Keskustelu

HHPalan/paineen tunne kurkussa16.3.2012 9.31
Hei!

Olen reilun puolen vuoden ajan kärsinyt palan tunteesta kurkussa. Aivan ensimmäisen kerran tunne ilmaantui viime kesänä viikon kestäneen kovan kurkkukivun jälkeen. Käsin silloin yleislääkärillä, joka katsoi peilillä kurkkuun ja sanoi, ettei siellä ole mitään ja kurkkukipu johtuu viruksesta. Kurkkukipu ja palan tunne menivätkin pikkuhiljaa ohitse. Viime syyskuun alussa palan tunne kuitenkin ilmaantui takaisin, aivan yhtäkkiä, ilman kurkkukipua. Olin ollut kesän kotona ja aloitin tuolloin syyskuussa työt, teen työtä päätteen ääressä eli istun käytännössä koko päivän. Kävin palan tunteen vuoksi korvalääkärillä, joka katsoi peilillä ja mitään epäilyttävää ei näkynyt. Minulla oli ollut myös hieman ylävatsaoireita, nipistelyä ja vihlontaa tuolloin, ja lääkäri määräsikin Nexiumia. Otatti myös kilpirauhaskokeet, jotka olivat ok. Söin Nexiumia viikon verran ja olo vain huononi, siis tulin pahoinvoivaksi lääkkeestä. Lääkäri käski lopettamaan Nexiumin ja passitti vatsalaukun tähystykseen. Kävin siinä ja kaikki oli ok, ja lääkärin mukaan ei viitteitä refluksiinkaan. Palan tunne kurkussa vain pysyi. Lääkärit vain käskivät unohtamaan asian, niin se häviäisi itsekseen. Itse en oikein usko tähän stressipalaan, koska en koe olevani lainkaan stressaantunut, päinvastoin. No koko syksyn yritän palaa hävittää unohtamalla sen, mutta ei onnistunut. Kävin loppusyksystä ylävatsan ultrassa ja sekin oli ok, onneksi. Joulun jälkeen palan tunne paheni ja menin yleislääketieteen erikoislääkärille. Hän otatti kilpirauhaskokeet uudestaan (koska halusin) sekä nieluviljelyn ja sain lähetteen kaulan alueen ultraan. Ultra oli normaali, kilpirauhaset normaalit mutta kurkusta löytyi angiina! Olo oli ihanan helpottunut, että jospa tästä nyt pääsisi eroon. Söin penisiliinikuurin joka auttoikin tosi paljon, mutta kokonaan palan tunne ei hävinnyt. :( Kävin muutaman viikon päästä uudestaan nieluviljelyssä tarkistuttamassa, että bakteeri oli tosissaan hävinnyt ja viljelyn mukaan pöpöä ei enää ollut. Pala hävisi yllättäen pariksi viikoksi vatsataudin jälkeen mutta alkoi sitten pikkuhiljaa palata takaisin. Nyt se tuntuu lähes koko ajan, ei kuitenkaan enää niin pahana kuin syksyllä. Voisiko tämä sitten kuitenkin johtua refluksista ja miten asiaa pitäisi vielä tutkia? Vai voiko tämä johtua siitä, että angiina on jyllännyt kurkussa pitkään, kun sitä ei aiemmin todettu. Muita angiinaan kuuluvia oireitahan minulla ei ollut, kuin tämä pala. Lääkärit tuntuvat vain sanovan, että kuulostele ja odottele josko se lähtisi itsestään pois. Mutta kun ei tunnu lähtevän. Olen 34 vuotias, normaalipainoinen, en tupakoi, alkoholia käytän vain harvoin. Ruokailutottumukset omasta mielestäni suht terveelliset. Kiitos, jo etukäteen kommenteista!

HHRe: Palan/paineen tunne kurkussa16.3.2012 9.39
Niin jäi tuosta edellisestä viestitsä se vielä pois, että varsinaisesti minua ei närästä, kuin joskus harvoin. Ruuan jälkeen röyhtäyttää lähes aina ja ilmaa kertyy vatsaan helposti. Nielussa on limaa melko paljon.

katiRe: Palan/paineen tunne kurkussa16.3.2012 13.06
Voisiko tuo lima aiheuttaa palantunnetta kurkussa? Minulla on sitä myös ja liittyy yleensä limaan.

VaniljaRe: Palan/paineen tunne kurkussa16.3.2012 13.14
Minullahan tuota palan tunnetta on myös, mutta se tulee ja menee omia aikojaan. Välillä se tuntuu liittyvän siihen että kurkussa on limaa. Itselläni lähinnä sellainen tunne, että kurkku on vähän turvoksissa, siksi miellän sen johonkin yliherkkyyteen. Minulla on varattu aika lääkärille, täytyypä kysyä mitä hän tuosta palan tunteesta sanoo.

refluksikurkkuRe: Palan/paineen tunne kurkussa16.3.2012 14.16
HH, hienoa, että jaksoit taistella oireesi puolesta etkä tyytynyt siihen päähäntaputusselitykseen. Olisi jäänyt angiina lääkitsemättä!

Itse olen sitä mieltä, että kyllä useimmat vähääkään itseään analysoivat henkilöt tietävät ovatko todella (piilo tai ei) stressaantunut. Se on ärsyttävää kun toinen osapuoli ei sitä kommenttia ota korviinsa vaan väheksyy sitä. Tai tarjoaa sitä selitystä, kun ei osaa enää muuta syytä antaa.

Palan tunteeseen kyllä voi olla montakin syytä taustalla. Kurkun takaosan limaisuus (lähinnä kaiketi jonkinasteista vuotoa nenän puolelta) ja yleinen limaisuus (relfuksista johtuvaa vai mistä??) saattaa ärsyttää. Jälkimmäinen ainakin, jos se johtaa rykimiseen, joka rasittaa ja ärsyttää kurkunpäätä --> palan tunnetta kurkussa. Pitkäaikaisen yskän jäljiltä saattaa olla kurkussa myös jotakin oiretta.

Toiset allergiat, syljen vähäisyys ja hampaiden purentajutut tekee oman osansa. Väärä äänenkäyttö äänityössä olevilla voi aiheuttaa palan tunnetta.

Lihaspuolelta se syklimäinen krikofaryngeuslihas, josta se yläsulkija muodostuu siinä kohtaa missä yleensä se palan tunne juuri tunnetaan/on, voi kiristyä refluksitaudin myötä (hirveän yleinen oire) ja myös sitten sen stressin vaikutuksesta. Kurkunpäätä voi kiristellä "huomaamatta" - samallalaill kun joillakin nousee hartiat vähän ylös koko ajan. Refluksitauti voi tietenkin aiheuttaa myös limakalvoturpoamista ym, joka voi tuntua oireiluna kurkussa.

Pitkäaikainen työsknetely päätteellä eteenpäin työntyvässä asennossa voi vetää rinnan ja kaulan lihaksia epätasapainoon (= kurkunpää pieni alue, jossa kaikki voi vaikuttaa kaikkeen).

24h (impedanssi -) ph - mittaus on se millä refluksitauti varsinaisesti voidaan todeta. Vatsatähytyksestä näkyy monia asioita mutta jos et sairasta erosiivista muotoa, ruokatorvi näyttää ok ja silti refluksia ylöspäin on. Perinteistä närästyksen tunnetta ei tosiaan tarvi olla ollenkaan (ei ole itselläkään.)


Onko sun terveellinen ruokavalio myös "refluksiystävällinen" (paljonko syöt happamia marjoja/hedelmiä, sipulia, paprikaa, kurkkua, tomaattia, annoskoot pieniä ym)?

Oletko kokeillut mitään rentoutustekniikoita (äänneharjoitukset, Voicec massage) kurkunpäähäsi?

HHRe: Palan/paineen tunne kurkussa19.3.2012 10.40
Kiitoksia kommenteista!
Limaa mulla on ollut kurkussa oikeastaan tosi pitkän aikaa, mutta vasta nyt tämä palan tunne. Joten en oikein usko sen ainakaan pelkästään johtuvan siitä.

Allergiaan en oikein usko, koska tunne on tosiaan melkein kokoaikainen, eikä pahene/parane jonkun tietyn ruokalajin jäljiltä.

Niskahartia hieronnassa käyn säännöllisesti ja fysioterapeutin mukaan se puoli on tällä hetkellä hyvässä kunnossa. Voice massagea olen aikeissa kokeilla ja siihen on varattu jo aika parin viikon kuluttua, jospa siitä olisi apua. :)

Myös purentakiskot hankin, koska satuin mainitsemaan hammaslääkärillä, että puren yöllä hampaita yhteen ja hän kehotti hankkimaan kiskot. Pidin niitä muutaman päivän ja ne kyllä auttoivat niskaseutuun mutta kurkusta en osaa vielä sanoa mitään. Nyt iski flunssa päälle ja kiskojen pitäminen flunssaisena ei tuntunut hyvälle. Mutta jatkan kokeilua kunhan köhä häviää. Tosin olen tainnut purra hampaitani yhteen vuosikausia eikä ennen ole ollut tätä kurkkutunnetta.

Refluksiepäilyjä vahvisti tuossa muutama päivä sitten se, että vatsani oli kuin ilmapallo, turvotti ja muutoinkin oli jonkin verran sekaisin ja tällöin tuo kurkun tunne vain paheni. Lisäksi painetta tuntui myös jonkin verran rintalastan takana. Jotain yhteyttä näillä siis ainakin tuntuu olevan. Olen pyrkinyt jättämään ruokavaliosta pois raa'an sipulin, mutta paprikaa, kurkkua, tomaattia ja ruisleipää syön. Tosin huomaan, että välillä esim. tuore ruisleipä aiheuttaa närästystä, välillä taas ei. Silloin kun vatsa on huonompana, vältän enemmän noita ruoka-aineita. Joskus vajaa kymmenen vuotta sitten vatsaoireita oli enemmänkin mutta nyt viime aikoina se on ollut oikein hyvä.

Tuosta ph-mittauksesta lueskelinkin jostain ja ehkä sitä pitää vielä lähteä vaatimaan. Ei vain oikein jaksaisi ravata lääkärissäkään, kun ne eivät tosiaankaan tunnu ottavan todesta tätä vaivaa, vaikka itseä se häiritsee aika tavalla. Ja myönnän toki sen, että kun asiaa enemmän ajattelee, se pahenee, mutta en silti jaksa uskoa sen johtuvan pelkästään korvien välistä.

Mutta ihana, kun täältä löytyy ihmisiä, jotka eivät ymmärtävät eivätkä heti laita luulosairauden piikkiin! :) Kiitoksia kovasti ja hyvää kevään odottelua!

MiumiuRe: Palan/paineen tunne kurkussa28.7.2012 19.30
Hei miten palan tunne kurkussasi voi nykyisin, onko se mennyt ohi? Itse olen juuri ensimmäistä kertaa ikinä angiinassa, antibioottikuuri loppuu huomenna ja tänään vasta ensimmäinen päivä kun kurkkua ei koske nielaistessa (ei voi kuitenkaan innostua liian ajoissa), mutta kurkussa tuntuu nyt outo palan tunne.

KJRe: Palan/paineen tunne kurkussa15.10.2012 21.05
minulla on ollut jo noin 2 vuotta tuo palan tunne kurkussa. Se menee silloin aina pahemmaksi kun on flunssaa tai stressiä. Minäkin olen käynyt lääkärissä ja sieltä ei ole koskaan mitään löytynyt. Tuntuu, että on jo oppinute elämään asian kanssa.

huolestunutRe: Palan/paineen tunne kurkussa30.1.2014 14.06
itselläni on ollut palantunnetta ajoittain , nyt tuntuu olevan kokoajan varsikin syönnin jälkeen saa kakistella, joskus todettu vuosia sitten että on kysta, puhkeaako ne itsestään ! pitäisköhän mennä jo lääkäriin .

TuikkuRe: Palan/paineen tunne kurkussa30.1.2014 18.51
Hei, minulle tuli uutena vuotena hiukan kurkku kipeäksi, niska ja kaula särkivät. Alilämpöä 35.1-35.8. Paleli ja väsytti.Ei muita flunssan oireita. 4 viikkoa meni kipeänä ja välillä tuntui, että olo parempi mutta taas oireet palasivat. Minulla jo vuosia ollut sappirefluksia ja muita vatsan ja suoliston ongelmia. Nyt kuitenkin puoli vuotta ollut todella hyvää aikaa. Viikko sitten alkoi kurkku kuivua etenkin öisin. Tuntui palan tunnetta. Jo aiemmin olin käynyt lääkärissä ja verikokeet ok ja nielunviljely kahdesti, aina ok. Lopulta kurkkutautilääkärille joka tähysti peilillä ja kurkku kyllä punoitti ja poskiontelot valuivat. Ihan nielun alaosassa oli lievää punoitusta. Sanoi, että joka toisella refluksipotilaalla löytyy vastaava. Antoi Kefexin lääkekuurin ja ei puhunut mitään seurannasta ym. Käski edelleen syödä mahansuojalääkettä (Zantac 150mg aamuin illoin). Nyt palantu ne poissa mutta kurkku tuntuu edelleen ajoittain nielaisuaralle. Pitääkö olla huolissaan? Minut tähystetty vuosi sitten ja ruokatorvi terve. Vatsalaukussa polyyppeja ja punoitusta. Paraneeko kurkkurefluksi? Miten? Vastauksista jo etukäteen kiittäen:)

TuikkuRe: Palan/paineen tunne kurkussa30.1.2014 18.54
Ps. Kaula ja kilpirauhaseni ultrattu ja olivat ok! Unohdin edellisestä:) Voivatko oireet olla myös virusta? Ymmällään!

kuikkisuunoRe: Palan/paineen tunne kurkussa30.1.2014 19.12
Mullakin kaulan oik alaosassa palan tunnetta, kipua ja kurkkulekuri selittää kilpparin syyksi vaikka labra-arvot ok?! Täytyneepä pyytää ultrakin..

Ansku60Re: Palan/paineen tunne kurkussa4.4.2014 19.54
Mulla on ollut palan tunnetta kurkun päässä jo yli kaksi vuotta. Kävin terkkarissa ja kaikki kokeet otettiin, minkä jälkeen passitettiin tähystykseen. Refluksitauduksi se paljastui. Ruokavalio auttaa paljon asiaa minulla ja liikunta. Olen jättänyt pois paprikan, sellerin, ruisleivän, chilin, tuliset mausteet yleensä, myslin, suklaan ja kaakaon, sitrushedelmät, omenan. Aloitin ruokapäiväkirjalla ja todella yksinkertaisella ruokavaliolla. Lisäsin aina jotain ja sitten huomasin, mikä ärsyttää. Listaan pitää tietysti lisätä alkoholi. Nautin kuitenkin aina lasillisen punaviiniä kerran kuukaudessa eikä siitä tule mitään ongelmaa, mutta jos ottaa toisen lasillisen niin...Elämästä voi nauttia, vaikka monta ainetta pitää jättää pois, mutta joskus voi ottaa vähäsen ongelmia aiheuttavia ruoka-aineita. Tupakka kannattaa jättää pois ja rasvaiset ruuat. Liikuntaa lisää ja ylipaino pois, niin tunne kurkun päässä helpottaa.

Luonto hoitaaRe: Palan/paineen tunne kurkussa13.9.2014 17.24
Terve

Olen kärsinyt tuosta palan tunteesta kurkussa reilu 3 vuotta. Kylkiäisenä se tuo jatkuvan tarpeen köhiä sekä silloin tällöin myös hengenahdistusta. Olen käynyt kaikissa mahdollisissa testeissä: erikoislääkärillä tähystyksessä, ultaäänessä, hengitystesteissä, peruslääkäreillä. Refluksi on suljettu pois, mitään fyysistä poikkeavuutta ei ole löytynyt. Syyksi jää siis korvien väli. Jostain syystä tuntuu kun kurkkuni lihakset olisivat jännittyneinä lähes koko päivän. Nukutun yön jälkeen oireita ei esiinny ensimmäiseen tuntiin. Unessa kehon lihakset ovat rentoina. Olen keksinyt yhden toimivan "lääkkeen" vaivaan. Voi olla että tämä viesti poistetaan sopimattomana, mutta mielestäni mitään hoitokeinoa ei pidä sulkea pois vain lainsäädännön vuoksi. Kyseessä on psilosybiiniä sisältävä sieni nimeltä Mexicana cubensis. Laillisesti kyseistä tuotetta saa ostaa amsterdamista. Jos olet toivoton ja vaiva haittaa täysipainoisesti normaalia elämää niin suosittelen matkaa vapaammalle maalle. Kyseistä sientä pitää nauttia noin 1/5 määrästä joka saisi aikaan minkäänlaisen päihtymisen (0,1g - 0,2 g kuivattuna). Itse olen huomannut että saan sillä tarvittaessa 90 % oireista poistettua koko illaksi ilman että alan näkemään tai tuntemaan mitään normaalista poikkeavaa. En suosittele huumeiden käyttöä kenellekään, mutta Amsterdamissa kyseinen aine ei ole huume vaan laillinen päihde jota jokainen täysi ikäinen saa ostaa ja käyttää pieniä määriä ilman lainsaadännöllisiä sanktioita.

terveisin: 2,5 vuotta toivoton.

juissiRe: Palan/paineen tunne kurkussa15.9.2014 16.50
Huhhuijaa!

Se on sitten muutettava palantunteen takia sinne Hollantiin. Eli sieni on huume Suomessa? Siinä ei paljon palantunteet selity, kun jää tullissa kiinni laukku täynnä Mexicanaa :D

Mullakin on tämä vaiva ja siihen liittyy limantuloa. Kun kävelen, palantunnetta ei ole, mutta maatessa sitäkin inhottavampi. Itse luulisin, että kun selkä raksauteltaisiin kunnolla paikoilleen, niin se varmasti auttaisi vaivaan.

peehooRe: Palan/paineen tunne kurkussa15.9.2014 18.21
Hei!
Onko kellään palan tunteen lisäksi myös tuskallista kurkkukipua? Olen kärsinyt refluksista vaihtelevin oirein n. 4-5 vuotta ja syönyt Somacia eripituisia jaksoja, käyttänyt Gavisconia ja pitänyt tiukkaa ruokavaliota, joka usein rauhoittanut oireita. Nyt on sitkeä kurkkukipu, joka ei ota helpottaakseen. Nieleminen on vaikeaa ja yskittää myös. Korvalääkäri sanoi, että kurkku on ärtynyt eikä paljon muuta. Somacin vaihtoi Esomeprazoliin. Puhuminen ärsyttää kivun tosi kovaksi ja olen ollut sairaslomalla aina muutamia päiviä, mutta kipu palaa kun joudun puhumaan.

refluksikurkkuRe: Palan/paineen tunne kurkussa16.9.2014 6.25
"Siinä ei paljon palantunteet selity, kun jää tullissa kiinni laukku täynnä Mexicanaa :D" - nasevasti muotoitu, juissi!

toivoton 2.5v - hienoa, että refluksia ei ole ja lihasvaiva on helpottanut asuinmaassasi (Hollanti) sallituin keinoin.


Yritetään kuitenkin täällä meillä Pohjolassa noudattaa tuota Suomen lainsäädäntöä ... meidän käyttäjistä ne, jotka on tullissa tai poliisin puolella töissä, peukuttaisi varmaan tässä kohtaa, jos olisi mahdollisuus :-)

refluksikurkkuRe: Palan/paineen tunne kurkussa16.9.2014 6.26
peehoo, puhuminen todellakin ärsyttää refluksikurkkua - itsellä tulee kun puhetyötä normaali määrä :-(

peehooRe: Palan/paineen tunne kurkussa23.9.2014 19.40
Hei!
Pahin kurkkukipu lähti lopulta parissa päivässä antibioottikuurilla, jonka vasta kolmas lääkäri suostui antamaan kun "ei näihin refluksivaivoihin kuureja kirjoiteta". Onko teillä vastaanlaisia kokemuksia? Flunssan oireita ei siis koko aikana, crp alle 5, mutta leukosyytit koholla. Pari päivää kuurin jälkeen korvalääkäri tähysti kurkun, ruokatorvi oli turvonnut, ei muuta. Epäili, että käytän ääntäni jotenkin väärin. Voiko ruokatorven tulehdus oireilla näin? Gastroskopiaan on varmasti mentävä, kunhan kurkku toipuu.

YrzRe: Palan/paineen tunne kurkussa26.10.2014 3.18
Terve! Vihdoin löytyi viestiketju, jossa on kohtalotovereita. Minulla on ollut palantunne kurkussa nyt noin 6kk ja siinä ohessa lievää kuumotusta tai jomotusta kaulan alueella sekä turvonneita imusolmukkeita. Kurkku- tai nielemiskipua ei oikeastaan ole, mutta kyllä kurkku vähän aristaa ja yleisesti vain "tuntuu" tuon kuumotuksen lisäksi. Ääni on ollut käheä ja toinen nielurisa on suurentunut siitä, mitä se joskus on ollut. Kaikki nämä vaivat uusia ja tässä ilmeinneitä. Olen n. 40v. mies. En tupakoi, juon varsin vähän ja olen ollut perusterve ? yleensä edes flunssa ei ole minuun tarttunut, vaikka muu perhe sairastaisikin.

Kovin tuskallista tämä ei ole, mutta niin kauan kun ei ole ollut selvää diagnoosia tai vaivat ovat seilanneet ilman selvää trendiä parantumista kohti, olen jatkanut asian tutkituttamista. Lähinnä olen ollut vähän huolestunut siitä, että kyseessä voisi olla jotain vakavaa (varsinkin kun kaikkialla aina kehotetaan tutkimaan huolella, jos tällaisia vaivoja ilmenee). Epätietoisuus on aina tylsää ja olen koettanut saada itselleni vähän varmemmantuntuista diagnoosia. Toistaiseksi sitä ei ole saatu samat vaivat jatkuvat.

Kaikkiaan takana on neljä erikoislääkäriä (kolme kurkkuspesialistia ja foniatri). Ensimmäinen erikoislääkäri pisti toiselle ja sitten myöhemmin kolmannelle. Kolmas laittoi foniatrille. Kukaan ei ole havainnut tai arvellut kyseessä olevan mitään erityisen hälyttävää (kasvaimia, polyyppeja tms.), mutta syynätty on laryngskoopeilla useampaankin kertaan. Toisaalta on todettu myös, ettei vaiva ole kuviteltukaan, sillä ensin oli havaittavissa punoitusta ja turvotusta kannurustoissa ja nyt se näytti siirtyneen taskuhuuleen äänihuulten vieressä. Tämä selittää äänen ja ilmeisesti myös palantunteen, sillä näiden pullotus painaa hermoa.

Nielurisa on näyttänyt lääkärien silmään vaarattomalta, joten siitä ei ole otettu näytettä. Tätä ovat pitäneet erillisenä ilmiönä, eivätkä tähän palantunteeseen liittyvänä. Kai se on uskottava, vaikka pidänkin outona sattumana, että ennen pieni nielurisa on nyt selvästi suurempi ja se kuitenkin on näillä samoilla seutuvilla. Ehkä se on sitten suurentunut aikaisemmin (ei sitä kuitenkaan tule kovin usein katsoneensa kurkkuun, ellei ole syytä). Suositeltiin, että sitäkin kuitenkin vähän pidetään silmällä, että mahdollinen kasvutrendi saataisiin selville. Mene ja tiedä.

Kaulan imusolmukkeita ja muu nähtävissä oleva (kilpirauhanen, sylkirauhaset) on ultrattu kahdesti. Tässäkin kohtaa on todettu, ettei vaivat ole pelkkää kuvitelmaa. Ekassa ultrassa löytyi yksi reilunkokoinen imusolmuke (4x1cm) ja siitä huolestuneena neulanäytekin aiottiin ottaa, mutta sen koko oli pienentynyt vähän näytteenottoon mennessä vähän ja toinen oli kasvanut, eli turvotus muuttunut symmetrisemmäksi. Tällöin näytteitä ei katsottu tarpeelliseksi (eli arveltiin näiden olevan vain ns. reaktiivisia imusolmukkeita), varsinkin kun muuten muoto ja rakenne näyttivät normaalilta. Toivottavasti tähän voi nyt uskoa.

Alkuun tarjottiin refluksia todennäköisenä syynä, mutta nyt viimeisin foniatri alkoi epäillä kystaa (tai jotain sitkeää infektiota). Itse olen taipuvainen enemmän myös tälle kannalle, kun refluksilääkkeistäkään ole ollut apua. Söin kahteen otteeseen alkuvaiheessa 2+4 viikkoa esomepratzolia ja kohotin myös nukkuma-asentoa, mutta en kokenut näillä olevan mitään vaikutusta. Samoin kesälomilla tuli oltua poissa kotoa ja töistä, joten home- tai muut allergiset reaktiotkaan eivät tuntuneet todennäköisiltä. Kokeilin yhdessä vaiheessa kyllä ruokavaliomuutoksia, josta tuntui ehkä olevan vähän apuakin. Tämä täytyisi ehkä vielä tehdä vähän tiukemmalla kurilla, jotta näkisi selvästi oliko kyseessä vain sattuma vai onko tällä oikeasti merkitystä.

Nyt lähinnä odottelen pääsyä kaulan magneettikuvaan, jonne foniatri ajatteli minut seuraavaksi pistää. Siitä sitten ainakin luulisi voivan nähdä kystan tai muuta mahdolliset sellaiset syyt.

Sen enempää en voi muita auttaa, mutta ajattelin nyt ainakin jakaa omat kokemukseni. Kuten minuakin, toivottavasti jo pelkästään tämä kohtalotoveruus lohduttaa niitä, jotka tavallani myöhemmin päätyvät tänne lukemaan viestiketjua. Koetan tiedottaa myös tänne, mitä lisätutkimukset paljastavat ja miten homma etenee.

helenaRe: Palan/paineen tunne kurkussa27.10.2014 16.05
HH! Entäs jos menet erikoislääkärille, joka näistä ymmärtää. Minullakin oli närästystä silloin tällöin, joka paheni ja nielemisoireet astuivat mukaan. Sitten luin jostain, että kipin kapin lääkäriin kun nielemisvaikeudet tulevat. Kävin, tähystettiin ja Barretin ruokatorvi ja refluksi. Yksi Somac per päivä jatkuvasti, ruokavaliomuutokset mm. laktoositon ruokavalio ja juomana vesi, ja tällä on pysynyt oireettomana... Ja toivottavasti pitkään....

refluksikurkkuRe: Palan/paineen tunne kurkussa28.10.2014 7.25
YRz, kiitos kertomuksestasi! Jaksamista epätietoisuuteen! Itselläni selvitys kesti lähes 2 v, jonka loppuosa oli kyllä melkoisen painajaismaista aikaa. Edes jonkinasteinen diagnoosi on hyvä ...

Hienoa, että olet tutkituttanut itsesi tuon alueen erikoislääkäreillä - kurkunpää jää usein vielä tutkimatta. Sua on kyllä hyvin tutkittu! Toivotaan kovasti että suurentumiset ja turvotus on harmitonta.

Itselläni olisi ollut tuo kaulan magneetti seuraava etappi (ajan lopulta peruin) selvittelyssä mutta minulla alkoi lääkitys ja refluksiremontti purra runsaan 3 kk kohdalla (kokonaan en näiden usko oireita vievänkään pois, koska ylösnousua kuitenkin on). Nimenomaan kurkkurefluksiin vaaditaan yleensä huomattavasti pitempi alkulääkekokeilujakso ( (jopa aina 6 kk asti) kuin mitä tavalliseen vatsa-ruokatorvimuotoon. Höystettynä muutoksilla siinä sun tässä ...

Loppuiko sulla punoitus k-rustojen kohdalla kokonaan? Taskuhuulissa mullakin välillä jotakin mutta ei turvotusta. Rasitusmuutosta on kehittynyt valitettavasti kurkunpäähän (leikkaus ym kuviot edessä, jos kasvaa liiaksi) :-(

YrzRe: Palan/paineen tunne kurkussa16.12.2014 19.02
Nimimerkki refluksikurkulle todettakoon, että hyvät tutkimukset voivat johtua siitä, että olen työpaikan erillisen sairasvakuutuksen piirissä ja saan tarvittaessa aika hyvää hoitoa yksityisellä puolella. Julkisella puolella asioidessa tuskin tämä olisi mennyt ihan näin vauhdikkaasti tai monipuolisesti. Toki myös julkisella puolella on käyty, mutta lähetteellä yksityiseltä (esim. magneettikuvaus). Ja ilmeisesti tuo turvotus on seilannut siellä vähän eestaas, välillä taskuhuulissa, välillä kannurustoissa ja välillä vähäisempänä. Tai näin ainakin olen päätellyt, kun eri vaiheissa kurkkuun on katsottu ja aina on ollut vähän eri tulos.

Kerrotaanpa silti viimeisimpiä kehitysvaiheita, vaikka kaikki ei olekaan vielä selvää. Eli tutkimuksia on jatkettu ja jännästi vastaan tulee monta juttua, mitä näissä muissakin keskusteluissa on käyty läpi (kurkussa piilotteleva bakteeri ja kilpirauhanen mukaanlukien). Refluksi tosin tuntuu nyt vähän epätodennäköisemmältä, eli sinänsä taidetaan jutella väärällä foorumilla.

Kävin siis magneettikuvassa pari viikkoa sitten. Vielä en ole saanut lääkärin lausuntoa, mutta vähän epäilen, ettei sieltä mitään paljastu. Varsin helppo kokemus periaatteessa (kun ei ole klaustrofobiaa), mutta on hyvin vaikeaa maata selällään laitteessa ja yrittää olla nielemättä useita minuutteja, eli sitä aikaa kun yhden kuvasarjan ottaminen kestää.

Mutta palataanpa viimeisimpiin vaiheisiin. Viikko ennen magneettikuvausta kurkku oli pahana ja ääni meni melkein kokonaan. Yskitti vähän myös. Aloin epäillä, että joko alkuperäinen vaiva on riehaantunut tai kylkeen tullut ehkä joku toinen pöpö. Siltä varalta menin käymään tutulla yleislääkärillä ja ehdotin normikäytäntöä, eli verikoetta ja nieluviljelyä. Näin toimittiin, ja sieltä löytyi Streptococcus Betahemolyticus G +. Labratäti muuten otti mielestäni syvemmältä viljelynäytteen kuin yleensä. Muutoin CRP normaali ja leukosyytit vähän koholla.

Sain seitsemän päivän penisilliinikuurin. Kurkku oli kuurin loppupuolella paras pitkään aikaan. Ääni toimi, palantunne väheni ja imusolmukkeetkin tuntuvat ihan rauhallisilta. Jotain siellä taustalla kuitenkin häilyi.

Noin viikko kuurin loppumisen jälkeen olo taas pikkuhiljaa paheni (muutama päivä sitten). Kun olo muistutti aikaisempaa, menin uudelleen verikokeisiin ja kurkkuviljelyyn. Tällä kertaa CRP ja leukosyytit alle rajojen, mutta kurkkuviljely vahvisti oman epäilykseni: Streptococcus Betahemolyticus G + jälleen viljelyssä. Eli olin saanut sen joko uudelleen, tai kuten itse omia tuntemuksiani mietin, se ei ehkä koskaan poistunutkaan kokonaan. Nyt alkoi uusi 10 päivän kuuri ja kovempaa ainetta. Perhe kävi myös lääkärin kehotuksesta viljelyssä, mutta heillä ei näkynyt mitään.

Nyt tietysti en voi olla ajattelematta, että minulla on voinut piilotella tuolla kurkun pohjalla streptokokki koko tämän ajan (seitsemän kuukautta) ja että se olisi alkuperäinen syy koko kuvioon. Kun ihan prosessin alussa otettiin ensimmäisiä viljelyjä, se ei ehkä ole näkynyt suun yläosassa. Verikokeissa se ei ole näkynyt silloinkaan, kuten ei juuri nytkään. Ja vaikka se ei muutenkaan ole kovin ärhäkkä (Kuten usein G-kanta, eli ei välttämättä nosta kuumetta tai aiheuta kurkunpeitteitä tms.), niin vaikuttaa hyvin sitkeältä ? mahdollisesti antibiootti-resistentiltä kannalta. Löysin muuten aiheesta keskustelua esim. täältä. http://kaksplus.fi/keskustelu/plussalaiset/mitas-nyt/1461756-streptokokki-g/

Jotta asia ei olisi ihan yksinkertainen, myös kilpirauhasarvoja on seurattu jo jonkin aikaa. Ne ovat olleet rajojen sisällä, mutta TSH 3.0 ja tyroksiini 10.7 ovat jo hoidettavassa luokassa. Niinpä aloitin myös pari viikkoa sitten hoitokokeilun, jossa otan pienen 0.25 mg annoksen tyroksiinia päivässä. Kuukauden päästä menen kontrolliin, katsotaan, mihin mittarit sitten asettuvat ja säädetäänkö annosta. Olen keskustellut myös mahdollisuudesta, että kurkkuni vaivat voisivat johtua tästä, mutta lääkärini on ollut sitä mieltä, että tavallisesti kurkku ja äänivaivat alkavat vasta, kun kilpirauhasarvot ovat vielä huonommat. Kenties tämä liittyykin koko sotkuun lähinnä siten, että kun kilppari vähän yskii, niin immuunijärjestelmä ei ole niin hyvä, ja tuo streptokokki on päässyt kimppuun. Mene ja tiedä.

Nyt lähinnä odottelen magneettikuvien tuloksia ja jatkan näillä muilla saroilla tilanteen seurantaa. Mielenkiintoista nähdä, että joko tämä tästä uudesta ab-kuurista tokenisi. Monivaiheinen vuosi tämä ainakin on ollut, ennen perusterveelle ihmiselle. Ja vaikka työntekoa tai muuta elämää tämä ei ole merkittävästi haitannut, silti olisin ihan valmis aloittamaan uuden vuoden terveemmissä merkeissä.

SaaraRe: Palan/paineen tunne kurkussa7.7.2015 12.10
Mullakin on palantunnetta, joka tulee kylläkin yleensä vain jos jännitän, tai kun käyn nukkumaan. Olen kylläkin vasta 13-vuotias..

minnanenRe: Palan/paineen tunne kurkussa28.8.2015 1.16
Minulla on ollut myös palan tunne kurkussa noin 5kk. Joskus olo on parempi mutta tuntuu että kurkkuun jää aina jotain ruokaa jumiin eli ilmeisesti siellä on limaa. Tähystyksessä ei näkynyt mitään ja lääkäritkin ovat sanoneet että siellä ei näy mitään vakavaa. Myös verikokeet on otettu joista tulokset normaalit. Tunne on vaan hermoja raastava eikä tätä meinaisi jaksaa enää. Voisiko tämä tosiaan olla jokin kurkkuun jäänyt bakteeri, oireet alkoivat todella kovan flunssayskän jälkeen joka pitkittyi usean viikon mittaiseksi. Apuja kaivataan.

NenoeRe: Palan/paineen tunne kurkussa4.11.2015 15.20
Noin 6,5 vuotta sitten minusta alkoi tuntua siltä, kuin joku olisi työntänyt käden mun kurkusta alas ja puristaa sillä mitälie torvia siellä sattuu vastaan tulemaankaan. Yläkurkussa, solisluiden välissä, on sellainen olo kuin siellä olisi ilmapallo; pakko röyhtäillä kokoajan, mutta mitään ei oikeastaan tule ulos ja se vähä, mikä tulee ulos, ei helpota. Ja välillä sitten se vähän tulee ulos vatsahappojen / ruoan kera. Samalla myös rintaa ahistaa, kiristää. Kun olin vaivasta kärsinyt puolisen vuotta, äiti mainitsi, että palan tunne kurkussa on närästystä. Arvauskeskuksessa eivät suostuneet tekemään asialle mitään, kirjoittivat reseptin Nexiumia, josta ei ollut mitään hyötyä, eikä siihen olisi työttömänä ollut varaakaan. Maksoi silloin n. euron per pilleri. Vuotta myöhemmin onnistuin kuulumaan työterveydenhuollon piiriin, jossa sain järkevämmän hintaisen reseptin Zoltia (15 mg / 1 pv) ja lähetteen gastroskopiaan. Löytyi löysä ruokatorven suu ja lievä tulehdus ruokatorvessa. Ei muita ongelmia.

Nyt olen mussuttanut Zoltia ja lipittänyt Gavisconia vuosikausia, eikä kummastakaan ole minkään maailman apua. Välillä oireet katoavat itsekseen, jäljelle jää vain vatsahappoiset röyhtäykset ja lievä epäsäännöllinen polte. Toisinaan taas oireet ovat aivan sietämättömät. Kuten vaikka nyt.

Koko närästys taisi alkaa joskus heinäkuun lopulla, ehkä jo aiemmin. Jo toukokuussa minulla oli jatkuva flunssan tunne, väsytti, oli kuumeinen olo, nenän limakalvoja kirveli. Tätä jatkui koko kesän, allergialääkkeet ei auttaneet. Heinäkuun lopulla aloin seuraamaan lämpöä, joka seilasi joka päivä 37,2-37,6 välillä. Elokuussa alkoi lievä yskä. Kun tätä oli jatkunut 6 viikkoa, kävin lääkärissä ja sain antibioottikuurin lievään ylähengitystietulehdukseen. Verenkuva oli normaali. Yskä helpotti, kuumeilu ei. Nyt olen kärsinyt pari kolme viikkoa tästä aivan järjettömästä kuristamisen tunteesta. Kun syön, olo helpottaa hetkeksi, mutta alkaa sitten pahentua. En tunne nälän tunnetta lainkaan, olo vaan pahenee sitä mukaa kun nälkä (?) kasvaa.

En ole muuttanut ruokavaliota, en ole stressaantuneempi, en tee mitään erilaista. Mikään ei ole muuttunut, paitsi olo.

Kuulostaako tälläinen kenestäkään tutulta? Olenko oikeassa, kun olen itse diagnosoinut, että flunssan tunne onkin ollut närästystä ja kuumeilu saattaisi johtua mahdollisesta tulehduksesta ruokatorvessa?

Sitten onkin mystisempi vaiva, jota aloin yhdistää närästykseen vasta lukiessani muiden kirjoituksia. Pahoinvointikohtaukset.
Olen kärsinyt niistä aina, niin kauan kuin muistan. Lapsena kohtaukset tulivat kun olin esim. ystävän luona yökylässä. Ei läheskään aina, eikä yökyläily ollut lainkaan harvinaista. Kohtaus alkaa epämääräisellä vapinalla, muuttuu pahoinvoinniksi, oksetuksen tunteeksi. Tulee jäätävä hiki, olen hiessä ja jäässä yhtäaikaa. Sydän hakkaa, olo on aivan sietämätön. Pitkän ajan päästä alkaa oksentelu. Oksentamisen jälkeen olo helpottuu hetkeksi, kunnes oireet taas pahenevat ja oksennan uudelleen. Tätä jatkuu kunnes vatsa on tyhjennetty, huuhdottu vededellä ja tyhjennetty uudelleen.

Myöhemmällä iällä näitä kohtauksia on tullut silloin kun olen syönyt itseni ähkyyn. Varsinkin kala ja öljyiset ruoat ovat olleet innokkaita tulemaan ylös. Mutta kohtauksia tulee myös silloin jos en ole syönyt. Nykyään yleisin syy kohtauksiin on stressaavat tilanteet. Varsinkin baarissa käyminen. En juo alkoholia lainkaan, mutta käyn baarissa muutaman kerran vuodessa puolison tai ystävien kanssa. Olo pahenee pikkuhiljaa ja huomaamatta illan aikana ja siinä vaiheessa kun pääsen kotiin, saankin ottaa ämpärin sängyn viereen ja nukkua lattialla. (Olen oksennellut pönttöön ja tärissyt kylpyhuoneen lattialla niin paljon, että en enää pysty siihen.)

Toisinaan kuitenkin saatan herätä keskellä yötä tähän oloon. Toisinaan menen nukkumaan, en saa unta ja yhtäkkiä huomaan, että olen vapissut tunnin verran. Kerran minulla jatkui tätä oloa kolmatta viikkoa. Vain yhtenä päivänä olo meni niin pitkälle, että oksensin, mutta sinä aikana en syönyt muuta kuin hyvin laimeaa liha-/siskonmakkarakeiton lientä, sain juotua jonkin verran Gefilus piimään ja nesteytin itseäni vedellä.

Lääkäreiden vastaus on tuohon yllämainittuun kohtaukseen asti ollut bulimia. Tuon kolmiviikkoisen rupeaman jälkeen sain lääkitykseksi Primperanin ja Diapamin, jotka molemmat ovat onnistuneet katkaisemaan kohtauksen ennen oksentamista.

Itse olen ajatellut, että kohtaus on hypoglykemiaa, eli liian matala verensokeri. Diabetes minulla on testattu monesti ja sokerikokeessa minulla veren sokeri laski liian nopeasti. Minulta on myös epäilty Addisonin tautia (liian vähän kortisolia), kun aivan loistava työterveyslääkäri oli sitä mieltä, että Diapami pahoivointiin on aivan järjetön ratkaisu. Ikävä kyllä kyseinen työterveys lähti pian ensimmäisen kortisolitestin jälkeen muualle.
Joskin olen nyt myös lueskellut siitä, että liian vähäisellä kortisolin tuotannolla olisi lähes aina yhteys vatsahappo-ongelmiin. Hypoglykemiaan sillä onkin suora yhteys, koska kortisolin yksi tehtävä on nostaa verensokeria.

Tämän pitkän jaarituksen perimmäinen tarkoitus kai oli se, että onko täällä kohtalotovereita. Kuulostaako tälläinen kenestäkään mitenkään tutulta ja onko kukaan löytänyt mistään minkäänlaista vastausta tai apua? Täytin juuri 31 vuotta ja alkaa pikkuhiljaa käämi käristä näisen ongelmien kanssa...

TuattoRe: Palan/paineen tunne kurkussa5.11.2015 15.57
Tutulta kuullostaa. Minulla todettiin refluksi vuosi sitten, syynä tarkempiin tutkimuksiin olivat aamulliset, aivan järkyttävät pahoinvointikohtaukset. Ei pysynyt jaloillaan, vapisutti ja huimasi. Kohtaukset tulivat tosin vasta aamupalan jälkeen. Mitään "perinteistä" närästystä ei ole ollut koskaan. Pientä ylävatsan nipistelya ja joskus lieviä rintakipuja kylläkin.

Tähystyksessä todettiin sitten löysä mahaportti ja liukutyrä. Limakalvot oli kunnossa epäsäännöllistä z-linjaa lukuunottamatta. Z-linjalta löydettiin Barretin ruokarorveen viittaava muutos.

Palan tunnetta kurkussa on ollut aina silloin tällöin, on nytkin. Välillä tuntuu palana aataminomenan kohdalla, välillä kiristävänä tunteena aataminomenan yläpuolella. Limaa muodostuu myös aika paljon, etenkin lenkillä joutuu rykimään ja syljeskelemään paljon. Lääkäri vaihtoi Zoltin Esomeprazoliin jokunen viikko sitten, saattaa jopa olla että vaihdoksesta oli hyötyäkin. Takaiskuna joudun syömään tulehduskipulääketä noidannuolen takia viikon päivät, ne tropit ei taatusti ainakaan helpota refluksioireita.

MaiskuRe: Palan/paineen tunne kurkussa6.1.2016 9.21
Lukekaapa tuo: http://keskustelu.suomi24.fi/t/11249919/refluksitauti-parani

Aurinko72Re: Palan/paineen tunne kurkussa16.1.2016 18.44
Minulla lähes jatkuvaa palantunnetta ollut 9kk, eikä helpotusta näytä näkyvän. Olen Paula Heinosen ruokavalio ohjeella, lääkeenä tällä hetkellä losec 20mg/vrk, aloe vera geeli juomaa ja kuureina myös silica tonicia sekä iltaisin probimage probioottia.
Gastroskopia tehty joulukuussa -15, limakalvo ärsytystä näkyi ruokatorven alaosassa mutta ei tulehdusmuutoksia eikä muutakaan vakavaa. Mahaportti oli tiukka vaikkakin 2002 vuonna oli löysä eli muutosta on tapahtunut. 2002 vuonna oli myös palan tunne kurkussa ja kesti pitemmän aikaan.
Lisäksi oireena nyt kurkun limaisuus, röyhtäily ja jos ei happosalpaajia käytä niin hapanta nestettä nousee kurkkuun.
Tähystyvä lääkäri ehdotti leikkausta mutta yksityinen gastrokirurgi ei sitä suositellut koska ei kuulemma hyötyä minun tapauksessa, päinvastoin voi jäädä jotain komplikaatioita leikkauksesta eli näillä mennään.
Palan tunne kurkussa on todella häiritsevä mutta sen kanssa on vaan opittava elämään. Muiden oireiden kanssa vielä pärjää :).
Tsemppiä kaikille refluksin kanssa taisteleville!

VaniljaRe: Palan/paineen tunne kurkussa19.1.2016 16.55
Aurinko 72, en muista kuinka kauan minulla tuo palan tunne kesti, mutta luultavasti kuitenkin useita kuukausia. Minulla ruokavalio muutti oloani koko ajan hiukan paremmaksi, mutta kesti muistaakseni puolitoista vuotta, ennen kuin alkoi kunnolla helpottaa ja palan tunnekin katosi. Se oli erittäin epämiellyttävä vaiva ja minun kohdallani se alkoi vaikuttaa jo psyykkisesti, kun tuntui etten voinut keskittyä oikein muuhun kuin palan tunteeseen, jolloin kurkkua kuristava tunne paheni entisestään. Joskus luulin että tukehdun siihen. Nyt sitä ei ole ollut enää muutamaan vuoteen ollenkaan, siitä olen kovin iloinen.

Aurinko72Re: Palan/paineen tunne kurkussa27.1.2016 20.06
Suuret kiitokset vanilja viestistä :). Toivossa elän että minullakin palan tunne häviää kurkusta...parempaan päin mennyt ruokavalion ansiosta mutta kärsivällisyyttä vaatii tämä vaiva. Ihana ja positiivista kuulla että sinulla vaiva hävinnyt. :)!

johannes kallioRe: Palan/paineen tunne kurkussa30.1.2016 16.55
palanppaine kurkussa vain maatessa.

MaiskuRe: Palan/paineen tunne kurkussa30.1.2016 18.51
Minulta hävisi palan tunne kurkusta suurinpiirtein viikossa siitä alkaen kun olin aloittanut syömään suolahappo pillereitä ruokailun yhteydessä. Noita suolahappo pillereitä " Betaine&pepsin" saa luontaistuote kaupoista hintaan 11,70 ?/100 kappaletta. Tuossa jutussa mikä oli linkissä" Refluksitauti parani" on aika monen ihmisen kokemuksia samasta asiasta. Ja etenkin minusta noiden Somacien ja muiden happosalpaajien käyttö on juuri päinvastainen hoito vaivaan. Suolahappo tosiaan kuulostaa pahalta mutta loppujen lopuksi se ei tunnu missään kun otat sen ruokailun yhteydessä. Suolahappo ja Pepsin ovat aivan luonnollisia ruoansulatusaineita jota ihminen tuottaa itsekin mutta iän myötä tuotanto vähenee.

Aurinko72Re: Palan/paineen tunne kurkussa1.2.2016 21.38
Moi Maisku.
Olet aivan oikeassa. Kävin nimittäin 1.2.16 kehonkoostumusmittauksessa/analyysissa ja siinä näkyi että minulla on suolahappoa liian vähän, sekä b12-vitamiinin, kalsiumin ja e-vitamiinin puutetta ja ruoka ei pilkkoudu normaalisti sekä vielä suoliston bakteerikanta ei ole hyvä. Nyt siis suolahappo ja vitamiinit kehiin, niin toivossa elän että alkaa helpottaa :).

Vaivainen2016Re: Palan/paineen tunne kurkussa2.2.2016 19.27
Moi,

Missä Aurinko72 kävit tuossa analyysissä ja paljonko maksoi?

ViljamiRe: Palan/paineen tunne kurkussa2.2.2016 19.42
Kerro sitten Aurinko72 kuinka alkaa sujua suolahapon ja probioottien yms. kanssa. Josko tuota uskaltais itsekin.

Aurinko72Re: Palan/paineen tunne kurkussa3.2.2016 7.04
Moi.
Kävin Jyväskylässä ja maksoi 110e, seuraava analyysi toukokuussa ja katsotaan tilanne (hinta silloin 50e). Helsingissä sama analyysi
maksaa huomattavasti enemmän.
Kerron voinnistani, jos pysyvää muutosta parempaan tapahtuu...

LissuRe: Palan/paineen tunne kurkussa3.2.2016 8.07
Mikä taho noita kehonkoostumusmittauksia tekee? Kyseessä kai kuitenkin eri kuin liikuntakeskuksissa tehtävät, sama nimi vain..

Aurinko72Re: Palan/paineen tunne kurkussa3.2.2016 10.31
Eri laite kuin liikuntakeskuksissa, luontaishoidon puolella tekevät, mutta laite on lääkäreiden hyväksymä ja suomen lainsäädännön.
Jonot on pitkät analyyseihin. Toukokuulle oli jotain peruutusaikoja mutta en voi mainostaa asiaa näillä sivuilla enempää.
Suosittelen että käy niin tietää tarkalleen oman kehon tilanteen :).

Aurinko72Re: Palan/paineen tunne kurkussa8.3.2016 22.13
Kuukausi vierähtänyt, suolahappo tabletit eivät käyneet minulle, alkoi vatsaa polttamaan jne. ilmeisesti johtuu siitä kun ruokatorven alaosassa näkyi sitä ärsytystä.
Neljä viikkoa pärjäilin/sinnittelin ilman happosalpaajaa ja nyt täytyi ottaa lääke uudelleen käyttöön valitettavasti, kun oireet ovat pahat.
Ruokavalio muutoksesta (3kk) ei vielä erikoisemmin hyötyä mutta aion sitä kuitenkin jatkaa. En tiedä onko ruokavaliosta hyötyä kun
kysymyksessä on enemmänkin kurkkurefluksi.
Pahin vaihe on kestänyt jo 10kk, toki välissä ollut helpompia päiviä :).
Kaikkia mahdollisia asioita olen kokeillut mutta apua ei näytä tulevan eli näillä oireilla on mentävä.

ViljamiRe: Palan/paineen tunne kurkussa11.3.2016 9.48
No voi harmi ettei apua tullut. Enpä ole itsekään tohtinut kokeilla kun tuo kurkku on niin tulehtunut ja viimeksi lääkärissä käydessäni mulle selvisi että mulla on todettu tähystyksen koepaloista krooninen gastriitti. Mielestäni tuosta ei mainittu mitään silloin kun tähystystulokset tuli. Sanottiin vain että kaikki kunnossa, joskus on ilmeisesti jotain tulehdusta ollut. Silloin ei meidän tk ollut vielä kannassa niin ei nähny sieltäkään.

MaiskuRe: Palan/paineen tunne kurkussa11.3.2016 9.58
Kummallista tosiaan jos normaali ruoansulatusaine, josta on etenkin todettu olevan puutetta, ei auttaisi. Viimeksi tällä viikolla oli puhetta kuinka yhden tutun refluksitaudin leikkaushoitotuloksena on jopa oksennettava jos sattumoisin syö liikaa kerralla, kun leikkauksen johdosta on operoitu ruoansulatuskanavia.
Olen onnellinen kun kurkkuni on normaali ja otan vain silloin tällöin enää Betaine ja pepsin tabletteja lähinnä kun syön liian suuria määriä ahneuttani. Toivon että loppuelämäni selviän oireettomana ja ei tarvitse ajatellakaan mitään leikkauksia hoitona.

ViljamiRe: Palan/paineen tunne kurkussa12.3.2016 8.15
Tuo suolahapon lisääminen auttaa varmaan niille joiden refluksi johtuu vain siitä ettei sitä ole tarpeeksi ja ruoka sulaa huonosti. Sitten jos tähän vähähappoisuuteen (mitä taitaa monella ihmisellä olla) liittyy vaikkapa löysä sulkija niin se suolahapon lisääminen ei olekaan niin yksinkertainen apu, koska se mahansisältö nousee sinne torveen otit suolahappoa tai et. Silloinhan oireet todennäköisesti pahenevat kun ylösnouseva liemi on entistä tujumpaa. Varsinkin jos ärsytystä ruokatorvessa on jo ollut.

Tää on niin hankalaa keksiä se itselle sopiva apu. Ei oikein muu auta kuin kokeilu. Ja nuo ruokavaliokokeilutkaan ei ihan hetkessä auta niin aikavievää puuhaa on.

Aurinko72Re: Palan/paineen tunne kurkussa30.4.2016 6.38
Laitan viestin kun tilanne mennyt positiivisesti eteenpäin.
Palan tunne hävinnyt, sitä ei ole ollut kuukauteen ollenkaan,samoin muut refluksioireet.
Olen ollut tiukalla ruokavaliolla (Paula Heinonen/Antti Heikkilä)
ja oireet ovat poistuneet, lääkityksenä kylläkin vielä happosalpaajaa 20mg aamuisin mutta täytyy kokeilla pikkuhiljaa lopettaa.
Aion jatkaa ruokavaliomuutosta aina koska oireet pysyy poissa.
IHANAA kun olotila helpottanut!
Tsemppiä kaikille 😊!

VaniljaRe: Palan/paineen tunne kurkussa2.5.2016 17.01
Kiva kuulla että voit paremmin, ruokavalio ei välttämättä ole kovin nopea keino, mutta
Ihan heti ei kannata luovuttaakaan. Kannattaa kiinnittää huomiota pieniinkiin hyviin muutoksiin ja iloita niistä.

Ei voi mitäänRe: Palan/paineen tunne kurkussa21.5.2016 23.34
Terve!
Minulla on tullut jo toista vuotta yhtäkkisiä pahoinvointikohtauksia, joiden aikana on myös palan tunnetta kurkussa. Aluksi pidin syynä vain sitä, etten ehkä ollut syönyt tarpeeksi ravitsevasti tai vain liian vähän.
Hälytyskellot alkoivat soimaan, kun pyörryin voimakkaan pahoinvoinnin takia. Marssin lääkäriin. Kerroin, että äidilläni oli ollut paniikkihäiriö minun ikäisenä. (Olen 23v). Lääkäri kokeili minulle bisoprolol -nimistä lääkettä ja määräsi somacia puoleksi vuodeksi. Kumpikaan ei loppuenlopuksi toiminut. Kävin myös verikokeessa ja sydänfilmissä. Molemmat oli normaalit.
Pahoinvointikohtauksiin usein liittyy myös lisääntynyttä "ilmavan" syljen eritystä sekä ajoittain heikotusta ja huimausta.
Kävin vastikää uudestaan lääkärillä ja minulle todettiin paniikkihäiriö. Oireeni oli kuitenkin lääkärin mielestä "vähän oudot".
Olen kokeillut erilaisia kikkoja palan noustessa kurkkuun. Minulla toimii pitkä kuuma suihku tai kylpy, missä rentoutuu kauttaaltaan.
Palan tunne häipyy parissa minuutissa ja pahoinvointikon helpottuu.
Minulla on myös vaikea oksentamis/vatsatautikammo.

Ajattelin kirjoittaa oman kokemukseni palan tunteesta kertoakseni, että tälläinenkin vaiva saattaa olla palan tunteen takana.

TomeRe: Palan/paineen tunne kurkussa5.10.2016 13.28
Moro! Tuossa muutama päivä takaperin nenä alkoi tuntua kylmähköltä, ärtyneeltä kutiamisen/sieraimien kuivumisen tunteen takia ja valuttikin "vesimäisesti" koko aika. Päivää myöhemmin nenä ei enään pahemmin valuttanut tai tuntunut ärtyneeltä mutta illalla kurkussa "ylhäällä" alkoi tuntua jatkuva liman valumisen ja palan tunne minkä takia nieleminen oli jatkuvaa yön yli. Seuraavana aamuna oli liman valumisen tunne helpottunut mutta pala tuntui vielä olevan ylhäällä kurkussa. Samana iltana sitten liman valumisen ja palan tunne alkoi taas tuntua kuten aikaisemmin mutta nyt alempana noin "omenan" kohdilla ja tuntui pahemmalta. Nyt tässä saman ongelman kanssa taas ja pala tuntuu nyt "omenan" kohdilla olevan. Mitkä "poppamiehen kotiniksit" voisi tilanteeseen auttaa vai pitääkö jo alkaa aikaa varailemaan?

TomeRe: Palan/paineen tunne kurkussa5.10.2016 13.33
Ja äskeiseen lisäten vielä että lievää lihassärkyä ja huonovointisuutta/oksentelun tuntemusta ollut näiden yhteydessä.

newbieRe: Palan/paineen tunne kurkussa7.10.2016 16.10
Täällä on paljon samankaltaisia viestejä ja kokemuksia joista olen poiminut tietoa. Jokainen tapaus on kuitenkin hiukan erilainen, joten päätin laittaa omanikin, kommenttien ja vinkkien toivossa.

Palan tunne kurkussa. Limaisuutta. Jatkuva kurkun korjaamisen tarve. Puhuessa ääni välillä kadonnut. Hengitys välillä pahanhajuinen, huolimatta suun puhtaudesta. Pientä röyhtäilyä ruokailun jälkeen pitkin päivää. Oireita jatkunut puolisenvuotta. Nyt viimeisenä parina enemmän. Ennen lähinnä kun oli kova stressi ja töissä ei ehtinyt syömään ja samalla join kahvia paljon.

Luulin pitkittyneeksi flunssaksi tai risaongelmaksi (isot risat ja angiinaa ollut noin kerran vuoteen). Närästänyt ei ole käytännössä koskaan ollut. Oireet käytännössä päivisin. Aamulla ja yöllä ei juuri mitään.

Kun tuttava lääkäri sanoi kuultuaan oireista, että tuohan on refluksi, tutustuin aiheeseen. Valkeni että tosiaan, ruokailurytmini ja -tottumukseni olivat erittäin otolliset vaivalle.

Syön/söin 2-3 krt päivässä. Itse ruoka yleensä monipuolista ja suht terveellistä. Mutta. Yleensä tuhti lounas ja illallla kovaan nälkään vielä melko raskaasti. Ateriavälit noin 6h. Paljon kahvia. Harvemmin dogaan mutta iltaisin n. 3pv/vk viinilasi tai olut ja kavin kanssa pussinuuskaa. Teen pitkää toimistopäivää. Välipaloja vaikea saada jota osin kompensoinut kahvilla. Lisäksi oli pitkä buranakuuri (800-1600mg/pv) + Sirdaludia (8mg iltaisin). Stressiä suht paljon: paljon töitä, kotona valvottaa lapset...

Laitoin tavoitteeksi parantaa asioita pienin (realistisin) askelin.

Nyt aloitin Somacilla 20mg*2 aamuisin. Lopetin muut lääkkeet. Aloin nukkumaan vasemmalla kyljellä (tuntuu auttaneen, aamulla olo usein normaali). Aamuisin puuro, lounaaksi kohtuukokoinen annos mieluiten kalaa ja kasviksia ei isoa lihapalaa. Ja yksi välipala enne illallista. Alkoholia ei arki-iltoina. Vähentänyt nuuskan noin 3 pussiin päivässä.

Olen hyväkuntoinen, hoikka vajaa 40v. Liikunta jäänyt viimekuukausina vähiin pienen lapsen vuoksi.

Kysymys. Voiko vaiva mennä pois? Voiko kyse olla sittenkin muusta? (pitäisikö mennä lääkäriin). Jos refluksi johtuu siitä että "läppä" falskaa, onko Somac ja kaikki mitä teen vain oireiden lievitystä? ts. jos se falskaa, se falskaa loppuelämäni? Voiko liikunnan väheneminen olla merkittävä syys oireiden pahenemiseen? Mitä pitäisi vielä tehdä?

operoitavaRe: Palan/paineen tunne kurkussa8.10.2016 22.37
Itse samassa tilanteessa kävin Gastrokopiassa ja ph-vuorokausimittauksessa. Minulle suositeltiin leikkausta. Syön somac 40 mg aamulla, iltaisin gavisconia ja sängynpääty on nostettu. Oireina minulla on myös ollut kurkkukipu. Sinun tavallasi ajattelin myös että on sitkeä flunssa. Kurkkukipu jatkui kuukausia ja välillä kävi pois. Sen erotti normaalista flunssasta sillä ettei kuume noussut. Juon myös kahvia, muita paheita minulla ei ole. Liikuntaa harrastan säännöllisesti ja ikää minulla on samat vajaa 40 v ja sukupuoli myös mies. Ainakaan omassa tapauksessani ei poppaskonstit auttanut muuten kuin tilapäisesti. Mielestäni kannattaa tutkia kunnolla ja sulkea kaikista pahimmat vaihtoehdot pois. Meidän iässä vakavammat ruokatorven sairaudet ovat harvinaisia ja lääkärit eivät ilmeisesti ole ensimmäisistä närästysongelmista helposti tähystykseen lähettämässä jos ei ole nielemisongelmia tai muuta hälyttävää. Silti jos ja kun asia vaivaa ja koskettaa henkilökohtaisesti, niin suosittelen tutkimaan. Minulla tähystyksessä ei löytynyt mitään hälyttävää(palleatyrä on, mutta se ei sellaisenaan johda toimenpiteisiin), mutta ph-mittaus osoitti happamia ylösnousuja olevan poikkeuksellisen paljon, vaikka söin mittauksen ajan happosalpaajia, gaviscon oli käytössä ja sängynpääty oli nostettuna.

MaiskuRe: Palan/paineen tunne kurkussa8.10.2016 23.10
kokeiltaa nyt ihmeessä sitä suolahappoa luontaistuotekaupasta ennekuin annatte leikata itsenne.http://www.life.fi/Solgar-Betaine-Hydrochloride-with-Pepsin tai
http://www.iherb.com/Nature-s-Life-Betaine-HCL-350-mg-100-Tablets/24011
Vatsahappojen vähenemiseen voi vaikuttaa esim. tämän testaajan kokemukset --->Testi osoitti, että mun vatsahappojen taso on alhaalla. Ja erittäin todennäköisesti se on ollut sitä jo viimeisen parin vuoden ajan. Vatsahappojen eritys häiriintyy silloin, kun elimistö kokee olevansa hädässä: energia ja verenkierto suunnataan silloin suuriin lihaksiin sekä aivoihin, jolloin ruoansulatuselimistön toiminta automaattisesti heikkenee. Silloin vatsahappojen sekä muiden ruansulatukselle olennaisten aineiden eritys heikkenee ja pahimmassa tapauksessa loppuu kokonaan.

Ilman vatsahappoja ei haima osaa tuottaa tarpeeksi ruoansulatusentsyymejä eikä sappi sappinestettä ohutsuoleen. Molemmathan vaikuttaa oleellisesti sekä ruoan sulamiseen että ravinteiden imeytymiseen.

operoitavaRe: Palan/paineen tunne kurkussa8.10.2016 23.36
Ainakin minun kohdalla ongelma on se, että hapan mahansisältö nousee ruoka torveen. Se että mahalaukussa on hapanta nestettä on hyvä asia ja auttaa ruoansulatuksessa. Ruokatorvessa hapan neste aiheuttaa vaurioita. Mikä luontaistuote antaa mahansisällön pysyä happamana, kuten sen kuuluukin ja lisäksi estää sisällön nousun ruokatorveen jos mahanportti on löysä ja vatsalaukku työntynyt osaksi rintaonteloon?

Ehdottamasi lääkkeet taitavat olla hapottomasta mahasta kärsivälle. Newbien mahan ph on mysteeri kunnes se mitataan, eikä ainakaan minun mielestä kannata alkaa summassa testailemaan luontaistuotteita. Helpompi, varmempi ja turvallisempi on tehdä oikeat lääketieteelliset tutkimukset.

KurkkukipuinenRe: Palan/paineen tunne kurkussa9.10.2016 22.28
Oletteko te, joilla on refluksi esiintyy enimmäkseen kurkkukipuna, uskaltaneet kokeilla tuota suolahappoa? Olen itse miettinyt suolahapon kokeilua jo kauan, mutta en ole uskaltanut vielä kokeilla, kun pelottaa että kurkkuoireiluni pahenee...

OperoitavaRe: Palan/paineen tunne kurkussa10.10.2016 16.45
Minä ainakaan en näe siinä mitään järkeä. Syön Somacia, jolla nostetaan ph:ta, ettei hapot tuhoaisi ruokatorvea ja sitten söisin suolahappoa jolla lasketaan ph:ta. Saman vaikutuksen saisi jos ei söisi yhtään mitään.

Ehkä jos kärsisi ruoansulatusongelmista ilman refluksia, niin voisi yrittää suolahappo valmistetta kunhan on ensin todennut että mahan sisältö ei ole riittävän hapan.

HuolestunutRe: Palan/paineen tunne kurkussa24.10.2016 20.00
Itselläni on myös paineen tunnetta kurkussa solisluiden välissä olevan kuopan kohdalla. Pari päivää sitten paineen tunne yltyi ihan mahdottomaksi ja hätäännyin kovasti, kun en tiennyt mistä tämä johtuu ja kuinka vakavaa se on. Monta vuotta olen ihmetellyt ruoan jälkeisiä/nukkumaan alkaessa olevia pahoinvointikohtauksia. En ole oksentanut, mutta olo on aivan järkyttävä. Lisäksi röyhtäilen erityisesti ruoan jälkeen, en voi kumartua solmimaan kenkiä, koska ruoka nousee suuhun jne. En ole osannut koskaan aikaisemmin yhdistää näitä oireita toisiinsa ja niistä on tullut jo osa arkipäivää. Nyt kuitenkin paineen tunne kurkussa on niin voimakas, että se haittaa nukkumista. Lisäksi nielemisen kanssa tuntuu olevan vähän hankaluutta, kun esimerkiksi vesi tuntuu valuvan todella hitaasti alas. Ajoittain kurkkuani vihloo (tälläkin hetkellä). Itselläni on astma, jonka oireet ovat pahentuneet ja olen sen takia menossa lääkäriin. En tupakoi, en käytä alkoholia, syön mielestäni terveellisesti (ihan perus kotiruokaa) ja urheilen. Miten kiireelliseltä ja vakavalta tällainen tilanne vaikuttaa? Minua on tämä sivusto auttanut kovasti, kun olen huomannut, etten ole yksin oireideni kanssa.

kurkkurouvaRe: Palan/paineen tunne kurkussa26.10.2016 13.43
Täällä uusi refluksia kurkullaan sairastava. Kesällä sairastin flunssan, jonka jälkeen kurkkuun jäi palan tunne. Luulin että kuului flunssaan, kunnes mieheni sanoi että saattaa olla närästystä. Siitä lähtien on refluksi ollut uskollinen ja kammottava seuralainen. Nälkää en tunne, kellosta on syytä katsoa ruokailun aika, muuten olo pahenee. Ja tunne ei ole enää pala vaan Kuristus! Välillä jo illalla itkettää ja ahdistaa. Somacia otan nyt. Auttaa vaihtelevasti. Nytkin tuntuu kuristus alkavan... myös limaa kurkussa ja sitä saa kokoajan nieleskellä. Välillä myös tuntuu kurkussa kipua ja kaiherrusta. Lääkärin määräämää esomeprazolia en voinut käyttää. Pahensi oloa. Alkoi puklututtaa. Mitään varsinaista kipua ei mahassa tunnu. Silloin kun en käytä Somacia tuntuu vasemalla tuossa kylkikaaren kohdalla kipeä kohta kun painaa. Elämä on pelkkää tätä kuristumista. En pysty enää nukkumaan kunnolla, kun herään pahanolon tunteeseen monta kertaa yössä. Paljon on lohtua antanut kun on lukenut näitä keskusteluja. En ole siis yksin.

maiskuRe: Palan/paineen tunne kurkussa26.10.2016 15.06
Kannattaa lukea näitä ruoansulatusta lisäävän tuotteen käyttäjien kommentteja. Minulla on aivan samat hyvät kokemukset käytöstä, joten jos vähänkään oireita ilmaantuu otan aterian yhteydessä alla olevasta linkistä löytyvää tuotetta Solgar Betaine Hydrochloride with Pepsin. Suosittelen kokeilemaan ettei tarvitse kärsiä.
http://www.life.fi/epages/life.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/HLT/Products/10120051&ViewAction=ViewProductRating
Arvioiden lukumäärä: 6
Arvioiden keskiarvo: 4,8
Hyvä ruuansulatukseen (15.9.2016)
Olen jo 200 päivää testannut ja ainoa tuote, joka auttaa olemattomaan ruuansulatukseen. Aiemmin ylävatsa oli kokoajan turvoksissa ja pinkeä, sulamatonta ruokaa nousi tuntienkin päästä ruokailusta takaisiin suuhun.
Nyt ylävatsan turvotus jo melkeen kokonaan poissa ja täten vyötärönympäryskin pienentynyt ja energiaa riittää touhuamiseen :D
hyvä, hapottomalle vatsalle. Auttaa ruoansulatusta (5.5.2016)
Elämänlaatua parantava, antanut paljon helpotusta refluksitaudin oireisiin (22.4.2016)
mahtava tuote! (14.4.2015)
Oikeasti erinomainen tuote, se auttaa minua paljon! Suosittelen.
Erittäin hyvä, auttaa hyvin ruoansulatukseen (17.12.2014)
Erinomainen tuote+++
Auttaa ruuansulatukseen tosi hyvin (16.7.2014)

kurkkurouvaRe: Palan/paineen tunne kurkussa27.10.2016 12.13
Olen kokeillut suolahappovalmistetta luontaistuotekaupasta, siinä ei ollut tuota pepsiiniä, ei auttanut kuristukseen. Muuten maha toimi loistavasti, ei turvotusta ym. Voisin kyllä vielä koittaa tuon juuri kyseisen valmisteen.
Jouduin nyt lopettamaan Somacin, koska nuo happosalpaajat muutaman päivän käytön jälkeen aiheuttaa sen, että mahasta tullaan takaisin. Etenkin yöllä. Ja paksua limaa nousee myös. Mutta niistä saa hetken helpotusta kuristuksen tunteeseen, vaikkei sitä kokonaan poistakaan. Muuten olen niitä vastaan. Epänormaali tilanne, ettei mahassa ole happoa ja ruoka mätänee sinne.
Onko sulla Huolestunut, tuo paineen tunne kokoajan? Se on niin ahdistavaa. Olen huomannut sellaisen, että kun maha on tyhjä, niin se pahantaa kurkkutunnetta. Esim. viime yönä kävin syömässä maustamatonta jukurttia, niin se vähän helpotti. Ja muutenkin tuntuu että tilanne elää kokoajan, tosin taitaa mennä huonompaan suuntaan. Seuraavan lääkärikäynnin seurauksena onkin tähystyslähete, joten vielä sinnittelen.

KemistirefluksiRe: Palan/paineen tunne kurkussa16.11.2016 10.51
Tuossa nimimerkki Maisku kauppaa pää savuten luontaistuotetta.
BETAINE HYDROCHLORIDE on kuitenkin täysin synteettinen tuote. Sillä ei myöskään ole todistettavaa ruoansulatusta edistävää vaikutusta. Puoskarointi olkoon tälläkin palstalla kielletty.

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-312-betaine%20hydrochloride.aspx?activeingredientid=312&activeingredientname=betaine%20hydrochloride

Linkistä voi lukea lisää tietoa aineesta.

KurkkuhEt ole ainoa :(3.5.2017 18.16
Sain tuon saman tunteen "Palan tunne kurkussa" noin viikko sitten ihan yks kaks. Sitten mulle tulikin mahatauti joka vei sen pois toistaiseksi. Sen jälkeen se kuitenkin tuli takaisin. Toivon itse että se johtuu Vatsahapoista.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: