jatkuvasti kohtuu suuria määriä imeskelytabletteja. Kävin tähystyksessä ja pH-mittauksessa. Minulla todettiin Barrettiin viittaavaa muutosta ruokatorvessa. Lääkkeitä oli kuulemma nyt syötävä lopun ikää. Homma meni lopulta ihon alle ja pahasti. Mikään ei tuntunut auttavan. Kävin lisäksi psykofysioterapiassa, terapiassa ja tein rentoutusharjoituksia. Söin äärimmäisen niukasti ja laihduin hoikasta kropasta 8 kg lisää. Ahdistukseen liittyi etenkin alkuaikoina muutakin kuin pelkkä närästys. Lopulta kuitenkin närästys ja kuolemanpelko hallitsivat arkea. Hieman tarkemmin taustoja voi lukea täältä: https://www.refluksi.fi/keskustelu.html/190678?p=3&c=

Puolen vuoden väännön jälkeen päätin sadannennen kerran googletella asiaan järkeä. Miten närästys voi kerralla muuttua noin pysyväksi? Pahimmat stressitekijät oli kuitenkin saatu suurimmaksi osaksi kuriin jo muutama tovi sitten.

Olin törmännyt tasaisen harvoin ppi-lääkityksen epäilijöihin. Tällä kertaa luin aiheesta tarkemmin. Keskityin erityisesti Suomen ulkopuoliseen aineistoon. Hyvä niin. Tiedonhaku ja uusi näkökulma tuotti paljon ristiriitaisia ajatuksia - täysin vastakkaisia kuin länsimaalainen lääketiede ja ppi-vouhotus on tähän asti opettanut. Kuitenkin hyvin pian homma kääntyi päälaelleen, ja vanhat ajatukset tuntuivat ristiriitaisilta. Vastakkaisessa näkemyksessä olikin logiikkaa enemmän kuin tarpeeksi.

Tässä muutama vahva argumentti ja kokemus, jotka voittivat minut puolelleen:

1. Jatkuva närästys nähdään tilastollisesti erityisesti iäkkäämpien ihmisten ongelmaksi. Samalla tilastot osoittavat, että vatsan happopitoisuus laskee radikaalisti iän myötä. Ppi-lääkkeellä halutaan kuitenkin tästä huolimatta laskea vatsan happopitoisuutta.

2. Röyhtäilyt ja närästys liitetään toisiinsa. Ppi-lääkkeen vaikutuksesta vatsa ei enää kykene pilkkomaan ruokaa entiseen malliin. Ruoka jää vatsaan käymään, mikä ilmenee röyhtäilynä aiheuttaen hapon kulkeutumista ruokatorveen.

3. Puolen vuoden aikana paras jakso rintapolttelun suhteen oli pH-mittauksen aika, jolloin olin juuri ollut 1 vkon syömättä ppi-lääkkeitä. (uskottelin aluksi, että tämä johtui vain siitä, että olin oireiden pelossa syönyt äärimmäisen niukasti)

4. Alempi sulkija todettiin tähystyksessä tiiviiksi. Tässä tosin hämäsi Barrett-löydös.

5. Jos happoa pääsee ruokatorveen, on ensisijaisen tärkeää keksiä miksi se sinne pääsee. Tuntui todella typerältä keskittyä vain happopitoisuuden madaltamiseen, kun se ei ollut sairauden todellinen syy.

Näiltä pohjilta rohkeinin kyseenalaistamaan koko ppi-lääkityksen. En muutakaan keksinyt. Soitin gastroenterologilleni ja kerroin ajatuksistani. Sovimme, että kokeilen olla ilman lääkkeitä.

40 mg/pv Esomepratzolin liu'utin pois alle viikossa. Liu'utuksen aikana ei ilmennyt vaikutuksia suuntaan tai toiseen. Ruokavalion kanssa olin varovainen. Reduflux-imeskelytabletteja söin edelleen, mutta vähenevissä määrin. Nyt 2 kk myöhemmin myös Redufluxit ovat jääneet täysin pois. Happoa vähentävien lääkkeiden sijasta nappailenkin ruokailun kylkeen Suolahappo HCL betaiini + pepsiini -tabletteja (jos muistan). Käytännössä siis lisäsin vatsahappoja. Olo on kohentunut uskomattoman paljon parin kuukauden takaisesta, jolloin takana oli puolen vuoden päivittäinen polttelu. Nyt polttelu on ?ohutta? ja satunnaisempaa, eikä ole vaatinut lääkkeitä viikkoihin. Mieli on kaikin puolin rauhallisempi, minkä toivonkin ruokkivan lisää hyvää vointia.

Tiedonhaun ja omien kokemusten perusteella näen tilanteen menneen siis näin: Närästyksen aiheutti kesällä masennus, stressi ja ahdistus. Huono ruokavalio ja epäsäännöllinen unirytmi. Keho oli yksinkertaisesti sekaisin. Ihmekkös tuo sitten, että hapot, sulkija ja koko ruoansulatus toimii oudosti. Sain lääkkeeksi ppi-lääkityksen, jota en myöhemmin enää uskaltanut lopettaa oireiden pelossa. Myöhemmin suurempien stressiaikojen hälvettyä aloin epäillä, josko juuri ppi-lääkitys ylläpitää närästystä.

Vatsan liian pieni happopitoisuus siis aiheuttaa ruoan heikkoa pilkkoutumista. Tämä lienee kaikilla mittareilla fakta. Kun vatsahapoilla ei ole potkua pilkkoa ruokaa ja bakteereita tarpeeksi, jää ruoka käymään vatsalaukkuun. Käymisreaktioina syntyy valtavasti kaasua, jonka on päästävä jostain pois - esimerkiksi röyhtäyksinä ruokatorvea pitkin. Loogista? Käytännössä siis muodostunut kaasu ja paine aiheuttaa sulkijalihaksen rentoutumisen ja päästää happoa ruokatorveen enemmän kuin tilanteessa, jossa vatsahapoilla olisikin voimaa pilkkoa ruoka ja bakteerit tehokkaammin kohti ohutsuolta.

Ja lopuksi: En siis sano, että tämä on lääke kaikkien refluksiin. Lihavuudella, sulkijan rakenteellisilla ongelmilla, tupakoinnilla, ruokavaliolla, stressillä, kaikilla on varmasti asiassa sijansa. Itselläni vain stressi oli vähentynyt merkittävästi, ja sulkija oli todettu tiiviiksi, jolloin haponnousun oli pakko aiheutua sulkijan tahattomasta aukeutumisesta, eikä rakenteellisesta ongelmasta. Haluan uskoa ja toivoa, että olen nyt löytänyt sille syyn. Voihan olla, että tämä ilo loppuu yhtä nopeasti kuin alkoikin, mutta nautitaan nyt tässä vaiheessa näistä harvinaisista paremmista päivistä.

Lisäksi huomautan, että suuri osa näistä ajatuksista on omien kokemusten lisäksi erilaisista artikkeleista ja videoista, joista ehkä havainnollisimpana haluaisin linkata tämän: https://www.youtube.com/watch?v=McXhHJ0rQug

Toivon, että näistä pohdinnoista olisi muillekin hyötyä. Kaikki sympatia asian kanssa taisteleville ? tiedän kuinka syvälle tuon kanssa voi mennä.

Viljo

Rakenteellinen_Re: Liian vähän happoa vatsassa?19.2.2018 19.50
Hyvä, että olet päässyt oireistasi! ☺ toivotaan, että selviäisit ilman lääkitystä.

Kyllähän jutussasi paljon totuuksia on. Ei nämä ihan mitään vaarattomia nappuloita tosissaan ole. Minunkin mielestä olisi ensisijaisen tärkeää selvittää, mistä tahattomat aukeamiset tai sulkijan väljyys johtuu. Harmillisen harvoin se kuitenkaan selviää, jos ei ole selkeää syytä kuten tyrä tms.

Minulle puhkesi vilja-allergia, jonka uskon ylläpitävän närästystä sekä ylösnousua että kroonista gastriittia. Olen hyötynyt ruokavaliosta oikeasti älyttömästi. Ilman lääkkeitä en kuitenkaan tuon gastriitin takia kykene olemaan. Itse olenkin järkeillyt, että jos saisin katarrin kuntoon, niin ehkä pärjäisin ilman lääkkeitä tai satunnaisella lääkityksellä. Minä uskon kuitenkin omalla kohdallani siihen, että elimistössäni oli liikaa happoa, koska koko vatsan limakalvo oli vaurioitunut tulehtuneena ja ohutsuolen alkuosa punoitti ärtyneenä. Ruokatorven pinnat oli täysin puhtaat, vaikka minulla oli lääkärin mukaan rakenteellinen väljyys sulkijassa, joka ollut siinä aina. Kuitenkaan en kärsinyt närästyksestä aina vaan vasta nuoruudessani ja nyt olen päälle parikymppinen. Stressi vaikutti suuresti ennen gaatriittia, enkä ole koskaan pystynyt käyttämään Asa-lääkkeitä tai tulehduskipulääkkeitä allergian takia. Enkä myöskään käyttänyt alkoa tai tupakoi tms. En itse siis keksi muuta tulehduksen ylläpitäjää kuin allergia ja stressi.

Ehkä tämä tästä vielä iloksi muuttuu, ikävä tauti ja toivon kyllä paranevani joku päivä 😊

juissiRe: Liian vähän happoa vatsassa?19.2.2018 22.46
Olen samaa mieltä noista mahahapoista, mutta kokeiluissa suolahappokapselt ovat lisänneet närästystä niin paljon että ei sitten jotenkin sovi siihen yhtälöön. Se on niin ihmeellistä.

Rakenteellinen_Re: Liian vähän happoa vatsassa?20.2.2018 0.27
Tai sitten meitä on kahdenlaisia, liikaa vatsahappoa jostain tietystä syystä ja toisilla taas liian vähän. Se selittäisi sen miksi joillekin suolahappokapselit käy. 😮

veliRe: Liian vähän happoa vatsassa?20.2.2018 21.04
Jos ei ole refluksitautia, suolahappotabletit yleensä auttavat.

Sillehän ei mitään oikein voi, että hapot nousevat ruokatorveen, oli niitä paljon tai vähän, jos sulkijalihas ei toimi.

Närästys ja liikahappoisuus ovat kaksi eri asiaa:

Närästys syntyy vatsahapon puutteesta ja liikahappoisuus yksinkertaisesti
liiallisesta hapon määrästä.

ViljoRe: Liian vähän happoa vatsassa?20.2.2018 22.15
Jep, vatsan liikahappoisuuteen ppi varmasti onkin ihan omiaan! Nähdäkseni kaikki närästys ei vain johdu vatsan liikahappoisuudesta.

Veli: En ehkä ole tarpeeksi tietoinen aiheen terminologiasta, koska en ymmärrä kirjoittamaasi. Olen ollut siinä käsityksessä, että refluksitauti tarkoittaa hapon nousemista ruokatorveen - oli syy mikä tahansa? Miksi siis matalahappoisuus ei aiheuttaisi refluksitautia, jos se aiheuttaa refluksitaudin määritelmän mukaista hapon nousua?

Jos sulkijalihas ei toimi, syy voi olla esimerkiksi kuvaamani kaltainen. Eli sulkijalihas ei toimi, koska matalahappoisuuden aiheuttama paine vatsassa saa sen auki. Eikö tällöin lisähapolla saada sulkijalihaskin pysymään paremmin kiinni. Näin oletan, että minulle tapahtui.

Vatsan liikahappoisuus lienee tosiaan ihan oma lukunsa. En oikein osaa ajatella sen yhteyttä närästykseen muuta kuin sulkijan pysyvän rakenteellisen ongelman yhteydessä.

Rakenteellinen_Re: Liian vähän happoa vatsassa?21.2.2018 1.39
Tämäpä on kyllä mielenkiintoista 😅 mulla pitäisi sitten määritelmien mukaan olla molempia, liikaa ja liian vähän 😂 no ei vaan, ehkä kallistun enemmän liikahappoisuuteen ja sitten Viljon määritelmään, että on tuo rakenneongelma, jota ei siis kaikilla ole.
On tämä niin kumma sairaus, että huh huh. Mutta jos närästys syntyy vatsahapon puutteesta, miten sitten on mahdollista että ilman lääkkeitä, minä ainakin oksennusröyhtäilin järkkyä happonestettä suuhun ja tunnen _närästystä_... Olenko tyhmä vai miksi tää on vaikeeta ymmärtää 😂

ViljoRe: Liian vähän happoa vatsassa?21.2.2018 8.21
Heh, et ole tyhmä. Ei tätä ymmärrä kukaan muukaan. Ei edes suurin osa (ainakaan länsimaalaisista) lääkäreistä. Itsekin vain kirjoitan omista hatarista teorioistani.

Ja taas muistutan, että kirjoitelmani ovat vain yhden ihmisen ajatuksia ja kokemuksia tietyn tyyppisestä refluksista. Asiaa tukee toki myös nippu lääketieteellisesti päteviä faktoja, mutta ei missään nimessä yksiselitteisesti. Korkealentoinen tavoite on antaa uutta näkökulmaa aiheeseen, josko se mystisesti auttaisi jotakin muutakin asian kanssa pitkään taistellutta, kuten se minua auttoi.

SitrusRe: Liian vähän happoa vatsassa?21.2.2018 9.50
Ei ppi ole tarkoitettu liikahappoisuuteen. Se on vain mainosilmaus.
Mahan kuuluu olla hapan.
Eikä ppi ole "mahansuojalääke", mikä on toinen mainoslause.
Sitä käytetään silloin kun mahan sisältö nousee ruokatorveen, mikä on paha, koska ruokatorvi vaurioituu haposta. Tästä seuraa lopulta ruokatorven tulehdus, haava, solumuutoksia ja pahimmillaan s...

Ppi on siis ruokatorven suojaksi. Mahalle ja ruosnsulatukselle siitä on pelkästään haittaa. Jotenkin se myös aiheuttaa ohutsuolen bakteerien liikakasvua. Tästä prosessista en tiedä enempää, mutta jotain haittaa siitäkin on. Mahassa ppi aiheuttaa limakalvokasvaimia eli polyyppeja.

Lääkärit tietävät kyllä ppi.n monet haitat. He vain eivät puhu niistä, eivät ainakaan sellaiselle potilaalle, jonka on pakko käyttää salpaajaa jatkuvasti ja lopun ikäänsä.
Mitä hyötyä olisi ahdistua asiasta, jolle ei mitään voi.

Ruokatorvi on joka tapauksessa suojattava syövän riskiltä. Se on prioriteetti n:o 1.

veliRe: Liian vähän happoa vatsassa?21.2.2018 10.32
Kirjoitin ajatuksellisesti pieleen: Kenenkään vatsa tuskin on ihan hapoton, vaan se on vähähappoinen, happoja ei ole riittävästi.
Se aiheuttaa närästystä.

Monimutkainen aihe tosiaan minullekin - maallikolle.

Uusi asia minulle on, että ppi aiheuttaisi limakalvokasvaimia (polyyppeja) vatsaan. Teidän kyllä, että esim suolistossa polyyppeihin voi kehittyä syöpä, mutta en tiedä mikä polyypit aiheuttaa.

Minulla kun on tulehduksellisuutta mahalaukussa,
tulehduksen laajeneminen pitää saada estettyä, koska vain terveessä limakalvossa voi muodostua mahahappoja.

Jos puolet mahalaukun limakalvosta on tulehtunut, happoja syntyy vähemmän.

HannaRe: Liian vähän happoa vatsassa?21.2.2018 10.46
Minua ihmetyttää kun lääkärit määräävät aika lailla kaikkiin vatsavaivoihin vaan happosalpaajia sen kummemmin tutkimatta. Olen syönyt useamman kk happosalpaajaa, ensi mahahaavaan mitä mulla ei sitten edes ollutkaan (gastroskopia tehty kahdesti). Nyt lääkäri määräsi uuden kuurin vaikka mielestäni mitään perustetta happosalpaajan käyttämiselle ei ole.

Tämän keskustelun pohjalta voisi hyvinkin olla mahdollista että paraneminen ei etene kun ruuansulatus ei toimi kunnolla.

veliRe: Liian vähän happoa vatsassa?21.2.2018 12.20
Hei Hanna ! Tuopa on ihmeellistä ! Jos ei aihetta ole happosalpaajan käyttöön, miksi sitä määrätään ?
Happosalpaaja taitaa olle trendi nyt ?

Omalla kohdallani olen huomannut, että lääkärit kyllä tutkii, mutta ei kerro potilaalle tarpeeksi tuloksista. Tieto jää lääkärille ja potilas jää ihmettelemään ! Ainakin minä olen jäänyt. Lääkärillä ei ole aikaa selittää, tai ne aliarvoivat potilaan ymmärryksen: ei tolle kannata selittää, ei se kuitenkaan ymmärrä...

Lukeeko sinun gastroskopia-tulkinnassasi mitään ymmärrettävää tutkimuksen tuloksesta ?

veliRe: Liian vähän happoa vatsassa?21.2.2018 13.17
Hei Sitrus (ja muut):

Mahan normaalien entsyymien/suolahappojen tarkoitus on "tappaa" bakteereja mahalaukussa ja estää niitten liikakasvua (mm. hiivan), muuten ne jatkavat kasvuaan suolistossakin, mm. ohutsuolessa.

Happosalpaajat estävät tätä mahahappojen tarkoituksenmukaista toimintaa.

Riittämättömien mahahappojen takia bakteerit, joiden on tarkoitus "kuolla" mahalaukussa, jatkavat kulkuaan suolistoon ja jatkavat kasvuaan siellä.

ViljoRe: Liian vähän happoa vatsassa?21.2.2018 13.40
Sitrus: Juuri tuohon pyrin näkökulmallani. Eli ppi:tä määrätään tyypillisesti mm. ruokatorven suojaksi, kun taas minulla juuri ppi:n vaikutuksesta ruokatorvi tuntui ottavan itseensä. Eli juuri päinvastainen vaikutus. Indikaattorina tästä on vain kipu, mutta se lienee ihan ok indikaattori.

Ei montaa kommenttia taas tarvinnut tulla, kun huomataan miten erilaisia kokemuksia ihmisillä on aiheesta. Ei näitä kukaan absoluuttisina totuuksina julista. Kullakin toimii, mikä toimii. Välillä poikkeavat näkökulmat vaan saattavat tuoda sen tarvittavan buustin uusiin kokeiluihin. Tiedä, vaikka juuri ppi:n lopettaminen olisikin se sun juttus? Tai sitten joku muu.

Rakenteellinen_Re: Liian vähän happoa vatsassa?21.2.2018 14.04
Pakko palata siihen kohtaan, missä joku sanoi ettei ppi:llä tee mahassa mitään, mutta ruokatorvessa kyllä, kun pitää suojata syövältä.
On tutkimuksia juuri yllämainituista, että pitkä käyttö voi aiheuttaa syövän riskia, hapotonta mahaa ja polyyppeja. Mutta.
Miten ne mahahaavapotilaat, kaikkia ei leikata vaan määrätään pitkä ppi kuuri, jonka jälkeen tarkastetaan haavan paraneminen. Huom. Kaikilla näistä potilaista ei myöskään ole helicoa sitä aiheuttamassa, lisäksi tiedetään että haava syntyy usein liikahappoisessa jo tulehtuneessa limakalvossa.
Että ei se ppi ihan täydellisesti pelkkä ruokatorven suojakaan ole vaan suojaa kyllä niitä potilaita, kenellä on vatsahaava, on se joskus ollut ja uusiutunut ja myös niitä joilla on tulehdus vatsalaukussa ja joutuu syömään jotain ärsyttävää esim. Tulehduskipulääkkeitä, antibioottia jne. Haavathan eivät lähes ikinä tule terveelle vaan sairaalle tulehtuneelle limakalvolle...
😮

SitrusRe: Liian vähän happoa vatsassa?21.2.2018 14.48
Rakenteellinen, sä olet oikeassa: ppi suojaa mahaakin tilanteessa, jossa se ei kestä omia happojaan. Esim. jos siellä on mahahaava tai tulehdus.

SitrusRe: Liian vähän happoa vatsassa?21.2.2018 15.58
Tietoa ohutsuolen bakteerien liikakasvusta.

http://terveyskirjat.fi/ruoansulatuskanavan-oireiden-taustalla-olevia-tekijoita-ohutsuolen-bakteerien-liikakasvu/

VaniljaRe: Liian vähän happoa vatsassa?22.2.2018 10.51
Hyvä kirjoitus Viljo. Refluksi on sairaus joka aiheuttaa perusteellista pohtimista sen syistä ja vaikutuksista. Kannattaa todella kokeilemalla yrittää selvittää omalla kohdallaan sairauden syyt. Itselle se vastuu ja selvitteleminen kuitenkin usein jää jos ei satu löytämään hyvää lääkäriä tai esim. ravintoasiantuntijaa avukseen.

Jos ei ole pahojen oireiden keskellä voimia eikä jaksamista syiden selvittelyyn niin lääkkeet ovat apuna aluksi jos ne vain sopivat. Kun saa apua yhdellä elämäntapamuutoksella vaikka ruokavalion avulla voi se aikuttaa muihinkin elämäntapoihin positiivisesti. Kun saat oireesi kuriin edes vähän jaksat liikkua enemmän ja se taas voi vaikuttaa unen laatuun jolloin stressi vähenee. Vaikka ei kaikkea jaksa tehdä yhdellä kertaa kannattaa kuitenkin jotain tehdä.

Aina silloin tällöin tulee vastaan näitä juttuja suolahappojen vähyydestä. Hyvä että siitäkin kirjoitetaan, aina jollekin siitä voi olla apua. Tietysti se kokeilu kannattaa jättää väliin jos on selvää tulehdusta tai haavaumia limakalvoilla.

AntiB Re: Liian vähän happoa vatsassa?22.2.2018 11.56
Olenko ymmärtänyt mitään, kun olen luullut:

Jos sulkijalihas ei, se ei toimi. Joillakin toimii "laiskasti", jonkunverran.
Mikään ruokavalio ei tuo toimintakykyä takaisin.
Eikö se ole se refluksi(tauti) Mitä hyödyttää refluksin syyn pohtiminen ?

Korjatkaa, please ! Miten se on ? Haluan tietää. Kiitos !

Refluksin seurauksena tulevia oireita voi jonkun verran hillitä.
Estää happoja korventamasta ruokatorvea.

AntiBRe: Liian vähän happoa vatsassa?22.2.2018 12.07
Joku kysyy johtuuko refluksi vilja-allergiasta.
Miten se voisi johtua mistään sellaisesta ?
Tai mistään ruoasta jos joku elin ei toimi kunnolla kuten sulkijalihas ?
Olenko ihan kuutamolla ?

Mistä kaikki luulot kumpuavat ?
Näilläkin sivuilla on paljon täsmätietoa, eikö kukaan lue sitä tietoa ?
Siitä on paljon hyötyä.

Niin paljon kaikenlaista kirjoitetaan, että alan tosissani epäillä että olen itse ymmärtänyt asian ihan väärin.

juissiRe: Liian vähän happoa vatsassa?22.2.2018 12.34
Minusta oma kaasumainen refluksi ei johdu mistään sulkijasta sinänsä, sillä kyllä ihminen röyhtäilee oli sulkija millainen vain, mutta kun vatsassa on krooninen katarri niin kyllä sitä ruokkii mitä suuhunsa laittaa. Kaurapuurosta alkaa välitön nieleskely ja kurkkuoireet. Ei se silloin voi mistään sulkijasta johtua, sillä muuten refluksi olisi jatkuvaa ja olisi ihan sama mitä sinne mahaan laittaa, oireilu olisi ainaista.

Eikä minun tarvitse kuin home haistaa, nin jo puristaa kurkkua. Vagushermonkin toiminta vaikuttaa asiaan aikalailla.

ViljoRe: Liian vähän happoa vatsassa?22.2.2018 13.07
AntiB: Yllä on käsitelty vastauksia kysymyksiisi. Kukaan ei ainakaan toistaiseksi torpannut esittämääni määrittelyä, että Refluksi = happojen nousua ruokatorveen. Rakenteellinen sulkijavika on vain yksi asia, joka mahdollistaa happojen nousun ruokatorveen. Eli Refluksi ei ole sama asia kuin sulkijavika.

Kuten yllä todettu, ja syy jonka vuoksi koko kirjoituksen ilmeisen epäselvästi tein, on juuri tämä, että jos refluksi ei johdu sulkijan rakenteellisesta ongelmasta, vaan sen tahattomasta aukeilemisesta, lienee vatsahappojen määrällä ja syömisellä (kaasun muodostus vatsaan) merkittäväkin vaikutus refluksiin. Eli kyllä - todellakin kannattaa syiden pohtiminen.

Ruokavalio tuskin tuo sulkijan toimintakykyä suoraltaan takaisin, mutta se voi vähentää refluksia, jos refluksi on sen tyyppinen. Tosin itse jopa uskon Vaniljan kuvaamaan kiertoon, että hyvä ruoka luo parempaa vointia ja parempaa oloa, jolloin sillä voisi hyvinkin olla positiivisia vaikutuksia rakenteellisesti huonoksi todettuun sulkijaan. Mutta tähän ei tämän enempää kantaa, tätä en ole tänne tullut kirjoittamaan.

SitrusRe: Liian vähän happoa vatsassa?22.2.2018 13.17
refluxi=takaisin virtaus

Rakenteellinen_Re: Liian vähän happoa vatsassa?22.2.2018 16.28
Miksei refluksi voisi johtua allergiasta? Täällä mielestäni oli joskus joku kenellä oli hankala katarri sekä todettu väljä sulkija, joka osoittautukin sittemmin vilja-allergiaksi.
Vaikka sulkijassa olisikin rakenteellinen vika, ei se ole niin mustavalkoinen asia kuin miltä vaikuttaa. Gastrolääkäri mm. kertoi ettei jotkut oireile juuri lainkaan tai esim. kausittain vaikka löydös olisi juuri tuo edellä mainittu väljyys. Eihän minullakaan koko ikääni tällästä oireilua ole ollut, vaikka oli rakenteellista häikkää. Voihan se olla että joku löysyttää sitä sulkijaa. Lisäksi allergia aiheuttaa tulehdusta ympäri kehoa, joten katarrikin tuntuu ihan loogiselta.
Minä ainakin uskon niin, että on mahdollista vielä tervehtyä, eriasia olisi jos löydös olisi ollut tyrä tms.

Syysmyrkkylilja Re: Liian vähän happoa vatsassa?22.2.2018 18.55
Minäkin tunnen yhden ihmisen, jolla on vahingossa löytynyt tähystyksessä löysä sulkija (hänet tähystettiin molemmista päistä suolisto-ongelmien takia) Mitään närästysongelmia tai refluksia hänellä ei kuitenkaan koskaan ole vaikka on tällainen löydös.. Niin kyllä sitä miettii mitkä kaikki asiat siihen vaikuttaa, kun sitten taas toisessa ääripäässä olen minä, jolla ei tähystyksessä mitään löydöksiä, mutta hirveät ja monimuotoiset refluksioireet päällä 24/7.
Olen tuota vähähappoisuutta miettinyt omalla kohdallani, mitään suolahappoa en ole kuitenkaan uskaltanut kokeilla..Kun yhdessä vaiheessa yritin vähentää esomeprazolin käyttöä, pikku hiljaa vähentäen, johti se oireiden (pysyvään?!) pahentumiseen, joten eikö se vähän sodi vähähappoisuutta vastaan?

Satunnainen vierailijaRe: Liian vähän happoa vatsassa?14.4.2018 14.07
En ymmärrä mitään.
Olen syönyt happosalpaajia nyt yli kahdenvuoden ajan päivittäin. Ruoka aineita vältellyt viljat ja sokerit mukaanlukien.
Mutta....aloin tyhjätä pakastinta ja tehnyt kahdenviikon ajan puolukoista jos jotakin härpäkettä lapsille, jotka tietty eivät niihin koske. Nuukana ihmisenä vähän kuin vahingossa syönyt itse....tässä mietin että koko tämän kahdenviikon aikana ollut minkäänlaista oiretta jasiksi en ole muistanut ottaa esomeprasolia noin viikkoon...onko kellään tälläisesta kokemusta ja voiko edes olla mahdollista?

Rakenteellinen_Re: Liian vähän happoa vatsassa?14.4.2018 16.05
Voi olla! Mulla on kokemusta tuosta, ruokavaliolla saattaa jopa vahingossa poistaa omat oireensa. Marjat on muutenkin tosi hyviä tämän taudin kanssa, vaikka happamia ovatkin. ☺

RosaRe: Liian vähän happoa vatsassa?14.4.2018 18.43
Hei Rakenteellinen_
Tämä menee nyt vähän ohi aiheesta, mutta kuinka sinulla tuo vilja-allergia diagnosoitiin?
Itsellä on refluksitauti kyllä diagnosoitu, mutta sen lisäksi on epäilys vilja-allergiasta. Lääkärin mukaan ne ovat aikuisilla harvinaisia, eikä luotettavia testejä ole. Eli vaikka olisi allerginen niin testit voivat näyttää negatiivista, mikäli oikein ymmärsin.
Olen tämän refluksinkin kanssa vielä ihan noviisi, vaikka näin jälkeenpäin ajateltuna tämä on varmasti ollut olemassa jo vähintään viimeiset 3 vuotta, luultavasti pitempäänkin.

Rakenteellinen_Re: Liian vähän happoa vatsassa?14.4.2018 18.59
Siis minulla on todennäköisesti vilja-allergia sekä maitoallergia. Allergiatestit huonoja näyttämään suolisto-oireista allergiaa ja minullakaan ei niitä näkynyt allergiatesteissä eli vasta-aineet oli normit. Mielenkiintoisinta on että minulla kun on paljon muitakin allergioita niin vasta-aineet ruokaryhmän kohdalla oli laskeneet roimasti kun viisi vuotta sitten ne oli ihan tosi lähellä nopean allergian rajaa eli 0.35/0,33 nyt kuukausien viljattomuuden jälkeen sama lukema oli 0.25. 😅
Todetaan siis kokeilemalla, välttämisaltistus testillä, mutta minä en sitä kestäisi niin olen ollut ilman suosiolla ja lääkäreistä tosi vähän apua ollut missään kohtaan. Itse voi testata olevan kuukauden ilman ja jos auttaa niin voi jatkaa ja jos ei voi palata vanhaan. Kuukauden parin viljattomuuden päästä sitten yksitellen kokeilet viljoja ja tarkkaat viisi päivää millaisia oireita ilmaantuu. Mulla oireilee viiveellä mutta rajusti ja mulle ei käy mikään vilja, ei edes riisi tai maissi. Maidon kanssa sama juttu, tosin maito voi nyt olla muutoinkin vaan jotain yliherkkyyttä ilman varsinaista allergiaa mut viljat on ehdoton nounou.

RosaRe: Liian vähän happoa vatsassa?14.4.2018 19.53
Kiitos Rakenteellinen_
Eli tässä ei nyt riitä gluteeniton, vaan pitää olla täysin viljaton? Miten ihmeessä sellainen toteutetaan? Ei kai siinä auta muu kuin varailla aikaa ravitsemusterapeutille. En osaa edes kuvitella kuinka viljaton käytännössä toteutetaan.
On tämäkin, juuri kun olen oppinut refluksin ruokavalion niin sekään ei enää riitä :)

Rakenteellinen_Re: Liian vähän happoa vatsassa?15.4.2018 0.26
Siis pelkkä gluteeniton ei riitä. Vilja-allergia paljon haastavampi kuin keliakia, ainakin jos osuu useampiin viljoihin. Viljattomia reseptejä on paljon netissä kun googlettelee. Mielestäni viljaton on vielä helppo toteuttaa, lisää vain kasviksia ja marjoja ruokavalioon ja maitotuotteita voi käyttää rajattomasti. Maidoton ja viljaton on jo vaikeampi toteuttaa, etenkin kun minulle ei tunnu juurikaan sopivan nuo maidon vaihtoehtoiset tuotteet. Leipää et voi tosin tehdä, niin kannattaa kokeilla vaikka lepuskoja, niitä voi tehdä porkkanasta tai perunasta ja perunajauhoista.
Sitten myöhemmin skaala saattaa laajentua, kun aika moni pystyy käyttämään riisiä ja maissia, itse taidan olla poikkeus. Tietyistä ruuista olen joutunut luopumaan kun olen todennut ettei niitä pysty oikein korvaamaan yhtään millään mikä sopisi. Esimerkiksi maitoa en saa korvattua tällä hetkellä juurikaan millään, mikä sopisi paitsi soija pieninä määrinä, joten syön kalkit purkista.
Kahvia kannattaa myös rajata pois, vitamiinilisät myös tervetulleita. Myös niihin lisäaineisiin mitkä on vehnäperäisiä toiset reagoi toiset ei, itse reagoin mm. glukoosiin, maltodekstriiniin, tärkkelyksiin, sorbitoliin, glukoosifruktoosisiirappeihin jne. Harvinaisempaa kai tuo noihin lisäaineisiin reagoiminen on, mutta minä jätin ne aluksi myös pois ja noudatan linjaa edelleen, koska saan niistä oireita.
Aikaa toipumiseen voi mennä pitkäänkin. Kaikki ei parannu 2 viikon viljattomuuden jälkeen, eikä kuukaudenkaan. Minä en ole vieläkään parantunut ns. täysin, koska olen osittain tietoisesti lipsunut ruokavaliostani ja toisaalta mulla alkutilanne oli päässyt jo tosi kauheaksi.
Tsemppiä sulle viljattomuuteen! :)

AmaliaRe: Liian vähän happoa vatsassa?5.10.2018 13.09
Terve Viljo pitkästä aikaa, jos joskus täällä satut käymään !
"Tavattiin" alunperin toisessa ketjussa.

Silmäilin "kertauskurssina" näitä erilaisia kokemuksia läpi.
Eipä tässä ole paljon uutta itsellä tullut.
Lääkäri kehoitti minua syömään vaikka lopun ikää Alflorexia ja vaihdoin välillä ppi-lääkkeen ja suolisto meni sattumoisin samoihin aikoihin huonompaan kuntoon.
Lopetin Alfloxin ja palasin takaisin Somac'iin.
Kesähelteetkö aiheutti ripulia, vai nuo muutokset, ei pysty tietämään.
Sain suolistoni kuitenkin rauhoittumaan muutamalla Precosa-jauhepussilla ainakin tilapäisesti.
En ole hullua hurskaammaksi tullut, millä aineilla saisi parhaan olon maha-suolikanavaansa.
Minulle ei ole mitään varmaa keinoa.
Kun vaihtaa jonkun aineen tai muuttaa vähän ruokavaliotaan,
lopputulos voi olla mikä vain.
Sama aine tai sama ruoka voi toisena päivänä olla hyväksi ja toisena päivänä huonoksi.
Kokeiluni ovat olleet suht'pitkiä saadakseni paremmin varmuutta onko jostain asiasta hyötyä vai ei.

Sen olen todennut, että ppi-lääkkeen vähentämisyritykset hitaastikin saavat happotuotannon pursuamaan enemmän kuin ennen ppi-lääkkeen aloittamista eikä se tunnu tasoittuvan ollenkaan.

Ehkä ppi-lääkkeet aiheuttavat jotakin lopullista muutosta
mahassa.

kaurapullaRe: Liian vähän happoa vatsassa?5.10.2018 15.59
Tämä on mielenkiintoien ketju, jospa vika onkin hapottomassa mahassa.
Stiäkin sattuu, väärä diagnoosi, väärä lääkitys.
Harvemmin kai ?

Minni HiiriRe: Liian vähän happoa vatsassa?8.9.2022 15.02
Hei, Te viisaammat voitteko vastata mieltä askarruttavan kysymykseen? Minulla on ollut käytössä omeprazol jo viikkoja ja nyt houkuttaa tehdä tuo suolahappotesti ja mahdollisesti jatkaa sitten tarvittaessa esim Solgarin Betainella. Mites, uskaltaako sen testin ihan huoletta tehdä tällainen perusrefluksi potilas? Kiitos kaikille jo etukäteen.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: