Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

ILHerääminen yöllä27.7.2011 7:29
Onko teillä kokemuksia että heräisitte unesta jonkinlaiseen hengenahdistukseen tai vastaavaan? Minulla on hieman tuon tyyppistä, henki kyllä kulkee mutta vähän sellaista "kala kuivalla maalla" -efektiä. Mielenkiintoiseksi tämän tekee se että ei tule joka yö, ehkä kerran-pari kahden viikon periodilla. Ja usein n. puoli tuntia nukahtamisesta eikä toista kertaa saman yön aikana! Minulla on todettu kurkussa refluksi ja syön Somacia (1x40). Vai olisiko jotain henkistä kuitenkin? Testejä on vuoden sisällä tehty vaikka mitä; keuhkoröntgen, spirometria, allergiatesti verestä. Näissä ei mitään. Kertokaa kokemuksianne.

refluksikurkkuRe: Herääminen yöllä27.7.2011 9:49
Ainakin tuo (refluksioireisiinkin kuuluva) ihan fyysinen laryngospasmi (äänihuulten ohimenevä kouristus) voi aiheutella tuollaisia ikävää oloa ... tai sitten ihan hengenahdistus siellä keuhkojen puolella.

Sulla on aika selkeä kuvio siinä. Kuinka kauan sulla on ollut noita? Vaikuttaako nukkuma-asento/sängynkohotus/väsyneisyysaste ym mitenkään? Miten nopeasti/hitaasti se menee ohitse? Kysymyksiä, kysymyksiä :-) ...

jetsRe: Herääminen yöllä27.7.2011 10:06
Joo, minulla ainakin on joskus näitä oireita. Nenän tukkoisuuden olen tähän yhdistänyt ja helpottaa jos olen ottanut nenäsumutetta.

Nenäsumutteista yksikään kortisonipohjainen ei auta mitään. Mikään muu kuin nasolinin kaltainen ei toimi.

ILRe: Herääminen yöllä27.7.2011 10:07
Sänkyni on kohotettu n. 10 cm. Se menee aika nopeasti ohi, sanoisin että korkeintaan puoli minuuttia. Mitenköhän tuon voisi sitten todentaa että mistä johtuu? Kuitenkin tosiaan tähän mennessä tutkimusten mukaan varsin ok. Näitä on ollut varmaan joku vuoden verran. Mutta varsin harvoin, joskus muutamakin viikko taukoa. Jos olisikin säännöllinen niin sitten olisi varmaan lääkärin kautta helpompi saada apua. Olen välttänyt iltasyömistä, ja noita hapokkaita ruoka-aineita, mutta niiden ihan täydellinen välttäminen ei ole onnistunut.

Päivällä ei tosiaan mitään tuollaista, välillä palan tunnetta kurkussa ja limaisuutta yleisesti.

ILRe: Herääminen yöllä27.7.2011 10:08
Tuota Nasolinia voisi toki kokeilla.

tyttöRe: Herääminen yöllä27.7.2011 10:22
mulla oli tollasii oloja sillon kun nukun silleen huonosti ja joutuu sellaseen valveuni tilaan. Havahdun sellaseen oloon et en saa happee ja ilmaa sisään ja meen siitä ihan paniikkiin mut sit ku havahdun kunnolla hereille se menee ohi...
voisko olla jotain tollasta???? ite en yhdistäny sitä millää tavalla refluksiin ja luin tollasesta tilasta artikkelin jostain lehdestä niin ajattelin että se on sitä.
Yheessä vaiheessa oli useinki tollasta mut sillon oli todella paljon enenmmän stressii. nyt rauhottunu.

ILRe: Herääminen yöllä27.7.2011 10:33
Voi hyvinkin olla stressiperäistä. Kun tuosta "laryngospasm"-sanasta löytyvää tietoa lukee, saa kuvan että olisi sellainen jolloin ei pystyisi edes puhumaan. En ole (yksinään yöllä) puhumista kokeillut mutta seuraavan kerran ehkä sitten. Ja tuntuisi että menisi ohi nopeammin kuin oikea spasmi, ei ole koskaan minuuttiakaan kestänyt. Mutta tietysti stressi --> refluksin voimistuminen --> ties mitä oireita.

ILRe: Herääminen yöllä27.7.2011 10:35
Tuo vielä tukisi tuota stressiä että tulee aina n. puoli tuntia nukahtamisesta, eikä toista kertaa. Miten se olisi mahdollista jos olisi jotain keuhkoperäistä ym.?

refluksikurkkuRe: Herääminen yöllä27.7.2011 10:58
Jos se nimenomaan jonkinlainen spasmi on kurkunpään tienovilla, voi olla että olet vielä unessa voimakkaimmalla kohdassa ja heräät kun se on itse asiassa menossa jo pois.

Laryngospasmista on varmaan myös lievempiä muotoja ettei ne kaikki niin pahoja ole. Itsellä on niitä äärimmäisen harvoin vuodessa päivällä (liian innostunut hengitys ja nielaisu samanaikaan, joka sulkee äänihuulet tehokkaasti - hirveä tunne mutta kun odottaa että vedetty ilma poistuu, aukeaa hengitystietkin). Harvoin myös yöaikaan mutta en osaa sanoa syytä.

Minkälaisessa kunnossa sun kurkunpää oli (sulle tehtiin varmaan muutamiakin peilauksia)?

Yöhaukomiset tuntuu olevan jonkinasteisesti muuten melkoisen tuttuja myös ei-refluksikoille. Takanahan siis voi olla myös ihan se, että pään asento on huono ja äkkinäinen herääminen noihin tuntemuksiin johtuu "huonosta hapesta". Tai vaikka elimistön "liikarentoutuminen" syvä uneen vaipumisessa?

refluksikurkkuRe: Herääminen yöllä27.7.2011 11:17
Ajallisesti monien lähteiden mukaan laryngospasmi kestää kuitenkin tyypillisesti vähemmän kun 30-60 sekuntia; omat kokemukset ainakin menee tuohon aikaväliin mutta henkisesti ne tuntuu paljon pitemmältä!

MKRe: Herääminen yöllä27.7.2011 12:22
Mulla on ollut samantyyppistä: Noin puoli tuntia nukahtamisesta havahdun hereille ja puristava tunne kurkussa. Henki kulkee, mutta ikäänkuin ruokatorvea puristaisi. Psyykkisestikin aika ikävä kokemus. Joskus noita on ollut enemmän, joskus vähemmän. Olen jopa joutunut ottamaan rauhoittavaa tuon takia. Nexiumia olen syönyt, mutta lopetin ko. lääkkeen, koska sen sanottiin voivan aiheuttaa bronkospasmia eli keuhkoputken spasmia tai vastaavaa. Ylihuomenna kurkkulääkäri, joten toivottavasti asiani selvittely etenee.

ILRe: Herääminen yöllä27.7.2011 12:37
KNK-lääkäri totesi peilaamalla että varsin selvä refluksikurkku, erityisesti vasemmalla puolella näkyi tuota hapon vaikutusta. Tähystystä kurkkuun ei ole tehty.

MK, ovatko nuo kuinka yleisiä sinulla?

M-MRe: Herääminen yöllä27.7.2011 12:53
Silloin kun oireet ovat pahimmillaan (siis päiväsaikaan), tulee minullakin öisin noita paniikkiheräämisiä. Itse se hengitysvaikeus tms ei kestä kauaa, mutta siitä palautuminen kestää kuitenkin pitempään; kun kerran on säikähtänyt hereille, niin heti ei uskalla nukahtaa uudestaan. Mutta esimerkiksi tällä hetkellä, kun päivisinkään ei ole huono olla, niin yötkin saan olla tuolta osin rauhassa.

MKRe: Herääminen yöllä27.7.2011 13:05
IL: Oireita ei ole ollut kauan; viime viikolla oli kolme pahaa yötä, tällä viikolla on ollut helpompaa. Tosin tuo sama puristutunne on myös päivällä, mutta silloin se peittyy työhön ja touhuun. Illalla tietysti - ja varsinkin unta odottaessa - se voimistuu, kun ei ole tekijöitä viemässä huomiota muualle. Minulla ei kurkussa näkynyt mitään poikkevaa peileillä katsottaessa.

refluksikurkkuRe: Herääminen yöllä27.7.2011 13:11
Omat väännöt ja spasmit alkaa aina vasemmalta puolelta kurkussa. Sinne puolelle kannusrustoihin on myös itsellä kehittynyt nyt pieni "rasitusvamma" (käytännössä pieni valkoinen nyppy), jonka näkee ihan tuolla peilauksellakin :-(

Kyllä siinä yöhaukomiseen (tai mikä ettei huonoon hapen tunteeseenkin) "käsittelyyn" menee vähän aikaa eikä ihan heti viitsi makuulle mennä.

jetsRe: Herääminen yöllä27.7.2011 13:21
Minulla on ollut sellaista tykytyksen tunnetta kurkussa usein ja nimenomaan yöllä. Voisi hyvinkin liittyä tähän.. Olen siis herännyt ja on tuntunut tuota tykytystä, mutta sydämen sykettä se ei ole ollut, kun ranteesta ei ainakaan samaa tahtia lyö.

ILRe: Herääminen yöllä27.7.2011 14:09
MK, kerro toki mitä kurkkulääkäri sanoi kunhan käynti on tehty.

MKRe: Herääminen yöllä27.7.2011 14:15
IL: Ok. Kävin jo kerran yöpäivystyksessä tän vaivan kanssa, koska olo oli aika karsea. Nuori lääkäri ei osannut sanoa muuta kuin että "onpa epätyypillistä". Otti sydänfilminkin. Mutta tsemppiä sullekin!

ILRe: Herääminen yöllä27.7.2011 14:35
Jep, minulla on otettu rasitus-ekg (tosin muista syistä), ja siinä otettiin myös happi sormen päästä. Sekin ok. Eli ei vaikuttaisi keuhko-ongelmalle. Ota tosiaan tämä esille kun lääkäriin menet. Toki KNK-lääkäreissäkin on eroja, itselläni sattui hyvin kun lääkäri on itsekin Somacin käyttäjä joten siltä osin kiinnostus vaivaan oli eri luokkaa kuin toisella, joka totesi että "ei tuo kovin limaiselta näytä, se on vaan parempi että sitä siellä on kuin että ei olisi". Että näin.

MKRe: Herääminen yöllä27.7.2011 15:08
Hah, mulla työterveyslääkäri katsoi kurkkuun ja totesi, että "täällä on kyllä afta". En tuon jälkeen ole mennyt työterveyteen.

zoltRe: Herääminen yöllä27.7.2011 23:36
Mulla on ollut jo vuosia tuollaista että yhtäkkiä tuntuu ettei saa happea nukkuessa,kurkkua kuristaa,mä luulen että kohdallani se johtuu siitä että kun on palleatyrä ruoka nousee yöllä nukkuessa niin että sitä menee hiukan keuhkojenkin puolelle,koska mulla se tunne on sellanen että tuntuu että olen vetänyt väärään kurkkuun ruokaa.Todella epämiellyttävä tunne.Mulla sydän hakkaa sillon ihan vauhkona .

ILRe: Herääminen yöllä28.7.2011 7:49
Joo kyllähän tuossa herätessä sydän hakkaa ihan mukavasti. Viime yö meni taas ihan ongelmitta, vaikka illalla tuntui olo aika limaiselta kurkussa. Olen oikeastaan lopettanut iltasyömisen klo 18:n jälkeen joten epäilen että omalla kohdallani olisi ruoan nousua.

OutiRe: Herääminen yöllä31.7.2011 11:28
Olen potenut tismalleen vastaavanlaisia heräämisiä nyt jo muutaman vuoden. Mitään selkeää syytä niihin ei mielestäni ole, ja asiaa on kyllä tutkittu siellä sun täällä. Allergiasairaalan nenä-kurkku-jne lekuri sano että jos nielussa on yöaikaan runsaasti limaa, se voi valua hengitysteiden eteen ja hetkellisesti tukkia ne. silloin herään säpsähtäen ja henkeä haukkoen. on todella epämiellyttävä fiilis. ja tulee tosiaan jaksoina. voi viikon ajan olla sellaista joka yö, ja sitten se voi kadota pariksi kuukaudeksi. Voi olla että silloin kun vatsa oireilee eniten, noitakin tulee yöllä. en tosin ole systemaattisesti seurannut.
Omat ongelmani ovat nyt kuukauden kestäneet. ensin oli nielu kipeä ja alkoi aamuisin ahistaa jA yskittää ja nyt viikon aikana unet ovat pikkuhiljaa tyystin kadonneet. Näkyvät olevan Parietin sivuvaikutuksia. Olen nyt puoli vuotta syönyt, ajoittain pitänyt taukoa ja sitten tarpeen tullen jatkanut. Onko kellään muulla kokemuksia että Pariet veisi yöunet?

M-MRe: Herääminen yöllä31.7.2011 18:00
Viime yönä oli sitten tämä ihana kohtaus taas... ehdinkin olla jo ilman niitä vaikka kuinka pitkään. Olin melko vasta nukahtanut, kun säpsähdin hereille ja tuntui kuin ilman tulo olisi estetty ja röörit tuntuivat kuivilta. Mies säikähti hereille myös kun kröhin siinä ja join vettä. Sitten pitikin pitkästä aikaa ottaa kaksi Rennietä, että pystyi jatkamaan unia.

MKRe: Herääminen yöllä1.8.2011 11:48
IL: Vaihdoin Nexiumin toiseen lääkkeeseen, jokin O:lla alkava se oli. Kurkun puristuksesta lääkäri ei osannut sanoa oikein mitään. Oli muutenkin vähän omissa maailmoissaan. Olisin halunnut kuulla, että jos se liittyy refluksiin, mikä mekanismi sen aiheuttaa. Jatko gastroskopiaan ja kaulan ultraan, jos uusi lääke ei auta. Mitään kiirettä ei kuulemma silti ole.

refluksikurkkuRe: Herääminen yöllä1.8.2011 12:37
Kaulan ultra on hyvä otatuttaa, niin saa kilpirauhasen probleemat poissuljettua ... itsellä se oli ihan ok.

Jos se puristustunne olisi ihan sitä perinteistä refluksiin liittyvää globus pharyngeusta (palan tunnen kurkussa), pääasiallisena kiristäjänä pidetään kirofaryngeuslihasta, joka muodostaa sen ruokatorven yläsulkijan, joka sijaitsee siinä kohtaa. Siinähän on tietty monia muitakin lihaksia joka suuntaan. Spasmi voi tuntua tosi ikävältä tolla alueella...

Onko sulla (ulkopuoliset) kaulan ja niskan lihakset kunnossa? Voice massage on yksi keino yritttää helpottaa lihaskiristyksiä, joita saattaa syntyä refluksin rasittamassa kurkussa. Eihän se tietenkään refluksia mihinkään sinänsä vie. Kurkunpäätä tupataan kiristeleen muutenkin (ja tietty stressin myötä), joten hieronta ei olisi hullumpaa ihan kaikille kurkkurefluksista kärsiville vaikkei puristuksia, vetoja, spasmeja ym olisikaan.

Pystytkö nukkumaan kuitenkin öisin vai joudutko valvomaan vakituisesti?

MKRe: Herääminen yöllä4.8.2011 11:26
Hei. Kohtalaisesti nukun. Luettuani tarkemmin ketjun, voisin sanoa ettei minulla ole kyseessä spasmi. Kuristava tunne ei ole nimittäin kouristuksenomainen vaan voi kestää koko päivän. Ehkä se menee enemmän sinne palan tunteen puolelle. Toisinaan on sitä ihan perinteistä närästystä. Siis että kurkkuun nousee kirvelevää nestettä, usein ei tosin suuhun asti vaan jonnekin puoliväliin. Myös tuntuu, että röyhtäisy jää toisinaan jumiin jonnekin kurkkuun.

jetsRe: Herääminen yöllä4.8.2011 13:21
Eräs lääkäri selitti, että tällaista voi tapahtua, kun autonominen hermosto on sekaisin (=stressiä).

Samasta syystä makuulle mennessä menee toinen sierain tukkoon.. ja sitä rataa.

mimmiRe: Herääminen yöllä15.2.2013 11:52
Uniapnea voi olla yksi syy.

NightlightRe: Herääminen yöllä15.2.2013 18:21
On, mutta luulen että on enemmän jotain paniikkihäiriön kaltaista kuin refluksia, siis mulla. Noita hengenahdistuskohtauksia tulee aina toisinaan unen ja valveen rajamailla, ei koskaan kesken syvän unen. Tulee vain sellainen ihme olo kuin nenä menisi kokonaan tukkoon.. Sätkin ja potkin, että saan itseni hereille ja hapen taas kulkemaan. Inhottavan tuntuista. Tulee yleensä monta kertaa peräkkäinkin.

Voi liittyä mulla lisälyönteihinkin, kun toi vaiva tuli samoihin aikoihin kuvioihin kun lisäritkin (yli 10 vuotta sitten). Multa on otettu kaksi kertaa sydänfilmi ja vaarattomiksi kammiolisäreiksi on todettu.

ameliePRe: Herääminen yöllä3.3.2013 14:28
laryngospasmi on sama juttu millä tarkoitetaan "kuivahukkumista".lääkärit eivät ole tajunneet oikein tätä juttua.minun ei tarvitse vetää henkeen kuin muutama pisara nestettä tai ruuan murunen niin henkitorven pää kuristuu, eikä ilma kulje ollenkaan tai hyvin vähän.siinä sitten haukon henkeä kuin kala kuivalla maalla.hengen haukkominen kestää alle puoli minuuttia mutta menee sen jälkeen monta minuuttia ennen kuin voin hengittää normaalisti.ensimmäisen kerran kun sain "kohtauksen",menin naapuriin, jotka soittivat ampparin, olin alkanut sinertää kasvoiltani.se olikin pitkäkestoisin kohtaus se eka.minun, kurkku on tutkittu, mitään halvausta siellä ei ole ollut, ahdas se kyllä on.oikeassa hukkumisessahan tapahtuu niin, että ihminen ei mene tajuttomaksi ja kuole siihen että vettä menee keuhkoihin vaan siihen,että tulee laryngospasmi, lähtee taju ja sitten sen jälkeen hukkuu veteen.tähän asti spasmi on lauennut ennen kuin taju on lähtenyt, mutta kyllähän sitä miettii että voiko tuohon kuolla.mulla on nuorena ollut palan tunnetta kurkussa ja paniikkihäiriö ja niiden oireet ovat ihan eri juttu.

refluksikurkkuRe: Herääminen yöllä3.3.2013 16:08
IL (ketjun aloittaman) kuvaama "kala kuivalla maalla" taisi olla juuri tätä laryngospasmia, jota voi refluksikoilla - kuten kyllä kaikilla muillakin - esiintyä ... alunperin kenties samaa keuhkojen puolustumekanismia kuin (tähän verrattuna) yskiminen.

Katsottiinko kurkun ahtauden edistävän tätä ilmiötä? Eihän sulla mitään kurkunkannessa ollut vikaa?

Itselläni laryngospasmia on esiintynyt muutamia kertoja vuosittain (nieleminen ja hengenvetäminen samaan aikaan) eikä siinä tosiaan auta muuta kuin odottaa ne pitkät sekunnit. Ilkeä (!!) tunne tietenkin. Kurkku kimoilee pitkään jälkeenpäin ja kehon hälytystason laskeminen kestää vähän aikaa ... Ihan perinteiset laryngospasmit laukeavat aina niin ettei niihin kuole.

Selittikö kurkkulääkärisi sinulle tuon hukkumisprosessin?

refluksikurkkuRe: Herääminen yöllä3.3.2013 16:32
Ne, jotka kärsivät laryngospasmeista päiväaikaaan, oletteko kokeilleet mitään tekniikoita (esim nenän kautta hidas hengitys, pää taaksepäin ... mitä näitä nyt yleisiä löytyy)? Onko kukaan ollut asiasta puhumassa puheterapeutin tykönä?

refluksikurkkuRe: Herääminen yöllä3.3.2013 16:36
Ja näköjään ajatus pätkii, kun ei saa kaikkia heti ylös kirjoitettua ... oletteko huomanneet refluksitaudin hoidon mitenkään vähentäneen oiretta (oli sitten päivä tai nukkumiseen liittyvää spasmia)?

ameliePRe: Herääminen yöllä3.3.2013 16:57
kurkussa ei ollut vikaa eikä kurkkulääkäri sanonut kuin että on yleistä ja antoi Buventolia, jota ei kylläkään pysty käyttää kohtauksen aikana.kurkkulääkärille lähetteen tehnyt lääkäri puhui "kuivahukkumisesta" mutta sanoi ettei ollut koskaan kohdannut sellasta potilasta, eikä varmaan tajunnut kohdanneensa nytkään.kurkkulääkäri ei sanonut suoraan hankaloittaako ahdas kurkku oiretta, mutta olisi kyllä kirjoittanut lähetteen nielurisojen poistoon mutten halunnut.en ole huomannut somacin auttavan millään lailla asiaan.olen kerran herännyt yöllä siihen kun olen vetänyt happoja henkeen, sen jälkeen olen käyttänyt korkeita tyynyjä ja somac tietenkin vähentää haponmuodostumista.

KatjuusaRe: Herääminen yöllä23.4.2013 18:47
Minä olen pari vuotta nukkunut huonommin juuri yöllisen hengenahdistuksen vuoksi. Aina, kun menen makuuasentoon, hengenahdistus alkaa. Minulla on todettu aikoinaan refluksitauti ja poden myös paniikkihäiriötä. Nyt pelottaa, jos kyseessä on jotakin vakavampaa. Veriarvoni ovat ihan ok. Lievää ylipainoa on. Onko muilla yöllistä hengenahdistusta, joka on jatkuvaa?

ameliePRe: Herääminen yöllä18.5.2013 19:15
mulla oli Katjuusa ihan samanlaisia oireita kun sairastin nuorena paniikkihäiriötä, niin kuin sinäkin nyt.kokeilisit nukkua hieman pystymmässä asennossa, auttaisiko se.en usko että tuo on mitään vakavaa sinunkaan kohdalla mutta ahdistavaa kylläkin ja mielihän tekee tepposia.

MariaRe: Herääminen yöllä19.5.2013 1:06
Mulla on myös ollut n. puoli vuotta aika ajoin illalla aika pian nukahtamisen jälkeen juuri samanlaista oiretta kuin täällä on kuvattu,herään ja yritän monta kertaa hengittää nenän kautta sisään ennen kuin alkaa hengitys toimia normaalisti.Ne hengitykset nenän kautta on pinnallisia ja tuntuu kuin jossain kurkun/nenän alueella ois joku lihaskramppi tms. ja sen kohtauksen aikana ehtii tulla mieleen ,että kuolee ellei hengitys ala kulkea vaikka kohtaus ei kauaa kestäkään.En ole tätä oiretta sen enempää selvittänyt,että mistä johtuu,olen ajatellut,että vois olla joko stressiä tai huono päänasento.Mulla saattaa puoli-istuvassa nukkuma-asennossa pää painua liikaa sivulle tai taakse.Yleensä herään just sen verran,että saan hengityksen kulkemaan taas ja sitten nukahdan taas.Mulla toi oire on ajoittainen.Voisin kysyä tuosta kun käyn ens kerran lääkärissä.

lilla08Re: Herääminen yöllä23.5.2013 20:01
Minun refluksiepäilykset heräsivät pari kk:tta sitten, kun aloin aamuyöstä neljän-viiden aikaan heräillä limaiseen yskään. Sain Somacit, jotka hiukan helpottavat oireita, mutta eivät poista kokonaan. Verta otettiin 7 putkea ja keuhkoRTG sekä EKG. Kaikki kunnossa niiltä osin, eli nyt odottelen tähystystä somacin voimin. Sängynpäädyn kohotus auttaa myös jnkn verran. Minulla ei polttele lainkaan rinnasta, tuo yskä aamuöisin ja juoksulenkkien yhteydessä ja joskus myös ruokailun jälkeen sekä muutama kurkun lukkiutuminen ovat ainoat oireet. Kurja vaiva sanon minä :(

tanjaRe: Herääminen yöllä15.3.2014 3:32
minulla on myös n.vuoden ollut, että juuri, kun olen vaipumassa uneen herään siihen, että en saa henkeä, ihan kuin kurkku olisi sulkeutunut ja pitää yskiä ja juoda vettä. joka yö pakko jättää vesilasi pöydälle viereen, koska monesti en saa kurkkua auki,jos en juo vettä. nytkin olin nukahtamaisillaan ja heräsin siihen,että en saanut henkeä,kurkku oli lukossa. kauhea tunne :( minulla on allergiaa ja astma myös todettu, otan astma ja allergia lääkkeitä päivittäin. refluksia minulla on epäilty, mutta ei minua ikinä närästä tai polttelevaa tunnetta ole, pieniä ja kuivia röyhtäyksiä paljon kylläkin on. limainen kurkku melkein koko ajan, ja sen takia yritän etten syö gluteenia taikka paljoa maitotuotteita. en ymmärrä mikä minua vaivaa, lääkärit sanoo, että saattaa olla allergiaa taikka kurkunläppä saattaa vaan välillä mennä hetkeksi kiinni...

KatjuusaRe: Herääminen yöllä15.3.2014 15:24
Mulla todettiin lievä uniapnea. Työterveyslääkäri onneksi antoi lähetteen jatkotutkimuksiin. Menen ensi viikolla hakemaan maskia nukkumiseni tueksi. Jotkut ovat kertoneet, että siitä on valtavasti apua!

tanjaRe: Herääminen yöllä20.3.2014 14:53
toivottavasti saat apua maskista ja pystyt nukkumaan kunnolla! minulla on aika lääkärille parin viikon päästä niin kyselen lisää tästä vaivasta! taas eilen yöllä heräsin, että kurkku oli lukkiutunut, mutta onneksi se heti aukeaa vesilasillisella ja kohtaus kestää vain 2-3sec.

MahakipuinenRe: Herääminen yöllä26.9.2014 8:24
Mulla samaa.. Herään keskellä yötä kuin kauhufilmistä revittynä riivattuna siihen että ponnahdan istumaan henkeä haukkoen ja ääni joka lähtee on ihan hirveä. Ja en käsitä miksi syksyt on pahimpia, viime yönä alkoi taas ja viime vuonna oli näihin aikoihin pari aika kamalaa viikkoa. Kamalaa on se, että ei tiedä pitäiskö soittaa ambulanssi tai lähteä päivystykseen vai ei.. Viime vuonna nimittäin sama toistui joka yö useaan kertaan vähän nukahtamisen jälkeen. Viime yönä myös nukahtamisen jälkeen, mutta vain sen kerran, luojan kiitos.. Mulla tähystettiin refluksi tänä vuonna keväällä, alaportti löysä, sitten löytyi myös parantumaan päin oleva mahahaava (jonka takia kävin päivystyksessä aika usein, kun pelkkä veden juominen sattui mahaan ja ripuli oli koko ajan ja myös verihyytymää pari kertaa joukossa..), vappuna ottivat vasta tarkkailuun yöksi ja kokeiltiin eri lääkkeitä ja olisi tähystetty silloin, mutta sairaalassa ei ollut yhtään tähystävää lääkäriä paikalla! Eikä ollut edes perjantaina vaikka oli normi arkipäivä.. Taysiin eivät lähteneet sitten viikonlopuksi siirtämään, kun sanoivat ettei sielläkään luultavasti ennen maanantaita mitään tehdä.. Somac ja litalgin eivät auttaneet yhtään, pariet alkoi auttamaan niin pääsin sitten kotiin ja kahden viikon päästä siitä oli tähystys.. Koliitti on myös diagnosoitu keväällä. Joku kysyi täällä onko parietista kokemusta niin on, siitä vapusta lähtien syönyt niitä, päivää ei ilman pysty olemaan.. Ja yöunet vie! Olenkin koittanut välillä ottaa vain aamulääkkeen ja olla illalla ottamatta, mutta tarvii olla jokunen päivä ensin niin että alkaa taas nukkumiset oleen normaaleja ja sitten jos olen esim. viikon vain aamulääkkeellä niin sitten alkaa taas ylävatsa kipuileen.. Tän lisäksi olen nyt herkistynyt jos millekin ruoka-aineelle, tulee siis allergia-oireet, kieli turpoaa eikä ns."toimi kunnolla", paksuuntuu siis takaa ja kutisevia näppylöitä tulee ja hengenahdistuksia (hapen haukkomista) mm. mustapippuri, chili, valkosipuli ja vehnä ovat pahimpia ja jotkut valion tuotteet kuten valion raejuusto. Sitten taas keso raejuustoa pystyn syömään.. Vehnästä pahin on makarooni, sellainen joka on tehty pelkästä durumvehnästä (esim. lidlin kierremakaronit). Ensi viikolla on astmapuhalluskoe ja sitten laitetaan allergiakeskukseen lähetettä. Lääkäri epäili, että on risti-allergiaa siitepölyjen kanssa, varsinkin kun nyt syksyllä on oireet alkaneet helpottamaan sillain että menee välillä jopa viisi päivää ilman allergia-lääkkeitä. Niin ja punaviiniä en pysty juomaan enää ollenkaan, aivan tajuton hengen haukkominen tulee siitä.. Ja allergia-lääkkeet taasen toi mukanaan niille vähillekin yöunille painajaiset..

SitrusRe: Herääminen yöllä26.9.2014 10:59
Joku sanoi jossain uni-ketjussa melatoniinin teettävän painajaisia. Olen huomannut nyt samaa. Ei kiva.

VaniljaRe: Herääminen yöllä26.9.2014 15:03
Nuo yölliset tuntemukset ovat ikäviä, olin jo unohtanut että minullakin oli niitä. Jossain vaiheessa aloin jopa pelätä nukkumista, mutta kun muut oireet hävisivät, niin samaan aikaan hävisivät nuo yölliset ongelmatkin. Muistan että heräsin siihen tunteeseen, että tukehdun, minulle tuli hirveä kuolemanpelko ja pelkäsin etten henki ala kulkea enää ollenkaan, ihan hirveää. Mutta noistakin oireista voi päästä eroon, sitten ne muistaa enää kun joku niistä muistuttelee.

MahakipuinenRe: Herääminen yöllä29.9.2014 10:06
Miten noista oireista voi päästä eroon? Tunne on kyllä todellakin hirveä, kun herää siihen että ei saa vedettyä happea sisään ja pelkkä rohina ja pihinä ja vinkuna vaan kuuluu. Samaten mulla on nenä tukossa yöt, päivällä se taas on suht normaali. Keväällä ja alkukesästä nenä oli myös ihan "vereslihalla", kai se oli niin ärsyyntynyt kun silloin se oli ihan koko ajan tukossa. Toi nyt viittaa allergiaan, mutta tää muina vuodenaikoina pelkkä öisin nenän tukkoisuus nyt ei viittaa siihen.

MahakipuinenRe: Herääminen yöllä29.9.2014 10:07
Niin ja peilillä tossa kesällä lääkäri katsoi mun kurkkuun ja sanoi, että kyllä se hiukan ahdas on. Mutta miksi ihmeessä nää tällaiset ihme-oireet on alkanut vasta nyt viime vuonna ekan kerran koko mun elämän aikana..

MahakipuinenRe: Herääminen yöllä29.9.2014 10:16
Ja tosta yöheräämisestä yhtä paha oire mulla on se kun en pysty välillä nielaisemaan ollenkaan, edes omaa sylkeäni, Tuntuu kuin kieli olisi takaa paksuuntunut ja nielaisu ei onnistu/toimi.

jokuRe: Herääminen yöllä5.12.2014 21:11
mulla purentavika aiheutti palan tunnetta kurkussa ja nielemisvaikeuksia, purentakiskot ja oikomishoito auttoi

MinnaRe: Herääminen yöllä31.12.2014 11:59
Katsokaapa homepakolaiset.fi sivuilta oireet, sekä ihmisten tarinoita. Tuollaiset oireet kadonneet, kun homekämpästä on muutettu pois.

paulaleenaRe: Herääminen yöllä27.5.2015 19:36
Herään tuohon laryngospasmiin säännöllisesti, jos olen juonut vaikka punaviiniä taisyönyt rasvaistalähitunteina ennen nukkumaanmenoa. On siis selvästi refluksia, koska Rennie ennen nukahtaista uttaa. Selälläni tai mahallani en nuku.

on turha kohtauksen tullessa yrittää vetää (haukkoa) väkisin ilmaa sisään. Kohtaus menee nopeasti ohi kun vetää hiljaa ja rauhallisesti nenän kautta sisään.

NunnukkaRe: Herääminen yöllä11.7.2015 14:17
Olen herännyt kaksi kertaa yölliseen hengenahdistukseen. En saa happea, vaikka kuinka paniikissa haukon ilmaa. Pelkään kuolevani hapenpuutteeseen. Tunne on kammottava. Kaksi kertaa olen myös herännyt siihen tunteeseen, että ruokaa on noussut suuhun nukkuessa ja on täytynyt nousta oksentamaan. Sydämen hakkaamista ei ole, koska käytän beetasalpaajaa korkeaan verenpaineeseen. Lisäksi olen niin unenpöpperössä kaiken tapahtuessa, että hyvä jos muistan aamulla mitä yöllä tapahtui(nukun unilääkkeiden avulla, koska minulla on kroonista unettomuutta.) Auttaako sängynpäädyn kohottaminen tuohon laryngospasmiin? Olen ymmärtänyt näistä keskusteluista, että ruuan takaisin suuhun virtaukseen se auttaa.Tämä refluksitauti epäily on itselleni aivan uusi asia. En ole vielä edes ehtinyt lääkäriin asian tiimoilta. Päivisin minulla ei ole mitään ongelmaa refluksiin liittyen. Mitä nyt joskus kurkku kipeytyy, kun poltan liikaa tupakkaa. Ja pientä ilkeää tuntemusta esiintyy myös silloin tällöin rintalastan paikkeilla.Ensin epäilin uniapneaa, mutta en kärsi päiväväsymyksestä ollenkaan. Luulen siis, että kyseessä on refluksitauti. No se selvinnee, kun pääsen toivottavasti ensivkolla lääkäriin.

inkkuRe: Herääminen yöllä26.12.2015 12:28
Herään yöllä melkein aina siinä 03 ja 05 välisenä aikana juuri siinä syvän unessa olo. Herään siihen kun havahdun yskimeiseen ja sydän lyö nopeesti verenpaine nousee korkeele kestää hetken niin tasautuu, tulee ilkee tunne. Minulla on ollut tämä parisen kuukautta, joka viikko ana kin kerran tulee. Onkos uniapnesta kyse. minulla on muun taudin takia ollut holtteri ja siinä on ilmenny et pulssi menee matalalle juri syvän unen aikaa. Mikä mahtaa olla...

TepsuRe: Herääminen yöllä26.12.2015 17:09
inkku, kokeile ihmeessä sängynpäädyn kohotusta. Auttaa niin laryngospasmiin kuin uniapneaankin. Paras on säätösänky. Pelkän pään kohottaminen tyynyjen avulla ei riitä, vaan koko ylävartalon täytyy nousta.

BrooksRe: Herääminen yöllä18.8.2020 4:52
Minulla alkoivat tällaiset oireet - juuri, kun olen nukahtamassa, säpsähdän, syfän hakkaa ja joutuu haukkomaan vähän henkeä - kun minulla todettiin refluksi. Minulla on diagnosoitu myös uniapnea jo vuosia sitten, mutta siinä ei ole esiintynyt tällaista, vaan olen päin vastoin aina nukahtanut nopeasti. Mutta tämä on viheliäistä, nyt on ko 3 viikkoa mennyt melkein ilman unta.

HomeoireinenRe: Herääminen yöllä5.9.2021 1:26
Selvittäkää onko kotona/työpaikalla sisäilmaongelmaa. Siitä voi lähteä vastaavia oireketjuja liikkeelle. Itsellä vastaavia oireita ja lopulta työpaikka todettiin homeiseksi.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: