Keskustelu

ILKurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi4.5.2011 18.22
Ajattelin laittaa omiakin kokemuksia tänne.

Itseäni on vaivannut kurkun ärtyneisyys, äänen käheys ja nyt viimeiset puoli vuotta ennen kaikkea limaisuus. Ei "normaaleita" närästysoireita. Olen juossut monenlaisissa testeissä, mutta ainoastaan gastroskopiassa on löydetty jotakin eli löysä vatsaportti, ja lieviä tulehdusmuutoksia ruokatorvessa. KNK-lääkäri ei keksinyt mitään, eikä myöskään keuhkolääkäri. Itse asiassa PEF-mittauksissa sain tuloksen >700, joka osoittaa että ainakin keuhkojen luulisi olevan kunnossa.

Itse olen jonkinsortin äänityöläinen, joten täytyy alkaa katsomaan ruokavaliota ja myös mahdollisia puhetekniikan parannuksia.

Somac 40 mg on ollut 1x päivässä nyt 3,5 kk. Mutta olen ymmärtänyt että voi vaatia pitkää hoitojaksoa ja myös napakampaa annostusta. Sänky on korotettu 10 cm ja iltasyömistä olen välttänyt. Lounas tulee syötyä aika tuhdisti, pitäisi jotenkin jaksottaa pienempiin annoksiin.

Mutta katsotaan. Pääasia tietysti että nyt on diagnoosi suurella todennäköisyydellä tiedossa ja sen kanssa on vain elettävä.

reRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi5.5.2011 12.00
Hei minullakin on kurkkurefluksi. Sain lääkäriltä ohjeen että kun kieleni ja nieluni ovat kuivia (ärsytysyskä) Xerodent imeskelytabletteja. Otetaan 6 päivässä. Olen vasta päivän kokeillut, joten en voi vielä sanoa toimiiko se. Nenäni sisäpuolelta on myös kuiva. Siihen depanthen punainen joka on tarkoitettu sieraimiin.
Kokeilen nyt näitä.

ILRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi7.5.2011 20.56
Sen verran vielä että mukana on myös palan tunne kurkussa. Erittäin ärsyttävä oire, mutta kaikkein tärkeintä tietysti ettei ole löytynyt mitään muuta syy-yhteyttä. Voisihan tuo johtua vaikka mistä, mutta refluksi-diagnoosi on se millä mennään eteenpäin.

MakeRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi7.5.2011 23.22
Kannattaa foniatrilla/puheterapeutilla käydä tarkistamassa äänenkäyttö- sekä hengitystekniikka. Refluksitauti voi aiheuttaa äänioireita ja helposti niitä aiheuttaa, mutta silti äänenkäyttö voi olla virheellinen voimistaen tai jopa synnyttäen ne ongelmat. Kirjallisuudessa kurkkurefluksiin myös suositellaan kahdesti päivässä otettua PPI-lääkeannosta, sillä sen on todettu olevan tehokkaampi.

ILRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi9.5.2011 9.13
Kiitos Make vihjeestä. Varmasti tuosta olisi hyötyä.

TyttiRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi9.5.2011 20.04
sain tänään myös epäilyn todennäköinen kurkkurefluksi,
lääkityksenä Nexium.

Äänityöläinen olen myös minä, tämä viikko sairauslomaa
ja kurkunpään parantelua.

Itselläni auttaa öisin läkerol menthol, se jotenkin puuduttaa
kurkun ja saa nukuttua, sain myös vinkin hankkia kiilapatjan
sänkyyn, pääpuolta kohotetaan 15 cm. Etola myy näitä, otan huomenna selville mistä myymälästä saa, pitäisi olla siellä valmiina tuotteena.

Uusi elämä ruokineen ja juomineen, on jotenkin masentavaa kun ei voi enää nauttia punaviiniä ja grillattua ruokaa :(

TyttiRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi9.5.2011 20.13
Menin Etolan sivuille ja ainakin Helsingin Suutarilan myymälässä on kiilatyynyjä,
kolmea eri kokoa.

refluksikurkkuRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi9.5.2011 20.33
Tervetuloa sivustolle ja lukuisaan joukkoomme, IL ja Tytti!

Minkälaisia löydöksiä teidän kurkunpäästä löytyi?
Itse kanssa äänityöläinen ja kannusrustojen alueella suurimmat
punoitukset. Äänenhuollon kanssakin äänihäiriöitä esiintyy tietty :-(
Määräsikö kurkkulääkäri teille minkäänlaista seurantikäyntiä kurkun
limakalvojen suhteen?

IL, onko sulle noi perusäänenhuoltojutut tuttuja (päävalikko: Refluksi, kurkku ja ääni)?

Tytti, se alkuvaihe voi olla kyllä aika hankala luopumisineen.
Joitakin voi pystyä jonkinasteisesti syömään ehkä myöhemmin kun ekat vaiheet on ohitse. Tai sitten niinkuin monilla, joka toinen kerta laukaisee oireet, joka toinen kerta ei... :-( Tsemppiä!! Olitko tutustunut refluksiin jo ennen tuota diagnoosin saamista?

Kiilatyynyjä voi tilata myös vaahtomuovia myyvistä paikoista. Toisilla on niitä valmiinakin. Paljonko Etolassa se hinta olikaan (olen tainnut tätä )

refluksikurkkuRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi9.5.2011 20.34
jo aikaisemminkin kysyäkin mutta en jaksa hakea noista vanhoista)?
Itsellä tyyny ei oikein sopinut ja sängyn kohotus antaa tasaisemmat unet.

TyttiRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi9.5.2011 20.58
Etolassa kiilatyyny maksaa 29?

Alustava diagnoosi on yleislääkäriltä, katsotaan jos lääkitys auttaa,
niin sittenhän se on selvä diagnoosi ja tämän jälkeen menen
tähystykseen ja aivan varmasti nukutuksessa :)

refluksikurkkuRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi9.5.2011 21.27
Ok, hyvä tietää. Onneksi nukutustähystys on keksitty!

Tähystikö yleislääkäri kuitenkin sun kurkunpään?

Itselläni oli alkuvaiheessa kurkkurefluksin kanssa seurantakäynnit puolen vuoden välein kurkkulääkärillä. Nykyään käyn siellä näyttämässä kurkkuani
enää kerran vuodessa.

TyttiRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi9.5.2011 21.47
Ei tähystänyt, kävin viikon verran kaikissa mahdollisissa kokeissa
kun kurkku oli kipeä jo ulkopuoleltakin, epäiltiin kilpparia, limaa nousee "litratolkulla" ärsyttävä yskä ollut jo puoli vuotta. Kaikki oireet viittaa refluksiin, olen testannut esim. suklaalla ja kohtaus alkaa lähestulkoon heti, voi tulla myös röyhtäyksiä ja nestettä nousee, en ole vain tajunnut että nämä oireet on refluksia koska mulla ei ollut refluksista mitään tietoa aikaisemmin, nyt olen sitten googlaillut kaikkea mahdollista ja löysin teidät :)

refluksikurkkuRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi9.5.2011 22.08
Hienoa, että löysit! Heti kun vaivalle on jonkinlainen nimi, on helpompaa käsitella asiaa. Minä vaelsin pimeydessä (yksinäni) lähes 2 vuotta ja epätietoisuus syö :-( On paljon helpompaa selittää näitä oireita sellaiselle jolla on sama tauti kuin itsellä.

Äänityöläisenä tuppaan hokemaan ja korostamaan aina noita äänenhuoltojuttuja sekä edes minimaalista kurkunpään tähystystä (edes pikkupeilillä, kestää ehkä minuutin), jos se kurkkurefluksia todella on. Se vatsatähystys ei sisällä kunnollista tsekkausta äänihuulista ym vaikka siinä näkeekin onko isompaa juttua toisella puolella. Kurkkupuoli on edelleen se unhoon jäänyt puoli tässä taudissa.

Jos sun kurkku on ollut ulkopuoleltakin kipeä ja sen lisäksi vielä kroonisempi yskäkin, on ihme ettei lääkäri ole katsonut sisäpuolelle ollenkaan. Itselläni kanssa kurkkujuttujen takia otettiin kaulan ultra. Ja lukuisa määrä kurkkutähystyksiä ym...

Vaadi jossakin vaiheessa sitä kurkkausta kurkun puolelle jo äänityön vuoksi, että näkee alueen kunnon (kurkkulääkärillä tai foniatrilla se voidaan tehdä myös nenän kautta ohuella letkulla, jolloin nähdään alue paremmin)...

Onko sulla puhekielto loman aikana?

TyttiRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi10.5.2011 8.22
Puhekieltoa ei ole mutta olen yrittänyt puhua mahdollisimman vähän.

Pyydän nuo toimenpiteet seuraavalla kerralla kun menen lääkäriin,
en yhtään ihmettelisi jos itselläni tämä juontaisi vuoden takaiseen flunssaan jossa meni ääni totaalisesti kahdeksi viikoksi, en saanut yrittää edes puhetta, kommunikoin kirjoittamalla paperiin...

refluksikurkkuRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi10.5.2011 8.39
Itselläni alkoi kanssa oireilu helmikuussa 2005 ihan normaalista flunssasta :-( Kurkkupuolella mainitaan kyllä ylähengitystietulehdus mahdolliseksi aiheuttajaksi mutta luulisin siihen liittyvän ehkä myös yskän, jota itselläni ei kuitenkaan ollut. Joku kohta siellä vagushermon kuvioissa meni sekaisin ...

Viimeinen 10 päiväinen puhekieltoloma on tainnut olla itselläni 2009 marraskuussa. Muuten vähennän rankkoina aikoina puhetta niin, että en puhu paljon mitään yksityiselämän puolella. Alussa oli ihanaa olla puhumatta, nyt se on jo vaikeampaa kun olen puhelias :-)

JuiceRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi10.5.2011 8.59
Moi itselläni oli vaikeuksia äänen kanssa, mutta kun rupesin käyttää nenäkannua (sarvikuono) äänioireet loppuivat kokonaan. Saaattaa olla että siinä toimenpiteessä valuu vähän suolavettä nieluunkin ja se auttaa, minulla toiminut jo yli 2kk.

ILRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi10.5.2011 9.32
Kiitokset tervetulotoivotuksista. Tosi hienoa kun on tällainen vertaistukipalsta.

Minulta on KNK-lääkäri tutkinut peilillä, ja hänen mielestään ei näyttänyt mitenkään ihmeellisen limaiselta, eikä muutakaan poikkeavaa löytänyt. Niinkuin aloitusviestissäni mainitsin, gastroskopiassa löydettiin väljä vatsaportti. Eikö tämä diagnoosi kerrokin sen että ylösnousua tapahtuu väkisin?

Eli ilmeisesti minulla ei (vielä) tämä kovin vakava ole, mutta ajattelin että voisin käydä vielä toisella KNK-lääkärillä juuri sillä mielellä että otan esille tämän kurkkurefluksin. Varmasti tuolla tavalla hän osaa katsoa tiettyä asioita paremmin, vaikka se tutkimusaika onkin melko lyhyt.

ILRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi10.5.2011 9.38
Ja sen verran vielä että verikokeita on otettu roppakaupalla, eikä olisi niiden perusteella kilpirauhasongelmaa. Itselläni kävi mielessä että tietysti kurkun ultra olisi ihan jees. Toisaalta tuossa gastroskopiassa olin niin jännittynyt että kurkusta eteenpäin ei päästy kuin vasta ties monennen kerran jälkeen, joten sikäli kokenut lääkäri sai nähdä kyllä kurkun puoltakin.

Toisaalta tuntuu että kun tekee jotakin askaretta niin tämä vaiva laimenee, joten ei pitäisi keskittyä sen seuraamiseen. On tämä mielenkiintoista.

refluksikurkkuRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi10.5.2011 15.15
Väljä portti yleensä ainakin pitäisi tarkoittaa enemmän ylösnousua. Silti täälläkin on ollut kirjoittajia, joilla kuvio ei hämmästyttävästi ole kuitenkaan ihan loogisesti mennyt. En ole vielä törmännyt tutkimukseen jossa verrattaisiin ylösnpusun määrää eri refluksikkotyypeillä (yleisemmät tahattomat aukeamiset vs väljä alasulkija).

Se ruokatorven yläsulkija, mikä mahdollistaa kurkkurefluksin, voi toimia silti ok vaikka alasulkijan lepopaine pieni. Kaiketi manometria on ainoa mikä todella näyttää minkälaiset lepopaineet siinä kohtaa on. Se syklimäinen kirofaryngeus lihas joka pääasiallisesti sen yläsulkijan muodostaa aiheuttelee usein sitä palan tunnetta siihen kohtaan. Ärsyttäviä oireita nuo kurkkupuolen jutut! Tsemppiä niihin!

Itsellä on onneksi se tilanne, että refluksoireet eivät pahene eivätkä ala seuraamisesta. Toiset voivat olla herkempiä tai ehkä se seuraaminen on jotenkin erilaista (varsinkin ehkä alussa?). Mielenkiintoisia kuvioita ... logiikkaa peräänkuuluttaisin yhä edelleen enemmän tän taudin kanssa ...... Melkoisia yksilöllisiä vaihteluita.

Jos pystyt ja haluat nimenomaan äänihuulten experttiä, käväise "ylimmällä" erikoislääkärillä eli foniatrilla. Sulla on ilmeisestikin äänihuulet ihan puhtaat?

Onko täällä linjoilla se kirjoittelija, jolla leikattiin äänihuulista kyhmyjuttuja tms pois? Miten toipumisaika on mennyt?

ILRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi10.5.2011 19.09
Uskoisin että minulla on äänihuulet puhtaat koska KNK-lääkäri ei mitään niistä maininnut tutkiessaan peilillä. Tärkeintä itselleni on se tieto ettei ole mitään ylimääräistä kurkussa, kasvain nyt tietysti ekana pelkona. Mutta nyt on juostu siihen malliin lääkärissä että alkaa riittää. Toki tässä on vielä allergiatestejä meneillään mutta en usko että niistä selviää mitään koska tämä vaiva ei ole vuodenajasta riippuvainen. Nyt kun muistelen niin kyllä minä olen kurkkupastilleja popsinut monta vuotta. Nyt alkaa sitten vasta ymmärtää todellisen syyn.

TyttiRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi10.5.2011 20.38
Hei,

Sain lääkäriltä nexium 14 kpl reseptin, näkee että sopiiko lääke,
sitten on toinen resepti jolla saisi 100 kpl.

Katsoin äsken lääkkeen hinnan ja meinasin pyörtyä:
NEXIUM 20 MG OHUTSUOLESSA HAJOAVA TABLETTI 100 kpl
Normaalihinta 59,23 ? (0,59 ?/kpl)

Esim. IL kirjoitti että käyttää Somac >
SOMAC 20 MG OHUTSUOLESSA HAJOAVA TABLETTI 100 kpl
5,48 ? 0,05 ?/kpl

Mikäköhän ero näillä lääkkeillä on?

ILRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi10.5.2011 21.37
Ymmärrykseni mukaan minun käyttämäni tuote on sellainen jonka patentti on rauennut. Sen vuoksi tuo hintaero. Erona vaikuttava aine. Nexium on monen mielestä tehokkain mutta myös sivuoireita on ollut jonkin verran. Kyllä minullekin on ehdotettu että vois sitä kokeilla jos Somac ei tunnu tehoavan. Mutta tämähän vaatii pitkää lääkitysjaksoa.

TyttiRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi10.5.2011 22.16
Kiitos IL

Haen sitten nexiumia, jos vaikka kela korvaisi tuosta 59? edes jotain,
popsin ne ja jos ja kun helpottaisi oireet voisi pyytää jatkossa tuota halvempaa tilalle.

refluksikurkkuRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi10.5.2011 22.44
Tytti, Kelakorvauksen määrän ja hinnan saat selville kun menet tuohon päävalikon Refluksi: Lääkitys - osiossa olevaan Yliopiston apteekin hintalaskuriin... sieltä löytyvät ne kaikkki happosalpaajien hinnat ja kelaosuudet. Eli se runsaan kolmen kuukauden satsin (pilleri/päivä) saat n. 34 e hintaan eli noin runsaat 11e kuukaudessa. Vanhoja keskusteluita löytyy muistaakseni kanssa ....

20 mg Nexiumhan hinta laski tosiaan silloin runsas vuosi sitten ja Nexium 40 mg menetti kela-korvattavuuden, joten sen hinta nousi
(lisää uutisisssa maalsikuu 2010).

Salpaajat on suurinpiirtein samalla linjalla tehonsa suhteen. Kaikissa salpaajissa voi joillekin olla haittavaikutuksia tai sivuoireita, toisille taas sopii ihan tuosta vaan. Kannattaa kokeilla mikä sopii parhaiten. Lääkärit suosittelee niitä vähän erilailla - osa ainakin sen perusteella mitä potilailtaan kuullut.

Nexiumin kaikkien patenttien pitäisi umpeutua kyllä viim 5 vuoden sisällä (niitä puidaan edelleen eri maissa oikeuksissa), jolloin "matkijafirmat" pääsee kopioimaan lääkkeen (esomepratsolin) ihan laillisesti ja myymään halvemmalla (keksijäfirma on joutunut rahoittamaan kalliit tutkimus ja kehittelykuviot, joita niitä ei enää tarvi tehdä).

refluksikurkkuRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi10.5.2011 22.46
Nexiumin hinnan alentumisesta juttua uutisissa http://www.refluksi.fi/84

ILRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi11.5.2011 8.01
Huomasin muuten kun olin viikonlopun ilman Somacia ja sitten otin 20 mg aamulla että nyt (keskiviikko) alkaa tuntumaan kurkkukipua. Joten selvästi tunnun olevan tämän lääkkeen tarpeessa. Nyt kokeilen 20 mg aamulla sekä illalla.

TyttiRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi11.5.2011 8.05
Kiitos kiitos :)

Tämä sivusto on loistava, kävin vinkistä katsomassa myös Refluksi, kurkku ja ääni, mulla on keuhkokuumeen jäljiltä tuollainen pullo ja letku, eikun kurkkua hieromaan!

ILRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi21.5.2011 9.10
Sen verran lisään että itselläni ei ole minkäänlaisia nukkumisongelmia. Mutta lähes heti heräämisen jälkeen alkaa lima tuntumaan. Verikokeissa ei löytynyt allergiaan viittaavaa. Onko jollakin samalla tavalla että uni maistuu?

TyttiRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi21.5.2011 11.06
Mä heräsin yöllä yskimään kuivaa yskää ja limaa nousi, otin menthol pastillin helpottamaan, heräsin pahimmillaan tunnin välein :(

Nyt on käytössä kiilatyyny ja totuttelun jälkeen on loistava, nukun oikein hyvin heräilemättä.

ILRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi10.6.2011 8.23
No niin, taas on kurkkulääkärillä käyty. Tällä kertaa oli lääkäri joka syö itsekin happosalpaajia. Totesi peilillä kurkkuun katsomalla että aika selvä vatsahappojen aiheuttama tila. Antoi Somac-reseptin ja varalle Nexiumin kokeiltavaksi. Tietysti leikkausmahdollisuudestakin puhuttiin, mutta se sitten viimeisenä vaihtoehtona.

leenaliinaRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi24.3.2012 14.10
Kenelle lääkärille pitäisi mennä? pari vuotta siitten oli kovat rintarangan ta
kaiset kivut.oksensin jne.Rasvasta ruokaa olin syönyt kyllä,oli synttäreitä
..Otettiin ekg ym.Tulokseksi tuli mahan ärsytystila, ja omepratsoli auttoi selvästi.Pari kolme kertaa se uusiintui,söin sitten pitemmän kuurin,eikä kipuja ole ollut.Tosin syön välillä Somacia,koska se tuntuu auttavan suun kirvelyyn.Minulla on diagnostisoitu karttakieli ja kirvelyn on sanottu johtuvan siitä.Nyt on kuitenkin tullut kuvioon kurkun kipu ,kurkku on välillä tosi kipeä,pahimmillaan punotti ja ihan vereslihalla.Epäilen että mulla on kurkkurefluksi.Karvasveden nousua ei ole jurikaan,en ainakaan tunne.Tähystys tehtiin vuosi sitten,tuledusta ei ollut,mutta tähystäjä sanoi ettei sitä välttämättä näy vaikka olisi vastakin ollut oireita.Olin silloin oireeton.Pieni papillooma oli ja se poistettiin,ja kontrolli oli viime kesänä.Nämä kurkkukivut on nyt uutta oiretta.Suklaan olen jättänyt lopullisesti,provosoi kurkkukipua selvästi,syön varovasti,paino on alkanut pudota,mikä on hyvä koska olen ylipaininen.Mutta minkäalan lääkäriin hakeudun,krkku on vähemmän kipeä,hyödyttääkö silloin kurkkulääkäri?Olisi kiva tietää kenelle täällä Oulussa menisi,täällähän lääkäreitä runsaasti,ei vain haluaisi kenellekään vähäpuheiselle mennä tai joka ei tiedä mitään.Ottaako mahalääkäri mitään kantaa kurkkukipuun?Määrääkö kurkkulääkäri lääkityksen?

refluksikurkkuRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi25.3.2012 9.27
Hei leenaliina! Tervetuloa sivustolle!

Jos sulla on kurkunpää tai ylänielu kipeä, kyllä minä sinne juuri sen alueen erikoislääkärille eli kurkku, nenä ja korvalääkärille menisin. Hänhän se tuon alueen vaivoista "ylin ekspertti" on ja pystyy tekemään kunnollisen kurkkutähystyksen (ilmeisesti sulle on tehty vain vatsatähystyksiä?) ja tetää tarkemmin limakalvojutuista ym. Pystyy tietenkin määräämään salpaajia, jos tarvetta on.

Vatsatähystyksessä voidaan jotain sanoa kurkunpäänkin tilasta mutta se tähystin ei siinä kohtaa ole kuin muutaman sekunnin.

Oulun lääkäreistä en osaa ketään "tietävää ja potilasviestinnän taitavaa" nimeltä mainita. Mukava lääkäri on/olisi kyllä kullanarvoinen juttu! Kurkkulääkäreidenkin (määrälliset) kokemukset tästä taudista vaihtelee.

Itselläni kanssa kurkkukipua (siis alempanan kurkunpään tienovilla ja joskus ylhäällä sellaista jännää) mutta sellaista kunnon karvasvettä ei kyllä muistaakseni tule ehkä kuin kerran pari vuodessa jos sitäkään. Se ylösnousu voi olla pelkästään myös kaasumaista (esim. pepsiinin joutumisesta korvatorviin yhteydessä puhutaan "höyrystymisestä").

Missä tuo papillooma oli?

leenaliinaRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi25.3.2012 15.26
Kiitos vast. refluksikurkku.Papillooma oli aika alhaalla ruokatorvessa.Se olhyvin pieni ja siksi ei varmaa diagnoosia saatu.Olen jostain lukenut että että hapon vaikutuksesta tulee herkemmin ja tiedän kyllä että on joitain tutkimuksia papillooman ja kurkkusyövän yhteyttä,onneksi en erityisemmmin plkää syöpää.

Enempi huolettaa että mennessäni kurkkulääkärille,tiedän kumminkin että pahimmillaan kurkku oli pahan näköinen.Tilanne on kyllä nyt parempi.Sauna muuten helpotti oireita ja olen höyryäkin hengittänyt.Minulla on kyllä kuiva suu,mutta kostutan ja käytän geeliä yöllä.Oletko saanut happosalpaajasta selvästi apua?Kiitos jos vastaat.

leenaliinaRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi30.3.2012 14.33
Nyt kurkkulääkärillä käyty.Kurkkukipu on hellittänyt pahimmasta ennen kurkkulääkärille menoa söin somac-salpajaa ominpäin 2-3 v).Mutta kirveli kuitenkin.Terv.hoitaja sanoi kumminkin että ärtyneen näköinen.Yllätykseni löytyi muutos granulooma,joka saattaa olla papillomakin.Nexium kuuri kuukausi ja tarkistus sitten ja jos ei ole hävinnyt niin koepala kurkunpään tähystyksessä.

Asia ok,mutta ottaa päästä,ei lääkäri mikään töykeä ollut,mutta niinkuin tuli persauksissa,ei saanut rauhassa oireita selittää ja ensin sanoi että hyvältähän tämä näyttää,mutta jostain syystä alkoi tutkia tarkemmin ja pikkusen kiire löysäsi kun teki löydöksen.Koepala otetaan nukutuksessa ja voisin sen hyvälle ,kuuntelevalle lääkärille maksaakin yksityisesti,mutta en tiedä tuommoiselle kuumakallelle.Sanoi että Nexium 40 mg on vahvempi kuin Somac,mutta onko niissä eroja?
Kuinka kauan sinulla meni refluksikurkku,ennenkuin kurkkukipu hellitti?Söitkö kauan millä annoksella.

refluksikurkkuRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi30.3.2012 15.41
leenaliina, palaan illemmalal linjoille - vastaan silloin :-)!!

refluksikurkkuRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi30.3.2012 21.04
Ikävähän se tosiaan on, jos yksityiselläkään puolella ei saa rauhallista palvelua :-(! Itse olen tyytyväinen omaan kurkkulääkäriini vaikka hän ei tietenkään tautia poisloihtia voi.

Nexium 40 mg (+ tiukka noita päävalikon itsehoito-ohjeita noudatteleva refluksiremontti) alkoi vaikuttaa runsaan 3 kuukauden kohdalla v 2007 (sitä ennen tautidiagnoosia etsittiin lähes 2 vuotta). kokeilin myös 60 mg (ja jopa 80 mg?). GAviscon Advance käytössä aikoinaan enemmän, nyyt vähemmän. Oireita silti jäi enkä sitä yhtään ihmettelekään kun eivät nuo salpaajalääkkeet voi kertakaikkiaan millään näitä kaikkia oireita viedä pois.

Sylkipuoli itsellä runsas, joten se ei vaikeuta nielemistä, puhumista eikä hampaiden tilannetta. Ruoan kanssa ei tarvi käyttää nesteitä ollenkaan - omasta takaa riittää! Äänen huoltokeinot ja voice massage on tietty tuttuja äänityöläisenä, joten ne rentouttaa tuota kurkunpäätä ym.

Alussa kävin puolen vuoden välein kurkun tarkastuksessa, jotta nähtäisiin mahdollsiet muutokset.

Vai granulooma? Ai ai ja vielä kerran ai :-( ! Oletko sattumalta äänityöläisiä? Papilloomaan en ole tutustunut sen enempää, polyypit ja kyhmyt on tuttuja muualta (ei siis itselläni).

Oletko kokeillut erityistä vesipiippua kostutukseen?

Itselläni on äänihuulet vielä puhtaat mutta viime kesänä havaittu rasitusmuutosta kannusrustossa, joka sucks äänityöläisellä :-( Eli nyt sitten katsotaan kasvaako ja minkälaisella vauhdilla ym. Leikkauksella pois, joka ilman muuta tehtäisiin TAYS:ssa. Töitä jouduin vähentämään, jotta rasitusta olisi vähemmän. Siinä kohtaa sitten tulee varmaankin myös refluksileikkaus jotenkin keskustluunkin mukaan.

Toivattavasti tulkinta patista oli oikein (kesällä seuraava kurkun tähystys) - se nyt tästä p-maisesta vuodesta (astman toteaminen, yli vuoden purentakivut + heltiämätön paikkaylijäämäkipu + viime viikon uutiset: vuosien aikana ientulehdus aiheuttanut vaurioita vaikka käyn hampussa puolen vuoden välein --> erikoishammaslääkärille) vielä puuttuisi :-(

Kuka pistelee neuloja mun woodoo nukkeeni, kysyn vaan ???

refluksikurkkuRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi30.3.2012 21.11
Tuolla blogissa on tuosta ä-huulten kostutukseen tark. vesipiipusta kuva.
Ostin sen heinäkuussa lievittämään ihka ekan astmalääkkeen vaikutusta
http://suomenrefluksi.wordpress.com/2011/07/27/

leenaliinaRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi30.3.2012 22.43
Kiitos refluksikurkulle taas vastauksesta.Tuo vesipiippu kuulostaa mielenkiintoisalta,kävin mainitsemassasi osoitteessa.Olen kyllä höyryä hengittänyt,olisikohan tuo vähemmän työlästä.Saunan olen kokenut jotenkin positiivisena.
En ole äänityöläinen ja olen jo vanhempi ihminen,joten suu on varmaan kuiva muutenkin mutta ei se nyt mikään sahara ole.Ja karttakieli vaivaa ja j
jotenkin tuntuu että happoslpaajat lievittävät sitäkin vaivaa hieman.

kuukauden kuuri tuntuu lyhyeltä ajalta.Kumpa edes luottaisi lääkäriin,erikoislääkäri oli mutta ei kyllä keskussairaalassa töissä.mikä tuntuisi vähän turvallisemmalta.,vaan toimi pelkästään yksityissektorilla.

leenaliinaRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi30.4.2012 13.25
Nyt on kurkkulääkärillä käyty kotrollissa kuukauden Nexium-kuurin jäljeen.Granulooma oli ennallaan,mutta rauhallisemman näköinen(tarkoittiko itse granuloomaa vai muuta kurkkua?)Lähete joka tapauksessa julkiselle puolelle koepalan ottoa vartenja se tehdään aina nukutuksessa.Rauhotteli kovasti että ei tarvitse huolestua.
Kait minä sitten jatkan Somacilla ei antanut ohjeita.Menen kyllä terv,kesk.muissa asioissa,voinpa kysyä lhappolääkeasiaa silloin.
Olen koittanut aikalailla noudattaa vähähappoista ruokavaliota,varsinaista kurkkukipua ei ole ollut enää aikoihin,karvastelua joskus .Suussa karvastelee kyllä,tosin monta vuotta.Uskon että ainakin osittain liittyy happoihin,pepsiiniin.Tänään aion repästä ja juoda kahvia vapun kunniaksi,sittempähän näen mitä tekee.Kaufmannin listassahan sallittiin kupponen.Ruokavalioohjeitahan en ole saanut lääkäriltä vaan lähinnä täältä lukenut.

refluksikurkkuRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi1.5.2012 12.19
Hyvä, että nukutetaan ja tarkistetaan. Lääkäri olisi varmaankin sanonut jotain muuta, jos olisi "kasvain" mielessä huolestuttavaa.

Koska sulle lupailtiin tuota aikaa? Minkä alueen sairaanhoitopiiriin kuulut?

Minä vaan edelleen hämäläisenä puhun Koufmanin dieetistä, kohta tarttis konkreettisesti tehdäkin jotakin :-) Onko ollut helppo/vaikea noudattaa?

Oli varmaan ihanaa nauttia vappukahvit :-)

leenaliinaRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi1.5.2012 22.35
Kurkkulääkäri sanoi että hän panee kiireellisyysluokan 8-30 pv,mutta voihan ne siellä päättää toisin,tarkoitti että pdentävät.Toivottavasti eivät. OYS yliopistolliseen sairaalaan menen.
Aika helppoa on ollut noudattaa,ainakin silloin jos on oireita....Rajoittaahan se aika paljon ja poikkesinhan minä eilen vähän enemmänkin ,ja oireita tuli.Täytyy vain nyt koettaa pysyä ruodussa .Pienet annokset on kyllä tärkeitä minulle.

leenaliinaRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi8.5.2012 17.42
No nyt tuli OYS - sta kirje.Ei mennyt lähetteen kiireellisyys läpi.On laitettu hoitojonoon ,6kk sisällä tulee aika. Jos tilanne pahenee tulee ottaa yhteys lähettävään lääkäriin tai terv.kesk.tai työtev.lääk.Puhelimella ei voi aikaa kiirehtiä.
Että vähän tyhjän päällä tässä on.Jatkan kyllä Nexiumilla,kesk.terv.kesk.lääk.kanssa joka oli kaikin puolin miellyttävä,mutta niin kuin täälläkin on todettu,aika avuttomia ovat.Tuntui kuitenkin tietävän että jotain entsyymejä voi tosiaan nousta,kun esitin tätä pepsiiniä.
Ei kait tässä muuten mitään hoppua ole,mikäili ei ole mitään papilloomaa tai kiireellistä.
Tilanne on aamulla usein oireeton ja oikeastaan lounaan jälkeen karvastelee kurkussa.Aika vähähappoisella ruokavaliolla olen,en kuitenkaan ihan sataprosenttisesti Kouffmanni mukaan,mutta lähelle.Paino on kyllä alkanut putoamaan,hyvä juttu.Hyvä juttu että pystyn nukkumaan, yöllä ei ole oireita,jostain syystä,. vaan iltapävällä ja illalla.Parempi tilanne kuin alkuunsa.Voikohan tullainen granulooma itsessään ärsyttää nielua ?

karoliinarefluksia10.4.2013 21.22
Moikka.

Luin viestiketjuanne ja itsellä kanssa todettu vatsatähystyksessä löysä läppä. Kärsin kumminkin enemmän kurkun ja nielun kivuista kuin vatsan . Minulla muös nenä tuntuu jotenkin polttavan ja olevan kuiva.varsinkin tuntuu kun hengitän jotain vahvempia aineita niin nenäasä oikein polttaa..onko kellään vastaavia oireita?
Olisi kiva kuulla. Nenä on myös aamusin tukkoinenkin.

röyhtäilijäRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi10.4.2013 23.27
Minulla myös enempi kurkkurefluksi kuin vatsan. joskus polttelee vatsaa jos juon esim. kahvia tyhjään mahaan ja saunaolut polttaa myöskin hieman.

kaikki kurkku ja hengitystieoireet löytyy ja tuo kuvailemasi nenän kirvely. siihen käytän avamys suihketta. olen laittanut tuon nenä oireen astman ja allergian piikkiin kun lääkärikin oli sitä mieltä kun kurkkasi nenään ja sanoi limakalvojen olevan kirkuvan punaiset. Muttta nyt olen varma että vatsahapot polttaa nenän. minulla närästys toisinaan polttelee valehtelematta korvissa asti. onhan nuo kaikki tiehyet yhteydessä toisiinsa.

karoliinaRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi11.4.2013 0.17
Okeii.onko sinulla todettu jotain allergiaa minkä piikkiin ne nenäoireet laitat? Minulla eräs tuttu kenellä refluksi, kävi lääkärissä ja lääkäri sanoi että nenän limakalvot niin pahat että jopa sinertävät.allergiatestejä otettiin koska henkilö oli kampaaja kuten minäkin.Mitään allergioita ei löytynyt.tuttuni loppujen lopuksi joutui leikkaukseen refluksista ja sen leikkauksen jälkeen nenänkin limakalvot parantuneet.tlläkin hetkellä kamala olo kun tuntuu että syvällä nenässä polttaa .kiitos vastauksestasi :)

karoliinaRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi11.4.2013 0.18
Niin ja mistä olet varma että hapot polttaa nenän ? Ja oletko huomannut että polttaisi enemmän jos haistelet jotain voimakkaita aineita tai kemikaaleja?

moniongelmainenRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi22.6.2014 9.55
Oireeni alkoi vuosi sitten nielemisvaikeutena ja runsaana liman nousuna, sekä ruokatorvesta, että poskionteloista ja vaivaa oli perin vaikeaa alkaa selvittämään.
Kunnes nyt, poskionteloiretta ei juuri tällähetkellä ole. Ainoastaan polttelua ylävatsalla ja kipuilua jonka paikka vaihtelee.
Tähystystä yritettiin vuosi siten siinä onnistumatta ja narkosiisaa tehtävää tähystystyttä lääkäri ei nähnyt tarpeelliseksi koska ruokatorven varjoaine kuvauksessa ei poikkeavaa.
Vuosi sitten tuli oireisiini jo se, että vasemmalla kyljellä makuulla ollessa en tunne nielemisrefleksiäni.
Tunnottomuus ja yöllinen nielun tukkeutuminen paheni lukuisten ab kuurien aikana keväällä. Nyt nielun tilanne on niin paha, että en saa nukutuksi. Nielu muurautuu makuulla ollessani kiinni.
Olen tällä viikolla aloittanut Somacin ja polttelu ylävatsalla on rauhoittunut.
Nyt yritän saada lähetettä mahatautien polille, koska mahatähystys on väistämätön ja ilman narkoosia se ei onnistu.
Somac olisi ollut varmaan paikallaan jo paljon aikaisemmin, mutta vuosi sitten se muodosti jostain syystä limaa enempi jota nyt ei tee.
Olen yrittänyt etsiä kohtalotovereita tuosta nielun muurautumisesta, mutta ei taida löytyä. Kenellekään en kylläkään näin viheliäistä vaivaa toivo !
Tiedostan, että mitä tahansa vakavaa saattaa löytyä.

Tietämätönre:moniongelmainen7.8.2014 18.58
Minun tautini ehti jatkua vuosia. Olo oli kurja ja limainen. Laitoin aina astman piikkiin kaikki. En tiennyt refluksitaudista, kunnes eräänä viikkona ääni katosi ilman flunssa oireita ja edellisenä iltana en voinut nukkua, kun tuntui että kuristun. Nielu tuntui olevan tukossa limasta ja tuntui että jokin painoi sitä. Kurkkusyövän pelossa hakeuduin lääkärille, koska isänveli ja isänisä ovat kurkkusyöpään kuolleet. Nytkö pitäisikin pelätä ruokatorven syöpää, koska kurkun polte on jatkunut vuosia tietämättäni. Kannattaisiko varata aika ruokatorven tähystykseen..? Onko se normaali toimenpide refluksikurkuilla vai pitääkö vaatia erikseen?

j87Re: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi29.1.2018 18.58
---leenaliina--- kiinnostaisi tietää tuosta sinun hommasta miten asiat sujuivat?

leenaliinaRe: Kurkkurefluksi todennäköinen diagnoosi29.1.2018 22.25
j87.Siinä mielessä meni hyvin että kun aika yliopistosairaalaan tuli,noin 3kk kuluttua peruutuspaikkana,oli granulooma hävinnyt.Minusta ehdittiin ottaa jo EKG nukusta varten ja koepalan ottoa varten. Puolen vuoden kuluttua tehtiin nenän kautta kurkun tähystys,kaikki hyvin. En ole käynyt tämän vaivan vuoksi enää lääkärissä.Tosin kirvelyä on kielessä ( minulla on karttakieli) jos syö mitä sattuu.Ja kurkunkin saa kipeäksi ,mutta silloin palaan kyllä nopeasti ruotuun. En jaksa aina syödä niin tiukasti kun pitäisi ehkä.Ja aina tuosta suun kirvelystä ei tiedä johtuuko se haposta vai herkästä suusta( karttakieli , kuiva suu) , Mutta syömisen tiukentaminen helpottaa sitäkin.Somac 20 syön yleensä,joskus lyhyitä taukoja. Siitäkään ei aina tiedä auttaako vai ei ,mutta näillä mennään.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: