Keskustelu

TyttiTähystys kevyellä nukutuksella25.5.2011 18.15
Oli mukava operaatio kun ei tajunnut mitään :) aika oli varattu klo 11:15 ja kotiin pääsin lähtemään 12:30. Sisuskalut tutkittu ja tuloksena mahaportti löystynyt ja pieni palleatyrä, nexiumia tulen siis syömään jatkossakin.

Koepalat valmistuu parin viikon kuluttua.

tyttöRe: Tähystys kevyellä nukutuksella25.5.2011 21.08
moi.
Mulla on kans toi tähystys edessä ja olen ajatellut ottaa sen nukutuksessa.
Missä sulle tehtiin se ja paljon se maksoi? Mulla on vakuutus niin ei tarvii maksaa kun omavastuu mutta mielenkiinnosta kysyisin.

KatjaRe: Tähystys kevyellä nukutuksella26.5.2011 13.28
Hienoa Tytti,että tähystys saatiin tehtyä, eikä jäänyt "traumoja".

JussiRe: Tähystys kevyellä nukutuksella26.5.2011 15.54
Mulle laitettiin ruokatorveen stentti ns:"humautuksessa" ja ei kovin hyvät muistot jääny.Toiminpiteen ajan olin tajuissani ja toimenpide oli lievästi sanottuna epämiellyttävä,lisäksi se aine mitä mun suoneeni laitettiin kirveli aluksi aivan sietämättömästi.Lisäks sain annostella hiirellä lisää lääkettä itse itselleni,joka sekin oli mielestäni outoa,lisäks se aine loppu just silloin kun olisin sitä tarvinnut lisää.Näin mun kohdallani,toivottavasti muilla menee paremmin.Ens viikolla stentin poisto ja uuden laitto,kun entinen on jo luiskahtanut mahaan.Täytyy sit pyytää sen verran troppia että oon varmasti unessa toimenpiteen ajan,saa nähdä saanko.

SitrusRe: Tähystys kevyellä nukutuksella26.5.2011 17.05
Mulle tehtiin myös tähystys kevytnukutuksessa. Anestesialääkäri ja -hoitaja oli kokoajan läsnä, kirurgi sai keskittyä omaan osuuteensa. Itse annostelin lääkettä, niin kuulemma tein vaikken mitään muista.
Toimenpiteen jälkeen tuli pahoinvointia ja nieleminen oli ainakin 1,5 h tosi vaikeaa. Pahoinvointiin sain heti lääkettä, mikä helpotti.

Suosittelen niille, joita tähystys pelottaa.

tyttöRe: Tähystys kevyellä nukutuksella26.5.2011 17.55
onko tietoa paljon toi tähystys maksaa yksityisellä nukutuksen kanssa?

refluksikurkkuRe: Tähystys kevyellä nukutuksella26.5.2011 19.00
Hinta-arviota (n 500e) http://www.refluksi.fi/keskustelu.html/1302#message7008
siitä on ilmeisesti vielä Kela-korvaus ottamatta pois

SitrusRe: Tähystys kevyellä nukutuksella26.5.2011 19.01
Kyllä ne varmaan kertoo kun soitat ja kysyt.
Miksi haluat yksityiselle?

refluksikurkkuRe: Tähystys kevyellä nukutuksella26.5.2011 19.07
Löysin muuten selaillessa tuon Turun sanomien artikkelin, jossa puhutaan
eka kertaa (vähääkään pitempään) "turhista tähystyksistä". Silti kaupallista
Gastroview/panel saa "nuivan" vastaanoton (vaikka suurin osa ihmisistä menee ilman lähetteitä suoraan eikä siis "rasita" testeillään Kelaa ollenkaan!).

refluksikurkkuRe: Tähystys kevyellä nukutuksella26.5.2011 19.07
Ja linkki siis tässä http://www.ts.fi/online/kotimaa/109054.html

SitrusRe: Tähystys kevyellä nukutuksella26.5.2011 19.37
Mä en varsinaisesti ymmärrä mikä on turha tähystys - viittaan yllä olevassa artikkelissa esitettyyn lääkärin mielipiteeseen, jonka perustelu jää auki. Tarkoittaako hän tähystyksen olevan turha, jos potilaalla ei vielä ole ikäviä löydöksiä vai mitä?
Eikö ole arvokas tieto, jos tutkimuksen perusteella voidaan sulkea pois jotain ja edetä jollain toisella linjalla?
Mun on vaikea uskoa, että tutkimusta joka on potilaalle niin inhottava ja jonka lääkäri määrää verraten nihkeästi, juurikaan tehtäisiin turhaan.

Itse sain ekan lähetteen tähystykseen lähes 10 vuotta sitten. Sitä ennen söin elämäni ensimmäisen lyhyen salpaajakuurin. Koska luulin että lääkekuuri oli parantanut minut, soitin ja peruin tähystysaikani. Sitä paitsi mut oli jo peloteltu tähystyksen hirveydellä. Kukaan ei sanonut että kannattaisi ehkä sentään mennä. Tietysti leikittelen ajatuksella, että jos olisin ajoissa tiennyt sairauteni ja ruvennut noudattamaan elämäntapaohjeita, jotka eivät silloin olleet välttämättömiä ja joita en edes tiennyt, enkä vasta sitten kun on pakko että ylipäänsä voi elää, en ehkä nyt olisi niin sairas kuin olen.

Minusta tähystys on parempi tehdä ajoissa kuin liian myöhään. Kuten useimmat
muutkin asiat tässä elämässä.

TyttiRe: Tähystys kevyellä nukutuksella27.5.2011 21.36
Kävin Diacor/Ruoholahdessa, kevyt nukutus > sedaatio
en siis nähnyt/kuullut/tajunnut toimenpiteestä mitään, herätettiin ja oli onnellisesti ohi.

Nukutus maksoi 187?, itse gastroskopian maksoi työterveys.

tyttöRe: Tähystys kevyellä nukutuksella27.5.2011 22.19
Tytti, kuulostaa hyvältä! Aijon ite ottaa yhteyttä samaa paikkaan. Kiitos tiedoista:)

AmaliaRe: Tähystys kevyellä nukutuksella22.3.2012 0.04
Hillalle nostoa

SitrusRe: Tähystys kevyellä nukutuksella22.3.2012 0.12
Eipä onnistunut toisella kertaa yhtä hyvin.
Kirurgi alkoi tunkea putkea kurkkuuni ennen kuin lääke yhtään vaikutti. Siitä hätääntyneenä annostelin monta painallusta. Seuraava havainto oli että olin taas hereillä tarkkaamossa ja anestesialääkäri oli vieressäni. Mulla oli hengitys alkanut kuulemma hiipua toimenpiteen aikana. Lääkäri ei osannut sanoa siihen syytä. Tämän jälkeen hapetusarvoni oli huono, mutta parani kun aloin tarkoituksella hengitellä oikein syvään.
Ei jäänyt oikein turvallinen ja hyvä olo.

HillaRe: Tähystys kevyellä nukutuksella22.3.2012 8.27
Auts... Oliko se juuri tällä Midatsolanilla tehty? Suoraan suoneen?
Jäin miettimään sitä kun lääkäri sanoi, että on olemassa kahdenlaista tapaa, ihan oikea anestesia (heng.putki kurkkuun jne)ja sitten tämä dormicum sedaatio. Jossakin ketjussa joku kuitenkin puhuin anestesialääkärin ja hoitsun tekemästä "kevytnukutuksesta". Mikä se on? Ja onkohan tässä paikkakuntakohtaisia eroja, että millaiset tropit saa? Omalla paikkakunnallani ei saa oikeaa nukutusta edes sairaalassa (paitsi lapset ja vanhukset) ainakaan tämän lääkärin mukaan. Eli tämä D.sedaatio on "paras" mahdollinen mitä heillä on minulle tarjota. Tosin lääkäri sanoi, että olen niin hoikka ja pieni, että 10mg Diapam ajaisi saman asian. Mitähän tuosta pitäisi ajatella? Eipä ole kauheasti siitäkään kokemusta. Viime elokuussa sain ennen leikkausta esiläkityksenä Diapamia(en tiedä määrää, muistaakseni otin kaksi nappia), enkä enää itse päässyt leikkauspöydälle kun piti siirtyä sängystä, vaan hoitsut joutuivat taluttamaan, kun heitti niin ankarasti. Ei se kuitenkaan väsyttänyt milläänlailla ja muistan kaiken, oli vain hutera olo.

refluksikurkkuRe: Tähystys kevyellä nukutuksella22.3.2012 8.30
Ja itse tähystyksestä ei tosiaan jäänyt muuta mielikuvaa kuin tuo alku?

Miehellä oli kanssa tuota hengityshommavajausta omassa jalkaleikkauksessaan (muistaakseni pohjana epiduraali ja jotain).

HillaRe: Tähystys kevyellä nukutuksella29.3.2012 19.17
Soittelin tänään lääkäritalolle varatakseni ajan tähän dormicum sedaatioon, mutta riemukseni kuulinkin, että täällä ei tehdä sellaisia!!! Apua.

Mihin mä meen? Missä sen saa?
Hoitava lääkäri tietenkin lomilla, soittoajan sais joskus huhtikuun puoliväliin. Sitten neuvottelut ja jonotukset, niin sehän on hulppeasti toukokuuta ennenkuin mitään alkaa tapahtua, ja mä oon just nyt niin väsynyt tähän jatkuvaan kipuun, että tosiaankin haluaisin tietää mikä mättää ja ainakin ettei olis mitään vakavampaa.

mäpäRe: Tähystys kevyellä nukutuksella11.4.2012 13.30
Hmm. Ilmeisesti tuo humautus ei kaikilla menekään niin onnellisesti, että jotain tajuaa vasta sitten kun homma on jo ohi. Onko muilla kuin Jussilla huonoja kokemuksia humautuksessa tehdystä tähystyksestä? Sitruksella näköjään myös... Mua ahdistaa koko juttu niin paljon etten kyllä halua että mun kurkkuun aletaan tunkea mitään ennen kuin olen oikeasti ihan pihalla.

Mut on nukutettu nielurisaleikkaukseen ja se meni hyvin. Nukahdin saman tien ja kun heräsin, oli ihan hyvä ja virkeä olo. Ei mitään pahoinvointia tai muuta. Sitten taas FESS-leikkauksessa sain suoneen "rauhoittavaa". Sovittiin että laitetaan mut tokkuraan sillä lääkkeellä, mutta mitään tokkuraa ei ilmennyt missään vaiheessa vaikka sain vielä kaksi kertaa lisääkin sitä leikkauksen aikana kun sanoin, etten havaitse minkäänlaista rauhoittavaa vaikutusta. Olin niin ahdistunut koko leikkauksen ajan että vähän väliä unohdin hengittää. Rento kuin rautakanki. Varmaan plasebokin olis ollut tehokkaampaa kuin se, se ei siis vaikuttanut muhun millään tavalla. Jäikin hirveä kammo koko jutusta.

Joo, mutta pointti oli että luotto noihin aineisiin ei siis ole kovin korkealla. Olisi erityisen kiva kuulla sellaisilta ihmisiltä humautuskokemuksia, joilla rauhoittavat eivät toimi. Mietin vaan että olenko mä joku mutantti johon ei sitten se humautuskaan tehoa ja saan taas uuden trauman.

SitrusRe: Tähystys kevyellä nukutuksella11.4.2012 14.46
Niin siis humautuksessa anestesialääkärin täytyy tasapainoilla sen välillä, että narkoosi on tarpeeksi syvä ettei potilas kärsi tutkimuksesta, mutta ei niin syvä, että potilas lakkaa hengittämästä.
Tavallisessa nukutuksessa potilaalle pannaan hengitysputki ja hän hengittää koneella.
Voi siis olla, että kevytnukutus eli humautus on vaikeampi tehdä, eikä se saisi kestää kovin kauan.

refluksikurkkuRe: Tähystys kevyellä nukutuksella11.4.2012 14.48
mäpä, tsemppiä pohdintoihin! Pystyisitkö soittamaan asiasta suoraan toimenpiteen tekevään yksikköön?

Jussin stentin laitossa ihmettelin aikanaan pelkkää humautuksen käyttöä.
Kauheata ja sikamaista, jos humautuskaan ei toimi kunnolla!

Ja aiheeseen kuulumaton J- kommentti: kuinka aika rientääkään - siitä on nyt suurinpiirtein vuosi, kun Jussi tuli ekoja kertoja palstalle kirjoittamaan ja vasta (!) n runsaat kaksi kuukautta, kun hän kuoli ruokatorven syöpään.

SitrusRe: Tähystys kevyellä nukutuksella11.4.2012 15.00
Mullakaan ei tietääkseni ole koskaan ollut ongelmia tavallisessa nukutuksessa. Ei ainakaan ole kerrottu.
Sen sijaan nilkkaleikkauksessa mulle laitettiin "selkäpuudutus", siis sellainen joka puuduttaa kokonaan alavartalon pistokohdasta alaspäin.
Pääsin kotiin n. 1,5 vrk leikkauksen jälkeen. Kotona alkoi hirvittävä päänsärky jonka voimalla nukuin koko ensimmäisen päivän.

mäpäRe: Tähystys kevyellä nukutuksella11.4.2012 15.35
Refluksikurkku, joo, en ole vielä päättänyt mille lääkäriasemalle hakeudun, mutta täytyy toki sitten keskustella asiasta jos (ja kun?) tähystykseen päädytään.

Toivottavasti mä en oo sellainen, jolla lamaantuu hengitys ennen kuin päässä tuntuu miltään. Musta tuntuu, että mulla on jotenkin "kovempi pää" kokooni nähden. Suht pitkä olen mutta hoikka, eikä muhun ole kyllä ikinä pätenyt esim. se että, hoikat naiset humaltuisi helpommin. Kyllä mä olen isoja miehiä juonut penkin alle tosta vaan. Ehkä mulle annetaan noita lääkkeitäkin aina sillä "sä oot niin hoikka" -mentaliteetilla, ja sitten ne ei auta mitään. No, täytyy mainita asiasta sitten jahka nyt saan sen ajan varattua ensin.

HirreliRe: Tähystys kevyellä nukutuksella12.4.2012 20.17
Mulla tähystetty jo neljästi, niistä kaksi humautuksella. Molemmat menneet todella hyvin, ja vaikka toimenpide ei kovin pitkään kestä, kyllä se täydessä ymmäryksessä on ihan tuskaa alusta loppuun asti! Leikkaukseen menossa 23.4.

HillaRe: Tähystys kevyellä nukutuksella15.4.2012 10.50
Tarkoititko, että vaikka oli humatus, olit täydessä ymmärryksessä?

HirreliRe: Tähystys kevyellä nukutuksella15.4.2012 14.06
Ei vaan ne kaksi kertaa jolloin en ole saanut humautusta enkä muutakaan, on tähystys ollut tuskaa alusta loppuun asti. Humautuksessa tehdyistä en muista mitään ja ovat siis menneet todella hyvin.

arnoldRe: Tähystys kevyellä nukutuksella15.4.2012 14.29
Sain tähystyksen nukutuksessa, kun kerroin lähettävälle lääkärille, että ilman nukutusta tehtävä tähystys on minun kohdallani niin komplikatiivinen homma ja mies sätkii kuin eläin, että siinä menee niin lääkäriltä kuin muultakin hoitohenkilökunnalta aivan turhan paljon aikaa ja vaivaa hukkaan, kun verrataan siihen siihen, kuinka nopeasti ja vaivattomasti he saavat minut tähysteltyä kun olen taju veks.

Lääkärit näyttävät ymmärtävän tämän asian oikein hyvin ja jatkossakin tullaan tähystys 3-5:n vuoden välein tekemään aina nukutuksessa.

jannicaRe: Tähystys kevyellä nukutuksella13.8.2013 22.58
Humautus joo.Ekan kerran sain diapamia rauhoittuakseni ja tähystys meni kivuttomasti ja hyvin.Toisella kerralla kevyt nukutus.Lääkäri tunki putken kurkkuun ja samaan aikaan antoi hoitaja lääkkeen suoneen.Lääkäri oli hyvin tyrmistynyt alunperin kun ylipäätään halusin humautuksen.Oikein tiuskaisi suutuksiissaan mulle kun vannoin että sen haluan.Tuntui siltä että kovakouraisesti tunki putken koska sattui melkoisesti ja yökötti kokoajan.Muistan kaiken ja aine vaikutti vasta toimenpiteen jälkeen jolloin nukuin tunnin käytävällä petillä.5 vuoden päästä uudestaan ja kyllä taidan siihen diapamiin kallistua silloin.Toivottavasti ei sama lääkäri satu kohdalle silloin..Ei kivat kokemukset tokasta kerrasta.=/

refluksikurkkuRe: Tähystys kevyellä nukutuksella14.8.2013 0.57
Miksi muuten vaadit humautuksen, jos eka kerralla tähystys meni hyvin ja kivuttomasti perinteisemmällä tyylillä?

Annettiinko sun nukkua yksin täysin häiritsemättä tunti toimenpiteen jälkeen?

Ei muuta kuin Diapamia sitten ensi tähystyksessä!

Anne KRe: Tähystys kevyellä nukutuksella16.8.2014 21.16
Minulle tehtiin ruokatorven ja mahalaukun tähystys nukutuksessa Kuopion Mehiläisessä. Pelkäsin etukäteen toimenpidettä, sillä olin kuullut kauhutarinoita yökkäilystä ja kivusta.

Kaikki henkilöt jotka osallistuivat toimenpiteen tekemiseen olivat tosi miellyttäviä ja nukutusta varten käteeni laitettiin pieni neula, mukava nukutuslääkäri toivotti hyvää yötä ja kun heräsin oli tutkimus jo tehty, nielu oli vähän oudon tuntuinen hetken, mutta toivuin nopeasti ja pääsin saattajan kanssa lähtemään kotiin melko pian.

Suosittelen kaikille joita nukutus pelottaa sinne menemistä. Itsekin menen jos tarvitsee tähystää uudestaan.

MikkoMVRe: Tähystys kevyellä nukutuksella4.6.2019 16.40
Tämä näyttää olevan aika vanha keskustelu, mutta näistä varmaan ihmiset etsivät apua pidemmälläkin tähtäimellä.

Sedaatio/humautus kannattaa pyytää, jos on vaikea niellä letkua. Itselleni jopa suurten pillereiden ottaminen on vaikeaa tai joskus mahdotonta. Alla kokemukseni tähystyksestä ilman humautusta eri paikoissa sekä sen kanssa Tyksissä. Aikajänne on varmaan joitain kymmeniä vuosia.

Olen muistaakseni ollut gastroskopiassa nyt viisi kertaa, joista neljällä se on saatu tehtyä, ja kolmella lääkäri on saanut letkun sisään.

Ensimmäinen kerta jäi yritykseksi, lääkäri ei letkua sisääni saanut. Toisella oli käydä samalla tavalla, mutta ymmärtäessäni sen aloin itse kaksin käsin repiä sitä letkua sisääni, vaikka se aiheutti todella pahaa yökkäystä koko ajan. Lääkäri oli tilanteen tasalla ja sai näin tähystyksen tehtyä. Kolmannella kerralla oli taitava lääkäri ja hoitaja, ja he osasivat jotenkin hienovaraisesti laittaa letkun sisään ja tähystää, jolloin vaikka se tuntuikin erittäin epämiellyttävältä, tilanteessa oli jotain järkeä. Aikaisemmista en muista, mutta neljännellä kerralla nielu oli puudutettu. Se ei auttanut lainkaan minulla. Lääkäri oli aika suoraviivainen ja vain työnsi letkun sisään. Minulla yökkäysrefleksi sekä laukeaa helposti että on voimakas. Se oli lähes katkeamatonta yökkäystä. Jossain vaiheessa lääkäri valitti, ettei voi tähystää, kun vatsa kouristelee niin paljon. Vähänpä minä asialle voin tehdä.

Viidennellä kerralla pyysin nukutusta. Lääkäri kertoi, että 'oikea' nukutus vaatii hengityskoneen yms. ja sellaiseen ei lähdetä ilman hyvin erityistä syytä. Mutta hän lupasi, että saan 'humautuksen', 'rauhoittavaa' ja 'minä en muista mitään jälkeenpäin'. Aikaisempien kokemusteni (esim. sen, ettei puuduttaminen auttanut minulla lainkaan) perusteella tuo kuulosti jotenkin liian vähältä, mutta suostuin, kun muukaan ei auttanut. Tutkin asiaa netistä etukäteen ja minulle selvisi, että tuollainen lievempi sedaatiokin voi olla nukutus näin maallikon silmin ja sanoin. Eli siinä ei ole välttämättä tajuissaan. Netissä on vähän erisuuntaisia kokemuksia, mutta ilmeisesti käytetyt aineetkin vaihtelevat.

Menin Tyksiin ja sain käteen kanyylin, josta lääke laitetaan. Lisäksi lääkäri ruiskutti selällä ollessani kunnolla puudutetta suuhun ja neuvoi nielemään sen. Toisin kuin ensimmäisellä kerralla puudutettaessa, nyt nielu meni todella puuduksiin. Samaan tapaan kuin hammaslääkärillä osaa suusta ei voi kunnolla liikuttaa normaalisti. Nielu oli tunnoton. Sitten käännyin kyljelleni ja minulle sanottiin, että saan rauhoittavaa. Muistan sulkeneeni silmät ja rentoutuneeni. Seuraavaksi havahduin ja he kertoivat, että nyt on tähystys ohi. Ei minkäänlaista epämiellyttävää kokemusta! Lisäksi olin heti herättyäni järjissäni ja juttelimme asioista. Lepäsin vielä sen jälkeen ehkä tunnin sairaalapedillä ja sain sitten hoitajalta luvan lähteä kotiin. Siinä vaiheessa tuskin lainkaan enää huomasi, että oli saanut jotain lääkettä, ehkä tuntui iloisemmalta ja rennommalta.

Ottakaa humautus, jos muuten tuntuu pahalta. Vertaisin ottamatta jättämistä vähän siihen, että menee juurihoitoon ilman puudutusta.

Kiitos Tyksin hoitajille ja lääkäreille, jotka palauttivat uskoni toimivaan hoitamiseen.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: