Keskustelu

HelenaUUSINTALEIKATTU3.5.2012 11.09
Hei! Onko täällä joukossa ketään jolle on jouduttu tekemään fundoplikaatioleikkaus uudelleen? Miten olette siitä selvinneet? Olisi kiva kuulla teidän selviytymistarinaanne.

Itse tehtiin uusinta fundoplikaatio leikkaus 23.4. Uusintaleikkaus jouduttiin tekemään koska minulla oli niin pahat nilemisongelmat etten saanut mitään kiinteämpää alas, rintalastan takana oli kova kipu. Paino putosi. Tutkimuksia tehtiin ennen leikkausta: gastroskopia, jossa näkyi jo pullistuma, vuorokausinauhoitus ja lopuksi varjoaineella Ct-kuvaus. Kaikkin noihin tutkimuksiin kului aikaa n. 3 kk. Elämä oli tosi hankalaa. Tuo kuvaus viimekädessä kertoi että leikkaus oli tehtävä. Funopliktiomansetti oli kokonaisuudessa liukunut rintaontelon puolelle. Ensimmäisen leikkausen jälkeen elin täysin normaalia elämää. Isompia ongelmia ei ollut neljään vuoteen. Kunnes nyt vuoden vaihteella tulivat nuo edellä mainitut oireet.
Leikaus meni kirurgin mukaan kuulemma ongelmitta. Fundoplikaatio pudotettiin takaisin vatsaontelon puolelle ja tehtiin uusi mansetti.

Sairaalassa olin 2 vuorokautta. Olisin päässyt kotiin jo ensimmäisenä päivänä, mutta tuli kipua ja pahoinvointia.

Nyt on kulunut kohta 2 viikkoa leikkauksesta. Nestemäistä pehmeää ruokaa pienissä erissä syön. Rintalastan takana tuntuu vielä toisinaan kipua ja nieltäessä tuntuu että ruokatorvessa on jotain ylimääräistä. Tosin hartiatkin jumissa (hierojalle menossa). Kierrolla lääkäri kertoi että oireet kyllä häviävät pikkuhiljaa. Kahden kuukauden päästä soittoaika. Sairaslomaa 5 viikkoa. Täytyy vain yrttää pitää lippu korkealla ja toivoa parasta. t. Helena

jetsRe: UUSINTALEIKATTU3.5.2012 11.47
Wau! Tuohan kuulostaa hyvältä ja mielenkiintoiselta. Toivon mukaan ei tarvitse mennä uusintaleikkuuseen, mutta silti on hyvä tietää, että asiat voivat siinäkin asiassa sujua noin hyvin.

HelenaRe: UUSINTALEIKATTU3.5.2012 15.12
Kappas vain painovirhe paholainen:)). Tarkoitin itselleni tehtiin, ei itse tehtiin uusinta fundiolikaatio.

refluksikurkkuRe: UUSINTALEIKATTU3.5.2012 16.13
Tee-se-itse (uusinta)fundo olisikin aika keksintö :-) Hienoa että sulla on parempi olo!!

Kysymyksiä olisi taas liuta :-)

Pohdittiinko mitään erityisempää syytä miksi 1. fundo luiskahtanut rintaontelon puolelle?

Kun keskustelitte uusintafundosta, mitä siitä kerrottiin (tekotapa, edut/haitat, ....)?

Oletko menossa hierojalle vasta sairasloman päätyttyä vai tehdäänkö se nyt ehkä pienempimuotoisena/pystyasennossa tms?

SitrusRe: UUSINTALEIKATTU3.5.2012 16.22
Aika lyhytaikainen ilo oli tuo eka leikkaus, jos se vain neljä vuotta kesti.

HelenaRe: uusintaleikattu7.5.2012 15.45
Vastauksia edelliseen. Ei osannut lääkkäri kertoa mistä mansetin purkaantuminen voi johtua. Harvinaistahan se on. Itse kuitenkin olen ajatellut että suurin syy taisi olla että painoni oli noussut, noin 10 kg edellisestä leikkauksesta (nyt toisn pudonnut saman verran). Istumatyö, jossa pallea joutuu olemaan jatkuvassa puristuksissa ja huono lihaskunto kaiken kaikkiaan. Pitkä työmatka, jouduin autossa istumaan mennen tullen. Ja vatsa ei toiminut kunnolla.
Kun keskusteltiin uusintaleikkauksesta lääkäri kertoi että se on teknisesti vaativampi kuin ensimmäinen. Vakavina komplikaatioina voi olla mahalaukun ja tai ruokatorven puhkeminen, mutta ne ovat erittäin harvinaisia. Silloin ajattelin että huonolla tuurilla ne tietysti minulle tulee. Jos ei leikata ruokatorven reuna voi rikkoa mahalaukun seinämän rikki ja siitä on taasen omat ongelmat. Tekotapa olisi laparoskooppinen. Tosin lääkäri kertoi että mahdollista on joutua avoleikkaukseen, mutta sen näkee sitten leikkauksen aikana. Laparoskooppisena se kuitenkin minulle tehtiin.
Se tilanne mikä itselläni oli, en enää miettinytkään antaakko leikata vai ei. Tilanne oli tosi hankala kun ruoka ei mennyt enää alas ja oli jatkuva rintalastan takainen kipu. Päivystyksessä jouduin käymään parikin kertaa, kun epäilytti onko vika sydänperäistä. Nexiumista ja Somaksita ei ollut juurikaan apua. Vielä 2 viikkoa ennen ph-nauhoitusta piti olla ilman happosalpaajia, tuntui että kuolen.

Lähtötilanteeseen nähden tilanne on hyvä. Tänään tuli 2 viikkoa leikkauksesta. Muuta ongelmaa ei ole kuin kurkku ei toimi vieläkään kunnolla. Tuntuu että on pala kurkussa. Ja ruokatorvi elää ihan omaa elämäänsä. Pelottaa vähän että jääkö tuo pysyväksi. Kuitenkin erillainen tunne kuin enne leikkausta. Ei onneksi ole polttavaa kipua rintalastan takana. Närästyslääkkeitä ei ole tarvinnut ottaa. Nestemäistä liemiruokaa syön edelleen. Ja sekin hyvin hitaasti. En ole uskatanut vielä mitään kiinteämpää. Syönnin jälkeen kun tahtoo kertyä ilmaa mahaan kun röyhtäisemään ei kunnolla vielä pysty.
Jospa tämä tästä vielä iloksi muuttuu, toivon niin.

MakeRe: UUSINTALEIKATTU7.5.2012 17.04
Kannattaa antaa kurkunpäälle aikaa toipua. Hengityskoneeseen kytkennän takia syntynyt "intubaatiotrauma" saattaa tuntua jonkin aikaa.

SitrusRe: UUSINTALEIKATTU7.5.2012 17.08
Todella fiksu olet, kun maltat antaa kudoksillesi aikaa parantua ja nautit riittävän pitkään pelkkiä liemiä.

refluksikurkkuRe: UUSINTALEIKATTU9.5.2012 17.12
Helena, mikä olotila tänään?

HelenaRe: UUSINTALEIKATTU10.5.2012 9.42
Kiitos kysymästä. Tuntuu kuin jokin pala olisi kurkussa. Pitäisi olla tietenkin kärsimällinen mutta alkaa jo hermostuttamaan jos tämä jää pysyväksi. Kun hermoilee niin palan tunne tuntuu entsisä voimakkaammin. Ollappa siis hermoilematta, kumpa vois. Tänään täällä Oulussa sataa, oikein harmaata.

refluksikurkkuRe: UUSINTALEIKATTU10.5.2012 10.19
Helena, jos kovasti hermostutttaa eikä se palan tunne mene ohitse, voithan pikaisesti käydä yleislääkärillä peilaamassa kurkunpään - ihan vain varmuuden vuoksi ettei se henkitysputki ole sittenkin aiheuttanut pienehköä (pitemmällä aikavälillä ohimenevää) vauriota kurkunpään kudokseen, joka selittäisi myös tällaista pitempiaikaista tuntemusta.

Sää täällä Tampereella samanlainen sateinen ja harmaa.

refluksikurkkuRe: UUSINTALEIKATTU10.5.2012 10.22
Mitä mukavaa tai vähemmän mukavaa puuhaa olet itsellesi keksinyt päivisin :-)?

refluksikurkkuRe: UUSINTALEIKATTU23.5.2012 21.18
Nostoa ...

HelenaRe: UUSINTALEIKATTU15.10.2012 20.04
Puoli vuotta nyt kulunut leikkauksesta. 10 kg paino pudonnut. Kiinteää ruokaa olen pystynyt jo syömään normaalista. Tosin annokset ovat pienempiä ja ruoka täytyy pureskella tosi hyvin. Ilmaa tahtoo vain kerääntyä mahaan söi mitäs söi. Se on taasen oma ongelmansa. Happosalpaajia en ole käyttänyt. Olin viikon ulkomaan reissulla. Siellä tuli syötyä illalla seisovasta pöydästä viinin kera aika tukevasti. Yhtenä yönä heräsin aamuyöstä aivan valtavaan närästykseen. Järkytys että voi ei taasenko. Onko tämä unta vai totta. Totta se oli. Onneksi oli tullut otettua kaiken varalle Nexiumia ja maitohappobakteeria mukaan. Valitettavasti vieläkin välistä tuntuu että rintalastan takana on polttava tunne. Ei tämä kuitenkaan niin voimakas tunne ole kuin ennen leikkausta ja ruoka menee alas. Ainahan se pelottaa jos vaiva on uusiutunut, oli se niin hirveä juttu.

niituli Re: UUSINTALEIKATTU15.10.2012 21.31
kiitos helena kirjoituksesta. Ite oon menossa uusintaleikkaukseen parin viikon päästä. Sain lapsen alkuvuodesta ja se käynnistettiin. Miut leikattiin 2010 ja nyt on se uusinta edessä. Ongelmaa miulle oli heti leikkauksen aikana, jälkeen ja edelleen. Voit lukea miun juttui mansetti väärässä paikassa ja leikattu-10 ja raskaana. Siellä on linkkejä vanhoihin teksteihin
. Ja mie sain leikkauksesta tuliaisena erittäin hitaan ruuansulatusjärjestelmän sekä epäily gastropareesista ja saan b12bvitamiinipiikkejä.

FlaksiRe: UUSINTALEIKATTU17.1.2013 17.43
Miten menee Helena?

Luin juttujanne oma tilanne mielessä. Olen huomenna menossa kirurgin juttusille. Minut leikattiin n. 10 kk sitten ja syksyllä heräsi epäilys, että mansetti on auennut. Olin kuumeessa, yskin ja yökkäilin. Yökkäily ja yskiminen ovat todennäköisesti aiheuttaneet mansetin rikkoontumisen. Kuukauden sisällä kuumetaudista alkoi kovat kivut ja aloitin Nexiumin käytön. Kolme kuukautta piti odottaa aikaa ct:hen ja aikaa kirurgille. Kävin eilen ct:ssä ja huomenna kuulen tuloksen.

refluksikurkkuRe: UUSINTALEIKATTU18.1.2013 16.02
Flaksi, teretulemast kirjoitteleen!
Miten kävi ct:n kanssa?

FlaksiRe: UUSINTALEIKATTU18.1.2013 16.06
No kummasti kävi! CT ja tähystys tehtiin. Mansetti on kunnossa eikä mitään vialla. Kai päässä vaan viiraa. Kirurgi neuvoi jättämään Nexiumit pois käytöstä ja kiinnittään enemmän huomioita syömisen tahtiin ja laatuun. Olin ihan varma, että jotain on vialla, mutta tässä sitä nyt ollaan ja ihmetellään, kun oireita kuitenkin on ollut.

HelenaRe: UUSINTALEIKATTU5.8.2013 10.25
Vuosi ja 3 kuukautta uusinateikkauksesta. Kaikki on mennyt tosi hyvin, ei juuri mitään oireita, mutta nyt kuuluu tosi ikävää. Noin 3 viikkoa sitten alkoi vasemmalla ylävatsalla tuntua vihlovaa kipua ja nyt pari viikkoa ollut aivan valtava rintalastan takainen polte. Samat tuntemukset kun ennen leikkausta. Somacia menee ja Gavisconian. 3 päivää olin sairaalassa tiputuksessa ja suonen sisäisesti Somacia. Ct-tutkimus tehtiin, ei kuulemma oireita selittävätä. Sen verran halpotti että pääsin kotiin. Nyt keskiviikkona tehdään gastroskopia.

refluksikurkkuRe: UUSINTALEIKATTU5.8.2013 15.53
Harmi kuulla, Helena :-( !

Mansetti oli siis nätistä paikoillaan vaikeista oireista huolimatta?
Tsemppiä tähystykseen ja toivottavasti sieltä löytyy jotain selittävää.
Sappijuttuja ei varmaankaan ole kuvioissa?

refluksikurkkuRe: UUSINTALEIKATTU19.2.2015 8.52
Nostoa ...


Helena, oletko vielä linjoilla?

marinoRe: UUSINTALEIKATTU3.9.2016 18.44
Mikä tuli helenalle.

TyrättömäksiRe: UUSINTALEIKATTU2.7.2017 8.19
Hei!

Ihan hirveän ajan olet joutunut läpikäymään! Itse olen menossa uusintaleikkaukseen (ei vaihtoehtoja) ja kyllä nyt todella kiinnostaa, missä sairaalassa omasi tyrittiin... YO-sairaala?

juissiRe: UUSINTALEIKATTU3.7.2017 3.35
Huh huh!

KoviakokenutRe: UUSINTALEIKATTU3.7.2017 19.48
Hei!

Ei ollut yo-sairaala, jälkeenpäin ajateltuna oisin vaikka mksanut itse yksityisellä leikkuun, mutta mistäpä sitä tietää kun kirurgi kovin väittää osaavansa homman et kaikki edellytykset hyvään loppu tulokseen on. Ois vaan pitänyt mennä yksityiselle tai YO-sairaalaan leikattavaksi. Keski-pohjanmaan keskussairaalassa leikattiin. Suosittelen Oulua ja Helsinkiä, todella osaavaa ja ammattitaitosta porukkaa ja kaikilla lääkäreillä/hoitajilla sama määränpää->potilaan saaminen terveeksi yhdessä asiat hoitamalla. Etenkin Oulun kirurgille ja anestesia lääkärille olen ikuisesti kiitollinen, saivat minut hoidettua parhaalla mahdollisella tavalla, Oulusta ohjattiin Helsinkiin jossa tällä hetkellä Suomen kokenein ruokatorvi kirurgi, jonka leikkauksen jälkeen aloin vasta toipua kunnolla, yhtään muiden sairaaloiden kirurgeja vähättälemättä suosittelen edelleen, että menet Ouluun tai Helsinkiin hoidettavaksi. Onnea matkaan ja oma tahto pitää olla kova että toipuu ja osaa vaatia asian mukaista hoitoa.

TyrättömäksiRe: UUSINTALEIKATTU7.8.2017 20.30
Moi!

Nyt on leikkauspäätös tehty ja puukolle syys-lokakuussa. Toivotaan, että fundoplikaation mansetti olisi yhä "ehjä" ja toimenpiteenä riittäisi palleaan asetettava verkko. TT-kuvauksen aikana reilu 1/3 mahalaukusta rintaontelossa. Jos mansetti on ehjä, tähystyksellä selvitään.

Saattaa kuitenkin olla, että mahalaukkua ei saada asettumaan palleatason alapuolelle, jolloin mahalaukkua kavennetaan jatkoksi ruokatorvelle. Noin niinkuin tiivistetysti.

Lopullinen päätös voidaan tehdä vasta kun on näköyhteys toimenpidealueeseen. Riskit tiedän ja sen, että toipuminen tästä leikkauksesta tulee olemaan hitaampaa. Kirurgi kysyi tänään, mikä on harmittavin vaiva ja nimesin nielemisen. Mutta kyllä kipu on myös jo päivittäinen seuralainen. Varsinaisesta refluksista ei onneksi ole tarvinut kärsiä.

Jo kertaalleen leikattu alue on arpeentunut ja haurasta kudosta, pitäkää siis peukkuja! Hyviä puolia tässä puolenvuoden kärvistelyssä on ollut se, että paino on pudonnut 9 kg. Ja nyt aikaa oikeasti pudottaa painoa vielä 1-2 kk. Mutta vähän haaveilen siitä, että saisin syötyä joskus lautasen tyhjäksi. Tänään 4 pientä lihapullaa 3/4 osaa perunasta, yksi lohko tomaattia ja pienipala leipää ja siinä se sitten oli. Ja tämä ruokailu sujui hyvin!

Turussa leikataan ja kohtaaminen kirurgin kanssa oli hyvä ja kehtasin kysyä ne tyhmimmätkin jutut :)

t. Tyrättömäksi

MariaRe: UUSINTALEIKATTU17.8.2017 23.30
Olen niin pahoillani, että olet joutunut kokemaan kaiken tuon. Iso voimahali ja toivon, että tilanteesi on nyt parempi.

Kun minulle ehdotettiin leikkausta, kävin 4:n eri kirurgin juttusilla, koska halusin selvittää ristit.

Viesti oli selvä, ja kaikki sanoivat samaa: jos vain jotenkin pärjäät ilman, älä mene leikkaukseen.

Kokeilkaa kaikki mahdollinen: stressitekijöiden poistaminen, mindfullness, kalastus, kutominen, jooga, ulkoilu ja ruokavaliovaihtoehdot.

Kiitos, kun jaksoit kertoa tarinasi täällä. Leikkaus saattaa tuntua helpolta keinolta, jos ei tarvitse muuten tehdä muutoksia elämäntavoissa.

Voimia sinulle koviakokenut ja lämmin halaus<3

Rakenteellinen_Re: UUSINTALEIKATTU18.8.2017 1.03
Hei,

Olen samoilla linjoilla Marian kanssa. Lukiessani kertomustasi kaikesta kokemastasi, ei voi muuta kuin ihmetellä miten kaikki tuo voi olla mahdollista yhdelle ihmiselle, aivan hirveää suorastaan! Kyllä tuossakin on jo hoitovirheitä tapahtunut uskomattomasti.

Vaikka kokemuksesi oli raju, on hyvä että jaoit sen täällä. 👍

Täältä paljon peukkuja ja voiman toivotuksia! Toivon todella sinulle kivuttomampaa ja ennen kaikkea valoisampaa tulevaa. Ihminen on siitä kummallinen, että se kestää yllättävän paljon enemmän, kuin mitä itse ikinä ajattelee jaksavansa kantaa. Tuollaiset kokemukset vaativat taistelutahtoa, etenkin kun kyseessä on henki ja elämä.

Hienoa, kuitenkin se, että viimein löysit ammattitaitoisen kirurgin, mutta hälyttävää kyllä, että asiakas joutuu sitä metsästämään ja kokemaan jotain noin kamalaa ennen kuin oikea ammattilainen löytyy..ei mene ihan oikein.

Mutta sä olet vahva ja tottakai sä teet kunnon kantelut tuollasesta toiminnasta!
Valoa päiviin sulle sekä myös meille muille. 😊

SitrusRe: UUSINTALEIKATTU18.8.2017 9.54
Olen 9-vuotisen refluksihistoriani kuluessa tavannut kymmeniä lääkäreitä. Suurin osa sanoo: leikkaus on viimeinen vaihtoehto, jos mikään muu ei auta. Siinä on niin suuret riskit. Vaikka se onnistuisi, tulos kestää keskimäärin 10 vuotta.

Erityisesti kehotan nuoria varovaisuuteen, heillä on vielä pitkä elämä edessä. On sydäntäsärkevää lukea ihmisten kertomuksia, siitä miten on luultu, että elämä paranee ja onkin tullut uusia, kummallisia vaivoja. Yleistä on, että potilas jää uusine vaivoineen ilman apua. Kun on tarkistettu mansetin tila, ilmoitetaan että kaikki on ok. Vaikka olisi millaiset kivut. Ruoansulatus voi mennä pysyvästi pilalle.

Varsinkin jos harkitsee raskaaksi tuloa myöhemmin, leikkaus on erittäin suuri riski.

FideRe: UUSINTALEIKATTU22.9.2017 14.48
Minulle tehtiin fundoplikaatio / palletyrän korjaus 2012. Sitä ennen pahaa närästystä melkein 7 vuotta. Alkuun oli sen 3kk vähän hankalampaa syödä nielemisen takia, mutta siitä se helpottui ja olo oli todella hyvä! Oksentaa ei tosin voinut, mutta kyllä sekin jossain mahataudissa sitten ulos asti tuli noin vuosi myhemmin. Sitten keväällä 2014 alkoi uudestaan närästää ja somacia on mennyt siitä asti sen 80mg/pv. Silloin tähystettiin kotikaupungissa sekä HYKS:ssä, tehtiin painetestit ja todettiin että mansetti ehjä mutta palleatyrä uusiutunut ja maha on jotenkin väärässä asennossa jonka takia se vuotaa taas. Silloin sanottiiin että vuosi aikaa miettiä leikkausta, sen aikana pääsisin suoraan pöydälle jos vain soittaisin. Mutta kun sanoivat että kun vanhaa arpikudosta poistetaan niin voi olla että joudutaan poistamaan koko mahalaukku, niin aloin aika pahasti epäilemään koko homma! Mielessä pyöri vaan muutaman vuoden kuihtuminen jne. Olen siitä asti syönyt somacia ja kärsinyt satunnaisesti mutta nyt alkaa olemaa oireet jo tosi pahat. Parin viikon päästä uusi tähystys ja sitten pitäisi kuulemma miettiä mitä tehdä. Onko jollain näkemystä siitä että miten usein se mahalaukun poisto joudutaan tekemään jos fundo uusitaan? Eihän nämä hapotkaan hyvää tee kropalle kun joka yö suussa asti...

TyrättömäksiRe: UUSINTALEIKATTU23.9.2017 7.04
Hei Fide!

Samanakaltaisessa tilanteessa: fundoplikaatio 2008, mansetti ehdä, palleatyräaukko iso ja osa mahalaukusta luiskahtanut rintaontelon puolelle. Oireina minulla kivut, nielemisvaikeudet ja hartiapistot päällimmäisenä. Kipu säteilee myös selkään.

Puhuiko ne osapoistosta vai poistosta? Itse menen ensi kuussa re-operaatioon, jossa palleaani asetetaan mm. verkko. Alustavissa tutkimuksissa näyttää siltä, että itse mansetti on siis ehjä.

Jos käy niin, että osin rintaontelonpuolelle noussut mahalaukku ei asetu pallean alapuolelle, mansetti joudutaan purkamaan. Tällöin mahalaukusta rakennetaan jatkoa ruokatorvelle = toimenpide, jossa mahalaukkua joudutaan pienentämään eli kaventamaan. Jotensakin näin se meni.

Koko mahalaukkua eivät mielellään lähde 1. vaihtoehtona varmasti poistamaan. Ole ihmeessä yhteydessä uudelleen hoitoyksikköön, kyllä he tarkentavat. Ja oletko lukaisuut Kanta.fi tekstin, sieltäkin voi tarkennosta löytyä!

Tsemppiä :) Itse jaksoin 1.5 vuotta, mutta en enää.

Tyrättömäksi

FideRe: UUSINTALEIKATTU24.9.2017 14.10
HYKSissä sanoivat vaan silloin että mahdollisesti joudutaan poistamaan koko mahalaukku jos arpikudosta on paljon.
Minulla on nyt uusi tähystys puolentoista viikon päästä ja sen tuloksista toivottavasti saan uusia vaihtoehtoja. Voihan se olla että parissa vuodessa on asiat muuttuneet ja esim. tuosta verkosta ei silloin kukaan kirurgi puhunut minulle mitään kun viimeksi uusintaleikkausta harkittiin .Mansetti minullakin oli ehjä ainakin sillloin vielä pari vuotta sitten, toivottavasti olisi edelleen.
Kahvi on alkanut tekemään todella pahan poltteen, se jää kyllä nyt kokonaan pois. Sain reseptin myös Zoltia varten mutta en ole vielä kokeillut sitä Somacin tilalle. Onko sinulla kokemusta eri salpaajista vai oletko itsekin syönyt vai. yhtä?

ouantu@gmail.comRe: UUSINTALEIKATTU24.9.2017 18.32
Moi!

Tsemppiä tähystykseen. Minulle tehtiin myös TT-kuvaus ennen leikkausta uudestaan. Se on totta, että arpeutumisesta ei voi tietää.

Olen syönyt Somacia ja nexiumia, mielestäni niissä ei juuri ole eroa. Parasta on melkeinpä, kun hörppii Gavisconia pitkin päivää :)

Ja ihan parasta olisi Litalgin, auttoi kipuihin minulla todella hyvin.

FideRe: UUSINTALEIKATTU25.9.2017 13.06
Kiitokset "tyrättömäksi" ja "ouantu" tsempeistä, nyt taas unettoman yön jälkeen tuntuu että tarviikin taas sellaisia :)
Lueskelin toisesta ketjusta että salpaajien jatkuva syöminen voi aihettaa jo itsessään aika paljon eri oireita, ja tunnistin kyllä itsenikin niistä teksteistä. Huomenna on labrat terveystalolla, katsovat samalla B-vitamiiniarvot muiden ohessa ja veikkaan ainakin oireista että sitä pitäisi alkaa syömään lisää. Mutta odottelen nyt ensin labrat kuitenkin. Sillä välin aloitin jo viljan vähentämisen, lähinnä leivän muodossa, sekä kahvin jätin kokonaan pois. Tuntuu että pahin polte alkaa aina jo aamupalan jälkeen uudestaan ja aamupalat ovat lähes aina olleet leipää ja kahvia. Eli nyt leivän tilalle jotain muuta, kahvi pois ja katson josko sillä saisi edes toisen somacin päivästä pois.
Vähän jopa pelottaa että mitä se tähystys taas kertoo. Tosiaan polte on ollut jo pidemmän aikaa niin paha että väkisinkin mielessä että siellä on kaikki taas ihan solmussa ja leikkaus edessä. Tosin ei se leikkauskaan pelota vaan ne mahdolliset "lisätyöt" mitä joutuvat tekemään ja jotka voi vaikuttaa sitten vuosia tai jopa loppuelämän normaaliin eloon. Toisaalta ei tällaista kyllä kestä vuosia kun ei saa edes nukuttua kunnolla.
Nimim. Toivottavasti ensi viikolla viisaampi!

FideRe: UUSINTALEIKATTU2.10.2017 11.03
Tähystys tehty ja täytyypä sanoa ensimmäisenä että kirugeissa on ISO ero. Diagnoosi edelleen sama, eli fundo paikallaan mutta on päässyt pallean läpi eli uusi tyrä jonka takia vuotaa. Pari haavaa myös ruokatorvessa mutta muuten siistit paikat mahalaukku mukaan lukien. Eli ei vielä ainakaan ole mitään kasvannaisia limakalvoilla etc.
Tämä ihmetteli suuresti että HYKSissä oli aikoinaan sanottu että on mahdollista että poistetaan koko mahalaukku jos leikataan uudestaan. Se on kuulemma äärimmäinen tapaus ja silloin arpikudosta pitää olla paljon. Ylipäätään siihen fundoplikaatioon ei pitäisi edes koskea kuulemma jos se on ehjä. Ongelma on se että Suomessa ei ole kuin muutama kirurgi joille on opetettu muuta kuin se Nissenin fundoplikaatio, joten sen takia tekevät aina vain sen uudelleen. Sain itse lähetteen Jyväskylään kirurgille joka on tämän tähystäneen kirurgin mukaan Suomen taitavin kaveri tällaisissa korjauksissa. (hänen mukaan paras niistä kahdesta ketkä tietää tekevän näitä korjauksia, toinen on Helsingissä)
Se että mahan sisältöä tulee suuhun makuulla tai kumartaessa on hänen mukaan aina leikkausperuste ja tietysti jos happojen antaa virrata valtoimenaan vuosia niin eihän se hyvää tee. Eli nyt odottelen että mitä sieltä Jyväskylästä joskus kuuluu. Alkoi pitkästä aikaa näkymään vähän valoa tunnelin päässä, sen ekan leikkauksen jälkeen olo oli meinaan mitä parhain ja kaikki oireet pois ennenkuin se pallea meni uudelleen. Ja jos on mahdollisuus että operaatiolla saa sen taas kuntoon ilman suuria riskejä niin ehdottomasti aion kokeilla. Toki ensin sen Jyväskylän kaverin pitää olla samaa mieltä ja suostua siihen...
Oksentaminen oli kuulemma yksi mahdollinen syy uuteen palleatyrään koska siinä maha pumppaa itseään palleaa vasten. Kuntosali yms ei niinkään aiheuta sellaista.

TyrättömäksiRe: UUSINTALEIKATTU2.10.2017 17.51
Hienoa, että asiasi etenee. Meillä taitaa olla aika tavalla samanlainen tilanne. Minulla on noussut mansetin lisäksi osin jo mahalaukkua rintaonteloon. Leikkaukkseen on enää muutama viikko ja vähän jo jännittää! S-lomaa tulee noin neljä viikkoa, riippuen sitten mitä tehdään, kun on ensin "avattu" ja nähty kokonaistilanne. Ihanne olisi, että mansettia ei tarvitsisi purkaa lainkaan. Ja tietenkin toivon, että onnistuisi tähystyksenä.

Yst. Tyrättömäksi

KoviakokenutRe: UUSINTALEIKATTU2.10.2017 19.45
Kurjaa lukea kokemuksia kuinka fundoplikaation apu on kadonnut. Itselle tosiaan tehtiin kaksi korjausleikkausta pallea-aukon tiukaksi teon johdosta, tätä ennen lukuisia dilatointeja sekä stenttauksia. Ensimmäinen korjaus tehtiin oulussa ja jälkimmäinen helsingissä. Nyt tilanne on se että syöminen on hidasta ja happosalpaajia joutuu syömään entiseen malliin. Korjausleikkaukset kirurgien mukaan huomattavasti vaikeampia kuin ensimmäinen. Itsellä poistettiin myös sappirakko aliravitsemuksen takia, josta taas tuli sappikivet. Samoin oli myös pelko siitä että osa ruokatorvesta/mahalaukusta joudutaan poistamaan, mutta selvisin siitä ainutlaatuisella ruokatorven halkaisu menetelmällä. Kaikki nämä tehty tähystyksenä. Maha onkuin puukko hippasten jälkeen ja refluksista kärsin edelleen mutta ei tehdä mitään jos pärjään edes jollakin tavalla. Tsemppejä teille muille ja toivotaan parasta! Voin kyllä suositella hyksiä, siellä suomen kokenein kirurgi tekee, ja ennen kaikkea tietää mitä tekee!! Oys:ssa myös huippulaadukasta hoitoa mikäli sinne pääsee. Tähän mennessä Oys:ssa saamani hoito on ollut parasta vaikka korjaus tehtiinkin helsingissä ja siellä omistaudutaan työlle. Mutta mutta jälkeenpäin en olisi antanut lupaa tehdä ensimmäistäkään fundoplikaatiota. Nyt väännän PVK:n kanssa korvauksista. Elämä on paljon huonompaa kuin ennen ja melkein henki lähti ja nälkäkuolemakaan ei ollut kaukana.

En halua ketään pelotella vaan kertoa niitä karuimpia kokemuksia miten voi käydä.

FideRe: UUSINTALEIKATTU2.10.2017 22.54
Kovasti onnea sinulle Tyrättömäksi leikkaukseen, toivottavasti saat kerralla asiat kuntoon ja pääset ns. "normiarkeen" (en edes itse muista mitä se oli :D )
Kerrohan sitten vointeja operaation jälkeen ja että miten ne sen teki. Haluisin kovasti kuulla asiasta, varsinkin kun itsellä saattaa olla myös uusi operaatio edessä. Toki toivotaan että eivät joudu sitä fundoa sorkkimaan. Isot peukut täältä! :)
Ja jaksamista sinulle Koviakokenut, kuulostaa todella rankalta tuo sinun juttusi. Heti tulee kyllä mieleen itsellekin että leikkaus on aina kuitenkin leikkaus ja takuu varmaa tulosta harvoin saa :/ Toivottavasti tilanteesi joskus vielä paranee.
Taidan alkaa itse odottelemaan sitten parin viikon päästä saatavaa tietoa oman lähetteeni kohtalosta.

operoituRe: UUSINTALEIKATTU3.10.2017 10.02
Hei Koviakokenut. Kuinka vanha olet? Oliko sinulla ruokahalussa vai ruoan imeytymisessä ongelmaa? Kuinka paljon lahduit? Minkälaiset oireet sinulla on vaikeimpia?
Itselleni on yhdesti fundoplikaatio tehty ja nyt on paino tippunut aika reilusti, 15 kg ja bmi 22,3. Syön ihan normaalisti. Kurkkukipuja jne oireita on jonkin verran ja odotan OYS aikaa. Mahan sisältö ei ole tullut kertaakaan suuhun leikkauksen jälkeen.
Olen pikkuhiljaa alkanut epäilemään oireiden aiheuttajaksi astmaa, mutta varalta kyselen kokemuksia, jos mahassa on jotakin pielessä ja leikkausta esitetään taas.

KoviakokenutRe: UUSINTALEIKATTU3.10.2017 20.12
Terve! Reilu parikymppinen mies. Syöminen ei onnistunut ollenkaan koska ruokatorvi tukkeutui aina yritti syödä. Jopa nestemäisellä meni tukkoon. N. 30kg 3 kuukaudessa. Tällä hetkellä olen pehmeillä ruuilla ja mahan sisältö tulee suuhun jos ruuan päälle menee maate tai kyykkii. Vaikeimmat oireet oli nielemisvaikeus ja epätietoisuus mitä tapahtuu.

OperoituRe: UUSINTALEIKATTU3.10.2017 21.23
Hei. Itselläni ikää n. 40 v. Nielemisvaikeuksia minulla ei ole ollut muutakuin fundoplikaation jälkeen. Otan osaa kovien kokemusten vuoksi. Kyllä se elämä viellä alkaa hymyilemään jossakin vaiheessa.

TyrättömäksiRe: UUSINTALEIKATTU4.10.2017 9.26
Hei kaikille!

Uusintaleikkaukseen olen siis menossa, mutta refluksi ei ole se ongelma eli fundoplikaatio on minulla ilmeisesti myös Fidellä ehjä. Eli sinäänsä toivoa leikatuille. Ongelma on se varsinainen tyräaukko, joka on laajentunut. Kirurgin mukaan tämä on tavallista iänmyötä 70-vuotiailla naisilla. Verkkoa siis odotellessa :)

FideRe: UUSINTALEIKATTU4.10.2017 15.54
Moi, juu siis minullakin on fundo ehjä mutta päässyt lipsahtamaan pallean läpi uusi tyrä joten refluksoireet ovat sen takia tulleet takaisin. Puheissa oli minunkin kohdalla että fundoon ei kosketa vaan korjataan se tyrä ainoastaan, jos vaan osaava kirurgi ottaa minut vastaan. Onnea sinulle leikkaukseen ja toivotaan että se seuraava on se viimeinen! :)

OperoituRe: UUSINTALEIKATTU4.10.2017 18.11
Minulle tuli myös tähystysaika. Saapa nähdä mikä on mahassa vialla, vai onko mikään. Onnea vaan operaatioon Tyrättömälle ja toivottavasti myös Fide saa tarvittavan hoidon.

MansikkiRe: Uusintaleikkaus tapauksia ??? Onko niitä2.12.2017 21.08
Uusintaleikkaus tapauksia onko niitä ja millaiset ovat olleet tulokset. Voiko joku kertoa paremmin .

OperoituRe: UUSINTALEIKATTU2.12.2017 21.18
Facebookissa on Nissen fundoplication niminen ryhmä, jossa on paljon kertomuksia, myös uusintaleikkauksista. Saattoi täälläkin jokin yksittäinen tapaus olla.

FideRe: UUSINTALEIKATTU3.12.2017 11.10
Kävin tällä viikolla Jyväskylässä taas uudessa tähystyksessä ja leikkaavan kirurgin mielipide oli että uudestaan leikkaukseen. Aikaisemmat peloittelut mitä sain Hyksistä pari vuotta sitten hän tyrmäsi täysin. Sanoi että jos olisi esim. kolmas tai neljäs leikkaus niin sitten olisi arpikudosta jo sen verran että pitäisi poistaa osia. Tammi-Helmikuussa siis leikkaus jossa pallea korjataan uudestaan ja fundokin joudutaan tekemään uusiksi. Jäi kyllä tästä kirurgista ihan positiivinen olo, lähetteen kirjoittaaneen kirurginkin mukaan lähes ainoa ihminen Suomessa kenen hänkin antaisi tehdä operaation itselleen.
Samalla kun kävin CT-kuvassa ennen tähystystä siellä, huomasivat että paksusuoleni on tulehtunut kokonaan. kiva pikku bonus... :/

TyrättömäksiRe: UUSINTALEIKATTU23.12.2017 19.27
Ihan pikaisesti kuulumisia!

Palleatyrä korjattiin eli pallean aukkoa kiristettiin ja laitettiin verkkoa vahvistamaan. Samalla purettiin vanha hapertunut mansetti ja tehtiin uusi. Toimenpioteestä on aikaa 7 viikkoa. Alku oli hankalaa ja hartiapistos vaivasi melkein kaksi viikkoa, mutta itse leikkausalueella ei juuri lainkaan ollut kipua,

Nielemisongelmat ja kivut ovat taakse jäänyttä elämää :) Kohdallani siis kaikki meni hienosti. Pystyn syömään mitä vaan, tosin nyt tunnistan nälän aivan eri tavalla. Minulla siis osa mahalaukusta oli noussut rintaonteloon.

Kannustukseksi uusintaleikkauksiin meneville, joskus kaikki menee hienosti ja lopputulos on hyvä :)

VM83Re: UUSINTALEIKATTU23.12.2017 20.04
Fide Minä sain vinkin mahakirurgilta itä-suomesta Jyväskylästä ja sieltä olevasta kuulemma Suomen parhaasta fundo/uusintaleikkaja kirurgista.Juväskylässä oli erittäin asiallinen kirurgi ja kohdeltiin jopa ihmisenä eikä hulluna niin kuin omassa sairaalassa jossa meinattiin että yli 80 lievästi hapanta refluksia on hyväksyttävä tulos leikkauksen jälkeen(kävin yksityisellä leikkauksessa ja leikkauksen petettyä tämä siirsi vastuun julkiselle jossa olen nyt 2 vuotta pyörinyt).Oman sairaalan kirurgi ei meinannut edes kätellä kun menin sinne vuodon alettua tähystykseen.Muutenkin suhtautui hyvin tympeästi ja kun en pysty happosalpaajia jotka pilasivat suolistoni ja muuttivat minut keltaiseksi syömään niin kysyi että millä olen saanut polttelun loppumaan.Vastasin että en muuta keksinyt niin sulatin vanilija jäätelöä niin se hetkeksi auttoi.Tuo idiootti sitten käski juoda piimää närästelyyn.Siinä vaiheessa en sanonut enään mitään vaan päätin suoraan varata työpaikkalääkäriltä ajan joka onkin minua auttanut pitkän aikaa.Siittä asiat lähti sitten suttautumaan ja pääsin paikkaan missä vaiavani otettiin tosissaan ja muutenkin pidettiin ihmisenä.Oman sairaalan minua hoitaneille lääkäreille en suostu edes enään menemään sillä en takaa mitä niille teen.Voi olla meinaan että kyseiset lääkärit saattaisivat itse joutua sairaalan pedille sen verran kyrsiintynyt olen näihin idiootteihin joita vastaan olen kolme vuotta taistellut.Omassa sairaalassa leikkauksen alettua vuotaan sairaalan kirurgi totesi että kaikki on kunnossa mutta kun sitten työterveyslääkärin avulla pääsin Jyväskylään niin siellä huippukirurgi kertoi oman tähysstyksensä jälkeen että siellä ei todellakaan ollut silloin omassa sairaalassa tähystäessä kaikki kunnossa.Voin sanoa että minulle on valehdeltu ja yritetty tehdä hulluksi sekä nyt kovasti yritetty peitellä omia jälkiä että näyttäisi siltä että on kohdeltu asiallisesti.Kunhan saan itseni kuntoon niin valitukset lähtevät niin yksityisen vastuun pakoilusta kuin oman sairaalan täysin törkeästä kohtelusta.Olen kanssa menossa uusintaleikkaukseen Jyväskylään ensi vuoden alussa.Jospa elämä vielä koittaisi kolmen vuoden kidutuksen jälkeen.

VM83Re: UUSINTALEIKATTU23.12.2017 20.19
Niin ja voisin lisätä että ekassa tähystyksessä näkyi juoste ja sitä ei olisi kuulunut siellä olla jos kaikki olisi ollut kunnossa.Näin sanoi yksityisen kirurgi vaikka kunnallinen väitti että jouste on entisen haavauman jäännös.Yksityinen taas totesi ettei kolmen kuukauden hapottoman kauden jälkeen pitäisi olla mitään jousteita torvessa.Toisessa tähystyksessä näkyi sitten niitä kaksi.Nyt en torven kuntoa tiedä muuta kuin että se on kipeä päivittäin ja ruokailut koostuu muutamasta huoneenlämpöisestä ruokalajista.Suolentappolääkkeitä en enään suuhuni laita.

FideRe: UUSINTALEIKATTU23.12.2017 21.26
Hieno homma Tyrättömäksi! Itsellä siis sama tilanne että osa mahasta on rintaontelon puolella, odottelen nyt vaan sitä leikkauskutsua.
VM83: tuo kuulostaa todella ikävältä! Toivottavasti saisi ihmiset vastuuseen!! Sehän se aina pelottaakin että osaako se lääkäri yhtään mitään kenen luokse sitä menee apua pyytämään. Mutta hienoa kun pääset sinäkin sinne Jyväskylään, ollaan varmasti aika peräkkäin samalla pöydällä sitten :)

FideRe: UUSINTALEIKATTU10.1.2018 17.32
Soittelin tänään Jyväskylään ja kyselin että milloinhan se leikkaus voisi olla ajankohtainen kun esitietolomakekin tuli jo aikaa sitten. Sanoivat että pyrkivät leikkaamaan 3kk sisään jonoon pääsystä mutta minun tapauksessa hankalaa on se että vaatiikin kaksi kirurgia leikkaukseen, ja heidät pitäisi saada samaan aikaan vapaaksi. Onko muiden uusintaleikkaukseen vaadittu kaksi kirurgia yhden sijasta? Multa siis korjataan se pallea uudestaan ja samalla puretaan ja tehdään fundo uusiksi.
Kieltämättä tuli vähän sellainen fiilis että onko se jotenkin vaarallisempi operaatio kuin se eka kerta tms..

VM83Re: UUSINTALEIKATTU10.1.2018 21.37
Uusintaleikkaus on vaativampi.Minä myös soittelin uusintaleikkauksen perään Jyväskylään ja siellä tehdään uusintaleikkaus aina kahden kirurgin toimesta.Muutehan tuolla Jyväskylässä on tuo maan paras kirurgi näihin leikkauksiin niin kuin aikaisemmin on kirjoiteltu.

asiantuntijaVM 83 10.1.2018 22.45
Jokainen tietää nuo asiat mutta millä ja miten sinä arvioit kirurgin taidotvettä se on paras kun sinä et ole nähnyt tai ollut muiden kir. koekaniini. l

TyriäRe: UUSINTALEIKATTU10.1.2018 22.53
Mulla piti olla tänään kans uusintaleikkaus mutta se peruuntui, kun edeltävä leikkaus venyi liian pitkäksi. Kysyin sitten kuinka pitkään joudun odottamaan uutta aikaa johon hoitaja vastasi, että vaikea arvioida koska kahta erikois kirurgia on aina melko haastavaa saada samaan leikkaukseen. Pitää muistaa kysyä, että miksi uusintaleikkaus vaatii kaksi kirurgia.

VM83Re: asiantuntija11.1.2018 7.46
No jos toinen vatsaelinkirurgi eri puolella SUomea sanoo minulle kyseessä olevan Suomen paras uusintaleikkaaja niin toki häntä uskon.Tuskin huvikseen kehuu kollegaansa minulle.En kai nyt itse asiasta muuten tietäisi ja väittäisi parhaaksi uusinta leikkaajaksi!!Enkä todellakaan tunne olevani koekaniini.Minulta on mennyt kaikki elämästä tämän vaiavan ja pakkosyötettyjen happosalpaajien vuoksi.Harrastus ja työkyky.Olen ollut 3 vuotta sairaslomalla ja minulle on turha tulla kertomaan että ei leikkaukseen kannata mennä koekaniiniksi.Jos menisin ensimäistä kertaa leikkaavalle kirurgille kevyin perustein niin silloin tälläisestä voitaisiin puhua.En saatana olisi mennyt yhteenkään leikkaukseen huvikseni.Mutta jos vuoden happosalpaajan syönnin jälkeen ruokatorvi on edelleen haavoilla ja punainen lima lentää perseestä johtuen happosalpaajista eikä pysy pystytssä salpaajien aiheuttamasta pyörrytyksestä,verenpaineet on alle sataa ja naama on keltainen niin alkaa vaihtoehdot olla vähissä.Omassa sairaalassa tätä olisi haluttu hoitaa mieliala lääkkeillä.Ennen kuule tein 30 asteen helteessä SUomen raskaimpia hommia urakkavauhdilla.Mulle on ihan turha tulla viisastelemaan tippaakaan mistään että itse keksisin SUomen parhaimman kirurgin ja olisin joku kirurgien koekaniini.Se on varmaa että nämä kirurgit tuntevat toisensa tässä pienessä maassa eivätkä ihan huvikseen kehu toisiaan.Oman sairaalan kirurgi ei halunnut muuta tehdä kun käski juoda piimää vaikka leikattu ruokatorvi oli jo tulehtunut kolmen kuukauden päästä.Ilmi selvää että minkätasoisesta kirurgista tällöin oli kyse.Senkin tiedän että lääkärut joille leikkaus tehdään valitsevat tarkoin leikkaajan.Joka ammatissa on huipputekijöitä ihan kirurgeissa kuin normilääkäreissäkin ja se on tullut huomattua ja niin kuin normaali elämässä muutenkin niin pieni vähemmistö on niitä huippujen huippuja.

FideRe: UUSINTALEIKATTU11.1.2018 7.51
Sain lähetteen tälle samalle kirurgille toiselta kirurgilta joka tehnyt hänen kanssaan töitä vuosia ja joka oli opettamassa häntä. Hänkin sanoi että jos hän menisi leikkaukseen niin ehdottomasti hänen luokseen Jyväskylään.

TyriäRe: UUSINTALEIKATTU11.1.2018 8.12
Onko teille selvinnyt syytä tuolle miksi leikkaukseen vaaditaan kaksi kirurgia ja kuinka suuri riski sille, että leikkaus pitää muuttaa avoleikkaukseksi?

FideRe: UUSINTALEIKATTU11.1.2018 8.43
Leikkaava kirurgi sanoi jo minulle että tulee olemaan avoleikkaus, koska tähystyksessä ei välttämättä saa korjattua sitä tarpeeksi hyvin. Eli tekee suoraan avona niin tulee kerralla hyvä. Sanoi myös että koska kyseessä on vasta toinen kerta niin ei tarvitse murehtia arpikudoksista ja niiden takia tehtävistä osien poistoista yms, jos olisi tyyliin neljäs kerta niin sitten voisi olla jo riski mahalaukun poistoon yms.
Tämä kirurgi on toisen kirurgin mukaan myös kehittänyt jonkun menetelmän jossa ruokatorvea voidaan korvata omalla suolistolla siten että verisuonet ja kaikki toimii sen jälkeen (en ihan kaikkea ymmärtänyt kun se sitä selitti :D ), eli todella luottavaisin mielin odotan leikkauspäivää

asiantuntijaRe: UUSINTALEIKATTU11.1.2018 10.55
VM83.Taisi mennä puurot ja vellit ihan sekaisin tuossa kertomuksessa. Siis miten sinä voit ja toinen kirurgi väittää että on suomen paras koska minun tiedon mukaan ei ole järjestetty kirurgirgien olympialaisia???. Nuo arviot ovat vain mielipiteitä siis huomaa mielipiteitä- ja suurelta osilta makuuasioita eikä ne perustuu mihinkään faktoihin. Jyväskylä on pieni kaupunki niin miten siellä voi olla suomen paras kirurgi ohittaen kaikki yliopistollisten sairaaloiden kirurgit jotka ovat myös opettaneet tuota sinun mainitsemaa "suomen parasta kir" . Kyllähän se on niin että yleensä yliostollisissa sairaaloissa on parhaat kirurgit koska siellä tehdään eniten toimenpiteitä sekä niissä myös niissä tapahtuu opetus juuri eri alojen kirurgialle. Mutta onnea vaan sinulle ja toivon parasta. Muuten voitko mainita tuon sinun mainitseman parhaan kirurgin niin muutkin voisi hyötyä siitä

FideRe: UUSINTALEIKATTU11.1.2018 13.55
sen verran täytyy sanoa että jos minullekin on kaksi vuosikymmeniä leikanneet kirurgit sanoneet että tämä Jyväskylän mies on se paras tässä tapauksessa, niin en itse kyllä edes tarvitse mitään "olympialaisia". Suomi sen verran pieni maa että luotan kyllä ammattilaisen arvioon ilman kisojakin. Hän on aiemmin ollut Helsingissä (niin kerrottiin) ja nykyään Jyväskylässä. Siellä on kaksi kirurgia jotka näitä tekee, mies ja nainen ja molemmat ovat leikkaamassa jos tehdään uusintaleikkaus. Eli jos sinne saa lähetteen niin samojen ihmisten pöydälle pitäisi päästä.
Kunhan saan omani alta pois niin kerron että miten meni!

asiantuntijaRe: UUSINTALEIKATTU11.1.2018 20.30
Fide- Haloo jossain on nyt jotain outoa kun et voi sanoa edes nimeä että muutkin hyötyy kun meillä on nyt valinnanmahdollisuus tullut lakiin. Toiseksi taitaa nuo jutut olla ihan hatusta heitetty kun juttujen sisältö on sen laatuista ja ei voi edes sanoa kir nimeä. Toivon sinulle hyvää jatkoa. sinne Jyväskylään

OperoituRe: UUSINTALEIKATTU11.1.2018 20.37
Ei valinnanvapaus tarkoita sitä, että asiakas saa valita kirurgin. Eihän kukaan antaisi leikata kenenkään ilman kunnon ansiolistaa vapaaehtoisesti. Kyllä ne on ammattilaiset jotka valitsee leikattavat, eikä päinvastoin. Selviytymiseen ja toipumiseen vaikuttaa moni asia ja kaikki seikat pitää arvioida, kun arvioidaan kenet leikkaa kokeneempi ja kenen kimppuun voi päästää kokemattomamman.
Elä Fide huoli. Olet osaavista käsissä ja yhtään ylimääräistä riskiä ei oteta.

asiantuntijaRe: UUSINTALEIKATTU11.1.2018 20.45
Valinnanvapaus tarkoittaa että potilas voi valita hoitopaikan ja neuvotela myös siitä kuka hoitaa ja tekee leikkauksen - jos sitä haluaa. Varsinkin noin pienessä paikkakunnalla kuin jyväskylä. niin aina voi heittää toivomuksen leikkaavasta lääkäristä .

OperoituRe: UUSINTALEIKATTU11.1.2018 20.59
Ai valinnanvapaus neuvotteluoikeudesta? Höpöhöpö. Kaikestahan voi aina ja on aina voinut neuvotella, mutta se ei ole mitään valinnanvapautta. Toivomuksia voi myös vapaasti esittää. Asiantuntija ei taida olla kovin vanha tai sitten et muuten vaan seuraa suomen tapahtumia.
Yliopistollisessa sairaalassa esimerkiksi on enemmän kuin todennäköistä, että leikkauksen suorittaa erikoistumassa oleva lääkäri. Valvomassa on aina toki kokeneempi kirurgi.

GasterixRe: UUSINTALEIKATTU11.1.2018 21.13
Hui, pelottavaa. Kiitos operoitu täsmätiedosta 🤐

SitrusRe: UUSINTALEIKATTU11.1.2018 23.27
Kyllä mäkin muistan miten se tehtiin selväksi, että kirurgi voi olla vasta erikoistuva, siis opiskelija.
"Täytyyhän heidän harjoitella". Että se siitä luulosta, että tiedät kuka leikkaa.

Ennenhän oli Erikoismaksuluokka. Eikös siinä just saanut valita kirurgin?

FideRe: UUSINTALEIKATTU12.1.2018 8.05
Sehän meni siis niin että sain lähetteen terveystalon kirurgilta sinne Jyväskylään hänen suosituksella, ja Jyväskylässä toki vielä tähystivät vielä kerran ja sen perusteella leikkaava kirurgi teki päätöksen uusintaleikkauksesta. Jos olisin sanonut omalla paikkakunnalla että "haluan että sejase kirurgi tekee mulle nyt leikkauksen" niin ei olisi oikein toiminut.. Nykyään lääkärit voivat laittaa lähetteen toiselle paikkakunnalle jos he näkevät sen parhaaksi. Eli kuten sanoin, ne ketkä saavat lähetteen Jyväskylään tämän vaivan takia niin pääsevät kyllä samojen ihmisten pöydälle. Itse en näy mitään iloa ihmisten nimien levittelystä netissä ilman heidän lupaansa, sen verran pitää vielä nykyäänkin koittaa kunnioittaa yksityisyyttä. Pyydä asiantuntija lähete, sillähän se selviää sinullekin. En nyt oikein ymmärrä tätä sinun pointtiasi jankata tietystä asiasta. Jos olet hoidon tarpeessa niin lääkäriin vaan keskustele hänen kanssaan, niinhän muutkin tekee.
Ja tuo erikoistuva asia on ihan totta, itseltä leikattu myös umpilisäke ja nivustyrä aiemmin ja molemmissa tapauksissa erikoistuva leikkasi. Ja myönnän kyllä että pelotti paljon enemmän siinä vaiheessa kun unimehu alkoi kiivetä kättä ylös pöydällä maatessa!

VM83Re: UUSINTALEIKATTU13.1.2018 13.00
Aivan samalla lailla meni minun tarinani Jyväsklään pääsystä(Terveystalo ja kirurgi suositteli) ja komppaan myös täysin kaikessa muussa Fideä.Niin ja sen voin sanoa kanssa että uusintaleikkaukset tehdään kyseisessä sairaalassa aina noiden samojen huippukirugien toimesta tiimi työnä.En kai minäkään olisi hakeutunut tuonne jos olisi ollut vaara joutua erikoistuvan lääkärin operoimaksi.

OperoituRe: UUSINTALEIKATTU13.1.2018 14.04
Samaa mieltä vm83 ja Fiden kanssa, vaikka eipä minun mielipidettä edes kysytty. Eivät varmasti lähetä jyväskylään harjoittelukappaleiksi, kun kerta kyseessä on vaativampi leikkaus. Epäilemättä kyseessä on pätevä kirurgi jos häntä on suositellut useampi kirurgi ja viellä ERI kaupungeista.

FideRe: UUSINTALEIKATTU9.3.2018 11.26
Sain vihdoin ajan eilen Jyväskylään, 4.4 mennään pöydälle! Positiivisen mielin mennään, oikeasti odotan kovasti että pääsisin eroon tästä jatkuvasta somacin syömisestä ja poltosta/kivusta. Toipuminen tulee olemaan taas varmasti aika ikävää aluksi, varsinkin kun tämä on nyt avoleikkaus tosiaan.. Mieleen tuli heti ne ekan kerran syömisyritykset ja tukehtumiskohtaukset. Olen aika paljon lueskellut juttuja facebookin Nissen Fundoplication ryhmästä ja siellä kerrotaan että ulkomailla pidetään "tiukkaa" ruokavaliota jonkin aikaa leikkauksen jälkeen, eli pari viikkoa melkein nesteillä ensin, ja sitten soseita jne. Sillä on kuulemma merkittävä vaikutus sen fundon keston osalta kun sitä ei rasiteta heti yrittämällä syödä mitä vain. Tiedä sitten miten omalla kohdalla, mutta ajattelin kyllä tällä kertaa ottaa ihan iisisti ekat pari kuukautta ja kokeilla sitä Nissenin ruokavaliota.

SitrusRe: UUSINTALEIKATTU9.3.2018 12.05
Fidelle onnea matkaan. Puhut viisaasti ruokavaliosta. Varaudu siihen, että sairaalassa tyrkytetään liian paksua ruokaa. Vaadi nesteitä.

FideRe: UUSINTALEIKATTU9.3.2018 12.09
Juu muistui sekin mieleen miten Kotkassa ekan leikkauksen jälkeen tuotiin ekana kalakeittoa isoilla perunan lohkoilla, ja täysin ummikkona koitin tietysti syödä. Ekan kerran ikinä tuli ihan paniikki kun se jäikin jumiin johonkin ruokatorven yläosaan ja tuntui etten saa henkeä sekä se paine tuotti suurta tuskaa kunnes sain sen kakomalla takaisin ylös.
Kerron sitten mikä oli Jyväskylän tarjonta :)

SitrusRe: UUSINTALEIKATTU9.3.2018 12.22
Järkyttävää tohelointia sairaalassa!!

TyriäRe: UUSINTALEIKATTU9.3.2018 20.22
Mitäs pahaa tai väärää keitossa on? Ei niitä perunoita yms kumminkaan kokonaisina tarvitse syödä. Toki hoitaja olis voinut antaa ruokailu ohjeet. Itse olin n. kolme viikkoa sitten uusintaleikkauksessa, koska mansetti oli päässyt löystymään. Tuli siinä samalla juteltua kirurgin kanssa syömisestä niin hän sanoi mielestäni hyvin "ei sillä ole niinkään merkitystä mitä sulla siinä lautasella on, vaan kuinka sä syöt sen" Hänen ohjeet oli, kaksi viikkoa soseita, muusattua keittoa yms löysää ja mahdollisimman märkää. Tämän jälkeen voi siirtyä kiinteämpään. Ruoka vaan tulee pureskella huolellisesti, ei saa liian nopeaa syödä eikä varsinkaan liikaa.

SitrusRe: UUSINTALEIKATTU9.3.2018 21.09
Ei tietenkään syödä kokonaisina. Mutta ei niitä puremalla sileäksi nesteeksi saa hienonnettua.
Jos tahtoo riskeerata leikkaustuloksensa, niin saahan sitä syödä vaikka pihviä heti vaan.

Mutta on hyvä, että tarjolla on turvallinen ruokavalio.ohje niille, jotka eivät halua tehdä turhia typeryyksiä.
Tätä ohjetta saisi jakaa Suomessakin, suomen kielellä, ja suomalaiseen valikoimaan mukautettuna

ihmettilijäRe: UUSINTALEIKATTU9.3.2018 22.23
Minusta olisi parempi että ihmiset jossain määrin jättäisi noiden lääkäreiden arvottamisen - paras kirurgi joka on vain makuasia loppujen lopuksi. Usein se on vain niin että kaikilla parantumisilla on psykkiset tekijät mukana ja jotenkin tuntuu oudolta myös arvostella hoitohenkilökuntaa ammattitaidottomuudesta jonkun kalakeiton tuomisen takia( näin olen ymmärtänyt). Leikkauksen onnistumiseen vaikuttaa niin monet tekijät kirurgin taidon lisäksi- siis ei vaan yksi seikka. En tiedä kuinka paljon noita uusintaleikkauksia on tehty mutta minun oma kirurgri joka pitäisi olla suomen paras kertoi leikkauksen riskit - (huomaa sanon paras koska täälläkin on hänen nimi mainittu). Yhtä asiaa ihmettelen kuka tämä Jyväskylän ihme kirurgi oikein on ja kun hänen nimeä ei kukaan kerro??? Mikä salaisuus se on ja toiseksi tuntuu vähän nämä jutut olevan kuin keisarin uudet vaatteet. Leikkaus tulokseen vaikuttaa ennen kaikea kirurgin kokemus ja myös omat lähtötilanne ja myäs psyykkiset-fyysiset tekijät. Se on valitettavaa että monet kirurgit ja lääkärit ovat usein vain yhden alan osaajia mutta eivät näe kokonaisuutta ihmisessä. Joten onnea vaan kaikille ja ihmeelliselle Jyväskylän kirurgille jonka nimi on niin suuresti salassa . Ihmettiljä

FideRe: UUSINTALEIKATTU9.3.2018 22.55
Nyt täytyy sanoa että ihmettelen itsekin paria asiaa:
-miten joku ei tajua nykypäivänä että vieraiden ihmisten nimiä ei levitellä netissä ilman lupaa?!
-Miten joku ei tajua edellä mainituista asioista että jos sulla on lähete Jyväskylään niin päädyt samalle ihmiselle josta on puhuttu. Ei siinä nimeä tarvita, jos olet menossa sinne niin tiedät sen itse, jos et ole niin se ei kuulu sinulle. get over it (jos ihminen osaa käyttää vaikka googlea niin nimen löytää alle minuutin...)
-olen vahvasti eri mieltä siitä että kirurgi on makuasia. Jos ajattelee että miten pahasti elämän voi pilata tällä leikkauksella niin en minä ainakaan ikinä menisi minkään opettelevan ihmisen pöydälle. Joku voi ja saa olla eri mieltä, tämä on vain minun mielipiteeni
Minut on leikattu aikaisemminkin ja tiedän mitä se tarkoittaa ja minkälainen muutos elämään se on. En ole arvostellut ketään, henkilökohtaisesti olen vain iloinen ja todella postiivisella mielellä siitä että pääsin uusintaleikkauksen osalta Jyväskylään. Se tekee minulle hyvän mielen asiassa joka pelottaa ja jännittää muuten. Jos sinun kirurgisi on sinun mielestä paras niin en minä ala sitä kiistämään. Jos ihmisellä ei ole muuta tekemistä kuin kirjoitella tänne tuollaista niin jättäydyn ilomielin porukasta. Ei enää kiinnosta. Toivottavasti edes joskus "ihmettelijä" opettelet käyttämään sitä Googlea...

SitrusRe: UUSINTALEIKATTU9.3.2018 23.57
Fiden kommentista puutun vain siihen, että komppaan täysin sitä, että lääkärin taidoilla, tekniikalla ja kokemuksella on suuri merkitys fundoplikaatiossa.
Se ei ole mikään rutiinileikkaus.

Muistan vieläkin, miten tukkani nousi pystyyn, kun eräs kirurgi sanoi mulle välinpitämättömästi, että ei sitä voi tietää, kuka sinut sattuu leikkaamaan. Ja kyllä, se voi olla erikoistuvakin lääkäri, sillä täytyyhän heidän saada harjoitella. Mutta kyllä siinä seisoo toinen lääkäri vieressä....
Ajattelin silloin että sitten menen yksityiselle, mun hengelläni ei kukaan harjoittele.
Tämä oli niinä aikoina, kun siis luultiin mun olevan leikkauskelpoinen.

TyriäRe: UUSINTALEIKATTU10.3.2018 13.35
Kertokaas nyt tyhmälle, että mikä erottaa hyvän kirurgin huonosta kyseisessä operaatiossa? Tai, että mikä tekee toisesta paremman?
Sitrus niin kauan, kun Suomessa on suhteellisen korkea koulutustaso niin uskon koulutettua henkilöä ennemmin, kuin jotain randomi neitti kirjoittelijaa.

SitrusRe: UUSINTALEIKATTU11.3.2018 9.14
Fide, hyvältä kuulostaa.
Kerrothan sitten kuulumisia!👍

FideRe: UUSINTALEIKATTU11.3.2018 9.24
Kerrotaan!
Tyriä: Ja samalla tavalla minäkin uskon koulutettua ihmistä! Kaikille niille jotka eivät ymmärtäneet niin minulle Jyväskylää suositteli muut samoja leikkausia tekevät kirurgit (hyks/ekks/Terveystalo), ja kerroin vain omasta tilanteestani sen sijaan että olisin jotenkin sanonut että kaikkien pitäisi hakeutua Jyväskylään. Jokainen saa pyytää lähetettä minne haluaa, ei ole minun asiani mitä muut ihmiset tekevät. En ymmärrä vieläkään miten jotkut takertuvat tuohon asiaan sen sijaan että kertoisivat omasta tilanteestaan täällä, eikös se ole vähän se tarkoitus?
Itse olen lukenut sen verran kauhutarinoita mm. Nissen Fundoplication -faceryhmässä että menen kyllä tällä kertaa sinne leikattavaksi mihin kirurgit suositteli minun menevän. Suosittelijoiden mielestä siellä on kokemusta eniten ja se oli heidän mielestään tärkeintä. Näin sanottiin minulle, jollein muulle on varmasti sanottu eri asioita. Toivon että jokainen saa apua itselleen ja elämänlaatua paremmaksi! :)

KoviakokenutRe: UUSINTALEIKATTU11.3.2018 15.18
Tyriä:

Lueppas aikaisemmat kommenttini niin tiedät hyvän ja (huonon) kirurgin eron. Totuus on vain se että kaikki ei kuitenkaan koulutuksestaan huolimatta ole yhtä taitavia ja kokeneita käsistään. Nuoresta iästäni huolimatta, tiedän Suomen fundoplikaatio ja re-operaatio kirurgit ja toimipaikat varsin hyvin. Leikkaavan kirurgin kokemus on tärkein näissä hommissa, ei se erikoistuva lääkäri vaativia leikkauksia yksin tee, kyllä siellä on vanha konkari perään katsomassa.

ihmettelijäRe: UUSINTALEIKATTU11.3.2018 20.06
minusta tuntuu ihmettelystä jotkut ihmiset eivät osaa ymmärtämisen lukutaitoa. puurot ja vellit menee sekaisin. fide en edelläkävijä ymmärrä mikä tämä ihme kirurgi on jyväskylässä ja sen nimi on joku salaisuus. onhan täällä mainittu monen kir nimet ja heidän ammattitaidot. minusta tuntuu että joillakin ei nyt mene ymmärrykseen että mikään laki ei kiellä mainostamasta jotain kirurgia. luulen että jollain on muut intressit kertoa jyväskylän ihme miehestä vaikka mitään todisteita ei ole hänen erikois taidoistaan. eihän suomessa ole järjestetty kirurgien olympialaisten kilpailut vai onko. sorry fide jos jotain salattavaa niin herää epäilys asian totuudesta. sinun mielipide on vain sinun mielipide. ei faktaa. toivon parasta sinulle kaikesta huolimatta ja en ole menossa tälle sinun ihme kirurgille. kiitos. google ei ole minun harrastus eikä tehtävä

operoituRe: UUSINTALEIKATTU12.3.2018 12.50
Sen verran otan osaa tähän keskusteluun, että tutkitusti nissenin fundoplikaation komplikaatioriski liittyy kokemattomiin kirurgeihin. Järkevä lääkäri ja potilas tämän myöntää. Ohessa aiheesta enemmän:

http://www.duodecimlehti.fi/lehti/2011/5/duo99379

KrisseRe: UUSINTALEIKATTU12.3.2018 17.05
Oletteko päässeet helposti uusineen tyrän korjaukseen, vaikka mansetti on ehjä? Tuntuu nyt siltä, että mansetti falskaa ja koko päivän on närästänyt. Ensi vkolle varattu aika leikanneelle kirurgilke, mutta todennäköisesti pelkästään lääkkeitä tyrkytetään. Ajattelin pyytää työterveydestä lähetettä jtväskylään, jos siellä kerran on kunnollinen kirurgi. Mikähän tuo sairaala on nimeltään, jonne lähete pitäs laittaa? Minun työterveyslääkäri ei sitä tiedä eikä osaa selvittää. Ei tiennyt sitäkään, että miten julkiselle puolelle lähetetään tähystyksen. Korjaako tämä jyväskylän mies pelkkiä tyriä? Täällä vastassa lienee sama kirurgi, joka aikanaan oli sitä mieltä, ettei fundoa missään tapauksessa kannata tehdä. Kun sitten muutin, pääsin onneksi taysiin ja volipa sitten kirurgi sitä mieltä, että olis pitänyt tehdä jo alunperin. Tämä samainen kirurgi siis terveystalolla nyt työterveyden piirissä tähysti ja kirjasi lappuun, että ei närästä, ei regurgitaatiota, ei suositella leikkausta. Mutta lääkkeiden syömisestä kuotenkin puhui. Tuo hänen tekstinsä on täysin virheellistä tietoa, koska se kirjoitettiin minulta kysymättä.

FideRe: UUSINTALEIKATTU12.3.2018 19.28
Minullakin on siis tyrä uusinut ja mansetti ehjä, mutta se pitää rakentaa uudestaan myös kirurgin mukaan. Kysyin sitä kaikilta että eikö sitä tyrää voi vaan korjata mutta ei kuulemma voi. Tämä uusi leikkaus tulee olemaan avoleikkaus, kuulemma sen takia että saa tarpeeksi hyvän näkyvyyden ja että pääsee käsiksi kunnolla. Ihan Jyväskylän keskussairaalaan sain lähetteen, keski-Suomen sairaanhoitopiiri. Jonot vähän pidemmät kun leillaavat siellä ruokatorvisyövät ja keuhkojututkin sanoi jonohoitaja. Sain itse ajan 4,5kk sen jälkeen kun kävin siellä vielä tähystyksessä ja tapaamassa kirurgia.

KoviakokenutRe: UUSINTALEIKATTU13.3.2018 6.58
Jos ensimmäisen fundoplikaation jälkeen alkaa jossain vaiheessa närästää ja yms. niin jos lääkkeillä saa kuriin niin syökää ennemmin niitä kuin uusintaleikkaukseen. Minulle tehtiin uusintaleikkaus OYS:ssa tähystämällä ja samoin ruokatorven ahtauman korjaus HYKS:ssä tähystämällä. Mutta kuten sanoin jos lääkkeillä pysyy kurissa niin suosittelen sitä. Pieni paha siihen nähen jos vaativampi uusintaleikkaus ei onnistu. Tästä on sen verran 2,5v aikana tullu kokemusta ja sairaalassa seurannut eri tilanteita niin ei kannata leikata jos lääkkeillä pärjää. Jokaisen oma asia mutta tämmösen neuvon voin sanoa. Jos vuoden aikana tehdään 50 erilaista toimenpidettä niin eise kovin riskitöntä ole.

FideRe: UUSINTALEIKATTU13.3.2018 7.06
Tuota minäkin mietin ensin, olen syönyt taas melkein kolme vuotta taas lääkettä ja melkein pysyy sillä kurissa. Toki on huonojakin öitä. Kesällä todettiin tähystyksessä että mulla on jo pari haavaa ruokatorvessa eli hapot tekee lääkkeistä huolimatta tuhojaan, ja iso syöpäriskihän se on joten itse kallistuin sen takia taas leikkaukseen. Varsinkin kun nyt kumottiin ne pelottelut mahalaukun poistosta ja muista ongelmista. Mulle tuo Somac alkaa myös aiheuttaa oireita, jalat kramppaa, päätä särkee jne. Kaikille ne ei aiheuta, mulle jostain syystä aiheuttaa varsinkin jos täyttt syödä 80mg/pv että pystyy elämään refluksin kanssa. Yksi kriteeri leikkaukselle oli että mahan sisältöä tulee suuhun maatessa/kumartaessa ja niin tapahtuu. Eli menee myös yöllä keuhkoihin asti ja tää jatkuva yskä ja limaneritys on takaisin lääkkeistä huolimatta.. :(

KrisseRe: UUSINTALEIKATTU13.3.2018 11.14
Sehän siinä onkin, että happosalpaajat aiheuttavat merkittäviä haittoja eikä ne estä mahan sisältöä nousemasta ruokatorveen, joten jatkuva mekaaninen ärsytys aiheuttaa happolääkkeistä huomimatta haavoja ruokatorveen. Täytyy pyytää lähete tuonne jyväskylään sitten. Käyn ensi viikolla pihlajalinnassa leikanneella kirurgilla ja katson, mitä hän on mieltä. Tekee tietääkseni uusintaleikkauksia Tampereella. Jollei käynnistä jää mitään käteen, niin jyväskylään sitten. Minun tyrä on niin suuri, että sellaiset kuulemma on niitä, jotka voi kuroitua. Mielestäni jopa vastuutonta sellainen jättää hoitamatta. Jatkuva oksettava olo, jota happolääkkeet vain pahentää ja kaiken varominen. En uskalla tehdä mitään, ettei nousisi mitään ylös. Lisäksi syön samasta syystä niin vähän, että olen laihtunut merkittävästi ja nyt jo alipainoinen. En jaksa tällaista elämää enää, ehkä leikkaukseen kuoleminen on parempi vaihtoehtovitselle kuin refluksitauti loppuelämän, jota voi kestää huonolla tuurilla yli 20 vuotta.

ihmettilijäRe: UUSINTALEIKATTU13.3.2018 23.23
Älä usko kaikkiin hörhöihin ja juttuihin täällä. siis parhaimmat kirurgi t ovat yliopistosairaaloissa. he ovet kouluttaneet muitakirurjea ja pitkä työkokemus . minusta tuntuu että tämä jyväskylän herra tai neiti puheet ovat vähän outoja ja ilman mitään takuita. täällähän voi jokainen ilmaista mielipiteen ilman mitään vastuuta. kun täälläon valitettavasti useat jopa ei ihan kunnossa myöskään sieltä yläpäästä. järki käteen ja asiat lähtee siitä.

RentukkaRe: UUSINTALEIKATTU14.3.2018 7.27
Kyllä näitä leikkauksia varmasti muutkin kirurgit osaavat hyvin tehdä niin, että lopputulos on hyvä. Siis kun tämä Jyväskylän osaaja.

Itse olin 2008 isossa leikkauksessa, jonka teki opetteleva ortopedi, sellaisia leikkauksia ei Suomessa silloin vielä ollut edes paljon tehty, joten kokemusta ei kovin monella voinutkaan olla. En silti osannut pelätä, koska hänellä oli parina ylilääkäri, joka varmisti, että kaikki menee oikein. En epäillyt yhtään, kun luotin. että kaksi silmäparia on parempi kuin yksi. Ja jossain on uusien opeteltavakin. Kaikki meni hyvin. Toki jännitin leikkausta, mutta ei minulla ollut muuta vaihtoehtoa kuin mennä sinne ja hyvin kävi.
Tällä haluan vain sanoa, että osaajia on varmasti muuallakin kuin Jyväskylässä ja uusintaleikkaus on juuri sellainen, että kannattaa vaikka yliopistolliseen sairaalaan hakeutua, siellä lienee paras tieto taito.

SitrusRe: UUSINTALEIKATTU14.3.2018 9.49
Ihmettilijälle: Nyt on jo sanottava, että sun kommentointisi menee liian pitkälle. Nimittelet epämääräisesti muita hörhöiksi, vihjaat ettei "yläpäässä" ole kaikilla asiat kunnossa, puhut "kirurgien olympialaisista" (?) ja tähdennät että mielipiteet on mielipiteitä eikä faktoja.
Tuleeko mieleen, että ihan sama koskee sinua itseäsi?
Tuskin kaipaa sen enempää todistelua, että työn kuin työn voi tehdä hyvin tai huonosti. Toiset ovat taitavampia kuin toiset.

Kommenteissasi on kohtia, joissa on niin pahoja kirjoitusvirheitä, että tarkoituksestasi ei saa paikka paikoin selvää. Johtuuko tämä huonosta kielitaidosta, huolimattomuudesta, siitä että ettet ole suomalainen, ajatustesi sekavuudesta, puhelimesi autocorrectista vai mistä, sitä en tiedä. Vai pitääkö soveltaa foorumille lanseeraamaasi termiä "hörhö" ja ehdottaa että olet itse sellainen?

Googlaaminen ei ole minunkaan ammattini, mutta selvitin silti parissa hetkessä, että Jyväskylässä sijaitseva Keski-Suomen keskussairaala on myös opetussairaala. Sairaalan sivuilla kerrottiin myös, että potilaalla on oikeus kieltäytyä toimimasta opetuspotilaana. Henkilökunnan nimiä ei sivuilla ole, mutta puhelinsoitolla selviää, mikä tämä "ihme mies", kuten häntä nimität, on nimeltään.
Siihen asti voinet antaa Jyväskylässä leikattujen tyytyväisten potilaiden kertoa vapaasti kokemuksiaan.

FideRe: UUSINTALEIKATTU14.3.2018 11.09
Ihmettelijä: Googlettaminen ei ole minunkaan työni eikä edes harrastus, mutta löysin minuutissa tällaisen:

https://www.ksml.fi/kotimaa/Valinnanvapaus-laajeni-Tuhannet-suomalaiset-vaihtoivat-sairaalaa/363134

Minut leikkaava kirurgi on siis ollut ennen Helsingissä opettamassa, tai ainakin niin sanoi minulle lähetteen kirjoittanut kirurgi joka on aikoinaan itse opettanut tätä lehtijutussa mainittua miestä omien sanojensa mukaan. Tuon lehtijutussa olevan miehen ja naisen nimet kun laittaa googleen niin saa varmasti lisää tietoa. Edelleenkään täällä ei ole kukaan sanonut että Jyväskylä on takuuvarmasti se paras paikka maailmassa, sanoin itsekin vain mitä muut kirurgit ovat sanoneet minulle ja sen mukaan minun pitää toimia koska omaa kokemusta ei vielä ole. Kohta on ja voin sitten kertoa lisää kunhan heräilen leikkauksesta.
Eli mitäs jos sovitaan että unohdetaan nämä "hörhö"-jutut ja keskitytään asiaan?

TyriäRe: UUSINTALEIKATTU14.3.2018 12.05
Pikku poiminta kyseisestä artikkelista:

Vesa Kataja kertoo, että tällä hetkellä Suomen sairaaloita on lähes mahdotonta asettaa paremmuusjärjestykseen hoidon tason suhteen.

? Laadun mittaaminen sairaaloiden välillä on erittäin vaikeaa, hän harmittelee.

SitrusRe: UUSINTALEIKATTU14.3.2018 12.55
Kiitos, Fide!
Näppärästi googlattu.
Edelleen, kaikkea hyvää sulle leikkaukseen!

FideRe: UUSINTALEIKATTU14.3.2018 13.12
Kiitos paljon! :) Kerron sitten miten kävi. Onkos VM83 jo leikattu vai odotatko edelleen?

SKKRe: UUSINTALEIKATTU18.3.2018 9.32
Moi!

Minut uusintaleikattiin (15.3.18) Tampereella. Olin yön yli osastolla.

Olen 35 vuotias nainen ja pitkä närästyshistoria takana. Ensimmäinen leikkaus minulle tehtiin joulukuussa 2007 jolloin tehtiin Nissen. Olin kärsinyt sitä ennen n. 10 vuotta närästyksestä enemmän ja vähemmän. Ensimmäinen leikkaus meni hyvin ja olin lopputulokseen tyytyväinen.

2014 alkoi oireilua ja tehtiin tähystys yksityisellä. Siitä selvisi että mansetti on hieman purkautunut mutta pitävä kuitenkin. Pärjäsin happolääkkeillä ja niitä tarvitsin kuuriluonteisesti.

2017 lokakuussa alkoivat oireet yhtäkkiä voimakkaina ja kummaa ylävatsa viiltelyä oli oireita edeltävästi eli jotain tapahtui mansetissa. Hakeuduin samalle yksityislääkärille jolla olin 2014 käynyt ja päätettiin tähystyksellä selvittää tilanne. Marraskuussa tehtiin tähystys jossa todettiin mansetin purkautuneen kokonaan. Lääkäri kirjoitti lähetteen Hatanpäälle uusintaleikkaussuunnitteluun. Hatanpäälle kirurgin juttusille pääsin tämän vuoden tammikuussa. Päädyttiin että uusintaleikataan kun regurkitaatio oli ongelmallinen sekä närästysvaiva haittasi normaalia elämää.

Minut leikkasi eri kirurgi kuin kellä kävi haastattelussa mutta hyvin asiansa osaavalle tämäkin tuntui. Päädyttiin nyt tekemään Toupet jossa "ommelkiinnityksiä" on useampi kun Nissen-mansetti tehdään kolmella ompeleella. Tällä usemman ompeleen jutulla otettiin tukea palleasta ja näin toivotaan sillä saada parempi ehjänä pysyminen ja pallea-aukon korjauksen tuloksen pysyminen. Nyt painotan niin kuin kirurgikin painotti että jokaisella on omanlaisensa kudokset jotka reagoivat eri tavoin. Joillakin Nissen pysyy koossa kymmeniä vuosia mutta joillakin kudokset puskevat ompeleet ja mansetin auki muutamassa vuodessa sama Toupetin kohdalla. Eli on mahdotonta sanoa kuinka pitkäaikainen apu tämä uusintaleikkaus oli, sitä on turha etu käteen miettiä.

Minulla mansetin purkautumista varmasti edes auttoi raskaus/synnytys sekä innostus kuntosaliharrastukseen. Painojen nosto on yksi niistä harrastuksista joka on riskialtista niille joilla taipumusta palleatyrään ja niille jotka leikattu. Toki salilla voi pitää ihan peruslihaskuntoa yllä rehkimättä isojen painojen kanssa mutta olen ihminen jolla nälkä kasvaa syödessä ja haluaa edistyä painojen suhteen. Nyt oon kyllä asian muettinyt niin että peruslihaskunnon ylläpito saa riittää itselleni jotta tämä fundo kestäisi paremmin.

Täällä oli hyviä leikkauksen jälkeisiä ruokailu ohjeita. Sain itse kirjallisetohjeet jossa kehotettiin syömään sosemaista rukaa 2 viikkoa jonka jälkeen voi alkaa siirtymään normaalimpaan ruokaan mutta hitaasti ja hyvin pureskellen. Taidan ottaa varman päälle ja sosemaisilla mennä vähän pidempään.

Kivut ovat olleet yllättävän vähäiset ja olen tässä kotona pärjännyt yhdellä Panadol fortella. Eniten kipuja aiheutti vatsaonteloon puhallettu kaasu vaii ilma vai mikä lieneekään joka aiheuttaa leikkauksen jälkeistä hartiapistosta.

Tämmöstä täällä, kevättä kohti!

Mielelläni vastaan jos tulee muilla kysyttävää.

KrisseRe: UUSINTALEIKATTU18.3.2018 14.59
Eli leikkaus tehtiin hatanpäällä? En tiedä, ketkä tampereella näitä uusintoja tekevät, mutta ainakin ennen nämä kaksi kirurgia ovat olleet täysin kirjoilla. Mahdollisesti käyvät leikkaamassa hatanpäällä? Menen torstaina minut leikanneelle kirurgille ja toivon lähetettä harkintaan. Oliko se leikkausarviointi ihan ok? Tarkoitan lähinnä, että tuputettiinko lääkitystä, joka ei tehoa, vai oliko homma selvä sillä, kun menit sinne? Mukavaa, kun kaikki meni hyvin ja toipuminen sujuu. Kannattaa ottaa rauhassa syömisen kanssa. Aikoinaan söin pelkkää sosetta yms ekat neljä viikkoa varuiksi ja kaikki sujui loistavasti. Mulla muuten myös toupet tehty ja tammikuussa oli kasassa vaikka tyrä on tähystäneen lääkärin mukaan erittäin suuri. Tiedä sit kuinka kestää, kun tyrä kiskoo sitä kohti vatsaonteloa.

SKKRe: UUSINTALEIKATTU18.3.2018 17.52
Hatanpää on liittynyt Taysiin eli ovat nykyään samaa taloa. Juu Hatanpäällä leikattiin niin kuin 8 vuotta sittenkin. Haastattelu oli tosiaan eri kirurgilla, taisi olla vatsakeskuksen johtava lääkäri vai mikä lienee olikaan titteli joka haastatteli. Lääkkeitä ei enää tuputettu koska olin niitä taas säännöllisesti syönyt oireiden alettua. Tosi tarkasti kyseltiin oireet ja kuinka rajoittaa elämää. Tietyt kriteerit tuntuu olevan että lähtevät operoimaan. Ei leikkauspäätös kuitenkaan ollut läpihuutojuttu vaan jossain vaiheessa jo ehdin miettiä että näinköhän tässä käy etten leikkaukseen tule pääsemäänkään. En tiedä vaihtuiko kirurgi sen takia kun suunniteltua leikkauspäivää jouduttiin siirtämään muutamalla päivällä kun tuli joku kiireellinen potilas alun perin suunnitellulle ajalleni. Hatanpäällä tehdään paljon fundoplikaatioita joten olkaa kaikki sinne menijät rauhallisella mielellä, hyvin he asiansa osaavat!

KrisseRe: UUSINTALEIKATTU18.3.2018 18.02
Kiitos tiedosta! Toivotaan, että pääsen sinne! Rajoittaa aikalailla elämä kun ei voi syödä, kumartua tai nukkua normaalissa asennossa. Hankalaa on. Toivotaan, että tuo barretti ja suun punajäkälä auttavat asiaa. Eipä niistä muuten Juurikaan iloa ole riittänyt. Lisävitsaus vaan. Tuon jäkälän takia suuhun ei saa nousta mitään, kun sen taudin kulkua ei tiedä edes hammaslääkärit ja muuttuu joskus syöväksi omia aikojaan. Oksennus poskessa vaikka ilman mahahappojakin lienee taudille pahasta.

TyrättömäksiRe: UUSINTALEIKATTU3.8.2018 17.38
23.12.2017 kirjoitin tyytyväisenä uusintaleikkauskokemuksista. Maaliskuussa alkoi vatsakivut ( ilman näkyvää syystä) ja närästys. Nyt tilanne on se, että Somacus menee 40-80 mg päivässä ja pullo gavisconia viikossa. Nieleminen on ajoittain vaikeaa. Ylävatsakipuja. Ja oksentelua, jonka voi provosoisa pienikin ponnistus. Primperan onneksi auttaa jokin verran.

Tähystys on ensi viikolla. Villi veikkaukseni on, että mansetti olisi purkaantunut, toivottavasti tyrä ei ole uusinut eli verkko olisi kestänyt...

Nyt vaan on sellainen juttu, että en jaksa tätä oiretta. Ja jos johtuu taas mansetista tai tyrästä, suostuuko kukaan enää 3. Korjausleikkausta tekemään. Ja näin pian.

Että semmosta.

TyrättömäksiRe: UUSINTALEIKATTU3.8.2018 17.42
23.12.2017 kirjoitin tyytyväisenä uusintaleikkauskokemuksista. Maaliskuussa alkoi vatsakivut ( ilman näkyvää syystä) ja närästys. Nyt tilanne on se, että Somacus menee 40-80 mg päivässä ja pullo gavisconia viikossa. Nieleminen on ajoittain vaikeaa. Ylävatsakipuja. Ja oksentelua, jonka voi provosoisa pienikin ponnistus. Primperan onneksi auttaa jokin verran.

Tähystys on ensi viikolla. Villi veikkaukseni on, että mansetti olisi purkaantunut, toivottavasti tyrä ei ole uusinut eli verkko olisi kestänyt...

Nyt vaan on sellainen juttu, että en jaksa tätä oiretta. Ja jos johtuu taas mansetista tai tyrästä, suostuuko kukaan enää 3. Korjausleikkausta tekemään. Ja näin pian.

Että semmosta.

OperoituRe: UUSINTALEIKATTU4.8.2018 12.19
Ompa ikäviä uutisia sinulla. Omakohtaista kokemusta ei minulla kolmannesta fundosta, eikä edes toisesta, mutta facebookin nissen fundoplication ryhmässä kolmansista leikkauksista puhutaan lähes päivittäin. Eivät ole isossa kuvassa ilmeisesti harvinaisuuksia. Pahoinvointi kohtaukset ovat olleet minulla todella harvinaisia ja oksentaa ei ole tarvinnut vaan olen selvinnyt primperanilla.
Oletko harkinnut fysioterapiaa? Olen kuullut tapauksista, joissa faskian käsittely on lopettanut refluksivaivat. Itse aion yrittää sitä ennen seuraavaa sairaalareissua, koska oireeni ovat siedettävällä tasolla. Fysioterapeutti tuskin saa mitään niin peruuttamatonta aikaiseksi, kuin kirurgi.

odottaa leikaustaRe: UUSINTALEIKATTU4.8.2018 13.28
TYRÄTTÄMÄKSI- Missä ne leikkasi sinut??? Oletko muuten kokeilut Agiocur . se lisää peristilkaa . Jos käyttää noin suuren määrän Somac niin pitäisi vatsa olla hapoton. Joten viittaa huonooon peristilkkaan tai sitten niin että osa mansetista työntyy ulos pallean aluelle. Mutta voitko sanoa missä sinut leikattiin

TyrättömäksiRe: UUSINTALEIKATTU4.8.2018 14.15
Turussa leikattiin ja se sujui ongelmitta ja hoitotulos oli hyvä. Olin myös erittäin tyytyväinen!

Minun ongelma on juurikin pallea, joka on ilmeisen hapero. Epäilen, että osa mahalaukkua on taas työntynyt rintaonteloon. Tätä puoltais myös dumping-oireet, jotka ovat palanneet.

Mansetti sen sijaan saattaa hyvinkin olla ehjä, kuten viimeksiki . No, ensi viikolla sen näkee.

Nukkuminen ihan tuskaa, kun kokoajan on kurkussa tavaraa tai herää siihen, että ehtii aspiroimaan. Jos pystyis olemaan syömättä 15:00 jälkeen, olis huo.attavasti helpompaa.

TyrättömäksiRe: UUSINTALEIKATTU4.8.2018 14.17
Ai niin, ihan mielenkiinnosta: miten faskiamanipulaatiolla vaikutetaan refluksiin? Ihan uutta minulle 😀

JeppeRe: UUSINTALEIKATTU4.8.2018 14.36
Ainakin minulla pallean alue on hyvin tiukka ja jäykkä, koska jonkinlainen solmuhan sinne vatsalaukun yläosaan tehtiin. Palleahengityskään ei onnistu entiseen malliin. Taitava hieroja pystyy käsittelemään kalvoja ja lihaksia ja palauttamaan elastisuutta ainakin jonkin verran. Hän muuten sanoi, että kaikkien leikkausten jälkeen arpikudosta kannattaisi hoidattaa nopeaan tahtiin. Auttaisiko elastisuus vähentämään refluksia...

odottaa leikaustaRe: UUSINTALEIKATTU4.8.2018 16.07
Minä itse odotan uusintaleikkausta jorviin jossa uusintaleikkauksen tekee ilmeisesti Scheinin tai Kruuna. Sanoivat- sairaanhoitaja sekä nukutuslääkäri että mitään ei tarvitse pelätä i heille tuodaan kaikki ongelma tapaukset korjattavaks ympäri Suomea ilmeisesti parhaat kirurgit - Minulla itsellä saman tyyppisiä oireita mutta minä olen joskus saanut sen rahoittumaan kun olen ottanut -Agiocur tai en mene nukkumaan jos vatsa on turvonnut. tai ihan tyhjä. Joten syömisessä pitää olla tarkka. Mutta joskus auttaa Agiocur koska se lisää peristilkkaa sekä vähentää suolistokaasua. Mutta se ei aina toimi . joudun kuitenkin ottamaan somac 40-80 mg .

leikkauksen jälkeenRe: UUSINTALEIKATTU4.8.2018 16.44
Minulla leikkasi Olli Kruuna ja Antti Kivelä refluksin ja hankalan palleatyrän.

odottaa leikkaustaRe: UUSINTALEIKATTU5.8.2018 12.04
Olli Kruuna on yksi suomen parhaista samoin Scheinin - Persoona ja taidoltaan potilasystävällisyydessä ja heinotunteisuudessa sekä Kruuna on
hyvin vastuullinen ja potilasta huolehtiva Olli Kruuna on aivan loistava. Kaunis vaatimaton persoona mutta samalla hyvin pätevä kirurgi. Miten leikkaus meni uusintaleikattu. ???

TyrättömäksiRe: UUSINTALEIKATTU11.8.2018 6.41
Tähystys tehty. Hyvä uutinen Se, että mansetti oli ehjä.

Huonoja uutisia: mikäli näkymää tulkittiin oikein (oli hieman haasteellista), minulla on taas suuri palleatyrä eli verkko on pettänyt ja mahalaukkua rintaontelossa. Ensi perjantaina on TT-kuvaus, jotta saadaan tarkempi kuva tilanteesta. Edessä on (toki tt-vastauksien pitää tukea löydöstä) taas uusi leikkaus. Minulla on mitä ilmeisemmin synnynnäisesti heikko pallea ja "lyhyen ruokatorven sydrooma", joka aiheuttaa jatkuvan paineen pallealle. Eli vetää matkalaukkua vasten palleaa, jos nyt oikein ymmärsin :)

Närästys, pahoinvointi, kivut ym. oireet johtuvat siitä, että ruoka jää tytön vuoksi osin mitä ilmeisemmin ruokatorven.

Leikkaus tulee olemaan vaativampi, minulle tehdään mm. Ruokatorven pidennys. Tästä en vielä tarkemmin tiedä, mitä tarkoittaa. Tapaan kirurgin uudelleen loppukuusta, jolloin käydään tulokset hm. Tarkemmin läpi.

Jos jollekulle on em. Toimenpide tehty, kuulisin siitä mielelläni!

Ai niin, hyviä tähystyskokemuksiakin pitää jakaa, oma kirurgin on huippuhyvä 😀

TyrättömäksiRe: UUSINTALEIKATTU11.8.2018 7.36
Toimenpiteen nimi on "Collis gastroplasty", mikäli oikean tiedon äärelle eksyin :)

leikkauksenjälkeenRe: UUSINTALEIKATTU11.8.2018 8.17
Kuinka suuri palleatyrä sinulla oli? Minulla oli vaikeasti korjattava ja verkon koko 7x12cm. Taitaa olla avoleikkaus sinulla tulossa?

TyrättömäksiRe: UUSINTALEIKATTU11.8.2018 8.45
Hei!

En kysynyt verkon kokoa 1. toimenpiteen jälkeen.

Nyt skopian perusteella uusitunut tyrä vähintäänkin suuri. TT:ssä se varmistuneen, mutta varmaa on se, että verkko ei ole tukenut kohdallani riittävästi palleaa, mikä viittaisi siihen pallean synnynnäiseen heikkoiteen.

Googlailin nyt vähän ja osalla on onnistuttu tekemään tähystyksenäkin, mutta variaatioita on. En siis vielä tiedä, onko avoleikkaus.

Onko sinulla verkko pysynyt paikoillaan ja oireet poissa?

leikkauksen jälkeen.Re: UUSINTALEIKATTU11.8.2018 10.37
Minut leikattu vasta vajaa kaksi kuukautta sitten. Kunhan lueskelen näitä uusia leikkausia jos sellainen sattuu kohdalle. Ensimmäinen oli kyllä kurja kokemus, en haluaisi sitä uudelleen kokea.
Voisi ajatella että tuo palleatyrä on rakenteellinen vika ja ehkä perinnöllinenkin, äidillä oli iso tyrä. Sitä ei kuitenkaan leikattu vaan pärjäsi ruokavaliolla loppuelämänsä.

FideRe: UUSINTALEIKATTU11.8.2018 12.03
Minun uusiutunut tyrä on aikalailla samanlainen. Mansetti ehjä mutta about koko mahalaukku oli loppuvaiheessa rintaontelossa. Minun mielestä minulle että toisellakaan kerralla laitettu verkkoa, ainakaan siitä ei kukaan puhunut mitään.
Lähetteen minulle laittanut kirurgi kertoi pariinkin kertaan että se minut nyt leikannut Jyväskylän kirurgi olisi kehittänyt ainoana Suomessa tekniikan jolla ruokatorvea voidaan jatkaa omalla suolistolla siten että siinä toimii kaikki verisuonet yms. Oli niin teknistä juttua että perus insinööri ei ihan kaikkea ymmärtänyt :) Tämä lähetteen kirjoittanut oli aikoinaan itse opettanut tätä nykyään Jyväskylässä kaikki tällaiset leikkaavaa kirurgia.

TyrättömäksiRe: UUSINTALEIKATTU11.8.2018 13.15
Fide, oletko ollut tyytyväinen?

Minua mietityttää nimen omaa tekniikka, joka valitaan toimenpiteeksi. Lähtökohtaisesti en haluaisi suolisiirrettä, koska siinä ei mobiliteetti (ymmärtääkseni) ole koskaan normaali? Lapsilla tuota siirrettä on joskus käytetty korkeissa esofagusatresioissa.

Liityin tuonne FB:n fundoblikaatioryhmään ja siellä tuo Collins käytetty metodi ruokatorven pidennyksissä.

Kysymyksiä minulla riittääkin kirurgille jahka sen aika on :).

FideRe: UUSINTALEIKATTU11.8.2018 13.24
Aiemmassa viestissäni luki että tyräni on, vaikka sanan piti olla "oli". Se Jyväskylän reissu huhtikuun alussa antoi normaalin elämän taas takaisin. Kirurgi oli todella taitava eli kaikkien muiden kirurgien puheet hänestä olivat kyllä ihan totta. Toipuminen oli todella nopeaa, jopa nopeampi kuin ekalla kerralla 2012. Vaikka lähtökohtaisesti uusinta on aina paljon vaikeampi operaatio. Minulle ei tarvinnut tehdä muuta kuin korjata pallea ja tehdä uusi fundo. Selvisin tähystyksellä eikä ollut niin paljon arpikudosta että olisi pitänyt hirveästi mitään poistaa. Kannattaa varmaan kysyä siitä motiliteettihommasta että miten ne siellä Jyväskylässä sen tekee, sen piti olla muiden puheiden mukaan joku ihan uusi ja uniikki juttu.
Olen itsekin samassa facebook-ryhmässä. Siellä kannattaa pitää mielessä että sinne kirjoittavat ovat lähes aina niitä kenellä on mennyt asiat pieleen. Ja se on siis vain pieni osa operaatioita läpikäyneistä :)

TyrättömäksiRe: UUSINTALEIKATTU11.8.2018 14.56
Kuulostaa Fide todella hyvältä! Myönnän, että minun ajatukset tuosta siirteestä pohjautuu elämään lapsen eaofagusatresian kanssa. Alusta saakka viesti oli, että jos joudutaan käyttämään siirrettyä, on se kaikkein huonoin vaihtoehto. Tekniikka ja tietämys on varmaan kehittynyt näiden vuosien jälkeen aika lailla!

Pintapuolisesti olen ryhmän tekstejä lukenut. Pääasiassa pidennyksen kanssa elävät tuntuvat olevan kohtuu tyytyväisiä. Johtuu ehkä siitä, että takana on jo muutama rerefundo ym.

Mutta tosiaan, TT-kuva odottaa vielä. Ehkä tilanne tarkentuu siinä.

ihmettilijäRe: UUSINTALEIKATTU11.8.2018 21.41
Minusta tuntuu jotenkin mainospuheilta tuon Fide puheet. Etkö voi ymmärtää että parhaat kirurgit löytyy yliopstolissa sairoilla ja varsinkin HUS sairaala on niita parhaimpia.
Miksi näin
Heillä on pitkä kokemus ja tehneet monia leikauksia enemmän kuin joku aluesairaalan lääkäri. Siis järki käteen.
Toinen syy on että lääkräiin tietoon ja taitoon vaikuttaa kokemus - siis ei vain tieto vaan kokemus ja leikkausten määrä ja millaisia leikkauksia ko lääkäri on tehnyt. Olen katsonut noita tilastoja eri maista ja eri tutikimuksia niin todetaan juuri yhteen ääneen samat asiat. kuin mainitsin
Minuä ihmetyttää jotenkin tämä Jyväskylän ihme lääkäri - jonka nimeä ei saanotaan vaan se on suuri salaisuus. Vaikuttaa vähän oudolta. mainospuheilta. Toiseksi aina näin isoissa leikkauksissa on kaksi kirurgia. Totta kai. Samoin kuin sydämen ohitusleikkauksessa. On kaksi kirurgia jotka ovat minulle tehty . aivan loistavia olivat Meilahdessa. Viiden suonen ohitusleikkaus joka tuskin olisi onnistunut jossain aluesairaalassa - esim Jyväskylässä. Järki käteen ja pois tunteet täällä. kiitos

FideRe: UUSINTALEIKATTU11.8.2018 21.57
https://www.ksml.fi/kotimaa/Valinnanvapaus-laajeni-Tuhannet-suomalaiset-vaihtoivat-sairaalaa/363134
Ilmeisesti olet se sama ihminen joka ei osaa käyttää Googlea?
Olen vain sanonut sen mitä muut kirurgit ovat minulle sanoneet, ja yksi kokemus on itsellä kyseisestä sairaalasta ja kirurgeista (Kyllä, niitä on kaksi. Ainoastaan toinen heistä otti vastaan ja teki päätöksen) ja se on minun kohdalla parempi kuin mistään muusta sairaalasta. Esim HYKSissä tutkimuksissa käytyäni sanoi siellä kirurgi että pitäisi poistaa todennäköisesti koko mahalaukku. Ja sitä lausuntoa on ihmetellyt aika moni kirurgi sen jälkeen. Joten siinä sulle kokemukseni sinun "huippusairaalasta". Nyt olen elämäni kunnossa, ja kiitos siitä kuuluu Jyväskylässä leikkaaville ihmisille ja se nyt vaan on fakta. Helsingissä hän on kuulemma aikaisemmin ollut, nyt Jyväskylässä. Jos tutkit vähän kyseiswn kirurgin historiaa niin huomaat että hän on yksi Suomen kokenein kirurgi ja käynyt mm. Yhdysvalloissa tutkimassa eri toimenpiteitä. Taidat tuntea itsesi aika tyhmäksi tällä hetkellä vai mitä?
Opettele etsimään tietoa. Kiitos.

FideRe: UUSINTALEIKATTU11.8.2018 22.13
Ja edelleenkään en ole ikinä sanonut etteikö muuallakin olisi todella hyviä kirurgeja. Voin ainoastaan puhua omista kokemuksista ja minut leikattu neljässä eri sairaalassa eri asioiden takia elämäni aikana. Ja parhain tulos on tähän mennessä saatu uusintafundon tiimoilta. Eli ne tunteet on nyt jollain ihan muulla mukana näissä jutuissa... ;)

IhmettelijäRe: UUSINTALEIKATTU11.8.2018 23.41
fide . Opettele sinä erottamaan tosiasiat mielikuvista. Järjen käyttö ei ole kielletty mutta se on eri asia onko sitä. minä en rupee etsimään mitään epämääräistä lääkärin nimeä koska niitä on hyvin monta. Toiseksi tiedän tapauksia että Jyväskylästä on tuotu korjausleikkaukseen Hus sairaalaan . Joten tuossa sinulle tietoa. Toivon hyvää jatkoa sinun mainostuskselle . Ja muutenkin sinun elämälle. hyvää jatkoa

FideRe: UUSINTALEIKATTU11.8.2018 23.43
Ne nimet ovat tuossa linkissä jonka laitoin...

TyrättömäksiRe: UUSINTALEIKATTU13.8.2018 21.49
Pahoinvointilääkkeistä kokemusta kenelläkään? Itselläni Primperania, joka kyllä auttaa, mutta vähän viiveellä. Otatteko sitä koskaan ennakoivasti?

Oksensin juuri vesimelonit ja tästä(kin) yöstä tulee taas kamala :(. Jos pystyisin olemaan syömättä klo 15:00 jälkeen, yöt olisivat luultavasti helpompia.

FideRe: UUSINTALEIKATTU13.8.2018 21.57
Itsellä on myös Primperania, lähinnä sen pelon takia että alan oksentamaan jostain syystä ja se mahan pumppaaminen työntää taas mahan läpi palleasta lopulta ja sitten ollaan taas takaisin lähtöpisteessä. Minulle ne tabletit eivät toimi niin hyvin kuin esim. pistoksena saatava primperan mitä joskus ensihoitajat tai päivystyksessä ovat pistäneet. Nyt viime leikkauksen jälkeen sain sairaalassa jotain toista suoraan kanyyliin koska opiaatit alkoi oksettaa. Sen nimeä en muista. Paljonkohan he pistää sitä primperania yleensä? Luulen että itselläkin auttaisi paremmin jos annos olisi enemmän kerralla kuin se yksi 10mg tabletti.

TyrättämäksiRe: UUSINTALEIKATTU13.8.2018 22.02
Sairaalassa sain zofrania (suussa sulava) ja se oli todella tehokas!

Vaikka ei oikein jaksamista ole, niin nyt pitää alkaa panostamaan ruokailuun eri tavalla. Päivällä rauhallinen ruokailu hetki, että saisi riittävästi syötyä. Ehkä sitten pärjäisi näiden iltojen kanssa.

TyrättömäksiRe: UUSINTALEIKATTU2.9.2018 8.21
Päivitystä: uuteen (3.) toimenpiteeseen, jossa jälleen korjataan palleatyrää. Nyt tehdään samalla ruokatorven pidennysleikkaus, joka minulle toteutetaan poistamalla osa mahalaukusta (Collinsin gastroplastia). Mansettihan oli ehjä enkä huomannut kysyä, mitä sille tehdään. Luultavasti se joudutaan purkamaan, jotta saadaan asettumaan sekin palleatason alapuolelle. Kirurgin sanoin: "vähän isomman temontin tarve".

Toimenpide tehdään opealla aikataululla, mutta ei syyskuussa omien kiireideni vuoksi. Harmi sinällään koko juttu, mutta tuo pallean heikkous ja lyhyt ruokatorvi on synnynnäinen ominaisuus. Eikä siis osu kaikkien leikattujen kohdalle.

FideRe: UUSINTALEIKATTU2.9.2018 9.55
Se mansetti kuulemma puretaan ja tehdään uusiksi ihan joka kerta kun tehdään uusinta Nisseni. Ei sitä kuulemma saa mitenkään muuten hyväksi. Taitavat ulkomailla tehdä myös sellaisia missä yrittävät olla koskematta siihen ja korjata vain pallean jne, mutta minut leikannut sanoi että niistä ei iiinä voi tulla hyviä, ihan mahdotonta kuulemma. Ja sen myös huomaa esim. siellä faceryhmässä aika usein kun näin on tehty. Juttelin yhden ihmisen kanssa jonkun verran joka oli Tanskasta. Hänelle oli laitettu ommel lisää mansettiin ja siten tiukattu vuotavaa mansettia. Vähän ajan päästä alkoivat isommat ongelmat ja hän joutui lähtemään Britteihin yksityiselle leikkaukseen kun eivät enää Tanskassa halunneet leikata.

TyrättömäksiRe: UUSINTALEIKATTU2.9.2018 10.04
Fide: Näin minäkin ajattelin Facen ketjuja kahlatessa. Ja eihän se mansetti voi mitenkään jäädä palleatason yläpuolelle. Toivottavasti tulee yhtä hyvä mansetti seuraavalla kerralla. Mansetin lisäksi unohdin kysyä s-loman pituudesta, kuinka kauan sinä olit pois töistä?

FideRe: UUSINTALEIKATTU2.9.2018 10.12
Nyt olin yhteensä viisi viikkoa. Ensin laittoi kuukauden sairaalasta päästyäni, ja kyllähän minä söin jo normaalisti siinä kuukauden kohdalla eikä ollut mitään suurempia tuntemuksia enää missään. Kävin kuitenkin hakemassa vielä viikon että saisin vielä sen verran nukuttua kunnolla ja huilattua, mun työ kun on 24/7- luonteista ja ainoat oikeat vapaapäivät on vain vuosilomapäivät.

vatsaturpeanaRe: UUSINTALEIKATTU7.9.2018 19.01
Lueskelin tässä jo näitä uusintaleikkausjuttuja kauhulla, vaikka minut leikattiin 3.9.2018, mutta nyt tulikin lopuksi aika helpottunut olo kun huomasin että tämä kyseinen jyväskyläläinen kirurgi leikkasi minut ja porukalla on ollut hyviä kokemuksia hänen "jäljestään". :)

Ei ole ollut vielä mitään ongelmia nielemisen, olojen tai syömisen suhteen, välillä kerääntyy painetta keskellä olevan "oikean" puoleisen haavan kohdalle.

Mukava tyyppi ja jäi vakuuttava olo muutenkin hänestä paikan päälläkin.

FideRe: UUSINTALEIKATTU12.9.2018 19.54
Minulla oli itseasiasssa samaa painetta samassa kohtaa ekat pari viikkoa, lähinnä minulla sen teki asento missä makasin sohvalla jonka huomasin vasta myöhemmin :D
Se oli kyllä oikeasti mukava mies, sen naispuolisen kanssa en jutellut kuin kerran kun tekivät kiertoja ja vaikutti hänkin maineensa veroiselta. Muutenkin Jyväskylässä oli jotenkin sellainen leppoisa ja mukava ilmapiiri. Itse kun olen Kymenlaaksosta kotoisin niin siellä ei ekan fundoplikaation jälkeen paljon osastolla kukaan jutellut :)
Eiköhän sullakin mene toipuminen sitten yhtä nopeasti kuin minullakin tämän uusinnan jälkeen!

TyrättömäksiRe: UUSINTALEIKATTU18.11.2018 9.56
Se olisi sitten yksi yö edessä ja kolmannen kerran puukolle. Aiempiin kertoihin verraten jännittää kaikkein eniten. Isompi leikkaus ja se, ettei vakavat komplikaatiot ole vielä kohdalleni osuneet...

Mutta toiveissa olisi saada elää ilman närästystä, nielemisvaikeuksia ja oksentelua. 2. Kerran jälkeen näin olikin 4 kuukautta.

OperoituRe: UUSINTALEIKATTU18.11.2018 12.30
Onnea leikkaukseen. Pidetään peukkuja. Kyllä se varmasti hyvin menee.

SussuRe: UUSINTALEIKATTU19.11.2018 13.04
Tsemppiä ja onnea leikkaukseen!!!! Toivotaan, että kolmas kerta toden sanoo.

FideRe: UUSINTALEIKATTU19.11.2018 13.17
Tsemppiä sulle!! Kerrohan sitten miten meni!

OperoituRe: UUSINTALEIKATTU24.11.2018 20.07
Hei Tyrättömäksi! Miten leikkaus meni? Toivottavasti kaikki on hyvin.

FideRe: UUSINTALEIKATTU28.11.2018 11.43
Mulla piti olla kontrolli terveystalolla 3kk leikkauksesta jossa tähystetään ja katsotaan onko ne ruokatorven haavaumat parantuneet. Ei ole kutsua tullut ja itsekin kerkesin unohtaa kun elänyt taas normaalia elämään ilman mitään ongelmia. Nyt kuitenkin muutaman päivän tuntunut lievää kipua pallean alueella, ei mitään isoa mutta tuntee kuitenkin että jotain on vialla. Liekö sitten suuttunut jostain mutta mielessä tietenkin pyörii kaikki pahimmat vaihtoehdot. Odottelen aikaa nyt terveystalolle tähystykseen sille samalle kirurgille joka laittoi minut sinne Jyväskyläänkin. Pitää vissiin kokeilla hetken syödä vähän helpompaa ruokaa jos se vaikka auttaisi..

asiantuntijaRe: UUSINTALEIKATTU29.11.2018 12.51
Minulle tehtiin uusinta leikkaus ja se onnistui erittäin hyvin . Leikkauksen teki Olli Kruuna - ja siis ei ihmettlen mies Jyväskylästä jonka nimeä ei sanota- Tuntuu että jollakin ihmisillä on täällä tarkoitus mainostaa jotain sellaista asiaa tai lääkäriä josta luulevat tietävänsä juuri etunimen . Siis parhaat kirurgit ovat Hkissä ja siitä on turha väitellä koska pitkä kokemus ja vakaa asiantuntevuus ja laaja tietämys. Toivotan hyvää jatkoa Fidelle ja muille VM83 ei ihan kaikki ole ok :)

UusintaleikkaukseenRe: UUSINTALEIKATTU7.3.2021 21.25
Mulla leikkaus tehty muistaakseni 2016 ja nyt oireet alkanu uudestaan. En tiedä onko mansetti jotenkin löystynyt vai mikä mättää. Olen jo pidemmän aikaa ihmetellyt tuntuvia röyhtäisyjä, mutta silloin ei ole mitään tullut suuhun asti. Ensimmäisen kerran tuli ylös muutama päivä sitten ja tuntui kyllä ikävälle. Tällä hetkellä lähes selvästi tuntuu refluksi lisääntyvänn, Samanlaiset tuntemukset kun refluksi alkoi ensimmäisen kerran. Pahoittelen kielioppiani, mutta ehkä tästä jotain saa selville. Tulen pyytämään lähetettä manometriaan ja uusintaleikkausta. En kestä niitä tosi vahvoja happoja enään mitä viimeksi oli ja tuskin ne mihinkään on muuttunut viimekerrasta.

Operoitu 35 v, sittenRe: Uusintaleikkaukseen25.8.2021 23.13
Minulla leikattu 35 vuotta sitten nissen systeemillä ja on pelannut loistavasti, kaikki nämä vuodet. Nyt ruvennu pari viikkoa vihottelemaan , eli palan tunne ruoka torvessa. Onkohan näille operaatioitten kestolle mitään tietoa. Kauankohan ne langat vai millä se kurotaan kiinni oikein kestää. Onkohan systeemi purkautumassa. Aikoinaan minut leikkasi Vihriälä oulusta ja osas hommansa. Kiitos siitä.

VagushermovaurioRe: UUSINTALEIKATTU30.5.2022 2.12
Hei,

Minulle on tehty fundopligaatioleikkaus, ja sain elää oireettomampaa elämää 4 vuotta, tätä ennen refluksi oli esim. niin paha, että minulla oli joka toinen kuukausi vähintään keuhkokuume; yöllä oli tapahtunut nk.aspiraatiorefluksi, jolloin olin vetäissyt mahan sisältöä henkeen ja siten keuhkojen puolelle. Ja tämä johti aina antibioottitiputukseen sairaalaan, kun CRP oli katossa ja kova kuume ja keuhkoissa porisi.

Tätä ruljanssia neljän vuoden ajan. Ja sitten aina vielä antibiootit jatkui suun kautta kotona. Ja tämähän ei tulehdukselliselle suolistosairaudelleni tehnyt yhtään hyvää. Koko ajan ja jo kymmeniä vuosia, kun oli jo pidemmän aikaa ollut närästystä ja polttelua rintalastan takana ja tietysti se palleatyräkin, oli käytössä happosalpaajat, happamat nesteet nousi suuhun ja joskus nenäänkin asti, varsinkin vähänkin kumarrellessa.

Minulle oli jouduttu tekemään paljon muitakin vatsan alueen leikkauksia, siksi leikkausta mietittiin pitkään..Miten se käyttäytyy esim.Crohnin taudin oireiston kanssa jne. Minulle jäi keuhkoihin lopulliset muutokset niin, että niiden kapasiteetti on normaalia heikompi.

Valitettavasti neljän vuoden päästä ruuan nousu ruokatorvea ylös päin ja nesteiden nousu myös alkoi taas, kramppimaiset kivut ruokatorvessa, närästely, polttelu, (keuhkokuumeet pysyi poissa), mutta söin koko ajan happosalpaajia, ja syöminen oli taas todella vaikeaa. Se Nissenin solmu oli läystynyt tutkimuksissa.

Menin sitten laparoskooppiseen uusinta fundoon. Valitettavasti en ole voinut hyvin tämän uusintaleikkauksen jälkeen. Silmiini ei täällä osunut (toki en lukenut, kuin osan), sellaista kuin "vagushermon vaurioituminen." Minulle on puhuttu ajat sitten jo sellaisesta, kun kaikki epämääräiset ruuansulatuskanavan oireet alkoivat, sen uusintaleikkauksen jälkeen.

Yhtenä aikakautena kärsin aivan läpimenoripulista, ja pidätyskykyni oli heikompi kuin ennen leikkausta. Sitä kesti putkeen puoli vuotta, eikä siihen oikein mitään keksitty. Olin vaipoissa kehoni ja kotini vanki. Kokeiltiin täydellä annostuksella eri ripulilääkkeitä. Lopulta hermokipulääkettä täydellä annostuksella ja se "tyrehdytti" sen toistaiseksi. Mutta lääkkeessä on paljon sivuvaikutuksia.

Nyt olen alkanut , tai olen kohta vuoden kärsinyt sellaisesta, että kiinteä ruoka/ leipä ei mene eteenpäin kunnolla vaan jää tukkeeksi pitkäksi aikaa tuohon mahalaukkuun tai lähtee virtaamaan ruokatorveen päin. Nestettä ei meinaa pystyä nauttimaan lasillistakaan, kun se lähtee tulemaan ylöspäin, niin että meinaa tukehtua siihen, ja se lentää nenästäkin.

No pelkäsin nyt, että onko se sauma löystynyt. Ohutsuolen laaja magneettikuva näytti siellä olevan palleatyrän ja jonkun 6.5 cm:n "juosteen", mutta nyt kun sen tähysti erittäin epäystävällinen lääkäri yliopistosairaalassa, niin hän ei tullut sanomaan edes "päivää", ja kohta jo nukkumatti tulikin, että sellaisissa merkeissä tehtiin, ja kun olin heräämössä, niin hän pyörähti sekunnin siinä, sanoakseen, että "Juu, se oli ihan normaali löydös." (Palleatyräkin viikossa jonnekin kadonnut?) Sitten kuuluttaa osastolle "Voi hakea, ei löydöstä."
Että olin juuri lukenut, kuinka myös nämä kuvaamani yläruuansulatuskanavan oireet ovat myös merkkejä siitä vagushermon ärsytyksestä tai toisinsanoen se ilmeisesti on vaurioitunut siis, kun siinä niin lähellä operoidaan ja se kyseinen hermo säätelee aika monen elimen toimintaa, ainakin koko ruuansulatuskanavan. Että vaikka siellä ois päällisin puolin ollut "siisti" näkymä, niin minä kärsin tässä Crohnin taudin ohella oireista varmaan koko elämäni, joita ei voi kun yrittää hakuammunnalla joillain lääkkeillä ja sitten ihan hitaalla syömisellä, pieniä aterioita. Sitä turhautuu vaan, kun aamupala 2 pientä kauraleipää, 1 banaani ja kuppi kahvia tuntuu saavan jo turvotusefektin päälle ja pahimmassa tapauksessa alkaa se kalvava kipu siinä ylävatsalla. Joskus kova kramppi ruokatorvessa, jos erehtyy yhtään liian nopeasti syömään.

Minä en halua lähteä mihinkään sotaan tai syyttelyyn, että missä on maan parhaat kirurgit, tiedän että tämän teki yksi tämän maan parhaista kirurgeista, Olli Kruuna, joka tuolloin toimi Helsingissä. M¹utta vagushermovaurio on mahdollinen komplikaatio, ja se on niin pienestä kiinni, pieni hermo, jos se saa liikaa ärsytystä niin se ei enää välttämättä toimi niinkun sen pitäisi. Ja se riski on nimenomaan uusintaleikkauksessa vielä suurempi.

Nämä ei ole niitä massiivisimpia välittömiä komplikaatioita, mutta kyllä todella paljon elämänlaatua laskeva komplikaatio, josta nyt toisen ja kolmannenkin vatsasairauden kanssa saan sitten kamppailla.

Kaikki on kuitenkin mahdollista missä vaan kenelle vaan, mutta tämä kyseinen kirurgi leikkasi, kun tilanteeni oli erityisen paha, eikä muuta ollut tehtävissä ja hän kuitenkin oli paras siihen tarkoitukseen.
On hän leikannut minua muista syistä ennenkin ja ihan onnistuneesti.

Mutta tietysti tämä koko vagushermon tilanne harmittaa ja kovasti.

Voimia paljon kaikille muillekin tähän leikkaukseen menijöille ja siitä toipuville. Ja Onnea matkaan myös!
Toivottavasti tämä kertomus auttoi jotakuta, jos ei ole ennen kuullut tällaisesta vastaavasta.

Periksi ei saisi antaa...vaikka välillä se tuntuukin vähän vaikealta.

OperoituRe: UUSINTALEIKATTU30.5.2022 9.32
Hei Vagushermovaurio! Minulla myös oli leikkauksen jälkeen pitkään epämääräisiä ongelmia ja epäilin myös vagushermovauriota. Leikkaus ei ollut uusinta leikkaus, vaan ensimmäinen fundoplikaatio. Leikannut lääkäri sanoi, että elimistön tottuminen saattaa viedä helposti vuoden. Minulla myös oli nieleminen ajoittain vaikeaa ja tähystyksen mukaan mansetti on purkaantunut. Lisäksi joudun syömään taas närästyslääkettä päivittäin. Kurkkukivut ja muut sairastelut mitä oli ennen fundoplikaatiota ovat pysyneet pois
En tiedä tilannettasi, mutta halusin kertoa omasta kokemuksestani ja kuinka omalla kohdallani tilanne muuttui siedettäväksi.

VagushermovaurioRe: UUSINTALEIKATTU30.5.2022 12.11
Hei,

Minulle on tehty fundopligaatioleikkaus, ja sain elää oireettomampaa elämää 4 vuotta, tätä ennen refluksi oli esim. niin paha, että minulla oli joka toinen kuukausi vähintään keuhkokuume; yöllä oli tapahtunut nk.aspiraatiorefluksi, jolloin olin vetäissyt mahan sisältöä henkeen ja siten keuhkojen puolelle. Ja tämä johti aina antibioottitiputukseen sairaalaan, kun CRP oli katossa ja kova kuume ja keuhkoissa porisi.

Tätä ruljanssia neljän vuoden ajan. Ja sitten aina vielä antibiootit jatkui suun kautta kotona. Ja tämähän ei tulehdukselliselle suolistosairaudelleni tehnyt yhtään hyvää. Koko ajan ja jo kymmeniä vuosia, kun oli jo pidemmän aikaa ollut närästystä ja polttelua rintalastan takana ja tietysti se palleatyräkin, oli käytössä happosalpaajat, happamat nesteet nousi suuhun ja joskus nenäänkin asti, varsinkin vähänkin kumarrellessa.

Minulle oli jouduttu tekemään paljon muitakin vatsan alueen leikkauksia, siksi leikkausta mietittiin pitkään..Miten se käyttäytyy esim.Crohnin taudin oireiston kanssa jne. Minulle jäi keuhkoihin lopulliset muutokset niin, että niiden kapasiteetti on normaalia heikompi.

Valitettavasti neljän vuoden päästä ruuan nousu ruokatorvea ylös päin ja nesteiden nousu myös alkoi taas, kramppimaiset kivut ruokatorvessa, närästely, polttelu, (keuhkokuumeet pysyi poissa), mutta söin koko ajan happosalpaajia, ja syöminen oli taas todella vaikeaa. Se Nissenin solmu oli läystynyt tutkimuksissa.

Menin sitten laparoskooppiseen uusinta fundoon. Valitettavasti en ole voinut hyvin tämän uusintaleikkauksen jälkeen. Silmiini ei täällä osunut (toki en lukenut, kuin osan), sellaista kuin "vagushermon vaurioituminen." Minulle on puhuttu ajat sitten jo sellaisesta, kun kaikki epämääräiset ruuansulatuskanavan oireet alkoivat, sen uusintaleikkauksen jälkeen.

Yhtenä aikakautena kärsin aivan läpimenoripulista, ja pidätyskykyni oli heikompi kuin ennen leikkausta. Sitä kesti putkeen puoli vuotta, eikä siihen oikein mitään keksitty. Olin vaipoissa kehoni ja kotini vanki. Kokeiltiin täydellä annostuksella eri ripulilääkkeitä. Lopulta hermokipulääkettä täydellä annostuksella ja se "tyrehdytti" sen toistaiseksi. Mutta lääkkeessä on paljon sivuvaikutuksia.

Nyt olen alkanut , tai olen kohta vuoden kärsinyt sellaisesta, että kiinteä ruoka/ leipä ei mene eteenpäin kunnolla vaan jää tukkeeksi pitkäksi aikaa tuohon mahalaukkuun tai lähtee virtaamaan ruokatorveen päin. Nestettä ei meinaa pystyä nauttimaan lasillistakaan, kun se lähtee tulemaan ylöspäin, niin että meinaa tukehtua siihen, ja se lentää nenästäkin.

No pelkäsin nyt, että onko se sauma löystynyt. Ohutsuolen laaja magneettikuva näytti siellä olevan palleatyrän ja jonkun 6.5 cm:n "juosteen", mutta nyt kun sen tähysti erittäin epäystävällinen lääkäri yliopistosairaalassa, niin hän ei tullut sanomaan edes "päivää", ja kohta jo nukkumatti tulikin, että sellaisissa merkeissä tehtiin, ja kun olin heräämössä, niin hän pyörähti sekunnin siinä, sanoakseen, että "Juu, se oli ihan normaali löydös." (Palleatyräkin viikossa jonnekin kadonnut?) Sitten kuuluttaa osastolle "Voi hakea, ei löydöstä."
Että olin juuri lukenut, kuinka myös nämä kuvaamani yläruuansulatuskanavan oireet ovat myös merkkejä siitä vagushermon ärsytyksestä tai toisinsanoen se ilmeisesti on vaurioitunut siis, kun siinä niin lähellä operoidaan ja se kyseinen hermo säätelee aika monen elimen toimintaa, ainakin koko ruuansulatuskanavan. Että vaikka siellä ois päällisin puolin ollut "siisti" näkymä, niin minä kärsin tässä Crohnin taudin ohella oireista varmaan koko elämäni, joita ei voi kun yrittää hakuammunnalla joillain lääkkeillä ja sitten ihan hitaalla syömisellä, pieniä aterioita. Sitä turhautuu vaan, kun aamupala 2 pientä kauraleipää, 1 banaani ja kuppi kahvia tuntuu saavan jo turvotusefektin päälle ja pahimmassa tapauksessa alkaa se kalvava kipu siinä ylävatsalla. Joskus kova kramppi ruokatorvessa, jos erehtyy yhtään liian nopeasti syömään.

Minä en halua lähteä mihinkään sotaan tai syyttelyyn, että missä on maan parhaat kirurgit, tiedän että tämän teki yksi tämän maan parhaista kirurgeista, Olli Kruuna, joka tuolloin toimi Helsingissä. M¹utta vagushermovaurio on mahdollinen komplikaatio, ja se on niin pienestä kiinni, pieni hermo, jos se saa liikaa ärsytystä niin se ei enää välttämättä toimi niinkun sen pitäisi. Ja se riski on nimenomaan uusintaleikkauksessa vielä suurempi.

Nämä ei ole niitä massiivisimpia välittömiä komplikaatioita, mutta kyllä todella paljon elämänlaatua laskeva komplikaatio, josta nyt toisen ja kolmannenkin vatsasairauden kanssa saan sitten kamppailla.

Kaikki on kuitenkin mahdollista missä vaan kenelle vaan, mutta tämä kyseinen kirurgi leikkasi, kun tilanteeni oli erityisen paha, eikä muuta ollut tehtävissä ja hän kuitenkin oli paras siihen tarkoitukseen.
On hän leikannut minua muista syistä ennenkin ja ihan onnistuneesti.

Mutta tietysti tämä koko vagushermon tilanne harmittaa ja kovasti.

Voimia paljon kaikille muillekin tähän leikkaukseen menijöille ja siitä toipuville. Ja Onnea matkaan myös!
Toivottavasti tämä kertomus auttoi jotakuta, jos ei ole ennen kuullut tällaisesta vastaavasta.

Periksi ei saisi antaa...vaikka välillä se tuntuukin vähän vaikealta.

PetettyRe: UUSINTALEIKATTU2.5.2023
Minulla jo kuudetta viikkoa leikkauksesta, kärsin jatkuvasta röyhimisestä ja vatsan turpoamisesta ja paineen tunteesta palleassa, röyhin tosi paljon ennen leikkausta monta vuotta ja lääkäri ehdotti leikkausta, että se vain auttaisi, nyt kärsin vielä enemmän röyhimisestä ja paineesta vatsassa, leikkaus pahensi asiaa paljon haittaa niin paljon normaalia elämää, kun vatsassa tuntuu olevan ilmaa loputtomiin, kyllä sitä poistuu myös toisesta päästä, mutta ei auta yhtään tähän vatsalaukun ilmaan, myös rytmihäiriöt tulleet kuvaan mukaan. Turussa leikattiin, pelkään, että tekeleet purkautuivat jo alkuunsa, tai sitten ei vaivat alunperinkään johtuneet palleatyrästä, niinkuin lääkäri sanoi.

PetettyRe: UUSINTALEIKATTU2.5.2023 15.13
Mikä on tämän Jyväskylässä olevan pätevän kirurgin nimi?

PetettyRe: UUSINTALEIKATTU7.5.2023 11.43
Hei tyrättömäksi oletko vielä kuulolla, leikattiinko sinut Turussa? Miten kolmas operaatio onnistui?

MaikkuliRe: UUSINTALEIKATTU5.9.2023 9.36
Eero Sihvo ja Johanna Mrena työskentelevät parina yleensä Jyväsky8Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: