Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

GasterixParaesofageaalinen tyrä18.9.2011 21:08
No niin, otsikko kertoo kaiken!

Kiitos Sitrus yksinpuhelustasi oman asiasi tiimoilta ;) Jäin miettimään, että miksi en minä avaisi yksinpuhelua ihan uuden triidin puitteissa ;) Kun paraes.hernia-caseja tällä palstalla kahteen vuoteen ei ole ollut muita kuin minä ;) Siis jep, tiedän, ihan heti kukaan ei kuittaa tähän viestiin mitään. Realistinen aika ehkä sitten on se, että kahden vuoden kuluttua joku potilas tulee keskustelemaan. Olisi vain kiva kuulla mitä muille PEH-potilaille kuuluu juuri täällä Suomessa!

Mitä nyt olen pyörinyt netissä eri sivustoilla, yhteenkään suomalaiseen PEH-potilaaseen en ole törmännyt, kaikkeen muuhun kylläkin ;). Kuitenkin näitä leikkauksia on tehty Suomessa, missä ovat nämä potilaat? Uskoisin, että googlesta hekin tietonsa etsivät.

Googlettamalla paraesofageaalinen tyrä sanan päätyy sivulle, jonka otsikko shokeeraa jo sellaisenaan "huonosti tunnettu palleatyrän muoto" ja jos vaihtaa hakusanaksi paraesofageaalinen hernia, tulee vastaukseksi kaunis thorax rtg-kuva, jossa näkyy tyrän petollisuus juuri thoraxin puolella. Ja kun vielä vaihtaa hakusanaksi ruokatorvi-sanan miljoona eri kirjoitusmuotoa englanniksi/latinaksi, niin jep...netin bitti-kaaos täydellinen.

Olen tässä miettinyt missä nämä mun suomalaiset kohtalotoverit ovat. Eivät ole täällä eivätkä kansainvälisillä palstoilla. Toivon mukaan ei kuitenkaan yksin sairautensa kanssa! Tajusin hiljattain, että osa PEH-potilaista ei edes tiedä mitä refluksi/närästys on. Siis ymmärrettävästi eivät ole täällä keskustelemassa närästelyistä. PEH-oireet siis muualla :( ja silti leikkaus on kovin vaihteleva. Milloin tehdään PEH-korjaus ja fundo, milloin lyhennetään ruokatorvea ja fundo päälle, milloin pelkkä korjaus ja ei fundoa. Tämä on kyllä kovin monimuotoinen ja taatusti haasteellinen tyrämuoto kirurgille ja myös potilaalle hyväksyä kohtalonsa.

Tästä voisi jo melkein lyödä vetoa, kuanko menee, ennenkuin saan kohtalotoverin keskustelemaan tähän ;D Itse veikkaan, että ensi vuonna. Mutta noh, anyway, triidi avattu, ja katsotaan koska tähän monologiin ilmestyy kavru!

Palstalaisille hyviä vointeja :)

SitrusRe: Paraesofageaalinen tyrä18.9.2011 23:51
Moi Gasterix, eikö sun tyrä leikattu kuntoon?

JukRe: Paraesofageaalinen tyrä10.2.2022 12:14
Just tähystyksestä tulleena vahvistettu otsikon mukainen tyrä ja vahva suositus leikkaukselle.
Jos tätä vielä joku lukee niin toivoisin kokemuksia leikkauksesta ja sen jälkeisestä ajasta

EpätoivoinenRe: Paraesofageaalinen tyrä11.2.2022 11:48
Hei! Olen menossa Tyksiin palleatyräleikkaukseen, tähystyksessä kirurgi sanoi, että on iso tyrä, että haluanko jatkaa näin kun tähänkin asti vai tehdäänkö leikkaus. Omakannasta luin, että on kyseessä kookas kombinoitu paraesofageaalinen tyrä, outoa ettei maininnut mitään minulle tyrän laadusta, eikä sanonut, että sellainen tyrä pitäisi leikata???

EpätoivoinenRe: Paraesofageaalinen tyrä11.2.2022 13:59
Minulla oireina erittäin paljon röyhtäilyä ja melkein jatkuva ällötyksen tunne mahassa, ruokahalu viimeisen vuoden nollassa, välillä kauheet möyrinät mahassa, aamulla heti röytäilyä ja ei maistu mikään, usein ruokailun jälkeen paineen tunne mahassa ja n. tunnin päästä röyhtäilyä parikin tuntia perään, vaikuttaa niin invalidisoivasti elämään ja kaikkeen mikä ennen on kiinnostanut, myös sosiaaliseen elämään, olen kärsinyt monta vuotta tästä ja lääkäri sanoi, että ainoastaan leikkaus auttaa, viimeiset kaksi vuotta olleet pahimmat, masennusta tullut myös. Olen jo eläkeläinen, että onneksi en töissä, olisin jo työkyvyttömyys eläkkeellä varmaan, että tällaista paskaa. Ja leikkausta pelkään.

JukRe: Paraesofageaalinen tyrä11.2.2022 17:08
Epätoivoinen: ovatko oireesi ja tuntemuksesi leikkauksen jälkeen vai ennen?

EpätoivoinenRe: Paraesofageaalinen tyrä11.2.2022 18:06
En ole vielä ollut leikkauksessa, odotan aikaa, leikkaus luvattiin tehdä maaliskuussa, nämä oireet ovat nyt päällä ja totisesti odotan, että leikkaus poistaa ne. Leikkausaika selviää tämän kuun aikana. Sitä jännittäessä.

EpätoivoinenRe: Paraesofageaalinen tyrä11.2.2022 18:17
PS. Sterrsi edesauttaa oireiden pahenemista, välillä maha on ihan ok. korkeintaan päivän, ruokavaliolla en ole huomannut olevan vaikutusta, mikä ruoka tuntuu sopivan tänään, niin huomenna jo ällö olo ja hirveä röyhiminen samasta ruuasta. Minua ei juuri närästä, joskus röyhyn mukana nousee ylös jotain, ei suuhun asti, sängyn päätyä ei ole korotettu, koska en tunne öisin närästystä, ehkä sitä on, koska suussa maistuu karvas maku aamuisin. Ph mittaus tehty v 2014, siinä oli kyllä ylösnousuja, lääkärin mukaan ei mittauksia tarvitse uudestaan tehdä, vaikka on jo aikaa 7v. Minulla aiheuttaa tämä tyrä myös ajoittain rytmihäiriöitä.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä17.5.2022 9:50
Hei
Kyllähän tää PEH on aikas hankala oireinen ongelma, joka vuosien saatossa vaan on pahentunut. Nyt oireet jokapäiväisiä ja kirurgi todennut CT-kuvauksen jälkeen, että puukkoa tarttee. Operaatio tarvitsee suunnittelua ja valmistelua. Jos ajaudutaan päivystysleikkaukseen, niin riskit ovat kohtalaisen suuret. Itselläni on oireiden takia suoritettu vuosien aikana useita thorax-kuvantamisia ja tähystyksiä. Tuntuu kuitenkin, että PEH on niin tuntematön, että puhutaan vain ylreensä palleatyrästä. CT-kuvaus antoi viimein tarkempaa tietoa tyrän oikeasta olemuksesta. Nyt sitten HUSiin suunnitellaan lähetettä ja esitukimukset tehdään ensin täällä paikallisesti. Jos tässä porukassa on jo "leikatty yksilö", niin olisi kiva kuulla kokemuksista.

JukRe: Paraesofageaalinen tyrä17.5.2022 11:35
Minut leikattiin kuukausi sitten. En näe viestiketjussa viestejäni kokemuksistani (?).
Tutkimukset aloitettiin n vuosi sitten. Syynä anemia ja refluksioireet. Tähystykset, impedanssi, manometria, kamerakapseli jne. CT tehtiin alkuvaiheessa tähystystysten jälkeen jossa jo PEH todettiin. Lokakuussa laitettiin leikkausjonoon ajatuksella että jono on pitkä ja voi vielä harkita. Tammikuussa uusi gastroskopia jonka jälkeen vahva leikkaussuositus.
Tutkimukset eteni jouhevasti myös koska mm alkuvaiheen tähystykset ja CT meni Terveystalossa sairaskuluvakuutukseen ennen kuin lähetettiin PHKS vatsakeskukseen.
Lokakuussa aloitin painon pudotuksen n 15kg ja refluksioireet katosivat.
Leikkaus meni erittäin hyvin. Minulle tehtiin löysä fundoplikaatio (dor tai tupet, en ole varma kumpi vai jokin sovellus). Leikkauksesta toipuminen oli oikeastaan vähän antikliimaksi siinä mielessä ettei mitään pelkäämiäni haittoja esiintynyt. Ei nielemisvaikeuksia jne. Röhtäily onnistuu normisti. Palleahermosta johtunut hartiakipu hävisi pullopuhaltelun avulla.
Viimeviikolla oli vielä thoraxröntgen varmistukseksi. Kaikki oli kunnossa ja keuhkot palautuneet. Niissä oli nestettä ja painaumaa tms.
2-6 kk kuluttua tulee kutsu vielä gastroskopiaan jossa katsotaan tilanne.
Somacia syön vielä vatsansuojaksi. Täytyykin kysellä joko sen voisi lopetella?..

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä17.5.2022 12:49
Hei
No mukava kuulla, että kaikki meni hyvin. Tää mun palleatyrä on tyyppiä sliding/paraesofageaalinen yhdistelmä ja 2/3 osaa mahalaukusta oli pallean yläpuolella kuvaushetkellä. Vatsalaukku painaa sydäntä ja vasenta keuhkoa. Tyrä aiheuttaa tilananahtautta pumpulle ja keuhkolle ja sitä kautta rytmihäiriöitä, limaisuutta ja yskää. On ollut aikas pitkä tie ja kehityskaari mun PEH-prosessissa. Voisitko Juk siirtyä sähköpostikomentointiin niin voitais keskustella asioista ja kokemuksista yksityiskohtaisemminkin, jos tarvetta.

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä19.5.2022 13:29
Mullakin ollut ylävatsavaivoja useamman vuoden ajan. Ultrattu, kahdesti tähystetty ja magneettikuvattu. Viimeisessä tähystyksessä kuukausi sitten lääkäri epäili paraesofageaalista palleatyrää ilman kureutumista (K44.9) ja lähete KHKSaan jatkotutkimuksiin ja mahdollisesti leikkaus. Kuinkahan tuo kureutumaton tyrä näkyy kuvissa ?? Itse en ainakaan sitä osannut katsoa ja lääkärikin epäili.


Minun oireet ovat lievät kun vain on paikallaan ja öisin. Pelkkä kävely saa aikaan poltteen ylävatsaan ja samalla tulee hengenahdistus, ei saa vedettyä henkeä loppuun asti. Samaten mikä tahansa normipuuhastelu (imurointi, siivous, ruohon leikkuu) tekee tämän saman fiiliksen, todella stressaavaa. Kuntosalilla pystyn kuitenkin kuntopyörällä ja soutulaitteella vetään yllättävän hyvillä tehoilla ja siellä ei mitään ??

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä19.5.2022 15:29
Ja unohtui mainita tuo täyteläisyyden tunne pienenkin aterioinnin jälkeen. Se tuo myös tuon hengenahdistuksen tunteen.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä19.5.2022 16:30
Hei
En ole lääkäri, mutta minulle on jo kahdesti kirurgi velvittänyt, että palleatyrässä vatsalaukun kuroutuminen, kiertyminen ja kallistuminen /kaatuminen on vakava nopeaa kirurgista toimenpidettä vaativa asia. Tällaiseen tilanteeseen liittyy aina kuitenkin kohtalaisen kovaa ja yltyvää kipua ylävatsassa ja selänkin puolella, josta tilanne voidaan tunnistaa, kun tyrätyyppii on selvitetty. Koska yleensä ei ole normitapauksia tässä tyrätyypissä, vaan ne ovat paljolti yksilökohtaisia, niin ennakkotutkinta ja operaation suunnittelu ja valmistelu ovat aina paikallaan. Näin saadaan riskit leikkauksessa minimoitua. Toisaalta hyvä tutkimus myös antaa tarvittavat tiedot jos vaaraa ei ole ja leikkausta ei tarvitse suorittaa.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä19.5.2022 17:26
Hei
tässä taitaa olla melkein ainoa jonkinlaista tutkimustietoa antava nettijulkaisu tästä tyrätyypistä. Olette varmaan jo sen aiemmin löytänytkin.

https://www.duodecimlehti.fi/duo50030

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä19.5.2022 19:17
Näin ymmärsin itsekin ja hallittu leikkaus ennen kuroutumisvaihetta on ainoa tapa edetä. Refluksioireet ovat kontrollissa somacin avulla. Ainoa ikävä asia on suhteellisen pitkät jonot, mahdolliseti jopa puoli vuotta. Mutta kyllähän tämän kestää, onhan mahdollinen syy tiedossa. On kuitenkin näiden oireiden kanssa tapellu muutaman vuoden eikä oikein ole ollut tietoa aiheuttajasta.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä23.5.2022 16:28
Hei JUK
Oliko sinulla tähystysleikkaus vai avoleikkaus ja nukutettiinko? Jouduttiinko rintalastaa avaamaan pallean yläpuolelta? Minua kiinnostaisi tällaiset asiat toipumisen kannalta.

JukRe: Paraesofageaalinen tyrä24.5.2022 0:31
Hei Pentti,
Tähystyksellä leikattiin. 5 pientä n 1-2cm haavaa. Rintalastaan ei koskettu. Ylin haava on juuri rintalastan reunan kohdalla. Nukutettiin. Ennen kun siirryin saliin annettiin 10mg diapam esilääkityksenä. Salissa oli oikein mukava tunnelma. Kaikki esittelivät itsensä ja kertoivat roolinsa. 8 ammattilaista. Ei jännittänyt yms.
Kirurgi kertoi kierrolla että leikkaus oli ?työläs?. Nähtävästi mahalaukun kaivaminen takasin vatsaonteloon oli hankalaa kun oli ahdas aukko tms.
Leikkausta seuraavana päivänä tehtiin varjoaine CT kuvaus ja thorax röntgen. Luulen että varmistivat ettei ollut tullu reikiä ja sitä kautta vuotoja johtuen mahdollisesti siitä leikkauksen hankaluudesta (ja kovemmista otteista, täm on ihan omaa spekulaatiota kun en ole kirurgin kanssa päässyt pidempään juttelemaan) Mitään ei ollut.
Kuten sanottu niin minulla ei ole ollut erityisiä negatiivisia tuntemuksia. Ruoan ja juoman määrää joutuu tarkkailemaan.
Lauantaina join janooni liikaa vettä ja voin pahoin. Oksennusrefleksi oli normaali mutta mitään ei tullut mansetin läpi. (Hieman limaa). Tämä on ollut ainoa ?negtiivinen? tuntemus vaikka en sitä oikeastaan siksi edes miellä. Pahoinvointi hävisi tämän jälkeen ja vatsan ähky liiasta vedestä myös vähitellen. Röyhtäilyt onnistuu ja on varmaan lisääntyneetkin leikkauksen jälkeen.
Mun sposti on jukk@iki.fi jos haluat kysellä lisää.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä24.5.2022 9:35
Kiitokset Juk vastauksesta. Siinä olikin hyvin selvitelty leikkaustasi. Laitan vielä myöhemmin sähköpostia asiaan sinulle.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä3.6.2022 10:13
Hei! Odotan myös leikkauskutsua, on samanlainen tyrä todettu, en juuri närästysksestä kärsi, ruokahalua ei ole, välillä röyhtäyttää putkeen kolmekin tuntia, mutta nämä aamuolot ovat kaameita, ei pysty sanoin kuvaamaan kuinka kamalaan oloon herään, nukun yön hyvin muuten, vasta puolen päivän jälkeen voin lähteä liikkeelle, olo ei ole oksettava, vaan ahdistava, masentava, suorastaan kammottava, tuntuu välillä kun kaikki lähtisi pallean kohdalta, ei kipua kuitenkaan, mietin, että voiko tuo tyrä aiheuttaa tällaista aamuoloa, kun on vaakatasossa koko yön, illalla nukkumaan mennessä ihan normaali olo, jatkunut jo monta kuukautta tällaista. Olen jo eläkkeellä, töissä en voisi käydäkkään, kun aamulla ei voi mitään tehdä, mahtaako leikkaus parantaa oloa, tai sitten tämä on jotain muuta, verikokeet otettu hiljain, ei mitään erikoista niissä.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä3.6.2022 11:31
Unohdin vielä mainita, että minulla on myös aamuripuli, jota on jatkunut kuukausi kaupalla, heti kun herään on maha löysällä, käyn noin pari kertaa WC:ssä, sen jälkeen ei päivällä mitään, kunnes taas aamulla, onko teillä muilla palleatyräihmsillä tällaista?

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä4.6.2022 7:55
Itsellä pahimmat oireet kipu pallean kohdalla ja siihen liittyvä hengenahdistus tietynlaisissa liikkeessä esim.ruohonleikkaus nyt tosi työlästä. Helpointa olla kun ei tee mitään, eli makuuasento. Tämä kipuilu keskittyy täysin rintalastan alapuolelle palleaan ja välillä leveää siitä sivuillekin. Tuntuu kuin pallea olisi krampissa ja sitä kautta hengitys, etenkin sisäänhengitys, estyy.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä4.6.2022 9:09
No minulla on kipuilu rintalastan alapuolella ja se säteilee kylkiin ja selkään. Limaisuutta henkitorvessa ja ahtauden tunnetta ajoittain hengityksessä ja sydämen lisälyöntien pyrähdyksiä. Ainoa asento nukkuessa on selällään olo, jossa voi nukkua. Nyt olen menossa 14.6. vatsalaukun tähystykseen, joka taitaa olla jo kahdeskymmenes kerta. Siinä taas arvioidaan palleatyrän tilannetta. Kuukausi takaperin oli CT-kuvaus. Molemminpuoliset nivustyrät leikataan ensin 16.6., koska nekin aiheuttavat kipuilua ja laskevat elämisen laatua. Eilikkäs olen mies täynnä ylimääräisiä reikiä.

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä4.6.2022 12:00
Tähystetty 20 kertaa, ohoh. Onko tähystykset tehty pitkällä aikavälillä ? Onko mistään lääkkeistä, ruokailusta, elämäntavoista,...apua tai erityisemmin haittaa ? Itsellä oireilua tätänykyä joka päivä ja pahempaan suuntaan. Täytyy odotella vaan jatkotutkimuksia ja varmistusta tuolle mahdolliselle paraesofag... tyrälle, mitä epäillään. Nytkin piti kieltäytyä tytön muuttohommista kun ei tuosta nostelusta tule oikein mitään. Vaimo toki meni...sehän tässä tympii.

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä4.6.2022 17:29
Kävin juuri leikkaamassa ruohikon ja palleaa poltti ja henki salpas. Melkein kun kala kuivalla maalla. Ei rintakipua, mutta pallea ihan krampissa ja sitä kautta hengitys. Onko tuttuja oireita.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä4.6.2022 20:27
Minulla tää palleatyrä on vaivannut 40 vuotta. Heti alussa havaittiin ns Barretin limakalvomuutos, jota on seurattu koepalanäyttein 40 vuotta. Silloin alussa ei ollut tehokkaita happosalpaajia, joten närästys vaivasi aikalailla. Tyrässä on se paha puoli, että se ei parane vaan kasvaa ja hankaloituu ajan myötä. Nyt olen siinä tilanteessa, jossa leikkaus on suositeltu vaihtoehto oireiden takia. Kyllä nää JV_n oireet ovat minullekin tuttuja tällä hetkellä. Täytyy muistaa, että, jos kipuilu jää päälle ja oireet pahenee, niin on syytä hakeutua päivystykseen tilanteen arviointiin. Tää paraesofageaalinen tyrätyyppi on huonosti tunnettu ja diagnosointikin on hankala, koska vaatii tarkkaa tdigitaalista kuvantamistekniikkaa ja kokenutta lääkäriä.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä4.6.2022 23:10
Minulla ei tämä paraesofageaalinen tyrä oireile kipuna eikä hengenahdistuksena, tänään ajoin nurmikkoa ja putsasin perunamaan, se kumara asento joskus ottaa mahaan, mulla on nämä kaameat röyhtäilykohtaukset ja inhottava tunne mahassa joka vie ruokahalun, syöminen maistuu vasta iltamyöhällä, vatsassa ei silloin enää tunnu pahalle, välillä on kyllä hyviä päiviä vatsan suhteen, ruokahalua ei siltikin, joskus veden juonti aiheuttaa paineen tunnetta ja röyhtäilyä. Leikkausaika pitäisi tulla syksyllä, lääkäri kyllä suositteli leikkausta, mutta sanoi, että voin jatkaa näinkin, ettei siitä tyrästä sen isompaa vaaraa ole. Tiedä sitten tuoko leikkaus paremman olon vai tuleeko muita harmillisempia vaivoja, esim. ruuansulatus ongelmia, ruuan takertumista, vatsakipuja, ilmavaivoja. Arpapeliä koko homma.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä14.6.2022 16:55
Tyrä on parantumaton ja vaivat lisääntyvä ajan myötä. Muutokset tulevat hitaasti ja vaivoihin pyrkii tottumaan. Omasta kokemuksesta sanon, että olisi pitänyt leikata 5 vuotta takaperin, kun leikkausta suositeltiin. Nyt tilanne on oireiden takia aika hankala.

Kävin tänään tähystyksessä ja kirurgi sanoi, että 2/3 osaa vatsalaukusta on pallean yläpuolella ja painaa vasenta keuhkoa ja sydäntä. Otettiin 20 koepalaa ja 15 kuvaa sisäkaluista. Menevät HUS iin ja leikkaus on edessä.
Ylihuomenna pitäisi olla nivustyrien leikkaus KOKS issa yhtäaikaisesti. Niistäkin on vaivaa aikalailla ja ne vähentävät liikuntaa ja kuntosalissa käyntiä paljon kipuilun takia.

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä17.6.2022 17:18
Minulla tämä on vielä kureutumaton, eli tarkoittanee että palautuu takaisin. KuvissA näyttää normaalilta mutta kuitenkin oireilee. Eli mitenkähän kureutumaton tyrä leikataan kun sitä on kuitenkin suositeltu. ?

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä18.6.2022 8:54
Hei JV
En ole lääkäri, mutta oletan, että leikkauksessa siirretään vatsalaukku pallean alapuolelle omalle paikalleen ja tyräaukko supistetaan normaaliksi. Silloin vatsalaukun siirtymiset liukumalla loppuvat ja vaivatkin häviävät.

Kävin torstaina leikkauttamassa molemmat nivustyrät tähystyksessä. Aika kivulias on olo nyt, ei paljon mitään saa tehdä kuukauteen. Luulin tähystysleikkausta paljon helpommaksi. Meni kuitenkin 3 tuntia 15 min ja nivuset ja kikkelit ovat tummansiniset ja turvoksissa. Niis aika kivuliasta on liikkuminen. No näillä nyt mennään

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä5.9.2022 8:25
Nyt tehty ylävatsan varjoainekuvaus, pH mittaus ja manometri. Lääkärin mukaan ei minkäänsortin tyrää ja pH mittauskin antoi normaalin tuloksen. Ei puhunut manometrimittauksesta mitään. Perjantaina aamusta ilmestyi omakantaan manometritulokset ja siellä selkeästi seuraavaa; ruokatorven perilstaltiikka heikko, liukutyyppinen tyrä ja epäily lisäksi paraesofageaalisesta tyrästä. Heh, mitäs teet ?

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä2.11.2022 17:34
No nyt asia tyrän leikkauksen suhteen harppasi eteenpäin. 31.10 kävin HUSissa tähystyksessä ja todettiin, että vatsalaukku oli pallean ykäpuolella "ylösalaisin". Kipuilua on päivittäin ja paineen tunnetta pallean yläpuolella vasemmalla. Kipukin on keskittynyt vasemmalle kylkikaaren yläpuolelle ja ajoittain säteilee vasempaan kainaloon ja hartian tasolle selkään. Tuntuu kuin vasemmalla keuhkolla ei olisi tilaa hengitysliikkeelle. Sisään hengittäessä vasemmalla kylkikaaren kohdalla kuuluu ajoittain aikamoinen kurlaava ääni. Oireet ovat keväästä ja alkukesästä pahentuneet.
Kirurgi sanoi että leikkausjonoon kiireellisenä ja arvio, että operaatio saatta onnistua jo kuukauden sisällä. No olen onnellinen, että viimein olen tässä tilanteessa. Odotuksena toimenpiteestä, että vaivat loppuvat kokonaan ja elämänlaatu palautuu normaaliksi. Pitkä on ollut tie tähän pisteeseen ja se on paljolti vaatinut omaa aktiivisuutta. Yleinen torppaus asiassa on ollut terveydenhoidon vähättely johtuen varmaan tietämäyttömyydestä asian suhteen. Terveyskeskustasolla asiaa on vähätelty ja usein todettu, että palleatyrä aiheuttaa kaikenlaisia vaivoja, mutta ne eivät ole vaarallisis ja niiden kanssa on vain elettävä.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä3.11.2022 22:01
Minulla piti leikkaus tulla nyt marras-joulukuussa, on tämä paraesofageaalinen tyrä, mutta sain korona tartunnan kolme viikkoa sitten ja jonotushoitaja sanoi, että siitä päivästä kun on tehny positiivisen koronatesti ei leikkausta saa suorittaa kahteen kuukauteen, joten menee ehkä sitten ensi vuoden puolelle, kohta vuoden odottanut jo aikaa. Jonot ovat kuulemma valtavan pitkät leikkauksiin ja kiireelliset menevät edelle. Luuli jo olevani kunnossa jouluksi, sitten tuli tämä korona, onneksi lievä.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä3.11.2022 22:37
Terve "OIreettomaksi", missä päin sinun leikkauksesi on tarkoitus tehdä? Onkos vaivasi tyrän suhteen pysyneet ennallaan vai ovatko ne lisääntyneet? Toivottavasti pääset leikkaukseen "seuraavassa lähdössä" Jaksuja ja tsemppiä sinulle.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä8.11.2022 20:49
Kiitos Pentti tsemppauksesta, minun leikkaukseni tehdään Tyksissä. Tyrän oireet eivät onneksi ole pahentuneet, huonot ja hyvät jaksot vaihtelevat, sitä mietin, että voiko tämä tyrä aiheuttaa ruokahaluttomuutta, tätä on kestänyt jo kuukausikaupalla, päiväruokailu tökkii tosi paljon, iltaisin jotenkuten maistuu, näläntunnetta ei tule. Hyvää loppusyksyä!☔

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä8.11.2022 21:06
Niin, sinuakaan ei vielä ole leikattu, toivottavasti jouluksi on jo kaikki ohi, jos pääset pian leikkaukseen, toivon kaikkea hyvää leikkaukseen ja olon paranemista, kirjoitahan kuulumisia miten asiat on sujuneet.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä8.11.2022 21:08
Hei Oireettomaksi. Kyllä ainakin minulla on ruokahaluttomuutta / pahoinvointia ihan päivittäin. Kipuiluakin on pallean seuduilla kylkikaarien kohdalla. Oksennusta ei tule, mutta etova huono olo on. Jos päivän on vähällä syömisellä, niin illalla on näläntunnetta. Vellit ja puurot eli juoksevassa muodossa olevat ruoat sopivat ainakin, minulle paremmin. Koitetaan sinnitellä leikkaukseen asti. Sen jälkeen pitäisi kirurgin mukaan helpottaa ja olo normalisoitua. :-) tv. Pentti

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä9.11.2022 1:52
Minäkin syön useasti iltaisin juuri puuroa, jugurttia ym. kevyttä, yksi ilta erehdyin syömään lihapiirakkaa ja nakkia, jostain syystä teki mieli, kyllä seuraava yö oli kamala, närästi, mitä ei juuri muuten tee ja sydän takoi hullun lailla, opinpa etten enää syö moista roskaa. Toivotaan, että molemmilla leikkaus menee hyvin, ja voi vaikka lihapiirakankin syödä vielä joskus🤔😊👋

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä12.11.2022 14:48
Hei ! Selostin jo tuossa aiemmin kuinka tässä meikäläisen tapauksessa kävi. Liukutyyppinen tyrä löytyi manometritutkimuksissa ja siinä oli myös epäily tästä paraesofageaalisesta tyrästä ja tätä myös epäiltiin keväällä tähystyksessä yksityisellä puolella. Lääkäri vihdoin myönsi tämän liukutyrän olemassaolon, mutta kielsi paraesogeaalisen tyrän olemassaolon. Hän vetosi varjoainekuvaukseen, josta ei paljastunut mitään. Tämä hieman ihmetyttää ? Minun mielestä jos tyrä ei ole kureutunut, niin se ilmenisi vain esim. ponnistelun aikana, ja tällöinhän se ei näy varjoainekuvauksessa. Tilanne on nyt se, että tarjosivat vielä tähystystä ja sehän on tehty. En nyt siihen mene. Jos kuitenkin olisin menossa niin lähete voimassa puoli vuotta. Vaivaa aina kun rupeen puuhasteleen jotain, tänään taas kevyttä pihahommaa niin heti ärtyy. Jos olisi tämä paraesofag. tyrä, niin se pitäisi leikata kun se ei vielä paljoa vaivaa. Mitäs teet ?

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä12.11.2022 16:59
Hei JV, millainen varjoainekuvaus sinulle tehtiin ja missä? Öliko se TT-kuvaus vai mitä tarkoitat? Jos se on liukuva tyrä, niin se kuvaus / tähystys näyttää vain hetkellisen tilanteen. Minullekin tehtiin nyt lokakuun lopussa tähystys vaikka kesäkuun puolivälissä oli tehty edellinen tähystys. Niiden tuloksissa oli selkeä ero. Onkos sinulla syömiseen liittyviä vaivoja / kipuja? Tämä palleatyrä voi olla niin erilainen ihmisillä ja erilailla syntynyt. Nimitys on aika yleisluenteinen, mutta itse tyrä voi olla hyvin erilainen rakenteeltaan ja siitä riippuen oireiltaankin. Kyllä minä menin tähystykseen vaikka edellisestä oli kulunut vain 4 kk. Tähystystulokset olivat erilaiset ja muutos oli tapahtunut mahalaukun sijainnin ja asennon suhteen. Aikamoisia voimavaroja ja aktiivisuutta vaaditaan "potilaalta", jotta ongelma saadaan hahmotetuksi oikein ja sitten hoidetuksi pois vaivoineen.

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä13.11.2022 7:22
Se oli vatsan varjoainetehosteinen CT kuvaus Kanta-Hämeen ks Hämeenlinna. Syömisen jälkeen aina kiristävä ja täyteläinen olo. Paino tippunut muutamia kiloja, koska joutuu tuota ruokailua hieman kontrolloimaan.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: