Keskustelu

SwallowKävin eka kertaa Gastroskopiassa21.12.2017 21.13
Pelkäsin lähes vuoden ajan gastroon menoa. Asiaa ei yhtään helpottanut kun luki eri palstojen kauhutarinoita. Itse haluaisin sanoa niille joilla skopia on edessä, että paljon melua tyhjästä. Totta kai se on epämiellyttävää kun letkua pitää niellä, mutta kipeää se ei käy ja yökkäilyistä huolimatta siihen ei todellakaan voi tukehtua. Koko ajan pystyy hengittämään, vaikka yökkäileekin siinä samalla. Ja mitä se yökkäilykään haittaa kun maha on tyhjä, eikä sieltä kuolaa kummempaa tule. Koko homma on hetkessä ohi ja ainoa haitta sen jälkeen on lievä kurkkukipu. Olen ollut PALJON pahemmissa operaatioissa kuin gastroskopia. Esimerkiksi nielurisojen leikkaus paikallispuudutuksella oli ihan horrorstoori tähän verrattuna. Myös hammaskiven poiston aiheuttama vihlonta oli huomattavasti sietämättömämpää. Nyt on toki helppo sanoa, että ei kannata pelätä kun on itse siellä käynyt. Sanon sen kuitenkin, koska ei missään nimessä kannata uskoa kaikkia pelottelijoita. Mikäli toimenpide tosiaan tuntuisi kohdallasi aivan hirveältä, niin letkun kyllä saa äkkiä vetäistyä pois, mutta no worries! Hyvin se menee teilläkin, jotka olette vasta jonossa toimenpiteeseen.

skopioituRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa21.12.2017 21.32
Ne harvat vaan yleensä kirjottelevatkin, joitten mielestä gastroskopia on kamalaa ! Kun eivät pahemmassa ole olleet.
Ei se enemmistö kirjoittele, joka pitää sitä helppona nakkina.
Kolme kertaa olen ollut, minustakaan se ei ole kummoinenkaan toimenpide, ei ole mitään pelkoa tai ahdistusta mennä neljännenkin kerran tai vaikka kymmenen.
Hyvä kun kirjoitit ! Kiitos ! Positiivistakin "julkituloa" tarvitaan tässä asiassa ! Komppaan sinua !

SitrusRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa21.12.2017 21.53
Mulle g.skopia on tehty 5 kertaa. Kaikki erilaisia. En sanoisi, että 12 min. on hetki. Sen nimittäin tutkimus kesti ilman mitään lääkitystä ekalla kerralla.
G.skopia on mulle ylivoimaisesti pelottavin ja hirvein tutkimus. Jos maha tai t.torvi on tulehtunut, se todellakin sattuu.
Tutkimuksen jälkeen ronkitut paikat on arat ja nieleminen vaikeaa monta päivää.

Tuo että olet viivyttänyt skopiaa vuoden viittaa siihen, että ei tutkimukseen tainnut pakottavaa tarvetta olla. Et kertonut löydöksistä. Jos maha ei pidätä ilmaa sisällään, röyhtäilet sitä ulos letkun ohi kuin sika, ja tukehtumisen pelko on läsnä.

Hammaskiven poisto on mitättömimpiä hammastoimenpiteitä. Ei satu, ei kestä kauaa, ei tunnu just miltään. Jos puhutaan juurihoidosta, niin se on ikävää, mut siinäkin voi pitää lepotaukoja. Gskopiassa ei voi. Se avuttomuus, yökkiminen, suun telkeäminen auki... en koskaan ole tuntetun olevani niin vaarallisessa tutkimuksessa.

Toiseksi pahin taisi olla kohdun seinämän irtosolunäyte. Ei papa. Siinä työnnetään paksuhko putki kohdun pohjalle. Se on synnyttämättömälle kivulias, etenkin vaihdevuosien jälkeen. Tutkimus oli tehty kerran ennenkin, joten kipu jälkimmäisellä kerralla yllätti. Mutta se kesti varmaan vain alle puoli minuuttia, joten ei voi verratakaan g.skopiaan.

Jos löydöksiä ei ole, limakalvot on terveet ja sulkijalihas toimii, g.skopia ei varmaan ole vaikea.

SitrusRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa21.12.2017 21.57
Potilas ei todellakaan saa itse ruveta vetämään letkua pois!
Mistä moinen luulo?

Yleensä potilaan käsketään halata itseään ja käydä makuulle. Niin kädet on nalkissa. Juuri siksi ettei ala repiä paniikissa letkua ulos. Siinä pitäisi olla apuvoimia valvomassa, että potilaan kädet pysyy pois tieltä.

OperoituRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa21.12.2017 22.32
Ketjun aloittaja halusi tehdä tästä helpompaa niille jotka jo pelkäävät. Sitruksen tarkoitus on ilmeisesti päin vastainen?

kissa pöydälleRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa22.12.2017 8.18
Letkua ei tungeta henkitorveen, eli voi ihan rauhassa maata ja hengitellä ja antaa lääkärin tehdä sen muutaman minuutin työnsä.
Ei voi tukehtua, koska letku on ruokatorvessa, ei hengitysteissä.
On myöskin ainutlaatuisen harvinaista, että tökittäisiin ruokatorvi rikki, niinkuin joku pölhö pelotteli.

10 minuuttia elämän mittakaavassa on silmänräpäys.

Pitää ymmärtää rohkaisun psykologinen merkitys, mutta huomiota janoavat marttyyrit kirjoittavat omia kauhu- ja kärsimyskertomuksensa joka väliin.

AnnaMyyRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa22.12.2017 8.55
Mullekkin tehty monesti.Se miks ollu kauheeta on johtunu omasta pelosta ja kauhukuvien maalailusta.Kun itse sitten on ollut letkun toisessa päässä, toimenpide näyttäytynyt ihan erilaisena kun on alkanut järjellä ajattelemaan t-pidettä.4

Tärkeintä on hengittää ja kuunnella ohjeita, yrittää pysytellä mahdollisimman rauhallisena( mikä toki helpommin sanottu kuin tehty useilla pelon ja jännityksen vuoksi)

Sitruksella on vaikeeta sairastelua just nyt ja ei viitsittäia tätä palstaa tekemään suomi 24 kaltaiseksi nimittelemällä, kellä vaan voi arvostelukyky pettää tilanteessa missä Sitrus on nyt, että kirjoitti oman epämiellyttävän kokemuksensa tähän jonka tarkoitus on rohkaisu.

En muista pystyykö otsikon muuttamaan...mutta selkeemmin uusille ja pelkääjille osuisi silmiin kun laittaisi vaikka isolla ROHKAISUKETJU GASTROSKOPIAA PELKÄÄVILLE.

Peace!

Haluatko Swallow kertoa oireistasi ja löydöksistä?

SitrusRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa22.12.2017 9.02
Annamyy 💖💖💖

SitrusRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa22.12.2017 9.13
Jokaiselle kyllä valkenee, miltä tutkumus tuntuu, kun aika koittaa.
Mut oli saatu luulemaan, että helppo homma.
Tämä harhaluulo ei tehnyt tutkimusta helpommaksi. Päinvastoin.

Mua on myös varoiteltu toisista tutkimuksista, esim. käden hermoratat. että kauheita sähköiskuja, käsi pomppaa ilmaan. Helppous oli mukava yllätys.

On parempi tietää, mitä on tulossa, niin siihen voi terästäytyä.
Vain pikkulapsille valehdellaan että tämä ei satu.... Hekin muistavat sen aikuisenakin, että luotettava aikuinen valehteli.

Rakenteellinen_Re: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa22.12.2017 9.27
Mullekaan g.skopia ei ollut pahin mahdollinen. Löydöksiä oli ja vatsa tulehtunut jne. Koepalat koskivat ja kipua oli vatsassa vielä tutkimuksen jälkeenkin, mutta silti minusta se oli vain epämiellyttävä. Paikalla oli lääkärin lisäksi kaksi hoitajaa, joista toinen avusti lääkäriä ja toinen ainoastaan pyrki rauhoittelemaan ja kertoi koko ajan mitä tapahtuu, missä ollaan ja kuinka sujuu.
Röyhtäilin ja yökkäilin tutkimuksen ajan ja siinä vaiheessa kun oltiin pohjukkaissuolen alkuosassa oli tosi voimakas oksennusrefleksi ja meinasin pyörtyä. Mua koski myös jonkin verran se kun tultiin ruokatorven sulkijan lähettyville, mutta sen sieti koska tiesin ettei menisi kauaa.
Minustakin skopia tarvitsee enemmän positiivista valoa. Mulla ollut koko elämän hortonin migreenin ja normaalin migreenin taipumus, enkä tiedä mitään niin kivuliasta kun kohtaus joka kestää yli 48h.
Toki refluksi ja tämän tuomat ongelmat ovat ihan hyvänä kakkosena, kun kipua on vähän aina. Mutta tutkimukseen verraten, uskon että osa vaan kokee sen paljon helpompana kuin toiset, ihmisillä on kuitenkin erilainen kivunsieto. Enkä millään usko, että tässäkään ketjussa halutaan vähätellä toisten ikäviä kokemuksia, vaan tuoda valoon myös niitä hyviä.

rentukkaRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa22.12.2017 9.28
Olen 4 kertaa käynyt g.skopiassa ja kolmas kerta oli helpoin, ei tämä viimeinenkään paha ollut. Toki yököttää, ketäpä ei, mutta pian se on ohi.
Ajattelin vain muista hengittää rauhassa, hengittele ja tarkastele niitä ikkunaverhoja, muuta en siihen nähnyt.
Ekakerralla oli sellainen kiljahteleva hoitaja, joka luuli minua varmaan kuuroksi, toka kerralla oli taas lääkäri joka päivitteli kaikkea ja sai minutkin hermostumaan, kolmas ja neljäs kerta lääkäri ja hoitaja ovat olleet oikein tosi ammattilaisia,ovat katoava luonnonvara kenties.
Toki aikaakin on kulunut noin 20 vuotta ekasta tähystyksestä. Mutta tosiaan itse toimenpide ei ole paha, ja onneksi lyhytkestoinen.

AnderssonRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa22.12.2017 17.35
Yksilöllisiä ovat nämä(kin) kokemukset. Gastroskopiat aina sujuneet itsellänikin täysin ongelmitta, mutta kolonoskopiat sen sijaan olleet aina ihan perseestä (kirjaimellisesti ja kuvainnollisesti). Joillekin sitten kolonoskopiat ovat taas ihan lasten leikkiä.

KookosRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa22.12.2017 18.39
Gastrokopiassa olen ollut 3 kertaa ja ne on olleet todella epämiellyttäviä kaikki ilman minkäänlaista lääkitystä. Kolonoskopia viime keväänä oli todellakin kuin lasten leikkiä ei tuntunut juuri missään.

Kristiina Re: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa22.12.2017 19.03
Ihan mielenkiinnosta kysyn että missä teillä on tehty tähystys? Yksityisellä? Julkisella - sairaalalla vai terveyskeskuksessa? Oletteko saaneet rauhoittavaa jos olette pyytäneet? Mitä?

Mulla on yksi tähystys takana ja pelkäsin sitä ihan suunnattomasti. Olin lukenut kaikki netin kauhutarinat jne. Ennen tähystystä kun odottelen niin itkin ja tärisin kun pelotti. Sain rauhoittavan lääkityksen suoraan suoneen juuri ennen toimenpidettä ja se kyllä auttoi. En ainakaan itse muista juuri mitään koko toimenpiteestä ja ajantaju meni. Tämä tehtiin siis yksityisellä. Nyt olen toiseen tähystykseen menossa sairaalalle ja siellä myös mulle lupailtiin rauhoittava lääkitys niin pystyn menemään sinne suht rauhallisin mielin.

PrivetRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa22.12.2017 19.24
Gastroskopian kauhutarinat lienevät tuloksena siitä nolouden tunteesta, että hallitsemattomasti yökkäilee ja silmistä valuu vettä. Minä olen käynyt sekä koloskopiassa että gastrossa. Kolonoskopia sattui aika paljon ja tuntui että sisällä on pureva lohikäärme. Kolonoskopia toimenpiteenä kestää aika paljon pidempään kuin gastro. Eikä tuo peräpään esittely psykologisesti tunnu hauskalta.
Gastro meni minulla todella huomaamattomasti ja sain diapamia varttitunti ennen toimenpidettä. Se sai minut rentoutumaan ja lääkäri suihkautti vielä puudutetta kurkkuun. En tuntenut letkuja, putkia enkä yhtikäs mitään. Koko koe kesti noin 8 minuuttia. Gastroon meni 30 minsaa. Aika iso ero
Kummatkin kokeet tehtiin yksityisellä.

AnnaMyyRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa22.12.2017 20.05
Julkisella aina.En oo saanu rauhottavaa koska pitäis mennä tuntia ennen ja muistaakseni luvassa ois ollu 15 mg opamoxia=D

En kyllä muista oliko ennen kolonoskopiaa tuo...ja myös tämä muistaakseni että viime vuosina olen ottanut ķotona rauhoittavani ennen noita.

Täällä mua ihmetyttää käytäntö julkisella että huone on täynnä porukkaa...hetkinen...olen kuitenkin ollut aina jos en paniikissa niin jossain, että en saa päähäni muistikuvaa miten koepalat on toimitettu hoitajalle...koska sen muistan että pöydän ääressä jossa koepalapurkit on, on seissyt erikseen hoitaja ja se on ollut kaukana.

Hmm, voinko muistaa noin väärin.Oon siis itse tehnyt tähystyksiä yksityisellä tai lääkäri tehnyt mutta käytännössä minä sitä skooppia olen ohjannut ja ottanut koepalat lääkärin sanomista kohdista, pöytä vieressä purkit valmiina- joo täytyy jotenkin muistin vääristää itse ollessa tutkittavana.

Viimeks kolonoskopia kesti ehkä vartin, en seurannu koko aikaa näytöltä kun ollessa vas.kyljellä ois pitäny kurkottaa.Kyselin vaan et joko ollaan maksanmutkassa ja hoitsu sano et ehei kuules ku umpisuolessa, olin ihan et mitä hemmettiä, lopussa jo:)

Gatroskopiasta on kauemmin, neljä vuotta ja se meni 5-10 minuutissa, tässäkin muisti tekee tepposet, olen kyl täällä kirjoittanut jommankumman jälkeen et helppoo kuin heinänteko eli mulla tosiaan se etukäteispelko ja odotus kamalinta.

Noita mulla ei oo et perän näyttö tuntuis nololle- varmaan siks et se on murheista pienin noissa tilanteissa ja omassa päässä vaan.Tutkivat henkilöt on nähny perät ja muut joka suunnasta samana päivänä mahd.jo kymmenen kertaa.

Viimeks sähläsin vielä pöydällä kuukautissiteiden kanssa, ei oikein istunu kolonoskopiapöksyihin=D

SitrusRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa22.12.2017 20.08
En ole ollut kolonoskopiassa, mutta olen kuullut että se sattuu. Peräpään kanssa tekemisissä oleminen on kyllä mun mielestä lääkärin ongelma ja ammatinvalintakysymys. Mua ei kiusaa, että 5 lääkäriä käväisee päivystyksessä tutkimassa onko peräsuoleen vuotanut verta. He auttavat mua. Ja kun rentoutuu, se ei edes satu.

G.skopiassa pelottaa tukehtuminen. Ennen kuin riennetään kertomaan että se on mahdotonta, on hyvä muistaa, että ihmiset ovat rakenteeltaan ja herkkyydeltään erilaisia. Miehillä on paksumpi ruokatorvi, joten ei ihme, jos tutkimus sujuu helpommin kuin naisilta, joiden kurkkuun työnnetään sama letku.
Mua ainakin sattui koko 12 minuutin ajan, jonka letku painoi nieluani. Toivoin lukemattomia kertoja, että tutkimus jo loppuisi, että saisin edes väliaikatietoja.
Rauhoittava tuli suoneen, mutta annos tai aine oli mitätön.

Tutkimuksen jälkeen lääkäri valitti että oli vaikea ottaa koepaloja, kun ruokatorvi liikkui koko ajan. Siitäpä syystä sanonkin etukäteen, että tutkimus on kaikille osapuolille helpompi kun saan kunnon lääkkeet.

KookosRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa22.12.2017 20.34
Gastrokopiassa olen ollut yleisellä puolella 2kertaa terveyskeskuksessa kerran yksitysellä.Kolonoskopia tehtiin yksityisellä.

T.TennysonRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa22.12.2017 21.42
Jos sisäistää, että tutkimukset tehdään minun omaksi hyväkseni, se jo rauhoittaa aika paljon.
Eikä syytä hermostua olekaan.

Paniikkiin itsensä psyykannut ihminen kokee varmaan mitä kauheimpia tuskia - mielessään.

Sen ohuen letkun päässä, joka kurkusta vilahtaa alas, on minilinssi, joka kuvaa mahan, ei se tunnu ollenkaan.
Nuppineulanpään kokoisten näytepalojen ottoa en tuntenut edes hyttysen piston veroisena.

Tukehtua ei voi millään, henkitorvi on ihan vapaa hengittämään.
Se pitää sisäistää myös, että letku on eri torvessa, se ei tuki hengitystä, mutta jos turhaan menee paniikkiin, alkaa hengitystäkin tietysti ahdistaa.


Tutkimus tehdään, kun mahalaukku on tyhjä, vähintään kuuden tunnin paaston jälkeen, mutta on parempi paastota vaikka yön yli, jos aamulla on kuvaus. Silloin näkyvyys, eli mitä mahalaukussa on, on parempi kameralle.

Mitään oksennusmössöjä ei siis voi tulla ylös tyhjästä vatsasta eikä niihin voi tukehtua, kuten jossain joku väitti.
Putken poiston yhteydessä voi tulla ihan vähän limaa vatsan limakalvoilta suuhun, ehkä noin pikkulusikallinen. Se ei ole mitään. Sen voi sylkeä tai pyyhkiä pois käteen annetulla pyyhkeellä.

Itselläni on tulehtunut mahalaukku ja muutakin, gastroskopia ei silti tuntunut yhtään missään !

Ihmisiä on oikeasti hengenvaarassa teho-osastoilla,
gastroskopia on "lasten leikkiä".
En kehtaisi valittaa.
Älkää pelätkö turhaan !

Se on vain se ajatus ensimmäisellä kerralla, että on mahdotonta saada jotain letkua kurkustaan alas, mutta se menee helposti ja nopeasti.
Alasmenon helppous perustuu mielestäni siihen, että tutkittava saa nielaista rauhalliseen tahtiin 2-4 kertaa ja sitten letku onkin mahassa. Sitten pitkälleen ja keskittyy vaan hengittelemään rauhallisesti.
Kun huomaa, että henkihän tässä kulkee ihan normaalisti, jännittäminen katoaa.

jkhRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa22.12.2017 22.26
Samaa mieltä T.T:n kanssa. Gastroskopia on erittäin turvallinen toimenpide, eikä siitä puhuttaessa ole syytä romantisoida tukehtumisen pelkoa sen kummemmin. Vieressä ovat vähintään lääkäri ja hoitaja, jos jokin ihme onnettomuus tapahtuisi. Turvallisissa käsissä siis.

Kysyin kerran gastrolta, voiko toimenpiteessä mennä sylkeä tms. väärään kurkkuun. Myönsi, että voi ja että sittenhän sen vain yskii pois. Eli siinäkään vaiheessa ei oteta mitään keuhkojen imuletkuja esiin tai aloiteta elvytystä, ei tarvitse. :) Ei siis mitään paniikkia. Lekurin mukaan puudutus lisää riskiä tuolle asialle, mutta siinä ei ole silti mitään vaarallista. Nukutus ja humautus tietysti pahin, koska yskimisrefleksi ei välttämättä silloin toimi. Taitavat vain olla nekin vähissä, jotka ovat narkoosissa esim. leikkauksessa tai tähystyksessä onnistuneet hankkimaan itselleen keuhkokuumeen, jolleivät ole sitten jättäneet noudattamatta paastoohjeita.

Kyllä siellä vatsassa voi harvoissa tapauksissa vähän sappea olla paastosta huolimatta, tai ruokatorvessa limaa, mutta se ei ole este tutkimukselle. Eikä letku estä normaalia oksentamista. Kannattaa mielestäni yrittää ajatella näitä asioita enemmän järjellä kuin tunteella, niin hyvin menee! Käsittääkseni extrapitkästä paastosta ei ole haittaa, joten sellainen kehiin, jos yhtään jännittää, että vatsassa voisi olla vielä jotakin tutkimuksen koittaessa.

SitrusRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa22.12.2017 22.29
Annamyy, hauska tuo 15 mg Opamoxia.
Sehän on kovasti kiinni siitä, käyttääkö henkilö tavallisesti rauhoittavia.
Jos käyttää ja muutenkin, 15 mg ei auta mitään.

Se edellisen kerran tujaus oli kyllä täydellinen yhdistelmä.
Nieletys meni vaivatta ja pelotta, kipulääkkeen ansiosta myöskään letkun hilaaminen edestakaisin ei sattunut. Parasta oli lyhytvaikutteisuus.

On kyllä kumma miten erilaisia hoitopaikat on käytännöissään.
Sulla ei sitten taida olla mitään pahoja löydöksiä, kun et tartte kontrolleja tiuhaan. Sehän on oikein hyvä se!!

AnnaMyyRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa23.12.2017 0.04
Minuako Sitrus tarkoitit?Neljä vuotta sutten löydös oli koepaloissa hyvin lievät refluksin aiheuttamat tulehdusmuutokset ruokatorvessa ilman epiteeliatypiaa.

Maha kipuilee joka päivä kattavasti erilaisin kiputyypein jokapuolelta, tätä on tutkittu paljon ja nyt tehtiin siis lokakuussa tt-kuvaus vielä kertaalleen, nyt on fysiatrian polille lähete selkätutkimusten sloittamiseksi, josko mulla on selässä jotain joka säteilee vstsaan.Selkäpuoli kipuilee ja polttelee kans jatkuvasti paikkaa vaihdellen, levossa pahinta.

Kipuhflv.on kestänyt kai 5-6 vuotta ja kuten sullakin, olen todella masentunut ja ahdistunut tästä ja saanut näinollen niitä kivoja merkintöjä...

AnnamyyRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa23.12.2017 0.09
...jatkuu.Joo, minusta lähinnä pila tuo 15 mg opamoxia, pilaa sen sijaan ei ole että kipujen vuoksi olen koukussa noihin lääkkeisiin.Ne helpottaa kipua tai ainakin auttavat sietämään niitä.

Nyt ryhdistäydyin ja tällä viikolla olen ottanut lääkettä "vain" kolmesti ja pienempiä määriä.Katsoo nyt miten tuonkin asian kanssa käy, en halua olla koukussa lääkkeisiin.

SitrusRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa23.12.2017 8.39
Sinuapa hyvinkin; ei täällä toista Annamyytä ole .💖
Sama juttu mulla, Oxamineihin tottuu nopeasti, sitten niistä pitää alkaa totutella pois.
Muistan vieläkin kun lopulta annoin lääkärin kirjoittaa niitä ja otin kokeeksi neljänneksen ahdistukseen. Kyllä lähti taju ja nukuin monta tuntia.

Se että g.skopiaan tarjotaan kaavamaisesti 15 mg Opamoxia sinun paikkakunnallasi on koomista: toisille tehoo toisille ei.

Eilinen lääkäri olisi saanut kirjoittaa mulle uuden reseptin Somaciin. Niitähän kuluu nyt nelinkertainen määrä.

AnnaMyyRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa23.12.2017 10.47
Riittääkö sulla nd Somacit nyt sit joulun yli?Kyllä mä sanon ja hakkaan päätä seinään että voihan lääkekoukku😵

Eilen en ymmärrä miten sain lähdettyä asioille ilman lääkettä, päätä puristi ja täristi, syke korkeella ja mahdoton levottomuus.

Koitin olla vaan rauhassa ja sitten alkoikin jalat kramppaamaan ja huulet puutumaan...selvisin kuitenkkn kotiin ja OLO HELPOTTUI ilman lääkettä vaikka aina olen tuohon oloon ottanut lääkettä.

Olen pulassa koska noita ei sais lopettaa seinään tai ainakin elämäntilanteen olla tasainen ja extrastressitön...

Mutta koska huomaan että olen jatkuvaan pillerpurkilla ja ylitän määrät, mulla ei tosiaan joku 15 mg ole kuin karkki eikä helpota yhtään, niin...voivoi😕

AnnaMyyRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa23.12.2017 10.48
...siis 15 mg on kuin karkki.

SitrusRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa23.12.2017 13.12
Riittää, kyllä mä sen tarkistin. Mut seuraavan kerran kun meen ostamaan tulee ongelmia.

JuissiRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa25.12.2017 8.44
No ei se Simo Rantalaisen julkitähystyksen seuraaminen teeveestä aikoinaan henkitorveen survottuine letkuineen tuonut juuri luottamusta hommaan.

Mutta kun jokin asia oikeasti pelottaa niin vaikeutuu monikertaiseksi.

AnnaMyyRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa25.12.2017 9.27
Kas Juissi!Mitä sinulle kuuluu? Totinen tosi että pelko laittaa asian kuin asian potenssiin sata.

JuissiRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa25.12.2017 9.32
Moro Annamyy

Hyvää kuuluu. Nautin elämästä. Refluksioireita toki on mutta masennus, ahdistus poissa. Uusi lääke toi terveyttä.

Hyvää joulun jatkoa ja uutta vuotta kaikille!

SitrusRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa25.12.2017 12.24
On kyllä aina yhtä huvittavaa, kun joku jolle tähystys on ollut helppo, tulee mitätoimään toisten kokemukset.
Tai ei, törkeää se on, ja että nimittelee muita liioittelijoiksi ja valehtelijoiksi on jo sitä luokkaa, että tekisi mieleni toivoa, että tämä henkilö vaikka kirjoittaisi kolumnin gastroskopian ihanuudesta, mutta pysyisi poissa vertaistukiryhmästä.

Vertaistuen ymmärtämisen perusedellytys on se, että sinun kokemuksesi on vain yksi muiden joukossa. Ihmiset, kokemukset, tapaukset, oireet jne. ovat erilaisia. Se, että kuvittelee oman skopiakokemuksensa perusteella tietävänsä kaiken koko aiheesta ja toitottaa sitä ainoana totuutena on jo suoranaista tyhmyyttä.

Kajoava tutkimus on AINA riski. Onko mahdollista, että joku on voinut välttyä tältä tiedolta? Ruokatorvi on hauras elin. Sen rikkoutuminen on hengenvaarallista.
Olen kuullut yhden tai kahden henkilön joutuneen nielemään letkun istuen ja siirtyvän sen jälkeen makuulle. Molemmat olivat järkyttyneitä. Paikalla oli vain lääkäri, joka ei selvästi hallinnut hommaansa kunnolla. Toiselle letku survottiin mahaan sellaista vauhtia, että oli mennä taju. Hän ilmoitti myöhemmin, ettei missään tapauksessa mene enää ikinä gastroskopiaan. Sellainen trauma siitä jäi. Eikä mitään esilääkitystä tietenkään.

Tavallisesti potilas asetetetaan makuulle vasemmalle kyljelle leuka lähelle rintaa. Suuhun kapula. Sitten työnnetään suihkuletkun paksuinen tähystin ruokatorveen. Huomattavasti parempi ja turvallisempi tapa kuin se että vasta letku ruokatorvessa aletaan etsiä oikeaa asentoa.
On samantekevää nieleekö potilas, vai ei letku työnnetään perille. Jos potilaan aktiivinen osallistuminen (nieleminen) olisi välttämätöntä, toimenpidettä ei voisi tehdä nukutuksessa.

Luultavasti mulla toimituksen väkivaltaista tuntua lisää ruokatorven alentunut motoriikka ja se että nieleminen tapahtuu syödessä ja juodessakin hitaasti. Ts. en ehdi enkä pysty nieleskelemään nopeasti ja tehokkaasti. Todettu monessa tutkimuksessa, mutta tätä ei tietenkään gastroskopiabesserwisser usko; häneltä kun puuttuu kyky ja halu käsittää muita totuuksia kuin omansa. Oli lääkäri sitten kärsivällinen ja taitava tai runnoja, potilas on hänen armoillaan.

Ai että pikkulusikallinen limaa pyyhitään sievästi pois?
Kumma. Itse olen noussut toimituksen jälkeen limalammikosta. Sitä varten laverillakin on paksu kerros vahvoja paperipyyhkeitä, joten en taida olla ainoa, jonka mahasta ja ruokatorvesta limaa nousee lammikollinen. Sitten pyyhin kuolan naamasta ja syljen suun puhtaaksi.
Letku ruokatorvessa röyhtäily kouristaa koko vartaloa. Se sattuu. Mahaan pumpattu ilma ei pysy, jos sulkija ei toimi: se pyrkii ulos, mutta tilaa on vähän, koska ruokatorvessa on paksu letku. Jokaikinen tähystäjä on sanonut mulle toimituksen jälkeen, että sulle tämä kannattaa tehdä nukutuksessa, koska mahasi ei pysty pidättämään ilmaa. Tämänkertainen ei ollut poikkeus.

Tiedoksi kaiken gastroskopiasta tietäville: on ihmisiä, joille ei pystytä gastroskopiaa tekemään lainkaan. Ruokatorvi kramppaa niin voimakkaasti, että tähystimen työntäminen on mahdotonta.

Mä en yleensä viitsi edes lukea besserwisserjulistuksia, kun jo ensimmäisistä lauseista näkee sävyn enkä varsinkaan vastata niihin. Siitä kun ei ole omassa tilanteessa yhtään mitään apua. Päinvastoin. Ja eihän kunnon jästipää usko mitään, eli täysin turhaa heitä on valistaa. Mutta Juissin kommentin innoittamana tällä kertaa kommentoin.

SitrusRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa25.12.2017 12.32
Kiva kuulla susta Juissi että masennus ja ahdistus on poissa. Ei kai lääke siihen yksin kyennyt? Muistelen että olit terapiassa tai jotain itsehoitoa.

PrivetRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa25.12.2017 13.49
Sitrus - jos joku meistä on kokenut gastron helpoksi ja turvalliseksi niin se ei ole niiltä pois, joille gastrokokemus on taasen ollut epämiellyttävä. Ja kyllä minulle juurikin letku laitettiin pystyasennossa ollessani ja vasta sen jälkeen asetettiin kylkiasentoon. Ja kaikki sujui täysin huomaamattomasti enkä sylkenyt tai limaillut yhtikäs mitään.

Olisiko joskus hyvä kehua lääkäreitä, hoitajia ja koko ammattikuntaa sen sijaan että heitä dissataan täällä täydeltä laidalta? Loppupelissä meistä jokainen vastaa omasta terveydestään ja elämänhallinnasta. Jos jatkuvasti asettaa kyseenalaiseksi lääkäreiden ohjeet, lääkitykset ja tutkimukset, niin tekee mieli todeta että hakeutukaa itse terveysalan tehtäviin ja asettukaa ?sylkykupiksi?.

Tämä keskustelupalsta ei ole nimenomaisesti vain vertaistukiluukku, vaan myös tiedonhakupalsta. Sen takia pitää käsittää rajat negatiiviselle mesomiselle, joka ei hyödytä ainakaan tietoa hakevia.

Olen monen kirjoittajan kanssa samaa mieltä siitä, että omaksuttu ennakkoasenne on määräävä tekijä siinä mikä on lopputulema. Jokainen ihminen pelkää etukäteen sitä mitä ei ole aiemmin kokenut. Todennäköisesti eniten kysytään lääketietellisistä kokeista juuri kipuastetta tai epämiellyttävyyden tuntemusta.

Onneksi kuitenkin meille on kehitetty tutkimusmenetelmät. Ne todennäköisesti ennaltaehkäisevät pitkälle kehittyvät, vaikeasti hoidettavat oireyhtymät. Tai peräti sellaiset joita ei ylipäätään pystyttäisi enää hoitamaan.

Hyvää Joulunjatkoa ja parempaa uutta vuotta kaikille tasapuolisesti😀

JuissiRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa25.12.2017 13.57
Ei paljon terapioita oo tarjolla...

Lääke vei masennuksen kun löytyi hoitoannos.

AnnaMyyRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa25.12.2017 14.28
Sitrus-kulta: itselleni sekä töissä asiakkaille on skooppi laitettu muistaakseni aina istuen.Olen kahdessa eri paikassa ollut töissä ja molemmissa sama...ainiin ja harjoittelujaksoilla opiskeluaikaan seuraamassa ollut, istualleen ja kyjellään laitettu joten ihan tavallinen käytäntö.

Hui omalla kohdalla tuntuu pahalle ajatella että kyljellään vasta laitettaisi!

Nämä on oikeasti niin henkilökohtaisia kokemuksia et vaikka paljon samankaltaisia kokemuksia niin jokaisella omansa..ja käytännöt vaihtelee esivalmisteluiden kohdalla.

On ihmisiä joilta sitä limaa tulee ja tulee kuten kuvasit "limalammikoksi"saakka ja heitä joilta se pikkulusikka ja siltä ja väliltä.

Jotkut tarvii sairaslomaa koko päivän, jotkut käy jopa töiden lomassa.

Tää juttu on myös tosi ja oon saattanut kertoo aikasemminki:Kaverini oli välinehuoltajana töissä, nainen joka ei suurempia oireitaan murehtinut-mitä nyt vaikka kotona joutuu ryömimään vessaan oksentamaan...töihin vaan.

Työkamuna ollut gastrolääkäri sitten moikkasi kaveriani, katsahti toisenkin kerran kysyi että tuota millonkas sinä oot syöny viimeks, kaveri että tais olla eilen...siltä seisomalta töiden lomassa lääkäri teki kaverilleni gastroskopian ja mahahaava oli.Kaveria vaan lähinnä huvitti.Hänen mahahaava johtui ylettömästä tulehduskipulääkkeiden syönnistä migreeniin ja selkäkipuihin.

Ja huom ennenkuin tulee sanomista:TÄMÄN KAVERINI KOHDALLA näin, esim.minä kauhumaalailija ja pelkääjä tuskin olisin töissä kunnossa jossa konttaa vessaan okselle mahahaavassa!

Juissi mikä lääke se noin poisti ahit ja maset jos viitsit kertoo?

AnnaMyyRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa25.12.2017 14.29
Privet ja Juissi kirjoititte samaan aikaan.

jkhRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa25.12.2017 14.48
Onpahan täällä taas vuodatusta. Jos olisin menossa ekaa kertaa gastroskopiaan, katuisin tämän ketjun lukemista. Jos itsellä on negatiivisia kokemuksia ja kammottavia tunne-elämyksiä skopiasta ja haluaa ne täällä noviiseille jakaa, pitää hyväksyä myös se, että osa tahtoo kertoa, ettei mitään todellista pelättävää tutkimuksessa ole. Näin myös tutkimustieto ja lääkäreiden valtava ammattitaito osoittaa. Kokemuksia on toki erilaisia, eikä niiden sanominen ääneen mitätöi toistensa olemassaoloa.

Gastroskopia on kuitenkin hyvin turvallinen tutkimus, ei missään tapauksessa hengenvaarallinen. Nukutusta ei Suomessa rutiinisti tehdä, koska se lisää riskejä (ja kustannuksia). Epämiellyttävyys on sitten kokonaan toinen asia.

On myös hyvä ymmärtää, että jokseenkin kaikessa, mitä tekee, on riskejä. Lääketieteessä yleensä punnitaan hyvin tarkasti haittojen ja hyötyjen suhdetta. Yleensä potilaalle ei ole tarkoituksenmukaista tehdä mitään, mistä on enemmän vahinkoa kuin etua. Ja lääkäreihin voi kyllä lähtökohtaisesti luottaa.

SitrusRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa25.12.2017 15.59
Privet: ole vapaasti ihan mitä mieltä haluat ennakkoasenteista.
Kunhan muistat, se on vain sinun luulosi.

Mennessäni ensimmäiseen tähystykseen olin uskonut, "että gastroskopia on mainettaan helpompi tutkimus, lyhytkestoinen, tähystin on ohut, kun se on nielty tarvitsee vain hengitellä rauhassa". Olin luottavainen.
Siitä ei ollut hyötyä. Tutkimuksen edetessä kyllä valkeni, mitä se oikeasti on.

Se kesti ruhtinaalliset 12 minuuttia. Tutkimuksen jälkeen lääkäri lausui ensimmäisen kerran klassikoksi muodostuvat sanat: " mahasi ei pysy pidättämään ilmaa, koska sulkija oli auki koko ajan. Siitä syystä tutkimus on sekä sinulle että lääkärille poikkeuksellisen vaikea. Se kannattaa vastedes tehdä nukutuksessa."

Mulle oli kerrottu myös, että tuskin sieltä mitään löytyy, monella löydös on normaali, vaikka oireet on pahat. Uskoin tämänkin. Sitä suurempi oli järkytys kun löydettiin palleatyrä, täysin veltto sulkijalihas, Barrett ja ruokatorven tulehdus. Ja kerrottiin, että kuulut siihen 1% joka tarvitsee leikkauksen. Ei toivoakaan paranemisesta.

En väitä valehtelijoiksi niitä, jotka "vähättelevät gastroskopiaa helpoksi tutkimukseksi" En myöskään epäile, että he eivät ole skopiassa käyneetkään, vaikka se sopisi siihen, miten tässä keskustelussa eräät dissaavat toisten kertomaa. En alennu moiseen.
Se että joillekin tutkimus on vaikea, ei ole mitään "mesoamista", Privet. Tajua olla kiitollinen, jos se omalla kohdallasi on helppo. Se ei ole sinun ansiotasi, olet vain onnekas.
. Yhtä vähän tutkimuksen vaikeus on potilaan omaa syytä. Se jolle tutkimus on paha, joutuu kokoamaan ja rauhoittamaan itsensä, pidättämään hengitystään ohjeiden mukaan ja jokaisen kouristavan kivuliaan röyhtäisysarjan jälkeen astetta uupuneempana jälleen kokoamaan itsensä.

Tämä keskustelu on käynyt sen verran naurettavaksi ja vastenmieliseksi, että lopetan sen seuraamisen omalta osaltani tähän.

PrivetRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa25.12.2017 16.07
Minusta on parempi että pystytetään kaksi eri otsikkoa gastrokokemuksien jakoa varten:
1) hyvät kokemukset & neuvot gastrokopiaa varten
2) kamalat kokemukset gastroskopiasta ja perusteet niille

Lukija voi näin valita mitä lukee!

Armon JouluRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa25.12.2017 16.16
Hyvä Sitrus ! Eiköhän useimmat jo usko, ettei kellään muulla kuin sinulla voi olla niin kauheaa. Olen tosi pahoillani puolestasi.

Tämä on kuitenkin vertaistukiryhmä kaikille ei vain sinulle.
Kaikki omat negatiiviset kuvaukset tutkimuksista e i v ä t ole vertaistukea.

PrivetRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa25.12.2017 16.31
⭐️⭐️⭐️ Sinulle Armon Joulu!

Kristiina Re: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa25.12.2017 19.08
Te jotka olette sairaalalla käyneet skopiassa

Mulla on siis toinen tähystys tiedossa mahahaavan takia. Ennen ekaa tähystystä olin todella peloissani, sain kuitenkin yksityisellä suoneen rauhoittavaa ja se auttoi. Soitin sairaalalle ja kerroin että haluan nytkin esilääkityksen suoraan suoneen. Hoitaja lupasi viedä asiaa eteenpäin. Onko kovinkin normaalia että sairaalalla saa sen rauhoittavan sellaisena kuin haluaa? Onko humautus eri asia kuin tuo suonensisäinen rauhoittava. Se lääkäri joka mulle tähystyksen teki, sanoi että olisi toivonut että olisi voinut vahvemmin lääkitä minut tähystyksen ajaksi. Tuskin kuitenkaan ihan nukutusta tarkoitti

p-kustaaRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa25.12.2017 20.02
Joku psyykkisesti tasapainotonko levittää täällä jotain pelkoepidemiaa??

Ottakaa ihan iisisti !
Kysymys on vain gastroskopiasta.
Ei edes pienen pienestä leikkauksesta.

Suhtautukaa kriittisesti kirjoituksiin. Joissakin kirjoituksissa saattaa olla harhaanjohtavaa tietoa ja ne jutut ovat aika "väritettyjä" muutenkin ehkä kirjoittajan omien pelkotilojen vuoksi.
Esimerkiksi: Eräs kirjoittaja (lääketieteen tutkimusmenetelmien asiantuntija?!) väittää, että "lääkäri ei hallinnut hommaansa", vaikka lääkäri teki juuri niin tutkimus tehdään.

Jos joku potilas on niin pölhö tai paniikissa, ettei ymmärrä suuta avata vaikka pyydetään ja tietää, että tutkimus tehdään suun kautta, ei kai voi muuta kuin tunkea kapulan suuhun, että suu pysyy auki ja letku saadaan alas. Tai jättää tutkimuksen tekemättä !
Pölhöyttä ei paranna mikään, mutta paniikkiin saa rauhoittavaa !

Mitään syytä paniikkiin ei ole.
Tulette huomaamaan.

1% on taas eri mieltä ja nauttii ilmeisesti kieriskellä "keskiaikaisissa kidutus- ja kärsimystarinoissaan", joilla hakee huomiota??

veliRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa25.12.2017 20.05
Joku tosiaan täällä kirjoitti, että oli laitettu kapula suuhun !
Miksiköhän?hmh? ;)

rentukkaRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa25.12.2017 20.31
Minulle täystykset on tehty sairaalassa ja kolme kertaa terveyskeskuksessa. Tähystin on laitettu vasta sitten, kun olen maannut vasemmalla kyljellä, jotenkin vaikea kuvitella, että istuallaan olisi pitänyt letku niellä. Koska nielastava se on, ja lääkäri kyllä sanoo, koska pitää nielasta. Hampaiden väliin tulee tuki, jonka läpi tähystin kulkee helpommin ja ei sitten turhaan pure letkua, kun ei voi.

huojentunutRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa25.12.2017 20.43
p-kustaa, minua helpotti ja naurattikin sinun juttusi ! Kiitos !
Herkkä uskoo helposti pahimpia juttuja, ja että kaikilla olis samanlaista.
Jokainen kokee tietty omalla tavallaan, mutta arvostelukyky, harkintakyky ja suhteellisuudentaju on kai pettänyt, jos kirjoittaa subjektiivisia erikoisen kamalia juttuja valmiiksi peloissaan oleville tutkimuksiin meneville ?

skopioituRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa26.12.2017 20.50
Ilo todeta että täällä on tervettä järkeä ja suhtautumistakin seassa edes vähän sentään.

Tutkimukset eräänkin kirjoittajan kirjoittamina kuulostavat lähinnä teurastukselta, jonka tekee (samaisen kirjoittajan mielestä) ihminen, joka ei hallitse hommaansa !
Tutkimuksen vaikeus voi todellakin siis olla myös tutkittavasta kiinni?
tutkittava voi paniikissa tai itsekeskeisyydessään tehdä tutkimuksen vaikeaksi.

Täällä haukutaan lääkärit ja haukutaan sukulaisetkin !
Onko nämä jotkut jutut siis asiallisia asiallista tietoa etsivälle ?

PrivetRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa26.12.2017 23.50
Tämän palstan ongelma taitaapi olla siinä, että ylläpito ei moderoi tekstejä eikä palstan pitäjän puolelta ole tarjolla asiantuntijaväkeä. Sivusto on pystytetty, mutta ?uutiskirje? osiosta jo näkee, että viimeiset uutiskirjetuotokset ovat vuodelta 2010!!!
Hieman erikoista.
Tänä aikana lääketiedekin on jo mennyt pikkasen eteenpäin ja palstalla keskustellaan sillä kuuluisalla mutu-asenteella. Hämmentävää palstalla on agressivisuus ja epäluuloisuus.
Palsta muistuttaa pahasti suomi24-sivuston ?puskahuutoa?.
Olen lukenut satunnaisesti joitakin muita täsmäsivustoja erityisistä oireyhtymistä ja keskustelukulttuuri on niissä huomattavan paljon asiallisempaa.

jkhRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa27.12.2017 1.39
Olen kirjoittanut tälle palstalle vasta vähän aikaa ja saanut huomata, että vastaanotto on ollut joidenkin kirjoittajien osalta todella omituinen. Tuntuu siltä, että täällä yritetään aiheettomasti kontrolloida, mitä saa kirjoittaa ja mitä ei. Paradoksaalisesti vääränlaisia tekstejä ilmeisesti ovat positiiviset, kannustavat ja realistiset viestit, vaikka olen aina kuvitellut negatiivisuuden ja ylimitoitetun pelottelun ärsyttävän ihmisiä enemmän.

Puolittain ymmärrän, että itse aloitettua eli ns. ?omaa? ketjua on joissain henkisesti erityisen raskaissa tilanteissa oikeutettua yrittää kontrolloida myös asiallisten viestien kitkemiseksi, mutta en ihan käsitä, miksi täällä ei saisi vastata edes muihin ketjuihin rohkaisevalla tavalla ja ei-tunnepitoista faktatietoa jakamalla. Se ei poista mahdollista vakavaa sairautta, mutta voi auttaa jaksamaan henkisesti epätietoisuudessa tai muussa kriisissä.

Jokaisella meistä pohjakoulutuksesta riippumatta saattaa olla kyky erinomaiseen lähdekritiikkiin, sitä en kiellä. Vaikka en ole suorittanut yliopistotutkintoa nimenomaan lääketieteestä, vastaavantasoisen koulutuksen suurin anti on minulle ollut juuri yleisessä lähdekritiikissä kehittyminen ja luotettavan tiedon hankinta. Ei siis oman alani perusteiden tai tutkimuskohteideni opettelu ulkoa. Lääkäritkin tai mitkä tahansa maisterit jne. (ja monet muut) osaisivat todennäköisesti hankkia täysin validia tietoa minun alastani, vaikka eivät ole sitä päivääkään lukeneet.

Olen ajatellut, että jollekin palstaa lukevalle voi olla henkisesti hyödyllistä saada uhkakuvien lisäksi myös neutraalimmin punnittuja mielipiteitä ja perusteltua pohdintaa esimerkiksi pelkojen realistisuudesta. Koska usein omalle kohdalle sattunutta sairastumista tai huolta siitä ei pysty käsittelemään objektiivisesti, ei edes vaikka kykenisi muulloin hyvään lähdekritiikkiin. Toki täällä on monia muitakin lisäkseni, jotka kirjoittavat samalla periaatteella. Olenkin vain yksi lisävoima tuohon joukkoon.

Minusta on hyväksyttävää ja jopa toivottavaa, että tänne tulee myös tunnepitoista ja inhorealistista tekstiä, kunhan se ei ole muuta kirjoittamista sensuroivaa. Ahdistus, pettymys, pelko, toivottomuus ym. tunteet sekä harvinaisen epäonniset kokemukset kertovat kouriintuntuvasti tämän sairauden kokonaisvaltaisuudesta ja myös siitä, että osa meistä väistämättä saa ne heikoimmat kortit kaikista todennäköisyyksistä huolimatta.

reffu minäkinRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa27.12.2017 7.27
Minulle on tullut tunne, että täällä ei oikein saisi kirjoittaa mitään positiivista. Ja miten yhden kirjoittajan kohdalle onkin sattunut kaikki Helsingin seudun tumpelot sairaanhoitajat ja osaamattomat lääkärit. Miten siellä seudulla uskaltaa mihinkään mennä, kun kaikkialla on vastassa vain osaamattomia typeryksiä?

Aikuinen nainenRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa27.12.2017 9.53
Minulla on tunne, että täällä jos missä voi kertoa niin hyvät kun huonotkin kokemukset. Vertaistukea saa ja joskus osaan sitä itsekin antaa.

Gastroskopia ja kolonoskopia onnistuivat minun kohdalla hyvin. Yksityisellä kävin lääkärissä ja sama lääkäri teki tähystykset sairaalan polilla. Sain suoneen rauhoittavaa lääkettä siksi tähystykset olivat minun kohdalla helppoja. Lääkäri jonka vastaanotolla kävin sanoi ettei lähde minua tähystämään ilman lääkitystä. Kertoi, että tekee monia satoja tähystyksiä vuodessa ja näkee jo vastaanotolla kenelle tähystys on kivulias. Joskus on joutunut keskeyttämään tutkimuksen ja aloittanut alusta kun tutkittava on lääkitty.

Näillä tropeilla mitä sain uskaltaisin uudestaankin mennä ja mieluusti sama gastrolääkäri saisi olisi tähystäjänä.

VaniljaRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa27.12.2017 12.45
Minä kävin tähystyksessä kun oireeni olivat kestäneet vuoden. Pelkäsin hirveästi toimenpidettä, mutta turhaan. Ei se olut minulle ollenkaan kauheaa, epämiellyttävää mutta sen kuuden minuutin ajan kyllä kestin. Lääkäri tuli omaan terveyskeskukseeni joten kauas ei tarvinnut lähteä. Hoitajat olivat ihania ja lääkärikin miellyttävä ja rauhallinen. Hän kertoi koko ajan mitä oli tekemässä. Minulle jäi tähystyksestä ihan hyvät tuntemukset.

Luultavasti suurimmalle osalle tähystys on ihan ok kokemus. Joillekin se on hankalampi kuin toisile, mutta minun pelkoani lievitti kyllä nuo muiden kertomat positiiviset kokemukset. Itsekin mielelläni kerron hyvät kokemukset. Jos joku siitä ei pidä niin se on hänen ongelmansa.

Tällä foorumilla saa kyllä välillä tuntea vähättelyä omasta taudin vaikeusasteestaan jos noita positiivisia asioita kertoo ja varsinkaan jos ei käytä lääkkeitä. Minä en siitä välitä koska sain itsekin voimia ja toivoa muiden positiivisista kokemuksista taudin ollessa pahimmillaan. Toivoa ei saa menettää, mitä tahansa voi tapahtua, myös hyviä asioita. Olen itse kokenut toipumisen rajuista ja ikävistä oireista. Uskon että niin voi käydä kenelle tahansa.

lievä refluksitautiRe: Kävin eka kertaa Gastroskopiassa26.9.2021 11.00
Luulin monta kertaa, että jään siihen makaamaan viimeistä kertaa. Arvostan, että pelkoja yritetään lievittää, mutta tosi asiassa toimenpide on osalle traumaattinen ja sitä ei voi kauniilla sanoilla poistaa.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: