Keskustelu

amalia23palleatyrä leikkauksessa olleet19.4.2012 12.59
Heippa,
Onko täällä ketää joilta ois leikattu palleatyrä,miten päädyttiin leikkaukseen ja kuinka suuri sen tyräaukon pitää olla että suostutaan leikkaamaan? ja mitä muita toimenpiteitä tehdään ennen leikkausta?

jetsRe: palleatyrä leikkauksessa olleet19.4.2012 14.15
Käytännössä ainoa tapa korjata palleatyrä on sama kuin tämä niin sanottu anti-refluksi-leikkaus eli siis Nissenin Fundoplikaatio.

Löydät tuolla fundoplikaatio ja leikkaus sanalla täältä monta kertomusta.

Itselläni tyräaukko oli kolmen sormen mentävä. Pääsyy leikkaukseeni oli kylläkin refluksi.

Mitäs oireita sulla amalia on? Mikä diagnoosi?

SitrusRe: palleatyrä leikkauksessa olleet19.4.2012 15.35
Palleatyräleikkaus ei ole sama asia kuin fundoplikaatio.

Fundoplikaatiossa mahalaukun yläosasta leikataan kaulus, joka ommellaan ruokatorven alaosan ympärille mansetiksi. Tarkoituksena on kiristää mahanporttia niin, että refluksia ei enää pääse tapahtumaan.

Mikäli henkilöllä on myös palleatyrä, se korjataan samassa yhteydessä. Kaikilla fundoplikaatiota tarvitsevilla EI kuitenkaan ole palleatyrää.

SitrusRe: palleatyrä leikkauksessa olleet19.4.2012 15.48
Kannattaa tietysti pyytää lääkäriä selittämään leikkaus - mieluiten kuvan kanssa - jotta ei tule vääriä käsityksiä.
Usein leikkaus kuulemma menee hyvin, mutta voi se mennä ikävästi pieleenkin, ja siitä täytyy olla tietoinen etukäteen, että voi päättää haluaako riskeerata vai ei.

Jos lääkäri on haluton tai kyvytön kommunikoimaan potilaan kanssa, tietää etsiä paremman, kokeneemman tai vähemmän ylimielisen lääkärin.

amalia23Re: palleatyrä leikkauksessa olleet20.4.2012 10.55
Mulla on 3 viiko päästä aika leikkaavalle kirurgille,jossa päätetään mahdollisesta leikkauksesta. Tiedän ettei leikkaava lääkäri suostu leikkaamaan kun on jo niin kerran sanonut,mut lääkäriltä sain leikkauspyyntölähetteen.
Mulla on diagnoosina palleatyrä joka on noin 3-5 skopian mentävä aukko palleassa. Oireina mulla on ylävatsan polttelu ja joskus tulee syömisen jälkeen ylävatsan kohtaan sellainen painosstava tunne ja käy ällöttämään. Välillä tulee ruokahaluttomuus kausia kun on vaan niin huono olo ettei tee mieli syödä ja väkisinhän se pitää koittaa itkien jotain syödä, ja mun mielenterveys kärsii tässä kanssa että hyvä että jaksaa pitää itsenä välillä kasassa.

jetsRe: palleatyrä leikkauksessa olleet20.4.2012 11.21
Ihan oikeasti ainoa järkevä tapa korjata palleatyrä on nimenomaan se fundoplikaatio.

Sitrus, mikä sun mielestäsi sitten on palleatyräleikkaus? Laitatko myös jonkin linkin tmv missä kerrotaan siitä?

Palleatyrän korjaus epäonnistuu hyvin harvoin. Riski on hyvin pieni.

refluksikurkkuRe: palleatyrä leikkauksessa olleet20.4.2012 13.13
Amalia23, luultavamin lääkärisi on tarkoittanut juuri tätä samaa leikkausmetodia, mistä täällä meillä on nykyään jo n 30 kertomusta. Kokoova isompi lista löytyy Refluksi: Leikkaushoito - osiosta. Kannattaa myös käyttää hakulaatikoa ... :-)

Meille tyypillisellä leikkauksella on monta nimeä, jota ei mihinkään päin ole virallisesti rekisteröity: antirefluksileikkaus, refluksleikkaus, närästysleikkaus, fundoplikaatio, palleatyräleikkaus (jos haluutaan korostaa tyrän korjausta). Muitakin varmaan ehkä vielä löytyy.

Lääkärit käyttää myös viimeistä palleatyräleikkaus - termiä, koska he eivät missään nimessä ajattele maallikon tietävän tai edes hetkeksi miettivän tarkemmin termien sisältöä. Tai osalle termien täsmällinen sisältö ei jostakin syystä ole tuttua tai he kokevat sen vanhoilliseksi tms. Varsinainen palleatyrä leikkaus viittaa sellaiseen leikkaukseen, jossa vatsa on voimakkaasti työntynyt sieltä aukosta - ja siihen liittyy sitten lisäkuvioita :-)

Netissä ehkä tästä on vaikea löytää hyvää dokumenttia mutta suomeksi ainakin gastro Ilari Airo on selittänyt asiasta omalla kotisivullaan:

http://www.medidia.fi/ilari/2000/01/01/paljon-puhuttu-palleatyra/

SitrusRe: palleatyrä leikkauksessa olleet20.4.2012 17.24
jets mulla ei ole sulle mitään linkkiä, enkä rupea sun kanssa tästä asiasta enempää vääntämään.
Asia on noin kuin sanoin, tieto on peräisin ties kuinka monelta kirurgilta joiden kanssa olen tästä asiasta puhunut siinä vaiheessa mulle leikkausta suunniteltiin.

Etsi itse linkit. Mutta älä jaa väärää tietoa muille.

jetsRe: palleatyrä leikkauksessa olleet20.4.2012 20.59
Sitrus, ei saa suuttua, yhtä hyvin voit itse jakaa väärää tietoa. Voisitko kuitenkin ystävällisesti esittää, että mitä muita järkeviä ja yleisesti käytössä olevia kestäviä tapoja palleatyrän korjaukseen on olemassa fundoplikaation lisäksi? Pallea-aukon kiristys ainoastaan ei yleensä riitä ja parhaimmat tulokset saavutetaan nimenomaan fundoplikaatiolla.

Näin minä ainakin olen asian ymmärtänyt ja niin on myös asian ymmärtänyt se lähipiirini lääkäri, jolta asioita olen kysellyt.

Mutta totta kai myönnän olevani väärässä, jos todistetaan ja vakuutetaan toista.

HepokattiRe: palleatyrä leikkauksessa olleet21.4.2012 15.14
Kysyin itsekin kahdelta kirurgilta tätä palleatyrän korjausleikkaus vs. fundoplikaatioleikkaus -asiaa. Ne todellakin ovat kaksi eri toimenpidettä, MUTTA kuulemma pelkkää palleatyrää ei käytännössä ikinä korjata, vaan siihen yhdistetään aina samalla fundoplikaatioleikkaus. Jos siis pallea-aukko on liian suuri, sitä voidaan kuroa leikkaamalla umpeen. Sitten tämän lisäksi tehdään vielä fundoplikaatio, joka on eri asia.

Kirurgit sanoivat niin, että vain äärimmäisen harvinaisissa tapauksissa ryhdytään korjaamaan pelkkää palleatyrää, eli silloin puhutaan tilanteesta, jossa mahalaukku on lähes täysin työntynyt väärälle "osastolle" pallea-aukon kautta.

SitrusRe: palleatyrä leikkauksessa olleet21.4.2012 15.32
hepokatin kommenttiin selvennystä: se "väärä osasto" on suomeksi rintaontelo.
Miksiköhän jotkut lääkärit puhuvat potilailleen kuin pikkulapsille? Tämäkin termi on jo koulun biologian tunneilta tuttu.

Olen pari kertaa törmännyt ilmiöön, jossa lääkäri tuntuu helpottuvan, kun hän huomaa että tunnen sairauteeni liittyvät termit, joten mulle voi puhua normaalisti. Jos en ymmärrä jotain, kysyn saman tien.

refluksikurkkuRe: palleatyrä leikkauksessa olleet21.4.2012 17.29
Tarkat termien sisällöt, mitä Sitrus tässä kohta mielestäni nyt nimenomaan peräänkuuluttaa, on tietenkin tärkeitä.

Tykkään lääkärillä käytäessä itse tarkoista termeistä. Toisaalta heille tulee myös palautetta maallikoittaa sitä käyttämäänsä kieltä mahdollisimman paljon.

Hepokatti, pakko kysyä .... Oliko tuo "väärä osasto" sun lääkärin ilmaisu ollenkaan vai sun oma teksti-ilmaisua elävöittävä valinta :-)?

Gasterix, sullahan oli se paraesofageaalinen tyrä ... sanottiinko siihen liittyen mitään erikoisempaa ennen/jälkeen leikkauksen?

HepokattiRe: palleatyrä leikkauksessa olleet21.4.2012 17.35
Joo oma ilmaisu tuo "väärä osasto" oli. Heh. Jännä juttu että se nyt tuotti näin ison ongelman. Mut tosiaan menköön ko. ilmaisu nyt sitten vaikka tekstin elävöittämisen piikkiin. En muista tarkkaan mitä ilmaisua lääkäri käytti, olin ollut juuri ennen tuota keskustelua rauhoitettuna skopian takia. Muistan keskustelun asiasisällöt tarkalleen, mutten muista tarkkoja sanavalintoja.

refluksikurkkuRe: palleatyrä leikkauksessa olleet21.4.2012 17.48
Hepokatti, selvyyden vuoksi - minä siis viittasin Sitruksen ihka ensimmäiseen kommentiin tuolla ylhäällä eli tuohon "palleatyräleikkaukseen" (en siis sinun sanasi sisältöön!).

Joten ei tästä sinun termistäsi nyt mitään ongelmaa saa aikaiseksi täällä meidän sivustolla, vaikka kuinka vääntäisi :-)

jetsRe: palleatyrä leikkauksessa olleet22.4.2012 23.03
Joo, kertokaapa nyt, että mikä ja minkälainen sitten on se palleatyrän korjausleikkaus? Pallea-aukon kiristäminen ei todellakaan ole palleatyrän korjaus, koska se ei tehokkaasti estä palleatyrän muodostumista uudelleen.

Fundoplikaatio on mekaanisestikin ajatellen ainoa korjauskeino, jolla palleatyrän muodostuminen uudelleen estetään. Verkot, ompeleet ja niin edelleen eivät ole kestäviä ratkaisuja, tutkittu ja kokeiltu juttu.

Minusta on väärin antaa sellainen kuva, että fundoplikaatio ja palleatyrän korjausleikkaus olisivat eri asioita.

kurkkukipuRe: palleatyrä leikkauksessa olleet13.9.2016 9.24
Hei

Olen menossa tähän operaatioon myös itse ja olen parina päivänä keskusteluja ja kokemuksia lukenut. Kiitos hyvistä kirjoituksista kaikille.

Palleatyrä vai fundoplikaatio väittelyyn yksi argumentti: http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&p_p_action=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&viewType=viewArticle&tunnus=duo99379

Antaisin Duodecimin julkaisulle ison painoarvon. Kirjoittaja on myös lääkäri. Tässä puhutaan siis palleatyrä leikkauksesta eli fundoplikaatiosta.

AnneRe: palleatyrä leikkauksessa olleet4.11.2022 18.23
Kuinka kauan palleatyrän tähystysleikkaus kestää(tunteja)?

Leikkausta odottava myösRe: palleatyrä leikkauksessa olleet5.12.2022 10.50
Noin tunnista kahteen, riippuu tyrästä ja millainen mansetti tehdään.

SipsukkainenRe: palleatyrä leikkauksessa olleet20.2.2023 14.00
Hei,
Minulle tehtiin 11/2021 laparoskooppinen Nissenin fumdublikaatio etelä-karjalassa. Alku sujui hyvin leikkauksen jälkeen. Närästys jäi leikkauspöydälle. Ruuan takeltelminen vain jatkui ja jatkui. Ja minulle kun ei muistaakseni kerrottu että takeltelminen pitäisi jossain vaiheessa poistua, niin en maininnut asiasta mitään, pureskelin ruuan todella hyvin ja söin pieniä annoksia. Ei ollut mitään kontrollikäytejä leikkauksen jälkeen. Noh, kesä tuli ja korona myös. Koronasta selviydyttyäni sain suolistotulehduksen (vain ripuli ja kuume, ei siis oksettanut yhtään) ja löytyi kaksi bakteeria suolistosta. Tiukoilla antibiooteilla nekin saatiin kukistettua. 09/2022 erräänä yönä heräsin siihen kun nesteet tulivat suuhun ja närästys alkoi uudelleen. Yök. No siitä sitten työterveyteen ja sain lähetteen sairaalaan. Kutsu tähystykseen tuli 11/2022 ja siinä todettiin ruokatorven tulehdusta ja epäiltiin mansetin luiskahtaneen pallean yläpuolelle. En todellakaan ymmärrä miten se on tapahtunut kun en ole oksentant kertaakaan, en kaatunut, en nostellut painavia. Sen jälkeen olenkin ollut erilaisissa kokeissa. Lopputulema: mansetti on pallean yläpuolella, ruoka kertyy pallean yläpuolella olevaan 'säkkiin' ja se aiheuttaa kulkuestettä. Nyt on pyydetty neuvoa Meilahdesta ja ny odottelen kutsu sinne tutkimuksiin. Lähetteessä lukee 'Potilaalla todettu refluksitauti jonka vuoksi fundo 2021 ja nyt kuvantanen residiivi'. Sanoisinko rumasti että voi perze, vai mitähän sanois.... Ja minä aattelin että tämä vuosi olisi huomattavasti parempi kuin viime vuosi. Mutta ei tästä tämän enempää. Aattelin vaan kirjuutella että näinkin välillä käy, pitäähän epäonnistumistilastot saada ojennukseen, ainakin omalla kohdallani. Hyvää alkanutta kevättä kaikille :)

ToiveikasRe: palleatyrä leikkauksessa olleet15.3.2023 15.35
Hei Sipsukkainen joudutko uusintaleikkauksen? Minulla leikkaus 24.3 ja pelkään hirveästi jos epäonnistuu.

SipsukkainenRe: palleatyrä leikkauksessa olleet18.3.2023 8.54
Hei Toiveikas.
Tutkimukset edelleen kesken. Viime viikolla oli taas ruokatorven paineenmittaus sekä pH-impedenssimittaus 24h ja huhtikuussa mahalaukuntähystys (viides kerta 😉). Josko sitten saisin tietää mitä tehtäis vai tehdäänkö mitään. Olishan se kiva jos sais taas olla ilman näitä vaivoja jotka ovat jokapäiväisiä, huolimatta lääkkeistä. Eihän noita lääkkeitäkään haluais aina syödä. Tarvon siis suossa, mutta eiköhän tämä tästä, ei auta h

Kuule Toiveikas, uskon että sinun leikkaus sujuu oikein hyvin ja pääset eroon vaivoistasi. Kaikkea hyvää sinulle ☺️. Kerro kuulumisia kun jaksat. Hyvin kaikki menee!

ToiveikasRe: palleatyrä leikkauksessa olleet18.3.2023 10.37
Kiitos! Kerron sitten, nyt ahdistaa heti aamusta kun herään, otan heti yhden oxaminin, pakko kun olo on niin hirveä, toivottavasti selviän leikkaukseen asti, olen kamala hysteerikko😱

ToiveikasRe: palleatyrä leikkauksessa olleet25.3.2023 12.44
Kuusi reikää tehtiin😱, kirjoitan kun jaksan paremmin, äsken söin vähän, maha on kipee, ei hirveästi, kaasut tulee molemmista päistä😯

SipsukkainenRe: palleatyrä leikkauksessa olleet26.3.2023 17.46
Hei Toiveikas. Nyt se on ohi, hienoa! Hyvää toipumisaikaa!

ToivikasRe: palleatyrä leikkauksessa olleet26.3.2023 18.18
Kiitos! Huomenna kotiin toipumaan, toivottavasti ilman ongelmitta menee.

ToiveikasRe: palleatyrä leikkauksessa olleet27.3.2023 16.43
Nyt olen kotona, kaikenlaista pientä kotiaskaretta jo tehnyt, olo on ihan ok. Tietysti leikkauskohdat vähän tuntuvat, röyhyjä tulee aina ruokailun jälkeen, ihme kyllä, mitään ilmankertymis ongelmia ei ole, rytmihäiriöitä silloin tällöin, johtuukohan vagushermosta, jos on ärsyyntynyt.

SipsukkainenRe: palleatyrä leikkauksessa olleet27.3.2023 17.34
Hienoa Toiveikas☺️. Minulla menikin useampi päivä ennenkuin kykenin tekemään mitään. Kipulääkkeitä jouduin popsimaan aika paljon, ja yölliset kävelyt jatkui aika pitkään, kun ei voinut yöllä pitkään maata paikoillaan. Onneksi puolisolla hyvät unenlahjat 😁.
Nyt vain päivä kerrallaan kohti parempia päiviä. Hyvää jatkoa!

ToiveikasRe: palleatyrä leikkauksessa olleet28.3.2023 8.22
Kiitos! Minua vähän häiritsee tämä röyhtäily pitkin päivää, lääkäri sanoi, ettei välttämättä pysty röyhimään leikkauksen jälkeen, nimen omaan hakeuduin leikkaukseen vuosien jatkuvan röyhimisen ja ällön olon pallean kohdalla, paineen tunne, joka helpottui vain kun alkoi kaamea tunteja kestävä röyhiminen, välillä ei nukkuakkaan voinut, kun piti istua sängyn reunalla röyhimässä, ihan sama oliko maha tyhjä vai olinko syönyt, nyt en enää haluaisi röyhiä. Ehkä leikkauksen lopullinen tulos ei vielä näy, lääkäri sanoi, että menee viikkoja ennen kuin lopullinen tulos näkyy, närästystä ei ole, eikä ollut juuri ennen leikkaustakaan. Hyvää kevään odotusta sinne, vaikka nyt näyttää täysi talvi olevan☺️



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: