Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

MariaParantunut10.8.2017 23:07
Joku on joskus sanonut, että tältä foorumilta poistuu, jos paranee. Niin siinä helposti käy. Kun kivut ovat poissa, keskittyy nauttimaan elämästä.

Haluan kuitenkin tsempata muita ja kertoa oman tieni. 20 vuotta yhtä helvettiä, lukuisia tutkimuksia, tähystyksiä, magneettikuvia. Aina välillä ensiavussa kipujen takia. Raju refluksi, joka johti myös astmaan. Vatsan lisäksi kipuja oli pehmytkudoksissa. Vasemman kylkikaaren alla oli jatkuva kipu, kuin puukko olisi väännetty.

Olin niin kipeä, että elämäntapa muutokset eivät olleet edes vaikeita. En tarvinnut lääkkeitä, enkä leikkausta. Ainoa mitä muutin oli ruokavalio.

- ei mitään viljaa, ei edes maissia, hirssiä, riisiä, tattaria
- ei maitotuotteita
- suurin vaikuttaja kaikista: EI YHTÄÄN SOKERIA
- ei alkoholia

Syön ihan reippaasti ja silti laihdun. Jo viikossa kun lopetin sokerin käytön koko elimistön metabolismi muuttui. Aikaisemmin elimistöni oli käyttänyt sokeria energialähteenä, mutta kun sokerin syönnin lopettaa (myös hedelmät) kokonaan, elimistö siirtyy käyttämään RASVAA energialähteenä. Lutraan kaikkeen ruokaan runsaasti hyväälaatuista oliiviöljyä ja teehen laitan kookosrasvaa.

Tällä hetkellä ruokavalioni on liian yksipuolinen, mutta pyrin siihen, että monipuolistan sitä.

Jokaiselle sopii erillaiset asiat, minä aloitin suurinpiirtein näin:

Aamupala: Chia-puuro + itsetehty kookosmaito + mustikoita

Lounas: vihersalaatti + 3 keittettyä luomu kananmunaa+ paljon oliiviölljyä

Tee + kookosrasva

Välipala: avocado, luomu-manteleita

Illallinen: vihersalaatti + höyrytetty lohi + oliiviöljyä

Illalla nautin manteleita ja lämmintä kookosmaitoa.

Nukun paremmin, olo on tyyni ja rauhallinen, kun verensokeri ei sahaa ylös ja alas.

Muutos oli niin suuri, että en aio koskaan palata vanhaan tapaan syödä. Viljaa ja maitotuotteita saatan joskus syödä myöhemmin pienissä määrissä, mutta sokeria en koskaan.

Pitää ilmeisesti olla riittävän kipeä, että on valmis muutokseen, minulle kivut kävivät ylivoimaiseksi kestää. Olin valmis mihin tahansa, että kipu loppuu.

Suosittelen kokeilemaan pari viikkoa ilman vilja- ja maitotuotteita ja etenkin ilman sokeria.

JeppeRe: Parantunut11.8.2017 7:57
Mukava kuulla toipumisesta.
Kertoisitko vielä, miten pitkään olet ollut terveenä ja miten löysit tämän ruokavalion? Pystyitkö muutokseen kertaheitolla vai oliko siinä hakemista? Kyselen, koska taistelen itse samalla tapaa ja kun pelkkä ruokavalio ei tunnu riittävän.

JeppeRe: Parantunut11.8.2017 7:57
Mukava kuulla toipumisesta.
Kertoisitko vielä, miten pitkään olet ollut terveenä ja miten löysit tämän ruokavalion? Pystyitkö muutokseen kertaheitolla vai oliko siinä hakemista? Kyselen, koska taistelen itse samalla tapaa ja kun pelkkä ruokavalio ei tunnu riittävän.

Aikuinen nainenRe: Parantunut11.8.2017 11:16
Hienoa kun näitä hyvin menee kirjoituksia löytyy.
Onnellinen saat olla kun tilanne on korjaantunut tarkalla ruokavaliolla.

Itsellänikin se on hyvin niukka ja kurinalainen.
Sinun kirjoituksesta omalla kohdalla pois...mantelit , öljyt, kanamunat, mustikat, vihersalaatit ja muutamat muutkin minulle sopimattomat, että kaikki olemme kuitenkin erilaisia sisustaltamme. Eli mikä sopii sinulle ei sovikaan minulle. Saan esim.kananmunasta ihan hirveän närästyksen ja sappivaivoja. Sappi kivineen on poistettu.

Mutta toivottavasti joku saa sinun vinkistä vaarin ja rupeaa voimaan paremmin 👍👍

SitrusRe: Parantunut11.8.2017 13:32
Maria, oletko tarkistuttanut veriarvojasi ja ravintoaineiden saantia? Ruokavaliosi kuulostaa todella rajalliselta, ja rasvojen tankkaamisellakin on rajansa, kuten kananmunien syönnilläkin. Yksi muna sisältää päivän kolesteroliannoksen.

MariaRe: Parantunut11.8.2017 14:55
Jeppe, paraneminen lähti alkuun jo siitä, kun jätin myös gluteiinittoman viljan pois. Silloin närästys, refluksi-oireet ja astmaattinen yskä sekä rykiminen loppuivat.

Vasta sokerista luopuminen kokonaan ja rasvan lisääminen ruokavalioon lopetti kivut kokonaan. Nyt olen ollut täysin vailla oireita siitä lähtien.

Nyt voisi joku ajatella, että eihän tuolla ollut refluksia ollenkaan. Ikävä kyllä refluksini oli pahin mahdollinen, rajoitti elämääni. Leikkaukseen en suostunut.

Aikaisemmin minullakin rasvaiset ruuat, kananmuna, mustikka, kurkku + muut aiheuttivat hirveää närästystä. Mutta se on jäänyt nyt pois.

Kolestoriarvoni ovat olleet erinomaiset aina, koska olen elänyt terveellisesti ja sukurasitusta ei ole. Minulta myös on poistettu sappi, mutta olen saanut sappikohtauksia poiston jälkeenkin. Mutta en enää.

Mainitsinkin, että ruokavalioni on tällä hetkellä liian yksipuolinen, tarkoitus on monipuolistaa sitä. Tällä kuitenkin pääsin alkuu ja paranin. Ei se sen monimutkaisempaa ole.

Olen käynyt verikokeissani ja kaikki labratulokset ovat normaaleja. Nyt olen menossa ravintoterapeutille, jonka kanssa katsotaan ruokavalioon monipuolisuutta.

Oikeita rasvoja voi syödä turvallisesti, hyvälaatuista luomuoliiviöljyä ja kookosrasvaa. Unohtakaa rypsiöljyt ja becelit, jos haluatte voida hyvin.

Laitoin oman kokemukseni sen vuoksi, että mielestäni on hyvä jakaa sitä mikä auttoi itseä. Se ei tarkoita, että tämä sopisi kaikille. Itse ainakin pidän, että annetaan mukana konkreettisia ruokaohjeita. Tämä oli vain simppeli tapa aloittaa. Jokainen voi muokata ruokavaliostaan sellaisen kun itselle sopii.

Happosalpaajia en ole syönyt moneen kuukauteen enää, enkä usko, että joudun niitä syömäänkään, kunhan pysyn erossa sokerista, viljasta ja maitotuotteista.

Siitä huolimatta, että vedän rasvoja ja 3 kananmunaan päivässä, voin paremmin kuin koskaan. En usko, että kananmuna aiheuttaa kolesterolia, vaan syy on siinä, että elimistössä on lähtökohtaisesti jo valmiiksi krooninen tulehdus.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

MariaRe: Parantunut11.8.2017 15:21
Pieni lisäys: aikaisemmin en pystynyt harrastamaan juuri mitään liikuntaa, kun hapot nousivat heti ylös. Esim lenkkeily keskeytyi nopeasti siihen, että raju yskiminen alkoi. Vatsalihasliikkeitä ei voinut tehdä, tulin ihan järjettömän kipeäsi, jos vähänkin jumppasin. Raskaisen esineiden nostaminen oli mahdotonta ilman, ettei suolahapot nousseet kurkkuun ja usein seurauksena astmakohtaus.

VHH-dieetin jälkeen kaikki nämä rajoittavat asiat ovat nyt poissa, lenkkeilen ja jumppaan. Aion nyt aloittaa joogan uudestaan, olin joutunut sen lopettamaan refluksin takia.

Korostan edelleen, että mulle merkittävintä oli juuri sokerin eliminointi, sitä ei saa olla missään. Ja rasvojen lisääminen.

Aikuinen nainenRe: Parantunut11.8.2017 15:56
Edelleenkin hienoa lukea että voit hyvin ja elämä maistuu. Kurinalaisuus on kait a ja o. Eli olet saanut vointisi paremmaksi kertomallasi ruokavaliolla.

Sitä toivoisin itsellenikin, että närästys jäisi pois, mutta ei vaan siltä tunnu. Kyllä minä syön tosi yksinkertaisesti, niin luulisi sen auttavan. Olen niin paljon pois karsinut, etten enää tiedä mitä voisi itse tehdä.

👍👍Marialle!

SitrusRe: Parantunut11.8.2017 16:17
Hyvä jos koet parantuneesi.

Mutta pikku korjaus: kananmunan kolesterolipitoisuus ei ole uskon asia. Se voidaan mitata, ja yhdessä munassa on tosiaan suositeltu päivän saanti. Se, mikä itsekullakin on veren kolesterolipitoisuus, on toinen juttu. Siihen vaikuttaa moni asia.

Kookosrasvaa ei kannata kauheasti mainostaa: se kuuluu koviin rasvoihin.

Miksi niputat Becelin ja rypsiöljyn yhteen? Toinen on rasvaseos, toinen puhdas luonnontuote, suositeltavaa, pehmeää rasvaa, jota nimenomaan kannattaa käyttää.

Lukijalla on tietenkin vastuu. Mutta kovin kummallisista ruokavalioista seuraa yleensä pidemmän päälle ongelmia.
Tasapaino ja kohtuullisuus kannattaa.

MariaRe: Parantunut11.8.2017 17:17
20 vuoden sairastelun jälkeen en enää kovin paljoa usko ns virallisiin tutkimuksiin. Paljon nämä tutkimukset eivät minua ainakaan minua auttaneet. En koskaan ymmärtänyt miksi tähystyksiä piti tehdä niin useasti, koska loppujen lopuksi niillä vain aina todettiin se minkä olisi voinut jo oireidenkin perusteella todeta: refluksi, palleatyrä, artynyt paksusuoli. Eli sen jälkeen kun vakavat sairaudet oli suljettu pois, sen jälkeiset tähystykset olivat turhia. Kaikissa kajoavissa toimenpiteissä on olemassa riski, silti me kiltisti menemme niihin ja saamme saman diagnoosin kerta toisensa jälkeen. En vain tiedä ketään, joka olisi parantunut refluksista lääkärissä käyntien seurauksena tai happosalpaajien syömisen seurauksena. Toivottavasti kuitenkin mahdollisimman moni parantuu perinteisen lääketieteenkin tavalla tavalla.

Koululääketieteen ohella on olemassa toinenkin linja ja se löytyy funktionaalisen lääketieteen puolelta. Rypsiöljy ei ole enää suositeltavien ölljyen listalla, parempana terveydelle pidetään oliiviöljyä ja kookosrasvaa. Jokainen saa kuitenkin valita oman linjansa, tapansa, ruokavalionsa ja öljynsä.

Jos en olisi saanut niin hyviä tuloksia, ei minulla olisi ollut mitään kerrottavaa.

En pelkästään koe parantuneeni, vaan tiedän olevani nyt lopullisesti vapaa refluksista, astmasta, kivuista ja uupumuksesta. Ja mistä tiedän: en ole koskaan elämässäni ollut näin hyvinvoiva ja energinen.

Funtionaalisella lääkärillä käynti voi tuntua joillekin ylivoimaiselta, tutkimukset toki maksavat. Saman tuloksen voi saada ilman kalliita tutkimuksia kokeilemalla ihan itsekseen ruokavaliomuutosta. Tuskin muutaman viikon kokeilu aiheuttaa kenellekään mitään varaa, jos kokeilee 3 viikkoa olla ilman vilja- ja maitotuotteita sekä sokeria. Itse huomasin muutoksen jo muutaman päivän jälkeen, 1 viikko riitti vakuuttamaan, että tämä oikeasti toimiikin! Hiilihydraattien määrää voi jokainen itse säädellä sen mukaan mikä tuntuu hyvältä.

Tai oli se sitten mikä hyvänsä itse kokee oikeaksi. Sitten kun löytyy se oikea, itselle sopiva tie, ei se oikeastaan vaadi edes kurinalaisuutta. Hyvä olo muistuuttaa joka päivä siitä, että kannattaa jatkaa.

Minusta noudattamani ruokavalio ei ole kummallinen, se on ollut minulle alkuun optimaalinen. Ja jos lopputulos oli näin hyvä, 100% paraneminen, se kannustaa eteenpäin ja monipuolistuttamaan ruokavaliota.

Tätä ennen kokeilin refluksi-ruokavaliota, sitten emäs-ruokavaliota, vesipaastoa : en saanut näistä apua.

VHH-dieetti auttoi ja siinä on lukuisia vaihtoehtoja koostaa päivän ateriat. Nälkää ei totisesti tarvitse nähdä, eikä painonpudotus ollut minullakaan tarkoituksena, se vain tulee sivutuotteena.

Käväisin vain tällä palstalla kertomassa hyvät uutiset ja toivon kaikille oikein aurinkoista loppukesää!

VaniljaRe: Parantunut11.8.2017 17:39
Mukava kuulla Maria että olet löytänyt itsellesi sopivan ruokavalion. Onko nykyinen ruokavaliosi omakohtaisen kokeilun tulosta vai saitko joltain taholta apua siihen? Käytitkö paljon sokeria ennenkuin lopetit sen kokonaan?

Minullekin ruokavalio on ollut ainoa keino hoitaa refluksiani. Ilman sitä minun vointini ei olisi näin hyvä. Voin elää täysin normaalia elämää kun noudatan määrättyjä sääntöjä syömisissäni. Minun ruokavalioni oli vain aluksi noin rajoitettu mutta olen voinut ottaa monia ruoka-aineita takaisin. Sokeriakin käytän kohtuudella ja pieni määrä alkoholiakin käy hyvin. Valkoista sokeria välttelen, tilalla on intiaanisokeri, hunaja tai vaahterasiirappi. En myöskään kärsinyt pahoista oireista läheskään noin pitkään kuin sinä mutta vointini oli niin huono että olin aivan valmis isoihinkin muutoksiin. Käytän paljon ns. "parantavia ruokia" ja ajattelen että ruokavalio on ainoa tapa jolla voi itse vaikuttaa terveyteensä.

Hienoa jos voit aloittaa joogan uudestaan. Minulle jooga on ollut todella tärkeä harrastus. Ylösalaiset liikkeet teen yleensä aamuisin, silloin ne eivät haittaa kun vatsa on vielä tyhjä. Joogamattoni on yksi elämäni mieluisimmista paikoista:)

VaniljaRe: Parantunut11.8.2017 17:44
En huomannut Maria tuota viimeistä viestiäsi, siinähän kerroykin että sait apua flt-puolelta. Samalta taholta minäkin sain avun.

Olen ymmärtänyt myös että rypsiöljyssä on paljon omega 6:sta. Se vääristää jotenkin elimistön rasvahappotasoja, siksi sen tilalla pitäisi käyttää oliiviöljyä.

SitrusRe: Parantunut11.8.2017 17:45
Maria, olen samalla kannalla kajoavien tutkimusten riskeistä. Ikävä kyllä sairaalassa käydessä kuulee ja näkee pelottavia vahinkoja, huolimattomuutta ja informaatiokatkoja. Omallekin kohdalle niitä on sattunut, ja olisi sattunut enemmänkin, jos ei olisi itse valppaana.

G-skopiaahan tehdään säännöllisesti tietyin kriteerein, jos esim. on jo solumuutoksia. Yleensä tilanne menee niin päin että potilas on sairas ja huolissaan, mutta ei pääse tutkimuksiin vaikka haluaa.
Itselleni on tehty kymmenen erilaista refluksitautiin liittyvää tutkimusta, joista suurin osa ensimmäisen vuoden aikana diagnoosin saamisen jälkeen. Ruokatorven toimintahäiriö todettiin ensin manometriassa, mutta jostain syystä lisäksi tehtiin varjoainekuvaus ja gammakuvaus.

Tutkimuksissa (gamma-, tt-, varjoaine- ja rtg-kuvauksissa) elimistöni on altistettu suurelle määrälle radioaktiivista materiaalia tai säteilyä.
Mitään uutta nämä tutkimukset eivät ole hoitoon tuoneet: se on edelleen sitä samaa Somacia.

Olen käynyt myös vaihtoehtoisissa tutkimuksissa, myös funktionaalisella lääkärillä. Mitään uutta hoitoon ei sekään tuonut, eikä myöskään mitään uusia löydöksiä. Ft-lääkäri totesi suoraan, että hänen keinonsa eivät riitä näin vaikean refluksin (dm-lukema 72) hoitoon.

Entinen refluksikkoRe: Parantunut11.8.2017 18:21
Hienoa Maria, että olet päässyt oireistasi.
Minulla myös oireet ovat hävinneet tuon sokerittomuuden ja kotimaisen viljan pois jättämisen jälkeen. Olen tullutkin siihen tulokseen, että elimistössäni vallitsi tulehdustila joka piti yllä refluksia. Koko ruuansulatuselimistöni oli tulehtunut ja kun tila parani myös oireet hävisivät.
Parantuakseni tarvitsin ruokavaliomuutoksen ja aikaa.
Salapoliisityötä ei tarvittu koska jo pelkästään sokerin ja viljojen jättäminen paransi oloa huomattavasti. Vhh oli ja on myös minulla parannuskeinona ja siitä en luovu.
Luulen myös, että kun tulehdustila on hävinnyt sietäisin uudelleen sokeria ja viljoja, mutta en näe syytä miksi palaisin samaan kierteeseen kun olen
siitä eroon päässyt. Oma terveys ja hyvä olo ovat asioita jotka kannustavat jatkamaan tällä tiellä.
Kiitos Maria kun kerroit parantumisestasi. Hyvää energistä loppukesää ja syksyn alkua sinulle ja kaikille tätä palstaa seuraaville.

MariaRe: Parantunut11.8.2017 20:13
Vanilja, jos oireet eivät ole pahat, pystyy varmasti elämään ihan normaalilla sekaravinnolla ja mennä omien tuntemusten mukaan.

Mulle kaikki sokeri myös hunaja, vaahterasiirappi ja intiianisokeri oli myrkkyä. Se ylläpiti elimistössäni tulehdustilaa, jonka seurauksena suoliston mikrobikanta oli häiriintynyt ja josta taas uskon refluksin johtuvan. Kun tulehdus saadaan kuriin, on mahdollista, että refluksi paranee.

Söin myös monta vuotta gluteiinitonta leipää, joka oli herkkuani. Sen jättäminen pois auttoi siihen, ettei koko ajan kurkussa ole limaa ja yskittää. Olin pelkästään refluksiyskän takia vuoden sairaslomalla. Yskin koko ajan.

Pääsin keskussairaalan seurantaan, koska oireet olivat kliinisesti todettavissa, niihin ei vain koskaan löytynyt selitystä. Sen takia minulle tehtiin niin paljon tutkimuksia.

Mitään muuta selitystä paranemiseen ei ole kuin ruokavaliomuutos. Kaikki muu on ennallaan, en ole pitänyt yhtään lomaa kesällä, joten muutos ei selity silläkään, että stressi-faktori olisi poissa. Stressiä on mutta mieli pysyy koko ajan rauhallisena.

JeppeRe: Parantunut12.8.2017 19:29
Kiitos, Maria, kertomuksestasi, se antaa toivoa toipumisesta, vaikka jokainen meistä toipuu omaa reittiään. Mietin yhä oliko leikkaukseni turha - nyt en enää herää kolmesti yössä puklauksen makuun suussa, vaan herään vatsan möyrintään, painajaisiin ja jatkuvaan pissahätään. Leikkaus vei vastustuskyvyn, ja koko systeemi on nyt yhä sekaisin...

SitrusRe: Parantunut12.8.2017 20:02
Kun luin Marian kertomuksen ja oireet tarkemmin, luulen että varsinainen vaiva oli jotain muuta kuin refluksitauti. Ehkä joku suolisto- tai mahaherkkyys, en tiedä. Ja refluksi sen yksi sen oireista. Ehkä hänellä on paljon ruokayliherkkyyksiä ja todella, elimistössä oli tulehdustila.
Marian kohdalla leikkaus tuskin olisi ongelmia poistanut, olisipa voinut vain pahentaa. Harvinaista on, että ruokavaliolla saa aikaan noin dramaattisen tuloksen. Kuten moni refluksikko on todennut, ihan sama mitä syö, niin oireita tulee.

VaniljaRe: Parantunut12.8.2017 20:52
Maria, minäkin olen aika tarkka noiden makeiden herkkujen käytössä. Makeat eivät kuulu jokapäiväiseen elämääni. Alkoholia käytän myös vain vähän ja satunnaisesti jossain tilaisuuksissa.

Ensin piti olla tiukalla ruokavaliolla ja antaa elimistön toipua vasta sitten uskalsin varovasti kokeilla pois jättämiäni ruokia uudestaan. Edelleen käytän rajoitetusti hiilihydraatteja. Valkoinen jauho on lähes kokonaan pois, myös valkoinen sokeri. Maitotuotteista käytän oikeastaan vain vähän juustoa. Lihaa en ole enää myöskään syönyt ollenkaan. Kasvikset ovat ruokavalioni perusta. Lisäaineita karttelen samaten prosessoitua ruokaa. Marjat, siemenet ja pähkinät sopivat minulle hyvin. Normaalista sekaruoasta ei minun kohdallani ole siis kyse. Ruokavalio on minulle aivan ehdottoman tärkeä, sen avulla pysyn lähes oireettomana. Lääkkeitä en käytä.

Ymmärrän hyvin että et halua palata entiseen, oireesi ovat olleet todella pahat ja jatkuneet pitkään. On loistavaa että olet päässyt niistä eroon. En voi muuta kuin onnitella sinua toipumisestasi.

JohannesRe: Parantunut12.8.2017 23:51
Voi myös olla, että laihtumisen myötä oireet ovat helpottaneet. Laihtuminen olisi voinut tapahtua monella muullakin tavalla.

ibsRe: Parantunut12.8.2017 23:55
Ruokavalio paransi minunkin refluksia huomattavasti. Tällä hetkellä pystyn syömään jonkin verran fodmap ruokia ilman polttoa ruokatorvessa. VHH on hyvä. Viljat on pahasta.

MariaRe: Parantunut13.8.2017 0:46
Johannes: Noh, kovin isosta laihtumisesta ei ole kyse, paino oli 61 kg ja nyt 58 kg, enempää en haluakaan laihtua. Millä muulla tavalla ajattelit, että olisin voinut laihtua?

Sitrus: kyllä ainakin sisätautipolilla on oltu varmoja, että refluksi on ollut ja tähystyksissä se todettu. Mulle kehittyi myös refluksin myötä astma, sekin on todettu spinometriassa. Kurkussa oli jatkuvasti limaa. Puhuminen oli vaikeaa, liikuntaa oli mahdoton harrastaa, koska kaikki liikunta nosti hapot suuhun. Nexium aiheutti pahoja sivuvaikutuksia ja refluksi paheni. Iso helpotus on nyt ollut, ettei tarvitse koko ajan rykiä ja selvittää kurkkua. Keväällä otettiin laajat allergia- ja yliherkkyystestit sairaalassa, niissä ei näkynyt mitään, vaikka sain oireita melkein kaikesta. Testien perusteella minulla ei ollut yliherkkyyksiä. Ärtynyt paksusuoli kyllä oli, mutta mulla se alkoi siitä Englannista ostetusta inkivääripaastosta, ei sopinut mulle. Mutta toisaalta siitä taas on moni muu saanut avun.

Vanilja: kannattaa kokeilla jättää valkoisen sokerin lisäksi kaikki muukin sokeri, vaikka vain kokeeksi. Intiaanisokeri on ihan yhtä haitallista, sokeri on sokeria, oli se sitten minkä väristä tahansa. Minua harmittaa, etten aikaisemmin tajunnut jättää sokeria pois kokonaan. Sillä oli paljon suurempi merkitys kuin viljan ja maidon jättämiselle. Jo muutaman päivän kuluttua sokerin poisjättämisestä, rasvaisen ruuan syöminen ei esim enää aiheuttanut yhtään oireita. En kyllä edelleenkään halua syödä paistettua ruokaa, höyrytän kaiken tai keitän. Oliiviöljyä kyllä kuluu paljon, koska laitan sitä kaikkeen.

Olin hyvin skeptinen VHH-dieetiin ja karppaamiseen aikaisemmin, pidin liiallista proteiinin syöntiä haitallisena. En tiennyt, että painopiste onkin rasvoissa. Minua oikeasti suututti, kun joku puhui VHH:sta, koska minusta se ei vain sopinut refluksikolle. Nyt on myönnettävä, että olin väärässä.

SitrusRe: Parantunut13.8.2017 0:55
En tarkoittanut, ettei sinulla olisi ollut refluksia. Tarkoitin, että refluksi oli ehkä kohdallasi seuraus eikä syy.

mangoRe: Parantunut13.8.2017 12:02
Kyllähän sitä ihmisiä paranee enkelipallo- ja yksisarvishoidoillakin koska lumevaikutus auttaa monia. Erityisesti jos aikaisemman refluksin yksi iso osatekijä on ollut stressi ja ahdistus, niin tilanteessa jossa uskoo jonkun asian auttavan se voi todella auttaa koska stressi ja ahdistus vähenevät. Lumevaikutushan on nimestään huolimatta on ihan todellinen ja voidaan todeta esim. aivokuvantamismenetelmillä muuttuneena aivoaktiviteettina. Joten sikäli on helppo toki uskoa että ihminen joka tosisaan uskoo huuhaahan (= funktionaalinen lääketiede, kovien rasvojen kuviteltu terveellisyys yms) voi siitä myös saada apua. Se sitten on eri asia, kannattaako huuhaata mainostaa muille.

VaniljaRe: Parantunut13.8.2017 12:51
Maria, mainitsit että olet menossa ravintoterapeutille, oletko menossa flt-puolelle? Minä olen nykyään niin hyvässä kunnossa etten tällä hetkellä tunne tarvetta muutoksiin, mutta jos tilanne muuttuu huonompaan niin tuota sokerista luopumista aion ehdottomasti kokeilla.

KurkkukipuinenRe: Parantunut13.8.2017 19:17
Maria, olitko se sinä joka aikaisemmin olit bentoniittisavi- ja psyllium-kuurilla? Juotko vielä savivettä vai oletko jättänyt sen pois? Itse olen nyt jonkun aikaa käyttänyt savivettä mutten psyllium-kuituliuosta. Varmaan sitä olisi hyvä käyttää yhdessä saviveden kanssa. Itse olen pari vuotta kärsinyt enemmän ja vähemmän refluksioireista (enimmäkseen kurkkuoireista) ja nyt päätin kokeilla savivettä lähinnä suunpoltteluoireiden takia. Vielä ei kyllä suunpolttelu ole loppunut... Gluteenittomalla ja lähes maidottomalla ruokavaliolla olen ollut jo toista vuotta, enkä sokeriakaan paljoakaan käytä, tosin sen käyttöä en ole täysin lopettanut. Täytynee kokeilla vielä täysin sokeritonta ruokavaliota...

MariaRe: Parantunut14.8.2017 18:19
Kurkkukipuinen; kyllä, kaikki on tullut kokeiltua, myös savi. Auttoi kurkun limaisuuteen, mutta ei poistanut refluksin-oireita kokonaan.

Kokeilin myös sitä vesidieettiä, joka tilataan UK:sta, mulle ei sopinut, mutta moni muu pitää sitä hyvänä. Mulle seurasi siitä paksunsuolen tulehdus ja olin todella kipeä koko paaston ajan. Väkisin vedin sen loppuun.

Vanilja: kävin flt-lääkärillä ja flt-ravintoterapeutilla. Melkein samanlaiset ruokasuositukset sain sieltä, kun VHH-dieetissä noudatetaan. Yksi syy miksi kerroin oireideni poistumisesta sokerittomalla VHH-dieetillä on se, että kaikilla ei välttämättä ole halua, aikaa tai taloudellisesti mahdollista käydä flt-puolen asiantuntijoilla, jos on mahdollista suosittelen kyllä. Samat ohjeet löydät kyllä VHH-kirjoista ja netistä. Kirjat maksavat noin 20 eur/kpl.

Minusta ei ole mainostamista, jos haluaa jakaa omia kokemuksiaan. Ihan yhtä vakuuttunut ja varma olin, että paranen happosalpaajilla ja refluksi-ruokavaliolla tai emäs-ruokavaliolla. Ei se lume-vaikutus vain niissä toiminut. Halusin parantua ja olen kokeillut paljon erilaisia vaihtoehtoja. Sokerittomuus toimi parhaiten mulle ja uskon, että moni muukin hyötyisi siitä.

Töissä ovat huomanneet muutoksen ja nyt on useampi työkaveri lähtenyt mukaan. Tää on vain niin hyvä juttu!

Mutta voin kertoa, olin joskus vuosia sitten kuuntelemassa Paula Heinosta ja minua ärsytti suunnattomasti. Olin vihainen, koska olin niin kipeä ja kukaan ei voinut auttaa minua. Miksikö? Siksi, että minusta hänen ruokavalionsa ja ohjeensa eivät voineet sopia refluksista kärsiville. Paula Heinonen ei voinut mitenkään tajuta millaista on elää refluksin kanssa! Nyt huomaan, että olin täysin väärässä. Kyllä ne jutut vain toimivat!

Et tarvitse kalliita yksityislääkäreitä tai ravintoneuvojia, kaikki ohjeet löytyvät kyllä netistä ja kirjoista. En usko, että kenellekään syntyy mitään vahinkoa, jos kokeilee 3 viikkoa:

- kaikki viljat pois (myös maissi, riisi, tattari, hirssi, qvinoa)
- kaikkii maitotuotteet pois (raakamaidosta tehtyä juustoa voi syö pieniä paloja)
- kaikki sokerit pois (myös hedelmät)
- ei alkoholia
- oliiviöljyä paljon, jos joku kokee kookosrasvan huonoksi, voi jättää sen pois.

Kokeile 3 viikkoa ja katso mitä tapahtuu - heitän nyt haasteen teille! Voidaan tsempata toinen toisiamme!

Takaan, että viikon päästä ainakin väsymyksen tunne väistyy ja mielenkiinnolla odotan, jos joku toinenkin saisi avun muihinkin vaivoihin. Mitään haittaa en usko näiden tuotteiden välttämisestä 3 viikon ajan seuraavan.

MariaRe: Parantunut14.8.2017 18:35
Lisäksi vielä:

https://fineli.fi/fineli/fi/ruokapaivakirja

Tämä voi auttaa aluksi laskemaan hiilihydraattien määrän, joka olisi hyvä pitää alhaisena. Minulle sopii n 20 g hiilihydraatteja päivässä ja sillä voin parhaiten. Ja sen huomaa kun elimistö ei enää käytä sokeria energialähteenä, vaan rasvaa. Oliiviöljyä kannattaa käyttää päivittäin kaikessa. Joo, joo, virallinen suositus on, että hiilareita ainakin 250 g päivässä. Jos kaikki viralliset suositukset olisivat auttaneet meitä, tätä foorumia ei tarvittaisi. Vain kolmeksi viikoksi tai edes viikoksi, unohda viralliset suositukset ja kokeile!

Paras olo tulee kun tekee lisäksi päivässä nopeatempoisen liikunnan, minä teen vain 10 min/päivä, mutta teen sen täysillä. (HIIT). Voit valita minkä liikuntamuodon tahansa. Pelkkää kyykky painojen kanssa riittää.

Jos jotain harmittaa, että kerron kokemuksistani, voihan tämän viestiketjun jättää lukematta. Ymmärrän senkin. Mulla on niin hyvä fiilis, että haluan sitä teille kaikille!

VaniljaRe: Parantunut14.8.2017 18:53
Hienoa että kerrot kokemuksistasi Maria. Minäkin kävin Flt-lääkärillä sekä flt-ravintovalmentajalla ja aluksi ruokavaliostani jätettiin muistaakseni juuri nuo ruoka-aineet pois. Minä toivuin oireistani, mutta hitaanlaisesti. Olin vajaan vuoden täysin oireeton mutta edelleen on ajoittain pientä närästystä. Kaikista muista ikävistä oireistani olen toipunut mm. palan tunteesta kurkussa, pahoinvoinnista ja ylävatsaoireista, kuivasta yskästä, kasvojen kivuista, liman noususta ja mitä kaikkea niitä olikaan.

Paula Heinosen luennolla olen ollut viimeksi toukokuussa ja minulla ne jutut kyllä toimivat. Oliiviöljyä käytän myös päivittäin oikein reippaita annoksia. Kaikkea kannattaa kokeilla, olet selvästi tosi innostunut asiasta, enkä ihmettele sitä. Jos noin pitkään sairastettuasi olet saanut avun, kannattaa siitä innostuakin.

ArwenRe: Parantunut15.8.2017 10:07
Täällä huhuilee myös yksi parantunut. Hienoa kuulla, että muitakin löytyy :) Refluksitauti minulla diagnosoitiin 11/2011 tähystyksen yhteydessä, missä löytyi hieman väljä alasulkija sekä lievä inaktiivinen gastriitti.

Itselläni parantuminen / oireiston katoaminen tapahtui muun kuin ruokavalion avulla, vaikka oireiden ollessa pahimmillaan eri ruokavalioitakin tuli kieltämättä kokeiltua. Minulle niistä ei ollut apua, sillä oireetkaan eivät johtuneet mistään yksittäisestä ruoasta, ts. refluksivaivoja oli päivittäin, riippumatta siitä mitä söin tai olin syömättä.

Minulla auttoi kokonaisvaltainen elämänmuutos muilla alueilla, joista ehkä merkittävin oli todella stressaantuneen tilanteen laukaiseminen, elämän tasapainottaminen, selän hoitaminen kuntoon (tämä oli minulla ihan ratkaiseva juttu!) ja liikunnan reipas lisääminen. Epäilen myös suoliston bakteerikannan olleen todella sekaisin pitkien lääkekuurien takia ja sen elpyminen vei aikaa. Toki kaikkea muutakin vuosien varrella kokeilin ja tehtiin, ehkäpä parantuminen tapahtuikin kaikkien toimenpiteiden yhteisvaikutuksesta. Myös koivuntuhkauute toi apua. Viimeisimmän kuurin join muuten viime vuoden puolella, sittemmin en ole enää tarvinnut edes Rennietä, jota pitkään kuitenkin jouduin satunnaisesti käyttämään.

Parantuminen on siis mahdollista, toivottavasti jaksatte kaikki oireista kärsivät uskoa siihen! Koska itse refluksitauti voi johtua niin monesta eri syystä, on paranemisprosessikin kaikilla erilainen, eikä mitään yleispätevää neuvoa voi kaiketi antaa. Elämän saaminen tasapainoon on kuitenkin mielestäni aika keskeisessä osassa, siihen kannattaa panostaa jos vain pystyy.

Mukavaa loppukesää kaikille!

SitrusRe: Parantunut15.8.2017 19:18
Tosi kiva kuulla, Arwen! Sua ei täällä ole paljon näkynytkään.

Allekirjoitan mainitsemasi stressin (joka hoitamattomana kroonistuu ahdistukseksi), liikunnanpuutteen, selkäkivun ja erityisesti lääkekuurit refluksin aiheuttajiksi.
Silloin on jotakuinkin sama, mitä syö.

MariaRe: Parantunut17.8.2017 23:06
Yksi asia minkä olen huomannut nyt, kun refluksi on pois - jos juon muovipullosta vettä, hetken päästä alkaa suuta polttamaan. Muutama täällä on maininnut suun poltteesta, kannattaa kokeilla pitää tauko muovipullosta ja siirtyä lasipulloon.

juissiRe: Parantunut19.8.2017 5:17
Kyllä se niin on, että noilla Marian ohjeilla paranee. Itselläkin ollut paremmin olo kun tuollaista kaavaa noudattanut. Tosin lähtee painoa reilusti. Ilman kaljaa tosin en ole kokonaan ollut.

KurkkukipuinenRe: Parantunut21.8.2017 12:09
Hei Maria! Oletko huomannut suun polttelun kaupan pullovettä juodessa vai ihan kun olet juonut vettä jostakin omasta muovipullosta?

VaniljaRe: Parantunut21.8.2017 16:51
Mukava kuulla Arwen että sinäkin olet edelleen hyvässä kunnossa. Refluksi on todella niin eri syistä aiheutuva, että mitään kaikille sopivaa yleisohjetta ei ole. Minulle ruokavalio on ensiarvoisen tärkeä mutta kokonaisvaltainen muutos eri elämänalueilla on myös vaikuttanut omaan toipumiseeni.

Stressi vaikuttaa minun oireisiini myös, huomasin sen taas kun kesälomani ajan olin kokonaan oireeton. Työelämään palattuani närästystä on taas vähän esiintynyt. Se on onneksi kuitenkin niin vähäistä että sitä ei kannata valittaa. Työni ei edes ole erityisen stressaavaa nykyään mutta kyllä se jollain tasolla näyttää vain stressaavan. Koivuntuhkauute ei minuun vaikuttanut mitenkään, mutta ei sitäkään kannata jättää kokeilematta. Eihän sitä tiedä ennenkuin kokeilee. Monille siitä on ollut apua.

MariaRe: Parantunut25.8.2017 0:25
Kurkkukipuinen: join monta vuotta kaupan lähdevettä, suun ja kielen polttelu alkoi noin pari vuotta sitten. Se on ärsyttävä oire ja oli aina iltaisin pahempi.

Suodatan nykyisin veden ja kaadan sen suodatinkannusta lasipulloon ja pyrin juomaan mahdollisimman tuoretta, ei seisonutta vettä. Suuta ja kieltä ei enää polttele. Olen ostanut myös muutaman erikokoisen lasipullon, jonka voin ottaa autoon mukaan.

Juissi, rohkaisen sinua kokeilemaan olemaan ilman olutta. Yritä löytää itsellesi jokin korvaava juoma. Ymmärrän, että se voi tuntua vaikealta ajatukselta. Olin itse koukussa pariin lasilliseen viiniä, osaksi sen vuoksi, että minulla oli iltaisin kipuja ja en kestänyt niitä. Korvasin viinin luomu-teellä ja itsetehdyllä kookosmaidolla. Mutta sinun pitää löytää jokin sellainen, joka maistuu sinulle. Laitan teehen aina 2-3 tl kookosrasvaa.
Vaikka rasvaa ja öljyä tulee syötyä paljon, olo alkaa olemaan todella sutjakka, kun kehon turvotus on laskenut. Lopulta hyvä olo on se, joka motivoi jatkamaan.

Sokerittoman, viljattoman ja maidottoman dieetin avulla kuitenkin vointi on niin paljon parempi, että en usko, että koskaan palaavani syömään kuten ennen. Ero on niin valtava. Läheiseni ja työtoverini ovat huomanneet, että olen muuttunut paitsi ulkoisesti myös sisäisesti. Aikaisemmin olin koko ajan stressaantunut, nyt olo on seesteinen, vaikka ihan samanlaisia arjen haasteita tulee eteen kuin ennekin.

aurinko72Re: Parantunut27.8.2017 10:12
Mukava lukea näitä kokemuksia. Olen ollut samalla elämäntapa muutoksella kuin Maria tammikuusta-17 lähtien. Minulla on todettu vaikea refluksi ja leikkaustakin ehdotettu. Olen saanut suurta apua ruokavaliomuutoksesta, mutta pikku hiljaa oireet helpottanut. On vaatinut aikaa ja kärsivällisyyttä. Joudun käyttämään zantac 150mg päivittäin, happosalpaajia en voi käyttää koska ne tekivät kovia vatsakipuja. Lääkäri myönsi että happosalpaajat pitemmässä käytössä voivat tehdä vatsakipuja ja ehdotti että happosalpaajat pois ja tilalle zantac ja sanoi että samalla ruokavaliomuutoksella jatka niin hyvää tulee. Vatsakivut loppuivat siihen. Uskon että saan zantacin myös joskus pois kun sitkeästi vain jatkan elämäntapa muutosta. Kaikilla oireiden helpotus ei tapahdu nopeasti kuten minun kohdalla vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Mutta olo on kuitenkin pirteä ja seesteinen :).

female77Re: Parantunut28.8.2017 16:46
Oletko Maria vielä kuulolla? Kiinnostaisi käytätkö kofeiinia ollenkaan? Lopetin itse kahvin kokonaan, mutta olen juonut teetä, pitäisi kai lopettaa kaikki kofeiini, eihän se ole muutenkaan hyväksi. Kofeiini houkuttaa koska mulla saattaa olla CFS.

Kuinka pystyt syömään marjoja jne. minua ne närästää vai lakkaako marjat närästämästä kun on lopettaanut viljat? Huomaan että viljat turvottaa vatsan jne. vaikka oon ollu yli 3 vuotta glut ja lakt. maitotuotteet tuntuu aiheuttavan myös vatsakipuja. Syön harvoin sokeria. Liha ei närästä vaikka söisin miten paljon kerralla, kunhan välttelen sian lihaa ja mausteita. Sokerista vielä että manuka tuntuu rauhoittavan vaikka on hunajaa.Valkoinen gluteeniton vehnä ja valkoinen basmatiriisi ovat sopivimmat viljoista, mutta ehkä niistäkin pitäisi luopua.

Ostin hieronta/ trigger pallot koska epäilen että lihaskivut pahentaa refluksia selkärangan vieressä.

female77Re: Parantunut28.8.2017 16:47
Auttaako paleo IC-kystiittiin?

MariaRe: Parantunut1.9.2017 23:51
Hei female77, en juo kahvia, mutta vihreää teetä kylläkin paljon. Nykyisin kookosrasvalla terästettynä. Sillä pääsee hyvin eroon tavasta syödä jotain hyvää teen/kahvin kanssa.

Syön marjoista vain mustikkaa, koska sitä on juuri nyt saatavilla. Ruokavalion muutoksen jälkeen, minua ei ole närästänyt mikään syömäni. Luin jostain, että on hyvä syödä luonnosta myös suoraan tuoretta mustikkaa, jolloin elimistöön tulee hyviä bakteereita ja suoliston mikrobikanta vahvistuu. Kun mustikan sesonki on ohi, kokeilen vähän aikaa täysin ilman sokeria, sillä mustikassakin on sokeria. Jos elimistössä on krooninen tulehdustila, sokeri toimii kuin kaataisi bensaa liekkeihin.

Aikaisemmin ajattelin, että tietyt ruoka-aineet pahentavat närästystä ja refluksia. Mutta olisikohan niin, että sen sijaan, että syy olisi tietyissä ruoka-aineissa, perimmäinen syy on siinä, että elimistössäni oli häiriötila, jonka takia tietyt ruoka-aineet aiheuttivat oireita. Olisiko niin, että jos elimistön häiriötila korjaantuu, kehoni alkaa sietää enemmän kaikkea?

Uskon, että jos ihminen on terve, voi rauhassa popsia mitä vaan ja ruuansulatus toimii.

Laskin kalorimäärää ja syön päivittäin melkein 2000 kcal ja silti paino on pudonnut pikkuhiljaa ja kehon turvotus laskenut. Huomaa erityisesti vatsan seutuvilla, kun entinen pömppävatsa on liennut pois. Laihdutuksen takia en VHH-dieetillä ole, minulla ei ollut mikään tarve laihtua, mutta mukavaa se on, että solakoituu. En olisi kyllä uskonut, että syömällä rasvaa laituu, mutta nyt se on kuitenkin nähty. Hetkeäkään en ole ollut nälässä, syön nyt enemmän kuin ennen, 2-3 kertaa päivässä.

Female77, suosittelen kokeilemaan, että jätät kaikki viljat (myös riisi, tattari, hirssi, kaura, kvinoa) pois ja katsot mitä tapahtuu. Rakastin gluteiinitonta leipää! Minulle gluteiittomatkin tuotteet ja kaikki viljat aiheuttivat limaa kurkuun, yskin ja jouduin koko ajan selvittämään kurkkuani. Liikunta oli mahdotonta, pienikin ponnistus aiheutti yskänpuuskan ja nesteen nousemisen ylös kurkkuun. Aina kun yskiminen ja refluksi oli vaikeassa vaiheessa, kärsin myös virtsankarkailusta, joka oli kyllä todella kiusallista. Ruokavalion muutoksen myötä myös tämä oire jäi kokonaan pois. Mitään erityistä jumppaa en ole sen hyväksi tehnyt.

Sokeri on sokeria, oli se sitten hedelmistä, hunajasta tai eriväristä intiaanisokeria. Minulle mikään muoto ei sovi.

Sanottakoon vielä, että jos voi hyvin ja ei ole mitään vaivoja, ei ole mitään syytä lähteä minkäänlaiselle dieetille. Jos voisin, nauttisin elämästä täysillä ja herkuttelisin. Sain kuitenkin elämässä vähän huonommat kortit, joten jos saavutan kivuttomia päiviä, olen tässä vaiheessa valmis tekemään melkein mitä muutoksia tahansa. Minusta 2 raskautta pahensi oireitani huomattavasti ja lopulta olin tilanteessa, että minulla oli niin kovia päivittäisiä kipuja, että voimani olivat jo loppumassa. Perheeni oli myös väsynyt jatkuvaan sairastamiseeni ja siihen, etten voinut koskaan suunnitella matkoja yms, koska en yhtään tiennyt miten voin. Jatkuva yskimiseni oli myös heille raskasta.

Nyt olemme varanneet kaksi matkaa ja lapset innoissaan, että äiti voi paremmin. Joten ei ole vaikeaa noudattaa ruokavaliota, joko tämä tai jatkuvat kivut.

Aikuinen nainenRe: Parantunut2.9.2017 7:51
Minä en käytä alkoa yhtään, en.sokeria, ja paljon muuta ole tuokavaliostani karsinut pois. Mustikat vievät vatsan kuralle eivät sula vatsassani. Vihersaatteja, manteleita en edes uskalla ajatella syöväni. Että minulle näistä Marian syömistä ruoka aineksista tekee tuskaisen olon.

Eli taas totean, että mikä sopii esim.sinulle ja on hyväksi minulle niistä tulee tuskainen olo.

Kiva kun sinun olosi on helpottunut 👍❤

ViviRe: Parantunut2.9.2017 8:55
Moikkelis tännekin!

Itse olen syönyt todella vähän gluteenipitoista ruokaa viimeisen 9 kuukauden aikana. Kesäkuussa tuli syötyä paljon leipää, koska olin ulkomailla ja siellä oli helle, joten kun ruoka ei maistunut ja tarvitsin energiaa esim. pyöräilyn lomassa, söin tavallista leipää. Mutta muutoin, nyt kun ruokatorveni on taas kunnossa (ollut n. helmikuun puolestavälistä lähtien), syön pääasiassa kasviskunnan tuotteita, maitotuotteita sekä kanaa, mutta gluteenipitoisia ruokia en juuri ollenkaan. Oloni on mitä mainioin, toki myös liikunta auttaa. En välttele tietoisesti gluteenia vaan syön sitä, mikä tekee oloni hyväksi ja tällaisella ruokavaliolla olen superenerginen.

Kahvia en ole juonut n. 16 vuoteen, mutta teetä menee paljon, nykyisin enemmänkin vihreää teetä. Hiilihapolliset juomat jouduin jättämään n. 9 kk sitten enkä sen jälkeen ole niihin koskenut. Mielestäni tämä on oman refluksini hoidossa ollut ehkä suurin avaintekijä.

Ainoa ongelma, mikä kuluneen n.9 kk:n ruokavaliosta on tullut, on, että kilpirauhasarvoni ovat nousseet lähelle liikatoiminnan rajaa, joten olen itsekseni vähentänyt suun kautta otettavan tyroksinin määrää. Seurailen tilannetta ja katson, riittääkö tämä kotikonsti. Eli ei näemmä koskaan ole täydellistä olotilaa :-D Mutta väitteet, että gluteeniton ruokavalio auttaisi kilpirauhasen vajaatoimintaan näyttää saavan ainakin minun tapauksessani tukea

Toki syödyn ruuan määrällä ja kellonajalla on mielestäni kuitenkin kaikkein tärkein merkitys, samoin stressin määrällä. Eli elämän kaikinpuolinen "zeniläinen" tasapaino pitää ainakin meikäläisen kohdalla refluksin hyvässä kuosissa.

Suklaa on oma "huumeeni" eli sitä menee pitkin päivää teen lomassa. Eli sokeria en ole täysin pystynyt jättämään pois.

Minulla mm. oli yli 10 vuotta astma, jonka lääkitys on vähän yli vuosi sitten purettu, olin silloin yliopistollisessa sairaalassa astmatutkimuksissa jälleen kerran. Siellä keuhkolääkäri totesi, ettei hän näe tapauksessasi minkäänlaista astmaa vaan syynä on refluksini. Kyllä suoraansanoen toisaalta vähän olisi naurattanut, jos yskä ei olisi ollut niin kova :-D. Mutta onhan tuollainen diagnoosi superhuojentava. En siis ole sen koomin kortisonia enkä avaavaa lääkettä tarvinnut, vaikka urheilen ja liikun paljon sekä vapaa-aikana että työssäni.


Itse käytän omepratsolia ja gavisconia sekä maitohappobakteereita. Samoin ksylitolipurukumi auttaa minulla pienen pieneen närästykseen.

Terkkuja kaikille refluksin kanssa kamppaileville. Oloni ei todellakaan ole aina ollut tällainen, joten en täällä leuhkien hehkuta, kuinka superhienoa elämäni onkaan eli tiedän 16-vuotiaasta lähtien refluksin kanssa kamppailleena mielestäni melkoisen hyvin, mitä refluksi pahimmillaan voi olla. Siispä koko sydämestäni lähetän tsemppiä kaikille taudin kanssa kamppaileville ja toivon parempaa huomista, niinkuin meistä itsekukin.

ViviRe: Parantunut2.9.2017 9:01
Ai niin, lisään vielä: syön hedelmiä ihan surutta eli niissähän on sokereita, mutta enimmäkseen vihanneksia ja etenkin juureksia. lanttu ja porkkana ovat nykyisin suklaan ohella toinen "huumeeni".

Alkoholia en ole oikein koskaan juonut, se kun jo nuoruuskokeiluissa (parinkympin molemmin puolin) osoitti aiheuttavan kovaa poltetta ruokatorveeni enkä halunnut itselleni sellaista olotilaa. Olen siis lähemmäs viisikymppinen rouvashenkilö.

ViviRe: Parantunut2.9.2017 9:05
Nytpäs innostuin viestittelemään. Mutta luin noista triggerpalloista (female 77). Olen käynyt kohta 15 vuotta silloin tällöin mahtavalla kiropraktikolla ja siellä käynti todellakin avaa lukkoja selkä- ja rintarangasta ja auttaa refluksiin. Eli lihasjumit todentotta voivat pahentaa refluksia, tai ylipäätään lihaksiston toiminta. Sen huomasin raskausaikana, jolloin kärsin ihan koko ajan, joka sekunta, pahoinvoinnista ja välillä oksentelinkin sitten verta ja olin sairaalassa tutkimuksissa.

SokeriRe: Parantunut2.9.2017 10:04
Maria, intiaanisokeri ei ole mitään "vaan eriväristä sokeria". Se on raakaruokosokeria, jota ei ole puhdistettu. Siinä on paljon kivennäisaineita ja täysin erilainen maku, kuin muissa sokereissa. Ilmeisesti et ole maistanut. Intiaanisokeri on terveellistä, ja sopii kaikkeen käyttöön.

Se vain tummaksi värjätty sokeri on nimeltään fariinisokeria.

MariaRe: Parantunut6.9.2017 1:04
Hei Sokeri, olen käyttänyt ahkerasti intiaanisokeria ja lapseni käyttävät sitä vieläkin. Korostan edelleen, että jokainen toivottavasti löytää oman keinonsa kamppailla refluksin kanssa, koska ainakin minulle se oli niin kivulias tie, että olin valmis mihin tahansa, jotta saan kivut loppumaan. Hienoa Vivi, että tiellesi osui osaava lääkäri, joka tiesi, että astman syyt ovat usein refluksissa. Nyt vain pitäisi sitten löytää se lopullinen syy miksi meitä refluksikkoja on niin paljon.

Vhh-dieetti yhdistettynä 100% sokerittomuuteen oli mulle toimiva keino. Toisille voi olla kasvisruokavalio, vaihtoehtoja on paljon. Kannattaa vain sitkeästi kokeilla mikä itselle sopii.

Ennen vhh-dieetin aloittamista, itkin iltaisin nukkumaan mennessäni, että miten ihmeessä jaksan kipujen kanssa ja onko todellakin niin, että koko loppuelämä menee näin. Valoa ei kauheasti näkynyt tunnelissa, myös perhe oli väsynyt jatkuvaan sairasteluuni.
Sokerista, viljasta ja maidosta lopuminen kävi lopulta helposti, koska aivot yhdistävät kaikki reflluksi-oireita aiheuttavat nyt kipuun ja jatkuvaan limaan kurkussa. Äidilläni ja sisarellani on myös refluksi, joka oireilee meilläkin eri tavoilla. Kaikki me yskimme koko ajan ja äiti ei voi puhua edes puhelimessa kuin muutaman lauseen. Nyt olemme huomanneet, että minulta lima kurkussa on kadonnut ja en enää yski, eikä minun tarvitse selvittää kurkkuani koko ajan. Kävin monta kertaa kurkkulääkärillä ja voice massage -hieronnassa, eipä olisi tullut mieleen, että ruokavaliosta olisi näin valtava hyöty.

Vuosien varrella on tullut kokeiltua paljon asioita: akupunktio, osteopatia, jäsenkorjaus, vyöhyketerapia, homeopatia, meditaatio, mindfulness, shiatsu, vesidieetti, savivesi yms. puhumattakaan koululääketieteen tähystyksistä, magneettikuvauksista, pH-mittauksesta, manometriasta.
Antidioksdantti-klinikalle maksoin maltaita, funtionaaliselle lääkärille joitakin satoja euroja. Ja lopulta vhh-dieetti oli ainoa joka mulla auttoi ja ruokalaskutkin pienenivät.

KastriiniRe: Parantunut26.6.2018 11:37
Hei Maria!
Mitä kuuluu ja oletko vielä viitoittamallasi reitillä??
Kiinnostaisi kuulla kuinka parantuminen on edistynyt??
Oletko löytänyt uutta ruokavalioosi??Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: