Keskustelu

SannaMaarit (siirto)Barrett + ruokatorventulehdus 21.10.2012 20.49
Hei, olen uusi täällä joten pahoittelut jos tämä tuli väärään ketjuun.

Taustatietona että olen 36-vuotias nainen, jolla juuri todettu palleatyrä ja koepalatuloksissa ilmeni myös Barrettin ruokatorvi. Lääkäri ikäänkuin vain totesti tämän ja nyt kun olen siitä lukenut, niin kyseessähän onkin vakavampi juttu. Onko täällä kenelläkään sitä?


Olen saanut ajan PH-mittaukseen ja siellä selvitetään että laitetaanko minut heti leikkaukseen eli käsittääkseni laitetaan mansetti palleatyrään.


Syy miksi kirjoitan tähän ketjuun (ylläpidon kommentti: tämä kirjoitus löytyy myös niitulin ketjusta edelleen) on se, että en ole vielä tehnyt lapsia ja niitä kovasti toivoisin. Voinko siis luottavaisin mielin hankkiutua raskaaksi kun leikkauksesta kulunut sopiva aika?


Itse en voi harkitakaan raskautta ennen leikkausta. Kun saan närästysoireet, ne on yhtä helvettiä 5-6 tuntia. Ei voi kuin käpsytellä hitaasti ympäri kämppää ja välillä oksentaa ja tuntuu että taju lähtee niistä poltteluista. Raskausajalla maha on niin kauan iso, että en sitä kestäisi :/


Mutta nyt sitten tietty pelottaa tuo mahdollinen leikkaus ja tuo että mulla onko Barrettin ruokatorvi ja oikeastaan kaikki mahdollinen. Mulla närästykset kun alkoi vasta tammikuussa ja niitä tuli n 3. kk:n välein, niin olihan nuo tulokset aika pommi :o

SannaMaarit, Vanilja, Sitrus (siirto))Re: Barrett + ruokatorventulehdus 21.10.2012 20.53
SannaMaarit 21.10.2012 13:36


Nyt viikko ilman närästystä, mikä ihan kiva sillä ne on niin rajuja kohtauksia ettei niitä usein kestäisikään.

Barrettin ruokatorvi todettu perjantaina ja palleatyrä. Nyt vain muutama ylikilo pois ja lääkettä napaan. Aika myös PH-mittaukseen ja sen jälkeen todennäköisesti leikkaus koska oireeni niin pahat.
Koska kaikki niin uutta ( oireet alkoi vasta tammikuussa -12 ja niitä tuli alussa vain 3 kk:n välein ) niin en oikein tiedä mitä varoa ja mitä ei. Ruokalassa syön, mutta kevyesti. Vehnät jätin pois, sillä huomasin että ne turvottaa mahaa -> närästää. Alkoholia en ole juonut muutamaan kuukauteen, suklaan ja kahvin lopetin myös.


Nyt pikkuhiljaa pitäisi sitten alkaa katsomaan että mitä saa syödä ja mitä ei. Uskoisin että laihdutuksen myötä saan varmaan pahimmat oireet pois, tosin Barretti on ja pysyy. Melkoinen shokki oli kyllä se diagnoosi, tähän mennessä kuin olen ollut aina terve.
Niin ja ikää on 36 vuotta :)






Vanilja 21.10.2012 17:44
Onko tosiaan niin että oireesi ovat alkaneet vasta tammikuussa, eikä sitä ennen ole närästänyt? Saitko silloin lääkityksen, vai saitko sen nyt vasta tähystyksen jälkeen? Luulin että tuo Barrettin ruokatorvi tulee vasta vuosia kestäneen närästyksen tuloksena. No tosiaan nyt viimeistään kannattaa tehdä elämäntapa- ja ruokavaliomuutoksia.




SannaMaarit 21.10.2012 18:34

Juu, tammikuussa oli ensimmäiset närästykset ja ne oli heti sitä laatua että sain valvoa koko yön ja tallustella ympäri asuntoa. Pelästyin kun en tiennyt mitä se on ja lääkäri silloin totesi että närästystä.


Elämäntapamuutos tosiaan tuli tehtyä kuukausi sitten kun kävin tähystyksessä, kun sanoi että ruokatorven tulehdus ja palleatyrä. Perjantaina koepalojen tuloksista Barrettin ruokatorvi.

Nyt olen siis kuukauden popsinut Esomeprazol Sandosia, sitä ennen kesällä työlekuri antoi Somacia, mutta silloin närästi useammin. Nyt ne suht pysyy kurissa kun vain katson etten turvota mahaani.
En odottanut kyllä ihan tuollaisia tuloksia.

Mutta nyt on sitten jäänyt tosiaan suklaa, rasvainen ruoka ja muut karkit. Limuja en ole koskaan juonut enkä juuri kahviakaan, laten silloin tällöin.
Täytyy sanoa että tekee tiukkaa tämä kerrasta poikki - fiilis.




Vanilja 21.10.2012 19:48

Kun minä jouduin muuttamaan ruokavaliotani, tuntui ihan samalta, se oli masentavaa ja surullista, on vaikea luopua omista totutuista tavoistaan. Nyt jälkeenpäin olen todennut että ei se ollut ollenkaan niin kamalaa. Kun sain tasapainotettuani oman tilanteeni ja pääsin eroon oireistani, olen voinut nauttia entisistä mukavista tavoistani. Kahvista jouduin luopumaan alkuun, mutta nyt juon kahvia pienen kupillisen päivittäin. Tänään olen juonut kahvia aamun lisäksi iltapäivälläkin, tosin pikkuruisen kupillisen vain. Leivoin korvapuusteja muutama viikko sitten hesarissa olleen täydellisen korvapuustiohjeen mukaan. Tulipas niistä hyviä. Vehnäjauhon olen vaihtanut spelttiin ja tavallisen sokerin intiaanisokeriin. Alkuun ei tullut kuuloonkaan minkäänlaiset leivonnaiset.

Varmaan vie jonkun aikaa, ennenkuin tuo ruokatorven tulehdus paranee, ruokavalion avulla minä pystyin helpottamaan närästystä, toivottavasti siitä on apua sinullekin.



Sitrus 21.10.2012 20:02


Älä nyt kuitenkaan hätäile sen leikkauspäätöksen kanssa, Sannamaarit. Siinä on riskit ja sivuvaikutukset. Voit joutua ojasta allikkoon.

Jos sulla on Barrett, sulla on ollut refluksia vuosikausia. Oireet ovat saattaneet alkaa pikkuhiljaa, ja olet vain tottunut niihin ja kuvitellut että ne ovat normaalia elämän epämukavuutta. Rajut oireet joita sulla on nyt, helpottaa todennäköisesti, mutta siihen voi mennä kuukausia. Mietit sitten myöhemmin sitä leikkausasiaa, kun näet mihin olotilasi asettuu.



SannaMaarit 21.10.2012 20:18


Se miksi hätäilen sen leikkauspäätöksen kanssa on se, että haluaisin kohta raskaaksi.

Tuon kirurgin jonka kanssa nyt perjantaina asiasta juttelin, hän totesi että ilman leikkausta kivut raskausaikana tulevat pahenemaan ja olemaan päivittäisiä ja juurikin sen takia kun vatsa sitten kasvaa ja painaa tuohon palleaani.

Siihen ei taida olla toista vaihtoehtoa? Koska tosiaan en kovin mielelläni siihen leikkaukseen menisi, juurikaan kun olen lukenut sivuvaikutuksista ja riskeistä.


Huomaan tosiaan että oloni on nyt helpompi kun olen jo laihtunut.
Täytyy sanoa että on kyllä tosi outoa etten ole ajatellut noita närästystunteita ennen tammikuuta ja sitä ensimmäistä rajua kohtausta. Mulla on aina ollut ns stressivatsa, mutta ehkäpä ne onkin olleet jo närästystä. Harmillista etten ole sitä silloin tajunnut, asialle olisi silloin voinut tehdä jotain.

Maustetusta ruuasta luopuminen on varmasti mulle se pahin. Rakastan chiliä, kiinalaista ja thaimaalaista ruokaa :/

VaniljaRe: Barrett + ruokatorventulehdus 22.10.2012 12.26
SannaMaarit, sinulla on niin isot asiat kyseessä, että kannattaa yrittää etsiä kaikki mahdollinen saatavilla oleva tieto asiasta. Usein on hyvä pyytää muutaman lääkärin mielipide tilanteestaan.

Ymmärrän hyvin että pelkäät raskauden aiheuttamia ongelmia, närästys vaivaa raskaana olessa vaikkei se koskaan muulloin vaivaisi. On varmaan tärkeää että ihan ensimmäisenä tuo ruokatorven tulehdus hoidetaan kuntoon ja että teet itse kaiken sen minkä pystyt tekemään, tarkoitan siis noita ruokavaliomuutoksia ja stressin välttämistä, ruoan huolellista pureskelua, sängynpäädyn nostoa jne. Hienoa jos olet saanut painoa jo tiputettua. Minulle sanoi tähystystuloksesta kertonut lääkäri, että paino ei saa missään vaiheessa nousta. Minulla siis tuo löysä sulkija. Osalle tosin painon pudottaminen yksinään ei tuo helpotusta.

Minä en pysty syömään ollenkaan kiinalaista ruokaa ilmeisesti siinä olevan glutamaatin takia. Kaikki tulinen ja maustettu on myös pois ruokavaliostani. En hirveästi niitä ole kyllä käyttänyt aiemminkaan, joten siitä ei tullut mitään ongelmaa. Valkosipulia pystyn syömään niin, että paloittelen valkosipulin öljyyn, annan sen olla siinä vuorokauden, sitten siivilöin sen. Käytän öljyä salaattiin, keittoihin ja milloin mihinkin.

Ruokavaliomuutoksissa on se hankaluus, että ne eivät näyt välttämättä kovin nopeasti. Sanotaan että ne eivät näy viikon, eikä vielä kuudenkaan viikon kuluttua, mutta vuoden kuluttua tilanne voi olla jo ihan toinen.

SannaMaaritRe: Barrett + ruokatorventulehdus 22.10.2012 13.00
Ruokatorven tulehdus ainakin jo varmaan helpottanut, sillä kaksi edellistä närästyskohtausta on ollut vain tuolla pallean tienoilla eli ruokatorvi ei ole poltellut lainkaan. Tosin nyt kun tuo diagnoosi oli mikä oli, niin jatkan edelleen tällä salaatti, kaurapuuro, kevytrahka ja mustikkakeitto - linjalla. Ja vältän kaikkea minkä arvioin turvottavan vatsaa.
Mulla onneksi ei ole mitään palan tunnetta kurkussa, mutta pieniä tykytyksiä kyllä sydämessä.
Voisi sanoa että näinä päivinä kun ei närästä, en mistään edes huomaisia että on jossain jotain vikaa, siksi mietinkin että onkohan mun koetulokset vaihtuneet sairaalassa :D
Jos otan toisen mielipiteen, niin eikös se tarkoita uudestaan letkun nielentää? Se ei kyllä ollut kivaa, koko sen ajan oksensin ja sen jälkeen tuli kiva närästys.

Työ- ja kotiasioista en olleksi stressaa lainkaan, siellä kaikki hyvin. Mutta tämä kyllä hieman ahdistaa. Pitää yrittää ottaa uusi ja parempi asennoituminen. On vain niin kova pudotus kun ollut täysin terve tähän saakka ja sitten pudotetaan tällainen pommi...

Täältä sivulta löytynyt kyllä hurjasti hyvää tietoa, jatkan lukemista. Ja myös tämä keskustelupalsta on loistava! Kiitos siitä teille

VaniljaRe: Barrett + ruokatorventulehdus 22.10.2012 13.21
SannaMaarit, tarkoitin sitä että tuossa raskauden suunnittelussa kannattaa joskus kysellä useamman lääkärin mielipidettä. Mutta jos sinulla on hyvä lääkäri, joka on asiantunteva ja olet häneen tyytyväinen, se varmasti riittää. Tähystystä ei varmaan kovin usein tehdä, yksi kerta riittää varmaan pitkäksi aikaa. Joissain tapauksissa se kyllä tehdään useammin seurantamielessä, mutta varmaan siinäkin on ainakin vuosi väliä. Se tosiaan on niitä tutkimuksia joita yrittää viimeiseen asti vältellä.

SannaMaaritRe: Barrett + ruokatorventulehdus 22.10.2012 13.27
Aivan joo, siihen liittyen.
Olen itseasiassa käynyt vain hänellä, mutta olen ollut ihan tyytyväinen.
Toisaalta ei liene haittaa konsultoida jotain toistakin asiasta, koska uskon että saan oireeni pidettyä kurissa tällä laihduttamisella.
Melkein ennemmin tekisin niin, että söisin vain mustikkakeittoa ja kaurapuuroa sen ajan kun maha on iso, jos se auttaa. Kuin että nyt hirveällä kiireellä ja tohinalla menen leikkaukseen josta en vielä edes tiedä niin paljoa.

VaniljaRe: Barrett + ruokatorventulehdus 22.10.2012 14.07
SannaMaarit, varmasti voit myöhemmin syödä muutakin, minä syön jonkun verran sosekeittoja, (muutkin keitot käyvät) ja höyrytettyjä tai uunissa kypsennettyjä kasviksia. Niiden kanssa syön broilerijauhelihasta tehtyjä pihvejä tai broilerinfilepihvejä, kalaa jne. Kalkkunaakin kannattaa kokeila. Alkuun kannattaa syödä vain niitä ruokia, mistä ei tule oireita. Jos erehdyn syömään liikaa viljatuotteita, saan oireita, siksi syön niitäkin rajoitetusti, mutta vain täysjyväleipää ja ruisleipä usein juureen leivottuna.

Ruoan puresekeluun kannattaa myös kiinnittää huomiota ja siihen että rauhoittaa ruokailuhetken, stressaantuneena syöminen aiheuttaa minulle välittömästi ylävatsakipuja. Punaista lihaa syön myös todella harvoin, samaten maito sellaisenaan aiheuttaa ongelmia. Kokeilemalla varmasti löydät itsellesi hyvän ruokavalion.

VaniljaRe: Barrett + ruokatorventulehdus 23.10.2012 9.11
Minua mietityttää nyt tuo että tuo Barrettin ruokatorvi voi tulla noin yllättäen ja noin nuorella iällä. Jotenkin olin kuvitellut että se on yli viisikymppisten ihmisten ongelma, joilla pahoja oireita on ollut vuosikymmeniä.

Kun ihminen on pohjimmiltaan kovin itsekäs, niin tietysti aloin ajatella tätä tilannetta omalta kannaltani. Omasta mielestäni olen "lähes oireeton", mutta olen tarkkaillut itseäni tässä muutamana päivänä ja tuntenut tosiaan jonkinlaista tunnetta kurkun tienoilla, välillä vähän enemmän ja välillä vähemmän. Kuinkahan paljon sitä on tässä puolentoista vuoden aikana tottunut tähän olotilaan ja pitää itseään "lähes oireettomana"? Mietin myös että miten nuo pienetkin tuntemukset vaikuttavat limakalvoihin, jos niitä kuitenkin päivittäin tuntuu. Jotkut eivät koe purukumin syöntiä hyväksi, mutta minulle se tekee hyvää, pienetkin tuntemukset saattavat kadota pelkällä purukumin syönnillä.

Tähystyksessä ei havaittu mitään ongelmia limakalvoilla, siksi on tietysti tärkeää että ne pysyvät jatkossakin kunnossa. Limakalvojen hyvinvointiin kannattaa siis kiinnittää huomiota jatkuvasti. Minulle sanoi kaksi eri lääkäriä, että uusintatähystyksiä ei minun kohdallani tarvita, mutta ehkä jossain vaiheessa olisi hyvä kuitenkin tarkistaa tuo limakalvojen tilanne.

SannaMaaritRe: Barrett + ruokatorventulehdus 23.10.2012 11.14
Kyllä tässä itsekin on tullut mietittyä, että mitäköhän olen tehnyt että tällainen on päässyt tapahtumaan. Mutta tulin tulokseen että ei auta jossitella, vaan se on ja sille ei voi enää mitään.
Mutta uskoisin kuitenkin että edes joskus olisin ajatellut että mua närästää, mutta en muista kyllä yhtään sellaista tilannetta. Todella outoa kuitenkin että olen ollut täysin oireeton ja sitten kuitenkin limakalvot päässeet noin pahaan jamaan. Siksi edelleenkin mietin että voiko mun diagnoosi olla väärä....

refluksikurkkuRe: Barrett + ruokatorventulehdus 23.10.2012 14.22
SannaMaarit, anna aikaa itsesi sopeutua ajatukseen kunnolla ajan kanssa (kuukausia ellei pitempi aika) .... äläkä lue ihan kaikkia tietopuolen juttuja yhdeltä istumalta ettei tule infoähkyä :-)

Kiva, kun löysit meidät ja koet sivuston olevan hyödyksi!

Ymmärrän alkushokin hyvin, koska olin alkaessa kanssa ihan perusterve (37v), jolle kroonisuus oli täysin outo kokemus. Tauti tuli flunssan yhteydessä/jälkeisenä. Pystytkö jutteleen asiasta keneenkään lähipiiristä kanssa?

Itse fiksasin aikakäsitteen oireilun suhteen vuoteen, joten en odotellut mitään suurempia ensimmäisinä kuukausina.

Hienoa, että olet jo alkanut tuon refluksirempan! Toivotaan, että on onni myötä ja oireet on selvästi liitettävästi ainakin edes osittain johonkin ruokaan. Monilla on ongelmana se,että tiettyä helppoa loogisuutta ei löydy. Mausteiset on vähän huonoja kun ne ärsyttää sitä limakalvoa (vaikkakaan ei niinkään vaikuta siihen alasulkijan toimintaan). Toivottavasti potentiaalinen tiukempi ote ruokavalioon vaihtuu parin vuoden päästä jo laajemmaksi.

Klassisesti tälle taudille on tyypillistä se, että oireet ja limakalvon kunto ei vastaa toisiaan, joka tarkoittaa (hyvässä mielessä ehkä) sitä, että yöllä päivystykseen vievät oireet eivättarkoita välttämättä ollenkaan ruokatorven tulehdusta ... ja sitten valitettavasti toistepäin eli oireetonkin (jolla ylösnousua ruokatorveen tai sen ulkopuolelle kuitenkin johonkin kohtaan esiintyy ilman tuntemusta) voi saada tähystyksessä Barrett - diagnoosin. Nuoremmilla (alle 50???) oireettomilla Barreteilla voisi teorioida olevan myös muita tekijöitä kuviossa mukana (esim yksilöllinen limakalvon sietokyky, vajaa puhdistus ylösnoususta ym). Barrett muutokset saattavat myös heikentää oireiden tuntemista niissä kohtaa, koska limakalvo on "parkkiintuneempaa" ylösnousua vastaan.


Minkälainen sun Barrett on (sentteinä ym)? Kuinka monen vuoden välein sulle ehdotettiin tähystyksiä vai oliko tästä mitään puhetta?

Jos haluat tarkistuttaa vielä diagnoosin, paperit voi pyytää itselleen ja viedä ne yksityisen puolen gastrolle uudelleen analysoitavaksi. Merkintää pitäisi olla jossakin kohtaa, jos jostain syystä ruokatorvesta otetut näytteet olisi ollut huonoja ym ym.

SannaMaaritRe: Barrett + ruokatorventulehdus 23.10.2012 14.42
Kiitos refluksikurkku hyvästä vastauksesta.
Tässä tosiaan vielä sulatellaan alkushokkia ja kuuntelijoina on ollut perhettä ja ystäviä. Hieman vaan vielä hankala selittää mikä on, kun tämä kaikille niin tuntematonta. Mutta päivä kerrallaan ja itseasiassa niin, että jokainen närästyksetön yö on voitettu yö.
Toisaalta nyt vedän kyllä sellasella ruokakuurilla että niiden ei pitäisikään närästää. Mitään uutta en uskalla vielä kokeilla.

Kävin siis jo yksityisellä teettämässä tuon ja vastauksenkin sain itselleni. Senteistä siellä ei puhuta lainkaan, mikä outoa?
Jotain jargoniaa mistä en ymmärrä mitään ja sitten lopussa ne sanat mitkä ymmärrän. Löydöksenä Barrettin oesophagus. Dysplastisia muutoksia ei todeta.
Tästä viimeisestä olen iloinen :)
Mutta ei puhunut lääkäri mitään että milloin uusiksi. Antoi sen lapun käteen että sinne PH-mittaukseen pitää mennä. En ole vaan uskaltanut vielä soittaa aikaa kun haluan että tuo ruokatorventulehdus on paremmassa jamassa. Siinä kun ei ilmeisesti saa sitten syödä niitä nappuloita.

Nyt kun olen tässä asiaa miettinyt, niin muutaman asian olen huomannut. Kun mulle 17 vuotta sitten tehtiin nielurisaleikkaus, niin sen jälkeen mulla hävisi lauluääni. Ja nyt viimeisen parin vuoden aikana olen huomannut että mun ääni säröilee, ihankuin alkaisin itkemään. Perin ärsyttävää kun teen paljon esitelmiä asiakkaille ja olen kovin suora ja temperamenttinen ihminen. Ja sitten mun ääni jossain kohtaa esitystä katoaa. Veden juominen auttaa aina toviksi.
Tuo varmaan johtuu tästä, jonka nyt osaan siihen yhdistää.

Torvi BarretillaRe: Barrett + ruokatorventulehdus 23.10.2012 19.53
Tervetuloa minunkin puolestani SannaMaarit! Minulla diagnisoitiin heinäkuussa 2012 samoin barret, mutta ei dysplastisia muutoksia. Jonkinlainen tunnekuohu siitä seurasi.

Minä suhtaudun tähän asiaan niin, että minulla on aika paljon suurempi riski sairastua ruokatorven syöpään, kuin jollakin toisella ihmisellä. Tähän todennäköisyyteen voin itse vaikuttaa aika plajon. Kyseessä on kuitenkin aika harvinainen tauti.

Olen päättänyt uskoa kovasti lääkäreihin. Lopetin alkoholin käytön, koska asetaldehydi nostaa riskiä. Laihdutin. Syön terveellisesti hyvin pieniä annoksia. Lopetin turhan murehtimisen. Rentoudun, meditoin ja nukun hyvin. Jos tämä ei silti auta, niin sainpahan ainakin kokea, miltä tuntuu elää turhaa murehtimatta terveellisesti.

Raskaudesta on miehen vaikea sanoa mitään. Varmasti kannattaa hoitaa ainakin akuutit tulehdukset pois ennen kuin massu kasvaa. Useamman lääkärin kanssahan tuosta kannattaa jutella. Jotenkin itsestäni tuntuu tällä hetkellä, että tämän taudin kanssa pärjää ja se rajoittaa elämää hyvin vähän, kunhan elää kurinalaisesti.

Raskaus voi olla kyllä eri tason asia. Lisäksi taudin vaikeusasteita ja oitreita tuntuu olevan hyvin erilaisia.

Toivotan nyt joka tapauksessa oikein antoisaa rakkauselämää sinulle!

SannaMaaritRe: Barrett + ruokatorventulehdus 23.10.2012 21.52
Hei Torvi Barretilla, kiva että täällä on joku jolla sama homma. Tai siis ei todellakaan ole kivaa että kenelläkään on se, mutta että jos se jollakin on niin on löytänyt tiensä tänne.

Tuo on se mikä pelottaa eniten, sana syöpä. Ja se, että meillä on isompi riski siihen sairastua. Siksi olen itsekin ottanut tosissani ruokajutut. Suklaata aion kyllä joskus syödä palan tai kaksi. Aion myös joskus ottaa ruuan kanssa lasin viiniä, mutta siihen ne sitten jää.
Ja toivon että noista harvinaisista herkkuhetkistä ei tule mitään vaurioita. Mitä mieltä olette?
Niin ja onkohan jossain jotain listaa missä on ns. kiellettyjen lista eli mitä ei saa syödä?
Nyt kun olen saanut laihdutettua tuota mahaa pois, huomaan että ei lainkaan närästä eli närästykseni on ollut palleatyrästä johtuvaa ja toki siihen lisäksi sitten huono ruokavalio. Mutta onko jotain mitä oikeasti kannattaa välttää että mistä ruokatorvi tykkää kyttyrää?

refluksikurkkuRe: Barrett + ruokatorventulehdus 24.10.2012 8.56
Vanhoja Barrett - pohdintoja löytyy myös täältä http://www.refluksi.fi/keskustelu.html/13637#message13712

Eli ainakin nimimerkeillä jets, arnold, tommi b, Pete, Mies ja Vellamo on Barrett.

Kiellettyjen lista käsittää nuo tavallisimmat, mitä löytyy tuolta päävalikon Refluksi:Ruoka - osuudesta. Koufmanin vähähappoinen (aluksi päälle 5,5 ruoat) kuulostaa siinä mielessä hyvältä ettei se ainakaan aktivoi sitä ylöstulevaa pepsiiniä, joka hapon (ylhäältä tai alhaalta tuleva) myötä aktivoituu.

En usko itse, että satunnaiset herkuttelut tekee yhtään mitään haittaa. Viini kulaus silloin kun on ruokaa suussa, sekoittuu jonkinasteisesti boluksen (nieltävä massa) kokonaispH:n eikä voi olla yhtä huono kuin sinällään juotu. Ja voihan viinin perään heti ottaa vesihuikankin huuhtelemaan ruokatorvea, jos ajattelee vaan pelkästään alasmenoa. Ja tosiasiallisesti alkoholivaroitukset tulevat luultavammin alunperin säännöllisestä runsaasta alkoholinkäytöstä, jossa määrin täällä ei kukaan juo (ellei täällä ole pitkäaikaisia alkoholisteja kirjoittajissa).

Jos haluat tehostaa suojausta akuuttivaiheessa, kokeiltavana on myös testattuja tuotteita ..... ainoa lääke (voi käyttää salpaajien kanssa yhdessä) on Gaviscon, joka muodostaa tietyksi ajaksi vatsan sisällön päälle geelimäisen lautan, joka estää fyysisesti sitä nousua (salpaajat siis pääasiallisesti minimoi vain hapon, eivät siis estä ylösnousua). Toiset meistä olemme tilanneet myös vahvempaa (ei alum.) sisältävää GAviscon Advancea Britanniasta (googlaa hakulaatikolla). Kalvoa limakalvolle (en tiedä onko tämä vain sittenkin vatsan puolelle) muodostaa myös Antepsin.

Hienoa, jos painon ja oireiden välillä on ollut selvä yhteys! Pari liikakiloa ei haittaa yleensä, kun osa siitä on kuitnekin nestettä sekä kilot jakautunut koko kehoon, joten vatsan kohdalle tuleva todellinen lisäys on melkoisen pieni.

VaniljaRe: Barrett + ruokatorventulehdus 24.10.2012 11.06
SannaMaarit, on vaikea sanoa mikä pitää jättää pois, kun ihmiset ovat niin yksilöllisiä. Luulisin kuitenkin että tuliset ruoat ja mausteet eivät olisi hyväksi, samaten happamat ruoat. Minä voin syödä paprikaa, mutta monille se aiheuttaa oireita. Tosin syön itsekin sitä vain vähän.

Tyrniöljyn sanotaan vahvistavan limakalvoja. En ole sitä käyttänyt, mutta Silicea Tonicia kylläkin. Senkin pitäisi tehdä tuo suojaava kalvo limakalvon pinnalle. Käytän tarvittaessa Rennietä, mutta yleensä käytän luontaistuotteita tukihoitona. Vaihtoehtopuolen asioista löytyy oma ketjunsa.

Oman hoitoni olen perustanut kokonaan siihen, että huolehdin terveydestäni kokonaisvaltaisesti. En siis hoida pelkästään refluksin oireita, vaan myös kaikin puolin yritän tukea elimistöäni niillä keinoin, jotka tuntuvat tekevän sille hyvää. Olen samoilla linjoilla niin kuin Torvi Barretilla kirjoittaa, kunnon uni, rentoutuminen ja meditaatio, liika huolehtiminen pois. Liikunta on myös tärkeä asia ja yleensäkin se että hemmotelee hiukan itseään ja tekee sitä mikä itselle on mieluisaa. Kun tilanne tasoittuu ja pahin vaihe menee ohi, niin sitten voi välillä lipsua ja herkutella. Herkut yleensäkin on tarkoitettu vain erityistilanteisiin, silloin niistä vasta nauttiikin.

SannaMaaritRe: Barrett + ruokatorventulehdus 24.10.2012 11.03
Kiitos refluksikurkku,juuri tulostinkin tuon Koufmanin vähähappoisen ruokavalion ja ilokseni huomasin, että ei se nyt niin paha ole :D
Ainoa mitä mietin on pähkinät, olen meinaan huomannut että ne tekee hyvää mun vatsalle, mutta en löytänyt niitä tuolta. Olisiko ne sittenkin kiellettyjä Barrett-ihmisille?
En löytänyt mistään pähkinöinen ph-arvoa.

Miten tuo Gaviscon toimii? Eli jos mulla on ne järkyt kohtaukset, niin se saattaisi auttaa? Kun nyt tosiaan nautin tuosta Esomepratzol Sandosista aamuin ja illoin ja se ei kyllä auta jos se närästys iskee.
Jos meinaan tuosta vähänkään tehoa, niin sitten kipasen välittömästi apoteekkiin.
Niin ja auttaako se myös sitten jos/kun joutuu pakosta vähän syömään jotain kiellettyä?
Mulla on paljon asiakastilaisuuksia ja niihin ei voi ottaa omia eväitä, mutta koska olen nyt opetellut syömään 2-3 tunnin välein vähän, niin jos sellainen kestää koko päivän, mun on pakko syödä mitä siellä tarjolla. Mutta en sitten haluaisi sitä dilemmaa, että siitä seuraa aina se seuraava valvottu yö kera kipujen.

Lähden Ranskassa käymään kolmen vkon päästä, voisinkin samalla katsoa onko siellä tuota tujumpaa ainetta. Jos se ei tee mitään vahinkoa muutoin? Onneksi noita koko päivän asiakastilaisuuksia on vähän, mutta sen muutaman kerran vuodessa kyllä.

Mulla on niin onneton vartalotyyppi, että kaikki kilot ja nesteet kertyy vain vatsaan. Ei koskaan minnekään muualle. Sen takia onkin ollut myös ilo huomata että ne siitä lähtee. Tosin hitaasti. Mutta mitä hitaammin, sitä varmemmin ne pysynee poissa. Ja varsinkin kun ruokaremontti on nyt loppuelämän tosiasia. Eli jos tässä nyt jotain hyvää, niin se että pääsen taas hoikkiin mittoihini :)

Käynkin lukemassa tuon toisen ketjun.

SannaMaaritRe: Barrett + ruokatorventulehdus 19.11.2012 10.18
Kirjoittelenpa vaikka tähän kuulumisia.
Lähdin perjantaina pitkään odottamalleni Pariisin matkalle ja vähän jännitin että mitä siellä voi syödä kun kotona syönyt nyt niin kurinalaisesti. No, siellähän ei sitten puuroa ollut missään joten se oli syötävä leipiä ja jännittelin että mitä tapahtuu.
Perjantai yö meni hieman poltteessa, mutta Gaviscon sitten auttoi. Lauantaina ei mitään ja söin edelleen vähän varovasti ja tosin vähän ettei tule mitään.
La iltana sitten räjähtää pankki, ihan järkyttävä kohtaus taas ja mietin että no, se on se 5-6 tuntia ja sitten elämä jatkuu.
Tällä kertaa ei jatkunut. Kun polttelua oli takana 13 tuntia ja edelleen niissä kouristusaalloissa, tein ratkaisun että lennän Suomeen ja suoraan sairaalaan. Loma siis loppuikin lyhyeen.
Eilen sitten iltalennolla kärvitely ( kiitos muuten Finnairille, sain oman rivin jossa sitten pystyin vaihtamaan asentoa minuutin välein ) ja Peijakseen. Mulla epäillään nyt sappikiviä, sillä mikään närästys ei voi noin rajuja kipuja aiheuttaa.
Nyt olen kohta lähdössä yksityiselle ultraan.
Täytyy sanoa että olisin onnellinen nainen jos kiviä löytyy, sillä muuten on jotain muuta pahasti pielessä. Nehän kun pystyy sitten leikkaamaan pois. Ja olen muutenkin ihmetellyt että onko oikeasti ne närästyskohtaukset noin pahoja ettei voi tehdä mitään, itkeä vaan ja pyöriä ja etsiä asentoa ja kipu on niin paha että tuntuu kuin koko rinta räjähtäisi. Ehkä se voi olla siitäkin, mutta toivon että löytyisi nuo kivetkin. Nimittäin ainoa millä 26 tunnin jälkeen kipu saatiin pois, oli joku Litalgin tai vastaava pilleri mikä suuhun työnnettiin.
Mutta nyt ultraan ja toivotaan että alkaa vastauksia löytymään.

SannaMaaritRe: Barrett + ruokatorventulehdus 19.11.2012 13.51
Diagnoosi, sappirakontulehdus ja iso sulkukivi. Leikkaukseen asap.
Näinköhän on, että "närästykset" ei ole olleet närästyksiä vaan sappikiven aiheuttamia juttuja. Sitä mieltä on lääkärit.
Huippua että mahdollinen kivuttomuus häämöttää.
Tosin edelleen mulla on se tämä Barrett ja palleatyrä eli kurinalainen elämä kyllä jatkuu.

VaniljaRe: Barrett + ruokatorventulehdus 19.11.2012 14.05
No onpas hyvä että asiat alkavat selvitä. Kummallista että noita sappitutkimuksia ei tehdä samantien kuin tähystyskin, varsinkin kun oireet ovat noin rajuja, ihan turhaa kärsimystä. Harmi että jouduit keskeyttämään lomasi. Mutta ihan mahtavaa jos saat avun sappileikkauksesta.

refluksikurkkuRe: Barrett + ruokatorventulehdus 20.11.2012 16.36
SannaMaarit, hyvä että selvisit takaisin kotiin vaikka Pariisin reisssun keskeytyminen tietenkin harmittaa! Pariisi on ihanan tunnelmallinen paikka. Tuolla toisessa ketjussa kertomasi uutisen pohjalta ... et sitten napannut ketään Pierreä tai Jean Lucia mukaan sua tänne hoitamaan :-)??

Lentäminen on erittäin hankalaa kipeänä vaikkakin joka kilometri lähempänä kotoa.

Hienoa, että jotain "konkreettista" löytyi, joka voi selittää kivun! Mitenkä sulla siellä sairaalassa sujuu? koska leikkaus on?

SannaMaaritRe: Barrett + ruokatorventulehdus 20.11.2012 17.02
Siinä kipukohtauksessa ei olis auttanu vaikka olisi tullut Brad Pitt vastaan :)
Sairaalasta pääsen jo tänään illalla, mut leikattiin eilen kiireellisenä kun sappi oli niin tulehtunut. Nyt on sitten haavat kipeet, mutta ei mitään verrattuna niihin kohtauksiin. Nämä kestää ihan jopa hymyillen.

Nyt jäänkin sitten jännityksellä odottamaan että mitä tuntuu normaali närästys, onhan mulla tosiaan nuo muut vielä.
Mutta jännästi sanoi mut leikannut kirurgi tänään, että jos barrett on vain pienellä alueella, se voitaisiin leikata. Itse mitä googlettanut, niin sitä ei kuulemma Suomessa tehdä. Mutta tämä Heidi Wikström ilmeisesti leikkaa. Tosin hän sanoi myös että vaikka se onkin syövän esiaste, ei se juuri koskaan syöväksi muutu, sillä ruokatorven syöpä harvinainen.
Katsellaan siis ja toivutaan tästä leikkauksesta :)

refluksikurkkuRe: Barrett + ruokatorventulehdus 20.11.2012 17.38
Ei varmaan tunnu miltään sappikipujen jälkeen!

Onhan sulla siellä joku kaveri mukana kuvioissa varmistamassa, että kaikki ok, kun pääset kotiin?

Ablaatiota lääkäri varmaankin tarkoitti, ainakin yksi tekniikka, joka pitäisi olla vihdoinkin saatavilla myös täällä pohjolan perukoilla - siitä on vähän kirjoitusta täälläkin (sivuston omalla hakulaatikolla). Kv tutkimuspuolella aikalaillakin artikkeliakin viimeisenä kolmena vuotena.

Krioterapiaan pohjautuvaa poistoa en tiedä onko saatavilla vieläkään. Mayo - sairaalan yleisvideo (niitä on aika monta tuolla youtubessa): www.youtube.com/watch?v=ygm12ktPck8

Käytännön kokemuksia löytyy varmaan tuolta Britannian puolen Barrett - yhteisöstä (päävalikosta "Refluksi - ja akalasiayhteisöjä", josta löytyy linkki sinne).

Rt syöpä on kyllä harvinainen kuten noista perusprosenteista näkyykin (se ei tietenkään lohduta niitä jotka sen saa). Meidänkin kirjoittajista vain yhdellä on ollut ruokatorven syöpä.

Mukavaa toipilasaikaa - videoliikkeen kautta saa vaikka sen Brad Pittinkin kuvioihin mukaan ...

refluksikurkkuRe: Barrett + ruokatorventulehdus 20.11.2012 17.41
Mayo -sairaalan videolinkki siis tässä:
http://www.youtube.com/watch?v=ygm12ktPck8

SannaMaaritRe: Barrett + ruokatorventulehdus 20.11.2012 19.49
Kiitos refluksikurkku, pitääpä tässä sairasloman iloksi noita vähän tsiikailla.
Ajattelin kyllä asian niin, että menen 2-3 vuoden päästä uudestaan tähystykseen ja otetaan tulokset ja sitten siinä myös tarkkaan kysyn että kuinka isolla alueella se barrett oikein on ja onko järkeä leikata.

Tulin yksin kotiin. Ihan pienestä asti ollut sellanen että jos olen kipeä, mun pitää saada olla ihan yksin. Mutta tarkkailihan ne mua reilun vuorokauden ja kolme ruokaa pysyy sisällä, niin pitäs olla ok. Soittelen sitten vaan bulanssia jos siltä tuntuu, mutta veikkaan että uni maistuu. Noi sairaalan yöt kun on sellasta pintaraapasua vaan.

Miten muuten sille yhdelle Rt syövän saaneelle kävi? Siinähän ei ole mikään kovin hyvä elinennuste...

SitrusRe: Barrett + ruokatorventulehdus 21.11.2012 16.01
Hän kuoli.

SannaMaaritRe: Barrett + ruokatorventulehdus 21.11.2012 19.34
Niin arvelin :(
Siinä on hirmu huono ennuste.

SitrusRe: Barrett + ruokatorventulehdus 21.11.2012 20.20
Joo. Jussin tapaus oli varmasti monelle meistä rankkaa seurattavaa. Hänen vaimonsa tuli kirjoittamaan miten oli käynyt.

refluksikurkkuRe: Barrett + ruokatorventulehdus 22.11.2012 13.57
Barrettilaisilla pitäisi olla tosiaan seurantatähystykset (ilman potilaan omaaloitteisuuttakin :-) ) tietyn vuosivälein...

Tosiaankin, Jussi (n. 50v) meidän suureksi järkytykseksi kuoli tämän vuoden tammikuussa saatuaan siis diagnoosin edellisen vuoden huhtikuussa, jolloin hän ilmestyi tänne meille. Tuolloin hänellä oli ollut muistaakseni jo noin pari kuukautta merkittäviä nielemisvaikeuksia (ja myöskin useampia salpaajavuosia takana) ja ilmeisestikin jo vuosia (?) syöpätasolla olleet muutokset ruokatorvessa.

SannaMaaritRe: Barrett + ruokatorventulehdus 22.11.2012 15.27
Se mut leikannut lääkäri sanoi että se on erittäin harvinaista että syöväksi muuttuu ja ei tarvi käydä säännöllisesti seurannassa.
Mutta kyllä minä ainakin omasta terveydestä sen verran välitän, että yritän käydä jopa kerran vuodessa nielemässä sen letkun. Kun koskaan ei tiedä ja parempi ne muutokset huomata alussa kuin lopussa.

Siltikään en jotenkin vaan vielä oikein usko diagnoosia. Edelleen mietin onko voinut käydä kämmi, mutta se selviää kun menen sinne seuraavan kerran.
Niin kivaa se tähystys ei kuitenkaan ollut että siihen nyt heti tahtoisin uudestaan :)

refluksikurkkuRe: Barrett + ruokatorventulehdus 22.11.2012 16.08
Naisilla rt syöpä on myös harvinaisempi. Sulla on varmaankin se lyhyemi Barrett kyseessä, kun lääkäri ei puhu mitään seurannasta.

Jos itsellä olisi se diagnoosi, menisin ilman muuta 3-5 vuoden välein tähystykseen yksityisellä. Jos pakko olisi, niin nenän kautta tehtävään tai sitten ilman muuta kanttu vei - tyyliin.

Miten toipuminen sujuu?

SannaMaaritRe: Barrett + ruokatorventulehdus 22.11.2012 16.29
Ei se loppupeleissä ollut niin hirveä. Tai olisi jos se kestäisi puoli tuntia, mutta onneksi on niin nopea toimenpide. Mutta säännöllisesti aion kyllä käydä ja seuraavaksi myös kyselen tarkemmin asioista kun niistä nyt enemmän tietääkin.

Kiitos, toipuminen sujuu hitaasti mutta eteenpäin. Nyt ei haavat enää vuoda mikä hyvä juttu. En silti uskalla vielä repiä noita verisiä laastareita pois, pelkään että se repii niitä tikkejäkin. Toivottavasti kuivunut veri ei voi aiheuttaa tulehdusta..

Mutta se tunne, että tästä saattaa alkaa uusi elämä ilman kohtauksia on ihan mieletön. Jokainen yö kun meni nukkumaan niin pelkäsi että heräänkö kohta kipuun. Tietysti niitä voi vielä tulla, mutta kuulemma todella harvinaista että yhtä rajuna.
Jouluna aion silti olla raisu ja syödä lanttulaatikkoa, kylläkin Litalginit pöytälaatikossa varuilta :)

SitrusRe: Barrett + ruokatorventulehdus 22.11.2012 16.56
Barrett on harvinaisempi naisilla kuin miehillä. Mutta naisilla joilla on barrett, syöpään sairastuminen on yhtä todennäköistä kuin miehillä. Olen kysynyt tätä.

Ruokatorven syöpään sairastuu yli 200 suomalaista vuodessa. Liikenteessä kuolee suunnilleen saman verran. Ruokatorven syöpään sairastuneiden eloonjäännistä on erilaisia tilastoja, mutta noin 90% on hengissä viiden vuoden päästä diagnoosista. Ja millaista noiden kymmenen prosentin elämä on, siitä ei ole ainakaan mulla tietoa.

En tiedä miksi syöpä on niin tappava, mutta ilmeisesti se leviää nopeasti.

SitrusRe: Barrett + ruokatorventulehdus 22.11.2012 16.58
Ja virhe tuli: siis noin 90% kuolee viiden vuoden sisällä ruokatorvisyöpään sairastumisesta. Sori. Joidenkin tietojen mukaan 95%.

SitrusRe: Barrett + ruokatorventulehdus 22.11.2012 17.19
Mulle ei pitkään aikaan kukaan kertonut, että mullakin on barrett. Niitä nimitettiin vain "solumuutoksiksi" jotka eivät kuulemma olleet b:tä. Kunnes vihdoin yksi lääkäri puhui suoraan barretista. Olihan se järkytys. Ihan kuin lääkärit yrittäisivät hyssytellä asiaa, mutta eihän se sillä poistu. Enkä minäkään tiedä miten monta vuotta se on jo ollut, kun se näkyi heti ekassa tähystyksessä.
Mitä pitempään barrett on, sitä suurempi on syöpävaarakin. On tosi raskasta tietää kantavansa sellaista pommia sisällään ja joka kerta kun tähystys on edessä, sitä tulosta pelkää.

Viimeksi vielä lääkäri sekoili, ja kaksi päivää olin siinä luulossa että mulla on dysplasiaa eli pahanlaatuista muutosta. Sitten selvisi, että tieto olikin saneluvirhe.
Lisäksi anestesiasta herääminen ei sujunut niin kuin olisi pitänyt.
Ja hirveä sähellys ja paniikki oli käynnissä koko sen ajan kun henkilökunnan touhua katseli ja kuunteli. Kaikki olivat kireitä ja pahantuulisia ja milloin oli potilas ja milloin paperit hukassa. Vietin monta tuntia tarkkailuhuoneessa ja siinä ehti todella nähdä ja kuulla kaikenlaista.
Tällaista Meilahdessa.

SannaMaaritRe: Barrett + ruokatorventulehdus 22.11.2012 17.43
Mut muuten käännytettiin Meilahdesta pois. Itseasiassa nyt olen siitä iloinen, sillä Peijaksessa oli todella mukavaa henkilökuntaa ja vaikka tilaa ei ollut, mut leikattiin silti ja järjestettiin paikka urologiosastolta.
Mulla oli myös aika Eiraan, mutta siellä tosiaan olisi ollut leikkausaika vasta keskiviikolle ja en halunnut sitten odottaa ja hyvä niin.

Kyllähän se barrett pommi oli, melkoinen. Mutta hirmu vähän siitä on edelleen tietoa. Mutta kun selvitän lisää siitä leikkauksesta niin ehkä jopa sitä harkitsen. Jos se meinaan hävittää sen pommin, niin miksipäs sitä ei suunnittelisi.

RefluksikkoRe: Barrett + ruokatorventulehdus 22.11.2012 17.48
Eikös se barrett ole suurimmalla osalla refluksikoista ihan heidän tietämättään?

SitrusRe: Barrett + ruokatorventulehdus 22.11.2012 18.57
Barrettin poistoa on tehty Suomessa vasta puolentoista vuoden ajan. Puoli vuotta sitten kun asiasta lääkärin kanssa (Meilahti, Jari Räsänen) puhuin, oli hoidettuja tapauksia vasta n. 30. Hoidettavat valitaan ymmärrettävästi tarkkaan, koska hoitopaikkoja on toistaiseksi vasta yksi, Meilahti, ja leikkauksesta on niin vähän kokemusta.

Barrettin poisto edellyttää fundoplikaation tekemistä, tai loppuelämän kestävää PPI:n syömistä.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: