Keskustelu

HelenaRöyhtäisy ei tule24.11.2017 19:05
Moi! Olisiko joku täällä viisaampi ja kertoisi mistä mahtaisi johtua kun röyhtäisy ei vaan tule? Tuntuu että pitäisi röyhtäistä mutta se vaan jää tulematta. Lääkärini ei ole ottanut tähän kantaan vaikka olen sitä häneltä kysynyt. Minua ei ole vielä tähystetty, mutta oireet viittaavat vahvasti refluksiin myös lääkärin mukaan. Röyhtäilyä, huonovointisuutta, mahakipua, ilmaisuutta. Olen syönyt 2 kk happosalpaajia ja nyt viime viikkoina uutena oireena on tuo mainitsemani röyhtäisyn puuttuminen. Sanoisinko näin että se röyhtäily ainakin helpotti oloa, nykyään jää tukala olo. Onko kenelläkään kokemusta tästä? Vaikuttaako happosalpaajat tällä tavalla?

Syysmyrkkylilja Re: Röyhtäisy ei tule30.11.2017 13:06
Mulla on välillä kanssa tuota oloa, että röyhtäisy ei tule. Sitten kun se ei tule, on vatsassa ja kurkussakin inhottava paineen tunne, jopa vähän kuvottava olo. Sitten jos sen röyhtäyksen saa jollain tulemaan, niin olo yleensä helpottuu. Luulen että se on vaan yksi refluksitaudin oire, koska mulla oli tuota oloa jo ennenkuin aloitin happosalpaajat.

OlleRe: Röyhtäisy ei tule5.1.2018 11:46
Minulla on myös sama oire, erityisesti makuulla ollessa voi käydä näin. Helpottaa kuitenkin, kun nousee ylös, hengittää syvään ja liikkuu.
Happosalpaajat aloitin pari päivää sitten, joten minulla ei liity tämä lääkkeisiin. Ilmeisesti siis refluksitaudin oire.

jkhRe: Röyhtäisy ei tule5.1.2018 14:11
En nyt tiedä, onko tämä hyvä vinkki sinun tilanteessasi, mutta itse olen kärsinyt ajoittain paineen tunteesta ruokatorvessa, johon röyhtäisy tuntuu hetkellisesti auttavan. Niinpä opin röyhtäilemään tahallisesti (ja kovaäänisesti), mikä onnistuu parhaiten nielaisemalla pelkkää ilmaa.

Röyhtäys tuli ulos yleensä aina samantien, mutta paineen tunne myös palasi pian. Varmaankin ilmaa nielaistessa ruokatorveen päätyy aina uutta ilmaa, joka ei siis tule samalla röyhtäyksellä heti pois. Tai sitten maneerin aikana vatsalaukusta tulee uutta ilmaa ruokatorveen, röyhtäilyhän vain provosoi refluksia. Eli ei kannata ainakaan opetella tietoisesti röyhtäilemään, siitä tulee helposti kierre, ja ongelma vain pahenee, samoin refluksien määrä. Kyllähän sen ilman pitäisi ulos löytää aivan itsestään jommasta kummasta päästä. :)

12vRe: Röyhtäisy ei tule19.3.2021 20:16
Mulla ollut ongelma syntymästä asti. Pienenä erityistuokavlio.. iän myötä siitä ruvettu luopumaan,mutta on edelleen asioita,joita en vain voi suödä tai juoda, ilman että tulee kaamea vatsakipu,johon röhtäoseminen auttaisi. Tälläkin hetkellä kaamea olo. Halusin testata yhtä limua, jota kaverit kehunuy,näin tässä taas kävi
Pahimmat oireet yulee itselle hiilihaposta,lämpimäsyä kaakaosta ja muusta makeasta

Arktinen eläinRe: Röyhtäisy ei tule20.3.2021 1:25
USA:ssa yksi lääkäri on aika vastikään tutkimuksissaan todistanut uuden sairauden, jonka nimi on retrograde cricopharyngeus dysfunction (r-cpd). Vähitellen eri maissa alkaa olla lääkäreitä, jotka pystyvät tunnistamaan tilan. Googlettamalla asiasta löytyy paljonkin tekstiä englanniksi, mutta en löydä suomeksi asiasta mitään tekstiä. Onko kukaan muu törmännyt tähän r-cpd:hen?

R-cpd:ssä ihmisellä on vaikeuksia röyhtäistä oikealla tavalla ja "röyhtäily" kuuluu kurlaavana ja muina outoina ääninä ruokatorvesta. Oire johtuu liian kireästä ruokatorven yläsulkijasta, minkä vuoksi on vaikea saada ilmaa ja kaasua ulos ruokatorvesta röyhtäisemällä. Itsellä ulospääsemätön ilma aiheuttaa hengenahdistusta, joka sitten helpottuu kun onnistun jotenkin röyhtäisemään. Itselläni tulee noita outoja röyhtäyksiä päivän ympäri mutta eniten syômisen jälkeen. Kurkussa tuntuu kireä kohta aatamin omenan alapuolella, eli siinä kohtaa missä yläsulkija on.

Kun painetta on paljon kurkussa olo on todella ahdistunut kun en pysty hengittämään kunnolla ja tuolloin en pysty nielemään edes vettä. Itselläni vaivaan auttoi Opamox, mistä päättelin että kyseessä on enemminkin spasmi kurkussa kuin refluksi. Toki refluksikin voi aiheuttaa spasmeja mutta itselläni ei ole varsinaisia refluksioireita. Oireeni ovat helpottuneet viime päivinä ja pärjään nyt ilman Opamoksia.

Yläsulkijan kireyden aiheuttamaa röyhtäilyvaikeutta hoidetaan botoxilla muissa maissa. Suomessa tunnistetaan saman lihaksiston aiheuttama nielemisvaikeus, jota myös hoidetaan botoxilla. Yläsulkijan kireydestä aiheutuva nielemisvaikeus ilmeisesti on kuitenkin eri asia kuin röyhtäilyvaikeus. Itselläni oireilu alkoi noin viisi viikkoa sitten. Sain lähetteen nyt aluksi puheterapeutille, missä tutkitaan nielemisvaikeutta ainakin. Voisin kuvitella että lääkärit ei välttämättä tunnista ongelmaani...

jtdRe: Röyhtäisy ei tule13.6.2021 0:18
R-CPD:tä tunnetaan Suomessa heikosti, mutta mm. HUS:n foniatriapuolella on sen tuntevia lääkäreitä. Osaa heitä voi nähdä myös yksityisellä, jos haluaa nopeammin pakeille.

Yllä olevaan kommenttiin kuitenkin sen verran, että tämä on lähes poikkeuksetta pitkäaikainen vaiva eli kyvyttömyys röyhtäistä on ollut läsnä pitkään. Toki oireet eivät välttämättä ole olleet aina huomattavia, monilla ne tuntuvat tulevan esiin aikuisiän alussa ja nettikeskusteluissa (mm. Redditiin r/noburp ryhmä) monet ovat sunnilleen 20-35v.

Kannattaa tsekata ainakin nämä kaksi linkkiä:
https://www.youtube.com/watch?v=-ryeCv0_qi8
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2473974X20938342

TNRe: Röyhtäisy ei tule2.9.2021 19:01
jtd, osaisitko sanoa minkä nimiset lääkärit Suomessa tuntevat R-CPDn? Itse lapsesta asti kärsinyt tästä ja luulin että joillakin vain näin on ja sen kanssa elettävä, mutta mahtavaa että tähän on apua saatavilla. Olen useillekin maininnut tästä mun röyhtäisykyvyttömyydestä ja yleensä asialle on vain naureskeltu. Lääkäreitä myöten. Refluksiksi aina diagnosoitu mutta ei juuri refluksilääkkeistä ole apua ollut. Toivottavasti löytyy osaavia lääkäreitä täältä Suomesta ja pääsisi ongelmata pian eroon.

SussuRe: Röyhtäisy ei tule8.9.2021 10:25
Tuo "röyhtäys ei tule" on kuulemma refluksin oire. Eli ruoka nousee alasulkijan yläpuolelle joka tuntuu, että olis röyhtäys tulossa.

mala55Re: Röyhtäisy ei tule8.9.2021 10:51
Katso Elossa 24h ohjelma joku näistä viimeisistä.Lääkärin nimen saa varmaan mainita,kun esiintyy julkisuudessa.Simo Laine tekee jonkinmoisen ruokatorven ohitusleikkauksen en tiedä onko kyse ollenkaan röyhtäisy ongelmasta,mutta uutta Suomessa. Tehdään tällähetkellä vain Tyksissä. Areenasta varmaan löytyy ohjelmat vielä?

jtdRe: Röyhtäisy ei tule25.9.2021 16:35
@TN

Sori, että kesti vastata viestiisi! HUS:n Ahmed Geneid on varmasti R-CPD:n parhaiten tunteva Suomessa, suosittelen menemään yksityisen kautta vastaanotolle (Terveystalo, Mehiläinen kai myös). Hänellä on myös hyvät suhteet maailmalla botox-hoitoa tekeviin lääkäreihin. Itseni kohdalla toimenpide toimi erinomaisesti ja aikalailla kaikki oireet poistuneet muutamassa päivässä. Tuota on nyt ehditty tehdä HUS:n foniatriapuolella muutamalle potilaalle, mutta jonossa on useampia vielä tämän vuoden puolella. Mainittakoon, että minun 24h pH-mittaus ei rekisteröinyt lähes ollenkaan refluksia.

Vatsalääkärit tälle hyvin todennäköisesti nauravat, se on valitettavasti tosiasia ja HUS:ssakin ilmeisesti epäilijöitä sillä puolella. Toivottavasti hoidon hyvät tulokset muuttavat heidän mielensä jatkossa. KNK-lääkärit tai foniatrit ymmärtävät tätä paremmin. Tiedän erään Tampereella asuvan, joka löysi TAYS:ssa ymmärtävän KNK-lääkärin ja ohjattiin sieltä TYKS:iin toimenpiteeseen marraskuussa. Ilmeisesti siis Tampereella ei tätä toimenpidettä voida tehdä. Valitettavasti en tiedä näiden lääkärien nimiä.

R-CPD:ssä yleisimmät oireet ovat röyhtäisykyvyttömyyden aiheuttama paine kurkussa, "ilmaäänet" tai korina ruokatorvessa ilman pyöriessä siellä, vatsan turvotus sekä ilmavaivat. Tyypillisesti aamulla vatsa on normaali ja iltaa kohden turvotus lisääntyy aika merkittävästi. Ennen toimenpidettä HUS:ssa tehdään luultavasti joko ruokatorven tähystys tai gastroskopia sekä manometria ja 24h pH-mittaus.

kaisa611Re: Röyhtäisy ei tule29.8.2023 8:50
Nexium 40mgX2 päivässä on ollut tehokkain!!! Somacit ym. myös testattu, mutta parhaimmistoon meni nexium - https://onlinecheappills.com/nexiumfi.htmlVastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: