Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

rentukkaveriarvot27.9.2017 16:39
Heinäkuussa, kun tämä pahempi aika refluksin kanssa alkoi tehtiin verikokeet, jossa arvot oli ihan kohdallaan, siis viiterajoissa, paitsi sokeri oli hiukan koholla.
Nyt oli työterveyden vuositarkastus, jossa taas otettiin kaikki verikokeet ja tulokset oli aika iso yllätys. Kolesteroli oli noussut 4.9 > 6.5,huono kolesteroli oli 3.3 >4.5, kilppari arvo oli laskenut 18>13, sokeri oli nyt normaali 6.3 > 6.
Kysyin lääkäriltä voiko kahdessa kuukaudessa tulla noin suuria heittoja, hän oli itsekkin hiukan ihmeissään, katsoi moneen kertaan, kyllä hetu on sama, siis sama henkilö. Kysyin voiko pahana ollut ja riehunut refluksi tehdä tämmöistä, eipä osannut sanoa. Muistan vain ajan, kun kilpirauhasarvot muuttuivat tosi hitaasti, ei puhettakaan noin isosta heittelystä noin pienellä ajalla. Alkuun tietysti putosivat nopeammin, kun lääkitys oli isompi, mutta noissa arvoissa oltiin jo hienosäädössä.
Joulukuussa katsotaan uudestaan mitkä ovat silloin arvot. Toki veriarvot muutenkin muuttuvat, mutta tämä hankala vaihe, kun ei oikein ole tiennyt mitä söisi, vai olisko syömättä voinee hyvin vaikuttaa.
Niin mistäpä tuota tietää.

SitrusRe: veriarvot27.9.2017 17:00
Kolesteroliarvot ainakin reagoi päivässä parissa, jos on syönyt paljon kolesterolipitoista. Sokeriarvo myös.

Mulla kävi päinvastoin: tsekkasin ruokavalion perusteellisesti. Kokkol: 7,4>6,0, huono kol 4,6>3,3. Tämä muutos puolessa vuodessa. Verinäytteitä edeltävinä päivinä pyrin syömään normaalisti, että tulos on totuudenmukainen.

PikeRe: veriarvot27.9.2017 20:43
Minulla oli maksa-arvo P-Afos 119 (viitearvot 35-105). Maanantaina on sisätautipoli Basedowin taudin takia. Kilppariarvot ok, tshrab:ia lukuunottamatta, joka koholla, näyttää nimenomaa Basedowin taudin.

D vitamiiniarvo oli nippa nappa yli 50, joka on puutoksen raja.

Järkytyin tuosta Afos arvosta ja tietty googletin, niin löytyy maksasyövästä luusairauksiin.

Voihan olla, että kilpparilääke tai itse sairaus arvoa nostaa.....no maanantaina tiedän enemmän.

Muut arvot oli kaikki viitteissä ja niitä oli paljon, 32 eri koetta 😥

Refluksista sen verran, että Esomea menee 1 päivässä. Syön nyt ainakin vielå muutaman viikon. Sitte tulee reilu kuukausi....

Kommentteja, jos joku afos arvoista tietää/on kokemuksia

Hyvät loppuviikot 🏞

SitrusRe: veriarvot27.9.2017 22:32
Pike, mullakin oli afos kerran lievästi koholla kuten sulla. Se laski itsestään normaaliksi.

Munuaisarvoja jatkuva ppi.n käyttö voi ainakin nostaa. Maksa.arvoista en tiedä. Pyydä säkin kontrolli.

PikeRe: veriarvot28.9.2017 7:16
Kiitti Sitrus, kontrolli ilman muuta.

Afos arvo voi viitata tosiaan myös luustoon. Kilpirauhasen liikatoiminta joillakin vaikuttaa myös luustoon, joten maanantaina lääkäri voi varautua kysymystulvaan, koska haluan asioihin selvyyttä.

Tätä päivää 😚

rentukkaRe: veriarvot28.9.2017 14:38
minulla tehtiin silloin, kun kilppari oli pahasti liikatoiminnalla, luuston tiheysmittaus. Endo sitä ehdotti ja hyvähän se oli, että ei kaikki luut sorru matkalla.

Tuota vaan mietin, kun olen kolesteroliarvojen kanssa ollut tarkkailussa jo vuosia ja saanut ne laskemaan, tosi hitaasti, mutta laskeneet kuitenkin, niin miten tuollainen äkkinäinen nousu sitten, kun ruokajutut ovat olleet samanlaisia kuin ennenkin. No, se selviää aikanaan.

SitrusRe: veriarvot8.1.2018 18:36
Löytyi tämmönen ketju

Mulla on folaatti 1250, selvästi yli raja-arvon. Luin tulkinnan, että b12-vit. puutos voi nostaa folaattia. Eli ei ole hyvä asia, niin kuin voisi ensin kuvitella.

p-afos vaan olla möllöttää koholla, jotain 140 paikkeilla.

Lähetteitä labroihin kirjoittavat vuorotellen erikoissairaanhoito ja tk mutta katsooko niitä kukaan? Ainakaan niitä ei kukaan tulkitse mulle.

PikeRe: veriarvot8.1.2018 19:19
Näköjään minäkin tähän ketjuun olen riipustanut pikku paniikissa afos-arvojani 😰

Viimeksi oli pudonnut 107:ään (12/2017) eikä lääkäri kommentoinut enää mitenkään. Tuolloin syksyllä kertoi juurikin, että voi viitata luustoonkiin tms ja kontrollissa kävin ja ok, vaikka pikkasen yli viitearvon.

Mulla on tän Basedowin taudin takia verikokeita 6:n viikon välein ja jossain vaiheessa otetaan taas maksa-arvotkin.

Jaksamista Sitrukselle ja peräänkuuluta arvojesi tulkintoja. Muillekin tsempit 😊

SitrusRe: veriarvot8.1.2018 19:31
Kiitos.
Mut mä en ihan totta tiedä, missä mä olen nyt hoidossa.
Sisätautipolin lääkärin piti soittaa mulle tänään aikavälillä 12-16. Aiheena huominen tt-kuvaus (onko se tarpeellinen), veriarvojen kommentointi, anemian hoito, kuumeilu, joka jatkuu yhä. Sit mulle on määrätty veribakteeriviljely, jonka voi tehdä vain sairaalassa. Tästä määräyksestä sain tietää sattumalta käydessäni tk.n labrassa otattamassa muita näytteitä. No, nyt tämä määräys onkin jo vanhentunut, koska husin tekemät labralähetteet ovat voimassa vain 5 pvää. Olettekos sitä tienneet?
Kun ihmettelin että mikä kumman veribakteeriviljely musta halutaan, labrahoitaja kysyi eikö lääkäri kertonut? Kuka lääkäri, koska? Enhän mä ole lääkärin vastaanotolla ollutkaan, ainoastaan gskopiassa.

rentukkaRe: veriarvot9.1.2018 9:21
Sitrus, olen lukenut viestejäsi ja näin sivusta seuranneena on tullut se tunne, että kuka Sinua oikeasti hoitaa? Kuka vastaa hoidostasi? Kokeita on tehty, kuvia on otettu, mutta onko kukaan pysähtynyt vastausten ja tulosten ääreen?
Eikö lääkärin pitäisi potilaan kanssa kasvokkain miettiä ja keskustella mitä tehdään ja tutkitaan. Kun ei se voi olla oikein, että potilas itse tulkitsee tuloksia joidenkin viitearvojen mukaan.
Toisaalta minulla oli lääkärillä soitto aika, puhelu kesti 2 min. 15 sek. En ehtinyt kysyä mitään mitä olisin halunnut.

SitrusRe: veriarvot9.1.2018 9:58
rentukka, se on juuri se ongelma.
Olen tosi väsynyt juuri siihen, että tutkimuksia on hirveä kasa tehty, mutta tulkintaa ei kuulu. Tuntuu, että kellään ei ole minulle aikaa eikä mielenkiintoa.

Puhuin juuri gastrohoitajan kanssa. Lääkäri väittää yrittäneensä soittaa mulle 3 krt. eilen. Ei näy jälkeä siitä. Odotin soittoa 4,5 tuntia. Sinä aikana toinen lääkäri soitti mulle, puhelin oli varattuna 25 min.
Nyt jäi selvittämättä kaikki asiat. Mulla on määrättynä täksi päiväksi vartalon Tt-kuva. Olin vatsan tt-kuvassa 15.12. Virtsarakon alueen Tt-kuva olisi ensi viikolla.

Nyt hoitaja sanoi yrittävänsä selvittää asiaa tänään. Jos en mene tutkimukseen tänään, eikä sitä ole peruttu, joudun maksamaan siitä. Tiedän kokemuksesta, että jos lasku tulee, se on maksettava. Kaikki selitykset on turhia jälkikäteen.

Asiaa sotkee se, että mulla on koko ajan kontakti myös tk.hon. Ihan siksi, että sinne saa yhteyden varmasti. Mulla ei vieläkään ole influenssarokotusta. Siitäkään ei ole tullut selvyyttä. Ja kuume nousi lauantaina taas 38:aan. Eli kaipa mulla sitten on kuumeinen tulehdus, mikä estää rokotuksen.

Olen todella, todella väsynyt. Ai niin, äsken hoitaja sanoi, ettei veribakteeriviljelymääräystä näy. Kumma, kyllä se eilen vielä näkyi kannassa. Hoitaja joka torstaina lupasi laittaa uuden lähetteen folaatista, ei ollut tehnyt sitä. Onneksi ja ihme kyllä folaatti voitiin kuitenkin ottaa vanhan lähetteen perusteella. Se on hauskaa, koska muuten olisin paastonnut viime perjantaiksi turhaan.

Miksi crp.tä ja p.gt.tä ei tutkittu? Molemmat on olleet koholla? En voi kysyä keltään, kun labramääräykset vain siunaantuvat ilman että potilas saa kontaktia lääkäriin.

Olen väsynyt tähän fyysiseen kurjuuteen. Mutta toinen väsymyksen syy on jatkuva asioiden epäselvyys ja lupaukset, joita ei pidetä. Virheet, joita täytyy kytätä. Se että hoito on kahdessa paikassa, jotka on näemmä täysin erilliset. Nämä ovat todella vaikeita asioita ymmärtää ja hoitaa, varsinkin kun on koko ajan väsynyt sairaudesta.

VeeraRe: veriarvot9.1.2018 12:17
Influenssarokotuksia tuskin enää saa kunnallisesti, ne menivät ymmärtääkseni loppuun, eikä sitä kannata ottakaaan, sehän ei tehoa siihen influenssamuotoon, joka Suomeen tuli.

Tiedotusvälineissä THL on kehoittanut riskiryhmiä hankkimaan kattava rokotus yksityiseltä.
Siis joutuu maksamaan rokotteen ja rokottamisen itse, jos tehoa haluaa.

SitrusRe: veriarvot9.1.2018 13:55
Maksullisuus ei ollut rokotuskysymyksen pointti.

Toisekseen juuri viime vkolla kysyin tk.sta saatavuutta. Rokotetta oli vielä hyvin jäljellä.
Ovat tietoisia siitä, että Influvac ei ollut kantojen puolesta onnistunut. Mahdollisesti loppukaudeksi tulee toista rokotetta. Eivät tienneet vielä.

Yksityisillä on käytössä eri rokotteita. Esim. Terveystalossa kuulemma sitä samaa Influvacia kuin julkisella.

VeeraRe: veriarvot9.1.2018 16:13
Ei sunkaan kukaan pöljä yksityiseltä samaa tehotonta rokotetta menekään hankkimaan.
On muitakin kuin Terveystalo.

SitrusRe: veriarvot9.1.2018 18:11
Niin mut että kannattaa tosiaan kysyä mikä rokote on tarjolla.
Ne jotka rokottaa Influvacilla tietää kyllä itsekin että rokote on huono, niin että tietoa saattaa joutua lypsämään.

AnderssonRe: veriarvot26.1.2018 23:21
Kävin verikokeessa mittaamassa D-vitamiinin (S-D-25) ja se oli 96 nmol/l eli ihan hyvällä tasolla. Olen syönyt tabletteina 50 mikrogrammaa/vrk.

Samalla mittasin myös kolesterolin. Se oli 4.3 mmol/l ja LDL 2.0 mmol/l. Olivat kunnossa. Samoin myös verensokeri 5.3 mmol/l oli ok.

PikeRe: veriarvot27.1.2018 9:13
Minulla D-vitamiini arvo oli 52 eli nippa nappa yli alarajan eli 50:n. Syön d-vitamiinia, mutta kilpirauhassairauteni vaikuttaa ks arvoon alentavasti ja osteoporoosin mahdollisuus on suurempi.

Kolestroli on 4,0 ja LDL 2,6, syön kolestrolilääkettä 😊 Verensokeri 6 den pinnassa eli siinä ja siinä normaalin rajoissa, mutta ns pitkäsokeri on ok. Lääkäri meinasi, että kun se on kohdillaan niin ruokavaliolla pysyy aisoissa. Tykkään karkista, ei voi mittään😉

Nyt pienelle viikonloppumatkalle teatterin ym merkeissä 🎶

Jaksamiset 🏃

veliRe: veriarvot27.1.2018 13:26
Jos ketä kiinnostaa lisärokotus, Mehiläisessä voi ottaa Vaxigrip tetra - rokotuksen lisärokotteena.
Rokote ja sairaanhoitajan toimenpide maksoi yht. noin 40?,
vaikkei se pointti olisikaan...

PrivetRe: veriarvot28.1.2018 13:03
Pike - sinulla näyttäisi kolesteroliarvot ihan hyviltä - onko joku erityinen syy miksi syöt kol lääkitystä? Minulla on kolesteroliarvo korkeampi eli jotain 6.2, LDL 3. HUS sydänlääkäri totesi että ei minulla ei ole syytä käyttää lääkitystä. Hän korosti triglysediarvon merkitystä eli veren rasva-arvoja. Ne minulla ovat hyvin alhaiset ja sen vuoksi lääkärin mielestä kol arvoihin ei pidä pelkästään tuijottaa.
Eli ehkä sinulla on joku muu tekijä, jonka vuoksi käytät kol lääkitystä.

PikeRe: veriarvot28.1.2018 16:00
On muu/muita tekijöitä.

Kol lääkkeellä kokonais kol, hdl ja ldl ja trigly arvotkin on saatu viitearvoihin, joten syön yhden 5 mg:n Rosuvastatinen iltaisin ns ylläpitoannoksena, koska lähtisivät nousuun ilman lääkitystä.

Verenpainetauti yms on samantapainen; syöt lääkkeitä, jotta paine pysyy aisoissa. Mikäli lopetat lääkityksen, paine nousee.

Yksinkertaista myös potilaalle, kunhan muistaa ottaa lääkityksen 😃

CatiRe: veriarvot30.1.2018 10:30
Raudanpuutetta tulee jos syö haponsalpaajat pitkään tai on hapoton vatsa. Raudanpuute taas vaikuttaa kilppariarvoihin. Pyytäkää ferritiinin mittaus. Ja jos lääkäri sanoo että ln "viitearvoissa" niin kysykää mikä juuri teidän arvo oli. Naisella pitää olla 100 jos muuten on terve..jos on joku tulehduksellinen sairaus niin täytyy olla vielä korkeampi. Miehelläkin oaljon korkeampi.

rentukkaRe: veriarvot30.1.2018 14:28
Hei kuinka raudanpuute vaikuttaa nostavasti vai laskevasti, liika vai vajaatoiminta?

CatiRe: veriarvot30.1.2018 17:54
Raudanpuute aiheuttaa vajaatoimintaa. Monesti luullaan siksi että on vikaa kilpparissa mutta raudanpuute aiheuttaa että näyttää siltä

RentukkaRe: veriarvot30.1.2018 18:42
Cati, kiitos tiedosta. On ihmiskeho kaikkine toimintoineen aika ihme juttu. Ja kun ne hyvät ja ymmärtävät lääkärit ovat sellainen katoava luonnonvara. Ainakin täällä, kun neljä on nyt eläköitynyt parin viime vuoden aikana ja kokemus on mennyt heidän mukanaan.
Tilalle on tullut nuoria opettelevia kandeja.

CatiRe: veriarvot30.1.2018 21:26
Näin se tuntuu olevan! Kaikki pitäisi tietää itse...
Jos olet sattumoisin facebookissa niin löytyy sellainen ryhmä kuin Raudanpuute, tervetuloa mukaan ;)

SapekasRe: veriarvot3.2.2018 9:04
Cati, siis ferritiinin pitäisi olla lähellä 100? Tarkistin omat arvot parin vuoden takaa ja ne oli 7,5... Lääkäri sanoi tuolloin, että varastorauta on lähes loppu, syö rautatabletteja. Somacin vaikutuksista arvoihin ei mainittu mitään. Hb oli tuolloin 110 paikkeilla. Rautaa vatsa ei siedä, mutta onneksi löysin nestemäisen luontaistuotevalmisteen. Yllättäen hb nousi normaalilukemiin, kun lopetin Somacin pidemmäksi aikaa. Ferritiiniä ei kuitenkaan ole missään vaiheessa kontrolloitu. Refluksi paheni viime keväänä niin, että lääkkeet oli otettava käyttöön ja pelkään mitä se tekee rauta-arvoille... on taas ollut tuttuja tuntemuksia kuten hengenahdistusta, ihan kuin joku istuisi rinnan päällä, rytmihäiriöitä ja liikunnan aikana huimaa...

CatiRe: veriarvot3.2.2018 10:01
Moi, joo, 100 pitäisi naisella olla. Sun oireet ovat selkeät raudanpuutteen oireet. Rautaa pitää syödä 2×100mg päivässä että saa riittävä teho, olo paranee 6 kuukaudessa. Sitten kun ferritiini on pääsyt tohon 100 niin pitää syödä rsutaa vielä 6 kk että alkaa pysymään. Jos käyät haponsalpaajat niin rauta ei oikein imeydy. Onko mcv, mch, d-vita, b12 mitattu?
Mene lääkäriin ja pyydä näitä verikokeita.
Lue raudanpuutteesta: www.esasoppi.fi
Jos olet facebookissa niin tule mukaan Raudanpuute ryhmään. Siellä saa paljon tietoa ja vertaistukea.

ReRe: veriarvot15.11.2020 18:42
Vanha ketju mutta kysyisin selvisikö mikä nostaa afos arvoa. Minulla arvo 126 joka on yläkanttiin. Verikokeita otettu mutta ei ole selvinnyt.

SitrusRe: veriarvot16.11.2020 2:22
Huomenna labraan. Harmittaa vietävästi, kun en tajunnut pyytää
d.vitamiinia.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: