Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

Sitrusruokatorven solumuutokset14.6.2011 16:26
Kuulun niihin harvoihin, jotka saa vaikean refluksitautidiagnoosin ja samantien tiedon harvinaisista komplikaatioista heti ensimmäisessä tähystyksessä. Tieto solumuutoksesta oli hirveän pelottava.
Siitä pitäen kohdallani on jahkattu onko minulla Barrettia vai ei, myös sen vaarallisuudesta saa kuulla ristiriitaisia käsityksiä. Joidenkin lähteiden mukaan syöpäriski kasvaa Barretin takia "vain" 0,5-1 % vuodessa. Ei se minusta niin kauhean vähän ole ottaen huomioon miten huonoennusteinen sairaus ruokatorven syöpä on.

En ole tähän asti oikein uskaltanut edes lukea mitään syövästä, mutta tänään luin. Ja kyllä asiantuntijoiden näkemys tieteellisissa teksteissä on yksioikoinen: Barrett eli epäkypsä metaplasia on syövän esiaste. Refluksitauti puolestaan on Barretin ruokatorven tärkein aiheuttaja. Tuleeko esiasteesta todella syöpä, on sitten eri juttu. Barretin limakalvon kehittyminen on elimistön tapa yrittää puolustautua jatkuvalta happoärsytykseltä. Osalla Barrett-potilaista ei ole minkäänlaisia oireita! Barrett saattaa löytyä vasta ruumiinavauksessa.

Aina sanotaan, että refluksitauti on "hyvänlaatuinen sairaus". Ei pidä paikkaansa. Jatkuva refluksi altistaa Barretille, joka puolestaa 40kertaistaa ruokatorven syövän riskin. Eikä se syöpä NIIN harvinainen ole: Suomessa todetaan noin 200-230 tapausta vuosittain.
En pane tähän lähdetietoja, koska tämä ei ole tieteellinen artikkeli vaan keskustelupalsta, mutta ylläolevat tiedot ovat peräisin Duodecimin artikkeleista, THL:n tilastoista ja syöpälääkärien kongressien yhteydessä julkistetuista teksteistä.

Tärkeintä on kai refluksidiagnoosin ja eritoten solumuutosdiagnoosin saatuaan koettaa kaikin keinoin välttää happoaltistusta. Tietysti täytyy koettaa myös nauttia elämästä ja välttää stressiä, joka on omiaan pahentamaan sairauden vaikutusta. Kaikkialla tähdennetään, miten olennaista on syövän havaitseminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Siitä syystä potilaalla on mielestäni oikeus vaatia tähystystä ja koepalojen ottoa riittävän usein, mikäli solumuutoksia on. Kannattaa muistaa, koepalojen tulkinta ei suinkaan ole helppoa. Ristiriitaisia tulkintoja esiintyy. Joskus havaittu solumuutos saattaa ilmeisesti jopa hävitä.

Sitten keskusteltiin fundoplikaation vaikutuksista. Lääkärit tuntuivat olevan kohtalaisen yksimielisiä siitä, että fundoplikaatio ei poista syövän riskiä, mikäli solumuutoksia jo on. Siitä syystä tähystyksiä on syytä tehdä edelleen.

tyttöRe: ruokatorven solumuutokset14.6.2011 18:15
kauan sulla on ollu tota refluksia sitrus?
kauan ollu oireita ja koska sait ekan virallisen diaagnoosin?
muaki pelottaa et mitä löytyy ku tehää toi eka tähystys tässä jossai vaihees...

NightlightRe: ruokatorven solumuutokset14.6.2011 18:53
Niin, kauanko sulla on ollut refluksi, Sitrus? Itse olisin tuollaisen tiedon jälkeen varmaan "kauhusta sekaisin", vaikka eihän se mitään auttaisi, mutta minkäs sille mahdan, että olen todella herkkä... Toivottavasti sulle ei kehittyisi syöpää!

Alkoi vähän pelottaa omallakin kohdalla, koska mulle ei ole koskaan tehty tähystystä, kun nyt yli 3 vuotta olen refluksia sairastanut, koska lääkäri sanoo sen olevan aika turhaa kun olen sen verran nuori vielä.

SitrusRe: ruokatorven solumuutokset14.6.2011 19:05
Ekat närästysoireet muistan tunteneeni parikymmentä vuotta sitten. Närästys paheni hirveäksi 10/2009 ja joulukuussa tähystettiin.
En kai mä ainoa täällä ole jolla on solumuutoksia?
Ei se tähystyksen välttely suojele yhtään miltään.
Itse toivon, että olisin mennyt sinne 10 vuotta sitten, jolloin sain ekan kerran lähetteen. olisin elänyt toisin, ja erityisesti ollut käyttämättä tulehduskipulääkkeitä. Mutta eipä niistä lääkäritkään varoittaneet.

NightlightRe: ruokatorven solumuutokset14.6.2011 19:16
Saanko tiedustella, että minkä ikäinen olet? Kun sitähän sanotaan, että solumuutokset todella harvinaisia alle viisikymppisillä.

Voitko vielä kertoa, että miten olisit elänyt toisin ja miksi juuri vältellyt erityisesti tulehduskipulääkkeitä? Vai senkö takia juuri, että tulehduskipulääkkeiden sanotaan kasvattavan mm. mahahaavan riskiä?

SitrusRe: ruokatorven solumuutokset14.6.2011 19:27
En mä nyt tämän enempää rupea itsestäni tähän selostamaan. Kiinnostavampaa olisi keskustella tästä asiasta yleisellä tasolla.

NightlightRe: ruokatorven solumuutokset14.6.2011 19:32
Selvä, eipä mitään.

jetsRe: ruokatorven solumuutokset14.6.2011 20:49
Minulla ainakin on Barret. Palstalta voi löytää lausunnon asiaan liittyen, kirjoittelin sen joskus tänne, mutta en muista minne.

refluksikurkkuRe: ruokatorven solumuutokset15.6.2011 7:42
Barrettilaisia on aikaisemmissa ollut keskusteluissa useampia - Arnold, leikattu Vellamo, Mika, Linnea ja kaiketi myös Krisse -62 - ja pari viikkoa sitten tommi b.
Sekä sitten ei-Barret muutosta Samppa.

SaturnusRe: ruokatorven solumuutokset14.4.2013 13:35
Mikä ero on solumuutoksilla ja Barrettilla? Oon tätä miettinyt, kun tuossa minun tähystyksen lausunnossa mainitaan "ruokatorven solumuutokset ovat aivan minimaalisia", mutta toisessa kohtaa "merkkiä Barrettin ruokatorvesta ei tule esiin". Ja "intestinaalista metaplasiaa ei nähdä".

Onko tässä ristiriita, vai onko olemassa jotain paremmanlaatuisia solumuutoksia? Jos näin, niin onko näillä sitten riski muuttua Barrettiksi?

SitrusRe: ruokatorven solumuutokset14.4.2013 14:59
No kun lääkärit ei ensinnäkään ole yhteisymmärryksessä siitä mikä on Barrettia. Se on vain nimitys.

Jos kiinnostaa paneutua asiaan, suosittelen Duodecimin artikkeleita aiheesta. Sivustolla on toimiva haku.

refluksikurkkuRe: ruokatorven solumuutokset28.4.2013 10:09
Onko kukaan menossa lähiaikoina seurantatähystykseen? Tai jostakin muusta syystä uuteen tähystykseen?

SaturnusRe: ruokatorven solumuutokset28.4.2013 11:15
Minut lääkäri jätti vähän tyhjän päälle ekan tähystyksen jälkeen. Kävin yksityisellä ja sain lausunnon kotiin, ja hoito-ohjeet, mutta lausunnosta en juuri mitään ymmärrä. Sen kuitenkin, että ruokatorven tulehdus ja lievä krooninen gastriitti todettiin. Minusta nuo ovat kyllä aiheita seurantatähystykseen, mutta sellaista ei mulle edes ehdotettu.

Netistä olen asiaa tutkinut ja ilmeisesti yleensä seurantaa suositellaan vaikeassa ruokatorven tulehduksessa, jossa myös happosalpaajakuuri on pidempi kuin esim. minulla. Ehkä mun tulehdus ei sitten ollut tarpeeksi paha, mene ja tiedä. Olis luullut että etenkin yksityisellä olis tyrkyttäneet seurantaa, kun itsehän sen maksaisin ja hehän vaan keräisivät rahat. Mutta ei.

Ensi viikolla palaan hoitovapaalta töihin ja aion ensi töikseni varata ajan työterveyteen tuon lausuntoni kanssa. Yritän saada sitä kautta lähetteen uuteen tähystykseen, joko työterveyden piikkiin tai sitten julkisen jonoon.

refluksikurkkuRe: ruokatorven solumuutokset28.4.2013 12:44
Tarkastustähystyksiä ei yleensä tosiaan tehdä.

Perustähystyksenkin saaminen on toisilla ollut täällä vaikeaa.
Puhumattakaan siitä, että lääkäripuolella on puhuttu jo pitkään (hullunlaisesti talouspainietten alla) "turhista tähystyksistä" ... Myöskään krooniselle refluksikolle ei ole muotoiltu missään jatkotähystyksiä (muuta kuin oireiden pahentuessa eikä sitäkään saisi sekoittaa normaaliin huonoon kauteen). Ja joskus tuntuu, että jopa Barreteillakin se perinteinen 3-5 v tähystysväli on pitkin hampain suositeltu.

Joo, niinhän sitä luulisi, että yksityinen puoli olisi kiinnostunut palvelustensa tarjoamisesta edes piirun vertaa enemmän mutta ei! Jos olisin klinikan johtaja, vaatisin että ainakin sopimuksella olevat lääkärit tietää, mitä ylipäätänsä oma talo voi tarjota esim tutkimuspuolella. Normaali tiedotus olisi poikaa :-) Aina tarvii osata kysyä tai asettaa sanansa niin, että lisätietoa asioista saisi.

Tuntuu hullulta ajatella, että kun lausahduksena on tähystyksen suhteen "kerran elämässä" - tyylinen niin eihän sillä luultavammin krooninen refluksikko pärjää (valitettavasti) seuraavaa 40 vuotta. Eli jos menisi nyt tässä lähiaikoina ja sitten sen jälkeen (jos ei B:tä) vaikka 7 vuoden välein, niin kyllä siinä muutama tähytys ehtisi tämään elämän aikana teettään ...

Tästä tähystysvälistä on juteltu jossakin vaiheessa tietty täälläkin ja omat menoarviot vaihteli.

Odotan laitekehitystä sieltäkin suunnalta jossakin vaiheessa tulevan.

Tuntuu varmaan oudolta mennä töihin?

PekkaRe: ruokatorven solumuutokset25.2.2017 0:01
Minullakin todettiin tähystyksessä limakalvomuutoksia ruokatorvessa. Tuloksia odottelin yli kuukauden koska tähystyksen yhteydessä sain käsityksen että tuloksista soitetaan tai ne tulevat postissa. Soittelin parikin kertaa näiden perään ja nyt vasta selvisi että nämä tulokset löytyvät ainoastaan omakanta palvelusta, diagnoosin jatkona. Kävin sieltäkin usesti katsomassa, mutta etusivulla tai missään ei näkynyt että tietoja oli päivitetty. Piti vielä erikseen vaatia että lääkäri soittaisi ja selittäisi mistä on kyse, eivät olisi muuten ottaneet ilmeisesti ollenkaan yhteyttä. No lääkäri soitti mutta eipä tuosta paljoa selvinnyt koska lääkäri puhui sen vertaa vahvaa viron murretta.

Eli osaisko joku auttaa näiden tulosten tulkinnassa? "Gastroskopiassa otetuissa näytteissä sekä duodenumissa että korpuksessa normaali löydös. Antrumissa löydökset viittaavat lievään reaktiiviseen gastriittiin. Ei aktiivia tulehdusta, ei rauhasatrofiaa, ei helicobakteereita. Ruokatorvessa löydös edustaa gastrista metaplasiaa."

Lääkärin mukaan kyseessä ei ole barrett eikä ole keliakiaa. Kysyin ruokavalion muuttamisesta, mutta siihen en saanut vastausta. Nyt on ollut somac 40 kerran päivässä ja sitä voi kuulema kokeilla vähentää ja lopettaa 2kk päästä. Jos oireita tulee niin sitten aloittaa syönti uudestaan. Mitään seurantaa tai jatkohoita ei ole tiedossa ja nyt vähän ihmetyttää että onko todellakin näin? Aiemmassakin diagnoosissa oli virheellisiä tietoja esim. verikokeiden tulokset oli normaalit vaikka verikokokeita ei edes otettu..

Tintti2Re: ruokatorven solumuutokset25.2.2017 0:54
" Gastrinen metaplasia on puolestaan yleinen, tavallisimmin hapon aiheuttaman vaurion tai ärsytyksen pohjalta syntyvä regeneritiivinen muutos."

Tuo nyt oli ainut mitä löysin netistä.....

Hapokas82Re: ruokatorven solumuutokset27.2.2017 18:01
Terve, mulla todettiin tähyssä vatsalaukussa gastriitti ja metaplasiaa. Lääkäri ei vaikuttanut huolissaan olevalta mutta itse olen ollut melkeinpä paniikissa. Sanoi että voisi vaikka 5v päästä tähystellä tilannetta uudestaan. Peenmarjat, käyn kerran vuodessa vaikka millä keinoin tähystyksessä jos ei ala oireet häviämään yms.

TuattoRe: ruokatorven solumuutokset5.3.2017 18:23
Sanoiko lääkäri missä sitä metaplasiaa havaittiin?

Niin tai näin, siitä varsinaiseen Barretin ruokatorveen suhtaudutaan turhan yksioikoisesti: "Barretin ruokatorvi lisää riskiä sairastua adenokarsinoomaan, vuotuinen riski on x % joten tähystystä suositellaan y:n välein".

Barretin ruokatorvi on kuitenkin yhteisnimitys erityyppisille solumuutoksille ja solumuutosten laajuudelle, kullakin yhdistelmällä on omanlaisensa adenokarsinooman riski. Lisäksi riskiin vaikuttaa elintavat ja mm. sukupuoli. Seurantaa pitäisi pohtia yksilöllisesti nämä tekijät huomioiden. Jos lääkäri on sitä mieltä että 5 v riittää, niin sinun solumuutoksesi ovat todennäköisesti sitä vähäriskistä laatua mutta lääkärin olisi pitänyt tämä asia perustella. Et maininnut minkälaatuinen lääkäri on kyseessä, mutta terveyskeskuksen yleislääkärin osaaminen ei välttämättä riitä asian pohdintaan.

Itsekin voi Barrett - tietoa hakea, mutta lähdekritiikin kera. Google-haulla löytyy ihan hyviäkin Duodecimin artikkeleita, mutta ainakin yksi niistä on vuodelta 2000. Eli se on kirjoitettu jopa 20 vuotta vanhan tiedon varassa, ja ajatukset Barretin aiheuttamasta syöpäriskistä ovat sen jälkeen muuttuneet aika laillakin.

Hapokas82Re: ruokatorven solumuutokset6.3.2017 18:10
Kiitos vastauksesta. Kyseessä oli työterveyslääkäri joka tulokset kertoili. Pääasiassa sanoi vaan että nyt täytyisi lopettaa nikotiinin käyttö ja omaksua terveelliset elämäntavat ettei seuraavan 15-20vuoden päästä tule vatsasyöpää.. No toki nikotiinin lopetin heti ja alkoholiinkaan en sen jälkeen ole koskenut. Metaplasiaa on ilmeisesti yleisesti vatsalaukun alueella mutta ei ruokatorvessa. Eli vatsani on ollut tulehtuneena (ilmeisesti tästä metaplasia johtuu) ja liian hapokas jo pidemmän aikaa.
Nyt siis toistaiseksi pysyvä happosalpaajalääkitys..

PekkaRe: ruokatorven solumuutokset15.3.2017 8:11
Netti on kyllä selattu läpi mutta hyvin ristriitaista tietoa aiheesta löytyy. Ilmeisesti barretin tulkinta riippuu lääkäristä ja maasta. Itsellä on taas kerran yli viikon kestänyt kurkkukipu ja tuo torvikin kipeänä. Kokeilin vähentään tuota somaccia joten liekkö siitä pahentuneet nämä oireet. Kait tässä ei muu auta kuin jatkaa kuuria entisellään. En ole huomannu että mitkään ruoka-aineet aiheuttaisi oireita, mutta jotakin diettiä pitää myös kokeilla. Kuukausihan tässä jo meni ihan hyvin ja pystyin jatkamaan kuntoiluakin tosissaan mutta nyt tuli taas stoppi, alkaa jo hermon päälle käymään kun vuoden ajan ollut monelaista oiretta ja nyt vielä tämä refluksi.

Hapokas82Re: ruokatorven solumuutokset10.4.2017 18:25
Tuossa aiemmin mainitsin että minulla oli löydöksenä metaplasiaa sekä tulehdusta (gastriitti) koko vatsalaukun alueella. Tämä siis refluksitaudin lisäksi.

Tänään kuulinkin yllätyksekseni toiselta lääkäriltä täysin päinvastaisen tulkinnan koepalalöydöksien diagnoosista.

En itse ollut nähnyt koko diagnoosia vaan sain sen suullisesti aiemmin työterveyslääkäriltä. Ilmeisesti tämä kyseinen lääkäri oli lukenut väärin diagnoosia eikä ollut huomannut numerokoodattuja selityksiä (0 ei ole, 1-3 lievästä vaivaikampaan. Kappas vain minulla kaikki olivat 0.

Ei näköjään aina kannata luottaa, edes lääkäriin!

Privet Re: ruokatorven solumuutokset11.4.2017 17:57
Hapokas82: minun kokemukseni yleislääkäreiden osaamisen tasosta vatsahappo yms oireista saattaa olla varsin rajoittunut. Varsinkin työterveyslääkärit keskittyvät peruskamaan eli työstressin aiheuttamiin ylävatsaoireisiin. Mutta esim gastroskopian tai ylävatsan MRI-tulosten lukeminen ja tulkkaaminen on heille ylivoimaista.
Suosittelen käyntiä gastrokirurgilla (jotka tekevät gastro - ja kolonoskopia tutkimuksia. Ja heidän kanssaan on parasta myös käydä läpi tutkimustulokset.

SitrusRe: ruokatorven solumuutokset17.8.2020 19:00
Nosto

KärvisteljäRe: ruokatorven solumuutokset11.7.2021 0:22
Moi! Mulla on ollut nyt refluksi n 20 vuotta. Ne jotkut sulkijalihakset vaurioitui kun oksensin kaksosraskaudessa niin paljon ja koko raskauden. Myös hb ja ferrit laskeneet ja syön aina väliin rautaa. Pelottaa tosiaan onko jo refluksista tullut syöpä! Pitäis varmaan vaatia uutta tähyä. Onko jollakulla todettu jo maha- tai ruokatorvensyöpä? Mitkä siinä mahtaa olla oireet? Syöttekö muut kokoajan happosalpaajia? Mulle lääkäri sanoi et kuureittain ja sillä olen pärjännyt mutta nyt jotenkin pahentunut närästys. Pelottavaa.. Kuulemma happosalpaajat tappaa masun hyvät bakteerit ja altistaa taas kaikelle muulle ongelmalle.

female77Re: ruokatorven solumuutokset11.7.2021 15:23
En ole ollut tähyssä, mut pelkästään paleolla hoidan refluksiani. ONhan se pelottavaa kun olen joskus yskinyt verta, mutta se voi olla nenästäkin. Mehiläiseen sain helposti tähylähetteen, on olemassa siis.

kärvisteljäRe: ruokatorven solumuutokset11.7.2021 16:08
Hei female77!

Mikä se paleo on? Auttaako se?

Itselleni ei kyllä lääkärit ole juuri ohjeista antaneet refluksin suhteen eikä ehdottaneet seurantaa tms ollenkaan. Olen sit vaan napsinit niitä Nexium-vaihdannaisia (halvempia lääkkeitä).

female77Re: ruokatorven solumuutokset11.7.2021 18:45
kts paleo helsinki-sivut. Paleo on puhtaan ruuan syömistä, auttoi vaikeaan refluksiini. En käytä lääkkeitä.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: