Google translator

Sivusto löytyy myös täältä:Sivustolla käyttäjiä paikalla:


(sivuston tilastot >> klikkaa punaista laatikkoa)

Käyntejä marraskuusta 2009 alkaen:

Käyntejä kotisivuilla:4973643 kpl

Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

MariaParantunut10.8.2017 23:07
Joku on joskus sanonut, että tältä foorumilta poistuu, jos paranee. Niin siinä helposti käy. Kun kivut ovat poissa, keskittyy nauttimaan elämästä.

Haluan kuitenkin tsempata muita ja kertoa oman tieni. 20 vuotta yhtä helvettiä, lukuisia tutkimuksia, tähystyksiä, magneettikuvia. Aina välillä ensiavussa kipujen takia. Raju refluksi, joka johti myös astmaan. Vatsan lisäksi kipuja oli pehmytkudoksissa. Vasemman kylkikaaren alla oli jatkuva kipu, kuin puukko olisi väännetty.

Olin niin kipeä, että elämäntapa muutokset eivät olleet edes vaikeita. En tarvinnut lääkkeitä, enkä leikkausta. Ainoa mitä muutin oli ruokavalio.

- ei mitään viljaa, ei edes maissia, hirssiä, riisiä, tattaria
- ei maitotuotteita
- suurin vaikuttaja kaikista: EI YHTÄÄN SOKERIA
- ei alkoholia

Syön ihan reippaasti ja silti laihdun. Jo viikossa kun lopetin sokerin käytön koko elimistön metabolismi muuttui. Aikaisemmin elimistöni oli käyttänyt sokeria energialähteenä, mutta kun sokerin syönnin lopettaa (myös hedelmät) kokonaan, elimistö siirtyy käyttämään RASVAA energialähteenä. Lutraan kaikkeen ruokaan runsaasti hyväälaatuista oliiviöljyä ja teehen laitan kookosrasvaa.

Tällä hetkellä ruokavalioni on liian yksipuolinen, mutta pyrin siihen, että monipuolistan sitä.

Jokaiselle sopii erillaiset asiat, minä aloitin suurinpiirtein näin:

Aamupala: Chia-puuro + itsetehty kookosmaito + mustikoita

Lounas: vihersalaatti + 3 keittettyä luomu kananmunaa+ paljon oliiviölljyä

Tee + kookosrasva

Välipala: avocado, luomu-manteleita

Illallinen: vihersalaatti + höyrytetty lohi + oliiviöljyä

Illalla nautin manteleita ja lämmintä kookosmaitoa.

Nukun paremmin, olo on tyyni ja rauhallinen, kun verensokeri ei sahaa ylös ja alas.

Muutos oli niin suuri, että en aio koskaan palata vanhaan tapaan syödä. Viljaa ja maitotuotteita saatan joskus syödä myöhemmin pienissä määrissä, mutta sokeria en koskaan.

Pitää ilmeisesti olla riittävän kipeä, että on valmis muutokseen, minulle kivut kävivät ylivoimaiseksi kestää. Olin valmis mihin tahansa, että kipu loppuu.

Suosittelen kokeilemaan pari viikkoa ilman vilja- ja maitotuotteita ja etenkin ilman sokeria.

JeppeRe: Parantunut11.8.2017 7:57
Mukava kuulla toipumisesta.
Kertoisitko vielä, miten pitkään olet ollut terveenä ja miten löysit tämän ruokavalion? Pystyitkö muutokseen kertaheitolla vai oliko siinä hakemista? Kyselen, koska taistelen itse samalla tapaa ja kun pelkkä ruokavalio ei tunnu riittävän.

JeppeRe: Parantunut11.8.2017 7:57
Mukava kuulla toipumisesta.
Kertoisitko vielä, miten pitkään olet ollut terveenä ja miten löysit tämän ruokavalion? Pystyitkö muutokseen kertaheitolla vai oliko siinä hakemista? Kyselen, koska taistelen itse samalla tapaa ja kun pelkkä ruokavalio ei tunnu riittävän.

Aikuinen nainenRe: Parantunut11.8.2017 11:16
Hienoa kun näitä hyvin menee kirjoituksia löytyy.
Onnellinen saat olla kun tilanne on korjaantunut tarkalla ruokavaliolla.

Itsellänikin se on hyvin niukka ja kurinalainen.
Sinun kirjoituksesta omalla kohdalla pois...mantelit , öljyt, kanamunat, mustikat, vihersalaatit ja muutamat muutkin minulle sopimattomat, että kaikki olemme kuitenkin erilaisia sisustaltamme. Eli mikä sopii sinulle ei sovikaan minulle. Saan esim.kananmunasta ihan hirveän närästyksen ja sappivaivoja. Sappi kivineen on poistettu.

Mutta toivottavasti joku saa sinun vinkistä vaarin ja rupeaa voimaan paremmin 👍👍

SitrusRe: Parantunut11.8.2017 13:32
Maria, oletko tarkistuttanut veriarvojasi ja ravintoaineiden saantia? Ruokavaliosi kuulostaa todella rajalliselta, ja rasvojen tankkaamisellakin on rajansa, kuten kananmunien syönnilläkin. Yksi muna sisältää päivän kolesteroliannoksen.

MariaRe: Parantunut11.8.2017 14:55
Jeppe, paraneminen lähti alkuun jo siitä, kun jätin myös gluteiinittoman viljan pois. Silloin närästys, refluksi-oireet ja astmaattinen yskä sekä rykiminen loppuivat.

Vasta sokerista luopuminen kokonaan ja rasvan lisääminen ruokavalioon lopetti kivut kokonaan. Nyt olen ollut täysin vailla oireita siitä lähtien.

Nyt voisi joku ajatella, että eihän tuolla ollut refluksia ollenkaan. Ikävä kyllä refluksini oli pahin mahdollinen, rajoitti elämääni. Leikkaukseen en suostunut.

Aikaisemmin minullakin rasvaiset ruuat, kananmuna, mustikka, kurkku + muut aiheuttivat hirveää närästystä. Mutta se on jäänyt nyt pois.

Kolestoriarvoni ovat olleet erinomaiset aina, koska olen elänyt terveellisesti ja sukurasitusta ei ole. Minulta myös on poistettu sappi, mutta olen saanut sappikohtauksia poiston jälkeenkin. Mutta en enää.

Mainitsinkin, että ruokavalioni on tällä hetkellä liian yksipuolinen, tarkoitus on monipuolistaa sitä. Tällä kuitenkin pääsin alkuu ja paranin. Ei se sen monimutkaisempaa ole.

Olen käynyt verikokeissani ja kaikki labratulokset ovat normaaleja. Nyt olen menossa ravintoterapeutille, jonka kanssa katsotaan ruokavalioon monipuolisuutta.

Oikeita rasvoja voi syödä turvallisesti, hyvälaatuista luomuoliiviöljyä ja kookosrasvaa. Unohtakaa rypsiöljyt ja becelit, jos haluatte voida hyvin.

Laitoin oman kokemukseni sen vuoksi, että mielestäni on hyvä jakaa sitä mikä auttoi itseä. Se ei tarkoita, että tämä sopisi kaikille. Itse ainakin pidän, että annetaan mukana konkreettisia ruokaohjeita. Tämä oli vain simppeli tapa aloittaa. Jokainen voi muokata ruokavaliostaan sellaisen kun itselle sopii.

Happosalpaajia en ole syönyt moneen kuukauteen enää, enkä usko, että joudun niitä syömäänkään, kunhan pysyn erossa sokerista, viljasta ja maitotuotteista.

Siitä huolimatta, että vedän rasvoja ja 3 kananmunaan päivässä, voin paremmin kuin koskaan. En usko, että kananmuna aiheuttaa kolesterolia, vaan syy on siinä, että elimistössä on lähtökohtaisesti jo valmiiksi krooninen tulehdus.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

MariaRe: Parantunut11.8.2017 15:21
Pieni lisäys: aikaisemmin en pystynyt harrastamaan juuri mitään liikuntaa, kun hapot nousivat heti ylös. Esim lenkkeily keskeytyi nopeasti siihen, että raju yskiminen alkoi. Vatsalihasliikkeitä ei voinut tehdä, tulin ihan järjettömän kipeäsi, jos vähänkin jumppasin. Raskaisen esineiden nostaminen oli mahdotonta ilman, ettei suolahapot nousseet kurkkuun ja usein seurauksena astmakohtaus.

VHH-dieetin jälkeen kaikki nämä rajoittavat asiat ovat nyt poissa, lenkkeilen ja jumppaan. Aion nyt aloittaa joogan uudestaan, olin joutunut sen lopettamaan refluksin takia.

Korostan edelleen, että mulle merkittävintä oli juuri sokerin eliminointi, sitä ei saa olla missään. Ja rasvojen lisääminen.

Aikuinen nainenRe: Parantunut11.8.2017 15:56
Edelleenkin hienoa lukea että voit hyvin ja elämä maistuu. Kurinalaisuus on kait a ja o. Eli olet saanut vointisi paremmaksi kertomallasi ruokavaliolla.

Sitä toivoisin itsellenikin, että närästys jäisi pois, mutta ei vaan siltä tunnu. Kyllä minä syön tosi yksinkertaisesti, niin luulisi sen auttavan. Olen niin paljon pois karsinut, etten enää tiedä mitä voisi itse tehdä.

👍👍Marialle!

SitrusRe: Parantunut11.8.2017 16:17
Hyvä jos koet parantuneesi.

Mutta pikku korjaus: kananmunan kolesterolipitoisuus ei ole uskon asia. Se voidaan mitata, ja yhdessä munassa on tosiaan suositeltu päivän saanti. Se, mikä itsekullakin on veren kolesterolipitoisuus, on toinen juttu. Siihen vaikuttaa moni asia.

Kookosrasvaa ei kannata kauheasti mainostaa: se kuuluu koviin rasvoihin.

Miksi niputat Becelin ja rypsiöljyn yhteen? Toinen on rasvaseos, toinen puhdas luonnontuote, suositeltavaa, pehmeää rasvaa, jota nimenomaan kannattaa käyttää.

Lukijalla on tietenkin vastuu. Mutta kovin kummallisista ruokavalioista seuraa yleensä pidemmän päälle ongelmia.
Tasapaino ja kohtuullisuus kannattaa.

MariaRe: Parantunut11.8.2017 17:17
20 vuoden sairastelun jälkeen en enää kovin paljoa usko ns virallisiin tutkimuksiin. Paljon nämä tutkimukset eivät minua ainakaan minua auttaneet. En koskaan ymmärtänyt miksi tähystyksiä piti tehdä niin useasti, koska loppujen lopuksi niillä vain aina todettiin se minkä olisi voinut jo oireidenkin perusteella todeta: refluksi, palleatyrä, artynyt paksusuoli. Eli sen jälkeen kun vakavat sairaudet oli suljettu pois, sen jälkeiset tähystykset olivat turhia. Kaikissa kajoavissa toimenpiteissä on olemassa riski, silti me kiltisti menemme niihin ja saamme saman diagnoosin kerta toisensa jälkeen. En vain tiedä ketään, joka olisi parantunut refluksista lääkärissä käyntien seurauksena tai happosalpaajien syömisen seurauksena. Toivottavasti kuitenkin mahdollisimman moni parantuu perinteisen lääketieteenkin tavalla tavalla.

Koululääketieteen ohella on olemassa toinenkin linja ja se löytyy funktionaalisen lääketieteen puolelta. Rypsiöljy ei ole enää suositeltavien ölljyen listalla, parempana terveydelle pidetään oliiviöljyä ja kookosrasvaa. Jokainen saa kuitenkin valita oman linjansa, tapansa, ruokavalionsa ja öljynsä.

Jos en olisi saanut niin hyviä tuloksia, ei minulla olisi ollut mitään kerrottavaa.

En pelkästään koe parantuneeni, vaan tiedän olevani nyt lopullisesti vapaa refluksista, astmasta, kivuista ja uupumuksesta. Ja mistä tiedän: en ole koskaan elämässäni ollut näin hyvinvoiva ja energinen.

Funtionaalisella lääkärillä käynti voi tuntua joillekin ylivoimaiselta, tutkimukset toki maksavat. Saman tuloksen voi saada ilman kalliita tutkimuksia kokeilemalla ihan itsekseen ruokavaliomuutosta. Tuskin muutaman viikon kokeilu aiheuttaa kenellekään mitään varaa, jos kokeilee 3 viikkoa olla ilman vilja- ja maitotuotteita sekä sokeria. Itse huomasin muutoksen jo muutaman päivän jälkeen, 1 viikko riitti vakuuttamaan, että tämä oikeasti toimiikin! Hiilihydraattien määrää voi jokainen itse säädellä sen mukaan mikä tuntuu hyvältä.

Tai oli se sitten mikä hyvänsä itse kokee oikeaksi. Sitten kun löytyy se oikea, itselle sopiva tie, ei se oikeastaan vaadi edes kurinalaisuutta. Hyvä olo muistuuttaa joka päivä siitä, että kannattaa jatkaa.

Minusta noudattamani ruokavalio ei ole kummallinen, se on ollut minulle alkuun optimaalinen. Ja jos lopputulos oli näin hyvä, 100% paraneminen, se kannustaa eteenpäin ja monipuolistuttamaan ruokavaliota.

Tätä ennen kokeilin refluksi-ruokavaliota, sitten emäs-ruokavaliota, vesipaastoa : en saanut näistä apua.

VHH-dieetti auttoi ja siinä on lukuisia vaihtoehtoja koostaa päivän ateriat. Nälkää ei totisesti tarvitse nähdä, eikä painonpudotus ollut minullakaan tarkoituksena, se vain tulee sivutuotteena.

Käväisin vain tällä palstalla kertomassa hyvät uutiset ja toivon kaikille oikein aurinkoista loppukesää!

VaniljaRe: Parantunut11.8.2017 17:39
Mukava kuulla Maria että olet löytänyt itsellesi sopivan ruokavalion. Onko nykyinen ruokavaliosi omakohtaisen kokeilun tulosta vai saitko joltain taholta apua siihen? Käytitkö paljon sokeria ennenkuin lopetit sen kokonaan?

Minullekin ruokavalio on ollut ainoa keino hoitaa refluksiani. Ilman sitä minun vointini ei olisi näin hyvä. Voin elää täysin normaalia elämää kun noudatan määrättyjä sääntöjä syömisissäni. Minun ruokavalioni oli vain aluksi noin rajoitettu mutta olen voinut ottaa monia ruoka-aineita takaisin. Sokeriakin käytän kohtuudella ja pieni määrä alkoholiakin käy hyvin. Valkoista sokeria välttelen, tilalla on intiaanisokeri, hunaja tai vaahterasiirappi. En myöskään kärsinyt pahoista oireista läheskään noin pitkään kuin sinä mutta vointini oli niin huono että olin aivan valmis isoihinkin muutoksiin. Käytän paljon ns. "parantavia ruokia" ja ajattelen että ruokavalio on ainoa tapa jolla voi itse vaikuttaa terveyteensä.

Hienoa jos voit aloittaa joogan uudestaan. Minulle jooga on ollut todella tärkeä harrastus. Ylösalaiset liikkeet teen yleensä aamuisin, silloin ne eivät haittaa kun vatsa on vielä tyhjä. Joogamattoni on yksi elämäni mieluisimmista paikoista:)

VaniljaRe: Parantunut11.8.2017 17:44
En huomannut Maria tuota viimeistä viestiäsi, siinähän kerroykin että sait apua flt-puolelta. Samalta taholta minäkin sain avun.

Olen ymmärtänyt myös että rypsiöljyssä on paljon omega 6:sta. Se vääristää jotenkin elimistön rasvahappotasoja, siksi sen tilalla pitäisi käyttää oliiviöljyä.

SitrusRe: Parantunut11.8.2017 17:45
Maria, olen samalla kannalla kajoavien tutkimusten riskeistä. Ikävä kyllä sairaalassa käydessä kuulee ja näkee pelottavia vahinkoja, huolimattomuutta ja informaatiokatkoja. Omallekin kohdalle niitä on sattunut, ja olisi sattunut enemmänkin, jos ei olisi itse valppaana.

G-skopiaahan tehdään säännöllisesti tietyin kriteerein, jos esim. on jo solumuutoksia. Yleensä tilanne menee niin päin että potilas on sairas ja huolissaan, mutta ei pääse tutkimuksiin vaikka haluaa.
Itselleni on tehty kymmenen erilaista refluksitautiin liittyvää tutkimusta, joista suurin osa ensimmäisen vuoden aikana diagnoosin saamisen jälkeen. Ruokatorven toimintahäiriö todettiin ensin manometriassa, mutta jostain syystä lisäksi tehtiin varjoainekuvaus ja gammakuvaus.

Tutkimuksissa (gamma-, tt-, varjoaine- ja rtg-kuvauksissa) elimistöni on altistettu suurelle määrälle radioaktiivista materiaalia tai säteilyä.
Mitään uutta nämä tutkimukset eivät ole hoitoon tuoneet: se on edelleen sitä samaa Somacia.

Olen käynyt myös vaihtoehtoisissa tutkimuksissa, myös funktionaalisella lääkärillä. Mitään uutta hoitoon ei sekään tuonut, eikä myöskään mitään uusia löydöksiä. Ft-lääkäri totesi suoraan, että hänen keinonsa eivät riitä näin vaikean refluksin (dm-lukema 72) hoitoon.

Entinen refluksikkoRe: Parantunut11.8.2017 18:21
Hienoa Maria, että olet päässyt oireistasi.
Minulla myös oireet ovat hävinneet tuon sokerittomuuden ja kotimaisen viljan pois jättämisen jälkeen. Olen tullutkin siihen tulokseen, että elimistössäni vallitsi tulehdustila joka piti yllä refluksia. Koko ruuansulatuselimistöni oli tulehtunut ja kun tila parani myös oireet hävisivät.
Parantuakseni tarvitsin ruokavaliomuutoksen ja aikaa.
Salapoliisityötä ei tarvittu koska jo pelkästään sokerin ja viljojen jättäminen paransi oloa huomattavasti. Vhh oli ja on myös minulla parannuskeinona ja siitä en luovu.
Luulen myös, että kun tulehdustila on hävinnyt sietäisin uudelleen sokeria ja viljoja, mutta en näe syytä miksi palaisin samaan kierteeseen kun olen
siitä eroon päässyt. Oma terveys ja hyvä olo ovat asioita jotka kannustavat jatkamaan tällä tiellä.
Kiitos Maria kun kerroit parantumisestasi. Hyvää energistä loppukesää ja syksyn alkua sinulle ja kaikille tätä palstaa seuraaville.

MariaRe: Parantunut11.8.2017 20:13
Vanilja, jos oireet eivät ole pahat, pystyy varmasti elämään ihan normaalilla sekaravinnolla ja mennä omien tuntemusten mukaan.

Mulle kaikki sokeri myös hunaja, vaahterasiirappi ja intiianisokeri oli myrkkyä. Se ylläpiti elimistössäni tulehdustilaa, jonka seurauksena suoliston mikrobikanta oli häiriintynyt ja josta taas uskon refluksin johtuvan. Kun tulehdus saadaan kuriin, on mahdollista, että refluksi paranee.

Söin myös monta vuotta gluteiinitonta leipää, joka oli herkkuani. Sen jättäminen pois auttoi siihen, ettei koko ajan kurkussa ole limaa ja yskittää. Olin pelkästään refluksiyskän takia vuoden sairaslomalla. Yskin koko ajan.

Pääsin keskussairaalan seurantaan, koska oireet olivat kliinisesti todettavissa, niihin ei vain koskaan löytynyt selitystä. Sen takia minulle tehtiin niin paljon tutkimuksia.

Mitään muuta selitystä paranemiseen ei ole kuin ruokavaliomuutos. Kaikki muu on ennallaan, en ole pitänyt yhtään lomaa kesällä, joten muutos ei selity silläkään, että stressi-faktori olisi poissa. Stressiä on mutta mieli pysyy koko ajan rauhallisena.

JeppeRe: Parantunut12.8.2017 19:29
Kiitos, Maria, kertomuksestasi, se antaa toivoa toipumisesta, vaikka jokainen meistä toipuu omaa reittiään. Mietin yhä oliko leikkaukseni turha - nyt en enää herää kolmesti yössä puklauksen makuun suussa, vaan herään vatsan möyrintään, painajaisiin ja jatkuvaan pissahätään. Leikkaus vei vastustuskyvyn, ja koko systeemi on nyt yhä sekaisin...

SitrusRe: Parantunut12.8.2017 20:02
Kun luin Marian kertomuksen ja oireet tarkemmin, luulen että varsinainen vaiva oli jotain muuta kuin refluksitauti. Ehkä joku suolisto- tai mahaherkkyys, en tiedä. Ja refluksi sen yksi sen oireista. Ehkä hänellä on paljon ruokayliherkkyyksiä ja todella, elimistössä oli tulehdustila.
Marian kohdalla leikkaus tuskin olisi ongelmia poistanut, olisipa voinut vain pahentaa. Harvinaista on, että ruokavaliolla saa aikaan noin dramaattisen tuloksen. Kuten moni refluksikko on todennut, ihan sama mitä syö, niin oireita tulee.

VaniljaRe: Parantunut12.8.2017 20:52
Maria, minäkin olen aika tarkka noiden makeiden herkkujen käytössä. Makeat eivät kuulu jokapäiväiseen elämääni. Alkoholia käytän myös vain vähän ja satunnaisesti jossain tilaisuuksissa.

Ensin piti olla tiukalla ruokavaliolla ja antaa elimistön toipua vasta sitten uskalsin varovasti kokeilla pois jättämiäni ruokia uudestaan. Edelleen käytän rajoitetusti hiilihydraatteja. Valkoinen jauho on lähes kokonaan pois, myös valkoinen sokeri. Maitotuotteista käytän oikeastaan vain vähän juustoa. Lihaa en ole enää myöskään syönyt ollenkaan. Kasvikset ovat ruokavalioni perusta. Lisäaineita karttelen samaten prosessoitua ruokaa. Marjat, siemenet ja pähkinät sopivat minulle hyvin. Normaalista sekaruoasta ei minun kohdallani ole siis kyse. Ruokavalio on minulle aivan ehdottoman tärkeä, sen avulla pysyn lähes oireettomana. Lääkkeitä en käytä.

Ymmärrän hyvin että et halua palata entiseen, oireesi ovat olleet todella pahat ja jatkuneet pitkään. On loistavaa että olet päässyt niistä eroon. En voi muuta kuin onnitella sinua toipumisestasi.

JohannesRe: Parantunut12.8.2017 23:51
Voi myös olla, että laihtumisen myötä oireet ovat helpottaneet. Laihtuminen olisi voinut tapahtua monella muullakin tavalla.

ibsRe: Parantunut12.8.2017 23:55
Ruokavalio paransi minunkin refluksia huomattavasti. Tällä hetkellä pystyn syömään jonkin verran fodmap ruokia ilman polttoa ruokatorvessa. VHH on hyvä. Viljat on pahasta.

MariaRe: Parantunut13.8.2017 0:46
Johannes: Noh, kovin isosta laihtumisesta ei ole kyse, paino oli 61 kg ja nyt 58 kg, enempää en haluakaan laihtua. Millä muulla tavalla ajattelit, että olisin voinut laihtua?

Sitrus: kyllä ainakin sisätautipolilla on oltu varmoja, että refluksi on ollut ja tähystyksissä se todettu. Mulle kehittyi myös refluksin myötä astma, sekin on todettu spinometriassa. Kurkussa oli jatkuvasti limaa. Puhuminen oli vaikeaa, liikuntaa oli mahdoton harrastaa, koska kaikki liikunta nosti hapot suuhun. Nexium aiheutti pahoja sivuvaikutuksia ja refluksi paheni. Iso helpotus on nyt ollut, ettei tarvitse koko ajan rykiä ja selvittää kurkkua. Keväällä otettiin laajat allergia- ja yliherkkyystestit sairaalassa, niissä ei näkynyt mitään, vaikka sain oireita melkein kaikesta. Testien perusteella minulla ei ollut yliherkkyyksiä. Ärtynyt paksusuoli kyllä oli, mutta mulla se alkoi siitä Englannista ostetusta inkivääripaastosta, ei sopinut mulle. Mutta toisaalta siitä taas on moni muu saanut avun.

Vanilja: kannattaa kokeilla jättää valkoisen sokerin lisäksi kaikki muukin sokeri, vaikka vain kokeeksi. Intiaanisokeri on ihan yhtä haitallista, sokeri on sokeria, oli se sitten minkä väristä tahansa. Minua harmittaa, etten aikaisemmin tajunnut jättää sokeria pois kokonaan. Sillä oli paljon suurempi merkitys kuin viljan ja maidon jättämiselle. Jo muutaman päivän kuluttua sokerin poisjättämisestä, rasvaisen ruuan syöminen ei esim enää aiheuttanut yhtään oireita. En kyllä edelleenkään halua syödä paistettua ruokaa, höyrytän kaiken tai keitän. Oliiviöljyä kyllä kuluu paljon, koska laitan sitä kaikkeen.

Olin hyvin skeptinen VHH-dieetiin ja karppaamiseen aikaisemmin, pidin liiallista proteiinin syöntiä haitallisena. En tiennyt, että painopiste onkin rasvoissa. Minua oikeasti suututti, kun joku puhui VHH:sta, koska minusta se ei vain sopinut refluksikolle. Nyt on myönnettävä, että olin väärässä.

SitrusRe: Parantunut13.8.2017 0:55
En tarkoittanut, ettei sinulla olisi ollut refluksia. Tarkoitin, että refluksi oli ehkä kohdallasi seuraus eikä syy.

mangoRe: Parantunut13.8.2017 12:02
Kyllähän sitä ihmisiä paranee enkelipallo- ja yksisarvishoidoillakin koska lumevaikutus auttaa monia. Erityisesti jos aikaisemman refluksin yksi iso osatekijä on ollut stressi ja ahdistus, niin tilanteessa jossa uskoo jonkun asian auttavan se voi todella auttaa koska stressi ja ahdistus vähenevät. Lumevaikutushan on nimestään huolimatta on ihan todellinen ja voidaan todeta esim. aivokuvantamismenetelmillä muuttuneena aivoaktiviteettina. Joten sikäli on helppo toki uskoa että ihminen joka tosisaan uskoo huuhaahan (= funktionaalinen lääketiede, kovien rasvojen kuviteltu terveellisyys yms) voi siitä myös saada apua. Se sitten on eri asia, kannattaako huuhaata mainostaa muille.

VaniljaRe: Parantunut13.8.2017 12:51
Maria, mainitsit että olet menossa ravintoterapeutille, oletko menossa flt-puolelle? Minä olen nykyään niin hyvässä kunnossa etten tällä hetkellä tunne tarvetta muutoksiin, mutta jos tilanne muuttuu huonompaan niin tuota sokerista luopumista aion ehdottomasti kokeilla.

KurkkukipuinenRe: Parantunut13.8.2017 19:17
Maria, olitko se sinä joka aikaisemmin olit bentoniittisavi- ja psyllium-kuurilla? Juotko vielä savivettä vai oletko jättänyt sen pois? Itse olen nyt jonkun aikaa käyttänyt savivettä mutten psyllium-kuituliuosta. Varmaan sitä olisi hyvä käyttää yhdessä saviveden kanssa. Itse olen pari vuotta kärsinyt enemmän ja vähemmän refluksioireista (enimmäkseen kurkkuoireista) ja nyt päätin kokeilla savivettä lähinnä suunpoltteluoireiden takia. Vielä ei kyllä suunpolttelu ole loppunut... Gluteenittomalla ja lähes maidottomalla ruokavaliolla olen ollut jo toista vuotta, enkä sokeriakaan paljoakaan käytä, tosin sen käyttöä en ole täysin lopettanut. Täytynee kokeilla vielä täysin sokeritonta ruokavaliota...

MariaRe: Parantunut14.8.2017 18:19
Kurkkukipuinen; kyllä, kaikki on tullut kokeiltua, myös savi. Auttoi kurkun limaisuuteen, mutta ei poistanut refluksin-oireita kokonaan.

Kokeilin myös sitä vesidieettiä, joka tilataan UK:sta, mulle ei sopinut, mutta moni muu pitää sitä hyvänä. Mulle seurasi siitä paksunsuolen tulehdus ja olin todella kipeä koko paaston ajan. Väkisin vedin sen loppuun.

Vanilja: kävin flt-lääkärillä ja flt-ravintoterapeutilla. Melkein samanlaiset ruokasuositukset sain sieltä, kun VHH-dieetissä noudatetaan. Yksi syy miksi kerroin oireideni poistumisesta sokerittomalla VHH-dieetillä on se, että kaikilla ei välttämättä ole halua, aikaa tai taloudellisesti mahdollista käydä flt-puolen asiantuntijoilla, jos on mahdollista suosittelen kyllä. Samat ohjeet löydät kyllä VHH-kirjoista ja netistä. Kirjat maksavat noin 20 eur/kpl.

Minusta ei ole mainostamista, jos haluaa jakaa omia kokemuksiaan. Ihan yhtä vakuuttunut ja varma olin, että paranen happosalpaajilla ja refluksi-ruokavaliolla tai emäs-ruokavaliolla. Ei se lume-vaikutus vain niissä toiminut. Halusin parantua ja olen kokeillut paljon erilaisia vaihtoehtoja. Sokerittomuus toimi parhaiten mulle ja uskon, että moni muukin hyötyisi siitä.

Töissä ovat huomanneet muutoksen ja nyt on useampi työkaveri lähtenyt mukaan. Tää on vain niin hyvä juttu!

Mutta voin kertoa, olin joskus vuosia sitten kuuntelemassa Paula Heinosta ja minua ärsytti suunnattomasti. Olin vihainen, koska olin niin kipeä ja kukaan ei voinut auttaa minua. Miksikö? Siksi, että minusta hänen ruokavalionsa ja ohjeensa eivät voineet sopia refluksista kärsiville. Paula Heinonen ei voinut mitenkään tajuta millaista on elää refluksin kanssa! Nyt huomaan, että olin täysin väärässä. Kyllä ne jutut vain toimivat!

Et tarvitse kalliita yksityislääkäreitä tai ravintoneuvojia, kaikki ohjeet löytyvät kyllä netistä ja kirjoista. En usko, että kenellekään syntyy mitään vahinkoa, jos kokeilee 3 viikkoa:

- kaikki viljat pois (myös maissi, riisi, tattari, hirssi, qvinoa)
- kaikkii maitotuotteet pois (raakamaidosta tehtyä juustoa voi syö pieniä paloja)
- kaikki sokerit pois (myös hedelmät)
- ei alkoholia
- oliiviöljyä paljon, jos joku kokee kookosrasvan huonoksi, voi jättää sen pois.

Kokeile 3 viikkoa ja katso mitä tapahtuu - heitän nyt haasteen teille! Voidaan tsempata toinen toisiamme!

Takaan, että viikon päästä ainakin väsymyksen tunne väistyy ja mielenkiinnolla odotan, jos joku toinenkin saisi avun muihinkin vaivoihin. Mitään haittaa en usko näiden tuotteiden välttämisestä 3 viikon ajan seuraavan.

MariaRe: Parantunut14.8.2017 18:35
Lisäksi vielä:

https://fineli.fi/fineli/fi/ruokapaivakirja

Tämä voi auttaa aluksi laskemaan hiilihydraattien määrän, joka olisi hyvä pitää alhaisena. Minulle sopii n 20 g hiilihydraatteja päivässä ja sillä voin parhaiten. Ja sen huomaa kun elimistö ei enää käytä sokeria energialähteenä, vaan rasvaa. Oliiviöljyä kannattaa käyttää päivittäin kaikessa. Joo, joo, virallinen suositus on, että hiilareita ainakin 250 g päivässä. Jos kaikki viralliset suositukset olisivat auttaneet meitä, tätä foorumia ei tarvittaisi. Vain kolmeksi viikoksi tai edes viikoksi, unohda viralliset suositukset ja kokeile!

Paras olo tulee kun tekee lisäksi päivässä nopeatempoisen liikunnan, minä teen vain 10 min/päivä, mutta teen sen täysillä. (HIIT). Voit valita minkä liikuntamuodon tahansa. Pelkkää kyykky painojen kanssa riittää.

Jos jotain harmittaa, että kerron kokemuksistani, voihan tämän viestiketjun jättää lukematta. Ymmärrän senkin. Mulla on niin hyvä fiilis, että haluan sitä teille kaikille!

VaniljaRe: Parantunut14.8.2017 18:53
Hienoa että kerrot kokemuksistasi Maria. Minäkin kävin Flt-lääkärillä sekä flt-ravintovalmentajalla ja aluksi ruokavaliostani jätettiin muistaakseni juuri nuo ruoka-aineet pois. Minä toivuin oireistani, mutta hitaanlaisesti. Olin vajaan vuoden täysin oireeton mutta edelleen on ajoittain pientä närästystä. Kaikista muista ikävistä oireistani olen toipunut mm. palan tunteesta kurkussa, pahoinvoinnista ja ylävatsaoireista, kuivasta yskästä, kasvojen kivuista, liman noususta ja mitä kaikkea niitä olikaan.

Paula Heinosen luennolla olen ollut viimeksi toukokuussa ja minulla ne jutut kyllä toimivat. Oliiviöljyä käytän myös päivittäin oikein reippaita annoksia. Kaikkea kannattaa kokeilla, olet selvästi tosi innostunut asiasta, enkä ihmettele sitä. Jos noin pitkään sairastettuasi olet saanut avun, kannattaa siitä innostuakin.

ArwenRe: Parantunut15.8.2017 10:07
Täällä huhuilee myös yksi parantunut. Hienoa kuulla, että muitakin löytyy :) Refluksitauti minulla diagnosoitiin 11/2011 tähystyksen yhteydessä, missä löytyi hieman väljä alasulkija sekä lievä inaktiivinen gastriitti.

Itselläni parantuminen / oireiston katoaminen tapahtui muun kuin ruokavalion avulla, vaikka oireiden ollessa pahimmillaan eri ruokavalioitakin tuli kieltämättä kokeiltua. Minulle niistä ei ollut apua, sillä oireetkaan eivät johtuneet mistään yksittäisestä ruoasta, ts. refluksivaivoja oli päivittäin, riippumatta siitä mitä söin tai olin syömättä.

Minulla auttoi kokonaisvaltainen elämänmuutos muilla alueilla, joista ehkä merkittävin oli todella stressaantuneen tilanteen laukaiseminen, elämän tasapainottaminen, selän hoitaminen kuntoon (tämä oli minulla ihan ratkaiseva juttu!) ja liikunnan reipas lisääminen. Epäilen myös suoliston bakteerikannan olleen todella sekaisin pitkien lääkekuurien takia ja sen elpyminen vei aikaa. Toki kaikkea muutakin vuosien varrella kokeilin ja tehtiin, ehkäpä parantuminen tapahtuikin kaikkien toimenpiteiden yhteisvaikutuksesta. Myös koivuntuhkauute toi apua. Viimeisimmän kuurin join muuten viime vuoden puolella, sittemmin en ole enää tarvinnut edes Rennietä, jota pitkään kuitenkin jouduin satunnaisesti käyttämään.

Parantuminen on siis mahdollista, toivottavasti jaksatte kaikki oireista kärsivät uskoa siihen! Koska itse refluksitauti voi johtua niin monesta eri syystä, on paranemisprosessikin kaikilla erilainen, eikä mitään yleispätevää neuvoa voi kaiketi antaa. Elämän saaminen tasapainoon on kuitenkin mielestäni aika keskeisessä osassa, siihen kannattaa panostaa jos vain pystyy.

Mukavaa loppukesää kaikille!

SitrusRe: Parantunut15.8.2017 19:18
Tosi kiva kuulla, Arwen! Sua ei täällä ole paljon näkynytkään.

Allekirjoitan mainitsemasi stressin (joka hoitamattomana kroonistuu ahdistukseksi), liikunnanpuutteen, selkäkivun ja erityisesti lääkekuurit refluksin aiheuttajiksi.
Silloin on jotakuinkin sama, mitä syö.

MariaRe: Parantunut17.8.2017 23:06
Yksi asia minkä olen huomannut nyt, kun refluksi on pois - jos juon muovipullosta vettä, hetken päästä alkaa suuta polttamaan. Muutama täällä on maininnut suun poltteesta, kannattaa kokeilla pitää tauko muovipullosta ja siirtyä lasipulloon.

juissiRe: Parantunut19.8.2017 5:17
Kyllä se niin on, että noilla Marian ohjeilla paranee. Itselläkin ollut paremmin olo kun tuollaista kaavaa noudattanut. Tosin lähtee painoa reilusti. Ilman kaljaa tosin en ole kokonaan ollut.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: