Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

amalia23palleatyrä leikkauksessa olleet19.4.2012 12:59
Heippa,
Onko täällä ketää joilta ois leikattu palleatyrä,miten päädyttiin leikkaukseen ja kuinka suuri sen tyräaukon pitää olla että suostutaan leikkaamaan? ja mitä muita toimenpiteitä tehdään ennen leikkausta?

jetsRe: palleatyrä leikkauksessa olleet19.4.2012 14:15
Käytännössä ainoa tapa korjata palleatyrä on sama kuin tämä niin sanottu anti-refluksi-leikkaus eli siis Nissenin Fundoplikaatio.

Löydät tuolla fundoplikaatio ja leikkaus sanalla täältä monta kertomusta.

Itselläni tyräaukko oli kolmen sormen mentävä. Pääsyy leikkaukseeni oli kylläkin refluksi.

Mitäs oireita sulla amalia on? Mikä diagnoosi?

SitrusRe: palleatyrä leikkauksessa olleet19.4.2012 15:35
Palleatyräleikkaus ei ole sama asia kuin fundoplikaatio.

Fundoplikaatiossa mahalaukun yläosasta leikataan kaulus, joka ommellaan ruokatorven alaosan ympärille mansetiksi. Tarkoituksena on kiristää mahanporttia niin, että refluksia ei enää pääse tapahtumaan.

Mikäli henkilöllä on myös palleatyrä, se korjataan samassa yhteydessä. Kaikilla fundoplikaatiota tarvitsevilla EI kuitenkaan ole palleatyrää.

SitrusRe: palleatyrä leikkauksessa olleet19.4.2012 15:48
Kannattaa tietysti pyytää lääkäriä selittämään leikkaus - mieluiten kuvan kanssa - jotta ei tule vääriä käsityksiä.
Usein leikkaus kuulemma menee hyvin, mutta voi se mennä ikävästi pieleenkin, ja siitä täytyy olla tietoinen etukäteen, että voi päättää haluaako riskeerata vai ei.

Jos lääkäri on haluton tai kyvytön kommunikoimaan potilaan kanssa, tietää etsiä paremman, kokeneemman tai vähemmän ylimielisen lääkärin.

amalia23Re: palleatyrä leikkauksessa olleet20.4.2012 10:55
Mulla on 3 viiko päästä aika leikkaavalle kirurgille,jossa päätetään mahdollisesta leikkauksesta. Tiedän ettei leikkaava lääkäri suostu leikkaamaan kun on jo niin kerran sanonut,mut lääkäriltä sain leikkauspyyntölähetteen.
Mulla on diagnoosina palleatyrä joka on noin 3-5 skopian mentävä aukko palleassa. Oireina mulla on ylävatsan polttelu ja joskus tulee syömisen jälkeen ylävatsan kohtaan sellainen painosstava tunne ja käy ällöttämään. Välillä tulee ruokahaluttomuus kausia kun on vaan niin huono olo ettei tee mieli syödä ja väkisinhän se pitää koittaa itkien jotain syödä, ja mun mielenterveys kärsii tässä kanssa että hyvä että jaksaa pitää itsenä välillä kasassa.

jetsRe: palleatyrä leikkauksessa olleet20.4.2012 11:21
Ihan oikeasti ainoa järkevä tapa korjata palleatyrä on nimenomaan se fundoplikaatio.

Sitrus, mikä sun mielestäsi sitten on palleatyräleikkaus? Laitatko myös jonkin linkin tmv missä kerrotaan siitä?

Palleatyrän korjaus epäonnistuu hyvin harvoin. Riski on hyvin pieni.

refluksikurkkuRe: palleatyrä leikkauksessa olleet20.4.2012 13:13
Amalia23, luultavamin lääkärisi on tarkoittanut juuri tätä samaa leikkausmetodia, mistä täällä meillä on nykyään jo n 30 kertomusta. Kokoova isompi lista löytyy Refluksi: Leikkaushoito - osiosta. Kannattaa myös käyttää hakulaatikoa ... :-)

Meille tyypillisellä leikkauksella on monta nimeä, jota ei mihinkään päin ole virallisesti rekisteröity: antirefluksileikkaus, refluksleikkaus, närästysleikkaus, fundoplikaatio, palleatyräleikkaus (jos haluutaan korostaa tyrän korjausta). Muitakin varmaan ehkä vielä löytyy.

Lääkärit käyttää myös viimeistä palleatyräleikkaus - termiä, koska he eivät missään nimessä ajattele maallikon tietävän tai edes hetkeksi miettivän tarkemmin termien sisältöä. Tai osalle termien täsmällinen sisältö ei jostakin syystä ole tuttua tai he kokevat sen vanhoilliseksi tms. Varsinainen palleatyrä leikkaus viittaa sellaiseen leikkaukseen, jossa vatsa on voimakkaasti työntynyt sieltä aukosta - ja siihen liittyy sitten lisäkuvioita :-)

Netissä ehkä tästä on vaikea löytää hyvää dokumenttia mutta suomeksi ainakin gastro Ilari Airo on selittänyt asiasta omalla kotisivullaan:

http://www.medidia.fi/ilari/2000/01/01/paljon-puhuttu-palleatyra/

SitrusRe: palleatyrä leikkauksessa olleet20.4.2012 17:24
jets mulla ei ole sulle mitään linkkiä, enkä rupea sun kanssa tästä asiasta enempää vääntämään.
Asia on noin kuin sanoin, tieto on peräisin ties kuinka monelta kirurgilta joiden kanssa olen tästä asiasta puhunut siinä vaiheessa mulle leikkausta suunniteltiin.

Etsi itse linkit. Mutta älä jaa väärää tietoa muille.

jetsRe: palleatyrä leikkauksessa olleet20.4.2012 20:59
Sitrus, ei saa suuttua, yhtä hyvin voit itse jakaa väärää tietoa. Voisitko kuitenkin ystävällisesti esittää, että mitä muita järkeviä ja yleisesti käytössä olevia kestäviä tapoja palleatyrän korjaukseen on olemassa fundoplikaation lisäksi? Pallea-aukon kiristys ainoastaan ei yleensä riitä ja parhaimmat tulokset saavutetaan nimenomaan fundoplikaatiolla.

Näin minä ainakin olen asian ymmärtänyt ja niin on myös asian ymmärtänyt se lähipiirini lääkäri, jolta asioita olen kysellyt.

Mutta totta kai myönnän olevani väärässä, jos todistetaan ja vakuutetaan toista.

HepokattiRe: palleatyrä leikkauksessa olleet21.4.2012 15:14
Kysyin itsekin kahdelta kirurgilta tätä palleatyrän korjausleikkaus vs. fundoplikaatioleikkaus -asiaa. Ne todellakin ovat kaksi eri toimenpidettä, MUTTA kuulemma pelkkää palleatyrää ei käytännössä ikinä korjata, vaan siihen yhdistetään aina samalla fundoplikaatioleikkaus. Jos siis pallea-aukko on liian suuri, sitä voidaan kuroa leikkaamalla umpeen. Sitten tämän lisäksi tehdään vielä fundoplikaatio, joka on eri asia.

Kirurgit sanoivat niin, että vain äärimmäisen harvinaisissa tapauksissa ryhdytään korjaamaan pelkkää palleatyrää, eli silloin puhutaan tilanteesta, jossa mahalaukku on lähes täysin työntynyt väärälle "osastolle" pallea-aukon kautta.

SitrusRe: palleatyrä leikkauksessa olleet21.4.2012 15:32
hepokatin kommenttiin selvennystä: se "väärä osasto" on suomeksi rintaontelo.
Miksiköhän jotkut lääkärit puhuvat potilailleen kuin pikkulapsille? Tämäkin termi on jo koulun biologian tunneilta tuttu.

Olen pari kertaa törmännyt ilmiöön, jossa lääkäri tuntuu helpottuvan, kun hän huomaa että tunnen sairauteeni liittyvät termit, joten mulle voi puhua normaalisti. Jos en ymmärrä jotain, kysyn saman tien.

refluksikurkkuRe: palleatyrä leikkauksessa olleet21.4.2012 17:29
Tarkat termien sisällöt, mitä Sitrus tässä kohta mielestäni nyt nimenomaan peräänkuuluttaa, on tietenkin tärkeitä.

Tykkään lääkärillä käytäessä itse tarkoista termeistä. Toisaalta heille tulee myös palautetta maallikoittaa sitä käyttämäänsä kieltä mahdollisimman paljon.

Hepokatti, pakko kysyä .... Oliko tuo "väärä osasto" sun lääkärin ilmaisu ollenkaan vai sun oma teksti-ilmaisua elävöittävä valinta :-)?

Gasterix, sullahan oli se paraesofageaalinen tyrä ... sanottiinko siihen liittyen mitään erikoisempaa ennen/jälkeen leikkauksen?

HepokattiRe: palleatyrä leikkauksessa olleet21.4.2012 17:35
Joo oma ilmaisu tuo "väärä osasto" oli. Heh. Jännä juttu että se nyt tuotti näin ison ongelman. Mut tosiaan menköön ko. ilmaisu nyt sitten vaikka tekstin elävöittämisen piikkiin. En muista tarkkaan mitä ilmaisua lääkäri käytti, olin ollut juuri ennen tuota keskustelua rauhoitettuna skopian takia. Muistan keskustelun asiasisällöt tarkalleen, mutten muista tarkkoja sanavalintoja.

refluksikurkkuRe: palleatyrä leikkauksessa olleet21.4.2012 17:48
Hepokatti, selvyyden vuoksi - minä siis viittasin Sitruksen ihka ensimmäiseen kommentiin tuolla ylhäällä eli tuohon "palleatyräleikkaukseen" (en siis sinun sanasi sisältöön!).

Joten ei tästä sinun termistäsi nyt mitään ongelmaa saa aikaiseksi täällä meidän sivustolla, vaikka kuinka vääntäisi :-)

jetsRe: palleatyrä leikkauksessa olleet22.4.2012 23:03
Joo, kertokaapa nyt, että mikä ja minkälainen sitten on se palleatyrän korjausleikkaus? Pallea-aukon kiristäminen ei todellakaan ole palleatyrän korjaus, koska se ei tehokkaasti estä palleatyrän muodostumista uudelleen.

Fundoplikaatio on mekaanisestikin ajatellen ainoa korjauskeino, jolla palleatyrän muodostuminen uudelleen estetään. Verkot, ompeleet ja niin edelleen eivät ole kestäviä ratkaisuja, tutkittu ja kokeiltu juttu.

Minusta on väärin antaa sellainen kuva, että fundoplikaatio ja palleatyrän korjausleikkaus olisivat eri asioita.

kurkkukipuRe: palleatyrä leikkauksessa olleet13.9.2016 9:24
Hei

Olen menossa tähän operaatioon myös itse ja olen parina päivänä keskusteluja ja kokemuksia lukenut. Kiitos hyvistä kirjoituksista kaikille.

Palleatyrä vai fundoplikaatio väittelyyn yksi argumentti: http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&p_p_action=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&viewType=viewArticle&tunnus=duo99379

Antaisin Duodecimin julkaisulle ison painoarvon. Kirjoittaja on myös lääkäri. Tässä puhutaan siis palleatyrä leikkauksesta eli fundoplikaatiosta.

AnneRe: palleatyrä leikkauksessa olleet4.11.2022 18:23
Kuinka kauan palleatyrän tähystysleikkaus kestää(tunteja)?Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: