Google translator

Sivusto löytyy myös täältä:Sivustolla käyttäjiä paikalla:


(sivuston tilastot >> klikkaa punaista laatikkoa)

Käyntejä marraskuusta 2009 alkaen:

Käyntejä kotisivuilla:5181353 kpl

Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

rehapoton vai hapollinen vatsa1.3.2012 9:51
Minulta tulee röyhtailyjen mukana nestettä ylös suuhun? Tiedustelen onko kyseessä hapoton vai hapollinen vatsa? On varmaan eri lääkkeet? Kertokaa te viisaammat. Kiitän.

refluksikurkkuRe: hapoton vai hapollinen vatsa1.3.2012 10:11
Nestemäisistä röyhtäyksistä ei vielä voi päätellä mitään hapon määrästä (onko sitä liikaa, liian vähän vai ihan sopiva määrä niinkuin ilmeisesti suurimmalla osalla on keskimääräisesti).

Määritä verikokeella gastriinitaso, joka on verrannollinen siihen hapon määrään niin saat tietää todellisen tason?

Onko sut koskaan tähystetty (oliko sulla siinä limakalvon rappeutumisia/surkastumista, joka tarvittaisiin tuohon hapottomaan vatsaan)?

Liikahappoisuuteen apuna salpaajat, jotka hillitsee sitä liikatuotantoa, hapottomaan vatsaan eli limakalvon surkastumiseen ei ole lääkkeitä. Entsyymit ym ei uudista limakalvoa.

reRe: hapoton vai hapollinen vatsa1.3.2012 11:09
Minua on tähystetty monta kertaa v. 2004-2006 mutta en muista kumpi oli. Sain kyllä salpaajia. Nyt minua jäis vaivaamaan kun kirjoitit ettei ole lääkettä hapottomaan vatsaan. Onko se pelottavaa?

refluksikurkkuRe: hapoton vai hapollinen vatsa1.3.2012 13:26
Hienoa, että tähystetty noinkin monta kertaa! Miksi noita tähystyksiä tehtiin?

Kyllä sulle olisi taatusti sanottu, jos siellä limakalvo olisi jotenkin outo ollut tai jotain olisi tarvinnut pelätä/miettiä enemmänkin. Surkastumistahan tuleen iän myötä muutenkin - olettaisin että silloin kuitenkin puhutaan päälle 60v??? Taitaa olla yhtä yleinen ilmiö myöhemmällä iällä kuten palleatyräkin jo 40v ylöspäin.

Aiotko yrittää vähentää noita röyhtäisyjä mitenkään? Onko sulla muita reflukistaudin oireita?

ArwenRe: hapoton vai hapollinen vatsa1.3.2012 14:11
Refluksikurkku:

Minäkin ole miettinyt tätä hapoton maha -asiaa... Omassa tähystyksessäni todettiin koepalan perusteella lievä inaktiivinen gastriitti. Papereissa lukee näin:

Gastritis chronica : infl 1, akt 0, atr 0, met 0, hel 0 (näin todettiin siis sekä mahan korpuksesta että antrumista otetuista näytteistä)

Eikö tuo "atr 0" tarkoitakin sitä, että atrofiaa ei ole? Eli ei ole hapoton maha? Osaatko sanoa mikä tuo "met" on?

Kiitos jos osaat vastata!

refluksikurkkuRe: hapoton vai hapollinen vatsa1.3.2012 17:57
Kyllä nuo kaikki 0 viittaisivat siihen ettei ongelmaa ole.

"met" on tavallisesti lyhenne metaplasiasta .

ArwenRe: hapoton vai hapollinen vatsa1.3.2012 21:46
Kiitän!

reRe: hapoton vai hapollinen vatsa2.3.2012 13:16
Hei, olen yli 60 vuotias joka pelkää kaikkea (luulosairas omasta mielestä).
Minulla on palleatyrä jo monta vuotta. Nexiumia en voi käyttää, sattuu liikaa vatsaa. Yleensä kaikki happosalpaajat ovat sellaisia että vatsani kärsii. Nyt viimeisin joka on paha, maitohappobateeri. Olen niin paljon kokeillut lääkkeitä ja mikään ei tunnu sopivan.

Hemu82Re: hapoton vai hapollinen vatsa4.3.2012 11:19
Mimua kans alkanut mietityttämään et jos onkin hapoton maha... on kyllä tähystetty ja hieman löysä mahanportti todettu ja koepaloista ei mitään. Mut näkeekö ne sitte sen hapottoman jos ei sitä varsinaisesti tutkita? Ja kuitenkin luulis et jos kolmekymppisellä hapoton on ettei ois vielä kerenny aiheuttamaan mitään kovin näkyvää siis jos se on ihan "silmin" nähtävissä.

Muutenkin mietityttää kun tuo maha on niin outo ja välillä tykkää jostain ruuasta ja välillä ei. Mulla on Somac 40mg kerran päivässä mut eipä tuo tunnu juurikaan auttavan, pahaa oloa päivittäin. Kun nyt sais aikaiseksi soitella taas lääkäriin niin kokeilis jotain muuta. Tai sit jos vielä ultrais ton vatsan ettei oo mitään sappijuttuja.

Ja aika jännää kun synttäripäivänä ei ollut mitään oireita vaikka tuli syötyä vaikka mitä. laitetaa nyt listaa mitä söin... eli leipää, jogurttia, friteerattuja silakoita(tosi rasvaisia), tonnikalaa, kahta eri täytekakkua, piparia, suklaata, mäkkiburgerin, rahkaa ja luumupilttiä. Ja kahviakin tuli juotua normaalia enemmän ja join kokista ja vissiin puoli tölkkiä fantaa. Eikä siis mitään oireita. Mitä hittoa?? Vai vaatiiko mun maha sitte jotain tollaista rasvaista ja epämääräistä. Ja oon siis joutunut ottamaan lähes joka päivä Primperaniakin pahaan oloon ja nyt en ton torstain jälkeen ole ottanut ollenkaan. Ei vaan pitäis sanoa noin, mut koitan nyt välttää sitä lääkettä kun tiedän ettei se ole hyväksi.

refluksikurkkuRe: hapoton vai hapollinen vatsa4.3.2012 12:07
Limakalvon kuntoahan niillä vatsan alueen näytepaloilla juuri katsotaankin (ks yllä Arwenin tulokset), joten jos tulokset ok, ei ainakaan hapotonta mahaa voi olla. (Jos olisi, se ei tarkoita, että sulle tulee syöpä vaan että olet riskiryhmssä).

Mikä todellinen hapon määrä on, voi kokeilla onneaan sillä verikokeella (gastriini), joka sisältyy mm. Gastropaneliinkin mutta sen saa taatusti halvemmalla ihan yksistään.

Jos sun sulkijareppana vaan oli vähän "tiiviimmällä tuulella" synttäreiedn kunniaksi + sun stressitaso niin matalalla että kipukynnys/kivun aistiminen nousee??

Auttaako happosalpaajat sulla hapon minimisointiin?

Hemu82Re: hapoton vai hapollinen vatsa4.3.2012 13:48
No kun ei mulla oo koskaan mitään happoja edes tullut suuhun kai, yöllä kyllä joskus on herännyt yskään milloin tuntuu et tukehtuu mut ei silloinkaan mitään hapon makua oo ollut. Ja siis en kyllä röyhtäile koskaan kun en osaa, pari kertaa vuodessa tulee ihan "vahingossa" pieni röyhtäys. Eli en voi sanoa auttaako ne lääkkeet sit siihenkään.

RefluksikkoRe: hapoton vai hapollinen vatsa4.3.2012 14:16
Eikös toi hapoton vatsa voi tulla pitkäaikaisesta salpaajan käytöstä?

refluksikurkkuRe: hapoton vai hapollinen vatsa4.3.2012 14:21
Se hapoton vatsa mistä salpaajien kanssa puhutaan on "kemiallisesti aikaansaatu" ja ohimenevä - sen huomaa useimmat kun unohtaa muutaman päivän ajan ottaa lääkkeen. Se limakalvo uusiutuu koko ajan - uusia pumppuja tulee lisää ja ne vaatii sitä "kantta" ...

Refluksikko, olitko sinä käynyt tähystyksessä tai onko limakalvon tilaa tutkittu esim tuolla verikokeella mitenkään?

RefluksikkoRe: hapoton vai hapollinen vatsa4.3.2012 16:59
Olen käynyt tähystyksessä joo.

AmaliaRe: hapoton vai hapollinen vatsa1.4.2012 13:27
Tämä nyt ei uutinen ole, mutta laitan nyt kumminkin tähän, kun yleisöluennolla (sisätautien- ja gastroenterologian erikoislääkäri, LT Jari Koskenpato) kuulin: happosalpaajien ei pitäisi suositusannoksilla viedä mahaa täysin hapottomaksi, mutta yliannostuksilla saattaa mennä hapottomaksi.

AmaliaRe: hapoton vai hapollinen vatsa1.4.2012 13:32
... ja jos täysin hapoton maha, tähystyksen väli 3-5 v

refluksikurkkuRe: hapoton vai hapollinen vatsa1.4.2012 13:43
Jaaha, sinä olit sitten siellä yleisöluennolla :-). Miten aika jakautui eri ongelmien kesken? Oliko paljon porukkaa?

Määrittelikö hän yliannostuksia tarkemmin?

Jännä, että yliannostuksillakin vielä vaan "saattaa" mikä viittaa siihen että se ei ole mikään ehdoton ilmiö.

Oliko hapottoman mahan kohdalla kyse väliaikaisesti kemiallisesti aikaansaadusta hapottomasta mahasta vai limakalvon surkastumisen aiheuttamasta?

AmaliaRe: hapoton vai hapollinen vatsa1.4.2012 14:51
Juu, tuli poikettua:) Yleistä esitystä ja vähän kaikkea niin kuin nyt saattoi etukäteen ajatellekin, eihän siinä ollut aikaa mihinkään sen enempää syventyä, mutta hyvä, selkeä esitys. Porukkaa oli iso sali lähes täynnä. Ovensuussa jaossa muutama esite/mainos: refluksitaudin potilasohjeet (muista taudeista ei esitteitä) sekä Precosa-lääkeprobiootti (ripulin hoito ja antibiootti- ja matkaripulin ehkäisy) sekä Lääkärikeskus GastroLääkärit (lista alkaa nimillä Färkkilä, Hillilä, Koskenpato....)

Oli kyse vain happolääkkeiden vaikutuksesta mahan hapollisuuteen/hapottomuuteen eikä sekään kuulunut itse esitykseen, vaan nousi esiin yleisökysymyksessä, mihin em. kommentti oli lyhyt vastaus eikä yliannostusta määritelty.
Niin tuo saattaa-ehkä-mahdollisesti-voi olla-puhe... yleensähän lääkärit/tutkijat eivät sano mitään varmaa sellaisesta, mitä eivät ainkain riittävän varmaksi tiedä/yleisesti tiedetä/ole tieteellisesti osoitettu...

VaniljaRe: hapoton vai hapollinen vatsa21.12.2014 17:46
Viimeisessä Hyvä terveys-lehdessä on artikkeli hapottomasta vatsasta, asiantuntijana on gastroenterologian ylilääkäri Martti Färkkilä. Siinä pohditaan hapottoman vatsan aiheuttamia ongelmia ja myös happosalpaajien pitkäaikaisesta käytöstä aiheutuvia ongelmia.

On outoa että lääkärit sanovat vastaanotolla ettei ppi-lääkkeistä ole pitkäaikaisessakaan käytössä mitään haittaa, kuitenkin tuossakin artikkelissa mainitaan ihan selkeästi niiden aiheuttamia haittoja.

SaturnusRe: hapoton vai hapollinen vatsa21.12.2014 23:57
Pitääkin lukea. Itsekin oon pohtinut tuota asiaa usein. Kiitti vinkista, Vanilja.

JaanaRe: hapoton vai hapollinen vatsa28.2.2015 14:27
Itselläni syksyllä 2014 todettu krooninen inaktiivi gastriitti, löydös sopii refluksi esofagiittiin. Olin leikkauksessa marraskuussa, jonka jälkeen jouduin syömään mm. särkylääkkeitä pitkään ja vatsavaivat ovat pahentuneet nyt vuoden vaihteen jälkeen.
Sain esomepratzolia ensin 28 tablettia ja sen jälkeen 100. Nyt aloin miettimään, että jos vatsani onkin hapoton ja syön hapon salpaajia.
Sappi poistettu 1999. Mitään vatsaan liittyviä kokeita ei ole otettu ja seuraavana aionkin niitä mennnä pyytämään, sillä olo ei ole työkuntoinen. Väsynyt olen ollut pitempään ja vatsa ärsyyntyy pienestäkin, turpoilee ja ylävatsasta polttelee ja nielussa palan tunnetta. Vatsa on ollut löysällä useita vuosia.

Lääkäri sanoi ettei voi olla hapoton jos nieluun nousee jotain, en siitä noususta tiedä, mutta rasvaisia ruokia en voi syödä ainakaan. Tulee oksennustarve/painon olo vatsaan ja todella huono vointi.

Vastustuskykyä ei juuri ole ja flunssa painaa jälleen päälle.
Välistä niin surkea olo, että herää jo epäilys vakavammasta sairaudesta.

Löytyykö neuvoja?

HelenaRe: hapoton vai hapollinen vatsa31.3.2015 23:07
Menen huomenna kuuntelemaan gastroskopian tuloksia tk-lääkärille. Gastroenterologi sanoi tähystyksessä, että minulla on sappigastriitti. Sappirakko on leikattu pois ja sappinesteitä pääsee mahan puolelle. Lisäksi minulla on paksusuolen tulehdus väärästä laserhoidosta ja sokerirasitusteteistä. Sokerit ja hiivat ovat reagoineet paksusuolessa. Siis olen päättänyt karsia kaikki sokerit ja hiivat. Vaikeaa se on. Huono vointi johtuu mielestäni paksusuolen hiivasta. Minun pitää ostaa antasidejä, jotka laimentavat happoja, eivät salpaa niitä. Apteekista ei löydy sokerittomia valmisteita. Samat aineet kuin Renniessä on Pascoe-tableteissa eikä niissä ole sokeria. Sitten aion ostaa foolihappotabletteja
apteekista. Ne uudistavat paksusuolen limakalvoa ja miksipä ei vatsankin.
Entisestään minulla onkin suomalaisia maitohappovalmisteita boulardii, lactoseven ja probioottiplussaa.

MazzioRe: hapoton vai hapollinen vatsa1.4.2015 8:00
Joku tuolla kirjoitti, että ei ollut mitään oireita, kun veti synttärinä kuvun täyteen ihan kaikkea. Minulla on vastaavia kokemuksia. Joskus voi syödä ihan mitä vaan, mutta välillä tulee jostain ihan pienestäkin annoksesta karmea olo. Olen syönyt esim. hirmuisia määriä texmexiä jalopenolla ja oluella sekä päälle vielä makeaa jälkkäriä ja gallonan kahvia ilman mitään oireita. Voi olla, että kun vatsa on oikein täysi, niin oireet hetkellisesti katoaa.

JaanaRe: hapoton vai hapollinen vatsa1.4.2015 10:29
Kävin itse gastroenterologilla ja sain questrania ns. sappihapporipuliin. SE on vain kamalan paksua juoda, joten ei hirveän mielellään sitä nauti.
Onko kokemuksia tuosta ja onko sivuvaikutuksia tullut?

Mistä sappigastriitin tunnistaa? Minulla tähystettiin keliakian vuoksi eikä sapen poistosta ollut silloin puhetta, joten liekö lääkärin ammattitaidosta kiinni tuo toteaminen?

Tuo esomepratsol vaihdettiin somaciin. Vatsa on tosin jo parempi kuin joku aika sitten.

HelenaRe: hapoton vai hapollinen vatsa1.4.2015 15:49
Saccharomyces Boulardii on probioottihiiva, jota eivät lannista sappihapot eikä haimanesteet. Se auttaa, jos bakteerikanta on sekaisin.

Luulen, sen johtuvan siitä, että paksusuoli on sairas. Sappihapot nousevat suolesta jopa kolmeen kertaan sulattamaan samaa ruokaa.

refluksikurkkuRe: hapoton vai hapollinen vatsa1.4.2015 17:00
Jaana, ikävä jos sulla on sappihapporipuli :-(

Sappigastriitin epäileminen taitaa vaatia aktiivista gastriittia? Oliko sulla runsaasti sappe vatsalaukussa kun ajattelit että sulla olisi myös sapen aiheuttama gastriitti?

AuroraRe: hapoton vai hapollinen vatsa23.4.2015 9:23
Lainasin mielenkiinnosta kirjastosta Vaniljan mainitseman Hyvä Terveys -lehden:


Hyvä Terveys 14/2014, sivu 41.

"NÄRÄSTYSLÄÄKKEEN VAARAT

Miljoonat ihmiset maailmassa käyttävät miljardeja euroja happosalpaajalääkkeisiin, joiden tarkoituksena on vähentää mahahappoja tai lamaannuttaa ne kokonaan. Happosalpaajia käytetään refluksitaudin oireiden eli närästyksen lievitykseen.
Vaikka happosalpaajat vähentävät oleellisesti hapontuotantoa, mikään tutkimus ei osoita, että happosalpaajat sellaisinaan tekisivät mahasta kokonaan hapottoman.
Sen sijaan pitkään käytettynä erityisesti PPI-lääkkeet eli protonipumpun estäjät voivat tuottaa terveydelle yllättäviä ikävyyksiä. American Journal of Gastroenterology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että Clostridium difficile -bakteerien aiheuttamasta - joskus hengenvaarallisestakin - ripulista kärsivät käyttivät kolme kertaa useammin PPI-lääkkeitä verrattuna niihin, joilla infektiota ei ollut.
Tutkijoiden mukaan happosalpaajat voivat altistaa myös salmonella-, kampylo-, kolera- ja listeriabakteereille.
Pennsylvanian yliopiston tutkimuksessa puolestaan löytyi yhteys lääkkeiden ja lonkkamurtumien välillä. Tulosten mukaan riski oli sitä suurempi, mitä kauemmin PPI-lääkkeitä oli käytetty.
Refluksivaivoja pitäisikin ensisijaisesti hoitaa elintavoilla: vähentää rasvaisia ruokia, alkoholia ja suklaata, koska ne heikentävät ruokatorven alaosan sulkijalihaksen toimintaa. Ateriat on hyvä pitää pieninä ja ne kannattaa rytmittää tasaisesti: aamiainen, lounas, illallinen ja kaksi välipalaa. Tupakka on myös syytä jättää sytyttämättä, koska tupakointi lisää selvästi närästystä."

refluksikurkkuRe: hapoton vai hapollinen vatsa23.4.2015 10:20
Aurora, noista löytyy täältä vähän enemmänkin .... nuo ovat täsmälleen niitä samoja mitä meillä on ollut esille täällä 2010 lähtien varsinaisten tutkimusten kautta (tuolla uutispuolella ja täällä kekskuteluissa) ... DW toi niitä esiin ja esim salpaajien pakkausselosteissa noista näkyy ainankin osa.

Hienoa että kerrankin todetaan tällaisessa yleisessä lehdessä että ne eivät tee vatsasta hapotonta. Tämähän nimenomaan puuttuu yleisesti ottaen lähes kaikkialta... Puhumattakaan Ph vaihtelusta sen yhden lääkkeen aikana (sehän ei ole siis missään nimessä vakio - muutenhan sitä seuraavaa lääkettä ei tarvisi ottaa ... ).

Mainittiinko tässä artikkelissa sanallakaan Barrettista tai ruokatorven syövästä vai pidettiinkö asiat "keveinä"?

Harmi että tiedollisesti suht ok tekstin jälkeen oli sorruttu noin suppeaan "elintapojen" esittelyyn ... kahvin ja limskat olisin melkein odottanut näkeväni tuossal istassa.

BallyRe: hapoton vai hapollinen vatsa24.4.2015 21:33
Mulla kanssa välillä saa syödä vähän "herkkujakin" ilman mitään, toisinaan taas kipu tulee heti ruokailun yhdeydessä (Inaktiivinen gastriitti, palleatyrä ja refluksitauti). Joskus kipu tulee vasta 2 päivän päästä! Mene ja tiedä.

Kiinnostaisi kyllä tehdä happotesti, mutta haluaisin saada mahan sitä ennen edes jonkunlaiseen "rauhaisaan" tilaan.. Hiljaa hyvä tulee, vai tuleeko?

Sinttu41Re: hapoton vai hapollinen vatsa10.5.2015 13:03
Olen kohta 74 vuotias mummeli ja kärsinyt vatsavaivoista vuosikausia.
Voin syödä melkein mitä vaan, mutta kivut tulevat vasta yöllä nukkuessa. Joskus ovat niin kovia ettei saa nukuttua ja on otettava särkylääke, että saa unen päästä kiinni. Sitten kun saan aamutoimet vessassa suoritettua helpottaa , mutta ei aina.. En tupakoi enkä käytä
alkoholia kuin juhlatilaisuuksissa ja niitä on harvoin.
Vaivat alkoivat jo parikymmentä vuotta sitten. Maha on tähystetty pari
kertaa. V. 1987 tähystyslöydös: "vähäiset antrum. gastriitti muutokset, pieni hiatushernia ja lievä oesophagiitti." Ei lääkitystä. Odotettiin tuloksia. Kai sitten jotain särkylääkettä söin, en enää muista. Mietityttää vain mistä nuo johtuvat. B-12 vitamiinitaso oli matala, se on nyt kunnossa, mutta hemoglobiini tuppaa olemaan aina
alakantissa. Ajattelin pyytää hapottoman mahan testiä!

Tintti2Re: hapoton vai hapollinen vatsa10.5.2015 14:38
Kuulostaa siltä kuin voisi olla imeytymishäiriö .....mahahapon eritys vähenee iän myötä.
Oireet kuten vatsan turpoamista,ilmavaivoja,vatsakipuja,anemia,ripulia,myös b-12 vitamiinin imeytymishäiriö on tavallista.
Onko sinulla laktoosi-intoleranssia tai keliakia?

refluksikurkkuRe: hapoton vai hapollinen vatsa10.5.2015 17:17
Sinttu41, gastriinia (hapon määrän mittari) voi onneksi hyvin mitata verikokeella ... Nykyään on saatavilla myös laajempi ja luonnollisesti kalliimpi GAstropanel . kokonaisuus, joka sis mm. gastriini sekä helikon mittauksen. Ei sinulla halua olisi mennä kunnon vatsantähystykseen, jos tuosta edellisestä on jo noin kauan (vai oliko sulla vielä tämän jälkeen toinen tähystys)?

Hyvä, jos b12 on nyt kunnossa!

Paljonko sulla on tavoitteena tuolle hemoglobiiniarvolle? Syötkä lihaa?

Sinttu41Re: hapoton vai hapollinen vatsa11.5.2015 14:42
Hei Tintti2. Keliakia on tutkittu ja vastaus... ei ole. Laktoosikin on katsottu, voin juoda maitoa ja syödä muitakin maitotaloustuotteita.
Olen sen testannut siten, että jos syön tai en syö, öinen vatsakipu tulee silti jos on tullakseen! Hemoglobiini oli 112, mutta kun aloin syömään
B-12 vitamiinia se nousi 118. Eli se kohtalainen.
Refluksikurkku: Olen menossa huomenna lääkäriin. Ajattelin pyytää
sitä hapon mittausta. Tähykseen en vielä tässä vaiheessa ajatellut
meneväni. Sain sitä kohtaan kammon! Niitä on tehty kaksi kertaa.
Vielä syömisistäni. Syön lihaa todella vähän, käristettyä harvoin.
Kiitos teille kummallekin vastauksista. Kerron sitten mitä lääkäri sanoi.

refluksikurkkuRe: hapoton vai hapollinen vatsa11.5.2015 15:06
Sinttu41, hemoglobiini voi viahdella kyllä paljon monien juttujen seurauksesta, joten voi olla hankala saada selville ....

kysyin tuota lihajuttua sen takia, että eläinkunnan tuotteista saatu rauta imeytyy paremmin. Itse syön tavallisesti lihaa vähän eli jauhelihaa n100 gr ehkä parin viikon välein (kalaa ja kanaa sitten muuten). Kun lisään vähän tätä syöntiä (kerta/viikko tai pikkulisänä) esim maksalaatikkoa (ihan valmista sellaista) tai kinkkusuikaleita salaatissa, on sillä nostattava vaikutus (verikokeilla todettu).

Itse en myöskään käristä koskaan mitään.

Vatsatähystys on kyllä .. .sieltä jostakin ;-)Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: